Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Sándor rendszerelapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-02-26
10:14:18
Előzmény: sándor #45878#45879
sándor:
pont a blokkséma amiből nem derülnek ki a távolságok.
Mert az az ami a kulcs, a sok idom és cső okoz nyomásesést. Hálózati víznél néhány tized bart a keverő csaptelep simán elfed, a vízmennyiség rovására.
De egy pici szivattyú sokkal érzékenyebb erre, lévén más tartományban dolgozik.

Sajnos a robert féle rajzolóban nem jól sikerült a bekötéseket bemutatnom, most átvonalazva talán érthetőbb:
Előremenőből kapja a hcs a fűtést. A külön szivattyú (ami jelöletlen) azért kell, mert a lenti wilo nem tudja tölteni a bojlert. Akkora a hmv kör ellenállása, hogy csak 4-es fokozaton nyom fel a wilo ide melegvizet, azt pedig max "menekülő fokozatnak" használtam eddig talán kétszer.
A Baxiban egy váltószelep van gyárilag.


A puffer előtti hőcserélő muszáj. Nem a puffer, hanem a totya miatt. A baxinak kell a min 0,8bar, ráadásul fent az emeleten hideg puffer mellett is. Ha a puffert felnyomom 80/75 fokra akkor lent már 2bar feletti a rendszernyomás. A totya 30 évnél öregebb. Szinte biztos, hogy már folyna ekkora nyomáson.(Eh fene, közben látom, hogy duplán van rajzolva a baxi hmv körében a visszacsapó).
2014-02-25
18:24:23
Előzmény: grano #45873#45875
Én szétszedtem az enyémet, egy 20forintos méretű járókerék van benne, szűk járatokkal. Már csak azért sem kötném a betáp ágba, hogy ne okozzon felesleges nyomásesést. Sándor a fűtési keringető szivattyúk kialakítását írta le. Kizártnak tartom, hogy 10-20 perc vízáram blokkolás leégessen egy ilyen kis szivattyút.

T.
2014-02-25
16:50:37
Előzmény: takyka #45872#45873
takyka:
így van, minél messzebb van a becsatlkakozás, annál nagyobb a nyomásesés, én is ezzel számoltam. Ha csak egy-egy T idom és egy-egy csempehosszabbító van (rézből netán, nem pedig horganyzottból) annak igen minimális ellenállása van. De ha már van pár méter 20 éves félcolos acélcső, horganyzott idomokkal akkor akkor az komoly mértékben bejátszhat.


Sajnos a groundfos ma már csak móricka rajzot ad a szivattyúi mellé így rendesen feladtátok a leckét.
Ha jól értem Sándor szerint a szivattyú szempontjából annyira nembaj, hogy átmegy rajta a fürdőnyi víz, szerinted viszont igen.
Elvi okítási anyag, hogy a szivattyúnak nincs önálló hűtése csak a rajta átáramló közeg hűti, ezért nem ildomos szállítás nélkül járatni. De egy 8w-os mekkora mértékben képes melegedni?
2014-02-25
16:20:34
Előzmény: grano #45870#45872
Szerintem egy kis félreértés van köztetek. Sejtésem szerint Sándor HCS-je közvetlenül a bojler csonkjainál van, te meg távoli elhelyezésben gondolkozol. A bojlerben önmagában nem sok nyomásesés keletkezik a vízelvétel hatására. A oda-vissza vezető csőrendszeren annál több.

Szerintem nem lesz semmi gond a kapcsolásoddal (legalábbis a HCS-keringető szivattyú résznek), ha a HCS-t hagyod a főágban, a szivattyút viszont bepakolod a VCS mellé az összekötő szakaszba. Én nem engedném át rajta a kádtöltési vízáramot.
T.
2014-02-25
13:24:13
Előzmény: sándor #45868#45870
sándor:
akkor rájöttem miben nem értünk egyet:
"A melegvíz csap sokkszerű kinyitás okozta nyomáskülönbség a bojler két oldala között azonnal kiegyenlítődik, és visszaáll a nyomás azonosság, csak már egy alacsonyabb értéken."
Szerintem nem áll vissza a nyomásazonosság. Minden egyes elemen, csőszakaszon a víz áramlásakor veszít a nyomásából. Az, hogy mennyit, az elem alakjától, érdességétől, hosszától függ.
Nomeg az áramló víz sebességétől. Ha csak a szivattyú hajtja a vizet az 2 l/m. Ha a csap van nyitva akkor az 10 l/m. Ettől az elemenkénti nyomásesés a 25 szörösére emelkedik. Ha csak kezet mosnak kevés vízzel még a gyenge szivattyú szállítása sem áll le.
De ha egy esti fent-fürdünk, lent zuhanyozunk egyszerre zajlik akkor egy ilyen kis 8W-os jószág már nem fog tudni szállítani.
Nem írtam ilyet, hogy az általad használt kapcsolás működésképtelen. Ezt nem tudom honnan gondolod. Mindössze egyetlen üzemállapotot vázoltam amiben szerintem nincs érdemi szállítása.
Ez helyett javasoltam, hogy a hőcserélő kerüljön a melegágba.

"A rajzodat ki tudom bogozni, de arra, így elsőre még nem jöttem rá, hogy miért pakolsz át elemeket másik áramlási útba."
Ezt a mondatodat nem értem?? Kifejtenéd egy kicsit bővebben?

Nem keresek bűnbakot, mert nincs értelme. Ez az egész katyvasz ami itthon van a kazáncserével kezdődött ami így utólag - akkor még mindenféle tudás nélkül - a legelcseszettebb döntés volt. Ez a mostani is tele van hibával. De legalább tanulok belőle.
2014-02-24
22:36:46
Előzmény: sándor #45850#45862
sándor:
Tegnap délután elég sok időm ráment arra, hogy arról az egyetlen üzemállapotról amiről korábban írtam, hogy ott nem igazán fog működni a kapcsolásod kiszámolgassam a hidraulikai paramétereket, holott nem vagyok épületgépész, de mivel kaptam belőle némi alapképzést hát nekiálltam.
A jelek szerint kár volt.

Továbbra is tartom, hogy jelentős vizelvételnél az összekötő ágban lévő házi méretű HMV keringető (nem ipari) átlagos kialakításnál nem tud akkora nyomásnövekményt előállítani, hogy érdemi szállítása legyen.

Én a saját rendszeremben ezért a szivattyút a hidegágba, a hőcserélőt a melegbe fogom rakni. (Remélem még a héten)
Nem tudom, hogy a szivattyúnak okozhat e kárt a rajta átfolyó lényegesen nagyobb tömegáram, illetve ha nem üzemel és a víz meghajtja káros lehet e??

A saját kapcsolási rajzom (aktuális)2014-02-23
22:40:26
Előzmény: sándor #45837#45849
Kedves Sándor:
"Nálad ott a probléma, hogy azt képzeled, hogy egy 5m emelőmagasságú szivattyúnak zárt körben, tehát előtte és utána is azonos a nyomás(!), nincs nyomásfokozó hatása. Akkor milye van, ha egy több emeletes szállodát kiszolgál 18W csak abból a célból, hogy minden csapnál ott legyen a melegvíz?"

Nem képzelem, hogy a HMV kergető 5m-es emelőmagasságú, merthogy ami nekem van mindössze 1,2m emelőmagasságú (GR UP 15-14BM). Azaz a nyomásofokozó hatása 120mbar.
Ha 20cm-en belül van minden akkor tényleg nagyon minimális a nyomásveszteség, de idomonként 5mbar illik számolni. Legalábbis 0,5dzéta és 10l/m tömegáram mellett.
Ebből illik lennie legalább 6 db nak összesen, oda-vissza. Ez eddig min 30 mbar. Elzáró szerelvényekkel 40.
Ha úgy fér el mint nálam akkor kb 2,5-3m csövezeték van hajlítottan (vagy idomokkal így újabb 5mb-ok esnek be). A 3 m 16-os 5rétegű csővezeték, 4mbar/m nyomáseséssel, azaz 12mbar további a cső miatt.
Ez eddig 52 mbar a 140-ből.
Újabb 7 a visszacsapó (tömegáram nélkül, tömegárammal nem számoltam), hőcserélőt sajnos nem tudom mert a 10 lemezes swephez nem találok nyomásdiagrammot.
Azaz a 120-ből közel a fele elment egy 10l/m-es vizelvétel esetén az idomokon, csöveken (bojlerben is van nyomásvesztés, azzal sem számoltam).

De várom a Te pontos számaidat, mert a nyomásveszteségekre nem emlékszem, hogy írtad volna.
Lehet, hogy valahol tévedtem, szívesen veszem a pontosítást.
2014-02-23
09:14:08
Előzmény: sándor #45826#45829
sándor:
Bocs a hosszú idézetért:
"Vegyük a vízelvétel esetét.
Mi történik?
Megindul az áramlás a bojlerből ki irányba a meleg ágon. Pótlódik a vízmennyiség a hideg ágból. De ha a vízelvétel miatt nyomáscsökkenés következik be (márpedig bekövetkezik), akkor a hőcserélő-szivattyú egységben is azonnal ugyan az a nyomás fog megjelenni. A nyomás azonosság mindig garantált.
______: szerintem pedig pont fordítva. A (nevezzük így) bypass ág ki és belépő pontján nyomáskülönbség lesz. A meleg oldalon kisebb, hideg oldalon nagyobb nyomásértékkel.

"Tehát, folyik el forróviz a bojlerből, nyomul be hideg víz a bojlerbe.
Mi a kadályozná meg a szivattyút, hogy a kimenő forróvizes csőből vizet szívjon át a hőcserélőbe és onnan a bojler hideg ágába nyomja be?"
_____: a fent írott nyomáskülönbség + a bypass ág hidraulikai ellenállása, benne a visszacsapó szeleppel.


"Vízelvátel esetén is azonos nyomás alatt lévő pontok között szállítja (keringteti) a vizet, ugyan úgy, mint vízelvétel nélküli állapotban.
Az eredmény annyi, hogy a hideg ágból nem hálózati hőmérsékletű víz fog a bojlerbe bekerülni, hanem kevert víz. A hőcserélőben felmelegített víz hozzá keveredik a hálózati vízhez."
______: szerintem nem fog keringetni szinte semennyit sem, mert egy 38W-os keringető emelőmagassága, azaz nyomásfokozó képessége néhány tized bar, viszont egy kádtöltő csaptelep megnyitása olyan vízáramot eredményez ami egy ilyen szakaszon is simán okoz 0,2-03 bar nyomáscsökkenést.
2014-02-22
17:31:36
Előzmény: sándor #45808#45823
sándor:
a hmv-s, külső HCS-s kapcsoláshoz engedj meg egy pár gondolatot:
ezzel a kialakítással vízlevételkor a HCS nem tud fűteni. Szerintem egy keringető nem tud akkora nyomást produkálni, hogy a nyitott elmenőből átnyomjon a belépőbe.
Nekem most a hidegben van mindkettő, de a HCS-t átrakom a melegbe, mondván ha a tartályban nincs elegendő meleg, azért ha a HCS-ba meleget engedek akkor mégiscsak van szinte azonnal, értékelhető melegvizem. (Nem napkollektorról az igaz, hanem gáz/vegyes hőforrásból).
És még egy elb...tt dolog tőlem: a félcolos visszacsapó egyenlő a saját kéz általi tökönszúrással. Min 1".

2014-02-22
14:29:51
Előzmény: sándor #45817#45818
"Ha megengedsz a végére egy tanácsot. Hagyd őket "játszani"! Inkább Te alakulj hozzájuk gyereké, mint ők váljanak kis felnőtté. Így maradnak egyéniségek."

A játékkal nincs gond kitalálja magának és nekünk is... Visszagondolva, időnként jobban örültem volna ha kis felnőttként viselkedik, de rá kellett jönnöm, hogy ettől gyerek, és én így szeretem, ráér még felnőttnek lenni...
2014-02-22
10:53:26
Előzmény: sándor #45808#45814
Sándor,


"..még a generációmat "megértő" kacsintásra sem lett volna szükséged. (Ha már itt tartunk, Te a szüleid korosztályát is ilyen lekacsintó módban kezeled?)"

Már nem látom pontosan mit, hogyan írtam, de nem akartam tiszteletlen lenni. És nem hiszem hogy lekacsintó mód lett volna.
Tegnap nem voltam nagyon toppon, még a vonatról is egy megállóval később szálltam le, s gyalogolhattam pár kilométert potyára... lehet hogy mondat alkotásban is megjelent ez a dolog...


"Ennyiből áll a "könyvet érdemlő" fűtés rendszer.
Annyira egyszerű, hogy egy A4-es lapon elfér a teljes leírással együtt."

Mások kevesebből is írnak három kötetet. :) (Bocs a smileyért :))


Jó olvasni, milyen elégedettséggel, és büszkeséggel írsz az unokáidról, családodról. Majd annak idején, én is szeretném tükrözni ezt a fajta elégedettséget...
A kisfiam még csak 2.5, lassan lesznek tesók is... szóval még az elején vagyunk.
Majd kiderül, milyen lesz ha közösségbe kerül. Önállóságával nincs gond, akaratosságával még van/lesz gond.

Röviden, hirtelen ennyi, mert "Gyeje Apucika!" van
...
Már le is lépett játszani, "Jagasztót kéjek!" -el 'megúsztam'.

Megyek utánanézek, mit ront már megint...
2012-11-29
10:51:44
Előzmény: sándor #36113#36165
sándor
nálad a jelek szerint a tágulási vesztesége, hőleadása töredéke csak a csövek veszteségének.
Lakossági méretben sehol sem láttam annyi csövet, hogy csőlírát kellett volna berakni. :-O

Legyünk őszinték, ez azért ritka mint a fehér holló.
Az a pár rendszer amihez eddig látótávolságba kerültem mind, kivétel nélkül max pár méter fűtetlen helyiségben menő csövet jelentett és a tágulási is védhető volt gravitációs módon napi használat esetén.
Az, hogy előremenőből fűtesz a veszteségek miatt rendben van, de azért had kérdezzem meg: miért kell ennyi veszteséget bevállalni?
Hely hiány, biztonság?
Mert az, hogy kazánház külön azt még valamilyen szinten értem, de az is azért volt régebben mert egy középület (iskola) energiaigényét szenes kazánnal, 50 m magas kéménnyel kellett kielégíteni és az, hogy azt elvitték az iskola épületétől rendben is van.
Ma azért már más fele kellene haladnunk.
Megéri az, hogy előre tudott ekkora veszteséggel üzemelő rendszert kialakítasz?

Mert ma még el tudod látni. És holnap?


2012-11-27
21:46:28
Előzmény: robert #36093#36103
robert
tekintettel arra, hogy tetőtérben van a csatlakozó pont vagy a tetőszerkezet - fa - vagy a padlásfödém.
Nálam a régi kialakítás mellett egy légtartály volt tágulásinak kialakítva, alulról csatlakozott az 5/4 és kétlábon állt.
Az egyetlen hidegpont a gőzcső/túlfolyó volt a többi jóféle dróthálós 15 centis gyapottal körbetekerve. Apósnál a tetőszerkezeten van ácsolt tartószerkezet amin nyugszik a tágulási megintcsak nincs kapcsolódó hidegpont. De biztos sokaknak van.

Ha -20 fokon 80 fokos vizet kergetsz végig egy ilyen szerkezeten szerintem aránytalanul nagyobb hőveszteséged van, mint 50 fokon.
Újraszámolva 22 illetve 32 W/m.

2012-11-27
17:15:32
Előzmény: grano #36092#36093
grano,

"A cső vesztesége 50 fok mellett 2 cm héjalásnál olyan 25W/m. 80n-ál 35."

Mekkora környezeti hőmérsékleten?"... alapvetően kicsi a felület..."

A felületet az a szerkezet fogja adni, amihez csatlakozik. A hővezetés számít, az meg kitűnő!


2012-11-27
17:05:46
Előzmény: robert #36084#36092
robert:
a tartószerkezet miatti hővesztés nagyon kialakítás függő.
alapvetően kicsi a felület.


A cső vesztesége 50 fok mellett 2 cm héjalásnál olyan 25W/m. 80n-ál 35.

2012-11-27
16:23:13
Előzmény: sándor #36072#36091
sándor:

robert féle bojler kalkulátor szerintem alkalmazható itt.
kvázi ronggyal letakart 300 literes bojler benn a fürdőszobában 50 fokon:
apps.biosolar.hu/tank_heatloss_v1/?tamb=20&ttop=50&tbot=40&tmin=2&h=1.0&d=0.6&w=0.001&lam=0.999
610W

szigeteletlen 30 fokos tartály a padlástérben -20 fokban
apps.biosolar.hu/tank_heatloss_v1/?tamb=-20&ttop=30&tbot=30&tmin=2&h=1.0&d=0.6&w=0.001&lam=0.999
1200 W
(Ez az amit mondasz, de itt _nincs_ szigetelés)

ugyanez szigetelve
apps.biosolar.hu/tank_heatloss_v1/?tamb=-20&ttop=30&tbot=30&tmin=2&h=1.0&d=0.6&w=0.1&lam=0.04
77W

Ennyit jelent a szigetelés.
Ha hozzá veszem a hűlő csőszakaszokat kijön uszkve egy radiátorra való legyen 500 W. (Ez szerintem rengeteg, mert a vezetékek java fűtött térben megy és nem fűteni akarunk, meg ugye azok is héjjalva vannak)

Legyen a visszatérő 50 fok mondván tágulási vezeték a kazánvédő szelep után illendő, ne legyen elzáró szerelvény a tágulási és a kazán közt. (én még így "tanultam")

Mi lesz az 50 fokos vízzel 500 W teljesítmény felvétel esetén.
Legyen dT 45 fok.
Ha azt feltételezem, hogy ez folyamatos akkor egy óra alatt 0,5kWh-t használok el, ami ck 1800 kJ. Ekkora energiát 45 fokos dT mellett 11 liter vízből tudok kinyerni. Azaz az előremenőmhöz 11 liter / óra 5 fokos vizet keverek.
Tegyük fel, hogy a kazánom éppen 20kW-os. A visszatérő 50 fokos, az előremenő a sztenderd 70 fokos (20 fokos hőlépcső). Az előremenő tömegáram 900 liter / óra.
Keverés után (900*70 + 5 * 11) /911 = 69,21 celsius az előremenő.

A 81 kWh nekem kicsit sok, én 9kWh-nak számoltam felkerekítve.
De ezt egyébként is bele kell raknod függetlenül a rendszer kialakításától.

Számlojunk a hőntartáson kívül a felfűtéshez szükséges energiamennyiséget és triplázzuk meg a tömegáramot. (ekkor ugye kvázi 1000W megy pluszba a felfűtésre) a szivattyú akkor is 67,7 fokon megy, veszteség 3 fok az előre menőn. Ekkor 1500W megy el. Ha mindezt az előremenőből csinálod a 20 fokkal melegebb előremenő miatt a csőveszteségedet növeled (szerintem feleslegesen).
De 5kW-al is csak 5 fokkal kevesebb az előremenőd a felfűtés ideje alatt.
(Ez is véglet lesz szerintem)


2012-11-27
15:19:11
Előzmény: grano #36040#36084
grano,

Elnézést, hogy belepof, de a modellben szereplő tartály egy vastag hőszigeteléssel ellátott doboz, amin nincsenek a hőszigetelésen keresztülvezető rögzítései és hozzávezetései.
Épületen belül, ahol 10C magasabb az átlaghőmérséklet, ez nem is rossz közelítés, de az, hogy -20C külső hőmérséklet mellett a lábak, akasztók és csonkok a hőszigetelésen belüli mag és a hideg épületrészek között közvetlen kapcsolatot teremtenek, a veszteség mértéke -a kialakítástól függően- ekkora hőmérséklet-különbség esetén jelentős lehet, meghaladhatja a hőszigetelésen történő hőveszteség értékét is. A szóban forgó tartály tehát az extra hőszigetelés mellett is 5kWh/nap veszteséget okozhat.

Ehhez a veszteséghez jön még a csövek jelentős hővesztesége. A mozgó folyadék miatt a csövek hőmérséklete magas, a hőszigetelésük viszont vékony, a bilincsek rontják a helyzetet.

2012-11-26
18:25:59
Előzmény: sándor #36030#36040
sándor:
Nézd, ez a dolog müxik.
Évek óta.
Hirtelen számoltam az adatot, legalábbis azok alapján amit após mondott. (Nem beszél hülyeségeket az öreg, lévén mívelte a szakmát és alapos munkát végez).

Nem gondoltam annyira végig a mögöttes fizikát, de van benne 3 momentum ami über ebben a kapcsolásban.
Nem engedi elfagyni:
- tágulási vezeték
- tágulási tartály
- biztonsági vezeték.

Ha (Villám által is írott) thermos-kapcsolással készül, nincs felesleges tömegáram, ha felfűtődött megáll.

"Nagyobb tágulási nagyobb tömegáramot igényel, hogy minél kisebb legyen a lejövő víz hőmérséklet vesztése.
A számításba beírt adataid alapján a lejövő víz és az előremenő időegységre vonatkoztatott mennyiségét is kellene tudni ahhoz, hogy számítani lehessen a tágulásiban lehűlt víznek az előremenő víz hőmérsékletére gyakorolt hatását."

A tágulási körre fordított energia mennyiséget a teljesítmény oldalról közelítettem meg amiben benne van az idő. Lehet h onnan csak 5 fokos víz jön le de mekkora mennyiségben? minimális. Kétlem, hogy a csúcsfogyasztása egy 200 literes tartálynak 100 W felett lenne.
apps.biosolar.hu/tank_heatloss_v1/?tamb=-20&ttop=70&tbot=40&tmin=40&h=1.0&d=0.6&w=0.10&lam=0.04
300 literes 70/40-es HMV tároló -20 fokban 116 W. Ehhez egy akármekkora kazán is irdatlan.
villam64Válasz erre
2012-11-26
11:48:15
Előzmény: grano #36003#36031
Grano
Mi van, ha egy kapilláris szeleppel szabályozod a tágulási hőmérsékletét. Az elég jól beállítaná.
2012-11-25
16:32:59
Előzmény: sándor #35998#36003
sándor:
ez nem az enyém, ez apósom skicce a "reszelőnek" készült, én csak ígértem Neked, hogy ha kézrekerül akkor elhozom.
Ez egy teljesen egyszerű rendszer se puffer se semmi, kazán és radiátorok, szivattyú az előremenőben. Régebben a szivattyú "vezérlését" az őszi bedugás és a a tavaszi kihúzás jelentette. Most már kapcsolós a dugasz.

Mi alapján 50W:
apps.biosolar.hu/tank_heatloss_v1/?tamb=-20&ttop=20&tbot=10&tmin=5&h=1.0&d=0.4&w=0.10&lam=0.04
Gondolom szigetelt a tartályod neked is.


MekkMesterek:
Sajnos régebben hittem ezeknek a "mestereknek". De 2 évvel ezelőtt elkezdtem mélyrehatóbban foglalkozni a témával, jobban belemásztam az energetikába az pedig hozta magával az épületgépészetet is. Azóta fogom a fejem, hogy kiket engedtem be a házba. Most viszont a költség része okoz gondot, mert egyszerűen nincs miből átcsinálni. Ha lesz munkám akkor ezek is rendbe lesznek téve. Addig marad sajnos a kínlódás.
2012-11-24
12:55:19
Előzmény: sándor #35942#35945
sándor:
akkor inkább egy kis magyarázat a rajzhoz. (ez egy nyomott rendszer esetén megépíthető kapcsolás)
Nem gravitációs a fűtés, pont hogy kényszer keringetésű.
A rendszer "0" pontjában a nyomás légkörinyomás + vízoszlop magasság, míg a biztonsági felszálló szivattyú előtti pontjában légköri + vízoszlop - szivattyú szívó nyomás. Tehát a két pont között nyomáskülönbség van.
Az átkötés a vízszint alatt van, ez csak egy skicc ami a "fűtésreszelőnek" készült, hogy megértse a megoldást. Az átkötés teljesen elzárt a tartály vizétől és egy szeleppel fojtottan (lehet ez se kivehető rendesen) kerül bevezetésre a biztonsági vezetékbe. Valóban hűti az előre menőt, mondjuk 50W-al. Nem hiszem, hogy ebből bármi is észrevehető.
Szinezhető (drágán) ha a sima szelep helyett egy kapilláris trermoszelep nyit-zár, de ez már asszem túlzott műszaki megoldás lenne.

Ez egy alap biztonsági kialakítás, sajnos az enyém nem ilyen. Nekem a kókánymester 1/2 colos felszállót vitt aminek a vége 5rétegűvel megy a műanyag tágulásiba. Nem merem 70 fok fölé vinni az előremenőt mert egy megforrás komoly következményekkel járna.
A normás biztonsági min 1 col, de inkább 5/4, vagy másfél lenne az ideális.

2012-11-23
14:47:56
#35895
sándor
ígértem neked egy kialakítást tágulási fűtésre.
Íme:

2012-11-08
12:19:13
Előzmény: dejoe #35218#35219
Jaaaaa... mindez szakszeres puffer 2T-s bekötésnél igaz !
2012-11-08
12:15:28
Előzmény: sándor #35177#35218
Sándor
Egy icipicit ellenkeznék ! :-))
"Honnan tud szívni a lakásköri szivattyú? Csak a pufferből, mert a kazán visszatérő ága le van zárva."

A szakszeres rajzon van egy nyelves visszacsapó az "esbe-szivatyú" elkerülő körben .
HA áll a puffertöltő szivattyú, ÉS elindul a fűtésköri szivattyú, akkor a helyi kialakítás, hidraulikai viszonyoktól stb. függően, a fűtőköri szivattyú megszívhatja a kazánt IS. Mert pont nyitja a nyelves visszacsapót !

Ugyan ez figyelhető meg a laddomatos videón is.A laddomatban is van egy gravitációs működést biztosító "visszacsapó" rész.

www.youtube.com/watch?v=keCxQJddD0o

Így együtt "ürül" a puffer és a kazán !
Kivéve ha a kazán nem hül ki hamarabb a nyitva lévő huzatszabályzón-kéményen keresztül. :-)))
2012-11-06
17:59:46
Előzmény: sándor #35091#35164
sándor:
megfogtál, a kazánveszteségek úgymint felfűtési, hűlési, rostély veszteségek engem is foglalkoztatnak. Sokan elhanyagolhatónak tartják pedig nem az.
Egy átlag kazán 150-200 liter vízterü minimum 40 fokos dT felfűtési hőigény 10kWh. A 200 kilós kazántest is 3-4 kWh felfűtési hőigénnyel rendelkezik.
A Te puffered napi hővesztesége uszkve 6-7 kWh, legalábbis robert progija szerint.De ezt a megosztott előremenőt továbbra sem értem.
Vagy fűtés vagy puffer.
Nem emlékszem h termofejesek e a radiátoraid, de nálam azok vannak.
Namost ha egy leszabályozás közeli állapotra megküldőm a nagykazánt de nincsenek nyitva a thermofejek akkor mi van? Puffee felé zárt az út a kazán elkezd leszabályozni. Nem lenne jobb erre az esetre valahogy mégis a puffer ágat szabadon hagyni?

Az h Gyurinál az első napon a hidraulikai beszabályozatlanság miatt az első kanyarban bepakolta a puffer tetejét a puffer aljába egy dolog, szivattyú teljesítménnyel ez behangolható.

Azt kisakkoztam, hogy a normális fűtési (nem kazán) előremenő miatt kell még egy szivattyú, máshogy nem lehet csökkenteni a kazán magas hőfokú előremenőjét, csak keverő szeleppel. Az h ez termikus, elektromos, kézi persze újabb kérdés.

Villam 3 szivattyús megoldása a


mit Te ha jól értettem csapok nyitásával / zárásával helyettesítettél


nem megy a fejembe.
Miért kell kizárni a puffert?
Megpróbálok valami rajzfélét kreállni a gondolataimból, de nekem zsezse köre áll a legjobban az elképzelésemhez.

Nagypuffer:
Találtam hirdetést: 5 köbös puffer 360-ér, zsír új. Szigeteletlen, de nyomásálló.

Apríték tüzelőt vidéki intézmények, kisebb távhőszolgáltatók, helyi igények kielégítésére simán gazdaságos lehet ha az apríték saját termésből megvan.
Pellett, fabrikett nem hiszem, hogy idevaló, ma felkapott mint a biodízel, de holnapra ezt is elfelejtik majd szerintem.

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Sándor rendszerelapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva