Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hőszivattyú SKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2009-09-06
14:51:47
#2550
Van mellette egy fűtetlen lakás. Plusz 1-2 fok. Fagyveszély mentesítés. És nem olyan költséges. A szigetelt csövet is a földben vezetném. Időm van, pénzem nincs. Sok kicsi sokra megy. Lehetőség, mielőtt valaki kidob valami régit. 6 db kidobott hűtő, már 0,3 m3 földgáz naponta. A kút télen sem olyan hideg, mint a levegő. Mint a sörkollektor. Nem olyan nyereséges, de az olcsósága miatt hamarabb megtérül. A lakásban tiszta. Az erőmű környezetében nem.
2009-09-06
14:14:51
#2549
villam64,

Bocs, mire lenne ez jó?
villam64Válasz erre
2009-09-06
14:10:17
#2548
Van 5 méter mély kutam. Víz nélkül. Szétbontom a kidobott hűtőt. A meleg hőcserélőt körbeszigetelem. Szigetelt csőrendszeren átjáratom a levegőt rajta. 100-170 W plusz 10-20 W ventilátor. 1-3 nyereség a csőveszteséggel együtt is számolható. Éjszakai áramra tenném. Ha van a kútnak kapacitása, akkor növelhető a kompresszorok száma.
2009-03-24
16:15:57
#1901
zsezse!
Mindkét oldalára lemezes hőcserélőt raksz, akkor a keringetett anyag mennyisége megváltozik és így a COP érték csökken. Gyárilag beállított mennyiségre van kitalálva az egész rendszer. A kültérinél leírják, hogy milyen hosszú lehet az összekötő cső a beltérivel. Ettől, ha eltérsz már rossz lesz az egész. Nézd meg a kültérit mennyi cső van benne, a lemezes hőcserélőben sokkal kevesebb fér el. A beltéri helyett rakott hőcserélőnél nagyobb a mozgástér az összekötő csövezeték miatt. A kettő ( alpár-kondi ) aránya nagyon fontos, nem lehet nagyon módosítani.
A kültéri egy fix egység, amihez a beltérit házilag is hozzá lehet rakni. A kültéri, csak szaki tudja szétszedni, ettől lesz több 10eFt az átalakítás.
2009-03-24
14:01:56
#1899
szia

ha mar a belterit lecserelem egy lemezes hocserelore, akkor miert ne csereljem le a kulterit is?
egyebkent en ezt csak amolyan tanulmanynak gondoltam, eppen ezmiatt minel olcsobban szeretnem kihozni -> egy sima klima (2.8kW) 30-40e akciosan, belterivel.
az altalad irt megoldasnak par hatranyat latom: zajos, nagy(obb) helyet foglal, a szelcsatorna kiepitese maceras.

a kerdes inkabb az, hogy lemezes hocserelovel hogyan lehet helyettesiteni a mostani kulteri/belteri egysegeket!

2009-03-23
12:58:35
#1880
Zsezse!
A levegős légkondit nem érdemes átalakítani, hozzányúlni. Több hetes beszélgetésben voltam hőszivattyú építőkkel, klíma szerelőkkel. Az átalakítás nem túl olcsó és semmi garanciát nem vállalnak, hogy ugyan azt a COP értéket tudja utána is.
A kültéri egységet egy nagy légcsatornába kell beépíteni, ahova egy pár „IFA” hűtőt kell berakni és ebbe vezetni a tároló szabályozott vizét. A kültéri ventillátora automatikusan keringeti a levegőt (~600m3/óra) benne, csak elég nagyra kell csinálni EPS lapokból. A külső levegőt is bele lehet vezetni, ha 15°C-nál több van kint, így úgy működik, mint egy légkazán. A beltéri részét nem kell megvenni, mert a helyére egy lemezes hőcserélőt kell rakni, ami a fűtéskörre dolgozik. Minden funkciója megmarad a készüléknek, csak a hőérzékelőt kell a fűtéskörbe tenni. Nézni kell az akciókat, mert az inverteres 5-6kW-os néha elég jó árban van ( 180-220eFt). Érdekesség képen a 8kW-os légkazán 800eFt alatt nincs is. Energiaszegény háznál nem is kell 5kW-os nagyobb kazán!
Pali
2009-03-15
20:08:06
#1805
Robert,

arra gondoltam, hogy a talajvizes hoszivattyus rendszereknel beszelnek nyilt es zart rendszerekrol.
nyilt, ha forrasbol kiszivattyuzod majd atfolyatod a nyelobe, zart, ha a hoszivattyu hocserelojet engedik le a kutba.

en is ugy velem, ahogy irtad, hogy 2 kut celszeru.

5KW alatt en a leadott teljesitmenyt ertettem. valaki irta, hogy viz-viz eseteben akar 5os COP-pal is lehet szamolni.
megneztem ma a kutat, szerintem egy extra vekony kisteljesitmenyu buvarszivattyu belemenne, es feljohetne a cso a mostani 1" cso mellett.
nyaron ugyis terveztem az udvaron foldmunkakat, akkor ki fogom epiteni a csovezest.

2009-03-15
15:46:55
#1801
zsezse,

Szerintem nem szabad a hőszivattyúval lehűtött vizet ugyanabba a kútba visszavezetni, amiből kiemelted, mert a visszatérő hideg víz lehűtené a hőforrást. Az "elhasznált" vizet a talajvíz áramlásának irányában a kivételi helytől legtávolabb eső ponton kell visszavezetni.

A szükséges vízmennyiséget a hőszivattyú teljesítménye határozza meg.
1 m3 víz 1 Celsius fokkal történő hűtése során 1 kWh hőenergiát nyerhetünk ki.
Ha a hőszivattyú 5 kW teljesítménnyel COP=3 mellett (kimenő hőteljesítmény 15 kW) dT=10 fokkal képes hűteni a vizet, akkor óránként 1 m3 utánpótlás elegendő. Ha tehát a napi energiaszükséglet 90 kWh, akkor 6 m3 vizet kell biztosítani a kútból.
2009-03-15
10:03:44
#1797
Sziasztok,

olvastam par helyen, hogy olcson ki lehet hozni egy hoszivattyut, ha egy normal split klimat atalakitunk viz-vizre.
sajnos reszletes leirast eddig meg nem talaltam, de a lenyeg, hogy a klima hutofeluleteit le kell cserelni egy vizes hocserelore.

en el tudom kepzelni, hogy esetleg egy viztartalyba elsullyesztve is mukodhet a dolog. errol majd meg keresek anyagot.

ez az elso kerdes, hogy latott-e mar valaki ilyet mukodni?

a masik kerdesem mar altalanosabb:
nalunk a kovetkezo geologiai viszonyok vannak: dunai arter, az ev nagy reszeben altalaban 6 meteren belul talajvizet erek. a haz mellett evek ota uzemel egy furt kut, ebbol oldjuk meg a locsolast, sot, az utobbi idoben a haz viz ellatasat is, mert sajnos jobb minosegu a viz, mint a halozati vizunk :(

a kut atmeroje kb 100m, ebben megy le egy KPE cso, labszeleppel es egy 1200W os ALKO hazi vizmu (teszkoban kaphato) nyeri ki a vizet.

(egyelore csak elmeleti agyalas:) ) - ha hoszivattyut szeretnek telepiteni, hogyan lenne erdemes osszehozni a vizet es a hoszivattyut?
olvastam, hogy nyilt rendszernel fel kell hozni a vizet a kutbol, es mashova visszaereszteni, zart rendszernel pedig a hocserelot kell betenni a kutba.

nyilt-tal problemak: vajon mennyi vizet kell kivegyek mondjuk egy 5KW-os hoszivattyuhoz? gazdasagos lesz-e a rendszer, ha a mostani vizmuvet hasznalom erre? a mostani kutba mar nem nagyon tudok leereszteni buvarszivattyut (hacsak a benn levo cso ala nem engedem le), uj kutat furni nem akarok.
milyen tavolsagba engedjem vissza a hutott vizet? egyszer irtatok, hogy valahogy ki kellene deriteni, h a talajban mennyire aramlik a viz, hogy esetleg eleg lenne a forras kutba visszaengedni - igy megsporoltam nem keves foldmunkat + csovet + esetleges kutfurast.

zart rendszerrel a problemaim:
nemtudom, csak sejtem, hogy a hoszivattyu vezetekei dragabbak, hogy abbol epitsem ki a haztol a kutig, illetve a kutba. nem tudom, mekkora meretu a hocserelo, amit le kell tenni, de ha nem fer bele a 100as csobe, akkor uj kutat kell furjak. illetve a kerdes tovabbra is el: vajon elegendo ho van-e egy kutban ehhez?

a dolog egyelore hobbi elkepzeles szinten van, nem feltetlenul a megterules miatt csinalnam meg, hiszen arra most a vegyestuzelesu rendszert + napkollektorokat akarom hasznalni, de erdekessegkeppen kesobb lehet, hogy belefognek.
ja, es ebben a split klima atalakitas dologban gondolkodom, gyari hoszivattyu nem erdekes (Az tul konnyu;) es tul draga)

szerk: a sors ironiaja:))) hogy pont ma reggelre ment tonkre a vizmu, valamiert zarlatos, ugyhogy nem tudom megmondani, milyen homersekletu vizet tudnek produkalni.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hőszivattyú SKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva