Biosolar Forum  =>  Galéria  =>  Dombház - Monolit
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-12-14
13:25:27
Előzmény: emitter #21953#21959
Tisztelt Kristóf!

A zöld tető nagyon bevált, az óriási alapterület és belmagasság ellenére komfortos a ház télen-nyáron egyaránt. Gáz itt nincsen, kizárólag fafűtésem van.

Amennyiben süt a nap, a téli időszakban is 21-25 C fok között fűtődik fel kizárólag az ablakfelületek nyereségével a ház. Ez nem azt jelenti hogy mindenhol ilyen meleg van, hanem értelemszerűen a nappalira vonatkozik hiszen az van/lehet egy légtérben a déli tájolású nagy üvegfelületekkel. A faelgázosítót szinte nem is használom, a kandallóval fűtöm a házat mivel a téli időszakban itthon tartózkodom. Ez 14 kw teljesítményű egyszerű öntvénykandalló. Mivel nagy faltömeget alkalmazok, így szinte állandónak mondható a komfort hőmérséklet amiben tartózkodhatunk. Reggelre általában 3-5 C fok a hővesztés a nappaliban mérve, esti tüzelés nélkül.

Amennyiben a hó belepi a tetőt az is szigetel, a polikarbonát kupoláról sem olvad le. A nappali még 19-21 C foknál is komfortos, mivel a fala nem külső határoló fal így nem hideg. Enyhébb napokon csak késő délután elég begyújtanom, este 10 órára már így is 23-26 C fokra felmelegszik. A hálószobában ilyenkor 18-20C fok van.

Alapesetben a nappali-konyha, a dolgozó és egy háló légterét fűtöm, valamint a fürdőszobát (összenyitva az ajtókat). A másik két szobát és a másik fürdőt nem. A tavalyi év szilveszterekor (minden szoba megtelt vendégekkel) próba képen sikerült az egész házat kifűtenem csupán a kandallóval :).

A terméskő burkolatot még csak a tusolóban kellett intenzívebben takarítani valamint a kád körül, de azt is csak ép hogy. Az impregnálás nagyon bevált, elégvolt portalanítani partvisfejjel.


2011-12-14
00:49:16
Előzmény: monolit #3280#21953
kedves monolit!

nagyon érdekes és ötletes ház, tetszik a kivitelezés! ha egyszer építkeznék, én is hasonlóképp, amit lehet saját kezűleg és költségtakarékosan végeznék. Az érdekelne - most már eltelt 2 év azóta, biztosan van tapasztalat - hogy mennyire váltotta be a zöldtető a reményeket, tehát mennyire kell rásegíteni a fatüzeléssel a fűtésre?
Illetve a belső terméskő-burkolatok mennyire állják a takarítást?
További tapasztalatai is érdekelnek, ha szívesen megosztja az olvasókkal!

üdv
Kristóf
2009-11-09
21:07:33
#3280
Mivel az első galériát (nem tudni miért) nem lehet szerkeszteni, lett szükség az újra létrehozására.A radiátor háta mögött alumínium hőtükör került felragasztásra. Nem engedi a falat felfűteni, a hőt a szobatérbe sugározza vissza, emelve annak hőfokát.

Az ablakpárkány egyszerű, cserélhetően kaviccsal van feltöltve.
A tapéta fölött mészfestékkel van kimeszelve. A minél kevesebb kipárolgás megakadályozása miatt, valamint így világosabb a tér, kevesebb elektromos energiát kell így felhasználni. Tapétázva azért lett, mert a festés jobban koszolódik nála.
A színek kiválasztásánál figyelembe vettem, hogy ez a szín (sárga) 2 C fokkal melegebb érzetet ad.
A narancssárga csökkenti a depressziót. Egyébként is ez a szín illik a ház összképébe :).
A gyerekfürdőben kombináltuk a csempét és a terméskövet. A falfülke polcai gres lapokból készültek.


A szemben levő falak itt is terméskőből lettek kiburkolva.
A nappaliban falanként 2-2 db falikar lett felszerelve. Mivel a kupolában további három lámpakiállás van, oda ledes égők kerültek beépítésre. Ezek az égők a TV nézéshez és a közlekedéshez kiválóak, összesen 3W-ot fogyasztanak. A TV és egyéb elektromos berendezéseket kapcsolható elosztóval lehet áramtalanítani.
A tanyán található erdő miatt fatüzelés lett kiépítve. A kék színű kazán faelgázosítóként üzemel.
A kisebbik fehér színű HMV tartályban két hőcserélő van beépítve, az alsót a napkollektor fogja a későbbiekben fűteni. Elektromos fűtés is található benne. A nagyobbik szürke tartályban egy kisméretű további tartály található (tartály a tartályban). Ez amennyiben szükséges további HMV vizet biztosít, (innen van bekötve a fehér HMV tartály hideg ági táplálása) de amennyiben nincsen szükség rá, a fűtésben hasznosítódik. Ez a tartály is el van látva hőcserélővel, amit a napkollektorok fognak fűteni. A képen nem látható, de még egy további nagy méretű puffertartály került beépítésre.
Lassacskán elkészül a ház kavicstöltés rézsűjének virággal való beültetése is. A kavicstöltés kettős célt szolgál. Elvezeti a csapadékot a ház főfalának alapozásától, valamint amennyiben elkészül a járda betonozása, hőszigetel a kavicsok között megrekedő levegő.

A támpilléren a tetőre felkúszó növényzet feleslegessé teszi a későbbiekben a locsolórendszer használatát. A támpillér mögött található az esővízgyűjtő csatorna levezető csöve. Ez szükségtelenné teszi a felkúszó növényzet öntözését.2009-03-02
19:12:13
#1645


kép1
Én lennék :). Ezt a típusú bioházat "napsugár háznak" nevezte el Hegedűs Zsolt, mivel kör alakban vannak feltéve a tartó rönkök. Tűzifa árában vettük, igaz nem is így nézett ki :).kép2
A nappali boltíves tartószerkezete, a boltíveket 30-as falak merevítik hossziránybankép3
A tetőre 1 m3-ként géppel (mélyásóval) tettük fel a talajt, átlagos vastagsága 50-60 cm. Nagyon jól szigetel, nyáron nem kell klímázni. A növényzet hűt a párologtatásával és árnyékol is.


kép4
A PU habot geotextiliával vagy hasonlóval védeni kell a gyökérzet ellen


kép5
A PU hab szórása


kép6
A tető még nincsen talajjal feltöltve, a ház körül kavicstöltés vezeti el a nedvességet. A nagyméretű üvegfelület (déli oldalra tájolt) télen ha süt a nap 24 C fokra is képes felfűteni a házat. A nyári napsugárzás ellen a nagyméretű tetőkilógás véd.


kép7
Akár a régi parasztház gerendázata, modern köntösben


kép8
5 cm vastagságú a padlóterítés


kép9
A nappali a boltívekkel és a kupola részlete


kép10
A kupola, a nappalit teszi világossá. Este ki lehet menni lámpa felkapcsolása nélkül. Polikarbonáttal borított, az szűri az UV fényt, így nem melegszik fel bent a levegő.


kép11
Itt már (sajátkezüleg) kiburkoltuk a helyiségeket,s hogy ne kelljen átfuttatni a lapokat és a dilatációt létrehozzuk, kinováztuk a falak vastagságában a padlót. És egyben a hulladékot is felhasználtuk :) .


kép12
Esti látkép


kép13
A terméskő burkolat felrakásával kiemeltük a boltíveket, nem kell festegetni állandóan, ebben a magasságban könnyen koszolódna a mészfestés. A kandalló télen képes kifűteni a nappali, a konyha, a fürdő és a hálószoba területét, pedig a kupola 7 m magasságú!


kép14
A fürdőt és a WC-t vékony terméskővel burkoltuk ki, látványosabb és természetesebb (és olcsóbb) mint a hagyományos csempézés. A csigalenyomat adta az ötletet, hogy kagylókat és csigákat tegyünk a lapok fúgáiba. A kész művet kőbalzsammal impregnáltuk, így takarítható. A kádszélhez kavicsokat tettünk, de a burkolat felé hogy ne ázzon be. Bármikor cserélhetjük :) .


kép15
Baloldalt a szélfogó, ami fűti télen a házat. Ha hideg van, bezárjuk a dupla ajtót. De ha süt a nap, kinyitjuk.


kép16
A konyha a tűzhellyel. Melegít és egyben főz :).


kép17
Az oldalbordám :). Az UV álló és egyben vízszigetelő rétegre tesszük fel a gotextíliát. A PU szórást védeni kell a napsugárzástól. Az anyag bitumen és latex keveréke, ami 500%-os nyúlást is elvisel!


kép18
Az alap. Középen a nappalival, látható hogy a meleg a kör szélén távozik, azaz a hűvösebb hálókon át.A nappaliban 22 fok alatt soha nincs a hőmérséklet emiatt, és persze a nagy anyagtömeg miatt, ami tárolja a hőt.


kép19
Ettől lett a főfal köralakú :). Nem öncélú, a benapozás miatt, ugyanis egész nap éri a napsugárzás (nem elhanyagolható mennyiségben)télen a falakat, (passzív ház) ablakokat. Mellesleg a kör alak miatt nagyon kicsi lett a hőleadó felülete a főfalnak. Természetesen csak akkor működtethető helyesen ha nagy az ereszkilógás a nyári napsugárzás miatt!


kép20
A belső válaszfalak mérete 30 cm, ezek támasztják meg a nappali boltíveit a sarkokban. Eredetileg vályogtéglából (vagy stabilizált földtéglából) lettek volna a főfalak, csak nem engedélyezték akkoriban. Már visszavonták! Nem lett volna szükség a külső hőszigetelésre! A külső falak 38 Cm-esek 5 cm Hőszigeteléssel, de még lehet hogy 5 cm-rel megnövelem.


kép21
A ház metszete


kép22
Az alaprajz, látszik a nappali központi elhelyezkedése. És sokan megkérdezték tőlem....mennyivel több mint a hagyományos ház? Nos, szinte mindent én és a nejem építettünk fel a két kezünkkel és a gyerekeim, barátok segítségével. Már nem sok minden van hátra, a végleges eredményre még várni kell, ezidáig 100 000 ft/m2 ár alatt vagyunk!!!! Aki jártas az építőiparban az tudja, hogy ez az ár nagyon csekély. A konyha valójában helyet cserélt a szélfogóval, hogy a déli oldalra tájoljuk.

2008-12-21
22:39:30
#1304
Szia kedvescimbora!

Régebben tervezőként dolgoztam, igy nem okozott nagy gondot a "merész vállalkozás". Inkább a bürokrácián volt nehéz átvergődni a tervekkel. Láttad volna az ügyintéző arcát amint meglátta a terveket, lévén nem a hagyományos szögletes forma, egyből statikus után kiabált mivel a fesztáv nagyobb volt mint hét méter. Persze feleslegesen kidobott pénz volt, mivel kör alakú házhoz (egyedi házhoz, kör alakú tetőhöz) nincs megfelelő szoftver, igy négyszögletessel számoltak. A dombházakhoz is beterveznek fa tartókat amit nem építenek meg, csakhogy megnyugodjanak a kedélyek, pedig a boltívek sokkalta több terhet képesek elviselni, csakhogy elfelejtődtek. Ma már senki nem számol papíron, mivel nem gyors.Sablon házakra vannak ráállva.

Az iparosokkal nekem is sok gondom van/volt, ezért is készűl jórészt önerőből (nincs egyszerűen időm mindent magam elkészíteni). Szerencsére jó a kezem, de a tied sem semmi, :)) látván a fa munkáidat.

Tanyasi környezetben nem tájidegem, hacsak a megszokott parasztházat nem hiányolod a gémeskúttal :)). Küldök róla képet, talán meg győz.

A kupola talán valóban nagy kívülről szemlélve, belülről arányosnak tűnik. De ahány ember, annyi ízlés.

A sok hidegburkolat a padlófűtés miatt (szolár alacsony hőfokú fűtés)kellett. Csak a nappali és természetesen a fürdők kövezettek, nemrég készült el a hálók (a 4-ből kettőben)tapétázása. Már kaptam az elütő kandalló szín(a "süveg" elütő színe) miatt is (!?). Amint lehet átállok a napfény hasznosítására. Kettős (a napkollektorokkal hármas) a fűtésrendszer is, vannak radiátorok a hálókban és a fürdőkben. Ezekben átmeneti időszakokban fűthetek, nem kell az egész házat üzemeltetnem.Külön tetmosztáttal járathatom a padlót és a radiátorokat.

A gerendákat dübelek rögzítik, na és a talaj súlya. Hogy a kupola ne nyomja szét a tetőt, ezért a kupola gerendái ütköztetve vannak a kör kerületén lévőkkel a végükön. A boltívek mentén (a hat sarokban)kitámasztottak, 30-as belső fal támasztja meg mindezt (a hatszög boltíveket) és a kinti félboltívek. A kupola gerendázata öntartó, az említett hat oldali kitámasztás és a tartók gérbe vágott oldalai összefeküdve a súly által válnak öntartóvá. A gerendázat kettős a kupolánál, 50 cm-re van a második sor.Építése alatt állványzatot igényelt.

A telek egy hold. És a jóhírem számodra:fele erdő. FA FA és FA!!!. :))

Az esővíz hasznosul ciszterna nélkül is, a füvet öntözi :). Mint a szivacs, lassan csordogál. Persze értem mire gondolsz. Csak hát nem vagyok milliomos..... Őket meg nem érdekli az egész. Akivel beszélgettem azt mondta ki tudja fizetni (az energiát). Kérdésemre hogy mi marad az unokájának, nem kaptam feleletet :(( . Mert hát "egyszer élünk"... és akkor már okot ad ez a pazarlásra?

Akkor jössz amikor akarsz, csak telefonálj előtte. Két ünnep között?

Hogy hogyan válik be talány, de a feleségem aki válással fenyegetőzött az építése előtt, most boldogan mutogatja a fényképeket és örömmel mondja hogy milyen meleg, kevés fűtéssel.Egyelőre jól érezzük magunkat.


kedvescimboraVálasz erre
2008-12-21
01:38:11
#1302
Szia Gyula!
Ismét megnézegettem a házad képeit. Persze a saját szemszögemből látva.
Az első gondolatom, hogy igen merész vállalkozás egy ilyen járatlan útra lépni. Annyi bajom volt az iparosokkal hogy nem mernék egy ilyennek nekivágni. Szép nagy tágas tér veszi körbe a házat. Ez lelket nyugtató .Remekül tudnék én ott kertészkedni. Jól körbejárja a nap. Viszont a tanyasi környezetben nekem tájidegennek tűnik. A csúcsos tetővilágító olyan schi-fi érzést kelt bennem. Talán a tervrajzon az arány és az alak kevésbé fura. A rajzon szerepel egy előtérféle kiugrás. Az nem lesz megépítve? A nappali tágas, kellemes érzetet kölcsönöz. A faszerkezet igen jó. Mint a mágnes vonza a tekintetemet. A faanyag amúgy is barátságos építőelem. Az alatta lévő boltíves falszakaszok is sokat dobnak a látványon.Én kevesebb hidegburkolatot építettem volna be. A járólapok, a falak több helyiségben, a kandalló, összességében kicsit sok nekem. S ha valamiből sok van, az kevésbé izgalmas. Legalább a kandalló emelkedne ki a környezetből elütő színével, akkor látványosabb lenne. A gerendák két végét mi rögzíti, illetve a csúcsvilágítónál mi fogja őket össze? Mekkora a telek hozzá? A zöldtetővel annyi gondom van, hogy ezzel nem lehet nyereségesen ciszternát tölteni. Nekem mint kertésznek az öntözővíz létfontosságu.
Szívesen megnézném élőben is. Kíváncsi vagyok, hogy néhány év bentlakás után milyen tapasztalataid lesznek?

2008-11-22
09:41:33
#1168
kedvescimbora,

A cél az volt, hogy minél több természetes napfény jusson be.Esti kép, nappal napsütésben nem tudom lefényképezni.Este simán kisétálhatsz mert látni, ha nem felhős az ég. Ha telihold van, nappali szinte a világosság.Nem igazán kell világítani.

A mérésedhez: megmértem kiváncsiságból ahogy említetted a padlót. Meglepetésemre 22,2 C fokot mutatott, a falin 23,5 C fok volt. Később újra próbálom, A kupolában hosszú rúddal talán megmérhető. Úgy tűnik megfordul a levegő.(?)kedvescimboraVálasz erre
2008-11-21
19:57:15
#1162
Barátom! Ezek után azt kell, hogy mondjam két izgalmas nevezetesség van Délegyházán: a nuddista strand és a te házad. Ha nudizni megyek Félegyházára okvetlenül megfogom nézni és természetesen viszem a bort.
A Nappali fölötti faszerkezet nagyon látványos, szinte vonza a tekintetet. Pontosan ilyen képekre gondoltam. Elsősorban a végeredmény érdekel. Kívülről is készíts néhányat. Biztos vagyok benne sokunkat érdekel.
Ha körbe van építve a nappali, jut e be elegendő természetes fény? A kupolában lévő tetővilágító nagyon sötétnek látszik. Be van fedve valamivel?
Mindenki kedvescimborája Győző

2008-11-21
19:29:55
#1160
monolit,

Érdekel az összkép és érdekelnek a részletek is.

Azon gondolkozom, hogy a galériában helyet fogok adni mindazoknak, akik mások épülésére képeket töltenének föl. Te mit szólnál hozzá?

A magas 80-90 fokos hőmérséklet a hatásfok rovására mehet. A pufferek kapcsolása is kérdés, nem most, amikor csak a kazánnal fűtöd, hanem a későbbiekben, amikor napkollektorokkal bővítesz.
2008-11-21
19:15:03
#1159
robert :

Köszi az elismerést és az adatokat. A forgalmazó 80-90 fokos felfűtést javasolt.(?)

Az APEH? Tudod te is, nem igazán hiszik el amit mondasz (kalákás, magánerős építkezés, ritka ma már mint a fehér holló)ezért a sok fénykép.

Mi érdekel a képekből? Az építkezés részletei, vagy a végeredmény?
2008-11-21
19:10:04
#1158
pozsár :

Köszönöm elismerésed, eleinte úgy volt hogy négy család indul neki az építkezésnek de hamar feladták.

Később megírom miért döntöttem a tanyasi lét mellett ami számos előnyt fog nyújtani a falusi és városi létforma ellenében.
2008-11-21
19:05:59
#1157
sándor :
Eredetileg dombházat építettem volna, de Hegedűs Zsolton kívül nem tervez más az országban (tudtommal). 1,5 évet vártam rá, utána adtam fel. Ha láttad a TV-ben, ő mindenkit lebeszél róla a kivitelezés nehézségei miatt. Én ha eltudnám adni ezt, még belevágnék. Mindenesetre jól belerágtam magamat ebbe a fajta építési módba tanulásképpen. Hasonló megoldással operál már ő is, napsugár háznak nevezi a küllős gerendázat kiosztás miatt ami az enyimétől nagyban nem tér el. Én azért ragaszkodtam a kör alakhoz, mivel a nap szinte körbejárja, csak az erdőm árnyékolja le az egyik oldalról, és kisebb a hőleadó felület így. A déli részre lett tervezve az üvegezett nagyméretű bejárati ajtó, jelenleg nagyrészt ez fűti fel a házat. Csak vigyázat! Nagyméretű ereszkilógásokkal lehet így operálni. Alapban 1,3m a déli oldalon 2m feletti.A lenyugvó nyári nap bágyadt sugarai érintik a bejárati ajtó egyik sarkát és a konyha ablakait.Másik megoldás a lobhullató fával történő árnyékolás, talán te is ismered ezen lehetőségeket.

A szellőzést én rábízom a természetre. A fa ablakok résein beáramló levegő kimegy a kémény szellőzésén(a Prespor kéményrendszer szellőzőjén).

A zöldtetőt anyagi megfontolából, valamint hőszigetelése miatt választottam, nem beszélve arról, hogy így nem vettem el a természettől területet.

A napkollektoros rendszert még én sem tudom megítélni, talán a tél elmúltával.Igen nagyon besegít a nap.Hogy megértsd a házat, összességében kell nézned!A kör alak közepén találod a legmelegebb részt, a nappalit és a konyhát. A peremen vannak elhelyezve a hálók. A hő a szobákon keresztül távozhat.Én szeretem a meleget, azért terveztem így. A nappaliban és a konyhában többet tartózkodunk így én ezt jobban fűtöm. Mivel nem tud lehűlni, meleg magként viselkedik. Ezt fokozandó a belső falak egy része 30-as méretű. Nagy tömeg, nagy hőtartó képesség. Ezért nem prezentálom: "olyan jó meleg volt télen a könnyűszerkezetes házunk, alig kellett fűteni, meg vagyunk vele elégedve" Igen kérdem én és nyáron? ha kinyitod háromszor az ajtót, megbolondulsz a melegtől!A tömeg megléte szükséges, ezt elvesztve lett szükség jó részt a hőszigetelésre, gondolj csak az ősi paraszt házakra. Nyári hűvös, téli meleg.

Csak akkor javaslom a gyerekeknek a nagy belterű tornyos megoldást, ha van funkciója.Kiváló például lépcsőháznak a háztól elszeparáltan.Öncélúan,csak kívülről hivalkodó házat nem érdemes építeni,funkciója az életviteledhez legyen alkalmazva,hogy elégedett légy. Nálam a garázs el van zsilipelve a lakótértől a kazánhelyiséggel.Bár a radiátor kiállások megvannak, reményem szerint a kazántér hulladékhőjével kifűtöm mindkét garázs helyiséget.Sok ház egybe van építve a garázzsal, de az ajtaja nem zár jól, legyen az egy modern szekcionált.

Kérdezz nyugodtan, én egy évig törtem a terven a fejem, ezidáig elégedett vagyok vele, de mindig akadnak jó ötletek.Valójában ha meg lesz a fűtésem és kihúzom az első telet tudok végleges eredményt mondani. Dupla a fűtésem is, a hálókban és fürdők ben a padlófűtésen kívül radiátorok is vannak hogy szabályozhatóbb legyen, és átmeneti időszakban csak azokat(osztón keresztül helyiségenként szeparáltan) fűthessem.Két termosztáttal, önállóan vezérelhető.
2008-11-21
18:25:02
#1156
kedvescimbora :

Na jó, a pince költői túlzás :)) de valóban sokan voltak és az igaz, hogy kaptam jó pár palackkal.

De ha nem hozol bort, hozd a fafaragókésed! Szépek amit alkottál, gratulálok!

A képekből miket küldjek? A kitűzéstől megvan minden jórészt örökítve, a jelenlegi állapotról még csak kevés készült, ha az kell kattintok párat.

A ház Délegyházán készül, tanyasi környezetben.
2008-11-21
07:41:50
#1154
Üdvözletem Mindenkinek!

Én nagyon ritkán írok a fórumba (akkor is csak kérdezek), de minden nap olvasom, hiszen nagyon jó.

De most...

Kedves Monolit!

A házad nagyon tetszik! Izgalmas és szép. Egyszer - ifjú koromban - láttam egy hasonlót és valami ilyesmiről kezdtem álmodni..., de nem ilyen lett. Nem mertem belevágni. :(

Minden elismerésem a Tiétek! Gratulálok.

Üdvözlettel: Handbauer Péter
kedvescimboraVálasz erre
2008-11-20
21:39:36
#1150
Barátom!
"Csak ha hozol bort :)) a pincém lassacskán megtelik!"
Miről van szó? Már annyian vittek bort, hogy tele vannak a boroshordóid?
Küldheted a képeket:

Írd meg azt is melyik településen található palotád?
köszi

2008-11-20
21:30:18
#1149
monolit,

Gratulálok a házatokhoz, és a kitartástokhoz. Engem is érdekelnek a képek, lécci...

Mit jelent az utalás az apehre?

A pufferek hőkapacitásáról:
Köbméterenként és fokonként durván 1 kWh hőmennyiséget tudsz eltárolni. Ha mondjuk 70 fokra fűtesz egy 3 m3-es tartályt, és a fűtési rendszeredhez minimum 30 fokos közeghőmérséklet kell, akkor (70-30)*3=120 KWh a kinyerhető hőmennyiség. Aktív szellőztetés nélkül kb 100kWh lehet a házad fűtési hőigénye hideg téli napokon. Tehát átmeneti időszakban esetleg kihúzhatod három napig is, de a használati melegvíz miatt mindenképpen szükség lesz utánfűtésre is.
2008-11-20
19:28:46
#1148
kedvescimbora :

"Nem tudom eldönteni fiú vagy e vagy lány?"
:)) néha én sem tudom! 47 éves múlt fiúcska vagyok :)).

"Az elmúlt télen mindennemű fűtés nélkül + 6 fokot mértünk"
Hány fok külsőhőm. mellett? Illetve mennyit mértetek olyan napon amikor kívül hideg volt és a nap nem sütött?

Nem tudom hány fok volt kint, de pont akkor hideg volt keményen és nem sütött napokig a nap előzőleg. Azért mentem nehogy a mész megfagyjon. Én is meglepődtem, azt hittem fagyni fog a házban.

"Érdekes házad van. Szívesen megnézném. Ilyet még nem láttam élőben, csak képen. " Csak ha hozol bort :)) a pincém lassacskán megtelik!

Ha adsz mail címet megkapod minden képem, rengeteg van ala' APEH (kalákásépítkezés) :) .
2008-11-20
19:18:00
#1147
Sándor:
Én nem vagyok benne a vezérlésben, úgy gondoltam hogy sorba v. párhuzamosan kötjük be a tartályokat, már amelyiket lehet.Tehát nem egyenként hanem kerek egészként így nem lenne hőlökés,-gondolom. Elvileg ekkora tartálymennyiségnél 2-3 naponta elég lenne begyújtani, adná a gáz kényelmét.

A kevés napenergiát úgy értettem én is, hogy elsődleges a HMV, lásd lent. Előbb a 200 l-es tartályt melegítené későbbiekben az 1000/140 -eset még később az 1000 l-est. Ezeket gondolom termosztatikusan lehetne vezérelni (talán).

A hőmérsékletet a tegnapi napon estefelé mértem a konyhában levő hőmérős faliórán amely 2,2 m (ne feledd nem normál a belmagasságunk!)magasságban van rögzítve. Ez csak akkor mérhető ha a konyhában is főzünk. Általában a szobaajtókat zárom, kivétel ezek alól a fürdőnk és a hálónk mivel nincs kész a fűtésrendszer. A mai mérésem (késő délután, nem sütött a nap, csak előzőleg) az előtérben (déli tájolás) 26,3 C fok asztal magasságban (mértünk már 30 C fok felett is, a napsugárzás erősségétől függően) ugyanazon az órán a konyhában 23 C fok.

Igen, igazad van a kollektorokkal kapcsolatosan hogy akkor nem fűtenek amikor a legnagyobb hideg van. Azonban az átmeneti időszakokban és enyhe teleken kiválóan termelnek, lásd az idei évet. Én vígan el lennék vele. Véleményem (és az időjárás eddigi alakulása miatt) szerintem enyhe telekre és kemény nyári melegekre kell inkább felkészülnünk mondom én :)) de később lehet hogy a természet megtréfál.

A végeredmény? Lassan halad(t)unk, mivel mindent ketten a nejemmel (elsősorban) valamint családi, baráti összefogással készül. :)) Azonban már a vége felé tartunk igaz, lassan 3 éve nem pihentünk semmit. Egyedül a kőműves és az ácsmunka egy részét készíttettem el. Épp festegetem a szobákat, karácsonyra talán elkészül egy része.

Küldök pár képet.

kedvescimboraVálasz erre
2008-11-20
19:08:50
#1145
Monolit!

Érdekes házad van. Szívesen megnézném. Ilyet még nem láttam élőben, csak képen.

"Az elmúlt télen mindennemű fűtés nélkül + 6 fokot mértünk"
Hány fok külsőhőm. mellett? Illetve mennyit mértetek olyan napon amikor kívül hideg volt és a nap nem sütött?


2008-11-20
18:37:19
#1144
kedvescimbora:

Nem haragszom magamra. Miért nem tetszik a név?
Láttam gyönyörű monolitokat (magányosan álló kősziklák) is.Név választás előtt pont őket néztem.

A 7 m-es belmagasság az ívek miatt van. Felteszem az alaprajzot, metszetet és pár képet, akkor érthető.

Nem, nem mértem meg a hőfok különbséget mivel ember nem jut fel abba a magasságba, utoljára állványzaton voltam ott fent. De gondolom jelentős, később kevésbé ha megy a padlófűtés mivel az sugárzó hőt termel elsősorban.

A mennyezet nincs külön burkolva, a régi paraszt házakra hajaz, ívekkel egészítettem ki. Nem öncélúan, hanem statikai és hőtani megfontolásból. Az eredeti elképzelésem szerint a fafödém kapott volna egy 15 cm-es betonréteget, ennek hőtartó funkciót szántam. Azonban tele lett a hócipőm a sok vívással (próbálj meg íves, kör alaprajzú házat átverekedni az építési hatóságon!)és azért, mert rengeteg vasat írtak ki a statikai terven, nem lévén statikai számítás íves megoldásra csak síkra.

A rétegrend:
-látható fagerenda (rönkfa)
-5 cm-es palló
-5 cm poliuretán fújt habréteg
-UV és vízszigetelő kent szigetelés
-Gyökér álló fólia
-50-60 cm talaj
-füvesítés

Most látom az alaprajz nem stimmel, valójában a déli részen van a bejárat. A házat 90 fokkal el kellett forgatnom, mert belelógott volna az erdőbe és azt nem engedélyezték.
kedvescimboraVálasz erre
2008-11-19
21:54:21
#1140
Monolit!

A 7m-s belmagasságu nappali érdekelne. Miért olyan magas? Galéria miatt? Mivel van burkolva a menyezet? Mekkora hőfokkülömbség van a padozat és a menyezet között?
Biosolar Forum  =>  Galéria  =>  Dombház - Monolit
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva