Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Villam64 rendszerlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-04-01
16:12:43
Előzmény: villam64 #40001#40019
villam:
"Biztos egyszerűen számolhatók, csak az én esetemre sem igaz ez az állítás."
Miért nem?
Tudod mennyi gáz fogy, ebből kb tudod a házad hőigényét. Tudod az előremenőd, tudod a visszatérőd, adódik a tömegáram.

Ebből miért nem tudsz kiindulni?
2013-03-31
18:27:12
Előzmény: villam64 #39999#40005
NEm igazán értem a logikádat...de úgy néz ki te sem az enyémet ! :-)
És az is tisztán látszik, hogy nem is igazán tudjuk meggyőzni egymást ! :-)
Marad az egyezésünk a hobby fűtésreszelésről ! :-)

" Csak az, hogy ne szívjon a fűtés rendszer szivattyúja a pufferből, amikor megy a kazán."
Szerintem ha van keverőszelep a fűtőkörben, akkor azzal simán kivédhető az, hogy a fűtőköri szivattyú a pufferból szívjon. De ehhez alacsonyabb hőfokú vizet kell küldeni a fűtőkörbe, mint a kazán előremenő.
szerintem
villam64Válasz erre
2013-03-31
11:35:29
Előzmény: grano #40000#40001
Jól látod, ez a bekötés sem tökéletes. Csak először megalkottam, utána kezdtem átnézni a variációkat. És továbbra sem tartom jónak ezt az alapbekötést. És meghagyom a jelenlegit. A kv2 kettő bekötésénél az gondolkodtatott el, hogy ha félig kinyit a kv2 a hagyományos bekötésnél, de még ennél is, akkor a kazán szivattyúja ellen nyomást ad a fűtésköri szivattyúnak. De most ezen is tovább elmélkedve, ekkor megfut a hőmérséklet a kevert ágon, és a kv2 kettő egyből átvált. Igazából azért tettem a tartály aljára a kv2 hideg ágát, mert könnyebben tartja akkor a kívánt hőfokot. Így, elméletileg szívó hatást fejt ki a tartály alján, és a kazán előremenőjéből több megy a visszacsapón keresztül a tartályba, és csökken a nyomás a kv2 meleg ágán.
Biztos egyszerűen számolhatók, csak az én esetemre sem igaz ez az állítás. Toldozgatunk, és nem egy újat építünk. Ha megtehetném, már lebontottam volna a házam. Meglévő rendszert variálgatom.
2013-03-31
11:18:51
Előzmény: villam64 #39999#40000
villam:
nekem itt most rengeteg ellentmondás van az általad írottakkal és a képpel kapcsolatban.
Azt írod, hogy nem akarod keverni a puffert.
Akkor miért kap csakis és kizárólag a pufferből a KV2 hideg ága?
Kiváncsi lennék arra az állapotra amikor a vegyes még nem igazán ad, a KV2 bekeverne, de nincs miből, a meleg ágon alig jön? Esetleg visszahűti a vegyest is a KV2 M2 ág?

Az amiket leírtál jó részt szerintem egyszerűen számolható.
Amiket pufferkeveredési anomáliákat eddig láttam azoknál jellemzően nagy fűtésköri tömegáram adódott. Még ha a fűtéskör tömegárama megfelelő is, felrúghatja az egészet a magas előremenő és/vagy a kis puffer.
A hármas együttesen meg szinte használhatatlanná teszi a rendszert.


villam64Válasz erre
2013-03-31
10:51:21
Előzmény: grano #39997#39999
Az ok. Jó néhány panasz előfordult ezeken a fórumos oldalakon is a pufferes rendszerekkel kapcsolatban. Leginkább ezekre reagálok ezekkel a variálásokkal, gondolatokkal. Jó néhány tapasztalatomat leírtam már. Nem ez az első verzió a rendszeremben. A víz is akkor rétegződik jobban, ha nagy a hőmérséklet különbség. Különben keveredik. De engem ez sem zavarna. Csak az, hogy ne szívjon a fűtés rendszer szivattyúja a pufferből, amikor megy a kazán. Mert ezt, ha nincs levédve, akkor hozzákeveri a puffer hideg vizét, és lassabb lesz a felfűtése a lakásnak, és idegeskedik az ember néhány 100e ft árán. Ezt sok minden befolyásolja. A kazán teljesítménye, és pillanatnyi teljesítménye. A lakás hőigénye. Mennyi idő alatt melegszik át a visszatérő. A kazán és a fűtésköri szivattyú viszonya. Tehát jól meg kell tervezni egy általános alap bekötésű rendszert, és meg is kell építtetni. Nem lehet azt mondani, hogy pénzhiány miatt ezt kiveszem. Itt kisebbet építek be.
villam64Válasz erre
2013-03-31
10:33:10
Előzmény: dejoe #39994#39998
Első. A lakás hőigényének csökkentése. Hánynak jutott eszébe a rezsicsökkentés után, hogy a pénzből szigetelgessen?
A 70 fokos előremenő szerintem vegyes és radiátoros kombinációnál kell. Ma reggel befűtöttem. A gázzal 18 fokot tartottam hét közben. Volt esélyem felmelegíteni 3 óra alatt a falakat? Nem. Az emberek nem azért állnak rá a vegyes tüzelésre, mert van szabad 12 órájuk tüzelni. Azt hiszik hogy egyszer megpakolják és kész. Közben 100 kWh hiánya van a lakásnak, mert hűl a két tüzelés között.
Hogy miért nincs keverőszelep a fűtéskörben? Mert az 5 cm szigetelés mellett is szükségem volt a 70 fokos előremenőre. A radiátoraim megmaradtak, a nagy vízterű tagos lemez radiátorok. Kell 1 óra legalább, hogy látható legyen a fűtés. Amíg működnek használom. De mivel látom,hogy mennyire problémás a külön fűtésköri szivattyú, lehet, marad a mostani bekötés, és ráengedem a padló alá a 70 fokos vizet. A csövek ugyan úgy a levegőben lesznek, mint a kandallós padlófűtésnél. A jelenlegi két kazánvédős bekötés, elég jól szabályozza, hogy a tartályra ne menjen víz, amíg a visszatérő át nem melegszik.
A kazánról a véleményem. Számoljunk. Elég a háznak 24 órában 8 m3 (10 kW-os gázkazán elég) a leghidegebb napokon. Ez 72 kWh. Hazaér az ember este. Mivel vegyessel fűt, ezt a 72 kWh-át azonnal pótolnia kell. Ha 10 kW-os vegyes kazánt vesz, akkor legalább 8 órát fűt, hogy ezt pótolja. Közben 24 kWh-át hűl a háza, tehát 96 kWh-át kellene pótólnia. Ami 10 óra fűtés, hajnalig, majd mehet dolgozni. Tehát vegyen 32 kW-os kazánt, hogy ne kelljen alvás helyett fűtéssel foglalkoznia. Lehet a számokon finomítani, de a kényelemnek ára van. Nagyobb kazán, mint az elégséges.
A pufferrel nekem is az volt a célom, hogy áthidaljam a két begyújtás közötti időszakot. Csak a lakás hőigénye miatt, még nem sikerült felmelegítenem a 2 m3 puffert a 24 kW-os vegyes kazánnal. Az idén fa hiányában nem is akartam. Meg idő hiányában sem. Remélem a következő fűtési idényben már sikerül. De további szigetelések árán.2013-03-31
10:30:00
Előzmény: villam64 #39987#39997
villam:
ezt nem értem???
Mit akarsz ezzel mondani?

A puffer keveredésének oka van, meg annak is, hogy van ezzel ellentétes tapasztalat. Én az okát keresem, meg azt, hogy mivel lehet kivédeni.
2013-03-31
08:58:14
Előzmény: villam64 #39990#39994
"Amit írtál, az csak álom marad sokak számára."
De ha meg abba az irányba álmodoznak, amit te mondasz, akkor lehet tévúton jérnak !
Mert hát ugye mi is lenne az első ?
Leírtad !
" kell csökkentenem a lakás hőigényét,"
Hőszigetelést még hitelből is megérné felrakatni ! A régi tömör tégla-B30 falakra felrakott 12-15cm, már 5-6 év alatt megtérül(ne).
Mert azoknál vígan van éves szinten 3000-3500-4000m3 gázfogyasztás.

Az olyan házakba meg, ahol kell a 70 fokos előremenő, nem igazán van értelme puffert rakni !

lehet néhány kérdésem ?
" Én magamból indulok ki. Nálam sincs."
Miért nincs ? Indok ?

"Van, amikor valóban azért veszik a puffert, hogy a kazán hőjét elvezessék,Nálam ez sem igaz."
Akkor meg miért van puffer ?

"kétszer ekkora teljesítményű kazán kellene."
Mekkora a ház hőigénye ? (leghidegebb napokon, egy nap alatt csak gázzal mennyi fogy ?)

" Mert elsődleges a lakás minél gyorsabb felfűtése."
Ez is a "pufferelés alapelveinek "mond ellent ! Mert ha már rak az ember, akkor akkora puffert érdemes rakni, hogy azzal áthidald a 2 begyuttás közötti időszakot ! Akkor meg nem lehet annyira hideg a lakás !

És, hogy a végén valamiben egyezzünk is
"Nekem ez lett a hobbim."
Nkem IS ! :-))
villam64Válasz erre
2013-03-31
05:25:56
Előzmény: dejoe #39989#39990
Ha megfigyeled, akkor komplett tervezés nagyon kevés van. Nem jóléti államban élünk. Az emberek jelentős része barkácsol, abból amije van. Nekem is régebbi a kazánom. Később kezdtem összeszedegetni, gondolkodni róla. És nem vagyok egyedül. A keverőszelep sem általános szerintem a fűtőkörben. Én magamból indulok ki. Nálam sincs. Mert elsődleges a lakás minél gyorsabb felfűtése. Ezt könnyebben elérem 70 fokos vízzel. Sokan most állnak át, barkácsolgatják össze rendszerüket. Adj nekik pénzt, hogy terveztessék meg, építessék meg, és még az sem garancia a jó működésre. Ezért, meg a saját szórakoztatásomra variálok, mozgatom az agyam mindenféle újabb variáción, és keresgélve abban is a hiba lehetőségeket. Nekem ez lett a hobbim.
Van, amikor valóban azért veszik a puffert, hogy a kazán hőjét elvezessék. Nálam ez sem igaz. Tavaly a pótlólagos hőszigetelés előtt, egész nap tüzelgettem a 24 kW-os kazánban. A 24 kW-os gázkazán vígan el van a 24 óra alatt magában. A vegyes nem. Amikor lecseréltem a kilyukadt vegyesemet, még fogalmam sem volt azokról az okos dolgokról, információkról, amiket itt gyűjtögetek néhány éve. Fogalmam sem volt, hogy kétszer ekkora teljesítményű kazán kellene. Még a puffer vásárlásakor sem. A puffert azért vettem, hogy két fűtés közötti időt áthidaljam. Az is igaz, hogy a tűz fojtásának időszaka így majd megszűnik. De ehhez, még tovább kell csökkentenem a lakás hőigényét, vagy egy 300e-500e ft-os másik kazánt kellene venni. Vagy e mellé sorosíthatóan egy másik 24 kW-os kazánt. Akkor lenne elég néhány óra tüzelés. Ki várhatja el egy vegyes kazán tulajdonostól, hogy egész nap ott tébláboljon a kazán körül.
Amit írtál, az csak álom marad sokak számára.
2013-03-30
23:13:06
Előzmény: villam64 #39980#39989
"Tehát már többször leírtam,"
Már megbocsáss...de ez nem látszik meggyőzhetetlen érvnek ! :-))

Én csak azért értetlenkedem, mert....és ezt már és IS "többször leírtam":-)
- azért rakunk puffert mert a kazán teljesítménye NAGYobb mint a ház pillanatnyi hőigénye
- a legtöbb esetben úgy van "beállítva" a tömegáram, hogy a pufferkörinek nagyobb a tömegárama, a fűtőkörinek meg kisebb.
Arról nem is beszélve, ha okos szivattyú (Gr alpha2 ) van a fűtőkörben.

-Az meg azért eléggé elbacott rendszer, amikor ha megy a puffertöltés, ÉS közben a ház IS kér meleget, akkor a fűtőkör "elszipkázza" az összes meleget, amit a kazán gyárt . tehát a háznak akkora a hőigénye, amekkora a kazán pillanatnyi teljesítménye..

-Arról nem is beszélve, hogy a fűtőkörben majd mindíg van keverőszelep, ami jóval alacsonyabb hőmérsékletre van állítva, mint a kazán előremenő hőmérséklete.
tehát már az, vagy az IS behatárolja a fútókörbe menő víz mennyiségét.

Nem ?

"Az alulra a hidegebb közegbe bevezetett langyos-meleg felkavarja az egész tartályt."
Ez pedig elő sem fordulhat, ha elfogadjuk azt, amit feljebb írtam !
Mert abban az esetben a pufferbe NEM megy vissza víz, csak onnan a kazán felé ! Hisz annak a körnek nagyobb a tömegárama !


villam64Válasz erre
2013-03-30
21:12:21
Előzmény: grano #39986#39987
Akkor tehát a modellezgetésből látod, hogy a vevőnek nem mondhatod, ő nem tud tüzelni, amikor a kapcsolás a hibás. Látod, hogy függ a kazán teljesítményétől, a ház hőigényétől, a szivattyú fokozatoktól. Inkább bonyolultabb, de több változó értéknek feleljen meg.
2013-03-30
20:34:53
Előzmény: villam64 #39980#39986
villam:
szerintem nem a kazánvédő szelep nyitottsága/zártsága a kulcs.
Próbálom modellezgetni mekkora fűtési igény, mekkora előremenő, mekkora hőfoklépcső mekkora térfogatáramot jelent.
Bizonyos szinteken komoly, 1,5-2 m3/h adódik, ami valóban megforgathatja a puffert. A kérdés inkább az, hogy tényleg kell e nagy tömegáram alacsony hőfoklépcső mellett a fűtési részben?

villam64Válasz erre
2013-03-30
17:18:26
Előzmény: dejoe #39978#39980
Már sokan megbuktak azzal, hogy azt hiszik a kazánvédő keverőszelep teljesen nyitva van. Már leírtam néhányszor, hogy a fűtés során a kazánvédő keverőszelep 0-100 % között van nyitva a fűtőkőr felé. Attól függően, hogy milyen teljesítménnyel dolgozik a kazán. Ezt Andrea, meg más esetében is tárgyaltuk. Írjam le újból, hogy hullámzik a kazán teljesítménye a fűtés folyamán? Ehhez kalkulálj. A forró és a hideg között van rétegződés. Az alulra a hidegebb közegbe bevezetett langyos-meleg felkavarja az egész tartályt. Meg a fűtés indításakor szintén nincs teljesen nyitva a kazánvédő szelep. Tehát már többször leírtam, hogy hozzákeveri a kazánhoz a még hideg tartály vizét, lassítva a lakás felfűtését. És méretezhetetlenül keveri hozzá.
2013-03-30
15:26:47
Előzmény: villam64 #39977#39978
Nem értem !
Hogyan szívhatna onnan ?
Eddig szívott ?
Ha a vegyestől jön 65fok+Dt, ami lehet vagy 70-75 fokos előre , és a fűtőkör felé 45 fokos víz megy, akkor ez hogyan lehetséges ?
Mer amúgy is mivel keverné fel a rétegződést ?
Max szív a tetejéből meleget, alul megy bele hideg, és a meleg réteg felfelé halad...
Nem ?
villam64Válasz erre
2013-03-30
12:04:44
Előzmény: dejoe #39976#39977
Az a Grano-féle megoldás. A (van egy szabályozható kapilláris thermofejem) feladata, hogy amikor megy a vegyes kazán, akkor lezárja a puffert visszafelé, nehogy a M2 szivattyú a pufferből szívjon, és összekeverje a rétegződést. Amikor vegyes leállt, akkor ez a fej nyit, és engedi M2-őt a pufferből dolgozni. Ezen bekötés feladata, hogy kiküszöbölje a szivattyúk szabályozgatását. Nem kényes a fokozatokra. Persze működik a jelenlegi bekötésem, de ha padlófűtést megépítem, akkor nem akarok a hajópadló alá 70 °C-os vizet beengedni.
2013-03-30
11:54:13
Előzmény: villam64 #39975#39976
És ennek mi is az értelme ? :-)
Mármint annak a puffer felett lévő kapilláris valaminek..
villam64Válasz erre
2013-03-30
11:48:15
#39975
Újabb bekötés jutott eszembe.villam64Válasz erre
2012-11-10
20:08:50
Előzmény: grano #35302#35304
Nekem R462L2 van de az új kötés miatt leszereltem. Ez merülő hüvelyes. Egy csapot kell még venni a fejhez pluszba, amilyet a radiátor thermo fejhez adnak, ugyan az.
Bocs ez az új rendszer egy kis módosítással.


1. Bocs, az már megszűnt. A kollektor azonos csövön volt a fűtés rendszeren. Ez a keverőszelep egy bizonyos hőfoknál kezdte a hmv-t hozzákeverni, megakadályozva a ki-be kapcsolgatását a szolár szivattyúnak.
2. Hidegen kv1-kv2 meleg ága nyitva van, ez a kazánvédő. Melegszik a kazán, megindul a fűtés a lakás felé, a kv1 szabályoz a lakás visszatérővel. Melegszik a lakás felől a visszatérő. Egyre kevésbé tudja kv1 a hőfokot tartani, melegebbet továbbít. A kv2 is bekapcsolódik a szabályzásba a második fokozatként a puffert adagolva hozzá. Nálam mindenhol thermo fej van, csak a hmv hőcserélője van, de az nem tudja lezárt radiátoroknál elvezetni a hőt.
3. Nincs letiltás. Ezért tanultam meg a káromon az - alap bekötés - hibáját, régebben más régebbi bekötést alkalmazva. R2 rá tudja jelenleg indítani a gázkazánt vegyessel fűtés közben. Majd javítom a kapcsolást, hogy ne forduljon elő. A szigetelés is sokat segít ebben. Most a kazán után a lakás is hamar felmelegszik, ezért ktöredéke most már az ütközés veszélye. Ami csak a fűtés kezdeti stádiumában szólhat bele. Ezért mondtam, hogy a lakás hőigénye is sokat számít.
4. ksz2 a kollektort védi, meg a hmv-t. 60 °C hmv-től visszatérőnél hozzákeveri a puffert másod tárolónak, védve a magas kollektor körtől. 60-70 °C között nekem elég a hmv. Ezt állítja be.
2012-11-10
19:07:09
Előzmény: villam64 #35267#35302
villam
ez a kapilláros termofejes csap micsoda? ami nálad nyitja a hmv tartályban a felső hőcserélő körét?
Mert ha egyszerűbb/olcsóbb mint egy motoros szelep akkor vivát.
Kíváncsi lennék sándor mit szol ehhez a kialakításhoz.

----rajzodhoz
1. Miért az a kialakítás a HMV-dnél? A felső kört tegyük fel, hogy értem. De az alsó az "önmagába visszatérő ferde egyenes" a termokeverőszeleppel az feladta a leckét, nem lelek rá érdemi magyarázatot.
2.a kv1-kv2 továbbra sem tiszta, mindössze annyit sejtek, hogy a pufferkört akarja valami logika mentén kizárni addíg, amíg a visszatérő hőmérséklete alacsony.
3. sz3 nekem lóg a levegőben. Azt látom, hogy R2 választ gázkazán és SZ3 között, de csak akkor ha SZ2 nemmegy? Vagy a T5 jeladó az alap?
4. nekem úgy tűnik, mint a visszatérő a szolárkör előremenőjében végződne KSZ2 által. Nem követtem bevallom a kollektorost annyira, hogy ezt megértsem.
villam64Válasz erre
2012-11-09
20:43:34
Előzmény: grano #35258#35267
Így is meg lehet oldani szerintem.
És vigyük tovább. A mágneses szelep helyére egy kapilláris thermofejes csapot tenni. Az érzékelő a kazántól eljövő csövön lenne. A beállított értékig nyitva, afölött zárt a csap.
2012-11-09
14:56:04
Előzmény: villam64 #35237#35258
villam:
sokat segítettél, nagyon jók a felvetett kérdések.
A relék miatt kicsit nehézkes most áttekinteni számomra, de sok minden már kezd tisztulni számomra. (Csak a nejem dolgozik ezerrel a közös gépünkön így keveset férek hozzá).
Viszont egy picit újra rajzoltam a szakszeres rajzot, illetve egy részletét a Te kérdéseid,felvetéseid, illetve sándor néhány gondolata alapján.
A szakszeres rajzon csak a puffer bemenetét szabnám át egy visszacsapó szeleppel, ami meggátolná h az előremenőből vissza lehessen szedni. Befelé igen ki nem.
De lenne egy másik bemenője is a puffernek amin egy elektromos szelep csücsül és zárva van ha a kazán kilépőn lévő csőtermosztát kinyit.
Kinyit ha nincs kazán fűtés ergo mehet a pufferről vissza az előremenőbe.villam64Válasz erre
2012-11-08
22:33:08
Előzmény: grano #35214#35237
Próbálom alkoholos befolyásoltság után újra elmondani a működést.
1. Változó a fűtés folyamán a kazánvédő szelep nyitottsági állapota, ezzel együtt változó a kazán felől a tömegáram.
2. Ezzel nem tudod arányosan változtatni a fűtés köri szivattyú tömegáramát.
3. Változó a felhasználó kazán teljesítménye.
4. Változó a felhasználó puffere.
5. Változó a felhasználó lakásának hőigénye.
6. A beépített keverőszelep a lakás felé, már fojtásként működik, mert csak egy részét engedi a kazán felől érkező hőt át, a többit a pufferre nyomja.
- Ezek alapján kellene rendszert tervezned.
- Egyetlen változót sem hagyhatsz ki, hogy a felhasználó majd állítgat ide-oda. Ez tervezési hiba.
Itt a saját rendszer rajzom, amit most használok. Egy kis elmélkedésre. Fűtésre csak a kazán szivattyút használom. A kazánvédő keverőszelepek 60 °C visszatérőig nem engednek a pufferhez nyúlni.


Az új bekötés.


Ez nem az első verzió. Az a szakszerhez állt közel. Ez a tapasztalt igény nem megfelelősség miatt fejlődött. Hogy minél automatikusabban működjön. Én csak begyújtok és tüzelek. De a most tanult termikus elfolyó, és automata feltöltő, még tovább bonyolítja jövőre.
A kérdésekben és panaszokban a szakszeres alap kapcsolás miatt benne van a változtatás igénye. Én ezt próbálom logikailag értelmezni.
Nem minden esetben rossz az alapkapcsolás. De csak alap! Az építkezéshez!

A két kazánvédő más Sándornál, és más nálam, de bekerült a rendszerünkbe. Nézd át, kérdésed van megbeszéljük.

Írod Gyurinál a fojtást. A házon a szigetelés is fojtás a lakás hőigénye szempontjából. A szivattyú csappal történő fojtását ellenzem, inkább a szivattyút teljesítményét kell csökkenteni. De leírtam, hogy miért nehéz. Könnyebb szétválasztani a fűtést és a puffer feltöltést.

A 30 vagy 50 fok mellékes, mindenféleképp keverés történik valamennyi százalékban. Meghatározhatatlan, Mert percenként más.
2012-11-08
09:27:04
#35214
nos akkor újra meg újra
Villám: nem, harminc fokos vizet semmi esetre sem. De 50 fokosat igen.
A keveréshez mondtam, amikor Gyurinak megfordult a puffere, hogy hidraulikai beszabályozás. Amit aztán végül is megcsinált, hiszen elkezdte fojtani a rendszert. Ezzel nem lehet megoldani mindent az stimt, de sándor is azt írja, hogy a nagykazán esetén is kapcsolgat a rendszere induláskor mivel nincs elegendő teljesítmény. Ezzel nem lehet érdemben fűteni.
Én inkább megemeltem a rendszer indulási hőmérsékletét úgy, hogy a rendszer indító termosztát egy picit messzebb került a kazántól. 45-fokra van beállítva, de a kazánban akkor már jóval 60 fok feletti a hőmérséklet mire az előremenő annyira átmelegszik azon a részen.
Marad indulásra tartalék a rendszerben, nincs ki-be kapcsolgatás, a tűz is jobban kiteljesedett mint egyébként. Látszólag tovább tart az indulás, mégis stabilabb és eredményesebb.

A két kazánvédő nem rémlik az írásaidban (lehet h csak átsiklottam felette).
Ennek mi lenne a szerepe?

villam64Válasz erre
2012-11-06
21:09:35
Előzmény: grano #35173#35176
Grano
Azt mondd meg, hogy a 30 fokos tartály vizét hozzákevered a 65 fokos kazán vizéhez, akkor hol segítesz be a fűtésbe? És összekevered a puffer 30 fokos vizét a lakás 20 fokos visszatérőjével. És a sima párhuzamos kapcsolás megteszi. Egészen addig hozzákeveri a puffert, amíg a kazán felől nem kap annyi vizet, amennyit a lakás szivattyú igényel. Ezzel mindent elrontasz. Ha a teteje melegebb, azt is tovább kevered. És aki vegyest használ, az a begyújtás után szeretne minél hamarabb melegedni, vagy a családja. A kazánvédő keverőszelep fokozatosan adagol. Amíg hideg a visszatérő, alig enged a belső körből . A 60 fokos keverő a 65 fokos előremenőből, 30 fokos visszatérő esetén 14 %-ot enged a puffer felé. 5 m3/h-ból marad előremenőbe 0.7 m3/h. Ha efölött dolgozik a lakás szivattyú, máris a pufferből szív. Azt írja katalógus, hogy 70 foknál van teljesen nyitva a keverőszelep. Ez már csak 70 fokos visszatérőnél következik be. Addig nem lehet nyitott szelepről beszélni. Továbbra is azt mondom, előbb zárt puffernél fűtsem a lakást, majd amikor készen vagyok, akkor a puffert. Egy egynaposra tervezett puffert, nagyon nehéz túlfűteni. Barbot 500 literese is jócskán késleltet. A számított 1500 literessel már kizárható a túlfűtés.
Meg írod Sándor pufferét. Ne felejtsd el, hogy addig nem gyújt be, amíg vissza nem hűl. Tehát milyen tartalék van benne? 30 fokos víz?
A kérdéseket beszéljük meg. Nekem 2 kazánvédő van sorba kötve. És vonom le a következtetést. Sándor is beépített kettőt. Pontosítsunk, hogy mely kérdésben gondolkodunk másképp. Tanuljunk egymástól. Én a fórum miatt építettem be a kazánvédőt. Sok mindent nem ismertem előtte. A túlfolyót és feltöltőt is most tanultam meg. Fejlesztek én is.
2012-11-06
20:08:40
Előzmény: villam64 #35171#35173
ugyanannyi költség, vagy ugyanaz a működés?


"És tiltakozom a terjesztése ellen, a gondolkodás helyett."
neharagudj, de ezt nem értem???
Nem kritizálom amit leírtál, de kérdések merülnek fel bennem a működésével kapcsolatban.
Tapasztalati tényezőkkel nem akarok vitázni, mert azok tények.
De:
Ha a sándor által ajánlott nagy puffert veszem alapul abban másnap este begyújtáskor még lehet bőven tartalék arra, hogy a lakásfűtésbe az éppen éledező kazánnak besegítsen. (Hiszen ez az egyik célja)
Ha kizárom a 3 szivattyús, vagy a szakaszoló szelepes megoldással akkor pont ezen rész alapkérdésével a "mi fontosabb" részt rúgom fel?
https://biosolar.hu/forum/show/35092#35092
Ha meg már van a kazánban elég kraft akkor hova megy a teljesítmény?
Leszabályozom a kazánt?


Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Villam64 rendszerlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva