Biosolar Forum  =>  SZELLŐZÉS  =>  Páraszabályozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-02-05
23:11:09
#4308
Üdv Zsezse!
A mostani időjárás, a nagy hideg miatt nagyon száraz a levegő. Itt nálunk is 40% alatt van a páratartalom, egy mosás utáni szárítás után felmegy 50 %-ra,két nap múlva megint negyven. Ha jön a melegebb idő és az olvadás, már nem lesz ennyire száraz a levegő a lakásban.
Hidegpárásítót nem próbáltál? Kisebb az energiafogyasztása, mint a vízforralásnak és mehet egész nap.
2010-01-30
19:11:59
#4287
robert

Csak akkor müködik a passziv rendszer az elméletnek megfelelöen ha a szobák zöme
az uralkodó szélirány befuvási oldalán vannak.Például ha az uralkodó szél irány Ny-rol K-re akkor aszobák jó ha Ny -ra vagy D-Ny-ra néznek és fürdő abalka meg a konyha K-re vagy É-K-re.Akkor müködik a passziv rendszer az elméletnek megfelelöen.Ha szél csend van akkor azon napon biztos feljeb megy a páratartalom a lakásban.Ha nem a szél irányba vannak a szobák akkor is müködik csak forditva és asok pára átáramlik a szobákon.Egy kicsit lassaban áll be a normális páratartalom.Ebben az esetben az aktiv rendszert kell alkalmazni,ami egy végleges és megbizható megoldás.Az aktiv rendszer se túl drága egy átlagos lakás (ház) esetén egy festés áráért megvan.A passiv rendszert én akkor ajánlom ha nincs sok személy a lakásban 2-3fő.Persze ezt nem lehet általánositani mert sok minden mastol is függ a pára mennyisége meg eloszlása a lakásban.A passziv rendszert kell kiépiteni elöször és utánna bármikor hozzá lehet rendelni egy ventilátort,mert az aktiv rendszer a passzivra épül.
Üdv.Sanyi45
2010-01-30
18:19:27
#4286
sanyi45,

Azt hogy oldod meg passzív rendszerrel, hogy a friss levegő a szobába, a távozó pedig a fürdőből a szabadba haladjon, és csak ebben az irányban?
2010-01-30
17:56:58
#4285
laciapú

Már egy éve foglalkozom lakások páraszabályozásával.A végleges megoldás a pára
kordában tartására az automatikus ellenörzött szellőzés,ami nem abalak nyitogatással jár.Be kell épiteni higrószabályozású légbevezetöket az ablakokba vagy a falba.Higrószabályozás azt jelenti hogy a légbevezető 40%-os páratartalomnál zárva van és kezd nyitni egészen 60%-ig ahol teljesen nyitva van,
és mind ezt energia fogyasztás nélkül csinálja.A szobákba be visszük a levegöt és a fürdöböl meg a konyhábol elvisszük.Ez a passziv rendszer csak ügy müködik
ha a lakásnak van természetes légcseréje vagyis körbe van ablaka.Ha csak egy oldalon vannak ablakok akkor jön az aktiv rendszer mely tartalmaz egy nagyon kis fogyasztású és halk ventilátort mely biztositja a légcserét ha szükszéges.
Ha több infora van szükségetek akkor küldjetek e-mailt a következöre

2010-01-28
13:03:38
#4251
zsezse,

Hányan laktok a lakásban?
2010-01-28
13:01:41
#4250
Zsezse

Pár napra próbáld meg, hogy csak a radiátorokkal fűtesz (ha már lehetséges, mert átalakítottad). Tehetsz rájuk vízzel teli párolgó edényt is.

Véleményem szerint az okozza a problémádat, hogy hozzám képest te a padlódat nagyobb hőfokon járatod ugyanazon belső hőmérséklet eléréséhez. Mint említettem, az én padlóm hőfoka nem igazán éri el azt a hőfokot hogy mezítláb járkálj rajta.Amikorra eléri, már 27-28 C fok van a helyiségben.Nincsen ilyen jellegű gondom, pedig nálam is csak a padlófűtés üzemel.

Gipszkartonozás megoldás lehet. Tárolja a párát, később leadja.Esetleg egy nagyobb méretű "kerti csobogó" kialakítása valamelyik sarokba. Akvárium?
2010-01-28
09:39:03
#4245
sziasztok

kandallonk nincs, gyakorlatilag semmilyen legfogyaszto.

a butorokkal hianyosan vagyunk sajnos, eleg sok a szabad falfelulet. ez meg a jovo zeneje.

a fustolo jo otlet...


2010-01-28
09:21:31
#4244
zsezse,


"""
Egyszer már kiszámoltam, hogy a közel tökéletesen légzárt lakásban kandallót használók óránként többször kicserélik valahonnan a lakás teljes levegõ mennyiségét. Robert írta, hogy a kandallója begyújtásakor a konyhai elszívóból visszajött a levegõ a lakásba.
Több ilyen hely lehet ami kapásból elkerüli a figyelmünket.

Ha már alakul a felsõ lakrész páratartalma, nem lehetne kipróbálni lennt a hõmérsékletet változtatni? Legalább azért, hogy követi e a páratartalom.

Hogy a falak ennyire szárazak lennének? Ebben nem merek állást foglalni, de hallottam olyat, hogy amint bebútorozták, belakták az üres szobát, rögtön megváltozott a klímája is. (A bebútorozást a férj titokban csinálta, mert a nagysasszony hallani sem akart a beköltözésrõl.)

A vizes lepedő száradási folyamatáról készült doktori alapján csináltunk nagyon jó hatásfokú szárítót. Úgyhogy minden tisztelet megilleti a vizes lepedőket!
"""

Sándor mondásában lehet valami. Én mindig elzárok minden csappantyút a kandallón, ha nem üzemel. Füstölővel (az a vékony kis illatos indiai valami) jól kimutatható a légáramlás iránya.
2010-01-27
00:00:43
#4227
sandor

"Ennyi "segítséghez" tegyem én is az enyémet. A legjobb páraleadó a függõlegesen lógva kiterített vizes lepedõ egy ráirányított ventillátorral.
Az, hogy egyre rosszabb a helyzet, betudható annak, hogy a kinnti átlaghõmérséklet nagyon leesett. Figyeld meg, ha a napi átlag csak 0+5 fok közelébe emelkedik, rögtön felmegy a páratartalmad."

buszke vagyok magamra, hogy a vizes lepedos otlet nekem is eszembejutott hamarabb;)

ki fogom probalni.

most nem egy "csoda masina" parasit, csak egy regi labosban forr a viz a fozolapon.

a para hova tunik? ez jo kerdes.
tul gyakran nincs nyitogatva egyik ajto/ablak sem, ket helyen tud bejonni a levego, az egyik az ablakba epitett szellozo a masik egy regi erkelyajto, amit meg nem csereltunk le. ehhez egy pokroc van leteve, de azert athuz a zug rendesen.
kifele 3 helyen tud tavozni:
1) konyhai szagelszivo. ez eddig csak a fozeskor volt bekapcsolva, most, hogy gazzal melegitem a vizet alapjaraton uzemel, hogy az egestermeket kivigye.
2-3) furdoszobai szagelszivok
ezek nincsenek bekapcsolva, csak a termeszetes huzathatas az, ami keresztulhuzhat rajtuk valamennyit,illetve az ajtok is be vannak csukva altalaban.

a lakasban olyan 21-22 fok korul van a homero szerint. rajottem, hogy az analog homero +1-1.5 fokot csal, es nincs a lakasban 24 fok.

csak arra tudok gondolni, hogy annyira szarazak a falak, hogy nyelik befele a parat, mivel az elmult napokban tobb, mint 20-30 liter vizet elforraltam, es meg csak nem is folyik az ablakon a para!!

update:
kozben talaltam 55% parat a padlasszobakban. reggelre 40%-ra lement, az also szinten 35%-ra.
2010-01-26
23:06:45
#4225
monolit:
igen. sot, olyat is probaltam, hogy egy lavor vizet kiontottem a padlo kozepere, es vartam, hogy megszaradjon

sok hatasa nem volt.

ma vegre megjelent az elso parasodas az ablak szelen!!! (tudom, van aki ennek is orul?! :)) )
53%ig tudtam feltolni a paratartalmat 2 konder viz elforralasaval.
lekapcsoltam 4 ora korul, este 8ra 37%-ra esett vissza.


robert:
nem ertem a mondatod:)))) en nem agyaggal vakoltam.. hibaztam?!
vegulis van egy agyaggodrunk nem messze, par tonnat ki tudnek termelni!

2010-01-26
17:37:39
#4219
Zsezse

Ha felmossuk a padlót, rögtön érezhetően megnő a páraszint.

Próbáltátok mi a helyzet ha gyakrabban mostok fel?
2010-01-26
14:42:17
#4218
zsezse,

Látod-látod, nem kellett volna agyaggal vakolnod :)
2010-01-26
13:25:45
#4217
egyre rosszabbodik a helyzet

ma reggel mar 28%on allt a mutato, pedig tegnap egesz nap ment a parasito + vizforralas.
most egy kb 10 literes fazekban forr a viz reggel ota, igy 46%nal tartok.
mivel gaz fozolapunk van, kenytelen vagyok a levegot is cserelni valamelyest.
nem jo ez igy:(
most mar akarki bejon hozzank, rogton elkezd kohogni.

saltnpetyaVálasz erre
2010-01-24
21:01:08
#4199
Az agyag főbb pozitív tulajdonságai a teljesség igénye nélkül:
Az agyag kellemes
Az agyag egyedülálló módon képes a helyiségek páratartalmát szabályozni. Az agyag 30-szor több nedvességet képes felvenni mint az égetett tégla. Egy vályogház 50% körüli állandó relatív páratartalmat képes fenntartani, minimális ingadozással. Ezen tulajdonságok a meghűléses megbetegedésekkel szemben ellenállóbb környezetet teremtenek.
Az agyag meleg
Az agyagvakolat olyan jól szigetel, mint egy szigetelővakolat. Ezen kiváló tulajdonságával, az agyagvakolattal elkészített felületek melegebbek a többi anyagnál. A hőérzet javulásával télen az alacsonyabb hőmérséklet mellett is melegebbnek érezzük szobáink hőmérsékletét.
Az agyag időtálló
A gondosan és jól kivitelezett munkával hosszú éveken, évtizedeken keresztül megőrzi eredeti állapotát.
Az agyag egészséges
Az agyag megköti a vízgőzben oldódó káros anyagokat, valamint a levegőben lévő kellemetlen szagokat is semlegesíti. Ezáltal lecsökken az allergiapotenciál, lakóhelyiségeink levegője egyedülállóan kellemes és egészséges lesz.
Az agyag környezetbarát
Az agyag mentes mindenféle káros anyagtól és újrahasznosítható. Egyes agyag építőanyagok minőségromlás nélkül újrahasznosíthatóak, vagy komposztálhatóak.
Egy fából és agyagból kialakított ház primer energiafelhasználása 5-20%-kal kevesebb, mint egy hagyományos építésű háznak.
Az agyagvakolatok lehetséges felhasználási területei:
Belső terekben
Az agyag kiváló épületbiológiai és ökológia tulajdonságai itt érvényesülnek igazán:
· Lakóterekben
· Konyhákban és fürdőszobákban
· Télikertekben
· Élelmiszerek raktározási helyein
Az agyag háztartás és allergiabarát

saltnpetyaVálasz erre
2010-01-24
20:58:10
#4198
robert,

a többi hozzászólásodra már válaszoltam :) de egyébként tényleg az agyaghoz és a fához mint építőanyaghoz szeretnék kedvet csinálni az érdeklődőknek.

saltnpetya
2010-01-24
18:29:32
#4190
saltnpetya,

Kérlek ne csigázz, áruld el miről van szó. Nem fogunk megszólni, ha az agyagot reklámozod.
saltnpetyaVálasz erre
2010-01-24
13:53:18
#4185
Kedves Fórumozók!

Lévén szó, hogy új "fórumozó" vagyok még érdeklődőként és kivitelezőként, de remélhetőleg néha tudok egy-két hasznos információval is szolgálni Nektek!

A levegő páratartalmának szabályozására létetik, egyszerű és természetes módja. Mégpedig a természetes építőanyag gondos megválasztásában,használatában rejlik a lényeg. Azzal bizonyára nem mondok újat, hogy a vályog mint építőanyag, rendkívül jó tulajdonságokkal rendelkezik a levegő nedvesség és páratartalmának szabályozására, kiegyenlítésére. Azoknak, akik nem vályogházban élnek, és nem szeretnének vályoggal építkezni, azoknak sem kell lemondania az egészséges élettéről, sőt...
Létezik egy 100%-ban természetes építőanyag: az agyag amely még a vályognál is kedvezőbb tulajdonságokkal bír.

Mivel nem reklámot szeretnék csinálni, ezért akit érdekel, e-mailbe tudok bővebb felvilágosítást adni!
2010-01-22
17:10:57
#4172
szia

"Egyszerû megoldás lenne megpróbálkozni alkalmas szoba növényekkel. Orvostól hallottam ajánlani a "kiegyensúlyozott lakás klíma" érdekében."

a novenyekre en is gondoltam. sajnos meg kevesen vannak, de szaporodnak mar!
ma egesz nap ment a parasito + elforraltam ugy 10 liter vizet a konyhaban. sikerult 48%-ra feltornasznom a paratartalmat!
egesz jo. az ablakok mondjuk meg mindig nem parasodnak.


2010-01-21
12:56:34
#4152
szia

nemreg volt nalunk egy szaki, akinek egy profi muszere volt, es az is 39%ot mutatott.

tegnap estere a haloszobaban sikerult elerjem a 45%ot!

2010-01-20
18:40:06
#4132
A műszer biztosan jó, másikkal ellenőrizted ?
2010-01-20
14:31:07
#4130
sandor:

"Az okát kellene elõször megtalálni, hogy hová tûnik a páratartalom? Mi az ami kivonja a vizet a levegõbõl? Mert, hogy bekerül a lakásba az biztos."

kettot es konnyebbet.
eddig furdes utan mindig bekapcsoltuk a paraelszivokat, most mar nem tesszuk ezt sem.
a ruhakat mindig is benn szaritottuk. abban a szobaban most 39%ot mutat a muszer.
elkepzelheto, hogy a falak ennyira szarazak, hogy elnyelnek ennyi parat?
2010-01-20
01:55:34
#4126
sandor

valamit csinalnom kell, mert a 38% irto keves, es nem tudok mit csinalni vele.
mar elforraltam tobb liter vizet a konyhaban, elzartam a szellozot, a kadban pezsegtettem vizet, de semmi.

butor egyelore nincs, ugyhogy ha vizesedik barmi is, hamar eszreveszem.

2010-01-18
21:27:35
#4086
robert:

vagy nalunk kell kiszaritani!
41%os paratartalom van a lakasban, pedig 1 hete mar bezartam az ablakba epitett szellozot.
ma delutan jott meg az ultrahangos hidegparasito, egesz delutan ment, de jelentos javulast meg nem tapasztaltam.

update:
kozel 1 napja megy a parasito, 3x toltottem fel a 3.5 literes tartalyt. a meleg padlon most mar fazik a labam;)gondolom uszik rajta a hideg kod, de meg mindig 40%on all a mutato.
a padlora leteve 44% a parasito mellett.
2010-01-18
20:48:04
#4085
laciapu,

Szinte biztosan a zárt égésterű kazán miatt jelent meg az eddig nem tapasztalt pára. A régi kazán kéményén keresztül (nyitott kürtő) állandó szellőzés volt a lakásban. Most ez megszűnt, és a téli hidegek megérkeztével elkezdett csorogni a víz az ablakokon, a pára kicsapódott a sarkokban és a mennyezeten. Ismerős a jelenség.

A megoldás:
1. főzés közben járatni kell a párelszívót, utána szellőztetés
2. lehetőleg ne maradjon szoba fűtés nélkül
3. a nem használt helységekben is biztosítani kell valamekkora légmozgást (pl kis teljesítményű bólogató ventilátor az ablakok felé iránítva
4. intenzív szellőztetés naponta háromszor, a harmadik alkalom közvetlenül naplemente után. Ilyenkor kint gyorsan lehül és kiszárad a levegő
5. ha tűzhely csere előtt álltok, akkor érdemes villanytűzhelyt választani
6. ruhaszárítást a kertben, erkélyen elhelyezett szárítókon végezni
7. szükség esetén az ablakokról a párát egy ronggyal le kell törölni, és a rongyot a szabadban kell kiszárítani


2010-01-18
20:30:53
#4084
Lecseréltük a nyílt égésterű (C21-s) kazánunkat egy modern kondenzációs kazánra.
Szinte ezzel egy időben megjelent az ablakokon a pára és a szobák sarkaiban a
penész. Nem vagyunk abban biztosak, hogy a problémát csak a kazáncsere okozza.
Ebben a családi házban 20 éve élünk és soha nem volt párás az ablak, valamint a penészes mennyezet is csak a fürdőszobában volt jelen kb. 4-5 éve.
Abban kérném a segítségüket, hogy mi okozhatja még a problémát. ??
Ablakaink is 20 évesek, fából készültek. Falazata a háznak gázbeton, Terranova vakolattal.

Üdvözlet : laciapu
Biosolar Forum  =>  SZELLŐZÉS  =>  Páraszabályozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva