Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Segítségkéréslapozz: 1, 2, 3   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-08-04
17:56:28
Előzmény: pali #51839#51845
Pali!

Ez nem hozzászólás, hanem HOZZÁDSZÓLÁS. Tehát arcvesztés nélkül elolvashatod.

Kérlek nézd vissza a topicot! Egészen onnan, hogy Kovyhun segítség kéréssel fordult hozzánk.
Hárman válaszoltunk. Mindenki leírta azt, amit legjobb tudása és ismerete alapján gondolt.
Igazság szerint Kovyhunnak ennyi elég is kellett volna legyen ahhoz, hogy utána járjon még az ellentmondó állításoknak is.

Az, hogy valaki a másik hozzászólásában olvasottakkal nem ért egyet, az még belefér a segítségbe, mert mindenki tévedhet. Én is. Például abban, hogy az általam hivatkozási alapnak tekintet Üzletszabályzat nem július, hanem június 18.-tól hatályos.
Az eltérő vélemények tisztázást kell hozzanak, és nem görcsös ragaszkodást a saját állításunkhoz.

Te megsemmisítő erővel ható, nagy sorközökkel írva írtál tények és bizonyítékok nélküli kinyilatkoztatást arról, márpedig neked van igazad.
Még ez is belefér, ha alapból nem is akartál utána nézni az állításaimnak.
Ezek után már természetesnek látszik, hogy neked nem azokkal a szakmai tényekkel van problémád, amivel a véleményemet alátámasztottam, hanem velem.
Írhattam volna akár mit, akkor is "vérre" vitted volna, mert nekem más a véleményem, mint a tied.
Úgy akartál kilépni a számodra kényelmetlen vitából, hogy mindenki előtt a földbe döngölsz.

Mi pedig.
Tudod, hogy rögtön beleköthetettünk volna az első hozzászólásodban ajánlott tapétába, mint belső hőszigetelést dicsérő véleményedbe?
Mégsem tette ezt senki, mert segíteni akartunk a kérdezőnek, és nem egymással vitatkozni.
Ezen a fórumon a belső hőszigetelés alaposan kitárgyalásra került. A számításokat végzők szerint a hatásuk a csoda kategóriájába tartozik.
Én úgy voltam vele, hogy te ajánlottad, Kovyhun meg majd utánanéz, hiszen van ilyen téma itt a fórumon is.


Nagyjából ennyi a véleményem a "szakításunkról", de egy dolgot még meg kell mutassak neked és azoknak, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak a bejelentésnek, hogy ezentúl "ingyen történik" a rácsatlakozás a közüzemi hálózatokra.

A bejelentésről az a véleményem, hogy hasznos lehet sok kisembernek. Mint, ahogyan hasznos lehetett (volna) az sok meghirdetett pályázat is, aminél a befogadás "keretkimerülés miatt" másfél óra alatt lezárult.
Pl. az energiatakarékos háztartási gép, házi és tanyai napelem pályázatok és társaik. Ezeket a pályázatokat mindig az az ígéret követett, hogy rövidesen újra lehet majd pályázni.
Ha betartották volna az ígéretet, akkor most a Villám megálmodta országban élnénk. Napelem lenne minden tetőn és nem a szántóföldeken.

A 2017. évi LVII. törvény, valamint az ennek végrehajtását szolgáló 157/2017. Kormány rendelet rendelkezéseinek túlnyomó része 2017. július 1-jén lépett hatályba. Ennek része az ingyenes bekötés is.

Hogy ez 4 oldalas Miniszterelnökségi Tájékoztató a törvény egy évvel ezelőtti érvénybe lépése után mekkora kötelező erővel bír a szolgáltatókra, nem tudom.
Hogy a szolgáltatók milyen gyakorlati módon tagad(hat)ják meg a végrehajtását, azt sem tudom.
Nem ismerem az elfogadott, sem a megvalósított kérelmek számát.
Pusztán fel-fel bukkan a hír, hogy rettentően nagy a várakoztatási idő, és gyakori a visszautasítás.
Akit érdekel és aki érintett lehet, azok számára ide teszem a Miniszterelnökségi Tájékoztató elérhetőségét a kormány oldalon:

www.kormany.hu/download/4/13/21000/Tájékoztató%20az%20ingyenes%20közműcsatlakozásról.pdf

Üdv, és béke veled.
2018-08-02
18:08:13
#51840
Nem szerettem volna vitát indítani :(
Köszönöm mindenkinek, különösen Sándornak a részletes "útkeresést", megvilágított olyan szempontokat is amikre nem gondoltam. Ezért is tettem fel a kérdést, szóba jöhető megoldások, előnyök, hátrányok. Nem is várok konkrét megoldást, csak hogy kicsit világosodjak a témában.
Hőérzet nekem is fontos már 42 évesen is :) Próbáltunk konvektort és olajradiátort, azonos teljesítmény mellett is nagy a kettő között a különbség az utóbbi javára.
Az a baj, hogy ezzel a házzal hosszú távon nem tudjuk mi lesz, ha biztosan a családban maradna más szempontok szerint kellene gondolkodni.
A szoba sarkon van, északi és keleti külső fal, déli egy fűtetlen "raktárszoba", nyugati meg egy konyha sparhelttel. Fürdő a zuhanyzáshoz siesta gázkályhával fűtve(Bár a fürdőt is emlegette hogy jó lenne oda valami fűtés nem csak estére).
Legjobb lenne egy központifűtés, csakhát azt is fűteni kell, viszont nem hűl talán olyan gyorsan a szoba, ha máshol is van egy kis fűtés (plusz van egy felesleges 1500L-es pufferom is)
Villamos hálózat is elavult, óra a falon egy guman táblán, védőfölelés sincs. Ha megy a 2500W-is olajradiátor, a mosógép már van hogy levágja a kismegszakítót. Vezérelten egy villanybojler.
Igen, Vas megye, Eon terület.
2018-08-02
07:15:36
Előzmény: sándor #51837#51839


Kedves Sándor!


Sok sikert kívánok neked az életben, de soha többé nem reagálok a hozzászólásaidra.Üdvözlettel: Nagy Pál


2018-08-02
00:18:45
Előzmény: pali #51835#51837
Pali,

Amit te idézel az nem a jogszabály, hanem egy szolgáltatónak (a több közül) a saját ismertetője.

Alapvetően rossz a témához való hozzáállásotok, hiszen egy idős ember fűtésigényére keresünk, már aki nem csak kötözködni akar, megoldást.
A legolcsóbb villamos fűtés lenne a H tarifa, ami mellett egyéb kedvezményes tarifa nem vehető igénybe. Viszont elkerülte a figyelmeteket, hogy a H tarifa csak a fűtési időszakban vehető igénybe. Fűteni, különösen egy idősnek a fűtési időszakon kívül is kell. Nagyjából kettő hónapot.

Engem idegesít, amikor nem néztek utána a jogszabályoknak, hanem "szórólapok" alapján mondjátok a tutit. Az általad idézett anyagban nincs szó hűtő-fűtő klímáról. Nem véletlenül, mert a jogszabályban sincs. Csak vizes (megfogható hőmérséklet értékekkel üzemelő) hőszivattyúkra vonatkozik a H tarifa megadása.

A különböző szolgáltatók árai eltérők. Az ár ismerete is szükséges, hogy dönteni tudjon a segítséget kérő fórumtárs a fűtési megoldásról.
Tehát, ha segíteni akartok, akkor tényeket, lényeget, és pontos információt írjatok neki.
Ne engem leckéztessetek! Különösen, hogy a jogszabály megjelenés, illetve a hatályba lépés után én egy órán belül megkapom a teljes anyagot.
Nem kell megvárnom amíg valamelyik újság megírja, vagy ti olvastok valamit egy másik fórumon.

A 2018.júlis 18. hatállyal érvényes árakat itt találhatod meg:
www.nkmaram.hu/servlet/download?type=file&id=11485
M.1.számú melléklet, 5-6. oldal
Láthatod, hogy az EON a legdrágább. Ez nem jó hír egy leendő Vas megyei, áramfűtésre átállni készülő fogyasztónak. Különösen nem egy nyugdíjasnak.

Azt pedig, hogy mit lehet H tarifáról működtetni, szintén nem a bulvárból és az ügyeskedő cégek reklámjaiból kell kiokoskodni.
A mostani érvényes meghatározást szintén az NKM Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzatában találhatod meg.

www.nkmaram.hu/servlet/download?type=file&id=11485
M.1.számú melléklet, 3. oldal
Szó szerint ez lehet engedélyezve:

"2.2.5 „H” árszabás
Annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását (pl. keringető-szivattyúk, automatikák), amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le"

Bizonyos szövegrészeket te is idéztél, de a legfontosabbat nem.
Nincs mínusz hőmérséklet és nincs hőfok érték meghatározás nélküli levegő fűtés. Nagy különbség!
Vagy nem ismered a jogszabályi előírásokat, vagy direkt elhallgatod, pl. saját üzleti érdekből, vagy a saját rendszered reklámozása érdekében.
A jogszabály nem ismerete ciki, kínos hiba.
Az önreklám hozzátartozik a mai üzleti élethez.
Aki megvezet picit másokat, azt még ekkora értéknél a törvény nem bünteti. Azért nem, mert a megvezetettnek is kötelessége (lenne) meggyőződni arról, hogy a klíma eladásban érdekelt kedves ismerőse igazat mondott-e!
Viszont egy tervező már biztosan ügyel arra, hogy a ne tévessze meg a megrendelőjét, mert akkor kereshet másik szakmát.

Amit te a reklámokból kiragadtál, az alapvetően nem mérvadó. Mint már említettem, minden szolgáltatónál mások az árak, és az üzleti érdekeiknek megfelelően eltérők lehetnek az engedélyezési feltételeik is.
Levegős klímákat fűtési célra csak az átmeneti időszakra engedélyezhetnek és nem a fűtési időszakra.
Ez a klímáknak a hőmérséklet csökkenéssel összefüggésben erősen romló hatásfokával magyarázható, illetve azzal, hogy nem garantálható az a téli hőmérséklet, ahol a klímák még gazdaságosan, a meghatározott jósági értéken működhetnének.

Ami az ingyenes gáz bekötésedet illeti, nem azt kérdeztem, hogy mennyi idő alatt kaptad meg a "papírt". Az országos tapasztalat és gyakorlat alapján arra lettem volna kíváncsi, hogy az igényléstől számítva mennyi idő alatt készült el?

Remélem, eltérően az országos időhúzásos kekeckedéstől, nálad minden flottul megy majd!.
Remélem még működik ez a fórum is, amikor megírod, hogy kiépítették (nem bevezették!) a csatlakozó vezetéket egy hónap alatt és teljesen ingyen. Ráadásul semmilyen szakhatósági kekeckedés nem hátráltatta a munkát.
2018-08-01
12:01:57
Előzmény: sándor #51830#51834
Kedves Sándor!

" Ehhez a gáztervezőnek energetikai minősíttetést kell csatolnia tervéhez."
Az ingyenes bekötéshez nem kell semmilyen terv!


"Ingyenes, bizonyos fogyasztási mértékig."
Normál lakossági fogyasztás max20m3/óra."Ingyenes, ha a már meglévő gázberendezés rendszer felújítása indokolja."
Amikor már van a telekre bekötve, akkor minek bekötni :)


"Nem tudom mióta vársz az igénylésed teljesítésére, hiszen több mint egy éve ingyenes a bekötés?"
Beadás után 1 hónap alatt megjött a bekötési gázterv.
2018-07-31
23:59:27
#51831
Annyival egészíteném ki a tanácsomat a villanyfűtésre átállással kapcsolatban, hogy ma megkaptam azt az értesítést, hogy 2018.július 18.-tól hatályos az NKM ÁRAMSZOLGÁLTATÓ Zrt. új Üzletszabályzata.

Ebben a tarifák között az általam javasolt H tarifa alkalmazási területét hőszivattyúk esetén bizonyos jósági hatásfokhoz kötik és vizes hőszivattyúhoz adják meg. Levegős hőszivattyúkról nincs szó. Tehát aki ilyet akar üzemeltetni, az vagy külön engedéllyel B tarifáról, vagy A(1-2) tarifáról teheti meg.

Mivel a tarifák a különböző szolgáltatóknál eltérők, ezért az sem mindegy, hogy hol akarják igénybe venni.
2018-07-31
23:38:30
Előzmény: pali #51829#51830
Kedves Pali!

Nem hallottam, hanem megtapasztaltam. A jogszabályokat böngészve megtalálhatod a magyarázatot.

-Ingyenes, bizonyos fogyasztási mértékig.
-Ingyenes, ha a már meglévő gázberendezés rendszer felújítása indokolja.
-Ingyenes, ha gazdaságos.
Ha gázzal gazdaságosabb lesz a fűtés, mint volt a Jancsi kályhákkal. A tervezőnek kell nyilatkoznia arról, hogy nem fogja a ház pocsékolni a kedvezményesen bekötött gázt. Ehhez a gáztervezőnek energetikai minősíttetést kell csatolnia tervéhez.

Az országban van több mint tíz gázszolgáltató. Bármelyik megtagadhatja a bekötést. Viszont innentől ingyenesen fellebbezhetsz.
Amennyiben egy öreg házban gazdaságtalan a gázfűtés bevezetése, akkor jogosan megtagadhatják az ingyenes, de a fizetős rákötést is.
Ezért van még nagyon kevés ingyenes bekötés és nagyon sok várakozó, és még több elutasított igénylő.
Az általános néphang szerint a szolgáltatók packáznak az ingyenes bekötést igénylőkkel.
Lehet benne valami, de inkább az az ok, hogy ha eddig megérte volna a Jancsikályhás házakat gázfűtésre átállítani, akkor azt a tulajdonosaik már régen megtették volna.
Mivel ők eddig gáz helyett "egyéb" fűtőanyaggal fűtöttek, annak általában nem a bekötés ára volt az oka.

Nem tudom mióta vársz az igénylésed teljesítésére, hiszen több mint egy éve ingyenes a bekötés?
2018-07-31
10:22:10
Előzmény: sándor #51823#51829
Kedves Sándor!

"A kedvezményes bekötést csak energia takarékosra tervezett házakra adják meg."

Ezt hol hallottad?

70 éves, szobánkénti "Jancsi kályhás" házamba kötik be az ingyenes gázt.


Pali
2018-07-25
09:24:00
Előzmény: kovyhun #51808#51818
Szia!
Ahogy villam64 is javasolja, fűtésre optimalizált klíma! Őszre talán kapsz szerelőt, nem kell engedély, meg mindenféle hókuszpók. A gáz hosszú és drága játék. Tisztán elektromos (infra) nagyon drága tud lenni hosszútávon, míg a klíma a gáznál is olcsóbban képes fűteni. A födémre pedig kerüljön pár réteg üveg vagy kőzetgyapot, mert ott megy el a legtöbb meleg.
2018-07-25
07:41:37
Előzmény: kovyhun #51816#51817
A gáz bekötés jelenleg ingyenes. Minimum fél év, mire elkezdik (nálam is).

A házon belül kerül nagyon sokba. Terv, kivitelezés, kazán, kémény ... ~2Millió!


2018-07-24
19:27:02
Előzmény: pali #51814#51816
Szia Pali!

Köszönöm. Elektromos fűtésnek elsőre az infrapanel jutott eszembe, azt könnyen feltenném a szigetelt álmennyezetre és hamar hőérzetet biztosíthat.
Mivel csak olvasgattam róla még nem találkoztam vele élőben, nem tudom mennyire használható dolog.

A gáz bekötés menetét valahol megtalálom lépésről-lépésre? Egy gáz szerelővel beszéltem, de nem tudott felvilágosítást adni, csak valami gáztervet emlegetett.
Próbáltam keresni itt Vas megyében hol lehet azt csináltatni, de nem találtam.
Jó lenne kiszámolnom mennyibe is lenne a gáz, úgy könnyebb lenne talán a döntés.

Üdv,
Tamás

villam64Válasz erre
2018-07-24
14:29:02
Előzmény: kovyhun #51808#51815
Én már nem is merem javasolni az inverteres klímákat fűtésre, és az indukciós főzőlapokat.
2018-07-24
12:43:38
Előzmény: kovyhun #51808#51814
Szia kovyhun!

A legegyszerűbb megoldás, rövid időre az elektromos melegítés + kevés szigetelés.

A szoba falát szigetelő tapétával leragasztani ( pl. www.olcsobbat.hu/termek/_szigetelo_tapeta_kasirozott_4_mm_10_m_x_0_5_m-4f8cb545c1a99f7d6e001843/ ).
Nálunk 25 éve fent van a leghidegebb szoba falán. A hőérzetet nagyon javítja.

A padlót is leszigetelni, járható EPS-vel. Majd fűtőfólia-kábel, amit termosztáttal vezérelsz.

Hosszú távra (10-15 év), már más kellene, de azok jóval többe kerülnek.


Üdv: Pali
2018-07-23
23:21:09
#51808
Sziasztok!
Kis segítségre lenne szükségem, milyen irányba induljak el.
Nyugdíjas édesanyám egyedül lakik, cserépkályhával fűt. Szeretne valami kényelmesebb/gyorsabb fűtést arra az esetre, ha nincs jól, későn ér haza vagy csak jól esne pár fokkal több.
Gázkonvektorra gondolt, mert egy rokonnak is az van és akkor már a tűzhely is arról menne palack helyett. Viszont most hogy nézegetem nem egyszerű dolog, sok pénz és papírozás.
Így kicsit elbizonytalanodtam, érdemes a gázos dolgot bevállalni vagy inkább gondolkodjak valami villanyos megoldáson?
Csak egy szobáról van szó, de régi vastagfalú ház, most egy 2500W-os olajradiátor kevésnek tűnt.

2017-06-08
08:00:41
#51029
Köszönöm mindenkinek!

A fűtést két külön körre tervezem én is. Sajnos mivel nem lakták a házat a vizet leengedték a fűtési rendszerből és a használati vízrendszerből is. Ezzel nem lett volna gond, ha normálisan csinálják, de leengedték és visszazárták a csapokat, így a bent maradt víz szétnyomta itt-ott a csövet. A radiátorokkal is így jártak el annyi pikantériával, hogy a csövek a padlóban rejtve mennek. Na ott tuti maradt víz. Meg amúgy sem használ neki a két év víz nélkül. Gondolom rozsdás a belseje. Mivel burkolni festeni átalakítani kell, nem akarom a víz és fűtési rendszert így hagyni. Nehogy esetleg a még most nem észlelt hibák a fűtés elindítása után jelentkezzenek. Akkor kezdhetem a burkolást festés ismét.
No ezek miatt új fűtést és vizet kell csinálnom. Ezért gondoltam, hogy még kezdés előtt mindenre van lehetőségem. A nappali alatt van a kazánház. Onnan jövünk fel a földszintre, és külön körön az emeletre. Ez a terv. A gondolatom nekem is az volt, hogy valami vízóra szerű mérővel megmérni az emeleti kört. Ezért kértem segítséget, több szem többet lát. Egy kazánt tervezek venni, mert a mostani 30 éves gázkazán az agyamat megenné, már ha egyáltalán működik. Külön termosztátok szintenként az tuti, a többi még kérdés. Minden lehetőség érdekel.
2017-06-07
16:11:47
Előzmény: Ferke #51022#51025
Szia!

Nem egy 100%-os megoldás, de több, mint a semmi: két keringető szivattyú, az egyik az egyik szintet keringeti, a másik a másikat. Mindkettőre üzemóra számlálót, vagy fogyasztásmérőt tenni. Ha valamelyik szintnek fűtésigénye van, akkor bekapcsolja a saját szivattyúját. Az eltelt üzemórák alapján lehetne osztozni a gázszámlán. Esetleg melegvizes vízmérőórát betenni, bár nem tudom, az bírja-e a 90 Celsius-fokot. Egy hőmennyiségmérő lenne igazán korrekt:
www.argep.hu/trend/HOME/Hoemennyisegmeroe.html

2017-06-07
16:08:38
Előzmény: Ferke #51022#51024
Ferke,

Ha csak mérni szeretnéd a tetőtérben fűtésre elhasznált energiát, akkor úgy kell kialakítani a csövezést, hogy egy hőmennyiségmérőt el lehessen helyezni.

Ha a tetőtér független fűtésvezérlést igényel, akkor két-körössé kell alakítani a rendszert. Valószínűleg szükség lesz egy második szivattyúra is.

Szerintem konzultálj a fűtésszerelővel, ő majd tudja, hogy mit kell tenni.

2017-06-07
16:05:05
Előzmény: Ferke #51022#51023
Például szárnykerekes elektronikus hőmennyiségmérővel, 1-1 darab lakásonként.
Olyan mint egy vízóra, nézi az átfolyó víz mennyiségét és az oda/visszatérő fűtővíz hőmérsékletét.
Kiépítés és vezérlés miként lesz? Hidrováltó? Külön szivattyú és termosztát?
2017-06-07
12:27:23
#51022
Szép Napot Mindenkinek!

Volna nekem egy kis gondom. Adott egy 2 szintes épület. A 2 szintet teljesen el szeretném választani. A víz, villany almérőkkel megoldott, melegvíz az emeleten villanybojler lesz. A fűtésnél viszont nem tudom mit tegyek. Hogyan tudnám mérni a felső szint fűtését? A fűtés még most lesz kialakítva így még minden kivitelezhető, ami nem kerülne horror árba. A terv szerint maradna a radiátoros fűtés gázkazánnal. Sajnos szétfagyott a rendszer így mindent az alapoktól kell kezdeni. Van valami jó megoldás erre?
2014-06-09
10:27:19
#46571
jzoleee:
A HALM Hup 25-4.0 keringető szivattyúkról ki mit tud?
Használtat érdemes venni?


szocsmarci:
Használt szivattyút nem érdemes venni. Van egy bizonyos élettartama a szivattyúknak üzemórában, de az állás sem használ neki. Ez az idő 10-15 év, kivételes esetben 20.
Ez a fajta szivattyú úgy látom sima (nem elektronikusan fordulatszám szabályozott), ezért újonnan már nem is lehet forgalmazni.


jzoleee:
Előzmény: szocsmarci #46577#46578
Erre gondoltam én is hogy nemérdemes megvenni.
De a Grundfos az mindegy hogy haszált vagy nem azt megéri megvenni.


villam64:
Pár grundfos közül, ami a kezem ügyébe került, kettőnél is tengely törés volt a hiba.

2013-02-12
17:16:43
#38531
Egy egyszerű kis OR (megengedő) logikai áramkörrel is megoldható a probléma. Ha a kapu bármelyik bemenetén logikai 1 jelet kap (bármelyik, vagy mindkét termosztát bekapcsolva), akkor a kimenetén is logikai 1 jel lesz, -> működteti a kazánt. Amint mindkét termosztát kikapcsol - a bemeneteken logikai 0 jelet kap) a kimenetén is logikai 0 jel lesz, lekapcsolja a kazánt (szivattyút).

2013-02-11
23:16:23
Előzmény: szocsmarci #38516#38519
Sima/állítható időrelé erre való. Úgy nevezik, hogy (el?)ejtési késleltetés. A normálisabbaknál bármit beállíthatsz. Elé / utána, közben jövő jel figyelmen kívül hagyása, továbbfutás, stb.

A bypasstól undorodom én is.

Való élet: legutóbb, amikor egy kivitelező elcseszett egy rendszert:
szembe irányokat az vegyes/pellet kazán <-> gázkazán közötti HMV indirektnél 2000FT-os visszacsapózás helyett 1-1db "35.000-es" egyutas motoros csappal oldotta meg, de csak félig, mert vezérlést nem volt hajlandó építeni hozzá, "azt oldja meg más". Ami ment: jül lehúzni a kedves ügyfelét. Ja kérem.

Felhívtam a figyelmét, hogy át kéne alakítani, duzzogva belátta, hogy meg kell csinálnia, ez van. Ez még ok, de elsőre csúnyaság... az ügyfél pénztárcájával így kicseszni. (no már ekkor nem voltam kedvenc)

Hanem betett a 35kW-os vegyes/pellet kazán főágba egy motoros váltót, de ~1,5 perces motorral! (főág fűtésből indirektre váltás). Mondtam, hogy ezt se kéne erőltetni, erre kifakadt, hogy nekem azzal mi bajom, ha nem tetszik betesz egy bypasst. Kértem magyarázza el, mire is lenne az jó, miért gondolt erre a megoldásra. Kértem gondolja át a problémát, amit felvetettem. Habogott össze vissza. Tiszta kabaré, de az ember néha nem érti. Én magyarázzam el az ilyet egy "szakembernek"?
ÉS EZÉRT PÉNZT KÉRNEK EL, SOKAT!
2013-02-11
21:38:10
Előzmény: szocsmarci #38516#38517
szocsmarci,

"Lehet kapni olyan kütyüt, amivel 1-2 percig még fenn lehet tartani az áramot?"

Igen, úgy hívják, hogy lépcsőházi automata.

szocsmarciVálasz erre
2013-02-11
20:43:10
Előzmény: robert #38513#38516
Kezd lassan összeállni a kép. A bypass szelepet Te ajánlottad, mint megoldás FBalázs rendszeréhez. A kazán tartozéka ez a szelep, ezért Nála ez nem jöhet szóba, mint megoldás. Szerintem a bypass szelep egy olyan dolog, aminek manapság már semmi keresni valója egy családi házas fűtési rendszerben, de máshol sem. Amikor csak drága "A" kategóriás szivattyúkat lehet forgalmazni, akkor felesleges is, de régen is ez csak egy áthidaló megoldás volt a zajproblémára. Más haszna nem volt. A Viessmann kazánokban (és a többiben) még sajnos előfordulhat, mert tartozékként még egy pár évig be lehet építeni sima szivattyúkat. A kazánokba beépített bypass szelep egy ilyen régimódi szivattyú kötelező tartozéka, hiszen a termós szelepek zajosak lehetnek tőle, és ez visszavezethető a kazánra, ami a kazán márkájára vet rossz fényt. De ez a szelep csak erre jó, azt most is fenntartom, hogy a szivattyúnak nem árt egy főági zárás, viszont a kazántest túlhevülését nem akadályozza meg a bypass szelep.

Fbalázsnak problémájára a Viessmann katalógus 15. oldalán található leírás jó: "A padlófűtési szivattyú jellemzően a belső termosztát fűtési igényével párhuzamosan működik, de a megfelelő idejű utánfutás biztosítására javasolt egy idővezérelt elektromos relé kiépítése."
Ha a kazán beüzemelő nem hajlandó bekötni, akkor kösse be egy villanyszerelő, vagy az itteni villamossághoz értő fórumozók ajánljanak valami egyszerű kapcsolást. Mondjuk erre speciel én is kíváncsi lennék, persze csak érdekesség képpen. Lehet kapni olyan kütyüt, amivel 1-2 percig még fenn lehet tartani az áramot?
2013-02-11
16:18:57
Előzmény: szocsmarci #38512#38513
szocsmarci,

Szerintem a bypass szelep, inkább olyan mint a túlnyomás szelep. Mindkettő csak akkor nyit ki, ha szükséges.
A bypass nincs folyamatosan nyitva! Az autót is csak akkor fékezzük, amikor lassítani akarunk.
Ezért normál üzemben semmilyen hatása sem lehet a teljesítményre. Ne tételezzük föl, hogy rosszul van beállítva!


A nyomásvédő szelep nem hibásodhat meg oly módon, hogy nem nyit ki, akkor amikor kellene?
A Vitodens leírásból nem az derül ki, hogy a túlnyomás szelep (bypass) be van építve a kazánba? (7.oldal)
Ha ez így van, akkor mit hiányolhatott az üzembehelyező?

Túláram-szelep
Ha a radiátorok termosztatikus szelepei zárnak,a szivattyúnyomás automatikusan megemelkedik. Esetenként a szelepek zajkibocsátása nő, de a túlterhelés a szivattyú élettartamát is rövidíti. A túláram-szelep – másnéven bypass- szelep – gyakorlatilag a kazán előremenő és visszatérő csatlakozása között elhelyezkedő szelep, amely a megemelkedő nyomás hatására nyit. Alkalmazásával a termosztatikus szelepek kevésbé zajosak és a szivattyú élettartama nő. A túláram-szelep nyitási nyomása állítható, így helyszíni finombeállítás lehetséges.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Segítségkéréslapozz: 1, 2, 3   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva