Biosolar Forum  =>  Építés  =>  TORNÁC
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-24
11:34:56
#26127
Sziasztok!

Jobb helyet nem találtam a benapozásra, ide rakom be ezt a programot: - www.susdesign.com/light_penetration/index.php

Lehet szimulálni a ház-ablak tájolást. Jó szórakozást :)


Üdv: Pali
2006-03-25
20:36:46
#340
Domokos,
Őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogy egy fém-ajtó esetén mit lehetne tenni. Egyrészről a szigetelés, plusz a burkolat vastagsága, másrészről az ajtólap és a keret illesztése miatt elég ormótlan lenne a szerkezet.
A helyedben én egy új bejárati ajtót vennék.
Talán másnak van valamilyen ötlete...
2006-03-25
20:22:09
#339
Köszönöm Róbert! Van még egy 1m x 2m-es duplaüvegezésű fémkeretes ajtóm is? Ezt hogyan szigeteljem? Faburkolattal?
2006-03-20
21:21:28
#336
Domokos,
Az üveg fémkeretét teljesen hőhídmentesen kell leszigetelni, különben a lakásban kicsapódik a pára.
Ezt a mellékelt rajz szerint oldanám meg: gallery/10/1
A falazat befordul a keret elé, a tégla és a fémkeret között kis sűrűségű purhab szigetel (min. 2cm).
A tornác oldalon az ablakmélyedésbe fa kávát, a lakásban a fém-keretre fa burkolatot szerelnék.

A benapozás számításához ajánlom:
1. Olvasni:
Zöld András: Energiatudatos építészet
2. Számítógépes szimulációhoz:
Autodesk 3ds Max szoftver .
Én ezt az animációt készítettem vele:
3. A szoláris nyereség szabványos számításához jó a Bausoft WinWatt programmja.

Írj, ha nem sikerül valamit megtalálnod az Interneten.
2006-03-20
16:09:17
#335
Köszönöm Róbert! Tudnál abban segíteni, honnan lehet benapozási szög számításokat szerezni, nézegetni a neten? Nekem van már egy meglévő duplaüvegezésű fémkeretű 2x2,20-as üvegtáblám, amit be szeretnék építeni. (nem télikertnek)A tájolása dny-i lesz. Attól tartok hőhidas lesz és szigetelni kéne, de hogyan? A fémkeretbe tömködjek szigetelő anyagot, vagy a külső felületére ragasszak valamit?(hungarocell, polifoam)És köszönöm mindenki nevében mégegyszer, hogy készségesen válaszolsz.
2006-03-15
21:44:56
#331
Domonkos,
A fűtési szezonban hasznosítható napfény kb reggel kilenc-tíz és délután három óra között várható.
Három időpontban kiszámoltam, hogy az általad megadott méretek mellett a tornác hátsó fala milyen magasságig lenne benapozva reggel/délután és délben.
1. December végén, amikor legkisebb a beesési szög reggel 180cm, délben 150cm
2. Március végén reggel 110cm, délben 90cm
3. és a legmelegebb nyári napokon reggel 70cm, délben 0cm
Lehet, hogy a tornác fölötti tetőt kisebb lejtéssel kellene építeni, hogy több direkt sugárzás érje az ablakokat. Az is látszik, hogy nyáron reggel és délután a direkt sugárzás okán is elkel az árnyékolás, de az erős szórt sugárzás miatt a nap fenmaradó hányadában is előnyös.

Csak energetikai okból talán nem érdemes télikertet építeni, de ha jól ki tudod használni, akkor két legyet is üthetsz egy csapással.

Nálunk egy öreg alma és egy birsalma fa áll a tornác és a terasz előtt, mindkettő már a beköltözés idején szép terebélyes volt. Ezenkívül még két lombhullatót is ültettünk a télikert elé, de azokra kb 15 évet kell még várni. Addig is két lilaakác bokrot futtattunk lécvázra ( gallery/8/16 ). Egy méteresek lehettek ültetéskor, két év alatt szépen befutották a télikertet. A vadszőlő gyorsabban nő.
Az árnyékolásba besegítenek még a cserépben/dézsában nevelt leanderek és a narancsfa is. Ezek a télikertben telenek át.

2006-03-15
13:02:20
#326
Szia Róbert! A jelenlegi háztervek alapján a leendő tornácom feletti tetőrész kb 1,30 m-re nyúlik ki a fal síkjától és a vége a taljtól 2m magas.A falba szeretnék beépíteni egy 2x2m-es és egy 1x2m-es üvegtáblát ill. üvegajtót, de aggódom, hogy az árnyékolás miatt a direkt sugárzás csekély lesz, holott az üveggel pont az a célom, hogy télen és ősszel passzívan minél több energiát nyerjek. A benapozási számítások amiket találtam a neten számomra elég bonyik és tanácstalan vagyok,te mit gondolsz? Erősen gondololkodom, hogy jobb lenne kivinni az üvegeket és téli kertet csinálni szárazon rakott bontott téglával, hasonlóan mint nálatok és egy házfalat felhúzni ajtóval ablakkal. Nálunk a falak 38-as poroból lesznek egyelőre. A tájolás nálunk ideális benapozási szempontból.Ja még egy kérdés:milyen lombhullató fákat ültettél és mennyi idő kell ahhoz, hogy az árnyékolás érvényesüljön? Nagyon köszönöm

2005-07-17
11:58:00
#149
A tornác elsődleges feladata a lakótér kiterjesztése a kert felé. Elvárás, hogy ősztől tavaszig melegebb legyen, a melegebb hónapokban pedig hűvösebb legyen a környezetnél.
A méretezés a használat jellegéből fakad.
Ha a tornácot pihenésre szánjuk, akkor fontos, hogy a szép napos téli órákban a fal mellé húzódva (a szélárnyék és az átmelegedett falból sugárzó kellemes hő miatt) az acunkat is fürdethessük a sugarakban. Ilyenkor lehetőség szerint minél kevesebb árnyékra van szükség, tehát minél rövidebb ereszkinyúlásra. Délelőtt és délután amikor a nap alacsonyabban áll, több sugárzást kapunk, de 10 óra előtt és 3 óra után már semmi ereje sincs a napnak.
Nyáron fordított a helyzet, a delelő nap sugarait lehetőleg távol kell tartani a tornáctól. Ehhez lehetőség szerinti legnagyobb ereszkinyúlás szükséges.
Mindezek figyelembe vételével egy kellemesen tágas két méter mély tornác esetén körülbelül 0.7 méter kinyúlásra van szükség 2.3 méter ereszmagasság esetén. Ha így építjük meg a tornácot, akkor a tél legrövidebb napján is kiülhetünk napfürdőzni, és a legmelegebb nyári napokon déltájban csak a tornác burkolatának külső 40 centiméterét éri direkt sugárzás. A délelőtti és délutáni órákat könnyebb átvészelni, ha a tornác elé lombhullató fákat, vagy futónövényeket telepítünk.
Más a méretezés, ha szoláris ablakot akarunk építeni. Ebben az esetben úgy kell méretezni a kinyúlást, hogy a téli félév során a napsütéses órákban minél több direkt sugárzás érje az ablakokat.
Az ablakok máshol "tartózkodnak", mint az emberek, tehát ami az ablaknak jó, az nem biztos, hogy a kint tartózkodó személyeknek is megfelelő.
Szerintem szét kellene választani a két funkciót és úgy méretezni, hogy ne ronthassák egymás használhatóságát.
A méreteket rengeteg minden befolyásolhatja még. A ház tájolása, a szomszédos házak fekvése, a fák, a domborzat és a széljárás, a szokásaitok és a leendő szomszédaitok szokásai is.
Valószínű, hogy egy jó építész segíteni fog mindezeket a szempontokat feltárni és megfelelőképpen alkalmazni.
A házatok tervezéséhez/építéséhez sok sikert és kitartást kívánok.

2005-07-17
11:57:28
#148
Gyöngyi írta:
Mi Nagykovácsiban próbálkozunk házat terveztetni, építkezni. Azzal a kérdéssel fordulok hozzád, hogy az általad is említett, a magyar falvakra jellemző tornácos házaknál alkalmazható passzív napenergia hasznosításhoz, milyen mélynek kell lennie a tornácnak? Milyen hosszan nyúljon be az ablakok fölé?

Biosolar Forum  =>  Építés  =>  TORNÁC
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva