Biosolar Forum  =>  Napkollektorok - Vizes rendszerek  =>  HMV hőmérséklet
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-08-07
22:44:38
#6820
takyka!

Mégegyszer a termosztátszelepről:teljesen egyet értek veled,kell az ESBE!!!
Történt egyszer,hogy a régi lakásban HÉVIZ-típusu membrán szabályzásu bojler volt,
2-éves gyerekkel zuhanyoztunk (pont ő állt a zuhany alatt)egyszer csak totál megnyitotta a meleg csapját.2m-re volt a bojler-lohogott a forró víz,k..va nagy szerencsénk volt,hogy eltudtam rántani a gyereket és egy piros kézfejjel megúsztam a kalandot.Az új házban ez megoldódott az elektronikus szabályzásu kazánnal,de a solar rendszer kiépítésével ismét napirendre került,ezért tettem be a TM-200 ast,elég jó a reagálása(a kazánnál is nagyobb a hőm. emelkédés amíg vissza modulál),az az igazság,hogy a 70C-os vizet sem szeretném kipróbálni fürdésre.Ennél a típusnál,ha meg szűnik a hideg oldali betáp,vagy 10C-al túl megy a beállított hőm.en teljesen elzárja a melegvíz belépő oldalát(forrázásvédelmi funkció),az ESBE-t nem ismerem,ebből a szempontból.Utána néztem,és mind két típusnál 2,5-3,5bar lehet a max-különbség a hideg-meleg betáp között(gondolom itt még tudja a gyári értékeket),a nyomás kilengések elkerülésére be lett építve egy kiegyenlítő tartály a szolártartályra(rajzon ez is rajt van)mert ugye a hálózati hidegvíz nyomása csinálja a melegvíz nyomását is,ha jól gondolom???
2009-04-20
22:53:08
#2008
zszezse!

Szia.

A víz ill. a hmv-ben elszaporodó baktériumok problémája a vizet bevizsgálók szerint általában ott jelentkezik, ahol öreg és fertõzött a települési gerinchálózat. Kicsi a problémás területen a nyomás és kevés a fogyasztás.
Hanyag a vízmû (al)vállalkozóinak a munkája.
Felénk sûrûn elõfordul, hogy az utcai vezeték megbontása után sáros víz folyik a lakásban.
Ilyenkor addig folyatom az udvari kifolyót amíg a víz teljesen tiszta lesz. Majd átmosatom minden csap hideg és meleg ágát. Többet nem tudok tenni.

Baktériumok mindig lesznek a csövekben. A melegebb víz a baktériumok számát tartja kordában, a vízfogyasztás pedig nem engedi a toxikus anyagokat feldúsulni a vezetékben.

Pár éve vettem egy beépített hõmérõs Olasz gyártmányú villanybojlert. Ezen is van (volt) ECO fokozat. Ezt szerettem volna "elõtárolónak" felhasználni a napkollektoros hmv-hez. Egy ideig a valós vízhõmérséklethez próbáltam beállítani a beépített hõmérõt úgy, hogy a mutatót mindig a helyes értéknek megfelelõen tettem vissza a tengelyre. Hasonló volt a helyzet a szabályzójával is. Végül üzemen kívül helyeztem mindkettõt, majd a bojlert is.
A Hajdú bojlereim szabályzóját kihoztam a burkolatra. Tettem egy jelzést a forgatógombra és a burkolaton másikat a valós értékekhez. Nem a legszebb, de legalább megbízhatóan beállítható.

Üdv.
Sándor

2009-04-20
08:35:39
#2005
Sandor!

Szia!

sajnos nem mindenhol vannak egy karos csaptelepek (meg nalunk sem). a magas homersekletu "fertotlenitesi" elveddel egyebkent egyetertek, nem tudom, es nem is akarom cafolni, es szerintem a boyler kimenetre szerelt mondjuk max 55 fokos keveroszelep nem zarja ezt ki.
Nalunk egyreszt van AMV (azonnal melegviz) szivattyu beszerelve, mert a padlasra lassan er fel a viz, masreszt mar mindenhol ECO plastik muanyag csovek vannak, amiben igen minimalis a vizmennyiseg, szerintem jelentektelen bakteriumflora tud itt megtelepedni (az ECO belsejen sem tud megtapadni).
tehat a boylerben pasztorizalodik a viz (hozzateszem, szerintem ezen a homersekleten intenzivebb a vizkokepzodes is, illetve a veszteseg is nagyobb), a csovekben pedig minimalis vizmennyiseg pang. fertotlenites celjabol persze erdemes lehet neha kiforrazni a csoveket.

a mi boylerunkkel egyebkent valami gond lehet, mert a matricajan az all, hogy a 4es (ECO) fokozatban 65 fokos vizet csinal, mi 5oson hasznaljuk, de a homerok szerint ~50 fokos vizet csinal.
lehet, hogy utan kellene allitanom.
2009-04-17
09:55:17
#1993
zsezse!

Szia.
A mai egykaros csaptelepeknél a forrázás veszélye szinte nulla. Eleve keverten indul a víz a megnyitáskor.

Az 55 fokos hmv elõremenõ a szállodaiparból származó "elegáns" megoldás. Kényelmi, biztonsági szolgáltatás. A szállodákban rendszeresen fertõtlenítik, vegyszeresen tisztítják a csõhálózatot. A központból a felhasználási helyek felé induló vizet eleve UV-vel kezelik. Így csökkentik a baktérium mennyiséget.
És a családi házaknál?

A hidegvizet védik a vasbaktériumok. 65 fok felett pedig már "pasztõrözött" a hmv. Ha hosszú idõn keresztül alacsony (55 fok) hõmérsékletû hmv kerül a házi
csõrendszerbe, akkor a fogyasztás leállása utáni lehûléskor a csõben veszélyesen elszaporodnak (elszaporodhatnak) a toxinokat termelõ bacik.

A szállodákban folyamatosan keringtetik a csõhálózatban a melegvizet, egyrészt, hogy a vendégnek ne kelljen sokat várnia mire megindul a melegvíz. Másrészt, hogy ne romoljon meg a csõben álló víz.
Ezt a megoldást miért nem javasolják a családiház szakértõk? Egyszer már kiszámoltuk, hogy a melegvíz elõtt kiengedett vízmennyiség drágább, mint a keringtetés.
Fontos a hmv csõvezeték anyaga is. A réz eleinte csupasz volt, késõbb cink (horgany) belsõ bevonatot kapott. A mûanyagcsövek bizonyos fajtáinál a belsõ rétegen nem tudnak megtelepedni a baktériumok. A városi müa, eternit, vas vizhálózatot is átmossák + fertõtlenítik idõnként. Még vasbaktériumokat is juttatnak a hálózatba, hogy iható (friss) maradjon a víz.
Az elõremenõ (ha csak induláskor is) 70 fokos víz elvégzi a csõrendszer teljes hosszában a baktériumok elegendõ mennyiségûre való csökkentését.
Ezért pártolom a magasabb hõmérsékletet. A jelenlegi családiházas építési szokások mellett, az alacsony hõmérsékletû hmv-et idõzített bombának tartom. Ne legyen igazam!

Régebben, lehet, hogy a nagymamádnál is úgy volt, a bojlert közvetlenül a kád vége fölé kellett szerelni, hogy minél közelebb legyen a fogyasztási helyhez.
Ez volt az elõírás.

Üdv.
Sándor

2009-04-16
10:00:34
#1981
Sandor:

nem ertek egyet a maximalis melegviz kiengedesevel a halozatba forrazasveszely miatt!
pl nagymamam villanybojlerjevel folyton megegetem magam.
tegnap beszeltem egy szerelovel, azt mondja, ujabban mar egyre tobb helyre szerelnek fel termoszelepeket a HMV keszulekek utan, ami max 55 fokos vizet enged ki a halozatba.

Biosolar Forum  =>  Napkollektorok - Vizes rendszerek  =>  HMV hőmérséklet
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva