Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-09-13
22:12:30
Előzmény: szocsmarci #47289#47305
szocsmarci,

millis() overflow (ill. reset): teljesen jogos észrevétel, egy napja azon töröm a fejem, miért nem jött elő. Persze sokat csesztettem áramkört is, néha kódot is, meg egy darabig szünetmentes nélkül volt a dolog. Lehet, hogy egyszer sem ment 49 napig? Ez az egyetlen ötletem :) Viszont akkor nem volt igazam stabilitásügyben: ettől nem döglött volna meg, de tutira nem kapcsolt volna semmit...

így oldanám meg:

if (lastTEMPREADDebounceTime - millis() > TEMPREADdebounceDelay){ //ha a millis átfordult reseteljük a többi számlálót is, különben soha többé nem teljesül az adott feltétel. erre legjobb a tempread figyelése, mert az mindig változik.
lastTEMPREADDebounceTime = 0;
lastLCDDebounceTime = 0;
lastDOWNDebounceTime = 0;
lastUPDebounceTime = 0;
lastLEFTDebounceTime = 0;
lastRIGHTDebounceTime = 0;
lastSELECTDebounceTime = 0;
lastLCDDebounceTime = 0;
}

Ezt rögtöm a loop elejére (vagy külön funkcióba, és akkor a 86-95 sorok helyett is csak meghívni). Nem teszteltem még, de holnap feltöltöm. Meg most ahogy ezeket a debounceokat kigyűjtöttem egyre jobban zavar, hogy ennyit tartok nyilván (gomboknál főleg). Majd elgondolkodom a megkerülésén.

byte->int: igen, problémát ez nem okoz, de ha mondjuk menüben negatív értéket vagy 255-nél nagyobb különbséget állítanék nem tudom, hogy alsó vagy felső byteját mentené le (vagy runtime error :)). igazából mindegy is, mindenképp rosszat olvasna legközelebbi restartkor. Itt a menübe kéne valami ellenőrzött input, hogy pufihőfoknak mondjuk 30-110 fokot állíthasson csak be, a változó meg sima byte.

hosszúság: igen, az érdemi logika kb 10 sor a többi meg sallang. De kellenek, pl hőfokkülönbségekkel elején sokat játszottam. Macera lett volna állandóan kódban átírni. Mondjuk ha szépen funkciókba lenne téve ahogy illik akkor olvashatóbb, meg rövidebb.

Ezek közül nem szimpi valamelyik: www.playground.arduino.cc/Main/DevelopmentTools ? Ahogy nézem legtöbbje visualstudios.
Nekem egyedül a folding hiányzik (igaz nálam színezi a kódot (Linuxos IDE v1.0.5), nem tudom tied miért nem)

Köszi az észrevételeket!
szocsmarciVálasz erre
2014-09-12
23:33:46
Előzmény: forrest #47277#47289
Csak néhány észrevétel a programhoz:

238. sor: lastTEMPREADDebounceTime = millis();
Erre hivatkozik több kritikus időzítésnél is - nem csak az LCD elsötétedésnél
A millis értéke 50 naponként nullázódik, ez problémát jelenthet.
~86-95 sor: értékeket kapnak különböző változók, amiket felülír a program a setup() résben. Írod is: "-> ezt csak egy default, felülírja az eepromból olvasott"
Ugyanezen változók integerként vannak deklarálva, de byteként kiolvasva az Eepromból

Amúgy jó lehet, ha működött élesben is. Kicsit hosszúra sikeredett, de azért követhető.
Grafikus IDE jó lenne - csak megadni a paramétereket egy kirakó szerű oldalon és adná a szöveget.
2014-09-10
20:43:24
Előzmény: szocsmarci #47274#47277
Párásodás, átvezetés: simán el tudom képzelni, hogy problémát okoz. Nekem nem a TO tokos van, hanem gyárilag már kis fémcsőben, zsugorcsöves. Igaz kínai :)) ki tudja mennyire bírja, de lehet évek múlva derül csak ki (láttam olyan képet, ahol egy pohár vízben volt egy ilyen, ki van öntve valami ragasztóval talán?). Ahol meg én toldottam/kötögettem őket szintén zsugoroztam (UTP kábel amúgy, igaz csak 5-6 m távolság).

Programot megkommenteztem kicsit jobban :)) feltettem ide:
79.172.211.91/~perceshu/futes/futes_forrest.zip
Ha kérdésed van nyugodtan, van benne egykét furcsaság amiket nagyobb tapasztalattal lehet elegánsabban meg tudtam volna oldani. Gombok kezelésénél volt néha fura a működése korábbi verziókban.

A menü nálam menubackend.h (www.playground.arduino.cc/Code/Menu). Igaz nem néztem alaposan utána, talán amiatt választottam, mert ez kicsi, egyszerűnek tűnt

Relék tápja: JD+Vcc összezárva, Vcc+GND is a boardról megy (nem használom az opto-t, egyik szivattyú se kever be (egyik egy Yonos Pico, másik meg valami alap TIP)). Lehet optoval biztosabb lenne, de amíg nincs belőle gondom addig egyelőre nem kötöm át.


Itt nem játszik, de egyszer belefutottam egy melómnál ahol PC kommunikált arduino+ethershield-el LAN-on: otthon minden teszt hetekig ok, majd élesben a helyszínen 1 hét után ledöglik. Otthon hiba nem jön elő, élesben megint ledöglik (arduino látszólag ment, de a programomnak nem válaszolt). Pár hét szívás után kiderült, hogy a cégnél az egyik szerverük (a domain controller) a hálózaton broadcastolt olyan csomagokat, amiket megkapott az arduino is, az ethershieldje valamiért gyűjtötte őket, de nem tudott mit kezdeni velük és kellő mennyiség után beledöglött...

Angol szöveg nem gáz.

szocsmarciVálasz erre
2014-09-10
13:57:05
Előzmény: forrest #47272#47274
www.tushev.org/articles/arduino/item/46-arduino-and-watchdog-timer
"I once encountered sudden hangs of my standalone arduino-based device. I run all possible tests, double-checked all circuitry, replaced MCU - with no effect. Finally I examined wires to external OneWire DS18B20 temperature sensor. The resistance between Vcc and GND was 600 Ohm! Then I looked through the window - it was foggy and raining... The insulation of the sensor was rather old and had a leak. As soon as I disconnected the wires leading from the sensor all problems were gone.
Semyon Tushev"

Ebből gondoltam, hogy ez is okozhat problémát. Pt100-nál vagy NTC-nél ezt nem tudom elképzelni, még akkor sem, ha egy A/D konverter chip van közbeiktatva.

A programodat átküldhetné, ha sok komment van benne, akkor jó. Különben lehet egyszerűbb újraírni, mint értelmezni :) .
A menüt melyik könyvtárral oldottad meg? Én sokfélét nézegettem, de egyik sem tetszett meg igazán. Most ennél tartok: github.com/brunialti/MENWIZ_1_3_2 .

Relék összes áramellátása Arduinoról történik közvetlenül, vagy a JD csatlakozóról?
"If you isolate Arduino, you need to connect +5V ONLY (NOT GND) from Arduino to the VCC pin. The Arduino output pins go to IN1 through IN8. And again, these pins are Active LOW.
The separate 5V supply would go from
JD-VCC (Jumper removed)
GND
The ONLY connection to Arduino would be
Relay board VCC to Arduino +5V
(signal pins to In0, IN1 etc)"

Bocsánatot kérek az angol szövegekért, nincs időm lefordítani.

2014-09-10
10:38:26
Előzmény: szocsmarci #47267#47272
szocsmarci,

a DS-eket a saját libjük (DallasTemperature.h) kezeli szépen: ha leakasztom akármelyiket a buszról, -127 fokot ad vissza (ezt kezelni kell(ene) programból), de nem fogja meg az egész programot.

Az data vezeték fixen 0 vagy 1-re zárása sem okoz gondot, ezt kipróbáltam.
A gáz akkor lehet, ha tényleg beázik/elolvad a vezeték, és a tápját rövidrezárja (pl nálam, ahol az arduino boardról adok neki 5V-t).

A héten majd kipróbálom, hogy a 125 fok feletti hőfokot mennyire (főleg meddig) bírja.
szocsmarciVálasz erre
2014-09-10
08:48:30
Előzmény: grano #47264#47267
forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=28&t=1357&p=27725&hilit=f%C5%B1t%C3%A9s#p27725

Róbert írja:
"Tippek:
Kazán/forróvízre az 1-wire nem biztos hogy jó. 125 fok felett meghal és rántja a teljes buszt.
Az Arduino-t ki kell egészíteni egy watchdog áramkörrel ha megbízhatót akarsz, vagy a kódba alacsony szinten bele kell piszkálni (lefagyás esetén újrainduljon)
A mikrokontroller megbízható. A programozó aki a SW-t írja - na ott van inkább hiba :) (a tükör előtt állok és látom magamat :) )
Kommunikáció: RS485 a kulcs.
Azért az első projekted ne ez legyen. A CopyPaste fejlesztés _nem működik_.
A 60 napos tanfolyamot meglested? (www.tavir.hu/60nap)
R3 és UnoR3 azonos processzormag van bennük. Az UnoR3-ban a szabad memória több (28k vs 31.5k)"

- Lehet a Dallasos hőmérőket kihagyom. Ha beázik, akkor nem kap választ, így megáll a program futása. Autoit-ben hasonló a programelmélet, ott gyakran belefutok ebbe a problémába, de ott nem hőmérőket figyelek.
- A táp leírását jobban megnéztem, 16000 garantált órát ír. Ez 3,5 év (ha 180 nap megy a fűtés egy évben)! Lehet át kell gondolnom a tápellátást. Vagy mivel 4W körüli fogyasztásra számítok, és ez 12+5W-ot tud, ezért lehet hogy tovább bírja?
- A Watchdogon elgondolkodtam, szerintem itt mindenképp szükséges. Minimum egy hibajelző led felgyújtását rá kell bízni.
- A vegyeskazán szivattyúján lenne egy biztonsági csőtermosztát, ami ettől a szabályzótól függetlenül működne.

Csak egy CopyPaste huszár vagyok, de talán végig tudom vinni, ha mindent egyszerűre veszek.
2014-09-10
08:47:45
Előzmény: szocsmarci #47254#47266
Sziasztok!

Noha régóta követem a fórumot, csak most regeltem, ideje valamit viszonoznom a sok segítségből amit passzív módon kaptam :)

szocsmarci,

ha érdekel szívesen átküldöm/feltöltöm az én arduinos fűtésvezérlőm kódját, jelen állapotában ezeket tudja (vegyeskazánom van + 1500l puffer + 200l indirekt, szakszeres bekötésben + D-Ég heti szobatermosztát a régi gázos rendszerből):
- hardver: Uno + 2x16LCD keypaddel (mindkettő sainsmart) + 7db DS18b20 + 2 relé
- 4 hőmérő van pufferben + 2 indirektben + 1 külső hőmérséklet
szofverileg:
- van menü, ne szenvedj vele :)
- külön lehet állítani mekkora pufihőfok felett engedje csak a fűtésköri/indirekt szivattyút + indirekthez pufi-indirket hőfokkülönbséget is
- fűtéskörihez szobatermoszát jelét figyeli (sima ON/OFF)
- lehet állítani melyik indirekthőfokot figyelje a töltés bekapcsolásához (
nálam egyelőre még semmi solar, ezért alsó hőcserélőbe van kötve)
- beállításokat menti epromba, hogy restartkor is megmaradjon
- külső hőmérsékletet egyelőre csak kijelzi, de itt olvasgatva egyre inkább érdekel, hogy motorosra cseréljem a fűtésköri keverőt :)

Tapasztalatom:
- 2x16 LCD kicsi lett :) elején persze 3 hőmérővel megoldottam volna, akkor még jó, de az ember telhetetlen, ki akar írni főképernyőre mindent :)
- memória: kb 60% és nem nagy a kód

Megbízhatósága:
- Egy melómnál különböző riasztókat figyelünk vele, 4 éve megy, 1X lefagyott. Ott volt külső watchdog.
- nálam egy külső Somogyis táppal megy kb 1 éve (nyáron is, pont a megbízhatóság tesztelése miatt) eddig nem hibázott. Kockázatminimalizálásra szerintem elég, hogy a pufitöltőm egy laddomat+füstgáztermosztát, ahhoz ennek szándékosan semmi köze nálam (+vegyesben hűtőkör). Ha arduino bekrepál max fixen bedugom a fűtéskörit a konnektorba (meg hát nem árt figyelni, hogy ne próbáljam flefűteni pufit ha tele van), indirekt meg megy fűtőszálról (de szeretnék télen mégegyet építeni 4x20-as LCDvel, akkor lesz backup is).
Nekem is vannak aggályaim a megbízhatósággal kapcsolatban, kondik kiszáradnak, szoftver hülyeség, de eddig nem jött elő semmi.
2014-09-10
07:22:53
Előzmény: szocsmarci #47261#47264
szocsmarci:
a hT az a hőmérséklet ahonnan egyáltalán indul a szabályozás.
A legelső grafikonod egy eltorzított grafikon, az X tengelyen baloldalt a pozitív számokkal, +20-on az origóval.
Ha azt tükrözöd és beállítod megfelelően ennek az ln-es függvénynek kapod a képét.

Ha pedig a radiátoros képletedet megnézed egy konktrét rendszer esetén a Fi(n) és dT(n) tagok paraméterek csak, nem pedig változók.
Mi marad? a dT-s tag, ami igazán egy (ln(x))^y=z rész.


Arduinóból csak egy példa:
forum.tavir.hu/viewtopic.php?f=23&t=1528&p=28108&hilit=+redun%2A#p28108
Ha egy hőszivattyút nem kapcsol le : c'est la vie
Ha egy szellőztető nem megy, akkor nyitunk ablakot.
Ha egy vegyest....
szocsmarciVálasz erre
2014-09-09
22:53:28
Előzmény: grano #47258#47261
(ln(hT-x))^s=y - ez már jellegét tekintve jó, csak az arányokon csiszolni kellene. A hT nem tudom mit jelent ebben a Te elképzelésedben, de valószínű hiba lenne most ebbe a képletbe belevonni.
A lényeg, hogy Róbert képlete messzemenően elfogadható!

A minőségen én is gondolkodtam. Igyekszem nem spórolni, de nem is költekezni.
Zsezse esetében ha jól emlékszem a táp volt a hiba, egy kis háromlábú IC-re bízott rá akkora teljesítményt, amekkorát már nem bírt el. Én rendeltem korábban egy 9V DC tápot (~600Ft), de rájöttem, hogy olyan kicsi, hogy nem tudom megforrasztani. Most rendeltem egy dualost 12 és 5V, ami nagyobb, és az 5V-ra rá tudom kötni a dallasos érzékelőket, valamint a 4-es relayben segédkezik. Remélem nem lesznek olyan gondjaim, mint Zsezsének.
Az Arduino típusa egy Uno fajta lesz - és nem Micro - mert nem akarok belefutni gyermeteg dolgokba, amiket a neten olvasni.

Azért egy kicsit elgondolkodtatál. Azt hittem az Arduino hosszú életű, megbízható.
2014-09-09
20:38:19
Előzmény: szocsmarci #47254#47258
szocsmarci:
elég sokat olvasgatom a taviros fórumot és az ottani "robert" konkrétan lebeszél arról, hogy éles dolgot bízzunk egy ilyen lapkára.
Én is gondoltam arra, hogy szivattyú, levegő ellátás etc vezérlése.
De letettem róla, csak adatgyűjtő lesz belőle.

zsezse nyári padlás sztorija tette fel az "I"-re a pontot.
2014-08-13
08:34:04
Előzmény: zsezse #47037#47039
zsezse:
egyetlen éjszakát sem bírna ki. Biztos, hogy ellopnák.
Apró dolgokat nem visznek el, de egy aksit tuti.
(Meg ez már nagyon drága a project méretéhez képest).
fusimisiVálasz erre
2014-08-13
08:22:46
Előzmény: grano #47023#47038
3db fotó elemmel megy hasonló szerkezet nálam több mint 3 hónapja - rádiós mérés és küldés üzemben. Mini Pro 3.3V -osból építettem, lentebb van róla kép.
(Kiforrasztottam a power ledet :) )
A szenzorok csak akkor kapnak tápot ha az arduino feléled és bekapcsolja a lábat - egyébként minden alszik.
Itt van róla doksi rajz
www.solderpad.com/openenergymon/emonth/
Itt meg a progi + leírás
www.github.com/openenergymonitor/emonTh
www.openenergymonitor.org/emon/node/3223


2014-08-13
07:36:37
Előzmény: grano #47023#47037
grano
12Vos auto akksi.
szerintem egy arduino sokaig elfutna roluk. egyet otthon hagysz mindig tolteni, egyet meg hasznal az uno.
amikor mesz gondolom hetente, ket hetente akkor csereled, de szerintem eleg havonta cserelni tippre.
2014-08-12
20:38:29
Előzmény: fusimisi #47021#47023
fusimisi:
nekem nem időjárás előrejelzésre van szükségem.
A kritikus pont a harmatpont kialakulása, mert akkor csapódik ki a növényen a pára ami kedvez a gombáknak (lisztharmat, peronoszpóra, botritisz).
Ezeknek a harmatpontoknak a száma, a hőmérséklet etc összefüggésben áll a fertőzések kialakulásával és erősségével.
Ezért szeretnék hőmérsékletet és páratartalmat mérni.
A legnagyobb gondom a tápellátás. Egy db 9V-os elem egyetlen éjszakát sem bírna ki nemhogy egy szezont.
fusimisiVálasz erre
2014-08-12
19:44:26
Előzmény: grano #47006#47021
Az időjárás előrejelzésen már sokat gondolkodtam meg kísérleteztem én is, de nem olyan 1szerű.
Lehet nem az ideális megoldás a szőlőbe, de nem is kell oda telepíteni otthon is megnézheted mi a helyzet a földeken.
Íme a megoldás leírása
developer.yahoo.com/weather/#params

Dunakeszire az RSS feed

www.weather.yahooapis.com/forecastrss?w=805679&u=c

Irányítószámot meg kell keresni és "&u=c" akkor metrikus celsius az eredmény.
Arduinóval beolvasod az XML adatokat egy stringbe és egy keresővel kiolvasod a szükséges infókat
A példa programok itt vannak is hozzá
www.forum.arduino.cc/index.php?PHPSESSID=h23r82mbkr931cuajfpuupdri1&topic=236770.0
németül
www.forum.arduino.cc/index.php?PHPSESSID=5221hme9nlhct8rrmv7n0dd4p1&topic=258669.0
Remélem segítettem! :)
2014-08-10
10:57:07
#47006
Kültéri adatgyűjtéssel kapcsolatban kérném a segítségeteket.

Van nekem egy szőlőm.
A nagy vegyszergyártók üzemeltetnek előrejelző oldalakat, ahol hőmérséklet és paratartalom alapján elég elfogadható előrejelzést adnak.
Én ilyet szeretnék kicsibe és helyileg.
A mérendő adatok: hőmérséklet és páratartalom 2 helyen. (DHT-22?)
Talajnedvesség 3 helyen.
Időszakos mérésekkel.

Tápellátás komoly gond számomra. Nincs 220, viszont a költségvetésem erősen limitált. Üzemidő: áprilistól októberig.
2014-07-05
02:58:07
Előzmény: takyka #46789#46790
takyka mindig egy lepessel elottunk jarsz:) mi csak utanad kullogunk.

elvileg van a TO220-asokon minimalis hutoborda, de gondolom ide mar keves.
a kulso ventit azert nem akartam eroltetni, mert nem bizok a csuszocsapagyakban 0-24ben meg akkor sem, ha az arduino kapcsolgatna magas homerseklet eseten.
rendeltem en is ilyen kis step-down modult, remelem mihamarabb megjon!

koszi a tippet:)
2014-07-04
17:51:29
Előzmény: zsezse #46788#46789
Ha jól értem, a 7805 12V-ról jár.
A TO220-as tok szobahőmérsékleten max. 1W disszipálására képes hűtőborda nélkül.
Az arduinó 20-40mA körül fogyaszt önmagában. A 12V-os stab 40mA mellett 480mW-ot disszipál, az 5V-os (12-5V) 280mW-ot. 40-45 fokban a 280mW még talán elmegy, de a 480mW már biztos nem.
Emlékeim szerint etherneted is van, akkor viszont az áram simán elkerüli a 100mA-t is. Ha így van, a 12V-os stab több mint 1W-al izzad! Ne csodálkozz.

Szerintem ne bonyolítsd túl a dolgot. csavarozd fel őket egy legalább 100x100x5mm-es alu lapra és megoldódik a problémád. Szerintem biztos hentereg nálad valahol egy CPU hűtőborda, az is jó lesz. Ha tud körülötte levegő áramolni, teljesen felesleges ventiben gondolkodni. Arra figyelj, hogy a hűtőfelület GND-re kerül.

Én egyébként, mostanában ilyeneket kezdtem el használni:
www.ebay.com/itm/5pcs-DC-DC-3A-Buck-Converter-Adjustable-Step-Down-Power-Supply-Module-LM2596S-/201084486537?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2ed191c389
Olyan olcsó, hogy az alkatrészek nem jönnek ki ennyiből és megszűnik minden melegedési problémád!
T.

2014-07-04
16:59:33
#46788
sziasztok
kis segitsegre lenne szuksegem.
Viszonylag extrem korulmenyek kozott szeretnem hasznalni az arduinomat: fenn a padlason. Napkozben itt akar 60C korul is szokott lenni a homerseklet.
a jelenseg az, hogy amint kisut a nap es a homerseklet eleri a 45-50 fokot, akkor egyszeruen megall a rendszer.

egy DC24Vos kapcsolouzemu tap adja az egesz rendszernek a tapot, erre van racsatlakoztatva egy 7812, majd arra egy 7805-os TO220-as tokozasu feszstab IC.
jelenleg semmilyen mas terheles nincs rajtuk, csak az arduino.

bekapcsolas utan megy egy par percig, a 7805 kimeneten 4.9Vot merek, majd egyszer csak leesik a feszultseg 3.7-re, es megall az egesz. kb 10 masodperc utan ujra 4.9V lesz, elindul az arduino es kezdodik elolrol az egesz.
ha a homerseklet lecsokken, ujra folyamatosan megy az egesz.

tudom, hogy extrem korulmeny, gondolkodik is rajta, hogy tudnam kicsit kimelni szerencsetlent, de elso korben hagynam fenn.
lehetseges, hogy a 7805 nem birja ezt a homersekletet? az arduino papiron +85Cig siman kell, hogy menjen.
gondoltam arra is, hogy berakom a szellozo rendszerbe, hogy folyamatos hutest kapjon...

mit javasoltok?
UPDATE: megvalaszolva a sajat kerdesem, ugy tunik a 7805 az, ami leveri a biztositekot:) van benne egy hovedelem, ami lekapcsolja sajat magat.
Azt hiszem muszaj lesz vagy egy kis ventit raknom az egeszre, vagy beraknom a szellozo utjaba az egesz elektronikai pekvancot.
fusimisiVálasz erre
2014-06-23
17:16:13
Előzmény: medig #46715#46717
Köszi!
A feszültségmérés a 2 ceruzaelem miatt könnyű - az A0 lábra rá van kötve direktbe és analogRead(A0) * (3.3 / 1023.0). Ha nagyobb a feszültség mint az arduino működési feszültsége 3.3V vagy 5V akkor 2 ellenállásból egy osztót kell alkalmazni.
www.arduino.cc/en/Tutorial/ReadAnalogVoltage

A szenzorok a kapott értéket mindig felszorozzák 10 vagy 100 al és úgy küldik el a rádión a gatewaynek - így nincs tizedes pont. Ezt később vissza lehet alakítani 0.1 vagy 0.01 szorzással.
Nézd meg az emonth programját sokat lehet belőle okosodni.

Van más módszer is a belső referencia feszültséggel mérni.
www.provideyourown.com/2012/secret-arduino-voltmeter-measure-battery-voltage/

Kimerült aksinál eltűnik a jel igen, de a logból ki lehet deríteni hogy az akkuk már csak alacsony feszültséggel dolgoztak a step-up konverterre.

A kis kapcsolással csak a boot loadert írtam bele az üres csipbe. Utána már programozni lehet az FTDI csatlakozón. A csipet átrakva egy arduinoba fel lehet programozni(ha nincs kéznél FTDI adapter)
2014-06-23
07:56:21
Előzmény: fusimisi #46714#46715
Jól néz ki, szépen összeraktad. Az elemmerülésről hogyan kapsz infót? Vagy csak egyszer csak eltünik a szenzor, és hibát jelez a vezérlő?

Ezt a breadboardos beégetést a gateway számára csináltad? Ha "firmwaret" kell frissíteni a mcu-ban, akkor is breadboardon frissíted, vagy a OpenKontrol gateway ICSP - csatiján keresztül?

fusimisiVálasz erre
2014-06-22
21:28:06
Előzmény: medig #46707#46714
Elsőre bonyolultnak tűnik de használva egész egyszerű.
Azt a nagy műszerfalat 2 mért (input) adatból raktam össze.
2 kép még a kész szobaszenzorról és az UNO beégetésről


2014-06-21
12:22:32
Előzmény: fusimisi #46706#46707
emoncms. Ez tök jól hangzik. Majd megnézem mit hogyan. Még messze vagyok a vuzualizációtól... de ami késik nem múlik. Az alapjai meg vannak.

fusimisiVálasz erre
2014-06-21
12:00:08
Előzmény: medig #46705#46706
:) köszi
Kábelezni nem akartam - egy kábelt behúztam nemrég a háló meg a kazán közé az atom szívás volt 1/2 nap. A rádió tetszik működik is - elem helyett még konnektorba dugható nodeba szóba jöhet.
Webszerverem nincs - vannak készen a neten ingyenesek pl. Xively emoncms.org
A gateway küldi az adatokat a webszerverre - itt egy leírás róla példa programok minden van hozzá.
www.openmicros.org/index.php/articles/92-ciseco-product-documentation/openkontrol-gateway/161-openkontrol-gateway-start-here

fusimisiVálasz erre
2014-06-21
09:31:24
Előzmény: medig #46690#46702
A képeken a most használatos cuccok egy része látható - ciseco rfmicro, Hope RF 868MHz, arduino mini pro.
Jópár kísérleti modell megépítése után jutottam el ezekhez a cuccokhoz. Kezdetben próbálkoztam az olcsó kínai 433MHz RF rádiókkal
- működnek, de zavarták az egyéb 433 as szerkezeteket (távkapcsolós konnektor, garázs nyitó).
Lett belőle RF24 Maniacbug könyvtárral megépített rendszer - ez nagyon korrekt és jó távokat is tud a sima nyák antennával!
Egy bajom volt vele a nagy fogyasztás. Az első már forrasztott node 2 hetet bírt 3 ceruza elemmel.
Átépítettem az RF24 változatot az openenergymonitor emonTH szenzorból vett 5letekből - így már nem csak az arduino
kapcsolt le hanem a DS szenzor és a rádió is :) 4 hét lett a működés. (power led már ki lett forrasztva korábban a miniből)
Igy már egész jó de nem 1 év vagy több. A Chipcadnél találtam HOPE Rf rádiókat vettem egy párost - a JeeLabs is ilyeneket használ kis fogyastású.
A programokat könnyű volt átírni a az RF24 is Payload al dolgozott. A sok olvasás a fórumokon hozta a step-up konverter bevetés 5letet - ez kivesz minden energiát a ceruzaelemből.
Itt már az egyéni panel nagyon közel volt az OEM kapcsolásokhoz. Rendeltem nyákokat és elkezdtem összerakni - csak nyákok semmi más az UNO bootloadert is én égettem be egy másik arduinoval.
Gatewayhez megrendeltem a Ciseco PLC től a panelt meg a dobozt azt is felélesztettem n- kínai enc ethernet kártyával.
Lomexbe találtam szép szobatermosztát meg elemtartós dobozt amibe egész jól passzolnak a nyákok.
Az energiamérő node-ot is feljavítottam egy step up konverterrel - más CT szenzort használok mint ajánlottak kalibrálni is kellett.
A mostani rendszer a napkollektoros bojlert méri, két szobában van a hőmérsékletet(DS) és páratartalom(DHT22) mérés plusz az erőművet meg a ház fogyasztását monitorozza.
Minden node 2db ceruza akkuról 2.8V (enelop) megy ezek állapota is figyelve van. Adatok loggolása megjelenítése az emoncms szerverre történik.
Terv van bőven :) meg SMD forrasztás királyság kozmetikai nagyító alatt :)
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva