Biosolar Forum => Napkollektor - Légkollektorok => Légkollektor | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 következő » |
robertVálasz erre 2023-01-09 13:55:50 |
---|
Előzmény: junge #54822#54824 junge, "A hatasfok könnyen 80% fölé vihető" Nem ártana indokolnod, mert anélkül minden alapot nélkülözőnek tűnik a kijelentésed! Számításba vetted a legnyilvánvalóbb csökkentő tényezőket? - az előlap fényátbocsátási tényezője mennyi? - a doboz hőátadása fűtési idényben a külső levegő felé szerinted mennyi? - az abszorber hősugárzása a környezetbe üzem közben szerinted mennyi? - mekkora besugárzás mellett érdemes bekapcsolni a keringetést? - a segédenergia igény szerinted mennyi? Gondold csak át, és meglátod, hogy az végeredmény 50% alatt lesz! Megjegyzés: A tanulmány írása óta az energia és az alapanyagok ára is emelkedett. A költségektényezőkkel történt számításokat értelem szerűen módosítani kell. |
jungeVálasz erre 2023-01-08 17:02:19 |
---|
Előzmény: robert #28364#54822 Hozzá kell tenni, hogy ez így kompletten hamis. A hatasfok könnyen 80% fölé vihető és így mondjuk egy 2nm kollektor 500 w/nm napsütésből csinál 700-800 w-t |
BJacaVálasz erre 2021-02-14 11:06:35 |
---|
#54714 Sziasztok! Tegnap volt egy kis szabadidőm, összedobtam egy légkollektort. Nem nagyot, egy 60X80-as üvegtáblám volt (a nagyobbat pár napja összetörte a vihar). 8 centi mély doboz, 2 centi nikecellt kapott belülről. A nikecellre alufóliát tettem, aztán 3 centis léceket, és azokra azt a fekete műanyag hálót, amit a csemetefák köré szoktak rakni, hogy ne rágják meg az őzek. Egy kis 10 centis ventilátort kapott, meg egy napelemet. Az egész nincs fél négyzetméter, és 26 fokos levegőt fúj ki úgy, hogy a kinti -5 fokos levegőt szívja be. |
robertVálasz erre 2013-08-23 14:27:30 |
---|
#41955 Tavaly még csak a lakóházon volt egy sörkollektor, a nyáron a sufnira is került egy méretes darab. A fotó a szomszéd utcában készült: ![]() |
robertVálasz erre 2012-06-05 10:24:13 |
---|
Előzmény: villam64 #30212#30213 villam64, Nem a kollektor kerül 8.95 Dollárba (és ingyen szállítás), hanem csak egy leírás, amit fizetés után elküld emillel :) ![]() |
robertVálasz erre 2012-04-13 08:20:31 |
---|
Előzmény: fossza #28359#28364 fossza, Nem ismerem nálad a részleteket, de kevés az esélye, hogy megérje bővíteni, amit megmagyaráz, ha elolvasod, hogy évente mennyi energia termelése várható (kevesebb, mint 200kWh / nettó m2): ![]() . Nem csak a légkollektorral nem érdemes fűteni, azokkal a vizes kollektorokkal sem, amelyek akkor is üzemelnek, amikor süt a nap (nyáron). Azért van tél, mert akkor nagyon keveset süt a nap, a kollektorok pedig a kevés napsütés töredékét hasznosítják csak. Itt nem arról van szó, ha valamit nem éri kicsiben, akkor megéri nagyban, hanem arról, hogy nagyban még inkább nem éri meg. Tudom, annak, aki egy ötlettől vezérelve beleélte magát abba, hogy mindenképpen épít, az nem valószínű, hogy a tények ismeretében meg fogja változtatni a döntését. Én mégis kísérletet szoktam tenni arra, hogy gondolkodásra bírjam. |
fosszaVálasz erre 2012-04-13 00:04:40 |
---|
Előzmény: robert #28338#28359 Köszi az ötleteket,megpróbálok válaszolni rá? 1. a ventim teljesítményére én is gyanakodtam,már ki is nézzten egy felicia ventiét.Azt használnám, ha meg túl sok lenne,akko sincs baj majd a nagykolimat szellőztetem vele.Bár tartok tőle ha erősebb ventit teszek fel a füttés megint szakaszos lesz(lehül a kolim). 2. Most egy bolylerkapcsolót használok az is így működik,bár a hömi pontos beállítása elég körülményes. 3. Mint mondtam a tetőn van a koli és egész nap déli irányba van.Bár 45fokban áll a tető vonalába.Ha a bejövő levegő hömije 50 fok akkor is szakaszos lesz az üzem nem? 4. a bejövő levegő most is 43 fok csak nincs légszállítás ,ha leveszem a szűrőt rögtön szakaszos termelésre áll át. Nagyon köszönöm az ötleteket tőletek,még csak most gyűjtöm a tapasztalatokat ebben a témában.Ha be tudnám bizonyítani hogy egy vagy több kolival az átmeneti időszakban a házamat kedvező feltételekkel fütteni lehetne,akkor belevágnék akár több építésébe is.Ez egy kicsit kicsi lett(ekkora volt a rendelkezésemre álló üvegtábla),de hát erről szól az egész ,nem?Ha valaki tudna esetleg 1 ventiméretező linket megköszönném,a sörkolis fizétős nem férek hozzá. |
robertVálasz erre 2012-04-12 09:46:30 |
---|
Előzmény: fossza #28336#28338 fossza, 1. A csőventiládorod teljesítménye a kollektor+cső+visszacsapó+legszűrő légellenállásának leküzdésére kevés. Nagyobb teljesítmémyű ventilátorra van szükség, ha növelni szeretnéd a tömegáramot... de csak akkor, érdemes áldozni rá, ha a kollektor teljesítménye is indokolja. Nem valószínű, hogy indokolná, ezért ne rohanj újat venni, mert csak a költségeidet növelnéd, nem a hozamodat. 2. Hiszterézises hőmérséklet kapcsolót kell használni, ami azt jelenti, hogy akkor kapcsol be, amikor például a kollektor hőmérséklete eléri az 50 fokot, és akkor kapcsol ki, amikor 30 fokra csökken (10 fokkal magasabb, mint a szoba hőmérséklete). A hiszterézis 50-30=20C fok. Hasznosítható teljesítményre csak akkor számíts, ha a kollektorba direkt napsugárzás jut. Ha nem kap közvetlen sugárzást, akkor ugyan lassan felmelegszik a belseje, de rögtön kihűl, ha bekapcsol a ventilátor. Valószínűleg ezt tapasztaltad. 3. Ha bruttó méret 1.4m2, de a nettó csak 1.2m2, akkor a legerősebb napsütésben (délben, amikor a kollektorra merőleges a sugárzás), körülbelül 400Watt teljesítményre számíthatsz (mint egy hajszárító alacsony fokozatban). Délután és délelőtt a teljesítmény jelentősen csökken. Attól, hogy növeled a csőhosszat (de evvel a légellenálást is) nem lesz jobb a helyzet. 4. Azt próbáld ki, hogy kiveszed a légszűrőt, és zavartalan napsütésben, délben megméred, hogy hány fokos levegőt fúj be. Ha a szobahőmérséklet 20 fok, és a hozzávezető csövek szigeteltek, akkor 40 fokra számítanék. De: A fűtési idényre nézve a megtermelt energia és egy adott pillanatban kilépő levegő hőmérséklete között nem egyértelmű a kapcsolat. Ezt sokan nem tudják (vagy nem akarják tudni). Például egy izzó cigaretta nagyon forró tud lenni, de egy cigaretta elszívása még melegíti fel a szobát. A lényeg az, hogy ne várj sokat ettől a szerkezettől. |
fosszaVálasz erre 2012-04-12 09:08:22 |
---|
#28336 Szevasztok A segítségeteket szeretném kérni.Már túl vagyok az 1. kolim megépítésén( kisérletnek szántam),de nem tudom igazán működésre bírni.A kolim bruttó mérete 1,4 m2,egy csőventivel hajtom,a tetőre van szerelve.A problémám az,hogy a két visszacsapóval és a szürővel üzemel,annyira leesik a légsebesség,hogy a mért 43fokos levegőt csak leheli befelé és nincs igazán haszna.Próbáltam már levenni a szűrőt:akkor jó a sebesség,de lehül a koli és leáll.Próbáltam belső(szoba) vagy külső levegő szivásával is a jelenség akkor is megmaradt.A hőmérséklet csökkentésével is próbálkoztam az eredmény változatlan.Már kifogytam minden ötletből,ezért fordulok hozzátok.Lehet hogy kicsi a kolim?Már arra is gondoltam hogy leveszem( csak ne lenne annyira nehéz :)! )és elfelezem a csövek számát,visszafordítom a levegőt így a csőhossz a duplája lenne és talán nem hűlne le a koli.Kinek van még valami ötlete? További napsütéses szép napot! |
robertVálasz erre 2012-02-21 19:38:34 |
---|
Előzmény: tthom #25926#25942 tthom, Nem lehetne egyszerűen hozzáférni, pláne, ha ráfekszik a falra szerelt kollektor. A gyárilag megadott légszállítás nagyon le tud csökkenni a rendszer légellenállása miatt, inkább nagyobb teljesítményút vegyél. |
tthomVálasz erre 2012-02-21 17:04:20 |
---|
#25926 Az jutott még eszembe, hogy 1. az ilyen légkollektoroknál a ventilátor miért nem a szabadban van? Amikor süti a nap, jók az üzemi körülmények, álló helyzetben meg mintha tárolná az ember, csak nem árt neki a hideg. Persze nem ideális használati körülmény, de legalább a zaja nagy részt kinnt lenne. 2. ha bennt van, motornak lehetne használni páraelszívó motort, bár lehet ez is bírná a hideget, alapból 3 fokozat, 100-160-240 m3/óra.. Amelyik kellemesebb. Tudom van hangja, de inkább mély, mint süvítő. Mondjuk lehet nem túl gazdaságosak, még nem néztem meg a miénket, mekkora teljesítményű motor van benne. |
chudizsVálasz erre 2011-05-03 16:59:20 |
---|
Előzmény: robert #14086#14094 Az enyém hátulján volt adattábla, de az már a falon van. Ha összetudok jönni a haverral akinek eladó egy, arról csinálok képet. Nekem simán a falon van, tehát nincs különösebb csövezés, csak a kb 45 cm-es 100-as átmérőjű cső, ki és befelé egyaránt. Alul kibővitve a ventillátornak és visszacsapószelep, felül sima díszrács. |
robertVálasz erre 2011-05-03 10:28:01 |
---|
Előzmény: chudizs #14084#14086 chudizs, Kösz, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Tudnál a kollektorodról és a szerelvényekről (csövezés, befúvónyílás... stb) és az esetlegesen felragasztott gyártói matrica, vagy a gyártótól származó adatlapról fotókat feltenni (max 800x600 méretben)? |
chudizsVálasz erre 2011-05-03 10:12:14 |
---|
Előzmény: Viharsarok #13696#14084 Sziasztok! Érdeklődtetek tapasztalat iránt a NPS - R5 Revolution után. Nekem egy táblát sikerült szereznem tavaly, és mivel én is olvastam a ,,talán" büdös elméletet, már augusztusban felszerelés előtt cirka 4 hetet kint hagytam a napon szabadon. Talán valami szigetelés szaga volt, de nem jellemző. Beszerelés után egyáltalán nem volt szag, tanú rá nyomozó kutyaorrú nejem, ha bármi szaga lett volna kivágott volna vele együtt. Egyébként szerintem jól teljesített, bár sokat állítgattam a termosztátot, hogy ne csak nagyon forró levegő esetében kapcsoljon be. Az ideális nekem az volt, hogy 45-50 fokos levegőt fújt be, így elég sokat ment időben is, nagyobb hőfoknál szerintem kevés ideig ment. Most legnagyobb problémám, hogy egyik ismerős aki szintén vett, éppen eladná az övét, a neje nem adta a beleegyezését esztétikai okokból a felszerelésre. És pillanatnyilag kp. mentes vagyok, nem tudom megvenni. Ha valakit esetleg érdekel, szívesen közvetítek. |
robertVálasz erre 2011-04-12 22:56:39 |
---|
Előzmény: Viharsarok #13658#13663 Viharsarok, Itt írt valaki erről a típusról: https://biosolar.hu/forum/show/11868#11868. Amint láthatod, ő inkább egy érdekes kísérletnek tartja, nem pedig egy jó befektetésnek. Az én tapasztalatom egy más típussal szintén hasonló volt. De van itt egy olyan példa, ahol jó hasznot hoz a tulajdonosának: https://biosolar.hu/forum/show/13267#13267 Szerintem a légkollektor rosszul tájolt vagy időszakosan használt helységek temperálására és szellőztetésére az igazi. Te mire szeretnéd használni? Egyébként biztos vagy abban, hogy szlovák? Nekem van egy olyan érzésem, hogy hazai, ami nem is lenne baj, de nem értem a kavarás okát. |
robertVálasz erre 2011-04-11 13:59:23 |
---|
#13623 Házilag könnyen elkészíthető falra szerelhető légkollektor készítése ![]() |
robertVálasz erre 2011-03-11 12:46:26 |
---|
#12872 Légkollektor minősítés ritka, mint a fehér holló. Itt van egy: ![]() A pillanatnyi hatásfok az adott kollektor paraméterekkel: apps.biosolar.hu/coll_efficiency/?Tair=0&Ti=18&To=30&Area=2.4&Intensity=800&a0=0.49&a1=6.82&a2=0.0043 ![]() Ha a " napkollektorok hozama " programmal a minősített kollektort összehasonlítom a sör mérés alapján felállított modellel, akkor alulmarad teljesítményben. Ez részben abból adódik, hogy én nagyobb tömegáramot biztosítottam a teszt alkalmával. (Had jegyezzem meg, hogy a szimuláció igen jó közelítést ad (számított=125kWh/m2, mért=104kWh/m2.) apps.biosolar.hu/solar_gain/?coll1=BEER&coll2=1500GS&coll3=NONE&ho_start=1&nap_start=4&ho_stop=4&nap_stop=19&col_azm_deg=0&col_tilt_deg=60&buffer_capacity=15&Ta=25&coll_area=1&P=4&contr_p=7&pump_p=50&coll_fp_en=on&coll_vt_en=on&coll_ug_en=on |
robertVálasz erre 2011-03-01 09:35:58 |
---|
#12375 Légkollektor építés: ![]() |
robertVálasz erre 2011-02-17 10:10:31 |
---|
#11868 Légkollektor tapasztalatok Forrás: legkollektor.atw.hu ![]() |
robertVálasz erre 2011-01-06 12:19:20 |
---|
Előzmény: takyka #10327#10330 takyka, Az egyik esetben mindkét oldalon 10 W/(m2K)-nek vettem a hőátadási tényezőt, a második esetben a belső oldalon 20 W/(m2K)-nek. Mindkét esetben 3mm vastag üveg és 0.76 W/(mK) hővezetési tényezőjével számoltam. Látszik, hogy a hőátadási tényező nagyban befolyásolja a végső eredményt (a módosítás energiamérlegét), de a tényező értékének előzetes meghatározására a szakirodalomban sem találtam egyértelmű leírást, és a kialakítástól (légsebesség) is nagyban függ. |
takykaVálasz erre 2011-01-06 11:14:02 |
---|
Előzmény: robert #10304#10327 A 6,5W/m2K-t hogyan számoltad ki? T. |
robertVálasz erre 2011-01-05 12:51:38 |
---|
Előzmény: takyka #10303#10304 takyka, Lehet, hogy orbitális baromságot írtam le (így van, ha az ember rögtön kimondja, amire gondol). Kösz, hogy szóltál, délután újragondolom. Délután van: átgondoltam, javítottam. |
takykaVálasz erre 2011-01-05 12:39:12 |
---|
#10303 Robert, Ez nem úgy van, hogy az 5W/m2k az az üveg hővezetési ellenállásából adódó hővezetési tényező? Csak az üveg két felülete közötti hőmérséklet különbség az ami számít? Mert ha igen, akkor ez az érték csökken a nyugalomban levő levegő/üveg határréteg szigetelő képességével. Magyarán áramló levegő esetén közelítődik az 5W/m2K. T. |
robertVálasz erre 2011-01-05 12:16:18 |
---|
Előzmény: robert #10265#10301 Van egy hatás, amit az előbb nem vettem figyelembe: a mozgó levegő hatására megnövekszik a hőátadás a fedés (üveg) és a fedés alatti levegő között. Az álló levegő esetén U=5W/m2K-el számoltam, mozgó levegő esetén -a légsebesség függvényében- a hőátbocsátás nő. Vizsgáljunk meg az álló és mozgó levegő esetét: 1. Álló levegő, hőátbocsátási tényező U=5W/m2K (evvel számoltam az előző hozzászólásban) Legyen az kollektorban álló levegő átlaghőmérséklete 50 fokos. A fedésen át távozó veszteség 0 fok külső hőmérséklet esetén 5*50=250W 2. A kiszellőztetés hatására csökkenjen a kollektorban a levegő hőmérséklete 40 fokra, a mozgó levegő hatására a hőátadási tényező nő, azáltal a hőátbocsátás is, a szóba jövő légsebességek mellett U=6.5W/m2K-ra nő. A fedésen át távozó veszteség 0 fok külső hőmérséklet esetén 6.5*40=260W Eredmény: a megnövekedett hőátadási tényező hatására a fedésen némileg megnőtt a veszteség. Mégsem jött be az ötlet? Vagy a hőátadási tényezőt esetleg a fedés alatti levegő hőfokcsökkenését rosszul saccoltam? Ha nem csak 10 hanem 15 fokkal csökkenne az üveg alatt a levegő hőmérséklete, akkor 6.5*35=227.5W, 22.5W megtakarítás lenne elérhető. A hatásfok 347.5/800=0.43 vagyis 40-ről 43%-ra javulna, ami egy fűtési idényre nézve négyzetméterenként 20kWh többletet jelenthet. (Ha marketinges lennék -vagy kormányszóvivő-, akkor most azt mondanám, hogy 8%-al javul a hatásfok! :) Kérdés, hogy az esetleges tisztogatással járó macera megéri-e a kevesebb, mint 300 forintnyi gáz-megtakarítást. |
robertVálasz erre 2011-01-05 08:49:30 |
---|
Előzmény: villam64 #10284#10286 A Cansolair kanadai cégtől indult el az alu italos-dobozból épített légkollektor gyártás. Mivel horror áron árulják nagyon nagy haszonnal kecsegtető üzletnek tűnik, bár nem tudom hányan dőlnek be nekik. Egy biztos, hogy a nulla áron elérhető szemétnél minden drágább. De ne felejtsük el, hogy nem csak csövekből áll a szerkezet, a dobozok csak csökkentik az árat. |
Biosolar Forum => Napkollektor - Légkollektorok => Légkollektor | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 következő » |