Magyar  English
Homline Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Tetőtéri hőszigetelésGehe zu Seite: « zurück   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   weiter »
szlaci(2 Nachrichte geschrieben)
2010-07-15
22:32:34
A fólia páraáteresztő. Válaszfal tetején nem mindig szokott koszorú lenni.
valószínűleg a 15 cm est a felfölé teszem a 10cm est meg neki vezetem a falnak.
A lambéria miatt nem tudom nagyon lefaragni a falat.link
robert(3966 Nachrichte geschrieben)
2010-07-14
23:45:24
szlaci,

Nem hiányzik a válaszfalról még valami? Beton koszorúra gondolok.

A fal ne nyúljon bele a szigetelésbe, hanem érjen véget a szigetelés előtt, és nem lesz hőhíd.
Így a párazáró fólia is végigfuthat a fal fölött, és nem is kell hozzá rögzíteni.

A páraáteresztő fóliát fel fog feküdni a deltarock-on? Abban az esetben, ha nedvesség kerül a hőszigetelőbe, ki fog tudni kiszáradni? Mit mond erre a bramac? Én a légrétegek híve vagyok.link
szlaci(2 Nachrichte geschrieben)
2010-07-14
21:48:47
Halihó!

Egy gyors kérdés.
Tetőtérben a kőműves urak felhúzták a 20cm es tégla válaszfalakat
a szarufák közé lépcsőzetesen a külső tetőfóliáig. Ezzel mi a teendő?
Flex-el levágható a szarufa belső síkjában és mehet be a szarufa közé és a fal fölé a deltarock, vagy vezesem a falnak a szarufa közi szigetelést a fal és a
tetőfólia közötti lépcső fokokat meg tömködjem ki gyapot darabokkal?

Ugyancsak kérdés, hogy a párafékező fóliát át kell vezetni a tégla válaszfalakon vagy mehet neki a falnak? A falhoz mivel rögzítik a fóliát?

Tervezett rétegrend:
- agyagcserép
- bramac léc
- bramac ellenléc
- bramac páraáteresztő fóla
- szarufa és 15cm deltarock plus
- 10cm keresztlécezés és 10cm deltarock
- solfex tél fólia
- 3-5cm lécezés a szarufa irányba
- 19mm lambéria

Üdv. és köszönöm,
L.link
istvan62(6 Nachrichte geschrieben)
2010-06-18
21:49:51
Sajnos a személyes tapasztalatról még ebben az esetben sem tudok beszámolni, viszont kikerestem a prospektust.é Jellemző, hogy az előadáson, ahol hallottam róla, a korábban leírt beépítési változattal emlegették, és csak a változó páratechnikai viselkedés ragadt meg bennem, a prospektusban már pont fordított elhelyezéssel szerepel. Ha tetőtér beépítés fölött akarod a szerkezetet felújítani, akkor a belső burkolat bontása nélkül megteheted. Mire elrontjuk, kiderül a teljes igazság. Az anyag neve: Delta®-Sd-Flexx fólia, a prospektus elérhető itt: http://www.doerken.de/bvf-hu/service/verlegeanleitungen/dach/vh_sd_flexx.pdf link
2010-06-18
09:37:55
istvan62,

Ha többet megtudsz erről a fóliáról, akkor lécci oszd meg velünk is.
Én eddig sem tettem volna fel utólagosan fóliát áthajtva a szarufán, ez után sem fogok. link
2010-06-18
08:30:28
Hát igen, egy esetleges beázás esetén a szerkezet kevésbé védett, de mivel a rendszer kívülről nyitott, ezért ki tud száradni. Viszont nagyobb a jelentősége a karbantartásnak, hogy ez az áztatás ne legyen hosszútávú. Ott van még az a kérdés is, hogy a szarufa alatti résznél hogy cseppentsük ki az alsó végén az esetleges csurgalékot. Szóval csodát tenni nem sokan képesek, itt is a részletek megoldásán múlik a megfelelő működéslink
2010-06-17
22:52:36
istvan62,

Mi történik a héjalás hibája miatt becsorog a víz? Bedunsztolja a gerendát a fólia?link
2010-06-17
22:42:56
Szia zsezse!

Egyet értek roberttel, hogy meg kell mutatni egy statikusnak, a második kérdésre adandó válaszokat ez után kell megvizsgálni, mert a statikus vélemény hatással lehet rá. Most inkább arra hívnám fel a figyelmed, hogy ha a cserép, és a lécezés jó állapotban van, akkor érdemes megkeresni a Dörken-t. Kihoztak egy olyan tető fóliát amit kifejezetten az ilyen estekre fejlesztettek ki. Utólag fel lehet rakni a lécezés alá, a szaruzatot belülről körbe kerítve, és olyan az anyag szerkezete, hogy a cserép alatt pára áteresztőként működik, a szarufa belső oldalán pedig pára záróként. Ismerve a nagyok gazdasági hozzáállását az újdonságokhoz valószínű az ára horror, de ha összehasonlítjuk az újra lécezéssel, és cserepezéssel, akkor már javul a helyzetlink
2010-06-15
08:58:08
zsezse,

1) Ki kell próbálni, és/vagy megmutatni egy statikusnak.

2) Én a födémre fektetett szigetelést választanám.link
zsezse(982 Nachrichte geschrieben)
2010-06-14
23:57:53

++kerdes: tetoteri szigeteles:
jelenleg saralt fa fodem van nadrabiccal + ha jol tudom, perlites beton van mindennek a tetejen. igy a padlas jarhato.
A teto hejazat: sima cserep, folia nelkul. ezt mar megbeszeltuk, hogy nem erdemes tetoterben gondolkodni az ujrafoliazas/ujracserepezes nelkul.

1) kerdes: erdemes-e egyaltalan barmifele tetoteri megoldasban gondolkodni, ha fafodemes a szerkezet es nadrabicos a mennyezet alul?
ki fogja-e ezt birni, illetve hogyan? a perlit nem tul sima, arra kozvetlenul semmit sem lehet tenni, csak valami simito betont, vagy usztatott fapadlot?!

vagy tobbe kerul a hus, mint a leves, mert esetleg alul is erdemes begipszkartonozni, nehogy a sok rezgestol/mozgastol meginduljon a vakolat hullani?! :)))

2) kerdes:
ha feltetelezzuk, hogy ujra lesz lecezve/foliazva a teto, akkor a tetoteri hoszigetelest hogyan erdemesebb megcsinalni, ha jarhato padlast szeretnek?
a vizszintes fodemre tenni elere forditott deszkazatot, es koze szalas szigetelest, plusz a tetejere deszkat/OSB lapot?
vagy a gerendak koze erositeni a szigetelest, es akkor elhagyhato a deszkazat?
arban szerintem a gerendas megoldas jobban jonne ki, meg ha tobb szigeteloanyag is kell hozza!

link
2010-06-03
07:59:02
talpfa,

Egy bádogossal Lindab perforált lemezből vágattam le a szükséges szélességű csíkokat, és az egyik oldalán felhajtottam. A felső szellőzéshez kb 10mm derékszögű a felhajtás és a hajópadló nútjában fut. Az alsó szellőzéshez kb 20mm-es 45 fokos szögben hajtott lemezt használtam.

Vergrössern

Vergrössern

link
talpfa(3 Nachrichte geschrieben)
2010-06-03
06:55:57
Szia!

Azt szeretném kérdezni, hol szerezted be az alsó szellőző nyílásnál lévő rovarhálót???
Ugye 15 cm rés van(15 cm szarufa), de a gyári (bramac..stb.) rovarhálók keskenyek.
Gondolkoztam még a fémből készült szúnyoghálón, de attól félek, hogy ennek túl sűrű lesz a szövése és hamar eltömődik porral.

Vergrössern

link
2010-05-19
14:58:43
janiko,

A fólia kivágás ok.
A kúpcserepeket meg kell egy kicsit emelni (pl egy cserépléccel), a szellőző nyílásokat alul-felül pedig rovarhálóval zárni.

Úgy láttam, hogy a falak vakolva vannak. Ha még nem, akkor én nem ragasztanék gipszkartont a téglára, mert üregek maradnak a panel mögött. Inkább vakold le pár cm vastagon hőszigetelő vakolattal. Nyáron gyorsan kiszárad. Ha nem tudsz vakolni, akkor bízz meg egy kőművest.
link
janiko(6 Nachrichte geschrieben)
2010-05-19
14:49:04
Szia,

én sem szeretném elhagyni a menyezeten a +5cm-es szigetelést csak ott arra gondoltam, hogy nem 10cm-es, hanem 15cm-es szigetelést(amit eredetileg is terveztem) rakok a szarufák közé és erre jön a +5cm. Így tudom tartani a 20cm-et, úgy hogy lefelé nem csökkentem tovább a belmagasságot. A cserép alatti részekeb pedig raknám a Te javaslatod szerint 10+5+5cm. Így ott meglenne a légrés a szarufáknál, és itt nem is igazán számít az a +5cm, amit elvesz a beltérből. Remélem érthető, amit leírtam.
Igen én fogom csinálni. Ezért is szeretném minnél jobban körüljárni a témát mielőtt belefogok. A fólia kivágásánál én arra gondoltam, hogy kivágom a kúpcserép alatt annak szélességében.
Írtad, hogy a falakra is rakjak vázszerkezetet, szigetelést és gipszkartont. A ház kívülről le van szigetelve. Gondolom elég ha simán ráragasztom a gipszkartont a téglafalakra? (Vakolni semmiképpen nem szeretnék)
Arra van még ötleted, hogyan-minhez rögzítsem a párazáró fóliát az oldalfalaknál!
Bocs ha sokat kérdezek!

Üdvözlettel: Csőke János.link
2010-05-19
07:50:30
janiko,

A mennyezetre rakott szigetelő a zug felé szellőzik és a kúpcserép mentén a fóliát fel kell nyitni.
A szarufák lakás felőli oldalán elhelyezett szigetelés valóban csökkenti a belméretet, de busásan megtérül avval, hogy meggátolja a hőhidak kialakulását. A fogópárok esetén az összefüggő szigetelés kialakítható a belméretek csökkenése nélkül is.
A padlásablakot lehetőleg függőleges falon helyezd el, a tetősík ablakok nem szerencsések.

Itt van két kép, de biztosan találsz még más rajzokat is a fórumon, és gyártói honlapokon is (rockwool, isover, knauf, stb ). Alaposan tanulmányozd az ajánlásokat, mielőtt megbontod a fóliát. Magad akarod elvégezni a munkát?

http://biosolar.hu/gallery/10/8
http://biosolar.hu/gallery/10/2link
hyper(58 Nachrichte geschrieben)
2010-05-18
21:36:56
Kedves tetőteresek!

És lehet fóliák nélkül is a tetőtéri hőszigetelés ,massziv pára jelenlét nélkül is ,és egybefüggő is , minden zugot kitöltő is ,minden ablakkeretet befoglaló is ,lehet nyáron sokkalta hűvösebb is ,és ,lehet télen sokkalta melegebb is egy tetőtér ami hőszigetelt.
Hogy hogyan?
A login nevemet kell kiegészíteni a hőszigeteléssel ,és rákeresni...
Néha fáj olvasni ,hogy mit össze küzdenek emberek a párával fél életeken át...
Nyilván meg lehet csinálni szaktudással egy tetőteret problém mentesre. De meglehet csinálni annyi hőstabilnak ,mint egy falat (vastag falat)?
Ez a probléma ezzel a gyapotos fogyasztó társadalommal szerintem.
Mi 6 éve megcsináltuk a párazáró fólia ,páraátersztő fólia nélküli tetőteret ,amit azóta is laknak.Ez egy tréfa ,nagyon rossz tréfa ,amit a polgárokak eladnak ,és azt állitják korszerű ,meg hőszigetelés ,meg tetőtér ,és működik. Én laktam tetőtérben az egy vicc télen ,és egy álom nélküli álom nyáron ,automata klima nélkül .Csak jelzem ,VAN MÁS is!Itt nem folyik ki az elktoromos dobozból a viz ,nincs penész ,meg elrothadt VELUX tok sárguló Rigips kartonok ,hangos eső ,mert ugye a tetőterek hangcsillapitása az szintén vicc ,mintha egy dob alatt aludnál ,és még folytathatnám....
link
2010-05-18
20:07:17
Ez gyors volt! Köszönöm!

Sajnos számla nincs, mert használtan vettük a házat 2 éve.
A majdani "menyezeten" maradhat a 15+5cm szigetelés? Csak azért hogy a belmagasságból ne vegyen el még +5cm(a 20cm-es szigetelés vastagságot mindenképpen tartani szeretném). Ott gondolom nincs szerepe a légrésnek.
A padlástérbe tervezem még tetőablak beépítését is, ami szerintem szintén segíti majd a kiszellőzést.
A tetőfólát kivágjam a kúpcserép alatt? A jelenlegi állapot, hogy végig összefüggő:

Vergrössern

Üdvözlettel: Csőke János.
link
2010-05-18
19:10:40
janiko,

Én sem tudom megállapítani a fólia típusát. Esetleg egy számla alapján be lehetne azonosítani.

Akár páraáteresztő, akár párazáró a fólia, 10cm kőzetgyapot hőszigetelést javaslok a szarufák közé, a megfelelő keresztmetszetben történő kiszellőztetést az eresz alatt és a gerinc mentén is.
Aztán az első réteg szigetelésen átlapolva még 5-10cm-t a gipszkartont tartó váz közé, utána párazár és gipszkarton.

A falakra szintén szigetelés a váz közé, a vázra párazár és karton.

Az általad gondolt szellőztetés nem elég.link
2010-05-18
18:53:36
Üdvözletem!

Tetőtér beépítése előtt állunk. A jelenlegi elképzelés (feltéve, hogy a meglévő tetőfólia pára áteresztő) hideg padlás kialakításával, hogy a 15cm-es szarufák közé jön 15cm üveggyapot, majd tetőlécek a szarufákra, közé 5cm szigetelés, párazáró fólia, majd a gipszkarton a tetőlécekre.
Többek között következő kérdések merültek fel bennem miután utánaolvastam a témának: a jelenlegi fólia, ami a cserép alatt van párazáró v. pára áteresztő. Ez miből derül ki? Csináltam róla képet hátha ez alapján meg tudja nekem valaki mondani. Illetve hogy a páraáteresztő fóliát milyen módon tudom rögzíteni a falaknál(ugye ott nincs mihez odatűzni)? A kiszellőztetésre elegendő-e az a légrés, ami a cserép és a tetőlécek között van?
Egyenlőre ennyi jutott eszembe.

A válaszokat előre is köszönöm!
Csőke János.

Vergrössern

Vergrössern

Vergrössern

link
2010-04-21
20:14:32
akos,

Nem szabad a szigetelésen járni, mert sérül. A hozzászólásokban, amit ajánlottam, az is le van írva, hogyan lehet járható felületet csinálni házilag.link
akos_(2 Nachrichte geschrieben)
2010-04-21
19:55:13
Köszönöm!
A fóliákra megtaláltam a választ, de hogy nagy ritkán rá lehet-e lépni az üveggyapotra, azt nem.link
2010-04-21
18:34:33
akos,

Nézz szét az alábbi hozzászólás környékén:
http://biosolar.hu/forum/show/2577#2577

Szerintem megtalálod a válasz, ha nem, akkor segítünk. link
akos_(2 Nachrichte geschrieben)
2010-04-21
17:57:20
Heló!

Egy födémet szeretnék szigetelni 2X10 cm üvegygyapottal.
Ez egy fa födém, de van rajta valamennyi perlit beton, hogy hány cm arról fogalmam sincs.
Ez a padlás nincs semmire használva, de néha előfordulhat, hogy föl kell menni egy cserepet megigazítani vagy ilyesmi. A kérdésem: ezek a ritka alkalmak ártanak ennek a szigetelésnek? Valami fólia kell alá vagy fölé?
Köszönöm!link
Plaszlo(270 Nachrichte geschrieben)
2010-03-24
15:43:09
Zizu,

Nekem a 80 m2-nyi tető héjalásának lebontására, alászigetelésére ( a szigetelőanyag egy része már meg volt véve), majd visszarakására adtak 850 eFt körüli árajánlatot 1 éve. Nem tudom mekkora felületű a tetőd, de a 250 m2 alapterületet számolva nem tűnik kiugróan magasnak. Persze mindig több árajánlatot kell begyűjteni azonos tartalommal, mert mindig lehetnek eltérések. Én meg szoktam mondani amikor árajánlatot kérek, hogy többet begyűjtök mielőtt döntök. Ha nem kell neki a meló, vagy nem ad, vagy irreálisan magasat, de ha kell, akkor nem száll el a ceruzája a számoláskor.
Egyre vigyázz, az árajánlatban minden munkát, minden részletet konkretizálj, mert a meló közepén, vagy vége felé szoktak rájönni, hogy így nem éri meg nekik, vagy bizonyos dolgokat nem vettek bele az árajánlatba, mert nem mondtad.
Olvastam egy építész blogját a házának felépítéséről, és még őt is számtalanszor madárnak akartak nézni, de pechükre szakember lévén mindent bele íratott az árajánlatba, így csak néztek nagyot fél év után a mesterek. link
Paga(135 Nachrichte geschrieben)
2010-03-22
16:07:39
Zizu!
Ha az említett szakember nem kivitelező, csak megszakértette és egy költségvetést adott, hogy tudj tervezni, akkor úgyis kell majd kivitelezőtől is ajánlatot kérni. Javaslom, kérj többtől is.
Ha pedig a szakértő eleve árajánlatot adott, akkor is célszerűbb mástól is kérni, hogy lásd a lehetőségeket. Lehetnek más megoldások, más technológiák, más anyagok, stb.

Fontos, hogy végül azonos műszaki tartalmú ajánlatokat, azaz azonos végső műszaki szintet biztosító ajánlatokat vess össze.
link
Homline Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Tetőtéri hőszigetelésGehe zu Seite: « zurück   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   weiter »
Copyright © 2005 Robert Bernath
Alle rechte bleiben vorbehalten