English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  Szigetüzemlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-06-20
06:02:06
Előzmény: Paragon #53128#53139
Szia Paragon! A kérdésedre a válasz, nekem 350-be került és a napelem teljesítménye 550 w. Az inverter azért nagyobb, mert így bármit ráköthetek. Az enyém tulajdonképpen egy hibrid rendszer, mivel hálózatról is képes működni.

2019-06-17
12:06:44
Előzmény: Ricsi74 #52707#53128
Ricsi47!
Egyik ismerősöm sziget üzemmódot szeretne kialakítani 500 W teljesítményre, a Te rendszered hasonló lehet. Kérdésem: mennyiből lehet ezt kihozni?, miért kell 2,4KW -os inverter neked?
2019-05-22
17:01:16
Előzmény: robert #52889#52898
A kérdésedre a válasz, be van kötve a hálózatba, és nem csak áramszünet esetén látja el az adott hálózati szakaszt, hanem minden nap, amikor a nap süt. Az is igaz, hogy szükség esetén szünetmentesként is funkcionál. Az utolsó kérdésed mekkora hasznot jelent a napelemes táplálás? Hát amit a napelem megtermel, azt nem veszem meg az EON hálózatból, azaz a rendszer árával, előre megvettem a villamos energiát mai áron holnapra is. Mivel van hálózatra termelő napelemem is, így gyakorlatilag nem fizetek villanyszámlát, csak rendszerdíjat, illetve egy minimális pluszt. Az hogy miért van kétféle rendszer, a válasz az, hogy az EON hálózat kiesése estén a hálózatra termelő napelemből sincs áram. A két táblás rendszer egy minden esetben minimális szükségletet képes ellátni. Van aki aggregátort vesz, az sem olcsóbb.
2019-05-21
20:31:59
Előzmény: Ricsi74 #52888#52889
Ricsi74,

Figyelmesebben újraolvastam a hozzászólásodat (valamit félreértettem).
Már látom, hogy két panel akkut tölt nálad, amiről egy inverter táplál néhány berendezést áramszünet esetén (be vagy kötve a hálózatba). Szóval egy szünetmentes árramforrásról van szó?

A kérdés továbbra is áll: mekkora hasznot jelent a napelemes táplálás?
2019-05-21
18:11:09
Előzmény: robert #52847#52888
Egész pontosan mire vagy kíváncsi? Az előző hozzászólásomban konkrétumot is írtam.
2019-05-16
15:36:20
Előzmény: Ricsi74 #52716#52847
Ricsi74,

Miért nem írsz konkrétumokat a "ezekről a fejleszthető rendszerekről" -többesszámban-?

Létezik egyáltalán?
Van valamilyen haszna, vagy "csak működik valami valahol"?
2019-04-27
15:50:38
Előzmény: richlock #52709#52716
Az én kis rendszerem nincs félretéve szebb napokra, hanem minden nap amikor kisüt a nap, pont ugyanúgy teszi a dolgát, mint a hálózatra termelő rendszer. A különbség csak annyi, hogy a megtermelt villamos árammal közvetlenül látja el a rá kötött fogyasztókat. Jelen esetben a fagyasztó szekrényt, a búvár szivattyút az öntözéshez, illetve az öntözővíz tároló feltöltését végzi. Képes szerszámgépek ellátására, fúró, barkácsgép, sarokcsiszoló stb. A különbség annyi, hogy nem termel a hálózatra, hanem hálózat hiányában létfontosságú berendezés működését fenntartja egy bizonyos intervallumban. Tekintve, hogy a beépített töltésvezérlő 50 ampert képes kezelni, ezért a telepíthető napelemek száma nem kettő, hanem ebből a 275 w-ból 5. db. 250, vagy 260 w panelból 6 db. azaz 1500w napelem teljesítmény köthető rá. Van olyan inverter típus, amelyre ettől több köthető, illetve 4-5 kw teljesítményű, azonban ezek többnyire 48 voltos rendszerek, azaz 4 db. 12 voltos akkumulátor kell telepíteni 200 Ah teljesítménnyel. Ezek képesek ellátni az év nagy részében egy családi ház teljes energia ellátását is, úgy hogy a villamos szolgáltatótól viszonylag kevés villamos áramot vásárolsz. Nekem csak kisegítő rendszer, de teljes napelem kapacitással képes lenne a házam energia fogyasztását is ellátni az év nagyobb részében. Mellesleg ezek a rendszerek is fejleszthetőek, mert amelyikbe kis kapacitású töltésvezérlő van beépítve /20-30 Ah/ azokat is lehet úgy módosítani, hogy plusz töltésvezérlővel kötöd rá az akkumulátor pakra. A lényeg, hogy a rendszer méretezése során fontos odafigyelni az akkumulátor méretezésére, nem csak fogyasztás szempontjából, hanem a töltésvezérlő szempontjából is. Az én rendszerem is képes 20 Ah töltéssel működni, ami a 100 Ah akkumulátor paknak nem tesz jót. Egyébként az én rendszeremben a PWM töltésvezérlő miatt csak párhuzamosan lehet kötni a napelemeket, ezért bővítés esetén közösítőt kell használni. Mivel nekem ez a rendszer a garázsban van kiépítve és a garázstető felülete kicsi, ezért csak 2 db. napelem került fel rá. Ha többet szeretnék feltenni akkor külön töltésvezérlőt kell használnom, tekintve, hogy a tetőn lévő szabad hely más tájolású, az inverter töltésvezérlőjének pedig egy munkapontja van.
villam64Válasz erre
2019-04-27
11:50:36
Előzmény: szocsmarci #52713#52714
Szia Szocsmarci
Nem szabad alulbecsülni az orbánc felelősségét. A megvesztegetés bűn. A szennyező mészáros erőművet is ő erőlteti. Miből van a fidesznek annyi pénze. Az unio-s pénzek fideszbe visszaforgatásból. A felcsút fc támogatása is vesztegetési pénz az elnyert pályázatokból. Sajnos ezek tények.
A decentralizált termelési szerkezetben az újraindításhoz sincs szükség a nagy erőművekre. Az a bajotok, hogy csak globális áramszünetet láttok (a teljes napenergia kapacitás sem on-off rendszerben működik, hanem folyamatos átmenet van, 15 percre előre tervezhetően), ami decentralizált rendszerben nem létezik, hanem helyi szintű áramszünet. Ez az egész hálózatra nincs hatással. Soha nem tiltakoztam a nagy erőművek ellen. Ezt is félre magyarázzátok. Én is használom őket. Csak a sorrend a lényeges. Első a szigetelés, majd a megújulók az új fűtési rendszerekkel. És ezután lesz csak látható, hogy milyen nagy erőmű fejlesztés kell. És ki miatt? Azok miatt, akik nem ruháznak be megújulókba.
Azt sem értem, hogy milyen veszélyes termelőkről beszélsz áramszünet esetén. A hybrid inverterek leválasztódnak áramszünet esetén.
1. Nem fogom az utcát ellátni ingyen árammal.
2. Nem tudom az utcát ellátni ingyen árammal, mert abban a pillanatban túlterhelődne a rendszer.
3. Én a sok HMKE rendszerre, hogy nehogy önfenntartó legyen a hálózat, külön on-off jel bevezetését javasoltam, hogy munkavégzéshez (csak munkavégzéshez) leválaszthassa a szolgáltató az invertereket a hálózatról. De ekkor a leválasztás után szigetüzemben a lakásom ellátására dolgozhat a rendszerem.
A Mo jó a hálózat. Ne minősítsd le. A napelemesek miatt nem kell nagy fejlesztés, csak folyamatos. Más, ha túlterhelik fogyasztókkal, nem napelemekkel. Érdekes módon nyugaton falvakat tömtek meg napelemekkel, és nem panaszkodnak túlterheléssel.
A háromszoros ár hazugság. A te számolásodból kihagyod a veszteségeket. Ez hazugság. Egy transzformátor veszteség 3%, ebből több van a hálózatban, plusz a vezeték veszteségek. A helyi termelésben ezek nincsenek benne.
Én tehermentesítem a hálózatot. Már többször bizonyítottam a méréseimmel, hogy 1400 kWh nem megy ki hálózatba, így csak 2600 kWh-át vételezek, úgy, hogy minden villannyal megy, a fűtés is.
Érdekes, hogy azzal, hogy az orbáncot támogatod, szembemész az unio-s jövő tervvel, mely az aktív házakra helyezi a hangsúlyt, mert a lakosság csak a fogyasztás 1/3-áért felelős. A 2/3-ot is meg kell termelni.
A leszólt németeknél sem rosszabb a helyzet, hanem jobb. Folyamatosan félremagyarázzátok a német rendszert. Ott 20 évre garantálja a kormány a magasabb átvételi árat. Ott a szerződést 20 évre kötik. A szerződés szerint a befektető 20 év alatt kapja vissza a befektetési költségét, évi plusz 5 % kamattal megnövelve. Tehát nekik is 10 év alatt térül meg. Számolj utána.
Már most többet költöttek Paks II-re, mint 22 milliárd. Bizonytalan a jövője, ha nem növekszik a fogyasztás. Még tervben vannak új nagy gázerőművek is, bizonytalan jövővel.
A KÁT engedélyek semmiben sem különböznek a német rendszertől. Csak annyiban, hogy ott évente újraszámolják a tarifákat 20 évre, a csökkenő beruházási költség miatt, beruházási költség + kamat. Tehát a költségvetést nem terheli meg. Az ország villamos energia fogyasztása tavaly 45 TWh volt. Ennek az áfája 300 milliárd forint bevételt jelentet az államnak munka nélkül. Ezt osztogatják a fidesz civil szervezetének. Habonynak, az új fidesz közmédiának. A rászorulók egy fillért sem kapnak, hogy kilábaljanak egyszer a szegénységből. Van egy főbűnös!!!
szocsmarciVálasz erre
2019-04-27
09:33:05
Előzmény: villam64 #52710#52713
Szia. Lehet hagyni kellene ezt az Orbáncozást, Ő csak azt írja alá, amit elé tolnak. Amit kihagysz az a blackout-nak nevezett valami. A teljes magyar villamosenergia rendszernek képes kell lenni arra, hogy teljes kiesés esetén (blackout) is képes legyen önállóan helyre állni - ez egy alap dolog.
Az egyértelmű, hogy a napelemekkel nem lehet indítani a villamos energia rendszert, csak a Dunamenti, a Gönyűi és a Lőrinczi gázturbinás blokkok. A Dunamenti próbálja meg indítani a paksi erőművet, értelemszerűen a többi a közelben lévőket. Ez kis időbe telik, ezalatt nem szerencsés, ha a hálózat egyes részein megjelennek kisebb-nagyobb termelők. Egyrészt baleset veszélyes, másrészt lassíthatják a visszaindítást. És ezért nem engedik a hibrid invertereket.
Más országban, ahol több a tározós vízenergia, jobban ki van építve az import vezeték, fejlettebb az elektromos hálózat, több elektromos elosztóközpont távvezérelt stb. ott lehet hogy ez nem gond. Itthon ezt senki nem meri bevállalni ennek tömeges elterjedését. A napelemesek elégedjenek meg azzal, hogy 3-szoros áron veszi meg az állam az energiát tőlük 15 évig, amiért tulajdonképp nem is dolgoztak meg, csak egy minimális anyagi kockázatot hoztak. Ez 2018-ban Magyarországon ~ 22 milliárd Ft volt (ennyivel adtak többet a napelemeseknek, mint Paksnak). Ez a szám gyorsan a duplájára is növekedhet, ha esetleg megépítik beadott KÁT engedélyek alapján kért napelemes erőműveket. Csak ezt ma nem divat kimondani.

richlock: ne vedd magadra a fentieket, építs olyan rendszert, amilyet szeretnél. Az akut ne méretezd túl, annyi legyen, hogy a fűtésed 5-10 óráig el üzemeljen - egy külön kis rendszerről. Minden ennél nagyobb akkumulátor pénzkidobás, mert nem tud versenyezni a hálózati áram árával.
villam64Válasz erre
2019-04-27
07:42:28
Előzmény: richlock #52709#52710
A hybrid rendszer jobb, mint a szigetüzem. A felesleg a hálózatba megy, a szigetüzemnél ezt nem teheted meg. Az ára nem több, mint egy szigetüzeműnek. 2 kW-os sziget üzemű rendszer 700 000 ft. A hybrid rendszer a hálózatra optimalizál, másodlagos a sziget funkció. Viszont hosszabb üzemidejű lehet. 12.4 utolsó sorát nem látom. De félreértelmezheted. Az én értelmezésemben a hybrid inverter tud működni akkumulátor nélkül hálózat visszatápláló inverterként. Viszont szigetüzemben lehetetlen, mert több lehet a fogyasztás, mint a termelés és szétesik a rendszer, ki-be kapcsolgatna az inverter. Szigetüzemhez kell a tároló. Itt 3000 W-ot ír szigetüzemre. Az jó.
Nálunk van csak káosz az inverter piacon. Törvény hiba, az orbánc műve.
richlockVálasz erre
2019-04-26
23:15:31
Előzmény: Ricsi74 #52707#52709
Igen én is gondolok mostanában hasónló rendszerre, tekintve hogy a hibrid inverterek is külön kimenettel rendelkeznek a szünetmentes hálózat számára, elszeparálva a bejövő hálózattól. Sajnos ahogy látom ezek a szinuszusz inverterek max 2 napelemet sorbakötve birnak el a bemeneten, így amikor működik a hálózatra visszatáplálós rendszer mondjuk 12 napelemmel, akkor ennek a külön rendszerenk +2 napelemet még fel kell rakni. Ez a +2 kiesés, hisz csak akkor van haszna, ha tényleg nincs bejövő hálózati áram. Nálad is így van, vagyis van +2 napelem csak erre a funkcióra? Elvileg a hibrid inverterek orvosolják ezt.

Talaltam bővebb leírást a growatt 3000 hyp-rol: www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiq4cH_r-3hAhVss4sKHfe-DDsQFjAAegQIBRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.frankensolar.eu%2Fdownload.php%3Ffile_uid%3Da31c2569-315b-52a4-6d1f-207fce7ef597&usg=AOvVaw2nCg2PSogRxbH1zfR-aAWK

Ha jól látom nappali üzemben még akku se kell hozzá és ki tudja a helyi terhelést szolgálni: Table 12.4 utolsó sora írja le.

Furcsa hogy sok hibrid inverter van a piacon, de egy sincs engedélyezve visszatáplálós rendszerben. Bár ha jól tudom a Growatt hibrid mostanában lesz engedéyezve lakossági körben, talán május végén...
Bár az n*100 e Ft felár lehet hogy sok érte.

2019-04-26
20:45:27
Előzmény: richlock #52682#52707
Ezzel a problémával én is szembesültem. Ezt én úgy oldottam meg, hogy van egy kisebb rendszerem, melyben egy sziget üzemű inverter van. Ez hálózatra nem képes visszatermelni, azonban szükség esetén keringető szivattyút, fagyasztó szekrényt elműködtet. Ennek a mini rendszernek a működését 2 napelem tábla biztosítja összesen 550 w névleges teljesítménnyel, az inverter 2,4 kw sinus, és jelenleg 2.db. 100 Ah akkumulátor sorba kötve biztosítja az áramellátást. A töltésvezérlő inverterbe épített PWM 50 A-es. Olyan meg se fordult a fejembe, hogy a házon lévő hálózatra termelő rendszer hozzam működésbe, tekintve, hogy nem is tartom biztonságosnak. Az 1.db. 50 Ah akkumulátor pedig nagyon kicsi. Nekem a 100 Ah 24 volton számításaim szerint max 8 órát bírna max 200 w teljesítménykorláttal, ehhez képest 12 volt 50 Ah igen kevés, nem is érdemes gondolkodni ilyen kis rendszerben egy háznál.
villam64Válasz erre
2019-04-25
15:28:52
Előzmény: richlock #52700#52701
Annyit kiolvastam, hogy a 3000-es szigetüzemű része 1200 W-os. Tehát nem minden fogyasztó mehet. Akkuról semmit nem láttam. Az is számít, hogy ki a szolgáltatód. Nem látom eon területen ezt.
richlockVálasz erre
2019-04-25
14:48:41
Előzmény: villam64 #52698#52700
Ez igéretesnek néz ki: www.growatt.hu/growatt-3000hyp-inverter/
Sokat nem írnak, hogy hogyan teljesít, ha csak a napelemek vannak és egy kis akku, sziget üzemben. Vélhetően ezek akkor elbírják a helyi fogyasztást külső betáp nélkül is. Érdemes lehet beruházni erre és nem kell egyéb eszközökkel kisérletezni. Tapasztalata van ezzel valakinek?
villam64Válasz erre
2019-04-25
12:25:43
Előzmény: takyka #52695#52698
Még olyat sem szabad, ami lekapcsolódik a hálózatról. A fronius kit-je lekapcsolódik.
Bjaca, Richlock
A 100 W-os szigetüzemről is elindul a hálózat visszatáplálós, de az emelkedő kimeneti feszültség miatt a szigetüzemű letilt, ezután sinus hiánya miatt a hálózati inverter is letilt. Sziget inverter paraméterek. Kimeneti feszültség: 230VAC (+5/-8 %)
Vagy ez. A gond a magyar engedéllyel van.
www.mnnsz.hu/astrasun-hibrid-szigetuzemu-inverterek-es-toltesvezerlok/
De a nemzeti közműnél van engedélyes hibrid inverter.
www.mnnsz.hu/vegre-legalis-magyarorszagon-a-hibrid-inverter/
2019-04-25
11:24:41
Előzmény: richlock #52693#52696
"Ezek szerint ha leválasztjuk a hálózatról a visszatáplásós invertered az tartja a kimeneti ~230 V-ot?"

Erre határozott nem a válasz. Mindenképp kell neki a hálózat felől egy referencia jel, amire rá tud dolgozni.
Hogy egy külső szinuszos szünetmentessel el lehet-e indítani, az jó kérdés. Valószinüleg igen, de ennek a szünetmentesnek el kell bírnia indulnia, vagyis valahol 3-4kW környékén tudnia kell teljesíteni.
2019-04-25
11:14:39
Előzmény: richlock #52693#52695
Nem, Nem tartja!
Kell neki a "kemény támasz" amit a hálózat nyújt. Ha az nincs meg, a másodperc törtrésze alatt elszalad a kimeneti freki és a feszültség annyira, amikor letilt az inverter.
Magyarországon nem szabad olyan visszatáplálós invertert használni, ami nem kapcsol le a hálózat hiányában.

T.
richlockVálasz erre
2019-04-25
10:51:35
Előzmény: takyka #52692#52693
Ezek szerint ha leválasztjuk a hálózatról a visszatáplásós invertered az tartja a kimeneti ~230 V-ot? Igy van remény, hogy mégis meg lehet olcsón sziget üzemet elérni. Bár villam64 tapasztalata szerint ezek a visszatáplálós inverterek letiltanak. Megtudhatjuk az invertered típusát, kapható még és ELMŰ engedélyezett?
2019-04-25
09:44:43
Előzmény: villam64 #52691#52692
Szerintem egyszerűen addig emelkedett a fesz, amíg az invertered letiltott, aminek hatására a visszatáplálós is elment hibára.
Az én visszatáplálósom külön naplózza, hogy mennyit kellett leszabályoznia (különböző paraméterek miatt) és hányszor állt le valamely határérték átlépés következtében.
Pár éve összeszedett 27 óra teljesítménykorlátozott üzemet magas hálózati feszültség miatt.
Ezért is értelmetlenek azokat a felvetések, hogy a napelemes rendszerek túltermelhetnek a hálózatra és nem megoldott a korlátozásuk...

T.
villam64Válasz erre
2019-04-25
08:26:54
Előzmény: takyka #52690#52691
Szia Takyka
Az 500 W-os mikrogrid-em nem tudta. Komolyabban nem mértem, de a 220 V-os sinus inverter letiltott, így lekapcsolt a grid is. Itthon 242,9 V volt a legmagasabb feszültség, és 230,9 a legkisebb feszültség. A régi SMA a régi panelekkel 1200 W helyett 700 W-tal dolgozik. Nem tudom miért.
2019-04-25
07:59:20
Előzmény: villam64 #52687#52690
Az én visszatáplálós inverterem képes visszavenni a teljesítményét!
Ha a hálózati fesz megközelíti a felső határértéket, akkor szépen leszabályoz. Azt nem tudom más invertereknél ez hogy működik, de simán el tudom képzelni, hogy ugyanígy.

T.
2019-04-25
02:01:43
Előzmény: richlock #52682#52689
Szia

Az elméleti lehetőségek után ide teszem a nálam működő gyakorlatot.
Egy 55 Ah-s akksi egy 100W-os voll-szinuszos inverterrel (12/230 V), ~2 óra alatt lemerül annyira, hogy lekapcsol az inverter.
Az inverter el sem indul 12,45 V alatti feszültségről.
Egy 100 W-os hagyományos izzó hideg állapotban 600!-szoros áramfelvétellel indul(na), ha hagyná az inverter. De be sem indul, max egy 60-as izzót lehet róla indítani, de azt is csak akkor, amikor az izzó hideg állapotában az akku feszültsége legalább 12,7 V.
Járó autómotor mellett, 14 V körüli töltőfeszültségről is csak a 60-as izzót hajlandó az inverter elviselni.

60 W körüli keringtető szivattyút elindít és kiszolgálja, de tartós >80 W-ot (3-as szivattyú fokozat) már csak tiltakozva viszi. 5 tiltakozás után leáll, vár öt percet és ha nem változott semmi, akkor próbálkozik újra indulni, majd végleg leáll. Különösen, ha az akksi már 12,4 V alatt van.

A ház minimális ellátására legalább 200-400 Ah kellene, de akkor is csak minimális terheléssel és rövid időre. Főzni, fűteni 230 V-ról nem. Akkora az átalakítási veszteség, hogy nem érdemes ezzel a nagyság renddel foglalkozni.

Áramszünet esetén tudtommal a napelemek inverterének úgy kell lekapcsolni, hogy nem csak a lakás, de semmilyen napenergia használás ne történhessen. Ha rájönnek, szerződést bontanak.
Lehetséges ilyen szigetüzemű megoldás is a szolgáltató előírásai és engedélye alapján. Vannak komoly tárolós rendszerek, de nem a 4-5 KW-os méretben.
villam64Válasz erre
2019-04-24
23:23:12
Előzmény: richlock #52686#52687
Menne kis kapacitással is, de ez az egész házra van tervezve.
2. A végén jól fogalmaztad meg. A sziget inverter a fogyasztóhoz igazítja a termelést, stabilan tartja a feszt. A grid inverterekből ez hiányzik, és megfut a fesz fogyasztó < termelés. Jelenleg nem tud vissza venni a termelésből. Ezt még hiányolom a programjukból. Későbbiekben benne lesz, ha elszaporodnának HMKE rendszerek, és túltermelési válság alakulna ki.
Teszteltük a sziget és hálózat visszatápláló kombinációt. Csak addig működött, amíg egyensúlyban volt a fogyasztás és termelés.
richlockVálasz erre
2019-04-24
22:53:57
Előzmény: villam64 #52683#52686
Köszi a linkeket. Azért elgondolkodtató, hogy kis kapacitású akksival is menne -e a rendszer. Lehet, hogy figyeli a kapacitást és túl kicsivel nem működne.

2.
Mennyire nem tud alkalmazkodni? Furcsálom, hogy ha ideális esetben, nyáron déli napsütésnél kb. 3 kW teljesítmény áll rendelkezésre, az nem tudna az időlegesen bekapcsoló pár 100 W-os hűtőt, PC-t, TV-t meghajtani? Vagy ezek a grid inverterek minden esetben a rendelkezésre álló összteljesítményt própálják a hálózatba tolni és ha ez nem sikerül, akkor letilt?
villam64Válasz erre
2019-04-24
17:57:36
Előzmény: richlock #52682#52683
Szia
Vannak ilyen inverterek. Csak az orbánc miatt nem működik. Az akku drága.
www.napelemshop.hu/napelem-inverterek/fronius-inverter/fronius-energy-package/fronius-symo-hybrid
www.youtube.com/watch?v=4Wduc3Cgzbw
www.sorosolar.com/revo-e-series-hybrid-energy-storage-lnverter/revo-e-181.html
2. Nem működik, mert a jelenlegi grid inverterek nem tudnak a fogyasztáshoz alkalmazkodni.
Azt megteheted, hogy áramszünet esetén leválasztod a hálózatot, és a napelemeket átterhelve töltöd az akkukat, és egy sinus inverterrel néhány fogyasztót megtáplálsz.
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  Szigetüzemlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva