English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-06-06
18:39:09
Előzmény: zoli79 #51716#51717
Szia Zoli!

A cikkben közölt számok nem az én számaim. Jelzálogról nem esett szó, csak kedvezményes hitelről.

Az egész hirdetést nem lehet feltenni, ezért tettem a hangsúlyt a diagramra. Táblázat nincs a hirdetésben. Jó lenne, ha nem kavarodnának a fogalmak!
Én is ismerek különböző táblázatokat a beruházási és megtérülési számításokra. Ha a magukat ajánló cégek táblázatai egységesek, vagy legalább csak a cégek hasznával térnének el egymástól, akkor azt mondanám, hogy nincs átverés.

A reklámban szereplő kiinduló számok:
- Évi áramköltség/háztartás 243.120,-Ft, ami átlag havi 20.260,-Ft
- Egy 5,13 KW-os rendszer bruttó bekerülési költsége 2.180.000,-Ft
- Ennek az éves áramtermelése 6.400 KWh
- Önerő 218.000,-Ft
- Hitelösszeg 1.962.000,-Ft
- Éves törlesztés 204.375,-Ft, az az havi 17.029,Ft

Nálunk minden villanyról megy, meglehetősen pazarlóan, de a havi átlagos villanyszámlánk meg sem közelíti a reklámban szereplő értéket. Nagyot dob a számlánkon napkollektor, ami naponta csak 1-1,5 órán keresztül termel hasznot, de egész évben járatni, üzemre készen kell tartani. Márciustól két szivattyú locsol, a harmadik pedig több éven át medencét szolgálta ki.
Szerintem a számítás alapját képező havi villanyszámla nem tartalmazhat fűtést, mert akkor irreális lenne.
Ebből következik amit írtam. Az, hogy a reklám korrekt számítást tartalmaz. Nem kifogásoltam meg a kiindulási számokat.
Ezért írtam, hogy akinek van egy kis ideje, az számoljon utána! Nem a reklámnak, hanem a saját viszonyait alapul véve.

A diagramból egyértelmű, hogy beleteszed az önrészed, majd törleszted a hitelt elvileg 8 éven át.
A villanyszámlád helyett törlesztőrészletet fizetsz, amivel 8 éven át nem nyertél semmit. Hogy, közben hogyan alakulnak a termelési viszonyok, azt nem tudod befolyásolni. Ezzel a beruházással arra vagy ösztönözve, hogy elfogyaszd a megtermelt mennyiséget. Mindegy mire, pazarolnod kell, ha nem akarsz pl. adózni.
Tehát maga a konstrukció teljesen szemben áll azzal a meghirdetett elvvel, hogy csökkenjen a környezet terhelése.

A támogatások szerinted meddig tarthatók fenn?
Jut belőle mindenkinek? Eddig jutott?
Eddig nem zárult le szinte minden támogatási pályázat órákon belül?
Kik juthattak ahhoz a kevéshez? Miért nem adták mindenkinek állampolgári jogon, mint ahogyan villám szeretné?

Tehát a rendszer igazságtalan! Még akkor is, ha nem kedvezményes hitelből történik, hanem saját zsebből! A többségre terítik a járulékos költségeket.

Mivel ez a támogatás csak az EU által elvárt bemutató akció volt, ezért értelemszerűen meg is fog szűnni. Megszűnt a Németeknél is, mert ott ma már személyesen a tulajnak kell a hitelt felvennie. A Német állam csak hasonló garanciát ad, mint itt kaptak a devizahitelesek! (Hogy, ott is kilakoltatás lesz e a vége, mint nálunk, nem tudom.)
A szaldós elszámolás korlátjai már két éve törvénybe vannak foglalva. Az életbe léptetésük folyamatosan történik.

Az áram árának csökkenése a villám által kritizált import csökkenni nem akaró mennyiségéből következik. Olyan olcsó, hogy ezért nem érdemes nálunk megtermelni.
Szerinted mi volt a 30%-os rezsi csökkentés? Mindenki azt gondol róla amit akar, de utoljára minek csökkent ekkora mértékben az ára úgy, hogy a minőség megmaradt? Megmaradt az állam haszna is. Sőt, szerintem még növekedett is. Tehát az áram ára már eddig is drasztikusan csökkent. A jövőben, ahogyan egyre több napelempark belép, az olcsó előállítási költség és a túlkínálat miatt tovább csökken majd.

Itt a lényeg. Te viszonylag drágán beruháztál, miközben a piacon olcsóbb lett az áram. Ha ezt is figyelembe veszed, akkor egyértelmű, hogy buktál.

Még mindig úgy gondolod, hogy nem fog az áram ára csökkenni?

Üdv. Sándor2018-06-06
12:51:37
Előzmény: sándor #51715#51716
Szia Sándor!
Ne haragudj, de szerintem tévedsz a cikkben közölt számokkal.
Ötmillió ft-ig nem kell jelzálog, ha szeretnéd a kedvezményes hitelt igénybe venni. Ha megnézed a táblázatot: saját erőből fizetve 2.2 millió alatt van az összeg, nem ötmillió. 20e ft áram kábé: 510kWh, egy évbe: 6120kWh. Erre méretezve 5,5kW rendszernek elég kell lennie. 2,2 millióból simán kivitelezhető. Megtérülés inkább 10 év.
Milyen támogatás fog megszűnni? A szaldós elszámolásra gondolsz?
Miből gondolod hogy az áram ára csökkenni fog?
Üdv
Zoli2018-06-05
14:01:43
Előzmény: villam64 #51710#51715
Szia,

Nehéz lesz egyezségre jutni, ha már annyira belemásztál szellemileg és anyagilag is valamibe, ahonnan a veszteség elismerése nélkül nincs visszaút.

- Paksot zárjuk ki a témából, mert (most már) gyorsabban semmilyen más megoldással nem juthatunk stabil energiához.

- Hogy, miért csapod be önmagadat?
A megértéséhez tudni kell, hogy ma 1 KWh megújuló előállítási-átadási ára nagyjából 3 Ft körül van. Ezért adják időnként a Németek "ingyen" az áramot. (Ezt az adatot sajnos nem tudom feltölteni. Nyomatékosan közölték, hogy az előadó nem járult hozzá a továbbadáshoz. Ez a letiltás innentől egyre gyakoribb lesz, mert ahogy élesedik a helyzet, igen komoly gazdasági érdekeket érint minden egyes információ.)

- Ami a szállítási veszteséget illeti, a megújulót is kell szállítani. Egy nagyot (Paks) kevesebb veszteséggel szállítunk, mint sok kicsit. Tévhit az, hogy szerinted a szomszédodig veszteség nélkül jut el az áramod.

- A tárolásról már sokszor megírtam, hogy bizonyos esetekben és helyeken van létjogosultsága. De egy családi ház tárolós önellátása mindig is a "nem számít mennyibe kerül" hobbi kategóriába fog tartozni.
Függetlenül attól, hogy egy ház önellátós, attól még igény tart a teljes energia szükségletének a biztosítására abban az időszakban is, amikor leült a napelemes rendszere.

- Kihasználjátok az állambácsi uniós juttatásból csepegtetett kedvezményeit, ezért nőtt meg drasztikusan az energia igény. Ez a fórum egy-két évvel ezelőtt még arról szólt, hogy hogyan csökkenti mindenki a fogyasztását. Te is igen aktívan bizonygattad a csökkentést. Ma pedig a "jogos" áramfogyasztás emelkedésed mellett harcolsz.
Azt, hogy ennek az anyagi, eszköz, hálózat, stb. hátterét ki és miből biztosítja, az nem érdekel. (Ezt a csontot is annyiszor lerágtam már, hogy unom.)

- Nézzük a konkrét tényeket.
Napelemet kicsiben nem érdemes létesíteni, mert rövidesen megszűnik a támogatás. Elfogyott a közös pénz. Csak a kiváltságos helyzetben lévők építhetik, és eddig is csak ők építhették! Írtam már arról, hogy a szomszédaid hiába kérnének engedélyt. Utánad már nem kapnák meg.
Ez eddig is így volt, de ma már az előzetes tervbírálat során eleve kizárják annak a lehetőségét is, hogy valakit a telepítésben érdekeltek előre költségekbe tudjanak verni.
Ezért egy nagy álom a támogatási rendszerre alapozott "minden tetős" elképzelésed. A tető még csak rendben is lenne, de ki fizesse meg nagyban azt, amit te kicsiben kapsz a közösből?

Nyitott kapukat döngetsz akkor, amikor azt kérdezed, hogy miért ne az állam fizesse az akkumulátorokat? Ezt csinálják ma már a Németek. Kedvezményes bankkölcsönt kap a tulaj, de neki kell felvenni a tároláshoz szükséges hitelt! Különben nem tartanak igényt a drága napelemes áramára. Kemény a pofon, még ha támogatott is! Ez náluk már eddig is okozott néhány, több száz ezres tüntetést!

- Nálunk ma az a helyzet, hogy az országnak kell a nagyban előállított napenergiás áram. Az olcsósága miatt.
Olcsó, mert "nagyüzemben" állítják elő. Igaz, elvárják, hogy a beruházó oldja meg a tárolást is, mert úgy értékesebb a terméke, és nem mellesleg jobb árat is kap az áramáért. Így ha kicsiben is, de eladóként, áram őstermelőként léphet a piacra.
Az, hogy ki milyen tőkéből építhet ma napelem parkot, nem energetikai kérdés. Sem nálunk, sem sehol a világon.

- Nálunk ma is, és az energetikai tervezéshez kötelezően figyelembe veendő évtizedekre is biztosított az energia mennyisége. A forrás összetétele változik, de az import minden országnál nagyjából 30% körül marad ezután is.
Tehát lehet akármennyi villanyautó, klíma, hőszivattyú, a működtetés biztosításához elegendő a mennyiség. A működtetés feltételei fognak változni!
A probléma az elosztás körül van. Ahogyan nem lehet minden szomszédos házon napelem, úgy nem lehet minden háznál villanyautó sem. Az egyik a feszültség növelése miatt, a másik a csökkenése miatt.
Már készülnek a tervek a villanyautók kiszolgálására, illetve a napelemek miatt megnőtt fogyasztás kielégítésére.
Nagyjából minden transzformátor körzetet szét kell bontani három másikra. És ez még a legolcsóbb megoldás.
Nem tudom, hogy ebből megérted e, hogy ha egy eddig 300-500 méter hosszú trafó körzet lerövidül 50-100 méterre, akkor gyakorlatilag árnyékolónak használhatod csak a napelemeidet?
Esetleg csak otthon használod akkor, amikor süt a nap. Felhős időben marad a hideg kaja, vagy az étteremből hozatott ebéd, meg az elemes led szalagok.

A villanyautó támogatás a Németeknél máris bedőlni látszik, nálunk pedig még be sem indult. Ettől még lesznek villanyautók, de nem úgy és nem annyi, amennyit a fantaszták vizionáltak.
Musknak is éppen ma lépnek a zacsijára. Pedig mennyi támadást kaptam pár éve, amikor azt írtam, hogy nem komoly amit csinál! Okos embereknek sem jön be mindig minden! Különösen, ha más pénzéből akarja finanszírozni az ötleteit.

- Kifotóztam neked egy pár nappal ezelőtti Délmagyarból egy napelemes hirdetés részletét, amit a gondolkodás beindítása céljából felteszek.
A hirdetéssel semmi gond, korrekt üzleti ajánlat. A napelemes értelmezésem berzenkedik csak, de ez legyen az én hülyeségem.

Tehát.
A hirdetés számaiból indulok ki. Ha valahol tévedtem, írjátok meg!

Ha teljesen privátin beruházok napelemre, tárolás nélkül 5 millát, akkor havi 20 ezres villanyszámlával számolva kifizettem 250 hónapot, az az cirka 21 évre előre a villanyszámlámat. Ha ezt magamtól csinálnám, őrültnek tartanának.
Ha ezt az összeget befektetem, akkor a kamatból, jutalékból, növekményből kijön a villanyszámlám.
Ha csak államkötvénybe teszem, akkor is megvan a villanyszámlám fele. És még csak invertert sem kell cserélnem. Nem érdekel, hogy mekkora jégeső van, nem avul el, nem válik meghaladottá a napelemem műszaki állapota, kivitele.

Ha a hirdetésben, a táblázatban szereplő módon, kedvezményes hitelből építek ki egy, a hirdetés szerint kb. 2 millás rendszert, akkor az eddigi havi 20 ezres számlám helyett (mai számítás szerint!) mindössze 8 évig kell a havi 20 ezres törlesztőrészletet fizetnem.
Hogy a törlesztőrészlet mellett miért nincs valamekkora villanyszámlám, azt biztosan csak én nem értem.

Hangsúlyozom, hogy ez a megközelítés az én energetikai és gazdaságossági felfogásomat tükrözi, és nem a reklámban leírtakat kérdőjelezi meg! Azért, ha van pár perce valakinek, kérem számoljon utána!

- A villamosenergia ára a jövőben relatíve csökkenni fog, ráadásul nem kicsit. (Most csengettek a mentősök, sietnem kell!)

Én úgy gondolom, hogy ha már van 5 millám plusz a tárolás ára, akkor abból egy egészen jó kis energia takarékos házat, háztartást tudok apránként összehozni.
Olyat, amelyik nem korszerűtlenedik el egy év alatt, mint pl. a ma megvásárolt napelem és a tartozékai. Nem kell háborúskodnom a hatóságokkal, a szomszédokkal, nem válok a villamosenergia szolgáltató kiszolgáltatottjává.
Ráadásul a megtakarított villany és gázszámláimból esetleg tudok napelemet feltenni a részleges önellátásom biztosítására. Nem a teljes háztartásra gondolok, hanem azoknak az állandó bekapcsolt állapotot igénylő berendezéseknek, mint a riasztók, modemek, beltérik, informatikai távadók, rögzítők stb.

- Nagyjából ezek az érveim.
Ami azt illeti, hogy az ipar fizessen magasabb árakat, ne haragudj, de ez buta gondolat.
Az ipar részben már ma is saját magának állít elő, a szolgáltatóénál olcsóbban áramot. A kkv szektornak ez még könnyebben megvalósítható lesz, ha beléphetnek a napelemparkos piacra.
Ha az iparnak drágább az áram, akkor minden termék drágább lesz, és lőttek a napelemes beruházásod vélt hasznának is.
A lakossági fogyasztók már ma sem azonos árat fizetnek a különböző felhasználási formákért. Mivel akarod még őket terhelni? Kötelezővé tennéd a napelemet, a klímát mindenkinek?


2018-06-05
13:06:40
#51714
m.portfolio.hu/vallalatok/energia/jovoallo-munkahelyekkel-szabadulna-nemetorszag-a-szentol.287820.html
A cikk két lényeges dolgot említ:
Ki akarják vezetni a szénerőműveket.
Több embert foglalkoztat a megújuló energia alapú eneregiatermelés mint a szén alapú.
Sajnos nem tudom mennyiért termelnek a szenes erőművek,jó lenne hiteles forrást találni.
villam64Válasz erre
2018-06-03
17:14:38
Előzmény: robert #51711#51712
Ez a megállapítás csak akkor igaz, ha a folyamatos és biztonságos energiaellátást "haszontalannak" minősíted, és megelégszel avval, amit te, vagy a nem termelő szomszédaid megtermelnek

- Én is folyamatos, biztonságos energiaellátást építek, de a házi erőmű nekem térül meg, a nagyberuházás meg a gazdag befektetőnek. Ki a többség?

Paks nem önmagában létezik

- Pontosan, mellette a környezetszennyező gáz és lignit erőmű.

Ezt elfogadom, ha nem az elektromos energiát tároló akkumulátorokra gondolsz... de akkor mire?... ugyanis nincs más lehetőség

- Nem csak elektrolitos akkumulátor létezik. Mechanikus is van vákuumban. Az akkumulátor tárolót jelent. A házi hidrogén-tüzelőanyagcellás megoldás is kapható.

A szabályozott inverterek "vesztesége is q...va magas", hiszen drága infrastruktúra áll kihasználatlanul a leszabályozás alatt.

- Az lenne, ha lenne mit leszabályozni, de 10-szeres kapacitás is kevés. Ezzel a tempóval, hozzáállással meg lehetetlen.

"Hasznot a lakosságnak a látszólagosan drágább házi akkumulátoros rendszerek jelentik, szemben a néhány embernek hasznot hozó nagyberuházásokkal."

Szerintem ez egy galaktikus tévedés!

- Nem, mert ez az egyénnek megtérül, míg a nagyberuházást is az egyén fizeti meg hosszú távon, csak az neki sohasem fog megtérülni.

"Amennyiben szükséges az országnak az akkumulátor, akkor miért ne az állam fizesse a házi energia tárolást?"

Ha nem szükséges az országnak az akkumulátor, akkor miért az állam fizesse a házi energia tárolást?"

- Azért, mert szükséges, és Paks I-hez is terveztek víztározós akkumulátort, csak nincs hova tenni. Az ország 30%-a import villamos energiából. Hiába építed meg Paks II-őt a lakosság pénzéből, akkor is a 30% import marad, mert nem szabályozható.

"Az inverterek programozása, hogy igazodjanak a hálózathoz, semmilyen plusz költséget nem jelent. Költséges a nagyberuházások illesztése a rendszerbe."

Nehogy-már a nyúl vigye a puskát!
-------------

- Már most kaphatók hibrid inverterek, mely töli az akkumulátort, és csak a feltöltés után tölt a hálózatba, majd elhasználja az akkumulátorba tárolt energiát, és ezután vesz a hálózatból. É szünetmentesként tud működni. Ez a jövő szabványa, és a feszültség szerinti hálózatba visszatáplálás, ez csak program kérdése. Csak egy példa a sok közül. www.solarweb.com/ demo mód at Wels, a fronius saját telephelyén. De tesla és panasonic akkumulátorokkal is épünek ilyen rendszerek.

A hozzászólás fennmaradó része -tulajdonképpen a többi része is- arra hibás feltételezésre épül, hogy egy egyedi, speciális háztartás adatait országos szintre vetíted. Miért gondolod, hogy te vagy az etalon?

- Én egy átlagos felhasználó vagyok, de máshonnan is van adatom, mert másoknak is javaslom ezt a megoldást.
2018-06-03
13:12:49
Előzmény: villam64 #51710#51711
villam64,


"A nagyberuházások semmi hasznot nem hoznak a lakosságnak."

Ez a megállapítás csak akkor igaz, ha a folyamatos és biztonságos energiaellátást "haszontalannak" minősíted, és megelégszel avval, amit te, vagy a nem termelő szomszédaid megtermelnek.
--------------

"Jelenleg csak egy szükségszerű rossz megoldás. Paks önmagában működésképtelen, mert nincs mögötte tároló kapacitás..."

Paks nem önmagában létezik, és a villamosenergia-ellátásunk sem mondható működésképtelennek, hiszen évi néhány órás -extrém időjárás okozta- kimaradás mellet hibátlanul működik (saját tapasztalat).
--------------

"nem a megújulók miatt kell a tároló kapacitás, hanem az ország egész rendszere végett"

Ezt elfogadom, ha nem az elektromos energiát tároló akkumulátorokra gondolsz... de akkor mire?... ugyanis nincs más lehetőség :(
---------------

"A megújulók a tisztább energiát, és a veszteségek csökkentését jelenti. Paks szállítási vesztesége magas."

A szabályozott inverterek "vesztesége is q...va magas", hiszen drága infrastruktúra áll kihasználatlanul a leszabályozás alatt.

--------------

"Hasznot a lakosságnak a látszólagosan drágább házi akkumulátoros rendszerek jelentik, szemben a néhány embernek hasznot hozó nagyberuházásokkal."

Szerintem ez egy galaktikus tévedés!
-----------------

"Amennyiben szükséges az országnak az akkumulátor, akkor miért ne az állam fizesse a házi energia tárolást?"

Ha nem szükséges az országnak az akkumulátor, akkor miért az állam fizesse a házi energia tárolást?"
-----------------

"Az inverterek programozása, hogy igazodjanak a hálózathoz, semmilyen plusz költséget nem jelent. Költséges a nagyberuházások illesztése a rendszerbe."

Nehogy-már a nyúl vigye a puskát!
-------------

A hozzászólás fennmaradó része -tulajdonképpen a többi része is- arra hibás feltételezésre épül, hogy egy egyedi, speciális háztartás adatait országos szintre vetíted. Miért gondolod, hogy te vagy az etalon?
villam64Válasz erre
2018-06-02
06:42:46
#51710
Továbbra sem jutunk egyezségre Sándorral. A nagyberuházások semmi hasznot nem hoznak a lakosságnak. Jelenleg csak egy szükségszerű rossz megoldás. Paks önmagában működésképtelen, mert nincs mögötte tároló kapacitás, ugyan úgy, mint a megújulók esetén. Tehát nem a megújulók miatt kell a tároló kapacitás, hanem az ország egész rendszere végett. A megújulók a tisztább energiát, és a veszteségek csökkentését jelenti. Paks szállítási vesztesége magas. A nagyfogyasztó Budapesttel nincs is összekötve. Tervezik az összekötését.
Hasznot a lakosságnak a látszólagosan drágább házi akkumulátoros rendszerek jelentik, szemben a néhány embernek hasznot hozó nagyberuházásokkal. És itt a kérdés. Amennyiben szükséges az országnak az akkumulátor, akkor miért ne az állam fizesse a házi energia tárolást? Az inverterek programozása, hogy igazodjanak a hálózathoz, semmilyen plusz költséget nem jelent. Költséges a nagyberuházások illesztése a rendszerbe.
2017 nyarán használtam már hűtésre is a klímát, ez megjelenik a belső felhasználásban is. A házon belüli felhasználás a hagyományos óráknál is megjelenik fogyasztás csökkenésben. Egy 300 W-os rendszer 80-100 -a belső felhasználás.


Jelenleg a háztartások 4 villamos energia felhasználó részre bonthatók.
1. hagyományos villamos energia
2. meleg víz készítés éves, nyáron napkollektorral kiváltható
3. hűtés, nyáron, napelem megtermeli
4. fűtés, télen, csak részben váltható ki, éves energia tároló szükséges
A napi 120 GWH országos fogyasztásnak csak az 1/3-a háztartási, a többi ipari fogyasztó. A kétirányú rendszerrel a háztartások termelhetnek az iparnak. A cél a hatékony felhasználás, tehát az ipar fizessen magasabb energia díjat. Ha spórolni akar, akkor helyi energia termelésbe fektessen be.
2018-05-29
10:23:23
Előzmény: grano #51706#51707
Szia grano,

Régen nem mozdult a topic. Sem a KAT, a METAR, a HMKE naperőműveket érintő szigorítások, helyesebben "változtatások" nem érték el az ingerküszöböt.!?
Ezért tartalékolom a lehetséges megoldási változatok azóta megjelent, most már komoly számításokon alapuló lehetőségeit. Ha netán érdekel valakit a hazai valóság...

Sajnos fordítva értelmezed villám elméletét. Kísérlete tudtommal nincs, csak axiómaként mandrázott "én tudom a megváltást, a többi hülye nem" kinyilatkoztatásai.

Én már évek óta szajkózom, hogy napelem tárolás nélkül ön becsapás és ráfizetés.
Amit Vermontban készülnek megvalósítani, az a csak ott lehetséges maximális méretű önellátás próbája lesz. Ott más az éghajlat. Ez nálunk sokkal több pénzből hozható csak ki, mint az amiknál.
Ott sem lesz ez mindenütt így megvalósítható. Sőt. Ahogyan a Hawai vulkán(ok) miatt jelenleg kinéz a helyzet, akár le is állhat a kísérlet mielőtt elindulna.
Ti. nem számoltak a természeti tényezők lehetséges hatásaival.

A Portfólió megbízható hírforrás, de megvan a maga érthető szakmai spétje. A cikk átvétele idején még nem volt aktuális az azóta egész Mikronéziát (kb. 4.000 km Hawaitól!) megbénító vulkáni hatás. Az eredeti cikk megírásakor Hawai még nem volt "aktuális" veszélyforrás.

A hálózatfejlesztést még Vermontban sem tudják megspórolni. Az egész elképzelés azon alapszik, hogy eddig milyen ütemben csökkent a napelemek és az akksik fajlagos ára. Ma még vastagon ráfizetéses az elképzelésük. Ezt pontosan tudják is, ezért alapoznak a további exponenciális termelő és tároló árcsökkenésre.
De már nem a mostani próbákhoz alkalmazandó lítium a cél. Ezzel már ott sem lehet gazdaságosan önellátni.

A vermonti kísérlethez egy új, a villám által elképzelthez hasonló, iszonyatosan drága vezérlési-szabályozási rendszerrel működtetett új hálózat készül.
Mivel ez csak kísérlet, az ár mellékes. Az elvet kívánják egy, már a gazdaságossági határ alját súroló méretben tesztelni.

Szerintem közelítenek egy majdani változat felé, de addig még sok minden, köztük az alapelvek, a prioritások is változhatnak.
Gondolok itt arra, hogy Kaliforniában a víz jelenleg is égetőbb probléma, mint az áram. Én Teslás szagot érzek a kísérlet kapcsán.

Amerikában az energiaárak mesterségesen alacsonyan vannak tartva. Lásd pl. az üzemanyagokat. Ez náluk "állampolgári jogi" kérdés. Egyetlen más országban sem az.

Ezt is figyelembe kell venni, amikor elkezdünk lelkesedni.


2018-05-29
07:24:20
#51706
Villam által vázolt kísérlet megvalósulni látszik:
m.portfolio.hu/vallalatok/napenergia-kulonleges-teszt-kezdodott.286970.html
Hálózaz fejlesztés _helyett!_ akksi.
Nem ismerem az ottani villanyárakat, de az összehasonlításhoz jó lenne.
villam64Válasz erre
2018-04-25
19:03:32
#51698
Az EU sokféle energiaforrást használ, ám a tagállamok között igen jelentős az eltérés. Megnéztük, hogy hol van Magyarország az uniós energiatérképen, illetve azt is, hogy mennyire függ az EU Moszkvától, ha energiáról van szó. Nem fog örülni.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/van_amiben_unios_sereghajtok_vagyunk_es_orulhetunk_neki.660752.html

Természetesen az inverterek is követik a változó elvárásokat.
www.zoldtech.hu/cikkek/20180424-ABB?h=xled
2018-04-11
11:20:19
Előzmény: szocsmarci #51671#51674
Nem az elérhető leírások gagyiságával kell foglalkozni. Mások is ugyan ezt kapják, ami a téma lehetséges értékét tekintve természetes.
("www.thedrive.com/the-war-zone/19652/lockheed-martin-now-has-a-patent-for-its-potentially-world-changing-fusion-reactor")

Abból kell kiindulni, ami az energiatermelés szempontjából azonos a mai elvekkel. Hőt kell termelni, ezzel olyan anyagáramlást létrehozni amivel generátort lehet meghajtani.
Ehhez a rakétatechnika toló ereje éppúgy megfelel, mint a kőszénből nyert gőz nyomása.

A termoelektromos generátort mai értékén kell kezelni. A napelemes dolgok használhatósága erősen korlátozott, ráadásul ez az egyik leg sebezhetőbb pontja a villamosenergia termelésnek.
Erre utaltam, amikor új anyagokról írtam. Ez már nem a 60-70-es évek Szovjet és Amerikai technikája.

Ma már kevés üzemanyagból, kis méretből kell hatalmas energiát, nevezzük tolóerőnek, kihozni. Szerintem ez lehet a Lockheed Martin újfajta megközelítésének az alapja.
Már most is lehet repülő modellezéshez mini sugárhajtóművet, hobbi rakétákhoz biztonságosan használható hajtóanyag töltetet kapni, tehát lehet miniatürizálni.

Az ITERnél, a Tokamak rendszerű, szinkronizált lézernyalábokkal létrehozott, a hidrogénfúzió beindításához szükséges hőmérsékletet és nyomást elő lehet állítani irányított nukleáris fúziós úton is. Ennyivel kisebb lehet a berendezés.
A plazma együtt tartása a másik sarokpont, ami a mai, még gyenge szupravezetők miatt késlelteti az ITERt.
Úgy gondolom, hogy a LM nem feltétlenül ezt az utat választja a plazma együtt tartására.
Sőt, szerintem megelégszik egy, a mai rakétahajtásnál több ezerszeres erejű tolósugár közvetlen felhasználására az áramtermelő turbina meghajtásához.
Néhány kiló hasadó anyag és hidrogén energia tartalma elegendő lehet a vázolt cél teljesítéséhez.

Egy másik verzió, hogy nem mágneses térrel tartják össze a plazmát, hanem mechanikusan, irányított hagyományos nukleáris fúzióval, és a plazma mágneses terét használják közvetlenül áramtermelésre.
Ez olyasmi, mint amivel már ma is kísérleteznek, amikor a föld forgó vasmagja által gerjesztett erővonalakat metsző hosszú kábeleket engednek le a műholdakról a föld irányába. Eddig ugyan még mindig összegubancolódtak, de a még így is mérhető energia meghaladta a várakozásokat.

Ilyesmit nem szoktak szabadalmi oltalom alá helyezni, ezért mehet a hülyítés a nagyközönség számára is érthető levédetett elvekkel.
Amikor pl. a lopakodó technikát "összerakták", annak minden egyes eleme ismert volt. Csak éppen nekik sikerült helyesen kombinálni a dolgokat.
Ezért nem csináltak ügyet abból, hogy mások is gyorsan leutánozták. De meglehet, még utánozni sem kellett, mert ha "röpképesen" nem is, de elvi részletekben az "ellenfelek" már előrébb is jártak.
Ide mi soha nem fogunk belátni!

A kérdéseidre:
1. Irányított "hagyományos" fúzió lökéshullámai hajtják a lapátokat.
2. Hidrogén turbina, ahogyan fentebb vázoltam. Nukleáris úton felhevített hidrogént, hidrogén tolósugarat használ. Hasonló elven, mint a ma már eredményesen működő ionsugár hajtóművek.
3. Hagyományos "nem veszélyes!", irányított nukleáris robbanások indítják be és tartják fenn a hidrogénfúziót. Lényeg, hogy szabályozható maradjon.

Ez az egész inkább űrtechnika, mint az általunk megszokott hagyományos energia ellátás. Az űrbéli napelemek kora lejárt, és azért lehet a LM annyira magabiztos, mert már régóta dolgozik a témán.
Vagy, csak pénz kell neki a központi költségvetésből. Ilyen példákat is láttunk már. Ide nem ruház be a kisrészvényes, mint a Teslába.

szocsmarciVálasz erre
2018-04-09
14:19:22
Előzmény: sándor #51670#51671
Nem foglalkoznék nagyon ezzel a dologgal, de mivel a Lockheed Martinról van szó, talán megér egy kis "vizsgálatot".
A szabadalmi védettség 15 képéből beillesztettem a számomra is érthető 2 db-ot. Aki ért hozzá, azt szerintem a többi 13 kép is megmosolyogtatja. Lényegi tartalom igazából nincs bennük, a szépen kirajzolt metszetre és mágneses erőterekre 5-öst, a többire 3-ast vagy 4-est adhatna egy rajztanár a mezőgazdasági gépszerelő szakközép iskolában.

A szabadalmi védettség szövegébe olvasva az alábbiak tűnnek ki.
- nukleáris energiát használ a szerkezet
- valójában ez egy mágnestekercses tok, amiben egy plazmát képes megtartani, úgy, hogy a plazma nem ér hozzá a falhoz
- a szerkezet hőt képes előállítani, áramot közvetlenül nem

Sem a plazmáról, sem magáról az energia termelésről nem ír semmi konkrétat, pedig pont az lenne a lényeg. Ha jól tudom az ITER-ben is egy hatalmas mágneses tekercs van, ami összetartja a fúzióba részt vevő anyagokat, ezét furcsa, hogy ezt az elvet egyáltalán szabadalmi védettséget kapott.

Az Origo így fogalmazott erről a találmányról : "Ha a fejlesztések lendülete nem törik meg, már jövőre érkezhetnek a kompakt áramtermelő egységek, és aztán az óriásrepülőket is mini-reaktorok energiája emelheti a levegőbe."
Ez finoman szólva is nevetséges, a ma élő emberek közül senki nem fog ilyen repülőn utazni, csak urnában.

Írtál egy pár szót, amit nem tudok értelmezni
1: nukleáris sugárhajtómű - hogy hajtja a hő a lapátokat?
2: hidrogén turbina (ez még úgy ahogy érthető, de talán egyszerűbb a hidrogént összeereszteni a levegő oxigénjével, jóval olcsóbb, talán jobb hatásfokú, és alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe a reakció)
3: plazma fűtés (talán hidrogén fúzióra gondolhattál)
Én földhöz ragadt ember vagyok, ilyen szavakkal csak zavarba hozol.

A belinkelt pdf-fel kapcsolatban annyit, hogy a radioaktív termoelektromos generátor egyszerű történet, de ipari/lakossági célra nem alkalmazható,
mert nagyon kicsi a teljesítménye, az oroszok szputnyikján 200W-ot tudott (ha jól emlékszem). A készülék a Peltier elem fordítottja, a hőt a radioaktív bomlásból állítja elő, hőmérséklet különbség hideg oldalát az űr adja. Szerintem ma már kiváltották napelemre, és csak olyan helyeken használják, ahol nincs nagyon hideg (pl. Jupiterbe történő leereszkedés).

Én is úgy látom, hogy az energia termelés fejlődésében az emberiség el van maradva. Ha nem sikerül semmit felmutatni, akkor az egyensúlyi helyzet tolódhat el, akár úgy, hogy kevesebb energia igényre lehet szükség.
2018-04-08
17:20:12
Előzmény: szocsmarci #51664#51670
Szia Marci,

Attól tartok, hogy a Lockheed Martint nem érdekli, hogy holnap reggelig vagy utána ki lesz nálunk ellenzéki vagy kormánypárti.
Ők tényleg dolgoznak valamin, helyesebben ők is, mert a Marsi utazásig már nagyon rövid a rendelkezésre álló idő.
Energiára pedig komoly szükségük lesz.

Ami az ITERt illeti, a közelmúltban egy ott dolgozó Magyar kutató az első részeredményeket a 2040-2050-es évekre ígérte. A sikeres próbaüzemet nagyjából száz év múlva tervezik.
Gyakorlatilag két projekten dolgoznak. Az egyik maga az erőmű, a másik a szakemberek folyamatos képzése. Minimum három generációra lesz szükség, hogy tényleg bebizonyosodjon, hogy az elmélet sikeressé tehető e vagy sem.

A hőtermelő plazma együtt tartása, a nyomás és a hőmérséklet biztosítása már a jelenlegi eredmények alapján sem lesz egyszerű. Különösen a jelenlegi kiinduló alapokról. Közben még meg kell néhány gigantikus gyorsítót is építeni, hogy bővüljenek a tovább lépésre alkalmas fizikai alapok.

A Lockheed Martin régóta dolgozik a rakétatechnikában, így a nukleáris-energia előállításon is.
A fejlődő (és gondolom a legtitkosabb) anyagtechnológia lassan lehetővé teszi a termogenerátoros áramtermelés piacra dobását.
Akár ez, akár egy, az elfogadhatóan rövid felezési idejű anyagokat kibocsájtó nukleáris sugárhajtómű, egy hidrogén turbina akár rövid időn belül is megjelenhet, mint "ingyen" áramforrás. Ez pillanatnyilag reálisabbnak látszik mint az ITER (szerintem).

Egy további lehetőség a plazma együtt tartásra és fűtésre az irányított, atomi méretű, gyors felezési idejű anyaggal végrehajtott folyamatos robbanásokkal történő plazma fűtés.
Ez persze itt és most "csak az én ötletem", ami még nincs levédve. Ugyan nem konténer méret, de erőműnek még elmehet(ne).

A viccet félretéve, valamit valakinek gyorsan fel kell mutatnia, mert a jelenlegi villamos energia termelési irány tévút. Szebben mondva, kétségbeesett útkeresés.
A lufik meg előbb utóbb úgy is kidurrannak.

A vázolt elméletekhez emlékeztem és most megkerestem egy anyagot. Nem kifejezetten villamos energia előállítással foglalkozik, hanem rakéta hajtással és rakéta turbinákkal. Úgy a 24. oldaltól található az, amin szerintem a Lockheed Martin is dolgozhat.
Jó anyag egy érdeklődő műszaki szaki számára.
Itt érhető el:
www.atomfizika.elte.hu/akos/tezisek/szd/lentebernadett_bscszd.pdf
2018-04-03
16:25:34
Előzmény: szocsmarci #51664#51665
szocsmarci,

Ez még a Teslánál is nagyobb blöffnek tűnik :)
szocsmarciVálasz erre
2018-04-03
15:25:51
#51664
Ingyen energia!
Aki a mai állás szerint "ellenzéki", az itt olvashat:

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/friss_hir_jott_az_ingyen_aramrol_forradalmi_valtozas_keszul.659751.html
,aki a kormánypárti média lelkes híve, annak itt egy másik link:
www.origo.hu/gazdasag/20180403-utopia-titok-megcsinalhattak-ingyen-aram-ado-reaktor.html
Annyiban más a találmány, mint a többi, hogy a szabadalmi kérelmet benyújtó cég a Lockheed Martin, aki az amerikai hadseregbe jelentős beszállítója - többek közt lopakodó repülőgépeket és egyéb nyalánkságokat is gyárt, amik a demokrácia terjesztéséhez feltétlenül szükségesek.

Ami nincs benne a cikkekben:
- A cég szabadalmi védettséget szerzett, ami nem egyenlő a szabadalommal. Ha majd sikerül megépíteni egy működő képes reaktort, és az egyéb szabadalmi procedúrák lezajlanak, akkor kaphat majd teljeskörű szabadalmi védettséget, addig bárki gyárthat előtte/helyette ilyet - persze ha lehetséges földi körülmények közt .
- Ha netán megszerzi a cég a szabadalmat (valamikor évtizedek múlva), akkor is az USA kormánya lefoglalhatja a szabadalmi jogot, mivel ez a reaktor veszélyeztetheti az USA vezető pozícióját.
- Ha megvásárolható lesz a reaktor, akkor sem lesz ingyen az áram, hiszen ez csak melegíti a vizet, ezért még néhány berendezés szükséges hozzá. Nyilván a reaktor sem lesz ingyen, azt majd a kereslet-kínálat határozza meg. Kíváncsi vagyok, ha tényleg olyan kicsi lesz a reaktor, hogy repülőgépre szerelhető lesz, akkor a reaktor súlyának megfelelő összegű aranyért lehet-e majd venni egyet belőle?
- Ezzel a reaktorral az összes eddigi energetikai beruházás átértékelődik - bele érte Paksot, de az összes napelemes, szélenergiás projectet is, nem is beszélve az ITER-ről, ami rokon elven működik, csak kicsit nehezebb lesz.
- Legfontosabb talán, hogy a napot leutánozni minimum hasonló körülmények szükségesek, mint a nap felszínén, de van aki azt állítja, hogy a nap belsejében termelődik a hő, ahol még durvábbak a fizikai paraméterek.

Én azért nem aggódom, hogy valaha ilyen reaktor által termelt elektromos energiát fogok használni. De az már elgondolkodtató, hogy az amerikai katonai cégek ilyen híreket generálnak. Annak ellenére, hogy a jelentős technikai áttöréseket szinte mindig a hadsereg fejlesztői hozták, úgy érzem, ez most valahogy más.
villam64Válasz erre
2018-03-31
05:26:22
Előzmény: Bous83 #51659#51660
Köszi. Legalább biztos forrásból kapok információt. Érdekel a téma.

20180411

Az IRENA 300 MW beépített napelem kapacitást jelez 2017 végére. Ez megduplázódhat 2018 végére, elérheti a 600 MW-ot.
2018-03-31
04:20:08
Előzmény: villam64 #51657#51659
Nincs messze Babcock, majd lehet elszaladok megnézni... ;)
villam64Válasz erre
2018-03-30
05:52:47
#51657
Egy érdekesség, bár nem hallottam róla.
www.player.hu/tech-3/a-jovo-varosa-floridaban-babcock-ranch/
www.youtube.com/watch?v=HEENHfKUDqg
Más.
www.zoldtech.hu/cikkek/20180326-akkumulatorgyar-Monor?h=xled
www.zoldtech.hu/cikkek/20180329-akkumulatorgyar-Miskolc?h=xled

Tovább gondolva. A problémát pont a 15 perces szabályozás jelenti. Ekkor vannak a kilengések. A jövő a folyamatos szabályozás, illesztés. A technológia már tudja. Nagyobb rugalmasságot biztosít a helyi rendszereknek. Rendszerváltásra van szükség.

20170401
www.mavir.hu/documents/10258/15454/HFT_2017.pdf/8826edb7-d17a-463e-8983-29b616337f76
2018-03-29
10:40:02
Előzmény: villam64 #51650#51653
Szia villám,

A levezetésed alapjai hibásak.
Piacgazdaság van mindenütt, erős állami beavatkozással.

A kicsik csak zűrt okoznak, többe kerül az elhárítás, mint a haszon. CSAK AZ ADOTT HELYEKEN VAN, VAGY INKÁBB LESZ LÉTJOGOSULTSÁGUK. Lásd az általad lenullázott Bous féle tanulmányt!

A transzformátorokat inverterek fogják felváltani, ez természetes. De ehhez még egyik országban sem érett meg a helyzet. (Hasonlóan a villanyautókhoz.)

"A hálózatunk öreg, és elavult. Le kell cserélni." Szerinted. Mert nem érted a nagyságrendeket.
Az 1994-98 közötti időszakban pontosan azért kellett mindenünket eladni, mert különben ránk omlott volna a teljes elavult energia rendszer. Nem csak a villamos, hanem a többi is.

Az Oroszoktól nem vettünk, nem veszünk áramot, csak az Ukránoktól. De az önmagában mindig is használhatatlan volt, mert a "megbízhatósága" hasonlított a napelemekéhez. Miután az átalakító erőművek gazdáját kiütötték, így lassan csak a nyugatról érkező import maradt. (Politika.)

Napenergiás túltermelés soha nem lesz, emiatt nem kell aggódjál.
Mindenki ott fékezi, ahol tudja. A Teslás lufi kipukkanása lehet, hogy csak napok kérdése. Ha ez bekövetkezik, akkor a helyére kerül a lítiumos őrület.

(Később csatolok egy jövőt vázoló, egészen friss és hiteles előrejelzést!)

Hogy hogyan kell napelemet építeni és legfőképpen használni, azt olvashatod butyibánál.
Ezen én már régen túl vagyok.
Új politika nincs, mert a nagyoknak nem érdeke.
Fenntartható fejlődés egy álom. Olyan régóta beszélnek róla akik jól megélnek belőle, hogy nekik sem érdekük, hogy megvalósuljon.
Mi marad? Egy mix a mai és az új politikából, ahol a mai fog dominálni.
Sajnos, de ez a valóság.

villam64Válasz erre
2018-03-28
19:58:11
Előzmény: sándor #51648#51650
Szia Sándor

A nagyságrenddel semmi gond. Jelenleg van 200 MW HMKE. Ez 200 MW-ot tud csúcsban. Nekem van egy 3,6 kW-os inverterem. Ez csúcsban 3,6 kW-ot tud. Ezen van 4,7 kW napelem. Ez csúcsban az inverter miatt 3,6 kW-ot tud. A különbség annyi egy 3,6 kW napelem mezőhöz képest, hogy az 1 órát tudja a 3,6 kW-ot. Az én rendszerem 4 órán keresztül. Ha 10 kW napelem lenne, akkor 8 órán keresztül tudná a 3,6 kW-ot.
Amikor én termelek 3,6 kWh-át, az az egész országos rendszer fogyasztását csökkenti, mert mi is az országos rendszer részei vagyunk. A MAVIR-nak még a közintézményekre feltett 50 kW alatti rendszerek is csak fogyasztáscsökkenésként jelennek meg.
A feketén kitápláló jó. Kap 0 forintért áramot a szolgáltató, eladja 38 forintért a fogyasztónak. Ki is a tolvaj?
Volt, hogy én is gondolkodtam a kikapcsoló funkción, de idejétmúlt, mint a Neumann féle számítógép. A technológia túlnőtt ezeken. Ma már az inverter által szabályozott kitáplálásé a jövő, és a többlépcsős, decentralizált rendszeren, melyben többlépcsős, decentralizált energiatárolás is benne van.
Azt sem értem miért jobb az oroszoktól importálni, mint itthon megtermelni. A hálózatunk öreg, és elavult. Le kell cserélni. Én nem látom a napenergia túltermeléses jövőt. A magyar számítási modell a 2010-es elemzésekre épül. 2009 végén 23,5 GW volt a világ napelem kapacitása, 2016 végén 296 GW. 2009-ben 21 100 GWh volt a termelés, 2015-ben 253 600 GWh. Jelenleg évente 60 000 GWh-ával nő a napelemes termelés. A nemzeti közmű is a házi rendszerekre áll rá. Az energia szolgáltatóknak valamiért jó a HMKE rendszerek.
Azt tudom javasolni, hogy építsd meg a saját napelemes rendszered, és próbáld értelmezni a működését.

2018-03-28
10:02:58
Előzmény: villam64 #51647#51648
Szia villám,

A nagyságrendekkel van problémám.
MAVIR-t és a HMKE-t nem lehet egymás mellé állítani.
A HMKE rendszerre gyakorolt hatását a helyi szolgáltatónál kell keresni. Ma már a legtöbb utcai trafónál van helyi mérés. Általában mérik minden egyes leágazás fogyasztását. Itt mutatható csak ki egyértelműen az arra a leágazásra kötött HMKE-k hatása.
Egyébként pontosan ezzel az elemző méréssel fognak áramtolvajokat, feketén kitáplálókat, illetve ez lesz (ha még nem az) a tervezett, a HMKE-kat a rendszerbe be illetve kikapcsoló vezérlés alapja.

Röviden. Nekem természet ellenes, nehezen érthető és nem elemezhető, amikor a saját diagramjaidat összeveted és átvetíted egy olyan országos diagramra, mint a MAVIR adatai.
villam64Válasz erre
2018-03-27
21:00:24
Előzmény: Paragon #51646#51647
Szia Paragon

Az a gond, hogy én hűvös időszakot vizsgáltam, tehát a fűtéscsökkenés nem volt tapasztalható, ráadásul pont a csütörtök napossága ellenére hűvösebb volt a többinél. Majd elkészítem nyáron is a grafikont, amikor meleg van de nem süt a nap. Azt is foghatod a klímára. Azt is többször feltettem, hogy mennyi a belső felhasználásom. A MAVIR nem látja a villanyórákat. Nem látja, amit kitáplálok, és a szomszéd felhasználja. Neki van egy termelési, és egy kiegyensúlyozó import adata. Lehet az egyes nagyobb elosztóhelyeken fogyasztás mérője, de az utcai trafókat nem látja. Az ő mérése ebből a három adatból számítódik. A 200 MW stimmel, mert ennyi a HMKE kapacitás. A 12.-e jó, mert ezt a napot nem hajlandó megmutatni. Ekkor ketten termeltünk 46 kWh-át, ma 40 kWh.
A 22.-e 8 órakor 0 fok volt, 10 órakor 3 fok, tehát a besugárzás kizárt. A fogyasztás végig lekövette a napos időszakot.
Én nem mérem a keringtető szivattyút MW-ban. Ráadásul a napkollektoros rendszer szivattyúja egész nap ment aznap, tehát nem fogyasztáscsökkentő a figyelembe vétele.
Az energia nem vész el, csak fogyasztást csökkent (látszólag) relatíve.
2018-03-27
11:15:01
Előzmény: villam64 #51645#51646
Villam64!
Engedd meg, hogy egy kicsit árnyaljam a Sándornak írt hozzászólásodat.
Azt mondtad:"A csütörtök napos volt, látható a fogyasztás csökkenés, mely a HMKE rendszerek eredménye." Valóban észrevehető a fogyasztáscsökkenés a csütörtöki napon, de a teljes csökkenést a napelemeknek tulajdonítani egy kissé elhamarkodott. Nem vetted figyelembe a besugárzás hatását az alacsonyabb áramfogyasztásra. Ez két dologból tevődik össze:
1. A besugárzási energia miatt kevesebb fűtési energia kell, ezért azok a fogyasztók, akik hőszivattyús fűtéssel fűtenek, kevesebb áramot fogyasztanak
2. Szinte valamennyi hagyományos fűtési rendszer keringető szivattyút használ, ezek a nappali besugárzás hatására kevesebbet üzemelnek, ami kevesebb áramfelhasználást jelent.
OK, amit írsz, csak ne mindent a HKME -re vonatkoztass.
Csak nézzed meg a márc.12-i napot. Hiába volt kevesebb napsütés, ami kevesebb napelem termelést jelent, de jelentősen melegebb volt, ezért a fogyasztás drasztikusan kisebb volt.
Nem tudom hol olvastam, de a fűtés miatti áramnövekedést 1000MWh-ra saccolják, így a márc 22-i 200-300MWh csökkenést kizárólag a napelem áramtermelésével indokolni túlzás, hiszen nagyságrendileg a keringető szivattyúk pihentetése is hasonló nagyságrendben csökkenti az áramfelhasználást, és akkor még nem beszéltem a hőszivattyúk csökkent áramfelvételéről
villam64Válasz erre
2018-03-25
06:59:17
Előzmény: sándor #51643#51645
Szia Sándor

Elkezdtem grafikont csinálni a MAVIR adataiból. Ebből látszik, hogy télen a villamos fűtés miatt óránként 1000 MW-tal több az ország villamos energia fogyasztása. Ez reményeim szerint tovább fog emelkedni, mert ez a legtisztább fűtési mód. Ennek a kiszolgálásához meg kell 100-szorozni a napelemes termelést. És a tárolást is meg kell oldani. Az atom ezt nem tudja egyedül megoldani. Egyedül semmi sem tudja megoldani. Csak közösen, az egyének bevonásával lehet. A nap és a szél az egyetlen megújuló. A thermál víz is szennyező, mert nagy mennyiségű hőenergiát szabadít fel a levegőben. A vele jövő metán 100-szor üvegházhatásúbb, mint a széndioxid. A fa sem megújuló.
Afrikában óriási napenergia kapacitás van, és meg is indultak az ottani fejlesztések, melyek be fognak gyűrűzni Európába. Az idén is már mutatkozni fog az erőműveink nyári csúcsterhelésének a csökkenése, mely jövőre még jobban látható lesz a új 500-1000 MW beépített napelem kapacitás miatt. Ez még télen is csökkenti a jelenleg üzemelő erőművek terhelését. Újabb erőműveknek lesz gazdaságtalan az üzemeltetése.

Nem értem, hogy most te vagy épületasztalos szerelő vagy én?

A hőszivattyús fűtés és az elektromos autók száma nőni fog. Ezek pár éven belül simán 1000 mW-tal is növelhetik időszakosan a fogyasztást. Az állam újabb 9 milliárdért vásárol elektromos autókat.

Én nem dolgozok a napenergia iparban. Van egy kis elektromos végzettségem. Megépítettem és használom a saját napelemes rendszeremet. Ebből következtetéseket vonok le. Az igényeimből is következtetek, meg a hírekből is. A kormány is 100 milliárdokat költ napenergiás fejlesztésbe. Én ezekből számolom a jövő energia rendszerét.

Paks blokkját hétvégére beindították, de azok az adatok még nincsenek meg.


A csütörtök napos volt, látható a fogyasztás csökkenés, mely a HMKE rendszerek eredménye.


Szerény számításom szerint a 160 MW HMKE rendszerek az óránkénti fogyasztást olyan 20 mW-tal csökkentették márciusban nappal, ez nem jelenik meg a grafikonon, mert nem mérhető jelenleg. Mert csak én mérem. Az idén eddig 79+103+141=323 KWh ami az órán nem ment át, nem jelent meg a rendszerben fogyasztásként. Az óra 1212 kWh vételezett energiát mért, és 198 kWh kitápláltat. A napelemes rendszer 520 kWh-át termelt.

2018-03-22
12:58:03
Előzmény: villam64 #51642#51643
Szia villám

Későn ébredtél, így már nem láthattad, hogy az unió Kínából tervez Németországba napelemes villamosenergiát vásárolni.
www.portfolio.hu/vallalatok/nyolcezermilliardos-uzletbe-nyulhat-bele-magyarorszag-a-kinai-napenergia-hidjava-valhatunk.5.280192.html

Persze ma még ez a terv is csak annyira reális, mint az Észak-Afrikai áramot Európába hozó Német tervek voltak.
Ráadásul mi ebből is ki akarjuk venni a részünket, mint a sok tervezett "áramlatból" akartuk, mert 30% mínuszban vagyunk saját energiából.

Magán véleményem, hogy mi léptünk jót, csak kicsit későn Paks2-vel, ők meg a tervezett távvezeték rendszer helyett csendben tovább futtatják a stabilitást nyújtó atom erőműveiket. Vagy megveszik az atomáramot a szomszédból, miközben a kezelhetetlen megújulós feleslegeiket jobb esetben fillérekért exportálják, vagy elpocsékoltatják.

A rezsit kiragadni egy ország állampolgárainak megélhetési viszonyaiból butaság.
Miért nem abból indulsz ki, hogy luxus merciből Budapest erősebb mint Bécs. Magyarország erősebb mint Németország, a Nyírség erősebb mint az unió? Hm?
Ugye, hogy ez sem mond semmit arról, hogy hol gazdagabbak az emberek? Hogy hol könnyebb a megélhetésük?
Én már láttam több százezres tüntetésről híradást Németországból, ahol az energia árak ellen tüntettek. Nálunk ilyen még nem fordult elő. Tehát igaz lehet, hogy azért tüntettek, mert átvágták őket a megújulók miatti ár növekedéssel.

Nem tudom milyen információk alapján idézel cikkeket. Feltételezem, hogy vagy érdekeltségi alapon, vagy a meggyőző dumának bedőlve.
Nálam, a munkám miatt úgy van a rendszer beállítva, hogy ha rákattintok a linkedre, akkor először a céginfómat adja ki. Nincs időm komolytalanságokkal foglalkozni.
Most ezt találtam. (Csak kivonatosan, nehogy balhé legyen belőle.)
"
Főtevékenység
4332 Épületasztalos-szerkezet szerelése

Pozitív információk
Közbeszerzést nyert: Nem
EU pályázatot nyert: Nem
Egyéb pozitív információ: Nem

Negatív információk
Hatályos negatív információ: Van
Lezárt negatív információ: Van
Egyszeri negatív információ: Nincs
"
(Nyílászáró szerelés van, napelem szerelés nincs, max. villanyszerelés.)

A többit a te lelkiismeretedre, a szakmai informáltságodra, a tudásodra bízom.
Már írtam neked, hogy még ha ritkán is reagálok a linkjeidre, akkor is lefuttatom mindegyiket. Tudom, hogy ezt sokan nem teszik meg, de biztatnám őket erre. Sok félrevezető információtól mentesülhetnének.

Sajnálom, hogy ezt is meg kellett említenem, mert ennek végképpen nincs köze az energia stratégiához.
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva