English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2018-03-22
05:59:14
Előzmény: sándor #51641#51642
Szia Sándor

Csak annyi, hogy a németeknél a fizetésből a rezsire fordított összeg százalékosan kevesebb, mint nálunk. Mi a fizetésünk 30 %-át fordítjuk rezsire, ők a 20 %-át. És nagyon rengeteg háztartás a napelemeik miatt még ennyit sem. Kisebb nagyobb csalásokkal, de a megújulókba forgatják vissza a drágább energia árat. A drágább energia ár ösztönzi őket beruházásra. A németeknek nincsenek energia gondjaik. Feleslegük van villamos energiából, ezért nagy mennyiséget exportálnak. Mi importálunk. Legalább náluk van megegyezés.
Ők nagyon sokat költenek az új hálózati struktúrára, mi arányaiban is a töredékét. A régi rendszer elavult, nem a kettétört oszlopok helyett kell csak másik. Azért az eon, elmű, mavir is új elosztó bázisokat épít titokban. A mavirnál annyira megbukott a régi 2010-es felmérésre épült tervezés, hogy az idei évre még a mai napig nem született új energiastratégia. Nem lehet 2010-es adatokra építeni. Az idén végre elkészül az eddigi napenergia kapacitás többszöröse. Ebbe benne van a mvm is igen komolyan. Nekik megéri, nekem nem? Ott nem kis pénzeket fordítottak a háztartási méretű erőművek támogatására, itt semmit.
Például náluk sem okoz problémát a hálózatba integrálni a kisebb napenergia mezőket.
www.napelemahazra.hu/hir/147/kozosseginapelem
2018-03-21
23:46:59
Előzmény: villam64 #51639#51641
Mi köze van egy március 9.-i napelemes reklám cikknek (ami azóta kissé megkopott) a Német takarítócégek átlag órabéréhez?
Ott is választás következik? Úgy tudom, éppen, hogy megegyeztek. (Ennek az ígérete ott az a szám is, mint nálunk a napelemeké.)

villam64Válasz erre
2018-03-21
22:00:48
#51639
www.portfolio.hu/vallalatok/felporgott-a-napenergia-forradalom-roham-indult-a-tamogatasokert.279197.html

Gebäudereiniger-Handwerk (takarítás)

A szerződés szerinti minimálbér a takarítás ágazatban 2018. január 1-től Nyugat-Németországban 10,00 euróról 10,30 euróra, Kelet-Németországban 9,05 euróról 9,55 euróra nő. 2020. december 1-től a minimálbérnek országosan legalább 10,80 euró/órára kell kiegyenlítődnie.
villam64Válasz erre
2018-03-21
20:19:00
#51638
Az elektromos autó nem lesz sohasem alkalmas visszatáplálásra. Azért történik a feltöltése, hogy 'bármikor-bárhova' eljussunk vele. Arra jó, hogy felesleget bele töltsük. Arra jó, hogy Paks II éjszakai feleslegét beletöltsük. Nappal importálunk, hiába a napelem. Meg kell 20-szorozni a jelenlegi napelem kapacitást, hogy ne kelljen importálni. De még akkor is ott van, hogy az állam újabb 9 milliárdot költ elektromos autókra, amit fel kell tölteni.
2018-03-21
12:51:47
Előzmény: pali #51633#51637
pali,

A számok kicsit öregek. A foszilis energiahordozók folyamatos árcsökkenése, valamint a megújulók okozta rendszerirányítási problémák ár növelő hatása miatt az árak napról napra változnak.

2017 januárban Berlinben 30,36 eurocent volt 1 KWh lakossági áram, amíg Budapesten 12,15 eurócent.
A különbség magáért beszél, nem véletlen, hogy az áram a két legzöldebb országban a legmagasabb (Dánia és Németország). Ott, ahol a legolcsóbb energiát használják.

A mai aktuális árakért közvetlenül a szolgáltatók honlapjait kell felkeresni.
A nagy nemzeti, nemzetközi átlagolású, a napi politikai érdekektől vezérelt, megrendelésre készített adatok félrevezetőek lehetnek.
2018-03-20
08:10:52
#51633


Magyarországi árak

Németországi árak
2018-03-19
17:52:19
Előzmény: 444tibi #51624#51632
Abban a hozzászólásban, amire hivatkozol én ilyet nem írtam.
Már csak azért sem írhattam, mert villamosenergetikus vagyok.
Megpróbálom elmagyarázni, hogy veszteség nem csak a fogyasztásból, azzal arányosan keletkezik.

A veszteség több dologból tevődik össze.
-A legnagyobb veszteség az, ha megtermeljük és rendelkezésre állítjuk a villamosenergiát, de a fogyasztók takarékoskodnak és nem fogyasztanak.
Amekkora kismegszakítók vannak a mérőd előtt, a szolgáltatód akkora teljesítményt köteles a számodra biztosítani, amikor csak akarod. Ehhez szerződésben rögzített jogod van!
Minden ennél, a szerződésedben lekötött teljesítménynél kevesebb fogyasztásod nettó veszteség, ami emeli a rendelkezésre álló áram (teljesítmény, villamos munka) árát! Ezt veszteséget a közösség fizeti az áram árában. Természetesen te is!
Ha csak annyira tartanál igényt, amennyi a valódi fogyasztásod, illetve mindenki így tenne, akkor a villamosenergia kapásból a felébe kerülne.

-Hatalmas az a veszteség is, amikor például senki sem fogyaszt (készenléti erőművek startmelegen tartása), de a villamosenergia akkor is a rendelkezésre áll.
Tehát még fogyasztani sem kell ahhoz, hogy a veszteség 20-30%-a összejöjjön.

-A napelemesek, bár ma még az egészhez viszonyítva eltörpülő veszteséget okoznak, de akkor sem a haszon, hanem a többletráfordítás és a veszteség növelése irányába viszik el a villamosenergia rendszert.
Nem elég olcsón megtermelni. Az áramot (a stabil energia szolgáltatást) ma a napelemnél olcsóbban meg lehet termelni gázból, de szénből is, hogy az atomenergiát ne is említsem.
A napelemesek rendszerbe illesztése az, ami a valóságtól elrugaszkodott Németeknél (plusz náluk a szél is) a négyszeresére emelte a villamosenergia árát. Szeretnéd, ha ez nálunk is így lenne?

Ha valóban olcsóbb lenne a napenergiával megtermelt villamosenergia, mint a hálózati, akkor már minden házi erőműves átállt volna szigetüzemre. Ne kelljen ezt tovább ragozni, a tény, hogy támogatás nélkül nem tudnak megélni, magáért beszél.

-Ami a példádat, a havi millás villanyszámlás házat illeti, ha a sajátomat nézem, átszámolom a rezsimet (fa és nem villanyfűtés) terület arányosan, akkor az én "villanyszámlám" magasabb, mint az övék.
Nem ördögtől való egy ekkora villanyszámla, amikor százezret közelíti az egy, 12-15 m2-es szobába beszorult szegény család villanyfűtése. Ők azért fűtenek villannyal, mert azt nem kell előre kifizetni, mint a fát, hanem elég az éves elszámoláskor fizetni. Akkorra meg a tél is véget ér, még ha ki is kapcsolják utána náluk az áramot.

Energetikai szempontból a millás fogyasztók a jó fogyasztók. Ők okozzák a legkevesebb veszteséget. Az a baj, hogy még nagyon kevesen vannak. Az lenne a jó, ha minél többen megengedhetnénk magunknak azt, hogy a villamosenergia fogyasztásunkat növelhessük. De mit csinálunk? Takarékoskodunk és siránkozunk, hogy egyre drágább az energia.
Hallottál már napelemesről, aki kérte, hogy a nem kitápláló fázisain csökkentsék a kismegszakítók teljesítményét?
Ugye nem? Inkább emeltették a csatlakozási teljesítményüket. Na látod! Ez az, ami növeli a fogyasztást. Ezt még villám is elismerte. (Ez, Dubajozás Magyar módra!)
Minél olcsóbban és minél többet termel, annál többet fogyaszt. Hol van ennek az értelme? Erre is adott a válasz, a közöségi támogatásban, a pályázatokban, amelyek szétterítik a többlet költséget a közösségre.
Ez nem zöld viselkedés, hanem egy kampány kihasználása. Hogy mi lesz a vége? Legkevésbé őket érdekli. Hogy a napi haszon tönkreteszi a jövőt? Ugyan már.

-Analógiának ott van a szupermarket, meg a sarki kisbolt. Mindkettő megél és néha tönkre is megy. Nem véletlenül a sarki kisboltok dőlnek be sűrűbben.
Ők eleve sokkal többen vannak, de nincs erejük (sem tőke, sem vevővonzó). Ráadásul bazi drágán adnak mindent. A szupermarketesek biciklivel járnak dolgozni, a kisboltosok drága terepjáróval. Persze ez így általánosságban nem igaz, de a lényeg stimmel.

-Nem vagyok naprakészen jártas a házőrzési biztonság technikában. Maximum szereltem, de nem üzemeltettem. A legtöbbet azon kerestem, hogy megbízásból gyenge pontokat kellett keresnem azon az építményen, amelyiknek az építésében az alapoktól az átadásig részt vettem. Egy ismeretlen villa, vagy társasház biztonságának a felmérése sokkal nehezebb volt.
Annyit biztosan állíthatok, hogy egy, a példádban említett objektum őrzése sokkal többe kerül, mint a villanyszámlája. Különösen, ha élőerős őrzéssel is meg van megerősítve a "láthatatlan" védelem. Ez most akkor hiba?
Ezek "Dubaiak" sokkal több embernek adnak kenyeret, mint gondolnád.
Bárcsak az én aktív koromban is léteztek volna! Nem mondom, hogy a tanácselnökök, a főorvosok, a jogászok nem voltak jó ügyfelek. De meg is volt az elvárásuk!
Sok szakmabeli kiesett a versenyből pusztán azért, mert zsigerből gyűlölte őket. Meg, mert nem volt képes a magas minőségi elvárásaiknak megfelelni.
Pedig a tanácselnöknek csak addig kellettem, amíg a munka elkészült. Utána legtöbbjük valami olcsóbb cég után nézett a napi karbantartásaihoz.
Te még a szerencsésebbek közé sorolhatod magad. Illetve ha te nem is, de a téged alkalmazó cég biztosan. Van munkája, és ad munkát, havi fizetést.

Ez már tényleg elkanyarodott a témától, de remélem átgondolod amit írtam!
Ha jól visszaolvasol, ebben a fórumban találhatsz felméréseket egyéni háztartásokról. Olyan meglepő "alvó" fogyasztókról, amikre elsőre még a szakember sem gyanakodik.
A jó szakember itt és így kezdi a takarékoskodást, esetleg megfejelve azt a petpalackok visszaváltásával a szupermarketben. Már, ha nem tartja rangján alulinak beállni két guberáló közé...
De korhű úriembernek is lenni, meg zöldnek is, ez szerintem nálunk még nem megy.

2018-03-16
20:07:37
Előzmény: sándor #51597#51624
Konkrétan azt írtad, azért emelkedik a fogyasztás mert nőnek a veszteségek. Ezt én nem értem, vagy rosszul értelmeztem, a veszteségek eddig is megvoltak, most nőnek meg hirtelen? Én úgy értelmeztem a mondataidat hogy a fogyasztás és ezzel együtt a veszteségek növekedését is a szerencsétlen napelemesekre kened, hárítod. És ezért hoztam fel a németeket, náluk akkor mégnagyobbnak kéne lennie ezeknek. Ha félreértettelek, elnézést.

Egy pillanatra visszakanyarodva, Te értettél félre amikor a havi 1 millás villanyszámlát említettem, ez nem "paradicsomgyár", nem állami projekt, nem önkormányzati. Ez 1 azaz egy darab 2400m2 családi ház ahol 5 ember lakik. És azért a munkahelyem mert saját külön vagyonőröket alkalmaznak napi 24 órába, az egyik én vagyok.
És ezt csak azért hoztam fel mert ez az 5tagú család annyit fogyaszt és él fel a föld kincseiből, energetikailag, vízfogyasztásilag, ökolábnyom, stb. mint egy 100-150 lakásos társasház. És ezt próbáltam kifejteni az öko-bio buzik vagyunk kifejezéssel hogy te én meg még egymillióan megszakadhatunk, takarékoskodhatunk, írkálhatunk ilyen fórumokra, villám64 örülhet a napelemeinek, a nulla rezsijének, mások örülhetnek amikor egy nap nem 15 hanem csak 10 kiló fát fűtöttek el, amíg vannak ilyen családok, emberek, ilyen hozzáállás, addig értelme nincs a veszteségekről meg egyebekről beszélgetni. És ilyen családokat itt a környéken vagy 10-et tudok konkrétan.
Ergo a fogyasztás már most vagy 50-60%-kal kevesebb lenne mindenből ha ezek az emberek beérnék kicsit kevesebbel. De ez soha nem fog bekövetkezni mert minden rájuk, irányukba irányuló takarékossági vagy bármilyen jótanácsra, kérésre az az első reakció hogy: Kifizetem, megveszem, nem érdekel mennyibe kerül és hagyjanak engem békén.
Tapasztalatból beszélek, és az ilyen csendben meggazdagodott és semmivel nem törődőekből nagyon sok van hidd el.
Bocs hogy elkanyarodtam a szorosan vett témától de amíg ezek meg Dubai él, létezik, addig értelmetlen a sok lelkes kisembernek takarékoskodni meg petpalackot szelektíven gyűjtögetni stb.

2018-03-13
00:07:09
Előzmény: takyka #51609#51610
Szia,
Úgy van, ahogyan feltételezed. Csillogó, villogó alsó kategóriás, legfeljebb a középkategória alja biciklik, mopedek és motorok.
Próbálkoztak komolyabbakkal is, de az eladott néhány darabból nem tudtak megélni.
Tavaly egész nyáron az üzlet előtt állt egy komoly, egyszemélyes, zárt, litiumos, visszatöltős, komoly hatótávolságú motor, több mint 600 ezerért. Kirakati darab maradt.

Szerintem nálunk a piac nem bírja el még a középkategóriát sem. Talán Pesten igen, de felénk nem. Nálunk több a Lexus, a Merci, a BMW, mint a jó villanybringa.

Talán emlékszel, hogy a BMW pár éve előállt egy gyönyörű 125 cm3-es, esővédetten burkolt, szélvédős mopeddel! Úgy 1,2 milla körül volt az ára. Abból sem lett népjárgány.
Ami a Babettákat illeti, én még használok egy 1973-as gyártásút. Kár, hogy a fogyasztása 4-5 liter körüli, a kötelezőjéről meg jobb nem is beszélni. Egy öreg autó is versenyképesebb, ráadásul ahhoz lehet kapni alkatrészeket.

2018-03-12
22:47:45
Előzmény: sándor #51604#51609
Bár kicsit off itt, de a villanybiciklis fejezetre reagálnék egy kicsit.

Ha az a villanybicikli kereskedőd tapasztalata, hogy az akkuk két évet, a motorok hármat birnak, akkor gyanítom, hogy olyan alsópolcos cuccot árul, amit már Kínában sem vesznek meg az emberek! Feltételezhetően ólom akkus és kefés motoros kerékpárokról van szó. Azt elhiszem, hogy egy ilyen múlt évezredből ránk maradt tákolmányt valóban nem lehet gazdaságosan üzemeltetni.

Manapság már elvárható lenne a lítium akkkumulátor és kefenélküli motor használata.
Egy ilyen összeállítás hosszútávon versenyképes a tömegközlekedéssel!
(Igaz, egy lepukkant babettával nem) :-)

T.
villam64Válasz erre
2018-03-12
18:21:28
Előzmény: Paragon #51606#51607
Szia Paragon

A fűtés miatt nem elég a napelem, de ezért termelünk nyáron. Ezért soha nem beszéltem sziget üzemről. Ezért kell passzív ház. Ha nagyon sokan vagyunk, és túltermelünk, akkor az inverter (le is) tud szabályozni. Amíg kevesen vagyunk addig nincs mit szabályozni, és kár is beszélni róla. Csak a HMKE rezsicsökkentő, mert az egyénnek hozza a pénzt. A nagy farmok nem termelnek az egyéneknek, csak a tulajdonosoknak befektetés. A jelenlegi napelem kapacitás tízszeresét importáljuk. Amíg nem tízszerezzük (*15) meg a kapacitást addig ne beszéljünk hálózat fejlesztésről.
A mechanikus tárolás ugyanakkora, mint az akkumulátoros. Van MW-os rendszerben is.
Autó akku csak 10 %-ban használható, nem az a feladata. De, ha netalántán, valamikor komoly túltermelés lenne napenergiából, az akkor töltésre kapcsoltak elnyelhetnék a felesleget.
A hidrogén hatásfoka sokkal jobb, hasonló az akkumulátorhoz. A honda hidrogén tartálya 500 km-re elegendő hidrogént tárol, tehát olyan 75 kWh-ás lehet. A tüzelőanyagcellája 80 kW-os.

180316
www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek/Okokalkulator/2018_02_27/mekkora_az_otthona_napenergia_kapacitasa_a_google_megmondja
www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Energia/2018_02_16/egyre_tobben_latnak_fantaziat_a_napenergiaban_magyarorszagon
www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Kozlekedes/2018_03_13/bamulatos_villanyjarganyok_debutaltak_a_genfi_autoszalonon
2018-03-12
11:01:39
Előzmény: villam64 #51605#51606
Szia villam64!
Elnézésedet kérem, hogy oldalról beleugatok a vitátokba Sándorral, különösen azért, mert jómagam nem tudok állást foglalni, hezitálok.
Tetszik a napelem-légkondi kombó ((magam is kacérkodom vele), de úgy érzem, ez csak úgy működik, hogy beleterhelsz a közösbe, nyáron termelsz, és télen fogyasztasz. Nincs baj vele, amíg kevesen vagytok.(vagyunk)
Tárolás:
-mechanikus tárolás: tudtommal milliszekundumos kiegyenlítésre való, legalább is arra a célra hirdetik
-akkumulátor mint tároló: nem megoldás, de ha már meg van, mint pl Tesla gk., akkor ragyogó
- hidrogén mint tároló: akkor is megéri, ha a hatásfok 50% alatt van?

villam64Válasz erre
2018-03-11
20:51:54
Előzmény: sándor #51604#51605
Szia Sándor

Igen, használom a vegyest takarítani az udvart, de ez egy előző terv maradványa. Igen, használom a napkollektort meleg vízre, fűtésre nem használható. A fűtéssel és a klímával segítek meleg vízre, valamint egy 10 L-es villany bojlerrel. A napkollektor maradvány. 2,5 órát megy egy szellőztető ventilátor, a friss levegőért éjszaka. Ez a páratartalmat is megfelelő értéken tartja.
A klímának külön mérője van. Van a szolgáltató órája, mely méri a vételezett energiát és a kitápláltat. Van az inverter pontos mérője, mely a termelést mutatja. Vételezett-kitáplált+termelés=fogyasztás. Nincs havi villanyszámlám, mert az nullás, csak egy éves elszámoló számla, amit idéztem előzőleg.
Január
-vételezett 483 kWh
-kitáplált 35 kWh
-termelés 113 kWh
-klíma 369 kWh
-számolt fogyasztás 562 kWh
-számolt belső felhasználás mely nem ment át a villany órán 78 kWh
-számolt villany fogyasztás klíma nélkül 193 kWh
Gáznál nem lehet drágább, mert gázt nem tudok termelni. A klímát olcsóbbnak tartom. Fűtésre elmenne 2000 kWh=72000 ft.
Itthon is voltak 1 napos vagy hosszabb áramszünetek, amiért a szolgáltatók kötbért fizettek a lakosságnak. A klímám maximális fogyasztása 1600 W a ház fűtésére. Egy fázisom van 25 A.
Nem is támogatom azokat a bringákat. Csak tartós fogyasztási cikkeket, és újrahasznosított akkumulátorokat. Ezért inkább a hidrogént támogatom, meg a lendkereket.
A csúcsfogyasztás azért van, mert nincs HMKE nálunk. A HMKE tudná csak csökkenteni a fogyasztást.
2018-03-11
18:14:04
Előzmény: villam64 #51599#51604
Szia villám,

Most kell emlékeztesselek, hogy másnak azt írtad, hogy időnként használod a vegyestüzelésű kazánodat is elégetni a szemetet. Tehát mégis füstölsz.
Azt is írtad, hogy a napkollektorod is be van kapcsolva a fűtési rendszerbe.
Ha ez így igaz, akkor a villamos fűtésre vonatkozó számaid nem lehetnek pontosak.

Az, hogy nem használsz gázt, az azt jelenti, hogy főzés is villamosenergiával történik. Továbbá nem csak fűtésre használsz áramot, hanem sok minden másra is.
Az rendben van, hogy csak a fűtésre mennyi villamosenergiát használsz, de hol többi? Tulajdonképpen ez lenne az, amit én energia mérlegként próbálok tőled régóta megtudni.

Mert, ha azt számolom, hogy a fűtésre mennyi nappali áramot használsz, plusz hozzáadom a vegyestüzelést meg a napkollektort, akkor drágább a fűtésed mintha gázzal fűtöttél volna. De semmi esetre sem olcsóbb. És benne áll a pénzed! A kiszolgáltatottságod jottányit sem csökkent.

Villamosenergiával fűteni jó dolog, de csak a gazdagok luxusa.
Ha majd nálunk is lesz minden utcában középfeszültség, és minden oszlopon két-három kis transzformátor (amerikai utca kép egy középosztály lakta öreg városrészről), és minden ház 3x50-3x75mm2 keresztmetszettel lesz csatlakoztatva, akkor beszélhetünk villamos fűtésről.
A kiszolgáltatottság alatt azt is értem (nem csak az általad előszeretettel előhozott politikát), ami ezen a télen történt Amerika idealizált minta területein. Napelemes területek, villanyról megy minden, (több) hetes áramszünet, ideiglenesen átköltözés melegebb országrészekbe.
Ha már ott is falhoz tudta állítani a tél a fél országot, akkor ránk milyen jövő vár?
Egynapos csúcsfogyasztás már pánikot okoz. Ennyit jelent az, amire most büszke vagy.

Paks a kedvenc ütőhangszered, de mondj egy telet, amikor nem volt karbantartás!
Csak most te is érdekelt vagy abban, hogy mindig legyen a hálózatban a számodra elegendő áram, teljesítmény. Magyarul beijedtek a napelemesek, hogy esetleg nem kapják vissza a szaldójukat azon a pár kritikus, korlátozás közeli napon.
Hogy miért és meddig áll egy blokk, nem tudom. Az ott dolgozott barátaim, kollégáim már mind nyugdíjban vannak.
Ezen kívül biztosan észrevetted, hogy a választások közeledtével áttevődött a hírek súlypontja a közérdekű adatokról a Pest környéki elővárosokban elkövetett napi gyilkosságokra. Mint ezen a héten is.
Egyébként abból, hogy Paks állt, te is profitáltál. Volt helyette olcsóbb, talán ingyen import áram.
Az emberek nem csak annak tudnak örülni, ha csökken az áram ára, hanem annak is, ha nem emelkedik!

Szemben velünk van egy villanyos bicikli/motor bolt. Az árak bődületesek. Az még elképesztőbb, hogy az általad tervezett napi használatú járművek árának a 80%-ba kerül két év múlva egy gyári akkupack csere. Három év után a motort is cserélni kell. Érdekes, de nincs használt villanybringa piac! Egyszerűen nincs mit eladni, mert ezek "egyszeri használatra" készült járművek.
Van viszont annál több csomagoló szalaggal rögzített, körbetekert akksis kókálmány, ami jó ha egy fél évig még elfut, mielőtt otthagyják az utcán.
Az ilyen járművek ára soha nem térül meg, még a boltos szerint sem. Divat jármű, kényelmi árúcikk. Illetve a rokkantaknak nagy segítség.
A tömegközlekedés sem olcsó, alkalmazkodni is kell, de mindig olcsóbb lesz mint a villanymotorod.
2018-03-11
14:07:51
Előzmény: szocsmarci #51600#51602
marci:
"Egy reaktor szervize kb egy évig tart"
Ezt honnan veszed?
Az idén már csak 3 leállás van a 4 blokkra összesen, ami szumma ck 120 nap .
villam64Válasz erre
2018-03-11
09:20:34
Előzmény: szocsmarci #51600#51601
Szia Szöcsmarci

Én nem kapok állami támogatást. A feleslegem után az államnak áfa bevétele van. Tehát nincs állami támogatás.
Én csak klímával fűtöttem a mostani leghidegebb időben. És vannak -30 fokig működő klímák is. A hatásfokuk változó. Az, hogy a kevés leghidegebb időben leromlik a hatásfokuk, összességében benne van a SCOP-ban.
Nálam a gáz idejétmúlt. A bejövő gázcső az óra előtt el van zárva 2 éve, és a klíma fűt. Én évente 600-800 m3 földgázról mondtam le. Az is igaz, hogy a nagy hidegben napi 20 kWh-át elhasznált a klíma. Ez is benne van az 1570 kWh fűtésben.
A napenergia miatt pont a nyári szükséglet csökkenthető. Nem a fogyasztás. Az a különbség, hogy az én nyári többlet fogyasztásom az esetleges klíma miatt nem látszik meg a rendszerben a napelemem miatt. Sőt, mivel a MAVIR nem az én fogyasztásomat mutatja, hanem a nagy erőmű termelés és az import összege. A HMKE rendszerek, mint az enyém ezt csökkentik, nem tudja mérni a MAVIR rendszere. Tehát a nyári csúcsfogyasztás csökkenése várható a HMKE rendszerek növekedésével. Nyáron én is több lakást ellátok. Az inverterem 3600 W-os, a klímám 1100 W-os. Tehát még kettő szomszéd klímáját ellátom. Tehát még pár millió HMKE szükséges, mert a jelenlegi nyári napi csúcsfogyasztásban nem látható csökkenés nálunk, ellentétben a németeknél.
Először az utolsó mondatodra válaszolok. Hülyeség. Soha nem beszéltem a hálózatról leválásról. Globalizáltan gondolkodom, rendszerben.
Az előtte lévőről. Soha nem mondtam, hogy nem kell nagy erőmű. Csak azt mondtam, elsődleges fejlesztés a szigetelés, a HMKE, akkumulátor, ezek hálózatba integrálása, majd jöhet a nagy erőmű. Nagy erőmű van, HMKE, és szigetelés nincs. Tehát még egyszer, elsődleges a fogyasztás csökkentésére kell költeni, majd a nagy erőművek cseréjére. Az általam javasolt elsődleges feladat csökkenti a kiadást, és megteremti az anyagiakat a nagy beruházáshoz.
Még egyszer, része vagyok a rendszernek, és saját pénzzel fejlesztettem a nagy rendszerben, ami után elvárásaim vannak, mint minden befektetőnek. Amint látom létre kell hozni egy HMKE érdekvédelmi szervezetet.
szocsmarciVálasz erre
2018-03-11
08:27:57
Előzmény: villam64 #51599#51600
- Az állami támogatásoknak köszönhetően a megújuló energiát termelők védve vannak, azaz nem a piaci viszonyok közt működnek.
- A hőszivattyús klímák nem működnek nagy hidegben, mert leromlik az átalakítási tényezőjük, ezért nem lehet azt állítani, hogy ezek miatt emelkedett meg a villamos fogyasztás.
- A gázfogyasztási rekord nem dőlt meg, de biztos vagyok benne, hogy a fűtés szezonon belüli csúcs akkor volt, amikor a nagy hideg is. Ez köszönhető annak, hogy drága a gáz, vagy sokan átálltak fatüzelésre, vagy annak, hogy sorra hőszigetelik a házakat.
- Egy reaktor szervize kb egy évig tart, ezért nem lehet úgy ütemezni, hogy ne essen bele egy tél. Ha lehetne rövidíteni, akkor is inkább úgy kellene ütemezni, hogy nyáron már üzemeljen, mivel a nyári fogyasztás várhatóan növekedni fog - ha a csúcs nem is éri el a téli csúcsot, de összességében több energia kell.

Én azt mondom, akinek napeleme van a tetőn, és az elektromos hálózathoz csatlakozik, az ugyanúgy használ atomot, gázt és szenet is, mint a többi fogyasztó. Azon lehetne vitatkozni, hogyha egy adott pillanatban pont annyit termel, mint ami a saját fogyasztása, akkor mi a helyzet. De ne lepődj meg, ha valaki azt mondja, hogy a napelemes ember akkor is része a nagy rendszernek, és nem tisztán zöld, maximum sötét zöld.
Persze ha leválna a rendszerről, akkor más lenne az ábra, de az energia megtakarítás az, ami számít. Például lehetne menni kerékpárral, vagy busszal is dolgozni.
villam64Válasz erre
2018-03-10
20:20:14
Előzmény: sándor #51594#51599
Szia Sándor

Én is piaci viszonyok között nullszaldózok. A fűtés nem kényszerít füstölésre télen.
Igen a helyzetet, a változó igényeket az ellátásért felelős szakembereknek kell megteremteniük. Ez nem fejlődés leállítása, hanem irányítása, az illeszkedő jogszabályok meghozatala. A technológiák adottak már most is, csak jogszabályok hiányoznak. Unios jogszabály kell az inverterek egységes elfogadottságához.
Kíváncsi vagy a 'villamos energia fogyasztás növekedésére'. Egy példa én vagyok. Eddig ebben a fűtési idényben 1573 kWh energiát használtam fel fűtésre, és egy kicsit HMV előlangyosításra, mert a fűtési rendszeren a 300 literes HMV tartály alját 30 °C fölé melegítem. Tehát 1573 kWh 3,8-as COP-al számolva 5977 kWh fűtésre, gázra átszámolva 664 m3 földgázt spóroltam meg. A gázspórolásnak ez a következménye. Ugye nem mondták, hogy megdőlt a napi gázfogyasztási rekord? Ahol klímát szereltek fel hűtésre, télen könnyen bekapcsolták fűtésre. És egyre többen átállnak villamos energia fűtésre.
Te sem adtál magyarázatot, hogy miért télen, a csúcsfogyasztásra ütemezték Paks szervizelését, miért nem a nyári alacsony szabadságolás idejére. Mert 500 MW esett ki. Meg tudod magyarázni miért áll a mai napig?2018-03-10
00:41:29
Előzmény: 444tibi #51596#51597
444tibi,

Vagy én fogalmaztam valamit félreérthetően, vagy nem azt olvastad tőlem amit botorságnak gondolsz.

Az alapvető kérdésemre keresném a választ a fórumtársaktól.
Az én véleményem ismert, többször leírtam.
Akik békeidőben folyamatosan kiállnak a statisztikáikkal, meg a linkjeikkel, azok most miért hallgatnak? Csak van valami elfogadhatóbb magyarázatuk is a feltett kérdésre mint az, hogy már a kérdés feltevése is botorság. Nem gondolod?

Hogy másokat, elemzőket is foglalkoztat a kérdés, nem véletlen a Portfolio mai/tegnapi cikke.
www.portfolio.hu/vallalatok/felporgott-a-napenergia-forradalom-roham-indult-a-tamogatasokert.5.279197.html.
Tanulságos, a Portfolio mégsem egy index fórum.

Nem értem, hogy hazai problémára miért kell rögtön egy teljesen más energiastratégiát követő országot, Németországot példának felhozni.
(Annyi hülyeséget talán megengedhetek magamnak, hogy megköveteljem, hogy - Magyar kérdésre Magyar ember Magyar választ adjon! -)
Már nem tudom ki idézett linkeket itt a fórumban arról, hogy Németországban ingyen adják az áramot, ösztönzik a fogyasztás növekedést a megújulók miatt. Mesterséges és indokolatlan pazarlásra kényszerítik a fogyasztóikat.
Ez nem lesz mindig így, csak már nekik sincs pénzük, állami támogatásuk arra, hogy a kistermelőkhöz beépítsék az önellátást szorgalmazó tárolást.
A megoldások pillanatról pillanatra változnak. Egyik ilyen, hogy a fogyasztót kedvezményes banki hitel felvételére ösztönzik a saját tárolás megoldásához.
A saját tárolás nagyjából úgy fog működni, hogy miután elkészül, a szolgáltató fog felette illetve vele rendelkezni.
Egy másik megoldás, hogy a használaton kívüli időben kötelezni akarják a villanyos autókat állandóan töltőn tartani és a tárolókapacitásukkal fognak majd játszani.
Sok ilyen ötlet van, de ezek egyike sem lesz komoly, végleges megoldás.

Nem tudom hol élsz, de amit látok és olvasok, az mind a hőszigetelések növekedéséről, az energiatakarékos készülékek szorgalmazásáról szól. Egy, hogy már nem is kapsz engedélyt másra. Ma már nem is kapható energia pocsékoló készülék. Törvények védenek a pocsékolás ellen.
Akinek meg nincs miből pocsékolni, az garantáltan törvényt tisztelő ember.
A hőtechnika és a villamos fogyasztás közötti összefüggést kifejtenéd bővebben, mert így semmi értelme nincs. Ahol nincs fűtésre pénz, ott az árammal sem pazarolnak.
Mi, akik takarékoskodunk, ezek szerint a szűk bio-buzi réteghez tartozunk.
Hol van az az aránylag széles réteg, aki nem tud és nem is akar takarékoskodni?
Ez a széles réteg azért nem tud és akar takarékosabban fogyasztani, mert nincs rá anyagi lehetősége. A létminimumból takarékoskodni egyenlő a bűvész tudománnyal.

A munkahelyed fogyasztásához nem tudok hozzászólni. Valószínűleg egy nagyvonalú állami vagy önkormányzati valamiről van szó, értelemszerűen szabad pénzköltéssel. Esetleg egy különc milliomos hobbijáról.
Amit leg reálisabbnak gondolok, hogy valamelyik mai, a közelmúltban épített, mondjuk "paradicsom gyárban" dolgozol. Azoknál olvastam hasonló megoldásokat és paramétereket.
Ezek szépséghibája annyi, hogy még nincsenek kifizetve. Illetve ha igen, akkor állami elosztású uniós pénzekből készültek.
A termelésük és a megrendeléseik pillanatnyilag pozitív egyensúlyban vannak.
Másért miért látogatnák őket a nagy emberek hatalmas sajtó hírverés mellett?
Valamikor így látogatták az azóta ejtett, szerencsétlenné tett fóliásokat is.
Úgy, hogy erről a "dicsekvésedről" szívesen olvasnék félévente helyzet jelentést!
2018-03-09
16:33:23
Előzmény: sándor #51594#51596
"Miután minden energia megtakarítási mód támogatott, ismét felteszem a kérdést, hogy miért emelkedik a fogyasztás? Sokkal inkább a gyenge hatásfokú rendszerek miatt.
Nagyobb fogyasztás, nagyobb veszteség. Akkor sem dolgozol veszteség mentesen, amikor kitáplálsz, hát még amikor visszaveszed azt, ami a tiéd."

Ez így szerintem megbocsáss botorság. Tehát akkor pl. németországban ahol nagyságrenddel nagyobb a megújulók aránya, még nagyobb arányba kéne nőni a fogyasztásnak. Ha a hatásfokos okfejtésed helytálló. És nem nagyobb, sőt csökken. Pedig a rendszerek hatásfoka ott is ugyanekkora.
Nálunk azért nő mert még mindig iszonyat rosszak az épületek 80%-ának a hőtechnikai paraméterei és gyerekcipőbe jár az energiatakarékos készülékek használata, valamint ismeretlen a spórolás fogalma egy szűk bio-ükobuzi réteget kivéve. A kisnyugdíjas Mari néni meg Pista bácsi meg nem tud a 2-3 ezer forintos villanyszámla alá menni már. Marad egy aránylag széles réteg, aki nem tud és nem is nagyon akar takarékosabban fogyasztani.

Számtalanszor leírtam lehet, de megemlítem ismét,
ahol melózok, egy "kicsike" magáningatlan, a villanyszámla stabilan 1-1,2 millió. Havonta. És nem fognak változtatni sem a téli fűtési, sem a nyári klimatizálási és locsolási szokásaikon sem az elkövetkezendő 30 évben. És itt hiába cserélnek pár fényforrást ledesre, az áramfogyasztás 99%-át a 124kW (igen százhuszonnégy kilowattos) hűt-fűt hőszivattyú és a 42 zónás locsolórendszer adja ami összesen 9 darab 2kW körüli szivattyúval nyáron minden éjjel 8-9 órát megy és 100-120 köbméter vizet locsol szét. Itt 20 darab led vagy pár új ledes tv lóf...aszt spórol.

Ha a fogyasztással kapcsolatos kijelentésedet félreértettem, akkor elnézést, az első bekezdése az írásomnak akkor tárgytalan.

2018-03-09
10:12:35
#51595
Sziasztok!

Találtam gázfogyasztási adatokat: www.mekh.hu/download/d/62/50000/a_magyar_foldgazrendszer_2016_evi_adatai.xlsx

Statisztikát szeretők hetekig elemezhetik az adatokat. :)

Pali
2018-03-09
01:49:36
Előzmény: villam64 #51592#51594
Szia villám

Az én vezérem a szakma. Fával fűtök és nem szaldózok. Veled szemben mi kénytelen vagyunk piaci viszonyok között nem megfagyni.

Senkinek sem volt kötelező zöldenergiásítani, viszont a kialakult helyzetet az ellátásért felelős szakembereknek kellett kezelni.
A nagyságrendekből adódik, hogy nem a kicsik ültették le az országot. Nem őket hibáztatom. Viszont most látszott igazán, hogy egy kicsi termelő szaldózva már két kicsit jelent, amikor kiveszi a jogos energia tulajdon részét a rendszerből.

Miután minden energia megtakarítási mód támogatott, ismét felteszem a kérdést, hogy miért emelkedik a fogyasztás? Mert, hogy nem a te forintosított átverésedből, az biztos. Sokkal inkább a gyenge hatásfokú rendszerek miatt.
Nagyobb fogyasztás, nagyobb veszteség. Akkor sem dolgozol veszteség mentesen, amikor kitáplálsz, hát még amikor visszaveszed azt, ami a tiéd.

Ha már most itt tartunk, talán rajzold tovább a görbét addig, amig Paks2 be nem lép! Ha most nem kaptunk volna olcsó import atomáramot, akkor az ipari fogyasztókat kellett volna korlátozni. Ennek az árát is szétterítették volna a lakosságra, és nem feltétlenül áramár emeléssel.

Sajnálom, hogy nincs sem szakmai ötlet sem magyarázat a részedről.
A szigetelésnek is, mind minden takarékosságot szolgáló megoldásnak van gazdaságossági határa, és valahogy a nullás épületek sem akarnak szaporodni.
Ez van, amikor a valós illetve a látens támogatás visszanyal. A mostani esetet a mi méreteink mellett piaci alapon még lehetett kezelni, de mi lesz holnap?

szocsmarciVálasz erre
2018-03-08
22:16:48
#51593
Azért késik az órád a konyhában, mert Szerbia és Koszovó összeveszett az áramon !
qubit.hu/2018/03/08/a-la-recherche-azert-kesik-az-orad-a-konyhaban-mert-szerbia-es-koszovo-osszeveszett-az-aramon

Két kis ország vitája miatt az Unió területén az elektromos frekvencia eltolódott január óta 0,007 Hz-et, ami egész pontosan 0,014%. Ez január óta 6 perc.
Látszólag nem sok, de ha kiszámoljuk hogy a hiányzó 113 GWh mennyibe kerül (a mai paksi olcsó termelői árral 10Ft/kWh), akkor csekély 1,13 milliárd forintról beszélhetünk. Ennyit lopott el valaki a közösből két hónap alatt.
Az eredeti cikk szerint valakik (Szerbek) Koszovó északi részébe irányították az áramot (ahol jelentős Szerb kisebbség él), de Ők nem fizetnek az energiáért, emiatt a Koszovói rendszer-irányítóra jelentős anyagi teher nehezedik.
Egész pontosan elszámolási vita áll a háttérben, aminek a lényege, hogy Szerbia nem ismeri el Koszovót függetlennek, de az ENTSO igen.
villam64Válasz erre
2018-03-08
05:54:25
Előzmény: sándor #51591#51592
Szia Sándor

Nem akartam értetlenkedésemet kifejezni azért, mert Paks és a vasúthálózat felújítását unios pénzből miért a leghidegebb napokra ütemezik, miért nem nyárra. Tisztán politika. A megoldást a fogyasztás csökkentésére folytatom, további szigeteléssel. Nálam több mint a duplája a klíma fűtése, mint a villany fogyasztás. Tehát emiatt volt a csúcsfogyasztás. Tehát a pár millió lakás nagyon jó szigetelése fontos célfeladat. A másik, ami a nem politika mentes kormányunk bűne, hogy a fogyasztás növelés a célja, tehát ez is az ő bűnük. Arra köteleznek engem, hogy minél több energiát használjak el, mert nem hajlandók reális áron elszámolni a feleslegem. Évi 10-100 ezer forinton problémáznak, és próbálják bürokratikusan is lehetetlenné tenni a befektetésem megtérülését. Tehát szeretett vezéredet hibáztasd ezért.
A technológiák adva vannak, de csak pár embernek itt.
Az sem fog segíteni a szomszédodon, hogy a fűtésre, miután megfagytak, kapnak 12000 forintot. Én meg pár millióan ebben az országban egy fillért sem fogunk kapni. Ki ezért, ki azért.
2018-03-08
02:25:26
#51591
Szia villám!

Vártam, hátha...
Hiányolom az értékelésedet a közelmúltbeli abszolút villamosenergia csúcs fogyasztású napról! Arról, amelyiken az igényt csak ~43%-os importtal lehetett kielégíteni!

Szaldózásos villamos fűtés, Paks gyengélkedése, esetleg Paks2 hiánya...
Mert pl. nálunk a hideg miatt nem emelkedett meg a fogyasztás. A szomszédban lakó munkanélküli családnál sem.

Ha tényleg vállalod a napenergiás elméletedet, akkor ezt a problémát sem kerülheted ki!
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva