English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-11-25
10:10:39
#51337
Sziasztok!
Mennyire kell tönkremennie egy napelemnek, hogy le kelljen venni a tetőről? Töröttet már láttam, de hibásról nem nagyon olvastam.

villam64Válasz erre
2017-11-25
07:28:59
Előzmény: sándor #51332#51336
Szia Sándor

Paks egyik blokkját november 1.-én leállították. Ez 2 órát vett igénybe.
Makó 250 milliós fejlesztése a város fogyasztásához képest elenyésző teljesítmény. Szükséges lesz a lakóházak betelepítésére is. A városok ilyen fejlesztésére 1 300 milliárd forintot szán a kormány. Magyarország 2016-os költségvetése 35 000 milliárd forint.
2017-11-24
02:17:12
Előzmény: digium #51330#51333
Nem telepítést, hanem szolgáltatást indít. Ég és föld a különbség!
A szolgáltatásnak vannak (lesznek) finanszírozási feltételei. Erről, a vélhetően bekövetkező kiszolgáltatottságról beszélgetünk.
Szerintem a hírnek ez a része addig jó, amíg nem valósul meg.
2017-11-24
02:09:50
Előzmény: szocsmarci #51331#51332
Amit egyesek most vélnek felfedezni, az valójában napi gyakorlat.

Itt egy hír a 22.-i Délmagyarból:

"Napelemeket kap a JAG

Munkatársunktól
2017.11.21. 13:47

Makó. Mindössze néhány percig tartott a makói képviselő-testület kedd reggeli, rendkívüli ülése. Két napirendi pontot tárgyaltak, mindkettőt ellenszavazat nélkül fogadták el.

Az egyik szerint a város átveszi az államtól a Juhász Gyula téri egykori pártházat egy ingatlancsere részeként, a másik szerint pedig tulajdonosi hozzájárulását adja ahhoz, hogy a József Attila Gimnázium tetejére napelemeket szereljenek fel. Ez utóbbi 250 millió forintos pályázati támogatásból valósul meg."

Így működik nagyban, és ez nem igen tűnik fel senkinek, mert nem magántulajdont érint.
Elég utána nézni annak, hogy mit jelent a jogban a tulajdonosi hozzájárulás. Hány önkormányzat jöhet még a következő 20-25 év alatt, aminek úgy meg lenne kötve a keze, hogy semmit sem tudna kezdeni az ingatlanával?
Persze más a helyzet, ha biztosra mennek és semmi sem fog változni úgy 2040-ig.
Ráadásul ez köztulajdonra vonatkozik, aminek nincsenek úgymond örökösei, nincsenek kielégítendő kötelesrészesei, stb.

A tételből láthatod, hogy nem semmit készülnek telepíteni az egyébként ideális tájolású és iszonyatosan nagy tetőfelületre.
Sajnálom, hogy most még nem értitek, de remélem nem a saját károtokon fogjátok megtanulni, hogy amíg ilyen nagyokat tudnak létesíteni, addig a szétszórt kicsiknek nincs jövője.
A tárolásról is csak beszélnek, de majd kiderül, hogy nem kicsi méretekben.
Úgy van ahogyan írtad, ez is árú és pénz kapcsolat. Van egy alsó határ ami alatt egyszerűen nem éri meg.

Amit a németeknél a kicsiknek most forszíroznak, az arról szól, hogy mindenkinek biztosítanak kedvezményes kamatozású bankkölcsönt a saját tárolás megvalósításához.
Ebből a betárolt energia mennyiségből annyit vesz át a szolgáltató, amennyire éppen szüksége van. A többit mindenki arra használhatja amire akarja. A támogatást már megkapta akkor, amikor a napelemeket telepítette.

Téves elképzelésetek van a hálózatok mindenhatóságáról. Annyiszor leírtam már, de még senki sem cáfolta meg, hogy egy utcában egy bizonyos számú és teljesítményű napelemnél többet soha nem engedélyeznek. Ez okozza a kezelhetetlen szétszórtságot.
Tehát akik most ilyennel rendelkeznek, azok kivételezett helyzetben vannak. Rögtön megváltozik a helyzetük és a véleményük is, amint kötelességeik is lesznek.

Az emberek döntéshozó képességét a mohóság, a rövidlátóség alakítja. A ma döntő 30-40-esek hihetetlenül határozottak abban, hogy mekkora nyereségük lesz 20 év alatt a napelemükből, miközben nem is gondolnak arra, hogy mennyiből kell majd akkor megélniük. Lesz e egyáltalán nyugdíjuk és miből?

Nem tenne jót a fórumnak ha mindig egyet értenénk. De ha nem támogatással építették volna nagyon sokan a rendszereiket (rendszerint ők a legnagyobb népszerűsítők) akkor vajon saját pénzből mi lenne, lett volna a jobb? Vagy megépíteni a napelemet és a megtakarítást félretenni, befektetni, vagy a napelem árát befektetve hosszabb távon gyarapítani a pénzüket?
A megtakarítást a többség feléli.
A napelemek lejárta után még a veszélyes hulladék megsemmisítésére sem marad pénz, arra is hitelt kell felvenni. Utána lehet fizetni a gázt, mert a divatok változnak.
Ahogyan a napelem bejött pár év alatt, ugyan úgy visszajöhet a gáz is. Itt lóg a levegőben, mint az előző hozzászólásban idézett autógáz példája is mutatja.

szocsmarciVálasz erre
2017-11-23
23:36:47
Előzmény: sándor #51329#51331
Mint sokszor, most sem értek veled egyet.
1. Minden cég profit orientált, ez a vállalkozások lényege. Idézem:
" vállalkozás és a vállalat fogalma
Vállalat olyan önállóan gazdálkodó szervezeti alapegység, mely kockázatot vállalva nyereségnövekedésre és tokegyarapításra törekszik és külső környezetével áru-pénz kapcsolatban van. A vállalat kielégíti a fogyasztói igényeket, szükségleteket. A vállat profitorientált. "
Az emberek viselkedése is erősen pénz függő, erről hadd ne másoljak be idézeteket.
Ha a játékszabályok egyértelműek, és mindenki betartja, akkor nincs nagy baj.
AZ általad citált szegedi és makói házak esetében a játékszabályokat valaki durván felrúgta. De amiről most van, az kicsit más, mivel az eszközért nem kell fizetni, és a tulajdonjog a KFT-nél marad. Abban igazad van, hogy 20 év hosszú idő, és a lényeg a szerződés apró betűs részében lesz. Kevés ember fogja csak fel, mit jelent beengedni az ingatlanra valakit (valamit), és tűrni annak tevékenységét/jelenlétét. A másik, hogy sok minden változhat, ami ma előnyös, az holnap hátrányos lesz. A pénz mindenki szemét elhomályosítja.

2. A termelők szétszórtsága nem hátrányos. Tehermentesíti a hálózatot azáltal, hogy az energia nem utazik messzire. Mivel feltételezhető, hogy nyugat Magyarországon több napelem épülne a magasabb életszínvonal miatt, ezért bónuszként a kelet-nyugat irányú elektromos energiaáramlás nagysága is csökkenne napsütéses időben. (Köztudott, hogy az alapvető szállítási irány ma Magyarországon kelet-nyugat irányú.)

3. A baj ezzel a céggel csak az, hogy a KFT., mint termelő cég valószínű ki akar bújni az energia termelő vállalkozásokra vonatkozó szabályok alól azzal, hogy a lakosságon keresztül termeltet energiát. Ezért feltételezhetően a lakóval kötteti meg az MVM-es szerződést, a napelemet csak bérbe adja a lakosságnak, és egy háttér szerződésben (KFT és a lakó közt) biztosítja a folyamatos termelést. Ezenfelül még ott a banki hitel kérdése, és az, hogy az állam változtathat a felvásárolt energia árán, vagy mennyiségén. Ezek a lakosság kockázatai lesznek.

Minél nagyobb lesz ez a KFT, annál több energiát kezel, és annál nehezebben terhelnek fel/le a villamos erőművek. Ha ez megtörténne, akkor ezt a KFT-t már nem lehetne simán kiiktatni (felvásárolni/államosítani), mert az érintett (most már nagyszámú) lakosság egyben választó polgár is. Ezért úgy hiszem hogy az állam közbe fog avatkozni még a legelején.

Ui.: Létezik olyan hatás, ami az emberek döntéshozó képességét befolyásolja, ha pénzt látnak. Adás-vételnél ha karnyújtásnyira van a pénz (vagy látó távolságban), akkor a vevők meg akarják azt szerezni még akkor is, ha később többet kapnának érte.
2017-11-23
20:23:38
#51330
Napelem-telepítést indít a lakosságnak jövőre az állam
www.hvg.hu/gazdasag/20171123_napelem_nkm

2017-11-22
02:17:28
Előzmény: szocsmarci #51328#51329
Odáig stimmel, hogy piac felmérés. Finomítva, az emberi mohóság felmérése.

Ahol a gondok kezdődnek, azok egy az egyben megegyeznek a szegedi és makói lakás balhékkal. A "szolgáltató" épített, a lakók neki fizették ki a lakás árát addigra, mire beköltöztek. A szolgáltató hanyagolni kezdte a bank felé a lakók pénzének a továbbítását. Egy jelentéktelen félmondat, egy szó miatt egy lakó kivételével (ő nem volt hajlandó lemondania a rendelkezési jogáról az építő részére) az összesnek újból ki kellett fizetnie most már a bank felé is a teljes lakás árat. A szolgáltató azóta már ül, de az üzlete további társasházakban még virágzik.
A példa arra szolgál, hogy nem szabad kiadni, átadni a tulajdonosi irányítást semmilyen "szolgáltatónak".

A villamosenergia termelésben a 15 perces időszak nem csak elszámolási időszak, hanem kötelezettségi időszak is. Leginkább az, a tervezhetőség miatt.
Egy, de inkább több 499 KWh-ás mini naperőmű már a pillanatnyi helyi időjárás figyelembe vételével is tervezhető a következő negyedórára. A kisebbek nem. Belül vannak a számítási hibán, de a sok kis hiba borítja a 15 perces tervet.

Amennyiben a tulajdonosi viszonyokat firtató kérdéseket értelmezem, abból a számomra az derül ki, hogy valami felelősség megosztás lenne a "nem doktorálás", illetve az induláskor minimálisan olcsóbb áram ára.

Ami erősen kockázatos az egészben, hogy egy ilyen telep a szétszórtsága miatt nem tud közvetlenül rácsatlakozni a középfeszültségű hálózatra.
A 20 évre lekötött kötelezettségek agyonvágják az ingatlan értékét. Különösen, ha két év múlva további olcsóbb termelő egységekkel kell versenyezniük.
A közös szerződéses kapcsolat egymáshoz köti a tulajdonosokat. Azok anyagi, családi helyzete a folyamatos változás miatt befolyással lesz az induláskori helyzetre. Mivel közösen felelősek a szolgáltató felé, ezért borítékolható a későbbi viszálykodás. Kizárt dolog, hogy 20 év alatt ne legyen ház átalakítás, ne árnyékoljanak a kezdetben még nem zavaró fák és a közben épült építmények, stb.
Egy későbbi nem teljesítés esetén a szolgáltató egy jó szerződéssel minden felelősséget áthárít a tulajdonosokra. Ezt érzem ki a kérdésekből.

Ha csak a tulajdonosok szövetkeznének, akkor egészen más a szerződési alapjuk még akkor is, ha az esélyük kevesebb lesz.
A tárolást semmiképpen nem kerülhetik el, ezt jól látod. Nagyon komoly kötelezettségeket kell a kicsiknek teljesíteni, ami már nem éri meg.
Ilyen szempontból induljál ki abból, hogy egyetlen kicsinek mennyire lenne rentábilis negyedórás teljesítésre beruházni. Ezen az sem változtat, ha egy, a piaci rést látó szervezkedő akár 500 kicsit össze tud toborozni.
500 kicsi térben már annyira széttagolt, hogy saját hálózat nélkül működésképtelen.

Amúgy ki lenne olyan rövidlátóan mohó, hogy lekötné az ingatlanát húsz évre, amikor akár egy télre is köthet szerződést most is a szolgáltatójával?
szocsmarciVálasz erre
2017-11-21
16:37:10
Előzmény: sándor #51326#51328
Kissé árnyaltabb lesz a statisztika, ha nem minden választó megy végig az összes válaszon - szerintem ezzel nincs gond.

Kimásoltam a lényeges részeket:

--------------------------------------------------------------------------
Egy szolgáltató családi házakra telepíthető napelemes rendszerek új megoldásának bevezetését tervezi. Arról szeretnénk visszajelzést kapni, hogy ebben az elgondolásban mi az, ami tetszik és mi az, ami nem tetszik a fogyasztóknak.

Az elgondolás lényege, hogy a szolgáltató építi ki és tartja karban a rendszert, a fogyasztó (ház tulajdonosa) a hagyományos áramszámla helyett egy szolgáltatási díjat fizet, melynek összege a jelenlegi áramszámla összegéhez hasonló lenne.
A rendszer főbb ismérvei:
- nincs beruházási költség
- a fogyasztó havi díjat fizet
- a szolgáltató méri fel, hogy az ingatlan alkalmas-e a rendszer kiépítésére, majd megtervezi, engedélyezteti és telepíti azt
- a szolgáltató gondoskodik a rendszer felügyeletéről, karbantartásáról és garanciát is biztosít a rendszerre
- a napelemes rendszer a szolgáltató tulajdonában marad
- a fogyasztó a rendszer működését és annak környezetre gyakorolt pozitív hatását interneten vagy mobil applikáción keresztül folyamatosan nyomon tudja kísérni

Az ismertetett szolgáltatás érdekelné, ha annak havidíja a jelenlegi áramszámlájánál 10 százalékkal magasabb lenne?

És ha öt százalékkal magasabb lenne?

És ha ugyanannyi lenne?

És ha öt százalékkal alacsonyabb lenne?

És ha tíz százalékkal alacsonyabb lenne?

Az ismertetett megoldás esetében a szolgáltató legalább 20 éves működéssel számol, ennek megfelelően a szerződés is legalább 20 évre szólna, ugyanakkor a rendszer a ház tulajdonjogával együtt átruházható, örökölhető lenne. Ön elfogadhatónak tartja ezt a megoldást?

--------------------------------------------------------------------------

Ennek alapján szerintem nem egy rosszindulatú közvélemény kutatás, hanem piac felmérés.

Egy KFT (gondolom banki hitelből) teleszórja a tetőket napelemmel, amit a KFT üzemeltet. A bank felé rendesen törleszt a lakók által befizetett díjból, a többlet termelést zsebre teszi. Amiért jó ez a konstrukció, hogy nem kell minden lakónak napelem telepítésből doktorálni, csak eltűrni, a KFT embereinek munkavégzését, a napelemek és az inverter hely foglalását - cserébe egy olcsóbb havi díjért. Ez egy piaci rés, ami talán életképes lehet. Más kérdés hogy az MVM nem fogja engedni, hacsak nem szerzi meg a KFT a nagy energia termelőkre vonatkozó engedélyeket, vele a 15 perces adatszolgáltatási kötelezettséget és az eltérési bírságok lehetőségével.
Arról ne is szóljak, hogy egy esetleges hálózati üzemzavarkor esetleg előírná a KFT-nek a hálózatba történő rásegítést (a telepített akkumulátorok segítségével).

2017-11-18
23:11:58
Előzmény: Paragon #51325#51327
Kíváncsiság képen 3 teljesen eltérő profilú fogyasztót adtam meg. Mindet végig vitte.
2017-11-18
13:13:31
Előzmény: Paragon #51325#51326
Paragon!
Nagyjából stimmel, hogy ez nem egy cég kérdőíve.
Beazonosíthatatlan és úgy van megszerkesztve, hogy amennyiben nem a nekik megfelelő választ adod, akkor kizár az újabb rákereséséből is.
Előre meghatározott eredményt hozó, valószínűleg megrendelésre készített "közvélemény" kutatás.
Elkötelezett újságokban találkoztam hasonló megoldással.

Német gazdasági és sport információ források már évek óta alkalmazzák ezt a megoldást. A rákereséskor azonnal tudják, hogy nem vagy, nem lehetsz az ő célközönségük. Viszont egy szűz IP címről egy kis hollandiai kerülővel elfogadnak. Szerencsére van a guglin is átjárható luk.

Szerintem ne add ki az adataidat!
2017-11-18
07:38:28
Előzmény: sándor #51321#51325
Sándor!
Tartozom a kérdőív hivatkozással. Ime www.adatfelvetel.com/limesurvey/index.php/134956
2017-11-17
21:37:30
Előzmény: pali #51322#51324
Mindkét hozzászólásoddal egyetértek,olyan dolgokról hosszadalmasan értekezni,amire semmilyen befolyásunk nincs,nem sok értelmét látom.Cserébe,amire nekem mint egyénnek befolyásom van,azt megtettem,szigeteltem a házat,napelemet telepítettem,hőszivattyús fűtést csináltam,10 m3-es esővíztárolóm van,monitorozom az energia felhasználásomat(bárki megnézheti). A két mondat kifejezetten jó.
villam64Válasz erre
2017-11-17
21:12:47
Előzmény: sándor #51317#51323
Szia Sándor

Nem értek veled egyet. Ami nagyban megvalósítható, az megvalósítható kicsiben is. Én 9 millió állampolgárt képviselek és nem egyet. Meg tudom oldani gazdaságosan az egyéni rendszerek hálózatba illesztését. Hogy ez nem tetszik a rabszolgatartóknak, leszarom.
2017-11-17
20:50:32
Előzmény: sándor #51319#51322
Sándor!

Magyarország (bármely ország) energiastratégiáját az aktuális politikai és gazdasági elit határozza meg.

Az egyén felelőssége, hogy a lehető legkevesebb energiát használja el, lehetőleg megújulót.

Két mondat is elég :)


Pali


2017-11-17
19:29:37
Előzmény: Paragon #51320#51321
Paragon!

Villám és én fogalmaztuk meg a kezdetekben az energia (nem csak villamos) termelő szövetkezéseken alapuló helyi, kicsi, nevezheted gridnek is, rendszerek megvalósíthatóságát.
Ebben a mai napig egyetértünk villámmal.

Az, hogy azóta másként alakulnak a dolgok, nem rajtunk múlott.
Az utakon is úgy közlekedünk, hogy követjük a nyomvonalat. Meg lehet próbálni fiatalosan, de öregesen is kiegyenesíteni is a kanyarokat, csak éppen nem jutunk közelebb a célhoz.
Láthattad, hogy pl. bemutattam a saját fogyasztói helyem villamosenergia fogyasztási mérlegét. Azt, hogy évről évre mennyit javítottam rajta. Kár, hogy villám, de senki más sem volt erre hajlandó.
Ezért most én is sértődjek meg? Mindenkinek joga, hogy csak érvel, vagy bizonyít is.
Aki tudja mit jelent előállni egy energia mérleggel, az érti, hogy miért nem elég kijelenteni, hogy ingyen fűtök, vagy bizonyítani is tudom azt.
Könnyebb személyeskedni, mint tényeket megismertetni a többiekkel.

A jelenlegi kazáncserém alkalmával időszerűvé vált a 2003-óta változatlan fűtésvezérlés finomítása.
Az azóta gyűjtött tapasztalatok és mások által a fórumon is ismertetett megoldások adaptálása egy még nem végleges megoldásban, próbaüzemben üzemel. A rövid időszak miatt még nem jelenthetem biztonsággal, de a megtakarítás jelenleg több mint 10%. Javulást reméltem, de nem ennyit. A tél majd eldönti.

Én az ilyen megoldásokat favorizálom. Ezért írtam a laddomat előnyeiről az ESBE keverőszelephez viszonyítva. Reakciót sem kaptam rá Zolitól. Tudom, hogy félelmetes szembesülni azzal, hogy fogalmam sincs arról, hogy a kettőnek a kapcsolási rajza szerint pontosan fordított a működése... Mitől fórum egy fórum, ha csak az egyik fél teszi az asztalra a tényeket?

Mindenkinek a lelke rajta, én amire hivatkozom, azt be is mutatom. Így és ezért láthattál sok, egészen friss tudományos és gazdasági anyagot az én segítségemmel.
Sajnos a komoly anyagok szerzői jogai kicsit mások, mint bulvár sajtóból kikapott, másnapra megcáfolt híreké.
A hírekhez, a tudományos anyagokhoz jutásomat csak úgy biztosíthatom, hogy ezeket a szigorú szabályokat betartom. Ezért nem tudtam feltenni anno Bousék anyagát az előadásuk másnapján. Közel egy évbe telt megkérni Boust, hogy tegye meg ő, mert ő a szerzői jog gazdája.


Végre a más témád!
Ez az ötlet (ezen a fórumon) szintén tőlünk, villámmal származik.
Azzal a különbséggel, hogy az eladó a háztető-közösség lett volna. Mi bértetőket terveztünk igénybe venni. Elsősorban saját ellátásra a felesleg értékesítésével. Nem akartunk saját villanyszámlás kuncsaftkört.
Ehhez eléggé vissza kellene olvasnod a fórumban.

A felajánlott megoldás nem ismeretlen. Amolyan energia-pilótajáték, mint amit a gázzal műveltek pár éve többen.
Bizonyára ismert előtted, hogy a héten adta vissza a Telekom a villamosenergia szolgáltatói jogát az állami nagy cégnek. Én spec tudtam róla, de nem vettem komolyan, magyarul nem hittem, hogy egy távközlési cég is működik a piacon.
A Telekom fogyasztói most már remélhetőleg a bejáratott úton térhetnek vissza a volt szolgáltatóikhoz! Nem kell annyi bonyodalommal számolniuk, mint például a hulladék elszállítás "átszervezése" áldozatainak.

A napenergia piac pillanatnyilag forr. Eladóként kell fellépni, ezt próbálják megcsinálni azok, akik valahonnan tőkéhez jutottak.
Magánvéleményem, hogy a tőkét a megkérdezettek bevonásával próbálják megszerezni. Jó lenne látni a kérdőívüket!
A legfontosabb a kapcsolati tőkéjük, mert láthatod, hogy bárkit jobb belátásra lehet szorítani a piac törvényeivel. A piac pedig általában a gazdaság vezetés előírásai szerint működik.
Én óvnék mindenkit (amíg nem bizonyították a létjogosultságukat) ezektől a beruházói köröktől.
Az állami hivatalos szervezetbe kell betagozódni. A politikai finnyásságot félre kell tenni. Energia előállításról és értékesítésről van szó, amire minden kurzus idején szükség lesz.
Egy nagy biztonságot nyújtó törvényi, gazdasági, szervezeti, és fizikai (erőmű és elosztó hálózat) háttér nélkül nem lehet senki résztvevője a villamosenergia termelésnek. Pillanatnyilag így működnek a szaldózók is.

Legjobb tudomásom szerint a kis kapcsolt rendszerek befogadásához inverterekre kell cserélni a jelenlegi transzformátorokat. Erről, ezzel lelkesedik villám is, teljesen jogosan.
Hivatalos formában nem tudok ilyen horderejű tervekről. (Egy, valószínűleg ezt a kérdést is érintő előadás anyagát még nem sikerült megszereznem.)
A központosított naperőművek befogadása elvileg megoldott, habár még sok kérdés tisztázásra vár. Elsősorban a tárolás, majd azok a harmonikusok, amelyek miatt sem működhet a sok kicsi.
Szerintem a kulcs a tárolás, és egyre inkább az lesz. Amíg a tárolás nem gazdaságos, addig én nem szerződnék semmilyen független szervezethez.
Látatlanul is megkockáztatom, hogy a kérdőívben szerepel a házi tárolás is, nem csak a tetők "bérbe vétele".
2017-11-17
17:28:22
Előzmény: sándor #51317#51320
Sándor,
Érdeklődve olvastam mind a Tied, mind villám hozzászólásait, számomra mindkettőben sok sok hasznos információ volt. A Tiéd -számomra- a bölcs, megfontolt, a témát átfogóan ismerő ember véleménye volt, de villám friss, újító szándékú hozzászólásai is tetszettek, mert hozzám közelállónak éreztem, annak ellenére, hogy a grid elképzelések létjogosultságát minden átfogó tudás nélkül, de kétséggel fogadom. Ami tetszett ebben a topikban, hogy a vélemények tényekkel,adatokkal, hivatkozásokkal voltak alátámasztva, ezt kellene folytatni,ez az előremutató. Sajnos az érvek mellőzése, a másik gondolatainak nem megértése gyakran vezet személyeskedéshez, és ez mindenkinek veszteség, az érintetteknek meg külön bosszúság.

Más téma, de még mindig energiapolitika: pár perce egy kérdőívet kaptam, amelyben azt firtatták, mi lenne a véleményem, ha kivülálló, pl egy cég rakna egy saját tulajdonú mini naperőművet a tetőmre, és én nekik fizetném a mostani havi villanyszámlámat. Tudtok erről valamit? Beruházói kör szervezkedik?, vagy csak valakik ötletelnek?
2017-11-17
16:41:48
Előzmény: pali #51318#51319
Pali!

A regényeket azért írják, mert más műfaj, mint a novella.
Az egy perces sem a lényegre törő fogalmazásról szól, hanem arról az intellektuális képességről, amivel az olvasónak rendelkezni kell a megértéséhez.
Minden műfajnak vannak értői. Olvasni is tudni kell.

Aki másik embert a korára hivatkozva lesajnálja, az érv-fogyatékos ember.
Én soha nem tettem ilyet a fiatalokkal. Gondolod, hogy akkor taníthattam volna őket?
Amiről nem tudhatnak, azt meg kell nekik magyarázni. Meg kell mutatni a forrást, ahol maguk is tájékozódhatnak.
Erről szólna akár ez a fórum is és nem a személyeskedésről.
A személyeskedés a gyengék műfaja.

Hogy végül mégse legyen parázs a hangulat, tegyél egy próbát!
Foglald össze három lényegre törő mondatban a mai magyarországi energiastratégiát!
Ha sikerül, akkor nagybetűs elismerést érdemelsz. Ha nem, akkor talán jobb, ha hallgattál volna.

Szurkolok a sikeredért! Viszont ha kibújsz a bizonyítás alól, akkor megérdemled, hogy olvass el minden villám linket.
2017-11-17
08:56:27
Előzmény: sándor #51317#51318
Sándor!

Ne haragudj meg, de ha ilyen regényeket írsz, akkor újból el fogod hagyni a fórumot. Nem lehet követni a csapongó gondolataidat.

Idős korodra sem sikerült lényegre törően fogalmaznod :(

Nagyon sajnállak.

Pali


2017-11-17
02:43:40
Előzmény: Paragon #51314#51317
Paragon,

valóban beragadt, mert lassan értelmetlenné vált a racionális érvelés.

Elég, ha azt olvasod, hogy tibi szerint akinek bejönnek a "jóslatai", az csak fején találja a szöget. Pedig a jóslatok szigorú energetikai, energiapolitikai érvrendszer alapján készültek, készülnek.
Sajnos aki csak a neki tetsző híreket olvassa, annak a realista ember legfeljebb pesszimista lehet.

Ami villámot illeti, az általa belinkelt dolgok közül kiemelek majd egy egy "pesszimista" lényeget. Hátha ráébred végre, hogy nem elég a címet elolvasva idézni, hanem a "szakmai egyenleg" mindkét oldalát illene elolvasni, értelmezni!
Csak lelkesedni kevés, félrevezető és másokat megtévesztő dolog.

Ami engem illet, pár éve jó időre kiszálltam a fórumból.
A biztonságtechnikát kivéve töröltem minden addigi hozzászólásomat, mert hasonló (igazságosan mondva kimondottan lejárató, durva) minősítést kaptam, nem úgy mint tibitől.
Arról, hogy az akkor általam "fejen talált" érvek, tények azóta megvalósultak, legalább villámnak tudnia kellene.
Akkoriban rengeteg panasz jelent meg a fórumon arról, hogy milyen nehéz engedélyeztetni egy napelemes rendszert. Arról is, hogy a szolgáltatók ott tesznek be ahol tudnak, pl. hetente változtatgatják az elfogadott inverterek listáját, stb.
Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a még csak tervekben létező, a lakosság számára biztosított uniós zöld pénzek elhelyezését plusz egy véleménnyel tudtam volna jó eséllyel befolyásolni.
Természetesen nem voltam egyedül, a pénzek felett azóta is meghatározó személyiség igényt tartott a mi szakvéleményünkre is.
Amikor kértem, hogy a nehézségeket mindenki írja meg, hirtelen felbukkant egy jól behatárolható hozzászólói kör, és engem lehülyéztek. A fórumot pillanatok alatt megtöltötték a saját sikeres, könnyű megoldásaikkal, magyarul a saját reklámjaikkal. Szerintük, ha ők intézik, akkor minden rendben van. Sikeresen, akadálymentesen bonyolódik, nincs adó, nincs macera, csak haszon és gyors megtérülés. Tökéletes a rendszer, feleslegesen ijesztgetem az idézett jogszabályokkal a fórumozókat.

A velem azonos, vagy a hozzám hasonló véleményű emberek, komoly egyesületek véleményét meghallgatta a pénzek felett döntő szakpolitikus. A fórum nagyon hiányzott az érvelésünkből, mert ez a komoly fórum maga lett volna a "nép hangja".
A pénz megjött, az energia szolgáltatók centralizációja megtörtént. Leválasztották a számottevő naperőműves termelést a napi szolgáltatói rendszerről.
Megvalósult az, hogy csak nagyban érdemes termelni. A kicsikből ennyi elég, így is jól mutatnak az uniós elszámolásban.

Az önérdekelt napelem építgető, engem lehülyéző társaságok egymással is marakodva abban a pillanatban eltűntek minden fórumról, amikortól nem tudták az olcsó, szakszerűtlen megoldásaikkal, az árban és minőségileg kifogásolható rendszereikkel tovább befolyásolni azt a nagyon keskeny piaci réteget, ahol addig a zavarosban halásztak. (Pályázatok!?!)
S...keverők voltak, minimális biztonságtechnikai ismeretek nélkül.

A tisztességes többek közül sokan kénytelenek voltak bedobni a törülközőt.
Sajnos villám a mai napi állítja, hogy Bousék "csak" egy invertert próbáltak meg kifejleszteni. Ez az egyik legjobban tetten érhető pont, ahol villám is félrevezet mindenkit. Vagy el sem olvasta a Bous által egy időre szabadon közreadott tanulmányt, ahol a hangsúly a micro rendszereken volt. Ha mégis elolvasta és megértette, akkor viszont szándékosan járatja le Bousék tudományos értékű munkáját.
Ennyit a kisembereken segítő módszerek, megoldások, rendelkezések sorsát befolyásoló emberekről.


Ma már gyakorlatilag senki nem köthet bele az új napelemes rendszerbe, mert a közintézményekre telepített, illetve a támogatásból megvalósuló naperőművek valóban a lakosság érdekeit szolgálják. Csökkentik a közigazgatási és közellátási rendszer fenntartásának a lakosságot terhelő részét. Tehát az uniós pénz valóban a arra megy, amire kaptuk, csak nem egészen úgy, ahogyan sok fórumozó még ma is szeretné. Többek között én is.

Már meg sem tudom mondani, hogy hányszor írtam le, hogy önellátónak, illetve a piacra eladóként kell kilépni, mert ez az egyetlen olyan megoldás, amit nem törhetnek derékba a már meglévő adók és a kilátásba helyezett egyéb sok megszorítás.
Falra hányt borsó volt az egész, értelmetlen erőlködés a részemről. Maximum egy olyan "elismerés", hogy egy pesszimista időnként "fején találja" a szöget.
Sajnos a "tibik" vagy nem olvasnak, vagy nem értelmezik helyesen az olvasottakat.
Sajnos nem értenek az energetikához, a szakmához. Az energiapolitika pedig olyan a számukra, mint amikor két képviselő kígyót békát kiabál egymásra.
Óriásit tévednek.

Szeretném tibit (is) emlékeztetni arra, ha már az én hosszabb távra visszanyúló energiapolitikai, energiastratégiai írásaimat informáltság hiányában nem érti, akkor válasszon olyan rövid időszakot, a közelmúltat, amikor vélhetően már tudott olvasni, és talán még rémlenek a következők.
- Aki olvas és híreket néz, az még emlékszik arra, hogy napelem program mindössze két-három éve létezik. Előtte (négy-öt éve) követhetetlen számú áramlatot terveztünk a földgáz számára. Sorra avattuk a gázturbinás erőműveket.
A múlt héten köteleztük el magunkat egy észak-dél gázvezeték mellett a szlovákokkal. Aki erre sem emlékszik, az miért akar energiastratégiáról érdeklődni?
- Paksot felhozzam? Minek? Aki a régit nem ismeri, annak az új csak ellenség.
A tegnapi hírt, hogy csak úgy tartható az 1,5 fokos felmelegedés, ha felgyorsítjuk az atomerőművek építését, már szinte szégyenlem említeni. Nemzetközi tudományos állásfoglalás, hogy az eddigi zöld próbálkozások csődöt mondtak és a jövőben sem fogják megoldani a problémát. Még az emberiség által generált probléma-részt sem!
Bizonyított tény, hogy mennyit szennyez az emberiség. Azt, hogy ez a szennyezés a valóságban a természetes felmelegedéshez viszonyítva a kimutathatatlan szint alatt van, az ebből élők elhallgatják.
A sorozatos kihalások sem említésre méltó hírek. A hatalmas felmelegedések és lehűlések jóval az emberiség megjelenése előtt meg sem történtek.
Bezzeg a villám által is előszeretettel idézett környezetszennyező erőművekből távozó felhők azok igen. Azok okozzák a globális felmelegedést.
Ha legalább szakember és nem hobbista tenne fel ilyen képet, akkor a hűtőtornyokból távozó vízpárát nem lehetne az emberekkel megetetni, mint környezetszennyező anyagot.


Most sorban, minden, a villám által belinkelt cikkből kiragadok egy-egy pici részletet, amit villám vagy nem olvasott el, vagy nem hajlandó tudomásul venni.
Pedig ha megtenné, akkor megkímélhetne mindenkit a félrevezetéstől.
Nem tudom, hogy rajtam kívül más utána néz e a villám által feltett anyagoknak, mert én eddig megtettem. Azt gondoltam, hogy komoly, szakmai anyagot kapok. Olyat, amiről érdemes véleményt cserélni. Sajnos ezek az anyagok nem érdemesek arra, hogy komolyan foglalkozzunk velük!
Akkor az általam önkényesen kiragadott részletek azokból az anyagokból és olyan sorrendben, amilyenben villám fontosnak tartotta a saját véleménye megerősítése céljából.
Aki nem hiszi, az olvassa el a villám linkjeit!

- "A város vezetése felismerte: a decentralizált energiahálózat lehet a legjobban a szolgálatukra. Ha minél több ház önellátó az áramtermelés terén, az jelenti a legbiztosabb megoldást az újabb természeti katasztrófák esetére. Akkor nem kell az áramvezetékek meghibásodásától, a póznák kidőlésétől tartani.
A város energiafogyasztása 25 százalékát már megújulókkal fedezi, írta a Reuters hírügynökség. Ezekre az önellátó épületekre mondják azt: off the grid. Leválnak a hálózatról – legalábbis időről időre."

És mi lesz az időn túli idővel?

- "A Népszavában Marnitz István felidézte: a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia szerint Magyarország jövőbeni áramellátását „atom-szén-zöld” alapra kell helyezni. Ebből viszont azóta szinte kizárólag az „atom”-ág körvonalazódik: az Orbánkabinet nettó 3 ezermilliárdos orosz állami hitelből a jelenlegieket mintegy negyedével meghaladó méretű atomblokkokat húz fel Paksra. A cikk szerint a „zöld” irány jóval homályosabb: a kormánypárt leginkább a hátországnak kedvező állami napelem-beruházások iránt mutat érdeklődést. A háztáji és az egyszeri magánberuházók napelem-telepítési terheit viszont folyamatosan növelik, a szélerőmű-építést gyakorlatilag betiltották. A „biomasszafelhasználás” továbbra is főként az erdő fáinak elégetésében merül ki. A növényi bioüzemanyagok adóját szintén emelték. Kitűnő adottságaink ellenére a földhő hasznosításában európai sereghajtók vagyunk."

Nincs szükség kommentárra!

- "Az elektromos autó egy olyan gépjármű, amelyet egy vagy több villanymotor hajt, az újratölthető akkumulátorokban vagy más energiatárolóban tárolt elektromos energiát használva. Nem bocsátanak ki káros anyagokat, nagymértékben csökkentik a helyi légszennyezést, és jelentős mértékben csökkenthetik az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét . Emellett növeli az adott ország energiafüggetlenségét."

Hangsúly az utolsó mondaton!

- "A cél az, hogy a fogyasztók aktívabban részévé váljanak a villamosenergia rendszereknek - akkor és olyan energiát fogyasszanak, amilyet szeretnének - mondta a Mavir Zrt. vezérigazgatója. A megváltozott fogyasztói igények ugyanakkor nehezítik a rendszerirányító munkáját. A prosumerek (egyszerre energiát termelő és fogyasztó ügyfelek) is igénylik a stabil elektromos ellátást, amit csak megfelelően karbantartott hálózattal lehet biztosítani. A hálózat fenntartása, fejlesztése azonban költséges, s ha a hálózati bevételek csökkenek, például az egyéni termelés miatt, az problémát fog jelenteni hosszú távon - tette hozzá a szakember."

Nesze neked egyéni termelés!

- "A városvezető elmondta, a fejlesztésre a Modern városok program keretében kerül sor, valamennyi hazai költségvetési forrásból valósul meg, önkormányzati forrást nem kell hozzátenni. A tervezett beruházások a város üzemeltetési, működtetési költségeit és az energiafelhasználást csökkentik innovatív, modern technológiákkal - jelentette ki.
A 8,6 milliárd forintból Békéscsaba három pontján összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark és 6 megawattnyi tárolókapacitás épül ki. Hatmilliárdot a kormány biztosít, 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. tesz a projektbe - részletezte Nagy Ferenc (független) alpolgármester és Borbola István, a polgármesteri kabinet tagja.
A napenergiával az új, ugyancsak a program részeként tervezett multifunkcionális sportcentrum, az új versenyuszoda és a röplabda akadémia világítását látnák el, emellett épülne egy elektromos buszgarázs is, ahol szintén a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat."

Mint ha Békéscsabán sem számítanának a kicsikre! Nem igaz?


Szóval paragon, nagyjából ezért fagytunk le. Tájékozatlanság, félrevezetés mellett értelmetlen ilyen horderejű dolgokról beszélgetni.
Részemről nem látom jelét, hogy a témát érdemes lenne folytatni. Ezen a szinten biztosan nem.
Igazán sajnálom.

villam64Válasz erre
2017-11-16
21:13:08
Előzmény: Paragon #51314#51316
Szia
Ahogy 444Tibi írja. Az utolsó hozzászólásomhoz írok hozzá dátummal.
2017-11-16
12:09:29
Előzmény: Paragon #51314#51315
Szerintem villam nem uj hsz-t ir, hanem szerkeszt, ezert van az altalad irt tunet. 51283 hsz konkretan.
2017-11-16
10:30:03
Előzmény: kovyhun #51284#51314
Mi lehet a gond ezzel a topic-kal? Beragadt egy adott dátumnál, és az új hozzászólásokat dátum szerint jelzi, viszont csak egy régebbi hozzászólást látni. Ez így megy már hetek óta
2017-10-29
16:15:00
#51284
Nemrég olvastam hogy létezik egy "Brooklyn microgrid" projekt.
Sajnos bővebb információt magyarul nem találtam.
www.power-technology.com/features/featurethe-brooklyn-microgrid-blockchain-enabled-community-power-5783564/
Ismeri valaki ennek a technikai hátterét? Külön hálózatot használ vegyesen a közcélú hálózattal?

villam64Válasz erre
2017-10-29
14:57:42
Előzmény: sándor #51280#51283
Szia Sándor
Elkezdem, de több lépcsőben válaszolok.

Engem nem érdekel pár pénzéhes ember. Több millióról beszélek.

Kiállsz a nagy erőművek mellett. Én is, csak nálam a negyedik helyen állnak. Első helyen a házi erőművek. Másodikon a házi tárolók. Harmadikon a helyi tárolók. Negyediken a tartalék erőművek. Jelenleg is meg van a hálózat rendszer, csak tovább kell fejleszteni vissza irányba is. Ugyan úgy megmaradnak a csomópontok. A különbség annyi az álláspontunk között, hogy te elképzelsz 10 nagy erőművet, én meg 1 millió kis erőművet 10 csomóponti hálózatba rendezve. Változtatni kell az inverterek szabályozásán. Jelenleg 260 V-nál lekapcsolnak. Ehelyett, úgy kell programozni, 240 V-tól kezdje el csökkenteni a kitáplálási teljesítményét, miután feltöltötte a energia tárolót, megtermelte a szükséges hőenergiát. A 260 V-ot el sem kell érnie. Ha szükség van rákapcsolódnak a hálózatra a nagy erőművek, megfelelő tarifával.

Az építendő nagy erőművek a soha meg nem térülő kategóriába tartozna. Az én pénzemből építik, és utána fizethetek a villamos energia után. Nincs megtérülése. Inkább a sok kicsi hálózatba rendezését csinálom.

Bousék nem oldották meg a problémát, csak elkezdték építeni az okosabb invertert. A megoldás sokkal hosszabb távú. Ugyan olyan hosszú, mint Paks II. A szkeptikusok, amikor napelem építésekről, hatásokról beszélnek, azt 1 év időtartamú nagy beruházásnak tekintik. Pedig a folyamat 20 évig is eltarthat. Ebből kifolyólag is a hatása a rendszerre minimális, mert folyamatos. Kis lépések tömkelege.

Számomra ez jövőkép, és nem az amit meg lehetne állítani. Lehet küzdeni ellene, de a fejlesztések tovább folytatódnak, mert nagyon sok embernek ez az érdeke. Én is egyre több rendszer építésében vállalok rész szerepet. A kamatmentes hitel is lerövidíti a beruházás költségét.

A naperőművek a rendszerben egy szelet. Összességében tervezem a jövőt. A jelenlegi akkumulátorok egy szelet a tárolásban. Azonkívül még sok energia tárolót fejlesztenek, és építenek.
A házak korszerűsítése szintén csökkenti az energia felhasználást. A villanybojlerek helyett hőszivattyús bojlerek. Kevesebb fűtési energiát fogyasztó házak.

A házi naperőművek építése a legegyszerűbb feladat, mert nem kell helyet biztosítani neki, csak a meglévőt kell hasznosítani.

Nálam az 1 fázis feszültsége 235-240 V között változik. Az ismerősömnél 2 fázison is leesik a feszültség 220 V-ra, vagy alá is. Ebben az esetben nagyon jól jön a szolgáltatónak a naperőműves rendszer besegítése. Viszont itt is látszik még, az inverter fejlesztés szükségessége. Az inverter ugyanis nem foglalkozik a fázisonként változó feszültséggel, hanem minden fázisra ugyanakkora teljesítményt nyom. Ez is programozás kérdése, hogy próbálja kiegyenlíteni a hálózatot. A leterheltebb fázisra nagyobb teljesítményt engedjen elvonva a kisebb terheltségű fázistól. De ez is csak unios szabályozás kérdése, a technológia adott.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szomoru_rekord_szuletett_meteorologus.650339.html

20171104
Higashi Matsushima olyan rendszert épített fel, hogy vészhelyzet esetén a város 3 napig képes ellátni magát külső forrás, azaz valamely távoli erőmű villamos energiája nélkül.
www.piacesprofit.hu/klimablog/napenergiaval-veszelik-at-a-termeszeti-katasztrofakat/

20171105
www.mvm.hu/download/MVM-Hirlevel-2017.-majus-2..pdf
www.termalenergia.hu/wp-content/uploads/2017/05/Toth-Boldizsar-201705.pdf

20171107
www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_valtozasok_elott_a_magyar_energiapiac_itt_a_figyelmeztetes.650605.html

20171115
www.zoldtech.hu/cikkek/20171113-napelem-Bekescsaba?h=xled
2017-10-29
14:39:59
#51282
Sándor ha túl pesszimista, és racionális, de úgy tűnik pár dologban fején találja a szöget, pl.

Külön termék lesz a villanyautó-áram Magyarországon

totalcar.hu/magazin/hirek/2017/10/25/kulon_termek_lesz_a_villanyauto-aram_magyarorszagon/

Bár még csak tervezet, biztató...
Nemhogy ingyen tankolsz a saját napelemedből, az otthoni töltés merénylet az államkassza ellen nemsokára sőt bűncselekmény.
Amúgy igen frappánsat olvastam, és támogatom,
Ne lopj, ne csalj, ne hazudj! Az állam nem tűri a konkurenciát.
Nem akarok a politika mezsgyéjére tévedni, de itt meg villámnak van igaza, sok, nagyon sok dolog politikán belül dől el.
Pl. ez is, tehát műszaki vonalon az otthon tankolás mindenkinek jár sőt ezekszerint a hálózat el is bírná, csak éppen adóköteles lesz.

Úgyhogy ha valóban MINDEN támogatást megvonnak, ÉS ráterhelnek ezerféle adót, akkor a franc se fog villanyautókázni kis hazánkba.
Ugyanígy pár tollvonással napelem otthon kampec, nem sötét jövőt vizionálok, csak elgondolkodtam.


Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva