English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-11-18
07:38:28
Előzmény: sándor #51321#51325
Sándor!
Tartozom a kérdőív hivatkozással. Ime www.adatfelvetel.com/limesurvey/index.php/134956
2017-11-17
21:37:30
Előzmény: pali #51322#51324
Mindkét hozzászólásoddal egyetértek,olyan dolgokról hosszadalmasan értekezni,amire semmilyen befolyásunk nincs,nem sok értelmét látom.Cserébe,amire nekem mint egyénnek befolyásom van,azt megtettem,szigeteltem a házat,napelemet telepítettem,hőszivattyús fűtést csináltam,10 m3-es esővíztárolóm van,monitorozom az energia felhasználásomat(bárki megnézheti). A két mondat kifejezetten jó.
villam64Válasz erre
2017-11-17
21:12:47
Előzmény: sándor #51317#51323
Szia Sándor

Nem értek veled egyet. Ami nagyban megvalósítható, az megvalósítható kicsiben is. Én 9 millió állampolgárt képviselek és nem egyet. Meg tudom oldani gazdaságosan az egyéni rendszerek hálózatba illesztését. Hogy ez nem tetszik a rabszolgatartóknak, leszarom.
2017-11-17
20:50:32
Előzmény: sándor #51319#51322
Sándor!

Magyarország (bármely ország) energiastratégiáját az aktuális politikai és gazdasági elit határozza meg.

Az egyén felelőssége, hogy a lehető legkevesebb energiát használja el, lehetőleg megújulót.

Két mondat is elég :)


Pali


2017-11-17
19:29:37
Előzmény: Paragon #51320#51321
Paragon!

Villám és én fogalmaztuk meg a kezdetekben az energia (nem csak villamos) termelő szövetkezéseken alapuló helyi, kicsi, nevezheted gridnek is, rendszerek megvalósíthatóságát.
Ebben a mai napig egyetértünk villámmal.

Az, hogy azóta másként alakulnak a dolgok, nem rajtunk múlott.
Az utakon is úgy közlekedünk, hogy követjük a nyomvonalat. Meg lehet próbálni fiatalosan, de öregesen is kiegyenesíteni is a kanyarokat, csak éppen nem jutunk közelebb a célhoz.
Láthattad, hogy pl. bemutattam a saját fogyasztói helyem villamosenergia fogyasztási mérlegét. Azt, hogy évről évre mennyit javítottam rajta. Kár, hogy villám, de senki más sem volt erre hajlandó.
Ezért most én is sértődjek meg? Mindenkinek joga, hogy csak érvel, vagy bizonyít is.
Aki tudja mit jelent előállni egy energia mérleggel, az érti, hogy miért nem elég kijelenteni, hogy ingyen fűtök, vagy bizonyítani is tudom azt.
Könnyebb személyeskedni, mint tényeket megismertetni a többiekkel.

A jelenlegi kazáncserém alkalmával időszerűvé vált a 2003-óta változatlan fűtésvezérlés finomítása.
Az azóta gyűjtött tapasztalatok és mások által a fórumon is ismertetett megoldások adaptálása egy még nem végleges megoldásban, próbaüzemben üzemel. A rövid időszak miatt még nem jelenthetem biztonsággal, de a megtakarítás jelenleg több mint 10%. Javulást reméltem, de nem ennyit. A tél majd eldönti.

Én az ilyen megoldásokat favorizálom. Ezért írtam a laddomat előnyeiről az ESBE keverőszelephez viszonyítva. Reakciót sem kaptam rá Zolitól. Tudom, hogy félelmetes szembesülni azzal, hogy fogalmam sincs arról, hogy a kettőnek a kapcsolási rajza szerint pontosan fordított a működése... Mitől fórum egy fórum, ha csak az egyik fél teszi az asztalra a tényeket?

Mindenkinek a lelke rajta, én amire hivatkozom, azt be is mutatom. Így és ezért láthattál sok, egészen friss tudományos és gazdasági anyagot az én segítségemmel.
Sajnos a komoly anyagok szerzői jogai kicsit mások, mint bulvár sajtóból kikapott, másnapra megcáfolt híreké.
A hírekhez, a tudományos anyagokhoz jutásomat csak úgy biztosíthatom, hogy ezeket a szigorú szabályokat betartom. Ezért nem tudtam feltenni anno Bousék anyagát az előadásuk másnapján. Közel egy évbe telt megkérni Boust, hogy tegye meg ő, mert ő a szerzői jog gazdája.


Végre a más témád!
Ez az ötlet (ezen a fórumon) szintén tőlünk, villámmal származik.
Azzal a különbséggel, hogy az eladó a háztető-közösség lett volna. Mi bértetőket terveztünk igénybe venni. Elsősorban saját ellátásra a felesleg értékesítésével. Nem akartunk saját villanyszámlás kuncsaftkört.
Ehhez eléggé vissza kellene olvasnod a fórumban.

A felajánlott megoldás nem ismeretlen. Amolyan energia-pilótajáték, mint amit a gázzal műveltek pár éve többen.
Bizonyára ismert előtted, hogy a héten adta vissza a Telekom a villamosenergia szolgáltatói jogát az állami nagy cégnek. Én spec tudtam róla, de nem vettem komolyan, magyarul nem hittem, hogy egy távközlési cég is működik a piacon.
A Telekom fogyasztói most már remélhetőleg a bejáratott úton térhetnek vissza a volt szolgáltatóikhoz! Nem kell annyi bonyodalommal számolniuk, mint például a hulladék elszállítás "átszervezése" áldozatainak.

A napenergia piac pillanatnyilag forr. Eladóként kell fellépni, ezt próbálják megcsinálni azok, akik valahonnan tőkéhez jutottak.
Magánvéleményem, hogy a tőkét a megkérdezettek bevonásával próbálják megszerezni. Jó lenne látni a kérdőívüket!
A legfontosabb a kapcsolati tőkéjük, mert láthatod, hogy bárkit jobb belátásra lehet szorítani a piac törvényeivel. A piac pedig általában a gazdaság vezetés előírásai szerint működik.
Én óvnék mindenkit (amíg nem bizonyították a létjogosultságukat) ezektől a beruházói köröktől.
Az állami hivatalos szervezetbe kell betagozódni. A politikai finnyásságot félre kell tenni. Energia előállításról és értékesítésről van szó, amire minden kurzus idején szükség lesz.
Egy nagy biztonságot nyújtó törvényi, gazdasági, szervezeti, és fizikai (erőmű és elosztó hálózat) háttér nélkül nem lehet senki résztvevője a villamosenergia termelésnek. Pillanatnyilag így működnek a szaldózók is.

Legjobb tudomásom szerint a kis kapcsolt rendszerek befogadásához inverterekre kell cserélni a jelenlegi transzformátorokat. Erről, ezzel lelkesedik villám is, teljesen jogosan.
Hivatalos formában nem tudok ilyen horderejű tervekről. (Egy, valószínűleg ezt a kérdést is érintő előadás anyagát még nem sikerült megszereznem.)
A központosított naperőművek befogadása elvileg megoldott, habár még sok kérdés tisztázásra vár. Elsősorban a tárolás, majd azok a harmonikusok, amelyek miatt sem működhet a sok kicsi.
Szerintem a kulcs a tárolás, és egyre inkább az lesz. Amíg a tárolás nem gazdaságos, addig én nem szerződnék semmilyen független szervezethez.
Látatlanul is megkockáztatom, hogy a kérdőívben szerepel a házi tárolás is, nem csak a tetők "bérbe vétele".
2017-11-17
17:28:22
Előzmény: sándor #51317#51320
Sándor,
Érdeklődve olvastam mind a Tied, mind villám hozzászólásait, számomra mindkettőben sok sok hasznos információ volt. A Tiéd -számomra- a bölcs, megfontolt, a témát átfogóan ismerő ember véleménye volt, de villám friss, újító szándékú hozzászólásai is tetszettek, mert hozzám közelállónak éreztem, annak ellenére, hogy a grid elképzelések létjogosultságát minden átfogó tudás nélkül, de kétséggel fogadom. Ami tetszett ebben a topikban, hogy a vélemények tényekkel,adatokkal, hivatkozásokkal voltak alátámasztva, ezt kellene folytatni,ez az előremutató. Sajnos az érvek mellőzése, a másik gondolatainak nem megértése gyakran vezet személyeskedéshez, és ez mindenkinek veszteség, az érintetteknek meg külön bosszúság.

Más téma, de még mindig energiapolitika: pár perce egy kérdőívet kaptam, amelyben azt firtatták, mi lenne a véleményem, ha kivülálló, pl egy cég rakna egy saját tulajdonú mini naperőművet a tetőmre, és én nekik fizetném a mostani havi villanyszámlámat. Tudtok erről valamit? Beruházói kör szervezkedik?, vagy csak valakik ötletelnek?
2017-11-17
16:41:48
Előzmény: pali #51318#51319
Pali!

A regényeket azért írják, mert más műfaj, mint a novella.
Az egy perces sem a lényegre törő fogalmazásról szól, hanem arról az intellektuális képességről, amivel az olvasónak rendelkezni kell a megértéséhez.
Minden műfajnak vannak értői. Olvasni is tudni kell.

Aki másik embert a korára hivatkozva lesajnálja, az érv-fogyatékos ember.
Én soha nem tettem ilyet a fiatalokkal. Gondolod, hogy akkor taníthattam volna őket?
Amiről nem tudhatnak, azt meg kell nekik magyarázni. Meg kell mutatni a forrást, ahol maguk is tájékozódhatnak.
Erről szólna akár ez a fórum is és nem a személyeskedésről.
A személyeskedés a gyengék műfaja.

Hogy végül mégse legyen parázs a hangulat, tegyél egy próbát!
Foglald össze három lényegre törő mondatban a mai magyarországi energiastratégiát!
Ha sikerül, akkor nagybetűs elismerést érdemelsz. Ha nem, akkor talán jobb, ha hallgattál volna.

Szurkolok a sikeredért! Viszont ha kibújsz a bizonyítás alól, akkor megérdemled, hogy olvass el minden villám linket.
2017-11-17
08:56:27
Előzmény: sándor #51317#51318
Sándor!

Ne haragudj meg, de ha ilyen regényeket írsz, akkor újból el fogod hagyni a fórumot. Nem lehet követni a csapongó gondolataidat.

Idős korodra sem sikerült lényegre törően fogalmaznod :(

Nagyon sajnállak.

Pali


2017-11-17
02:43:40
Előzmény: Paragon #51314#51317
Paragon,

valóban beragadt, mert lassan értelmetlenné vált a racionális érvelés.

Elég, ha azt olvasod, hogy tibi szerint akinek bejönnek a "jóslatai", az csak fején találja a szöget. Pedig a jóslatok szigorú energetikai, energiapolitikai érvrendszer alapján készültek, készülnek.
Sajnos aki csak a neki tetsző híreket olvassa, annak a realista ember legfeljebb pesszimista lehet.

Ami villámot illeti, az általa belinkelt dolgok közül kiemelek majd egy egy "pesszimista" lényeget. Hátha ráébred végre, hogy nem elég a címet elolvasva idézni, hanem a "szakmai egyenleg" mindkét oldalát illene elolvasni, értelmezni!
Csak lelkesedni kevés, félrevezető és másokat megtévesztő dolog.

Ami engem illet, pár éve jó időre kiszálltam a fórumból.
A biztonságtechnikát kivéve töröltem minden addigi hozzászólásomat, mert hasonló (igazságosan mondva kimondottan lejárató, durva) minősítést kaptam, nem úgy mint tibitől.
Arról, hogy az akkor általam "fejen talált" érvek, tények azóta megvalósultak, legalább villámnak tudnia kellene.
Akkoriban rengeteg panasz jelent meg a fórumon arról, hogy milyen nehéz engedélyeztetni egy napelemes rendszert. Arról is, hogy a szolgáltatók ott tesznek be ahol tudnak, pl. hetente változtatgatják az elfogadott inverterek listáját, stb.
Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy a még csak tervekben létező, a lakosság számára biztosított uniós zöld pénzek elhelyezését plusz egy véleménnyel tudtam volna jó eséllyel befolyásolni.
Természetesen nem voltam egyedül, a pénzek felett azóta is meghatározó személyiség igényt tartott a mi szakvéleményünkre is.
Amikor kértem, hogy a nehézségeket mindenki írja meg, hirtelen felbukkant egy jól behatárolható hozzászólói kör, és engem lehülyéztek. A fórumot pillanatok alatt megtöltötték a saját sikeres, könnyű megoldásaikkal, magyarul a saját reklámjaikkal. Szerintük, ha ők intézik, akkor minden rendben van. Sikeresen, akadálymentesen bonyolódik, nincs adó, nincs macera, csak haszon és gyors megtérülés. Tökéletes a rendszer, feleslegesen ijesztgetem az idézett jogszabályokkal a fórumozókat.

A velem azonos, vagy a hozzám hasonló véleményű emberek, komoly egyesületek véleményét meghallgatta a pénzek felett döntő szakpolitikus. A fórum nagyon hiányzott az érvelésünkből, mert ez a komoly fórum maga lett volna a "nép hangja".
A pénz megjött, az energia szolgáltatók centralizációja megtörtént. Leválasztották a számottevő naperőműves termelést a napi szolgáltatói rendszerről.
Megvalósult az, hogy csak nagyban érdemes termelni. A kicsikből ennyi elég, így is jól mutatnak az uniós elszámolásban.

Az önérdekelt napelem építgető, engem lehülyéző társaságok egymással is marakodva abban a pillanatban eltűntek minden fórumról, amikortól nem tudták az olcsó, szakszerűtlen megoldásaikkal, az árban és minőségileg kifogásolható rendszereikkel tovább befolyásolni azt a nagyon keskeny piaci réteget, ahol addig a zavarosban halásztak. (Pályázatok!?!)
S...keverők voltak, minimális biztonságtechnikai ismeretek nélkül.

A tisztességes többek közül sokan kénytelenek voltak bedobni a törülközőt.
Sajnos villám a mai napi állítja, hogy Bousék "csak" egy invertert próbáltak meg kifejleszteni. Ez az egyik legjobban tetten érhető pont, ahol villám is félrevezet mindenkit. Vagy el sem olvasta a Bous által egy időre szabadon közreadott tanulmányt, ahol a hangsúly a micro rendszereken volt. Ha mégis elolvasta és megértette, akkor viszont szándékosan járatja le Bousék tudományos értékű munkáját.
Ennyit a kisembereken segítő módszerek, megoldások, rendelkezések sorsát befolyásoló emberekről.


Ma már gyakorlatilag senki nem köthet bele az új napelemes rendszerbe, mert a közintézményekre telepített, illetve a támogatásból megvalósuló naperőművek valóban a lakosság érdekeit szolgálják. Csökkentik a közigazgatási és közellátási rendszer fenntartásának a lakosságot terhelő részét. Tehát az uniós pénz valóban a arra megy, amire kaptuk, csak nem egészen úgy, ahogyan sok fórumozó még ma is szeretné. Többek között én is.

Már meg sem tudom mondani, hogy hányszor írtam le, hogy önellátónak, illetve a piacra eladóként kell kilépni, mert ez az egyetlen olyan megoldás, amit nem törhetnek derékba a már meglévő adók és a kilátásba helyezett egyéb sok megszorítás.
Falra hányt borsó volt az egész, értelmetlen erőlködés a részemről. Maximum egy olyan "elismerés", hogy egy pesszimista időnként "fején találja" a szöget.
Sajnos a "tibik" vagy nem olvasnak, vagy nem értelmezik helyesen az olvasottakat.
Sajnos nem értenek az energetikához, a szakmához. Az energiapolitika pedig olyan a számukra, mint amikor két képviselő kígyót békát kiabál egymásra.
Óriásit tévednek.

Szeretném tibit (is) emlékeztetni arra, ha már az én hosszabb távra visszanyúló energiapolitikai, energiastratégiai írásaimat informáltság hiányában nem érti, akkor válasszon olyan rövid időszakot, a közelmúltat, amikor vélhetően már tudott olvasni, és talán még rémlenek a következők.
- Aki olvas és híreket néz, az még emlékszik arra, hogy napelem program mindössze két-három éve létezik. Előtte (négy-öt éve) követhetetlen számú áramlatot terveztünk a földgáz számára. Sorra avattuk a gázturbinás erőműveket.
A múlt héten köteleztük el magunkat egy észak-dél gázvezeték mellett a szlovákokkal. Aki erre sem emlékszik, az miért akar energiastratégiáról érdeklődni?
- Paksot felhozzam? Minek? Aki a régit nem ismeri, annak az új csak ellenség.
A tegnapi hírt, hogy csak úgy tartható az 1,5 fokos felmelegedés, ha felgyorsítjuk az atomerőművek építését, már szinte szégyenlem említeni. Nemzetközi tudományos állásfoglalás, hogy az eddigi zöld próbálkozások csődöt mondtak és a jövőben sem fogják megoldani a problémát. Még az emberiség által generált probléma-részt sem!
Bizonyított tény, hogy mennyit szennyez az emberiség. Azt, hogy ez a szennyezés a valóságban a természetes felmelegedéshez viszonyítva a kimutathatatlan szint alatt van, az ebből élők elhallgatják.
A sorozatos kihalások sem említésre méltó hírek. A hatalmas felmelegedések és lehűlések jóval az emberiség megjelenése előtt meg sem történtek.
Bezzeg a villám által is előszeretettel idézett környezetszennyező erőművekből távozó felhők azok igen. Azok okozzák a globális felmelegedést.
Ha legalább szakember és nem hobbista tenne fel ilyen képet, akkor a hűtőtornyokból távozó vízpárát nem lehetne az emberekkel megetetni, mint környezetszennyező anyagot.


Most sorban, minden, a villám által belinkelt cikkből kiragadok egy-egy pici részletet, amit villám vagy nem olvasott el, vagy nem hajlandó tudomásul venni.
Pedig ha megtenné, akkor megkímélhetne mindenkit a félrevezetéstől.
Nem tudom, hogy rajtam kívül más utána néz e a villám által feltett anyagoknak, mert én eddig megtettem. Azt gondoltam, hogy komoly, szakmai anyagot kapok. Olyat, amiről érdemes véleményt cserélni. Sajnos ezek az anyagok nem érdemesek arra, hogy komolyan foglalkozzunk velük!
Akkor az általam önkényesen kiragadott részletek azokból az anyagokból és olyan sorrendben, amilyenben villám fontosnak tartotta a saját véleménye megerősítése céljából.
Aki nem hiszi, az olvassa el a villám linkjeit!

- "A város vezetése felismerte: a decentralizált energiahálózat lehet a legjobban a szolgálatukra. Ha minél több ház önellátó az áramtermelés terén, az jelenti a legbiztosabb megoldást az újabb természeti katasztrófák esetére. Akkor nem kell az áramvezetékek meghibásodásától, a póznák kidőlésétől tartani.
A város energiafogyasztása 25 százalékát már megújulókkal fedezi, írta a Reuters hírügynökség. Ezekre az önellátó épületekre mondják azt: off the grid. Leválnak a hálózatról – legalábbis időről időre."

És mi lesz az időn túli idővel?

- "A Népszavában Marnitz István felidézte: a 2011-ben elfogadott Nemzeti Energiastratégia szerint Magyarország jövőbeni áramellátását „atom-szén-zöld” alapra kell helyezni. Ebből viszont azóta szinte kizárólag az „atom”-ág körvonalazódik: az Orbánkabinet nettó 3 ezermilliárdos orosz állami hitelből a jelenlegieket mintegy negyedével meghaladó méretű atomblokkokat húz fel Paksra. A cikk szerint a „zöld” irány jóval homályosabb: a kormánypárt leginkább a hátországnak kedvező állami napelem-beruházások iránt mutat érdeklődést. A háztáji és az egyszeri magánberuházók napelem-telepítési terheit viszont folyamatosan növelik, a szélerőmű-építést gyakorlatilag betiltották. A „biomasszafelhasználás” továbbra is főként az erdő fáinak elégetésében merül ki. A növényi bioüzemanyagok adóját szintén emelték. Kitűnő adottságaink ellenére a földhő hasznosításában európai sereghajtók vagyunk."

Nincs szükség kommentárra!

- "Az elektromos autó egy olyan gépjármű, amelyet egy vagy több villanymotor hajt, az újratölthető akkumulátorokban vagy más energiatárolóban tárolt elektromos energiát használva. Nem bocsátanak ki káros anyagokat, nagymértékben csökkentik a helyi légszennyezést, és jelentős mértékben csökkenthetik az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét . Emellett növeli az adott ország energiafüggetlenségét."

Hangsúly az utolsó mondaton!

- "A cél az, hogy a fogyasztók aktívabban részévé váljanak a villamosenergia rendszereknek - akkor és olyan energiát fogyasszanak, amilyet szeretnének - mondta a Mavir Zrt. vezérigazgatója. A megváltozott fogyasztói igények ugyanakkor nehezítik a rendszerirányító munkáját. A prosumerek (egyszerre energiát termelő és fogyasztó ügyfelek) is igénylik a stabil elektromos ellátást, amit csak megfelelően karbantartott hálózattal lehet biztosítani. A hálózat fenntartása, fejlesztése azonban költséges, s ha a hálózati bevételek csökkenek, például az egyéni termelés miatt, az problémát fog jelenteni hosszú távon - tette hozzá a szakember."

Nesze neked egyéni termelés!

- "A városvezető elmondta, a fejlesztésre a Modern városok program keretében kerül sor, valamennyi hazai költségvetési forrásból valósul meg, önkormányzati forrást nem kell hozzátenni. A tervezett beruházások a város üzemeltetési, működtetési költségeit és az energiafelhasználást csökkentik innovatív, modern technológiákkal - jelentette ki.
A 8,6 milliárd forintból Békéscsaba három pontján összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark és 6 megawattnyi tárolókapacitás épül ki. Hatmilliárdot a kormány biztosít, 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. tesz a projektbe - részletezte Nagy Ferenc (független) alpolgármester és Borbola István, a polgármesteri kabinet tagja.
A napenergiával az új, ugyancsak a program részeként tervezett multifunkcionális sportcentrum, az új versenyuszoda és a röplabda akadémia világítását látnák el, emellett épülne egy elektromos buszgarázs is, ahol szintén a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat."

Mint ha Békéscsabán sem számítanának a kicsikre! Nem igaz?


Szóval paragon, nagyjából ezért fagytunk le. Tájékozatlanság, félrevezetés mellett értelmetlen ilyen horderejű dolgokról beszélgetni.
Részemről nem látom jelét, hogy a témát érdemes lenne folytatni. Ezen a szinten biztosan nem.
Igazán sajnálom.

villam64Válasz erre
2017-11-16
21:13:08
Előzmény: Paragon #51314#51316
Szia
Ahogy 444Tibi írja. Az utolsó hozzászólásomhoz írok hozzá dátummal.
2017-11-16
12:09:29
Előzmény: Paragon #51314#51315
Szerintem villam nem uj hsz-t ir, hanem szerkeszt, ezert van az altalad irt tunet. 51283 hsz konkretan.
2017-11-16
10:30:03
Előzmény: kovyhun #51284#51314
Mi lehet a gond ezzel a topic-kal? Beragadt egy adott dátumnál, és az új hozzászólásokat dátum szerint jelzi, viszont csak egy régebbi hozzászólást látni. Ez így megy már hetek óta
2017-10-29
16:15:00
#51284
Nemrég olvastam hogy létezik egy "Brooklyn microgrid" projekt.
Sajnos bővebb információt magyarul nem találtam.
www.power-technology.com/features/featurethe-brooklyn-microgrid-blockchain-enabled-community-power-5783564/
Ismeri valaki ennek a technikai hátterét? Külön hálózatot használ vegyesen a közcélú hálózattal?

villam64Válasz erre
2017-10-29
14:57:42
Előzmény: sándor #51280#51283
Szia Sándor
Elkezdem, de több lépcsőben válaszolok.

Engem nem érdekel pár pénzéhes ember. Több millióról beszélek.

Kiállsz a nagy erőművek mellett. Én is, csak nálam a negyedik helyen állnak. Első helyen a házi erőművek. Másodikon a házi tárolók. Harmadikon a helyi tárolók. Negyediken a tartalék erőművek. Jelenleg is meg van a hálózat rendszer, csak tovább kell fejleszteni vissza irányba is. Ugyan úgy megmaradnak a csomópontok. A különbség annyi az álláspontunk között, hogy te elképzelsz 10 nagy erőművet, én meg 1 millió kis erőművet 10 csomóponti hálózatba rendezve. Változtatni kell az inverterek szabályozásán. Jelenleg 260 V-nál lekapcsolnak. Ehelyett, úgy kell programozni, 240 V-tól kezdje el csökkenteni a kitáplálási teljesítményét, miután feltöltötte a energia tárolót, megtermelte a szükséges hőenergiát. A 260 V-ot el sem kell érnie. Ha szükség van rákapcsolódnak a hálózatra a nagy erőművek, megfelelő tarifával.

Az építendő nagy erőművek a soha meg nem térülő kategóriába tartozna. Az én pénzemből építik, és utána fizethetek a villamos energia után. Nincs megtérülése. Inkább a sok kicsi hálózatba rendezését csinálom.

Bousék nem oldották meg a problémát, csak elkezdték építeni az okosabb invertert. A megoldás sokkal hosszabb távú. Ugyan olyan hosszú, mint Paks II. A szkeptikusok, amikor napelem építésekről, hatásokról beszélnek, azt 1 év időtartamú nagy beruházásnak tekintik. Pedig a folyamat 20 évig is eltarthat. Ebből kifolyólag is a hatása a rendszerre minimális, mert folyamatos. Kis lépések tömkelege.

Számomra ez jövőkép, és nem az amit meg lehetne állítani. Lehet küzdeni ellene, de a fejlesztések tovább folytatódnak, mert nagyon sok embernek ez az érdeke. Én is egyre több rendszer építésében vállalok rész szerepet. A kamatmentes hitel is lerövidíti a beruházás költségét.

A naperőművek a rendszerben egy szelet. Összességében tervezem a jövőt. A jelenlegi akkumulátorok egy szelet a tárolásban. Azonkívül még sok energia tárolót fejlesztenek, és építenek.
A házak korszerűsítése szintén csökkenti az energia felhasználást. A villanybojlerek helyett hőszivattyús bojlerek. Kevesebb fűtési energiát fogyasztó házak.

A házi naperőművek építése a legegyszerűbb feladat, mert nem kell helyet biztosítani neki, csak a meglévőt kell hasznosítani.

Nálam az 1 fázis feszültsége 235-240 V között változik. Az ismerősömnél 2 fázison is leesik a feszültség 220 V-ra, vagy alá is. Ebben az esetben nagyon jól jön a szolgáltatónak a naperőműves rendszer besegítése. Viszont itt is látszik még, az inverter fejlesztés szükségessége. Az inverter ugyanis nem foglalkozik a fázisonként változó feszültséggel, hanem minden fázisra ugyanakkora teljesítményt nyom. Ez is programozás kérdése, hogy próbálja kiegyenlíteni a hálózatot. A leterheltebb fázisra nagyobb teljesítményt engedjen elvonva a kisebb terheltségű fázistól. De ez is csak unios szabályozás kérdése, a technológia adott.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/szomoru_rekord_szuletett_meteorologus.650339.html

20171104
Higashi Matsushima olyan rendszert épített fel, hogy vészhelyzet esetén a város 3 napig képes ellátni magát külső forrás, azaz valamely távoli erőmű villamos energiája nélkül.
www.piacesprofit.hu/klimablog/napenergiaval-veszelik-at-a-termeszeti-katasztrofakat/

20171105
www.mvm.hu/download/MVM-Hirlevel-2017.-majus-2..pdf
www.termalenergia.hu/wp-content/uploads/2017/05/Toth-Boldizsar-201705.pdf

20171107
www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagy_valtozasok_elott_a_magyar_energiapiac_itt_a_figyelmeztetes.650605.html

20171115
www.zoldtech.hu/cikkek/20171113-napelem-Bekescsaba?h=xled
2017-10-29
14:39:59
#51282
Sándor ha túl pesszimista, és racionális, de úgy tűnik pár dologban fején találja a szöget, pl.

Külön termék lesz a villanyautó-áram Magyarországon

totalcar.hu/magazin/hirek/2017/10/25/kulon_termek_lesz_a_villanyauto-aram_magyarorszagon/

Bár még csak tervezet, biztató...
Nemhogy ingyen tankolsz a saját napelemedből, az otthoni töltés merénylet az államkassza ellen nemsokára sőt bűncselekmény.
Amúgy igen frappánsat olvastam, és támogatom,
Ne lopj, ne csalj, ne hazudj! Az állam nem tűri a konkurenciát.
Nem akarok a politika mezsgyéjére tévedni, de itt meg villámnak van igaza, sok, nagyon sok dolog politikán belül dől el.
Pl. ez is, tehát műszaki vonalon az otthon tankolás mindenkinek jár sőt ezekszerint a hálózat el is bírná, csak éppen adóköteles lesz.

Úgyhogy ha valóban MINDEN támogatást megvonnak, ÉS ráterhelnek ezerféle adót, akkor a franc se fog villanyautókázni kis hazánkba.
Ugyanígy pár tollvonással napelem otthon kampec, nem sötét jövőt vizionálok, csak elgondolkodtam.


2017-10-28
19:58:32
Előzmény: sándor #51277#51281
Üdv
Bocs a személyes megjegyzésért,amit nem tudtam megállni.Valóban nem szakvéleményt mondok és nem is akarok,csak a sajátomat.Főleg azzal nem értettem egyet,hogy a napelemmel nem lehet egy háztartást ellátni.Nekem kb öt éve működik a rendszer és 2-3 év múlva megtérül az ára,könnyen megeshet akkor is megcsinálom,ha nem térül meg, pusztán a kihívás miatt,mint a szélgenerátornál.Ez a rendszer olyan kicsi,nem hiszem,hogy bárkinek kárt okoznék vele.Aki ugyanezt megtehetné és nem teszi rosszul dönt,meglehet később már nem teheti.Szerintem nincs túlméretezve a rendszerem,a tavalyi igen erős télen is kiszolgálta a fűtési igényt,ez a fontos,a túltermelés sokkal kevésbé érdekes.
2017-10-28
13:12:05
Előzmény: villam64 #51278#51280
Villám,

Nem napenergia hasznosítás ellenes vagyok. Sőt, a lehetőségeimen belül amit csak lehetett mindent megtettem és megteszek érte.
De. Van egy határ az erőmű és a "népi kohó" szintű energiatermelés között, amit nem szabad átlépni.
Ezért vagyok szerintetek a "kicsik ellensége". Attól, hogy nem akarjátok a tényeket elfogadni, még nem fog minden ház tetején napelem virítani.
Évekkel ezelőtt írtam és azóta is figyelem az egész Európát átfogó nyári kerékpár versenyeket. A sok légi felvételen jól áttekinthető, hogy az útvonal menti településeken országonként mennyi a napelemes ház.
Megdöbbentően kevés, még a nálunk sokkal jobb adottságú országokban is.
A németországi tetők sem néznek ki jobban, mint pl. Spanyol vagy Olasz tetők.
Nagy erőművekre van szükség, és ezt ott is tudják.

Ma már általában öko épületekben gondolkodnak és nem utó tákolmányokban. Te is tudod, hogy nálunk a házak 80%-ra a ház felújítása nélkül nem lehet napelemet telepíteni. Mint mindent, ezt is az alapoknál kell kezdeni.

Ne gondold, hogy a felépítendő nap erőművek megoldják a problémákat. Sem olcsó energia szintjén, sem a környezet védelme oldaláról.
Az olcsó energiát a tárolás drágítja meg, a környezetet meg pl. a napelemek vegyszeres tisztítása fogja agyonvágni. Biztosan lesz még néhány más probléma is. Tehát nem feltétlenül a napenergia a jövő, de hívó szónak, egy tömegtoborzó eszköznek tökéletesen megfelel. Elvégre választások mindig is lesznek.

Paksot lerágtuk, a múlt évszázadi tervezés a természetvédelmi területre ma is aktuális. Én egy őskövület vagyok, mert még vizsga feladatom volt a Prédikálószék "tönkretétele", illetve annak egy pici részfeladata. Még ismerni vélem ezt az oldalt is.

Amit hiányolsz, és amiben a kezdetekben egyetértettünk, az valóban "csak" a programozási feladat. Nem tudom mi változtatta meg a véleményedet, de Bousék megoldották a problémát. Komolyan! Persze nem csak ők, de te azt sem fogadtad el.
Kár, mert ők letettek valamit az asztalra és nem csak mandrázzák a megváltó megoldást.
A jövő bizonyos területeken a Bousék megoldása lesz, illetve már ma is az. Lásd akár a Németeket.
Nem lesz végleges és egyöntetű megoldás sehol, mert a nagy erőművek kihagyhatatlanok. Olyan nincs, hogy a gazdaság álljon több lábon, de az energia termelés csak egy lábon.

Szerintem keresned kellene az olyan lehetőségeket, ami például csütörtökön volt Szegeden, egy előadás az energia tárolásról.
Előadó: Dr. Pálfi Géza, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. energiatárolásért és hálózati pályázatokért felelős menedzsere.
Az anyagot még nem tudom ismertetni, nem tudtam részt venni az előadáson. Ha sikerül megkapnom, amit lehet (mert némelyik előadás szellemi tulajdon, mint a Bouséké is volt), megosztok a fórummal.
Ennél közelebbi információ forrás pillanatnyilag egyetlen kritikus fórumozó kezében sem lehet, hacsak titokban nem döntéshozó valamelyiketek.

Ha tényleg komolyan érdekelnek a tények, trendek, tervek és lehetőségek, szívesen segítek bejutni az ilyen és az ehhez hasonló előadásokra. Persze ezek nem index szintű vitafórumok, de kérdezni, értelmesen kérdezni lehet. Legtöbbször előre el kell juttatni a szervezőkhöz azt, ami kiemelten érdekel. Lehet, hogy eleve benne lesz az anyagban, vagy külön választ fogsz kapni.
Meglehetősen sok kérdés szokott felmerülni, de általában egy-két téma érdekel mindenkit.

Úgy vélem jobb lenne, ha az általad is említett fázisfeszültség eltérésekről "értekeznénk". Nagyjából az ilyen problémákra írtam, hogy "szerethetik" a napelemes gazdát a szomszédok.
Ha még emlékszel, anno végeztünk különböző méréseket a napelemes rendszereink szivattyúi önfogyasztása körül. Nálam akkor az ebédidő alatti frekiváltozás okozott gondot.
Azt is meg lehetett "oldani". A zavaró tényezőt ellehetetlenítettük, már fel is számolták. Minden megoldható, még napelemes szomszéd kizárása is a kitáplálásból.

villam64Válasz erre
2017-10-28
06:40:16
Előzmény: sándor #51276#51278
Sándor
Az a gondom, hogy az MVM rendszer irányító 15 perces méréseit nem vagy hajlandó elfogadni, sem az én méréseimet, sem az MVM novemberi éves beszámolóit, mely évről évre változik, most már a napenergia felé.
Nem hallod meg, hogy az MVM 2 db naperőmű rendszert épít 2018-ra 100 MW össz teljesítménnyel unios pénzből, és állami hitelből. Paks tervezései is tények, amikor a múlt évszázadban természetvédelmi területre terveztek hozzá víztározót. A levezetéseim Paksról nem légből kapott számok, hanem az MVM mérései és számai. Jelenleg eltérő a tervezésünk, de már elindultak az én álláspontom felé, csak ők központosított hatalmilag, míg én a decentralizált egyéni rendszerek preferálásával. A megoldás ugyan az, csak a központosítás pár embert gazdagít, az enyém meg több milliót.
Az MVM közpénz, az MVM adatok közadatok, és a fejlődést szolgálja. A beadott naperőmű pályázatok 25 évre szólnak. pár ember javára.
www.mavir.hu/web/mavir/ver-forgalmi-adatok
Rengeteg rossz minőségű utat építenek állami pénzből pénzlenyúlással. Azért, mert a szomszédodban szarul méretezték a hálózatot, talán az engedélyező energetikai mérnököt kéne megkérdezni, hogy mit számolt?
A nemrég üzembe helyezett 6 kW-os rendszer 3 fázisra dolgozik. Így gyakran mér az egyik fázison 219 V-ot, a másikon 225-230 V-ot. A házi napelemes rendszerek megfelelő törvényi szabályozással ezen javítani tudnának saját pénzből. Ez csak programozási feladat. Meg, akarom-nem akarom. Ez lenne az MGTB feladata, nem a 'ostorosozás'.
Például 2007 és 2017 adatai között nincs jelentős különbség. Csak villanyautózás hozhat jelentős fogyasztás növekedést, de a napelemes rendszerek ezt is minimalizálni tudják. Nem vagyok az össze-vissza autózgatás megadóztatása ellen, csak a lopás ellen.
A német energia rendszer stabilizálódott az elmúlt 10 évben. Ma már nem omlik össze, mint előtte, hála a minden házra telepített naperőműnek, mellyel eltüntették a csúcs fogyasztásukat, és a rezsijüket, egyéni rendszerekbe invesztált állami pénzzel.
2017-10-28
02:57:57
Előzmény: gaspa #51274#51277
Helló Gaspa!

Átmegyünk kicsit személyeskedésbe? Kár, mert ezt még a politizálásnál is jobban utálom.

Villámot féltened nem kell. Megérzésem szerint azért tűnik "egyedül maradtnak", mert ő tolta ki magát annyira a szélre, hogy ott már nincs más, aki tudná vagy akarná az érvelését követni.
Ha figyeled milyen ügyesen bújik ki a valós bizonyítások elöl, és mennyi olyan linkket tol maga előtt amit két napon belül megcáfolnak, akkor láthatod, hogy ez az a páncél, amivel nem lehet mit kezdeni.
Példának ott az az egyszerű kérdés, hogy mennyit fogyasztottál x idővel ezelőtt, majd hogyan alakult a fogyasztásod a mai napig? Ezt mivel és mennyiből érted el? A válaszból kiderülne mind az, amit villám nem akar megosztani velünk. Én tiszteletben tartom az álláspontját, de nem teszem a magamévá.

Ami a te "energia mérlegedet" illeti az az, amivel vitatkozom.
Akkor a részletek:
- A dolog nem csak abból áll, hogy ad-vesz mérő, bevétel és/vagy kiadás.
Fogalmam sincs, hogy mekkora a háztartásod valós egyidejű energia igénye, de a teljesítményed túlméretezett.

- Te is tudod, láthatod a napi pályázatok során, hogy a kivételezett emberek közé tartozol.
Szerinted, ha a trafókörzeteden minden lakó hasonló teljesítményű rendszert szeretne megvalósítani, engedélyeznék e nekik?
A válasz csak nem lehet. Tehát te egy kivételezett ember vagy. Megkockáztatom, hogy a többiek hátrányára.
Ez egy igazságtalan rendszert kihasználó (a villám szerinti minősítést nem szeretném használni) magatartás.
Valószínűleg már a közvetlenül melletted lakók sem élhetnének a telepítés lehetőségével.
Ne haragudj, de a hozzád hasonló, kivételezett "poziciójú" emberek véleménye nem szakvélemény. Semmi közük az energetikához, mert csak a saját szemszögükből nézik a termelésüket.
A többit nem írnám le újra, mert az általad is idézett előnyök, pl. " az általam termelt többletet a házam 100m-es körzetében rendes áron eladták anélkül,hogy bármit tettek volna érte", magáért beszél. Ez egy olyan szakszerűtlen reklámszöveg, amit szakember soha ki nem ejtene a száján.
Honnan tudod, hogy eladták e? Nem lehet, hogy kényszerből benyelték a negyedórás elszámolásnál?
Elképzelhető, hogy jól jött nekik, lehet, hogy ráfizettek miatta.

Lehet, hogy én lakok rossz helyen, de ha a szomszédok napközben dolgoznak, akkor maximum a gazdagok fűthetnék vele a medencéiket.
Ha csórók a szomszédok, akkor sem fogyasztanak többet, ha jó esetben napközben dolgoznak valahol, mert nincsenek otthon.
Ismered egyáltalán, hogy mennyit fogyasztanak a szomszédaid 100 méteres körzetben, napközben, termelési csúcsban? Azon a fázison amelyiken te kitáplálsz?

A többit ne részletezzem, mert amikor vacsoráznak, már biztosan nem a te energiádat fogyasztják a szolgáltató hasznára.

- Napelemet csak olyan emberek engedhetnek meg maguknak, akik vastagok, jó összeköttetéssel bírnak pályázati ügyekben, jó mentoraik vannak a szolgáltatónál.
Tudom, hogy ez keményen hangzik, de szakmabeli vagyok.
Hogy ezt ne személyeskedésnek vedd, mindenki úgy alkalmazkodik ahogyan tud.
Én is.
Amikor a szükségesnél nagyobb napkollektort építettem, én is igénybe vettem minden "segítséget".
Nyertem is, pedig igazából már akkor napelemet akartam.
De hol volt még a napelem befogadásának kultúrája a tervezésem idején, a 2000-es évek elején? Az a "megnyugtató"(?!), hogy a végleges befogadás még ma sincs megoldva. Sok kicsi még nagyot bukhat.

Már 84-ben olyan tájolással építkeztem, hogy a hatalmas tető minden négyzetméterét ki tudjam használni napelemekhez. Az energia tárolásához is megvoltak az akksijaim. Részlegesen önellátó akartam lenni. Nem kitáplálós, ez fontos!
Akkor ez még üldözendőnek számított, hiába voltam valaha áramszolgáltatós, és hiába volt meg minden kapcsolatom az engedélyeztetéshez.
Jobb híján a közlekedés veszélyeztetése és a városkép rombolása okán dőlt be a napelemes tervem.
Ráadásul a napkollektorokat is csak úgy tudtam telepíteni, hogy olyan speciális építésű melléképületre kellett felszerelni, ami az utcáról nem látható.

- Ami az "akadémiai székfoglalókat" illeti, az a határozott véleményem, hogy felületes ember vagy.
Az általam idézett és a véleményemet sokban alátámasztó mellékletek részben valóban akadémikusoktól, többségében egyetemi tanároktól, kutatóktól, doktoranduszoktól, a Magyar villamosenergia irány meghatározóitól, nem ritkán az irány kritikusaitól származnak.
Kicsivel magasabb szinten látják a dolgokat, mint a te helyi monitorozásod.
Ők nem csak felnéznek az égre, de azt is megmondják, hogy holnap milyen lesz az idő!
Egységben elemeznek, nagy egységben, energetikai szinten. Határozottan bővebb az ismereti és a látókörük, mint a többségnek.
Én mindössze megpróbálok ebből annyit átadni, amennyire lehetőségem adódik. Más kérdés, hogy a hozzád hasonló véleményű emberek veszik e a fáradtságot elolvasni, értelmezni a feltett és magyarázott anyagokat.
Félek és sajnálom, hogy még az egyszerűsített változat is sok lehet azoknak, akik nem is akarnak tudni.
Megnyugtatlak, akadémikus biztosan nem leszek.
Cserébe én inkább az ő előadásikra ülök be, és nem a napelem vámpírok megrendelőket gyűjtő, bulvárnak szánt dumáira.

2017-10-28
01:06:18
Előzmény: villam64 #51271#51276
Villám,

a kiegészítésedhez:

Az energetikában nincs helye a politizálásnak.
Az energetikában minden, hangsúlyozom minden rezsim, eltérő politikai irányultságú vezetés mindenkor együttműködött, és a jövőben is együtt fog működni.
Más dolog egy időben kígyót békát kiabálni a másikra, közben pedig üzletelni egymással, és más "politizálni".

Reméltem és remélem, hogy végre az energetikáról folyna a diskurzus! Mert az én hócipőm már nagyon tele van a tolvajokkal, a gengszterváltásokkal és a többi hasonló, valódi tartalom nélküli frecsegésekkel.
Akinek nincs más érve, az nyisson valahol egy új topikot a politikai érzelmeinek! Van hely bőven, de szerintem a biosolaron kívül.
Mert, ahogyan 10-15 éve, úgy most, de borítékolom, hogy a szakmához nem értő emberkék a választások után sem fognak más fogódzót találni, mint a szélsőséges, -utánad szabadon-, a "szakmai nacionalizmust".

A nyilatkozók csicskák, parancsot teljesítenek?! Mutass egy pontot az életünkből ahol ez másként van! Ez a feladat megosztás.
Hol van ebben a te helyed? Milyen fórumokon próbáltál, próbálsz érvényt szerezni az általad képviselt nézetnek, számításoknak?
Amennyiben együtt értek veled, (de akkor is ha nem), szívesen idéznélek, és megküldeném az anyagodat a témában aktuálisan megnyilatkozó szakembereknek.

A paksi meglátásod (nekem) olyan zavaros, hogy inkább hagynám.
2017-10-27
19:54:11
Előzmény: villam64 #51271#51275
Szia Villám,

Nulla veszteség nincs. Ezt te is tudod. Ennek az ellenkezőjét állítani félrevezetés, finoman.

Tudomásul kell venni, hogy az energia, a villamosenergia is csak egy termék, ráadásul a "kezelhetetlenebb" fajtából.
Mint bárhol, itt is azé a piac, aki olcsóbban kínál. Nem neked kell megváltani a világot, különösen Magyarországot az import energiától. Ott vannak erre az általad tolvajnak nevezett bandák, íródjon bármikor is a véleményed.

Anno import volt az is, amikor az egy városban üzemelő villanytelepeket szinkronizálták energia-nem és mérték szerint. Továbbá import volt az is, amikor a városokat összekötötték.
Majd az országokat. Lehetett bármilyen politikai rendszer, az önállóság (nem tévesztendő össze az önellátással!) mindig akadozó villamosenergia ellátással jár(t).
Te is egy exportőr vagy, közben rá vagy szorulva az importra is. Te hová sorolod magadat a zsebbe vándoroltatás szempontjából?
Csinálnád, ha nem lenne hasznod belőle? Vagy erre is az a válasz, hogy kísérletezel?

Aki az én villanyszámlámat is megterheli a házi kiserőművének a közösséget terhelő járulékos kiadásaival, legyen az az egészre vetítve bármilyen kicsi érték, az nem az én érdekemet nézi.
Az én érdekem az lenne, ha a te általad olcsón megtermelt, neked felesleges villamosenergiával olcsóbban kaphatnám a szolgáltatótól a nekem szükséges energiát.
Ameddig ez nem következik be, nem lesz látható a villanyszámlámban, addig minden józanul gondolkodó fogyasztó az ellenérdekelted.

Ami a csúcsidei szomszédodat illeti, őt, őket kérdezted e már?
Örülnek e a kitermelésednek?
Már írtam, hogy egy kisüzem a tavasszal többször is leültetett egy egész középfeszültségű vonalhoz tartozó városrészt. Nem örültünk neki.
Ha te lennél egy ilyen szomszéd, és sorozatosan el kellene viselnem a 240V feletti "jótéteményt", és ha a szolgáltató nem tenne semmit, én gondoskodnék róla, hogy "hatástalanítsam" a rendszert.

2017-10-27
19:48:47
Előzmény: sándor #51270#51274
Helló Sándor
Nagyon nem vitatkoznék,én már azt sem értem valaki hogyan tud rendszeresen ilyen hosszú akadémiai székfoglalókat írni.Pusztán azért írok,mert Villám túlzottan egyedül van hagyva ebben a témában.Két dologhoz szólnék hozzá,ami rendszeresen visszatér az írásaidban.Szerinted a napelem csak a töredékét fedezi a háztartás energia igényének.Nekem 7.5 kW napelem van telepítve,minden villannyal működik,a fűtést is beleértve.A tavalyi elszámolásomban az óra szerint 7778 kWh-t fogyasztottam és 7843 kWh-t termeltem(persze jóval többet),a súlyos anyagi helyzetemre tekintettel hozzájárultak,hogy a -65 kWh többletet kiszámlázzam a társaságnak(tavaly előtt a gyenge tél miatt 1200 kWh-val többet).A másik kedvenc állításod,hogy a napelemes szaldózók előnyeit a többiek fizetik meg.Én kifizettem a hálózat bővítés árát,a napelemes rendszert(a többiek ezekből mit fizettek),azt megérteni pedig nem szükséges gyémánt diploma,hogy az általam termelt többletet a házam 100m-es körzetében rendes áron eladták anélkül,hogy bármit tettek volna érte(ezt már Villám is sokszor leírta).Az energia termelésem és felhasználásom a WEA monitoron megnézhető( gaspa mérőhely címen).
villam64Válasz erre
2017-10-27
05:57:17
Előzmény: sándor #51270#51271
Szia Sándor
Röviden, az általam termelt energia 0 % veszteséggel használódik fel csúcsidőben a szomszédban. Ennek az ellenkezőjét állítani félrevezetés, finoman. Az energia árában benne van a meddő veszteség. Tehát 1 kWh energián 10 ft haszna van a szolgáltatónak. Az itthon megtermelt energia az import függőséget csökkenti, és itthon marad a pénz, amit nem kell megtermelni, és nem pár gazdag kereskedő zsebébe vándorol. Már többször leírtam azt is, hogy az ország nem pár tolvajé, hanem mindenkié. Én mindenki érdekeit nézem.
Sokkal több adatot tettem fel eddig a villamos fogyasztásról, mint amennyi az éves elszámoláson van. Az önellátást nem tudom értelmezni. Én globalista vagyok, a nacionalista nézet távol áll tőlem. A nacionalizmus csak gyűlöletet, és háborúkat eredményezett.
Sándor, sosem mondtam, hogy hülyék dolgoznának az energia szektorban. A gond ott van, hogy a nyilatkozók egy része csicska. Megmondják felülről mit magyarázzon meg, még akkor is, ha az szembe megy a tendenciákkal. Féltik a jól fizető állásukat. Amennyiben 6000 MW a csúcs fogyasztás, akkor 9000 MW erőművet terveznek. Én ugyan ezt tervezem naperőművekkel, a lakossági tőke bevonásával. A naperőművek csúcsidőszakban termelnek, tehát a legdrágább időszakban adják áramukat. A nagy erőművek ezt nem tudják teljesíteni.
Jelenleg is megtermelem majdnem mind a 12 hónapban a fogyasztásomat. Amennyiben megduplázom a kapacitásom, akkor teljes egészében fedezné fogyasztásomat. A tároló építését Paks I-hez is terveztek. Paks II enélkül üzemképtelen. A kettő együtt 4000 MW. Ennek a fenntartásához 2026-ra minimum 6000 MW- ra kell növelni a minimális energia igényt, a jelenlegi 3300 MW-ról. Nem energia pazarló stadionokat kell építeni közpénzből, hanem tárolókat, mint Dániában, Németországban teszik jelenleg. Nem jó lemenni egy faluba füstöt szagolni.
2017-10-27
00:06:02
Előzmény: villam64 #51269#51270
Szia villám,

Attól tartok, hogy Robert messze alásaccolta a "sarcot".
Az adónak, mivel az előállítási / rendelkezésre állítási költség sokkal magasabb, mint a hagyományos villamosenergiáé, magasabbnak kell lennie, mint a jelenlegi üzemanyag adó.

Lassan ideje lenni ráébredni mindenkinek, hogy önállóan soha nem fogja a saját autóját házilag tölteni.
Ez nem kommandó, vagy hatalom éhség, hanem szakmai kérdés.
Azt, hogy Te pillanatnyilag ki tudod használni a szaldózást, a többiek fizetik meg. Kérdés meddig?

Ősidők óta érvényes az a bejelentési kötelezettség, hogy még a közcélú hálózattól független önellátást is be kell jelenteni, sőt engedélyeztetni kell.
Az államnak törvények által szabályozott, lehetőség szerinti minimális ellátási kötelessége van minden állampolgára számára, azoknak is, akinek sötétben nem működik az önellátása is. Ez a bejelentés magyarázata.

Soha nem lesz annyi pénzed, hogy komoly elektromos járgányt vásárolj, illetve, hogy annak a töltéséhez biztosíttasd (megfizethesd) az olcsó, szolgáltató által kiépített lehetőséget.
A saját tárolás nem a mi műfajunk. És akkor még mindig nem függetlenedtél a szolgáltatótól. Ki fog neked napbenzint adni az év "sötét" felében? Nem is a felében, hanem az éjszakákon, plusz a sötét harmad-negyed nappalokon. Az annyi, mint önellátás legfeljebb az év egynegyed időszakában.

Nem véletlenül tettem fel az enyémet, és nem véletlenül kértem, hogy Te is tedd fel a háztartásod szolgáltatói értékelését. Abból világosan látható, hogy bármi korszerűsítést csinálsz, pl. szigetelsz, az folyamatában látható az energia mérlegeden.
Amennyiben tiszta lenne az, amit a házad energia ellátásáról írsz, akkor nyugodtan fel rakhatnád az éves értékelések változásait is. Láthatná mindenki, hogy a napenergia a töredékét sem fedezi a valós energia igényednek. De azt is, hogy mindezt mennyiért.
Amennyiben egy ilyen, évről évre folyamatában csökkenő tendenciát lát a szolgáltatód, akkor nincs miért félned semmilyen kommandótól.
Ne hidd, hogy hülyék dolgoznak az állami energiaszolgáltatásban!
Először kiépült az ellenőrzés, a nyomon követés rendszere, mert e nélkül nem lehet stratégiát tervezni.
Nyugodtan hasonlíthatod a közúti "barom" drága követési rendszerhez, aminek a bevételeit látva, azóta eltűntek a bírálói. Érdekes, hogy hová lettek azok a nagyhangú szakértők?

Azt pedig, hogy egy államnak bevételekre van szüksége, senki sem vitathatja.
Ezért drágult meg mindenütt a megújuló energia, még a gazdag Németeknél is.
Nálunk is kell valamiből fedezni a szaldózásod árát. (Bocs, ez kemény volt, nem sértésnek szántam, de nem akartam nagyon körül írni.)

Nem véletlenül jön már ki a könyökömön is az önellátás megoldásának a propagálása. Ahogyan a mezőgazdasági termelők is gyakorlatilag is csak állami védőszárny alatt tudják (már ahol!) ezt megvalósítani, miért menne ez másként a villamosenergia iparban?
A jelenlegi naperőművesek külön szolgáltatónál, kereskedőnél működnek.
Nagyon sokszor leírtam már, hogy eladóként kell kilépni a piacra és nem somfordálóként. Nem a támogatásokkal függővé válni és utána ócsárolni a rendszert, (úgy általában).
Be kell fektetni, és a produktumra vevőt találni.
Talán egyedül a NAV-ot saccoltad meg jól, hiszen már Te is adót veszel ki az állam, a többség zsebéből.
Az államot nem kell félteni, majd emelik annak az árát, amit mindenki, Te is kénytelen vagy naponta megvásárolni.
Már csak matekolni kell egy picit, hogy hol van a "megéri e" határa!

A végére egy könnyedebb téma, ha már otthon akarod tölteni a villanyos autódat. Gondolom olvastad, hogy csak a TESLA önmagában több autóra (tároló akksira) vett fel eladási előleget, mint amennyi lítium és kobalt készlet pillanatnyilag ismert a földön.
Mi lesz, ha jön a szállítási határidő, és még a bányákat sem nyitották meg, mert mindig van egy olyan újabb anyag a tárolási fejlesztésekben, ami eleve bukásra ítélheti a megnyitandó bányákat?
Vicces, de jelenleg itt tartunk.
villam64Válasz erre
2017-10-26
18:30:41
Előzmény: robert #51268#51269
Szia Róbert
Igen, úgy néz ki. Eddig is úgy sarcolták a napenergiát, hogy a kicsiknek ne érje meg. Nem tudom, hogy ellenőrzik, ha saját rendszeremmel töltöm az autót. A Nav energia kommandója bírósági felhatalmazást kap, hogy rám törje az ajtót. A pénz és hatalom éhségük nem ismer határokat.
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ingyen_lesz_az_aram_a_het_vegen_a_nemeteknel_sot.650022.html
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ezek_lehetnek_az_eu_uj_energiatartalekai.650006.html
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva