English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-08-05
09:04:06
Előzmény: sándor #51843#51846
Szia Sándor!
Akkor némi személyes tapasztalat: 3 klímát szereltettünk fel. Sajna én nem tudtam olyan jól kiválasztani a tájolást, meglévő házat vettünk, bővíteni kellett, és tetőtér is van.
Az egyik tetőtéri szoba eredetileg csak padlástérnek lett tervezve, de az ácsolatnál már látszott, hogy mérete alapján szoba lesz. A legnagyobb problémája, hogy nincs hőtartó szerkezet, fa, szigetelés és gipszkarton határolja mindenhonnan (az épület fafödémes). Ennek következménye, hogy télen míg a többi helység nem kér fűtést, itt kellett hőutánpótlás reggelente (főleg, ha fatüzelés ment). Eleinte ventilátoros hősugárzó ment, aztán felkerültek a klímák, egy abba a szobába is. A következő évre már a klíma pótolta a meleget téli reggeleken, így az éves villanyszámla kevesebb lett mindamellett, hogy nyáron hűtésre is használtuk! És logikusan a nagyobb hidegekben többet ment a klíma, az általad gondolt "rossz hatásfokkal".

"Viszont a hozzá rendelhető kiegészítő kiszolgáló és kényelemjavító kütyük ára kb. egy huszas!
Magyarul hidegben villannyal fűt. Direktben!"
Igen, rendelhető hozzá cekászos fűtőegység, de nézz utána, mi is az: az a neve, hogy csepptálcafűtés. Fűtésüzemben a kültérin páralecsapódás képződhet, jegesedik a kültéri, amit időnként a hűtés-fűtés üzem megfordításával leolvaszt. Ha a cspptálcába belefagy a víz, akkor az problémát okozhat, na ezt fűtik COP1-es cekásszal, de nem állandóan, nem a beltért.

És a hűtésről: Mióta megvan a három klímánk, nem nőtt meg a villanyfogyasztásunk. De ha a nyári hónapok két-3 ezer forinttal többe kerültek volna, akkor sem szúrtam volna magam tökön, szerintem egy klímátlan házban pörgő szobai ventilátorok több villanyt fogyasztanak.

Van fogyasztásmérőm, persze, hogy első dolgom volt mérni a klímát. Induláskor az 1300W-ot nem érte el a 3,5kW-os klíma, és mikor már állandósult a hőmérséklet, akkor 500 és 200W között fogyasztott, néha még az alatt is, amikor csak a beltéri ventilátora ment.

villam64Válasz erre
2018-08-04
13:19:16
#51844
Sziasztok

Már megint a riogatás. A klíma hatásfokát nem -15 °C-ra határozzuk meg. Nem is kell foglalkozni azzal, hogy ezen a hőmérsékleten mennyi a hatásfoka. Azért, mert ez a hőmérséklet maximum pár napig fordul elő a 180 napos fűtési idényben. Egyébként is benne van a szezonális hatásfokban, SCOP. A 6 kW-os A+ klíma teljesítmény felvétele maximum 1600W. Egy egyszerű hősugárzó 2000 W-os. Ráadásul az inverteres klímák 90 %-ban jóval kevesebbet fogyaszt a maximumnál. Az enyém 800-900 W-ot. Maximum 7 A az áramfelvétele, és nulláról fokozatosan növeli.
2018-08-04
13:02:06
Előzmény: BJaca #51841#51843
Szia Bjaca!

Nem vagyok klímaüzemeltető.
Én eleve olyan tájolással és zöldfelület védelemmel építettem házat, hogy az télen-nyáron külön energia befektetés nélkül klimatizált. Nyáron kb. 10 fokkal hűvösebb van a lakásban mint a külső hőmérséklet.
A nyílászárók olyan elhelyezésűek és kialakításúak, hogy akár a téli akár a nyári napforduló idején a felkelő nap besüt még a nyugati oldalon lévő szobákba is. Persze csak ha akarom és szükséges. Télen a nyílászárókon elérhető maximális hőnyereséget kihasználom.

Ismerősöktől, szakemberektől hallom, látom, hogy klímával hűteni csak módjával, mert nagyon drága.
Fűteni pedig csak azok használják, akiknél van szaldós HMKE. A mi családunkban is így van.

A működtetéshez szükséges áramerősséget szerintem alul becsülöd. Ebből következik, hogy a bekerülési költséget is.
Az ökölszabályt lehet pontos méretezéssel ellenőrizni, de hosszútávon általában az jön ki jobban, aki az ökölszabályt használja. Mindenre méretezni kell és nem csak feszültség esésre! Ez a magyarázata az ökölszabálynak.
Tehát KW-onként ~<5 Amper, 10 méternél hosszabb vezeték hossz esetén dupla keresztmetszet.
Nálam ez a villanytűzhelynél azt jelenti, hogy 2x van lefektetve a méretezés szerinti vezeték. Párhuzamosan megosztva folyik rajtuk az áram, de mégis van némi melegedés különbség a két vezeték között. A tűzhely megtáplálás vesztesége így 10% alá került, de csak kevéssel.
A klímásoknál mért feszültségesés alapján (pl. konnektorba dugott klíma) több helyen 25-30% körüli veszteséget mértem.
Érthető, hogy drága nekik a klíma üzemeltetése, mert a veszteség eléri a -2 COP érték csökkenést is. Sajnos, ilyen könnyen el lehet szúrni egy elektromos fűtést.

Ezért írtam Kovyhunnak, hogy megfelelően méretezett hosszabbító rendszerről is működtethető több kis teljesítményű villamos fűtőeszköz.
A lakások elektromos hálózata nem 3-5 KW-os berendezések tartós üzemeltetésére készül(t).

Nos, ezek a dolgok nem tartoznak szorosan a Kovyhun problémájához, de a "vitatott" dolgokat ellenőrizheti, és így jobban át tudja gondolni, hogy hogyan döntsön.
2018-08-04
12:07:49
Előzmény: kovyhun #51840#51842
Semmi gond. A vita az automatikusan jön, de majd lerendezzük.
Örülök, hogy a hozzászólásom lényege eljutott hozzád.

Konkrétabb javaslatom a ház leírásának ismeretében, hogy megérné konzultálni egy épület gépésszel.
Eddig csak a gáz látszott kritikusnak, de egyre inkább annak látszik a klímás fűtés is.
Itt egy használható leírás olyantól, aki áttért a klímás fűtésre. Sok olyan szempontot sem hallgat el, ami a kialakult vitában elhallgatásra került. Megfontolandó, de tényleg.
https://klimaszakaruhaz.hu/blog/38-futes-klimaval

Ami meg a hűtő fűtő klímákat illeti, a legjobb "Nordic" kivitelűeknél is csak azt írják, hogy akár -15 fokig is jó hatásfokkal működik. Adat, diagram, teljesítmény bizonyítás semmi.
Egy 2,6KW hűtő és 2,9KW fűtő teljesítményű minőségi, de nem zajtalan, fűtésre egyszerű A+ besorolású prémium klíma ára 285.750,-Ft. Ebből most kedvezmény -28.575,-Ft. Viszont a hozzá rendelhető kiegészítő kiszolgáló és kényelemjavító kütyük ára kb. egy huszas!
Magyarul hidegben villannyal fűt. Direktben!

Szerintem ez a Vas-megyei EON-tól van, az hogy mi mennyibe kerül most:
https://bekapcsoljuk.eon.hu/lak_layout/lak_teljesitmenybovites_info/dijak

Ami a mamád házról az eszembe jut.
A mi házunk az idén lett 30 éves. Amikor építettem (nem építtettem!), akkor 10 évre előre gondolkodtam. Annyival többe is került. Most viszont gyakorlatilag lenullázta az energetikai minősíttetés. Pedig évről évre csökken a villanyszámlám.
A fűtési költségem az első 10 évben megfeleződött, a második tíz évben érte el az akkori gázfűtésnek megfelelő ár felét. Most tartok ott, és már kb. három éve tart, hogy nem emelkedik. Beállt az 1988-as (ekkor kaptuk meg a lakhatási engedélyt, de már előzőleg is benne laktunk) szénfűtés árának a duplájára. Tehát fafűtéssel, minőségi kazánnal, tárolással, jó vezérléssel három éve csökken (relatíve csökken) a fűtési költségünk.
A fa ugye nem rezsicsökkentett termék, a piac meg akkor is piac. Az árak csak addig növekedhettek, ameddig volt aki megfizesse. Ez a különbség a piaci és a "támogatott" árak között. A támogatás sokak szerint ráfizetés, átverés.
Ha azt nézem hogy pl. a villanyszámlán az energia ára megfeleződött (mert a piac ezt kikényszerítette), a járulékos költségek pedig megduplázódtak, akkor a számla maradt a régi. Csak egy picivel emelkedett, mert hát ugye a szolgáltatás, a szakember hiány, az elavult energia rendszer, a megújulók okozta rendszerirányítási költségnövekedés, és így tovább.

Értem és együtt érzek a problémáddal.
Ha még azt is hozzáveszem, hogy az előbb utóbb szükséges fűtés módosítást is finanszírozni kell valamiből, akkor az anyukád már nem partiképes egy banknál, tehát másnak kell helyette hitelhez jutni.
Már a mi 30 éves házunk sem elég garancia egy banknak ahhoz, hogy egy teljes fűtés korszerűsítéshez szóba álljanak velünk. Hitelt a korunknál fogva nem kaphatunk, a gyerekeink, az örökösök pedig a saját hiteleik mellett tovább már nem hitelképesek.
És itt a vége az ördögi körnek.
Egy ingatlanos építész barátom viccből mondott komoly tanácsa az volt, hogy ezen a jó helyen lévő nagy telken egy társasházat kell felhúzni. Házat ledózeroltatni, a telek többet ér, mint egy felújított ház.
Felénk nagyjából ez helyzet. Illetve ez a mostani építési bumm is lecsengőben van, mint minden kampány. Mire a társasház felépül, addigra meglehet, hogy szállodává kell majd alakítani...
2018-08-02
20:27:29
Előzmény: sándor #51825#51841
Szia Sándor!
Miből gondolod, hogy egy klímaberendezés nem tud 23 fokot tartani? Vagy akár többet? Ráadásul klímával normál tarifával is olcsóbb fűteni, mint gázzal. Ezt nem reklámban olvastam, hanem olyantól tudom, akinek semmi érdeke ne fűződik ahhoz, hogy ámítsa a népet.
De számolgathatunk is:
1m3 gáz cca 10kW energiát tud előállítani, az ugye 110Ft.
Egy átlagos klíma 4-es COP-pal simán fűt, vagyis 10kW energiát 2,5kW villanyból megcsinál, ez 37Ft-os villannyal 92Ft.
És akkor a gázfűtést 100% hatásfokkal számoltam.
Nézzük a bekerülési költségeket: Gáz bevezetése kazánnal, radiátorokkal 1,5-2M Ft.
1 klíma felszerelése 250e (max 350e)ft.

A viszonylag olcsó fatüzelésről meg annyit, hogy a kazánom tönkrement, és kénytelen voltam gázzal fűteni, és nem lett több a fűtésköltségem, pedig 30 éves gázkazánom van.
Nekem az a véleményem, hogy jobban ki lehet jönni 2 klíma felszerelésével és a födém kőzetgyapotos szigetelésével, mint a gázfűtés kiépítésével.
A villamos hálózat sem kritikus, legrosszabb esetben csak 20 méter háromeres kábelt kell kihúzni az órától a klímáig. Egy 3,5kW-os klíma sem kér többet 4-5 ampernél.
2018-08-01
12:13:22
Előzmény: sándor #51831#51835

"Ebben a tarifák között az általam javasolt H tarifa alkalmazási területét hőszivattyúk esetén bizonyos jósági hatásfokhoz kötik és vizes hőszivattyúhoz adják meg. Levegős hőszivattyúkról nincs szó."

Levegősre is megadják a H tarifát!


https://www.eon.hu/hu/uzleti/aram/muszaki-ugyek/h-arszabas.html

"H árszabással a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat."
2018-07-30
23:11:16
Előzmény: BJaca #51824#51825
Szia Bjaca!
Sok szép reklámot olvasok én is. De, gondold meg, hogy alapállásban 23 fokot kell biztosítani folyamatosan. Plusz egy olyan magas hőmérsékletű helyet, amit egyetlen levegős klíma sem tud.
Nem egy fiatal család otthon töltött néhány órájáról van szó, hanem egy idős ember folyamatos hőigényének a megfizethető biztosításáról.
A villannyal fűtés még mindig a legdrágább. Csak annak éri meg, aki legalább részben maga állítja elő a villamosenergiát.
Ha jól értettem, most egy viszonylag olcsó fűtést kell kiváltani valami kevésbé megterhelőre. A fűtésköltség viszonyítási alapja a cserépkályha.

Egyszer minden csoda véget ér, a levegős klímáké is. Különösen, ha nappali árammal kell üzemeltetni és nyugdíjból fizetni.
Valamikor az autógáznak tulajdonítottak akkora ár/érték arány előnyt, mint ma a COP-nek. Le is csengett, oda került ahol az energia mixben a helye van.
Ha igaz, akkor egy mai, helyesebben tegnapi hír, hogy néhány nap és a MOL-nál fizetni kell a villanyautósoknak. Ha valaki csak úgy számolna, mint ahogyan te a COP-vel, akkor még így is szuper lenne egy feltöltés ára. De minden embernek, az ember (munka) idejének is megvan az ára. Tehát add hozzá az egy félórára eső 2-3 ezer forintos rezsi óradíjat (ami ma már nem számít magasnak) a gyorstöltési költséghez és máris drágábban autózol, mintha taxival járnál.
Szerintem ilyen komplexen kell nézni a fűtés kiváltás kérdését is.
2018-07-30
21:09:32
Előzmény: sándor #51823#51824
Szia Sándor!
"-Kapásból a levegős klíma látszik megoldásnak, de gondold meg, hogy -5 fok környékén már annyira rossz a hatásfok, hogy egy idősnek az már kevés."

Ezzel vitatkoznék, gyártanak fűtésre optimalizált klímát, amik -15 fokban is tudják a megfelelően nagy teljesítményt jó hatásfokkal. Más fórumokon tapasztalatból írták, nem olyan gyengék manapság már a klímák, ha hűlik az idő, ugyanúgy tudják a 3-as COP-t.
2018-07-30
09:58:27
Előzmény: kovyhun #51808#51823
Szia!

Talán még nem késő!

A közel kilencven éves mamánk a hasonló problémáján dolgoztunk tavaly ősszel és télen. Nem egyszerű, de legfőképpen nem olcsó a megoldás.
Nála gázos radiátoros fűtés van, kiegészítve egy szenes kazánnal. Egyedül lakik egy négy szobás, tíz helyiséges, vastag falú parasztházban. A 2016-os télen a nyugdíja már nem volt elég a fűtésre, miközben nagykabátban fagyoskodott a 13-17 fokos szobában. Lényeg, hogy alapvetően a "mesterek" felfogása és tudása alapján működő fűtést kellett megváltoztatni. Áthangoltam mindent a kazánon, a fűtésrenden. A megtakarítása 50% lett, de még az idén januárban-télvégén is meghaladta a 30%-ot.
Érdemes jól átgondolnod, mert nagy bukta lehet a vége.

A gáz bevezetést, ahogyan többen javasolták, el kell vetni.
A kedvezményes bekötést csak energia takarékosra tervezett házakra adják meg. De a bevezetés a külső falig, csak kb. 15%-a a teljes költségnek. (Ezért döntöttem én is a további fatüzelés mellett 2017-ben.)

Van több tényező, amit fontos figyelembe venned. Most nem sorrendet, minősítést írok, hanem tényeket.

-Az idős emberek hőérzete és fűtésszükséglete alapvetően más, mint a fiataloké. (Ez majd a jelenlegi korszerű rendszereket építőknél is gondot fog okozni 10-20 év múlva!)
A fiataloknak megfelelő 21-23 fokos szobahőmérsékletnél plusz 3 fokkal többre van szüksége egy idősnek. Ez nem csak a helyiség levegő hőmérsékletére vonatkozik, hanem a falakat és a bútorzatot is ennek megfelelően kell felfűteni.
Ezen kívül lennie kell a tartózkodási helyen egy olyan forró pontnak, ami legalább 50-60 fokos. Ez érezhetően sugároz és ruhán keresztül közvetlenül is melegíti a testet. Ilyen (volt) a cserépkályha.

-Az infrafűtés alapból kiesik. Pl. 17 fokos léghőmérséklet melletti sugárzó hőérzet az időseknek kevés. Mindig fázik az éppen átellenes testrészük. Kikapcsolás után azonnal megfagynak.

-A lehető legrosszabb és gazdaságtalanabb megoldás az, ha csak arra az egy helyiségre koncentrálsz, ahol a mamád általában tartózkodik. Egy házban egyetlen helyiséget fűteni a legdrágább megoldás. A határoló falak túlsó oldalát nem szabad lehűlni engedni. Ki kell számolni, akár kísérletezni, hogy hány fokosnak kell lenni a szomszédos helyiségeknek ahhoz, hogy a tartózkodási helyen tartható legyen a hőmérséklet.
(Én ezt úgy kísérleteztem ki, hogy minden szobába, egyéb rendeltetésű helyiségbe, folyósóra feltettem egy-egy olcsó hőmérőt. Hónapokon át naponta kétszer felírtuk az értékeket, és addig emeltük a többi helyiség hőmérsékletét, amíg a mama szobájában a legegyenletesebb és neki megfelelő lett a hőmérséklet. A gázfogyasztás az általános hőmérséklet emelés mellett folyamatosan csökkent.)
A megoldást nem én találtam ki, hanem utána néztem, hogy mekkora és mi a különbség egy normál lakásfűtés és egy idősotthon fűtés tervezési szempontjai között.

-Kapásból a levegős klíma látszik megoldásnak, de gondold meg, hogy -5 fok környékén már annyira rossz a hatásfok, hogy egy idősnek az már kevés.
Tehát ha klíma, akkor kell mellé kiegészítő fűtés is.
A klíma nem biztosítja a sugárzó melegpontot, amit egy idősnek fizikailag éreznie kell. Ráadásul a légmozgás miatt még hidegérzete is lesz.

-Ha klímában gondolkodsz, akkor alaposan túl kell méretezned. A klímák fűtési célból történő üzemeltetése nappali áramról megfizethetetlen.

-Hasonlóan megfizethetetlen a villanyradiátoros fűtés is.

-Csak valamelyik éjszakai tarifa lehet a megoldás, de üzemeltetni azt sem lesz olcsó.
Saját tapasztalat alapján három hőmérséklet értéket kell betartani ahhoz, hogy a mama szobájában elfogadható léghőmérséklet és sugárzó hőpont legyen.
Szoba levegő hőmérséklet 23-25 fok.
A szomszédos, a szobára nyíló helyiségek hőmérséklete 21 fok.
A csak fallal határos helyiségekben sem mehet a hőmérséklet 17-18 fok alá.
Így, miután ezek az értékek beálltak, a mama hőérzete jó, a 60 fokos radiátor a melegpont. Ott melengetheti a derekát, az oldalát. Így lesz meg a komfort érzete. Ez gyakorlatilag így működik egy idősotthonban is.

-Éjszakai tarifa nem elegendő, két kedvezményes tarifát pedig nem engedélyeznek.
Marad a fűtés tarifa, ami általában elég szokott lenni a normál hőmérsékletű napokon. Extra hideg, a hó és fagy látványa miatt még ekkor is be kell gyújtani egy kályhába, vagy a cserépkályhába.

-Az elektromos fűtőtesteket úgy kell megválasztani, hogy csak egy nagyobb teljesítményű, de az hőtárolós legyen a lakószobában. Mellé kell legalább egy kisebb teljesítményű is kell a szobába, és ilyen kell a környező fűtendő helyiségekbe is.

-A fűtés költségét úgy csökkentheted, hogy több egyszerű szoba termosztátot és olcsó tescós kapcsoló órát teszel a fűtőtestek elé. Így, ha éjszakára pár fokkal csökkented a szoba hőmérsékletét, akkor sokat spórolsz, de nem rontod az általános hőérzetet.

-Az elektromos hálózat kialakítása kérdéses lehet.
A becsatlakozáshoz vagy kell a régen alkalmazott éjszakai áram csatlakozó vezetéke, vagy ha a szolgáltató számítása szerint (ez a mama általános fogyasztási profiljától függ) ráköthető a jelenlegi csatlakozásra.
Csinálnak egy leágazást a bejövő kismegszakító(k) előtt és nem kell új mérőszekrény. Tesznek a falon kívülre egy új kis szekrényt mérővel és egy induló csatlakozó lehetőséggel.
Amennyiben jól osztod el a terheléseket, az időzítéseket, akkor hosszabbítókról is mehet a lakás fűtése.
Ez primitívnek látszik, de nagyon sokan így üzemeltetik az ilyen utólagos, villanyra fűtés áttérést. A házat átszerelni majdnem annyiba kerül, mintha gázfűtésre állnál át.

Remélem, tudtam használható kiindulási gondolatot adni!
villam64Válasz erre
2017-11-04
10:44:20
Előzmény: 444tibi #51288#51289
A Midea az ismerősömnél hangos. Az a baja, hogy amikor lekapcsolja a fűtést, nagy fokozaton járatja a ventilátort.
2017-11-04
09:48:00
Előzmény: villam64 #51287#51288
Nem szigeteletlen a haz,
igaz regi de termo ablakok es a teglafalon 8 centi dryvit.Tulmereteztem az lehet, de egyebkent sincs a piacon 1 kW klima.
Enlegalabbis nem talaltam, 2,6 kW a legkisebb, multi splitbe sincs 2kW-nal kisebb belteri, ugyhogy itt most nem a teljesitmeny a dominalo tenyezo.
Egyelore egy Midea es egy Gree van a kiszemeltek kozott, majd eldontjuk jovo netre melyik legyen.
Mindenkepp marad a multi split, legcsatornazni nem akarodzik.
villam64Válasz erre
2017-11-04
08:04:52
Előzmény: 444tibi #51285#51287
Nem lehet konkrét típust ajánlani. A teljesítmény alapján szigeteletlen a ház. Érdemes a beltérit fűtésre alulra tenni a radiátor helyére. A Fisher-nek van ilyen terméke. Keress rá.
2017-11-01
11:12:19
#51285
Kaptam egy megbízást kedves barátomtól,
nézzek neki egy fűtő klímát Apukája lakrészébe.
Két helyiség, az egyik 25m2 a másik a hálószoba 15.
Az épületrész hőtechnikailag jó, a nagyszobába 3kW, a hálóba 1,5-2kW körül számoltam, ráhagyással, fázós a kisöreg.
Tudnátok konkrét típust ajánlani, a legjobb az 1 külső-2 beltéri egység lenne, vagy ezek kevésbé ajánlottak?
Eléggé tudatlan vagyok ezen a téren, a működésével paraméterekkel stb. tisztába vagyok, de itt most konkrét tapasztalat, típus márka kéne.

villam64Válasz erre
2017-02-12
11:57:52
#50670
További fejlesztések. Mivel még mindig nincsenek fűtő klímák. A kültéri kondenz víz levezetés fagy mentesítése bevált azzal, hogy a 1,5-es csupasz réz szálat a kültéri lamellái között a hőcserélő csőre ráhajtottam, és levezető csőben 1,5 métert. Automatikusan szabaddá tette az utat, vezérelt fűtőszál nélkül. Plusz tervezek az aljára tenni szigetelést a leolvasztás segítésére. Vár még fejlesztés a klíma gyártókra.
Hiány a heti szobatermosztát a klímákhoz. Ezt hő ellenállása megváltoztatásával érem el 16 kOhm, hogy ne kelljen kikapcsoltatni a klímát éjszakára. A Q7 szobatermosztát nyugalmi érintkezőjén párhuzamosan a hő ellenállásra kötöttem egy 50 kOhm ellenállást. Így amikor a szobatermosztát nem kér fűtést, akkor a klíma melegebbnek érzi a lakást, és leáll, vagy csökkenti a teljesítményét, de nem kapcsol ki. Ez akkor lenne ideális, ha a klímához kapcsolt szobatermosztát több fokozatban lenne képes a klímát működtetni. Az én Panasonicom nem tudja, de van olyan Panasonic beltéri amelyikhez kapható hozzávaló vezetékes szobatermosztát.
Megpróbáltam a kültéri külső hőérzékelőjét is megzavarni, de nem sikerült. Helyette inkább az az érzésem, hogy megnövelte a fogyasztást, és erőteljesebben fűt. Az a bajom, hogy a programja mínuszokban 50 percenként leolvaszt, holott olyankor szárazabb a levegő, tehát inkább ritkítani kell a leolvasztást.

Ui.: Helyesen értelmezve a módosított Q7 működését. Elméletileg a klíma 21 °C-ra van állítva, de vígan fűt 22,5 °C-ig. Amikor a szobatermosztát lekapcsol, akkor úgy érzi, hogy elérte a beállított hőfokot és leáll. Én a szobatermosztáton éjszakára 18 °C-ot állítottam be. A sönt ellenállással a klímát (még nem volt alkalmam kitapasztalni) lehet, hogy 19 °C-ra kalibráltam, ezért valamikor 19 °C alatt bekacsol, bár a termosztát még nem. De a szobatermosztát is tud szabályozni, csak on-off módba kapcsolja a klímát. Mert ha 21,5 °C-ra állítom, akkor ez a hőmérséklet alatt bekapcsol, és megszünteti a söntöt, a klíma beindul, mert alacsonynak érzékeli a hőmérsékletet. A hőmérséklet elérésekor lekapcsol a szobatermosztát, és visszakapcsolja a söntöt, a klíma meleget érzékel és lekapcsol. Ha a sönt kicsit változtat, és ideális a munkapontja, akkor az inverteres klíma nem lekapcsol, csak leszabályoz. Minden hőfokhoz más sönt kellene. A termosztát a kimeneti ellenállását kellene, hogy változtassa.

170219
Még mindig a kalibrálással szenvedek. Vettem 220 kOhm és 100 kOhm potmétert. A forgó pontokat közösítettem, és a klíma érzékelőjének egyik lábával párhuzamosítottam. Az érzékelő másik lába a szobatermosztát relé váltó érintkezője. Amikor a szobatermosztát fűtést kér, akkor a munkaérintkezőn a változtatható >220 kOhm kerül a klíma termosztátjára párhuzamosan, aminek a az érzékelő kalibrálás 22 °C-ra a feladata. A szobatermosztát éjszakai állásában a >100 kOhm potméterrel 20 °C-ra kalibrálom a klíma érzékelőjét.

Ui.: Szintén gond a digitális hőmérők pontatlansága. Ugyanis a bepített termisztorok értékét a gyári középértékre állítják be. Ami esetleg 100 termisztorból egy felel meg. A tűréshatás a gyári adatok szerint +-5%, +- 1°C. Nem adnak lehetőséget a műszer kalibrálására. Vagy minden egyes műszert kalibrálnának a beépített szenzorhoz.
villam64Válasz erre
2017-01-31
22:01:36
Előzmény: robert #50594#50604
Szia Róbert

A cikket nem elemeztem, Csak azt akartam jelezni, hogy másnál, másoknál is kezd a klíma fűtőkészülékként működni. Persze fejlesztések szükségesek ezen a téren. Érzékenyebb vezérlés. Olcsóbb csatornázható beltéri. Házi energia tároló rendszerek, akár 100 kWh. Januárban 11 alkalommal segítettem rá szórakozásból a fűtésre és meleg vízre a vegyes kazánnal. 513 kWh-át használt el a klíma. Még van a nyári napenergiás túltermelésből 1660 kWh. Februárban elmegy 300 kWh. Legalább 1000 kWh túltermelésem marad a márciusi leolvasásig. Ezt egy 2 milliós napelem rendszer eredménye. Nem fizetek gázt, villanyt, meleg vizet. Rosszabb érzés lenne havonta ezen rezsik befizetésével bajlódni. Nekem megérte.

Bevezetném az energia kártyát, vagy Zöld kártyát. Ezzel a kártyával fizetnék távol az otthonomtól a villamos energiáért. Ezt a napelem rendszerrel tölteném fel. Ezzel fizetném a villanyautóm tankolását. Ezzel fizetném a hotel szobám villanyszámláját. De ezt a külön energia egyenleget akár a bank is kezelhetné a kézpénzes kártyán elkülönítve. Ez a jövő. Csalás az, hogy nem vonhatom össze egy háztartás villanyóráit a napelem rendszerrel. Vagy két különálló lakásom villanyszámláját nem vonhatom össze. A világnak kell változnia.
2017-01-25
10:27:09
Előzmény: villam64 #50592#50594
"Hogyan lett 175 000 forintból új fűtésem 50m²-en úgy, hogy az üzemeltetése is filléres"


Úgy lett, hogy Mókus a 175 ezer forinton felül elköltött 725 ezer forintot, amit más rovatba könyvelt el.
"... készülékkel, szereléssel, mindennel együtt egy teljesen új fűtés, olcsóbb üzemeltetéssel: 50m2 lakrész = 900e..."
A hőigényt lecsökkentő ablakcsere (háromrétegűre) költségéről nem is beszélve...

Egyébként a műszaki megoldást nincs szándékomban kritázni, csak A CIKK BECSAPÓS CÍME zavar. Ennél már csak az lenne durvább, ha nem csak filléres, hanem egyenesen ingyen fűtésről írna 175 ezerért, miután vesz még egy 2 milliós napelemes rendszert is az 50m2-es társasházi lakásába :) . Ez utóbbi kalkulációt sem a kisujjamból szoptam, mert van rá példa bőven ezen a fórumon is.

Sokadszor találkozunk avval, hogy valaki egy többcélú beruházás gazdasági elemzésekor az egyik funkció megvalósítási költségeit egyszerűen áttolja egy másik funkcióra (externália). Amikor a cégek alkalmazzák ezt a módszert, akkor a fogyasztók megtévesztéséről van szó, magánszemélyek esetén alapvetően az önigazolás vágya az ok. Minden esetre sokan ezt nem veszik észre, és vakon követik a "bevált példát".


Megjegyzés:
Sok éves tapasztalatom szerint egy 50m2-es budapesti, átlagos nyílászárókkal ellátott társasházi lakás gázszámlája konvektoros fűtéssel ~50 ezer forint évente.

villam64Válasz erre
2017-01-24
20:22:43
#50592
www.sporolok.blog.hu/2016/10/14/futeskorszerusites_hoszivattyu
villam64Válasz erre
2016-12-24
12:45:28
#50509
Fűtés - Elektromos
Klíma

Október közepe óta működik a névleges 4 kW, maximum 6 kW klíma fűtésre. A rendszer alakítása folyamatban. Jelenleg a kazános fűtésrendszer elosztója bekerült a klíma közelébe a WC-be. Ez egy 3-as elosztó, 2 radiátorkör, és 1 padlófűtéskör. Ezzel párhuzamosan van a 300 literes HMV tartály felső hőcserélője bekötve. Az alsó hőcserélőn a napkollektor van. Az elosztó két vége bemenetként lett kialakítva. Az egyik bemenet visszacsapóval és keringtető szivattyúval a vegyeskazán-puffer felől kap meleg vizet, amennyiben a puffer megfelelő hőfokú. Ilyenkor az elosztó másik bemenetén lévő visszacsapó és keringtető szivattyú tiltva van.
A másik bemenet meleg vizet a klíma 10-es csövére húzott kb.: 6 méter 28-as csőben keringtetett vizet kapja meg, mely eléri a 35-40 °C-ot. A két szivattyút egy heti programozású szobatermosztát vezérli. A klímának saját belső időzítője van, mely minden nap 21 órakor kikapcsolja a klímát, 5 órakor bekapcsolja. A klíma ráhagyással dolgozik, ezért 4:35 -kor kapcsol be. Jobban örültem volna egy heti programozású szobatermosztátnak a klímához, de ez ritkaság még sajnos.
A klíma beltérije kapott a tetejére egy levegő gyűjtő dobozt. Ebbe jelenleg két 80-as flexibilis cső megy be. Még 3 vár bekötésre a helyiségek alsó hideg sarkaiba. Az egyik a szobatermosztátos helyiség legtávolabbi alsó sarkából, mely elég hideg pont. A másik 80-as csövön a padlásról szív friss levegőt a klíma, és melegíti fel. Ezen kicsapódik a pára. Ezt december 9.-e táján kötöttem be. December 23.-án bekötöttem egy csövet a régi konyhai szagelszívó kimenetének a helyére a padlásra, melyet a klíma kültéri hideg szívó oldalára vezettem. Az a rész a hőcserélőn gyorsan be is fagy. Másnap reggelre, vagyis mára ebben a csőben jelentős mennyiségű kondenzvíz keletkezett, ami az indukciós főzőlapra folyt. A kondenzvíz elvezetésről gondoskodni kell.
Mellékesen a klíma a lakás közepén van elhelyezve. Ezért még átalakításra került a klíma felső szívó oldalán lévő hőérzékelő, mely alapján szabályoz a klíma vezérlője. Ezt megtoldottam, melyet jelenleg a szoba termosztátos helyiségébe elvitt cső szívó oldali végébe van elhelyezve. Így a klíma hőmérsékletét 2 °C-kal csökkenteni kellett. Ez valószínűleg majd a szoba termosztátba kerül beépítésre, amikor majd emelni kell a klíma beállított hőmérsékletén, mert ott melegebb van. Jelenleg a párátlanító nélkül is megfelelően alakul a lakás páratartalma, alacsonyabb, mint tavaly az automata szellőzésnek, és a fagyos hidegnek.
A friss levegőt azért a padlásról szívom be, mert bár én alig fűtöttem a vegyes kazánnal, többen fűtenek helyettem, és a padlásra alig kerül be a füstből.
Eddig 600 kWh ment fűtésre és meleg vízre a klímával. Grafikonok a WEA-n.
2016-06-26
11:36:18
Előzmény: villam64 #50006#50007
Nem tudom mikor fogják bekötni.

Azt tudjátok, hogy a klímavédelmi hatóság miatt micsoda tortúra egy klíma vásárlás?

Addig nem adja el a kereskedő, ameddig nem viszel igazolást hivatalos regisztrált telepítőtől, hogy Ő fogja nálad telepíteni. A dokumentumok most 2 hete változtak, az interneten és a METRO oldalán is még csak a régi dokumentumok elérhetőek.
A kereskedőnek kötelessége feltölteni a dokumentumokat a hatóság oldalára, akik ellenőrizhetik a telepítés helyszínét.
Állítólag a számlákat is fel kell tölteni, tehát már nincs a haveri alapon bekötés.

A telepítést végző vállalkozó nem szívesen állítja ki az igazolásokat, mert Ő a saját márkáját próbálja rádbeszélni, ami gyakran 50 e fttal is drágább darabonként. Bekötésnél hátrébb sorol.
Nekem valamikor 3 héten belül lesz bekötve. A METRO partner telepítő vállalkozó 2 hónapra veszi fel a telepítést :)update
2 db Airfel 3,5kw a++ os split klíma kiépítve.

Komolyan mondom brutális procedúra. Mind a vásárlás a klímavédelmi hatósággal, mind a kiépítő mesterekkel...

2016-04-22
22:45:58
Előzmény: Gyuri #49899#49900
A szabály:

"EU-n kívüli vásárlás (pl. USA, Kína)

Cég - magánszemély között (pl. ebay-ről rendelt áruk):
0 - 22 € (~6.204 Ft) között vámmentes
22,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli"

Tehát kell vámot és áfát fizetni...

Az LG és Samsung jó klímákat gyárt 3 év garanciával.
2011-10-17
19:41:21
Előzmény: Bous83 #18713#18721
Megcsináltam. Most 5W -ot eszik a potis 12VDC radiálventi. A klíma 2°-kal van lejjebb állítva, és még is jelentősen melegebbnek érzem a hőmérsékletet. Sokkal nagyobb eredményt hozott, mint gondoltam volna...
2011-10-17
15:32:40
Előzmény: payagyerek #18704#18713
Sajna az nem játszik, mert alacsony a felső szint. Olyan 2.4m körül lehet, én meg 2m-vagyok. Szóval a lámpacsillár is olyan rövid vezetővel van, amivel még be tudtam kötni. Így ha sietve elmegyek alatta, és épp feláll a hajam, érzem hogy súrolja. Ventivel lenyakazna... :-)

Közben gyártottam elméleteket. Ha fentről fújom le (mint a klíma), akkor szerintem a lefújási ponton okés lesz (lábventim), de a szoba többi részén ott marad alul a hideg. Mért "folyna" oda, hogy felmelegedjen. A lefújt meleg dobódik vissza fel, egy minimális hideget magához keverve. (Légfüggöny hatás)

Ha lentről fújom fel, akkor a legalsó rétegben lévő hideget feldobom (ha nem is a plafonig, de félmagasságig biztos), keveredik, felmelegszik. A végeredmény, hogy a hideg "odafolyik" a ventihez, mert ott szívom, és az a legalcsonyabb pont.

Végeredményképp megszűnik az alsó réteg hőmérséklet különbsége.

Lehet pár napra bevetem a WEA két hőmérőjét, és meglesem hogy jobb...
payagyerekVálasz erre
2011-10-17
09:50:09
Előzmény: Bous83 #18700#18704
Vagy sitty-sutty elosonsz a bútba, venni csillárventillátort, főcuppantod, oszt hajrá! :-)
2011-10-17
08:59:42
Előzmény: payagyerek #18696#18700
Ok, akkor lentről lesz fel. Csak jobban néz ki a földön valmi, mint a plafonon... :-)

Általában közepes ventivel használom. A hatásfok szerintem nem romlik, változatlan marad, vagy javul. Okos kis masina ez, ha lejjebb veszem a benti venti fordulatát, lejjebb csavarja a kompi delejét. Tehát próbál valami féle állandó kondihőértéket tartani. Viszont kint az elpár ezáltal melegebb lesz, mert kevesebb hőt kell benyelnie, e miatt meg javul a történet...

payagyerekVálasz erre
2011-10-17
06:48:38
Előzmény: Bous83 #18691#18696
Szerintem mind1.
Bár a legjobb mégiscsak az lenne, ha nagy ventifordulattal csapatjuk. Ekkor ugye javul a hatásfok. Az ilyenkor kondifelület, nagyjából szobahőmérséklet-körüli, így kisebb nyomású. Ha zsenge a fuvallat, akkor el tud melegedni a kondi a szobától.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva