English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Napelemes rendszer építéselapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2015-08-10
20:36:49
Előzmény: medig #49085#49088
Szia Medig,

Jómagam a mai napig általában pár naponta megnézem az új hozzászólásokat. :) Mostanság azért nem írok, mert már mindent megbeszéltünk (na jó, egy kicsit olyan is van, hogy saját munkám elvételét nem segítem elő). Bárcsak jönne valami jó kis új, ahol megint okoskodhatunk, széttéphetjük egymást, fikázhatunk, hülyézhetünk, meg berághatunk, stb. lenne egy kis izgalom... :)

Takyka jól mondta, pukk lenne, nem is kicsi. Na jó, elvileg lehetséges hogy nem, mert az inverterekben van fi relé, tehát ha szerencséd van, előbb tilt le a hibaáram miatt, mit pukk legyen.

A földelés közössége nem hogy baj, hanem elengedhetetlen. (nem véletlenül találták ki az EPH-t, azaz Egyen Potenciálra Hozás vagy Hálózat, nem is tudom, mind1 :) Sőt, ugyan ezen pont a ház földjével, és az oszlopról bejövő nullával (valójában PEN vezető) is össze kell legyen kötve. Persze a módszernek vannak hátrányai is, de ez most nem releváns. A szabály az szabály, EPH-zni kell...

A DC pontokat meg tilos összekötni. A napelem oldaláról jól mondtad, nincs gond, hisz szivárgó áram hiányában teljesen galvanikusan leválasztott mindenhonnan. De, az inverter oldaláról van galvanikus kapcsolat. A problémás hurok úgy keletkezne, hogy egyik negatív pont, inverter, hálózat, inverter, másik negatív pont összekötésre kerül. NE!!! Egyébként nem is értem, hogy miben segítene, vagy mi lenne a célod vele.

A nem leválasztott 1 fázisú inverterek DC pontjainak potenciálját elég nehéz definiálni, de azért megpróbálom. 360V bemenő feszig egy step-up konverter is működik, ami a negatív pólust nem tolja, a pozitívat igen. Azaz példa: a bemeneten legyen 300V. Ekkor a step up csinál 360V-ot belőle. Ennek a 360V-nak a közepe, azaz a 180V-nál lévő pont van a pillanatnyi fázis feszültség pontosan felénél. Azaz a köztes DC pont közepe a fázsisfesz felével ingázik. A fázisfesz teteje +325V, alja -325V, tehát a köztes DC közepe +162V, és -162V között ingázik. Visszakanyarodva előző példához, ekkor a -DC pont ehhez képest 180-al lejebb van, azaz -17V, és -342V között ingázik. A bemeneti plusz meg 300-al feljebb, azaz 283V és -42V között ingázik.

Amennyiben a bejövő DC nagyobb, mint 360V, nem üzemel a step-up rész. Ekkor egy az egybe, a fél DC bejövő pont ingázik félfázissal, azaz +162V, és -162V köztt, a -DC ez minusz a teljes DC fesz fele, a +DC meg ez, plussz a teljes DC fesz fele.


Ugye milyen egyszerű? :) De azért az remélem lejött, hogy ez fix mozgás, nem tudod "arrébb tolni", adódik a hálózati és bejövő DC feszből. Ha megpróbálod, hibaáram keletkezik, jobb esetben letilt az inverter, rosszabban PUKKKKKK

A túlfesz levezetőd amint a megengedett mérték fölött átvezet, az inverter le fog állni "ground error" hibával! Szóval:

A) nem csinálsz semmit, majd ha letilt az inverter, kicseréled a levezetőt.
B) teljesen feleslegesen most cseréled ki a levezetőt. (igaz lélek-nyugtatás :)

Remélem segítettem. :)

Üdv,
Bous "mint legnagyobb inverterszakértője a fórumnak" :)
2015-08-10
12:21:43
Előzmény: takyka #49080#49085
Takyka,

Köszi a választ. Remélem hogy Paya és Bous is nézegeti a fórumot mostanság, és lesz valami 5letük + kedvük hozzászólni.

Tényleg nem galvanikusan leválasztottak az invertereim...
A pukkos dolgot azt nem teljesen értem, hogy mitől pukkolnának az inverterek. Két DC feszültség generátornak a negatív pólusait összekötheted, sőt törpefeszültségű rendszerekben össze is kell kötni, pl. ha van egy 12v-os és egy 5v -os tápod. Pont azért hogy azonos legyen a gnd-jünk és ne lebegjenek egymáshoz képest.
Azt gondoltam volna hogy ez hasonlóan müködhet napelemmezők esetében is.

Multi-string inverternél nem érdekes a dolog, mert valószínűleg ez megoldja inverteren belül. Ha tényleg úgy van. Bous mint legnagyobb inverterszakértője a fórumnak, biztos keni vágja hogy van. Na de mi van akkor ha ténylegesen nem egy dobozba van hanem két külön dobozban van egy-egy invertered, amik egy-egy napelem mezőt visznek.

medig
2015-08-10
08:08:21
#49083
sziasztok
vegre eljutottam odaig, hogy legalabb mar elkezdhetem tervezni a napelemes rendszeremet.
mivel meg nem csinaltam ilyet ezert bocs, ha trivialisat kerdezek.

a kiindulasi allapot:
van egy kb 6x5 meteres palateto feluletem a haz tetejen (konnyuszerkezetes teto)
illetve van egy 12mx5m feluletem a mellekepulet tetejen.
szinten konnyuszerkezetes, de talan mar masszivabb, mint a sikpalas.

egyik sem idealis a szememben sajnos a szerelesre, de ezzel fozunk.

a villamos osszekotes ugy nez ki, hogy a villanyora utan szetvalik a 3 fazis es ket darab EV rele utan vannak kotve a halozatok. A villanyóra és a garázs kb 25 méterre van egymástól és az órától egy 5x2.5 sodrott réz kábel van lehúzva, valamint a két ház között van lehetőség kábelezni 25-ös KPE csövön át.
jol tudom, akkor az invertert gyakorlatilag barhova bekothetem az órán belül a hálózatba, gondolom célszerű az ÉV relé és a villanyóra biztosítékok közé kötni.

Szerelés szempontjából a garázsre telepíteni nagyságrendekkel egyszerűbb lenne, mert alacsonyabb is, könnyebb is mozogni rajta és erősebb is. Viszont ha lehet, szeretném kihasználni a maximális tetőfelületet.

A számlánk jelenleg kb 16e/hó, amihez a kalkulatorok szerint olyan 3.9KW os rendszerre lenne szükségem, hogy nullázzam. Álmodjunk nagyobbat, mert akkor valószínűleg lecserélem a főzőlapot elektromosra, legyen 4.5KW a cél.
250W/panellel szamolva ez olyan 18-20 darab panelt jelent, tehat a garazsra ket sorban felrakva a szükséges mennnyiség kihozható lenne. (1.6x1-es panelekkel szamolvA)

ez a teljesitmeny mar 3 fazisu invertert igenyel, mert 16A-esek a biztositekjaink (~3.6KW/fazis)

a fejemben eddig a kovetkezo a forgatokonyv:
felpakolom a napelemeket a tetore, becsattintom az inverterbe DC biztositekokkal, az invertert meg bekotom a garazsban az EV rele bejovo csatlakozoiba.
keritek egy papirt a szakszeru beszerelesrol es szolok a demasznak, hogy cserlejen orat.

villamvedelem kell-e vagy sem, nem tudom, mert a garazs tobb meterrel alacsonyabb a haznal es koztuk van 4 hatalmas fa, ami a haz fole nyulik, de azon mar ne muljon. meg egy kulon uj foldelo szonda sem gond.

eddig jol gondolom?


mi van, ha szeretnek a haztetore is rakni. Akkor
1) szerezzek masik invertert es 2 inverterrel nyomjam
2) szerezzek olyan invertert, ami 2 mezot is tud kezelni?
3) sakkozzam ki, hogyan kell parhuzamosan/sorban bekotni a paneleket, hogy egy inverterrel is jol mukodjon? lehet-e egyaltalan ilyet csinalni?
tovabbi nyitott kerdeseim:
1)ha fenn lesz a napelem szuksegem van-e meg a napkollektorra?
sejtesem szerint igen, de
-egyszerusitenem a gepeszetet
-koltsegeket kicsit csokkentenem (minusz 1 szivattyu, napkollektort szivattyut el tudnam adni, stb)
-lenne tobb helyem a napelemeknek.

kerdes, hogy melyik termel hatekonyabban.

2) melyik szerzodesi format valasszam?
a szamlazas a kozmuszolgaltato fele nem problema, a kerdes inkabb az, hogy melyikkel jovok ki jobban.
ha nem is sokat, de ha nehany 1000 Ftot visszakapok belole havonta a kis lelkemet az is simogatja:)
2015-08-10
07:49:25
Előzmény: medig #49056#49080
Ha jól tudom, az invertereid, nem galvanikusan leválasztottak. Végiggondolva a dolgot, ha így van, nem kötheted össze egyik DC vezetéket sem a másikkal, mert abból pukk lesz! Sőt, attól ís ódzokdnék, hogy a két mezőhöz tartozó napelemet egyszerre tapogassam...
Első gondolatra a túlfeszlevezetőt én ACpp+DCüresjárat+biztonsági tartalékra (230V*1,41+430V+X=754V+X)méretezném ilyen esetben. De reméljük Payabácsi, megmondja a tutifrankót.

T.


2015-08-08
23:27:26
#49056
Sziasztok!

Kérdés!

Adott két napelem mező, külön inverteren, külön dc feszlevezetéssel, azonos földelésre kötve.
Az történt, hogy valamiért az egyik mező feszlevetőjének egyik oldala, dc+ vagy dc- elkezdett átvezeti valami oknál fogva, lecsökkent a nagy impedanciája 1-5 MegaOhmra, de még "zöld" volt. Lehetséges az hogy ezzel magával rántja a másik mező feszlevezetőjének akármelyik levezetőjét?

Ha igen, akkor ez abból adódhat, hogy a két mező dc+ ill. dc- pólusai teljesen függetlenek? Értem ez alatt hogy a fenti esetben a földelővezető feszültségét lehúzták olynyira, hogy a másik oldali feszlevezetőn több volt mint 500V, és emiatt üzemszerűen tönkremegy, vagy egyszerűen meghibásodik? (dc 500V-osak a feszlevezetők, elvileg max 430V üresjárati fesszel)

Ki lehet ezt védeni valahogy? Találkoztatok ilyennel?
Nem lehet hogy a fenti esetben, a két mező DC- -ainak össze kellene kötve lenniük?

Valakinek, valami ötlet?

medig


2015-03-11
14:35:01
#48436
Update:

Elfelejtettem feltenni ezt a kis videót a DC feszkó gyönyöreiről, most pótolom.
www.youtu.be/c11xZzSDsv0
T.


Szombaton gyorsan beszereztem még négy panelt, még aznap fel is pattintottam a tetőre.
Jobb alsó sarokban volna még egynek hely, de mivel 8S2P-be vannak kötve, így oda nem került.


T.2015-03-06
15:15:07
Előzmény: szocsmarci #48421#48423
Szia,

Köszi a hozzászólást.
Nem lesz egyszerű a menet, a kképviselő egyik első mondata az volt, hogy majd meg kell egyezni a bérleti díjról...
Sajna a linked nem működik.

T.
szocsmarciVálasz erre
2015-03-05
20:30:50
Előzmény: takyka #48419#48421
Senki nem válaszol, mert fogas kérdés. Biztos nem műszaki vagy gazdasági jellegű, hanem inkább "közösségi".
A közös képviselő írásos engedélye biztos hogy kell, mivel közös területről van szó. Ha beázik a tető az ismerősöd feje felett, akkor azt nem neki kell kijavíttatni, hanem a közös költségből megy. Vagy ha a ház akar valamit telepíteni a tetőre, az Ő feje fölé (napkollektor, mobil torony, reklámtábla, stb.), akkor is a lakóközösség dönt, nem Ő.
Szóval ha a lakóközösség megengedi, akkor szerintem nincs akadálya. A lakóközösséget "feje" pedig a közös képviselő. Azt nem tudom, hogy elég-e a lakók 50%-a +1 fő belegyezése, esetleg döntő többség kell - vagy talán minden lakónak bele kell egyeznie? Ez utóbbit nem hinném, mert akkor minden változás (akár felújítás) kudarcra lenne ítélve.
A közös képviselőnek ezt a kérdést el kell tudnia dönteni.
És mivel az előzőekben vázoltak fennállnak, ezért a lakóközösség akár még ellenszolgáltatást is kérhet a területért. Az pedig gondolom egyértelmű, ha valamilyen kár keletkezik a napelemes táblák miatt, akkor azt Neki kell kifizetni, illetve ha elköltözik, akkor az eredeti állapotot kell visszaállítani - vagy jobbat.

Ha valami szárazat akarsz, akkor ezt találtam: www.net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300133.TV
"A közös tulajdonnal kapcsolatos jogok és kötelezettségek

23. § (1) Minden tulajdonostárs jogosult a közös tulajdon tárgyainak birtoklására és használatára, ez azonban nem sértheti a többi tulajdonostárs ezzel kapcsolatos jogát és jogos érdekét.
(2) A közgyűlés a birtoklás, használat és hasznosítás módját meghatározhatja. ....."
2015-03-03
14:31:40
#48420
Hosszú várakozás után végre felkerültek a napelemeim a tetőre. Még további 4db beszerzése-telepítése várat magára, a sínek már felkerültek. Elkészült a DC doboz, inverter is fent van a falon. Hátra van még a földelő szondára kötés, AC kábelezés, doboz. És már jöhet is az eon órát csereberélni.

T.2015-03-03
13:31:30
#48419
Sziasztok,

Egy ismerős szeretne egy társasházi lakásához napelemes rendszert telepíteni.
Az épület lapostetős, a telepített napelemek területigénye kisebb mint a rá eső tetőterület-rész. A lakása közvetlenül a használandó tetőterület rész alatt található. Az volna a kérdésem, hogy van-e erre vonatkozólag valamiféle szabályzás (törvény, rendelet) ahol utána lehet nézni, hogy mik a kötelességek, lehetőségek stb.

T.

payagyerekVálasz erre
2014-08-20
19:33:22
Előzmény: digium #47099#47102
Rajtakaptál! :-)

Ez a munkafolyamat cumi lett volna másképp. Ugyanis 60centis fúrónál nem volt hosszabb kéznél. (gipszkarton álmennyezet, x cm légtér fölötte, aztán kefni, azon 10cm nikecell, majd 8-10cm beton) Szóval nem ért fel a fúró!
Örültünk, hogy 1db lukat nyestünk úgy, hogy a fúró hegye még csak a nikecellben volt. A legfölső réteg betont el sem értük. Annyit tudtunk ekkor csinálni, hogy a direkt a mennyezetben hagyott fúrószár hegyét megkerestük odafent a padláson úgy, hogy "végigradíroztuk" szkennerrel a betont, jó sokáig térdencsúszva. Mihelyst meglett, véstünk lefelé.
Ez a véset beletrafálósan pici lett (5cm átmérőjű), mikoris átértük a lyukkal. Nem akartunk ismét mókázni 12-15cm-re ugyanígy, ezért ráhagytuk. (Remélem Isten megbocsát.) :-)
Mentségünkre, kevés panel, kicsi fesz.
2014-08-20
18:34:14
Előzmény: payagyerek #47077#47099
Bort iszik és vizet prédikál kend!
Amennyiben jól látom, akkor egy védőcsőben megy a DC...
payagyerekVálasz erre
2014-08-15
19:33:14
#47077
Akik ösmernek tudják, hogy szeretem a kutymorgókat.
Társadalmi munka 1 helyi kutyamenhely számára. 2kW névleges teljesítmény.


2014-06-08
23:51:09
Előzmény: Gpeti #46566#46569
Ahogy Takyka is írta, a 25°tök jó, nekünk 10,5kWp van 7°-on, és még az is egész jó...

A linkelt oldal az egyeduralkodó, nagyon jó, azzal számolj. Ha vizuálisan is látni szeretnéd, lesd meg ezt: http://biosolar.hu/forum/show/28851#28851 , vagy nem lekicsinyítve (hmm...Róbert): www.zoldvillany.hu/sites/default/files/tudastar/t3.jpg

Jómagam a mono modulokat pártolom, azon belül csak kb annyi, hogy legalább legyen európai központja is a cégnek, (illetve bankgarija). Ezen belül kb a legolcsóbb... (a polynál egy kicsivel nagyobb az esély a hibára, ill. jobban számít, ki gyártja)

A Fronius egy jó cucc, bátran válaszd. Galvo vs IG+? pénztárcád függvénye...

Az inverter élete kb +6°-onként feleződik (bár van benne venti, ezért kicsit kevésbé számít), ha csak nem padlástérbe, vagy déli homlokzatra rakod, tuti minimum 5 évig bírja, de a valószínű olyan 10. Pince, északi helyiség, stb: min 10 év, valószínű 15 felett lesz... (persze 10 évente érdemes kondikat cseréltetni, de csak nagyon jóra, hogy megint elmenjen 10-et, így elvben bármeddig elhúzhatod...)

2,5-es vezetékre? :) Nem, nem lehet kötni, legalább is ha nem szeretnéd felgyújtani a házad. A szabály az, hogy közvetlenül a főelosztóba (ha van szinti, vagy egyéb alelosztó, ahova legalább 6mm2 vezeték megy, az is jó. Hivatalosan persze nem, de ezt azért elfogadják), megszakítás mentessen kell kötni. külön biztosító és AC főkapcsoló, valamint saját magad érdekében (azaz az önsz*p*tás elkerülése végett) a fi elé kell kötni. (nálam az első 3,3kWp rendszer 4-es vezetékkel volt vezetve, de hőmérséklete legalább 30°-al a környezet fölött volt, azaz a 40°os padlástérben már 70°... végül mivel 5x4-et húztam, párhuzamosítva lett 2-2 szál, "megszűnt" a melegedés.

A villanyszerelők nagyon jól tudják, hogy egy családi házban nem nagyon lehet olyan fogyasztó, ami tartósan sok-sok áramot vesz fel. (talán egy nagy hősugárzó, bár 1 óra után már az is kapcsolgat) egy mosógép, egy mikro, vagy vízforraló lehet sokat fogyaszt, de nem sokáig. A sütőnek, főzőlapnak, sőt, sokan már a mosógépnek is külön, a főelosztótól húznak villanyt. Az inverter simán lehet, hogy órákon keresztül folyamatosan nyomja, miközben a "vékony" vezetéket (és a kötésket) jól bemelegíti. Persze a szabványok megengedik ezt, de te döntsd el, hogy megéri-e a minimális mostani spórolás a vezetéken, vagy beteszel vastagot, ami nem melegszik, ráadásul a többletköltségét max pár év alatt visszahozza a kisebb veszteség, ergo ez hamarabb megtérül, mint a PV rendszered.

Szóval ha rám hallgatsz, 3x6 MT közvetlen a főelosztótól, a fi elöl. Tudom-tudom nem lehet, de kompromisszomokat kell kötnöd, ha szeretnél PV-t.

A túlfeszültségvédelem pontosan azt takarja, amit a szavak jelentenek, azaz az ellen véd, hogy ne legyen túl nagy feszültség. ált. 280V ac-nál elkezdenek vezetni, azaz nem engedik, hogy 280V fölé menjen. (egyébként az áram nagyságának függvényében tovább megy, azaz ha 10kA van, van ott 500V is. De legalább nem lesz 230V helyet 761547135 kV ! :)

Engedélyeztetni csak tervezői jogosultsággal rendelkező mérnök tud. (vagy aláírásával) Azonban az inverterhez is kell forgalmazói nyilatkozat, amit nem fognak csak úgy odaadni, ha nem ők (inverter eladója) építik. Azzal vállalná a felelősséget a te munkád után. Azaz ez olyan, mit a ház, nincs jogod magadnak megcsinálnod, csak cég építheti, felelősségvállalással. Volt két olyan ügyfelem is, akik "maguk építették" a rendszert, de én papíroztam. Azért mentem bele az engedélyeztetésbe és felelősségvállalásba, mert a DC oldalt teljesen én kötöttem (ők kábelezték, csak a végeket kötöttem, de még a solar csatikat is), továbbá az AC oldalon egyiküknél mindent, másikuk meg villanyszerelő volt.

Szóval mindenképp valakit (azaz valakiket, kivitelezőt és tervezőt) meg kell bíznod, különben nem lesz óracseréd. Ha gondolod majd keress meg, mindkettőben segíthetek. (sőt, még lehet anyagokat is jó áron találsz nálam ;)

2014-06-08
19:12:04
Előzmény: Gpeti #46566#46568
"A baj a hajlásszöggel van. Csupán 25 fokos, ami nem ideális. Úgy gondolom, hogy nem próbálkoznék megdönteni a paneleket, inkább benyelem azt a veszteséget, minthogy kockáztassam, hogy a szél letépi az egészet."

Felejtsd el a döntögetést. A 25°majdnem jó 35° lenne az ideális, de 3kW-nál 3250/3290kWh az éves termelés. A különbség alig több mint 1%.
Itt játszadozhatsz kedvedre: www.re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#

Ne pazald a tetőn a helyet, építkezz kompaktan. Ki tudja, néhány év múlva nem-e akarsz bővíteni. Ha egyszer fent lesz a tetőn, nincs miért körbetáncolni.

Az biztos, hogy a márkanevet (itt is) meg kell fizetni. Szerintem közülünk még nem sokan láttak 20 éve a tetőn hentergő napelemet. Viszont arról sem nagyon hallani, hogy a négy-öt éve tömegesen felszerelt napelemek bizonyos gyártó esetében tönkremennének. Ha valaki hallott ilyenről, ne tartsa magában.:-)

Az újdonság varázsának elmúltával túl sok haszna nem lesz a wifinek. Egy viszatáplós rendszeren nincs mit finomhangolni. Vagy műkődik, vagy nem. Én nem fizetnék túl sokat egy wifi opcióért...

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a magasabb környezeti hőmérséklet az élettartam rövidülése mellett a maximum teljesítmény átmeneti csökkenését is eredményezheti (túlmelegedés elleni védelem). Vszinű, a speckóban benne van, hány fokig garantált a névleges kimenő teljesítmény.

A többi kérdésben Paya tud neked segíteni, ha végre beeszi a fene a Tiszáról. :-)

T.
2014-06-06
11:55:52
#46559
Lőttem az íbéjen egy használt invertert kedvező áron (köszi SUNF, hogy felhívtad a lehetőségre figyelmemet).
Nagy nehezen megjött a cucc, (kicsit megritkult az amúgy sem sűrű hajam a stressztől, mert a drágalátos eladó két hétig nem jelentkezett, telefont se vette fel)
Hama-hama ki kellett próbálnom, szerencsére minden rendben, működik szuperül.

:-)

T.

payagyerekVálasz erre
2014-04-25
21:46:43
Előzmény: athos #46279#46280
A "hétköznapi" lakásméretű HMKE rendszereknél szinte általános a 20-30m DC vezetékhossz.

Nagyobbak:
50kW körüli HMKE rendszereknél (magasépületi tetőinstallálás során) gyakori lehet az 50-60m DC vezetékezés. Az egyes stringhosszak kábelei akár 150m-esek is lehetnek.
Ilyenkor már szeret "antennaként" viselkedni a mező és a kábel 1 környékbeli villámcsapáskor. (Fém kábeltálca, -csatorna ajánlatos. DC túlfeszvédelem megtervezettsége, stb...)
2014-04-25
20:29:30
Előzmény: payagyerek #46278#46279
Gondolom 3-4 méter még nem lehet probléma, mondjuk a labancoknál volt rá példa hogy a táblák a tetőn voltak az inverter meg a pincében.
Csak most volt egy olyan projektem ahol a padlás alatti beépitett tetőtérbe gondoltam volna ami kb 3 méter lett volna, de a mérnökeink panpoktak már, hogy oda nem lehet, ezért került kívülre a tetőkijárathoz.
payagyerekVálasz erre
2014-04-25
19:51:21
Előzmény: athos #46277#46278
Nincs, de érdemes körültekintően megtervezni.
2014-04-25
17:55:46
#46277
Üdv

Egy kérdés: létezik valamilyen szabály hogy Dc oldalon max mekkora távolságra lehet a mezőtől az inverter közte a dc leválasztóval?
payagyerekVálasz erre
2013-11-19
21:11:15
Előzmény: falusi #43366#43585
A kondi tetején lévő elvékonyítás az a célt szolgálja, hogy ne robbanjon, hanem ott felhasad és kifúj.

Más.
300V DC, cca. 7-8A íve.


2013-11-13
23:19:51
Előzmény: sándor #43324#43327
Sándor,

Párszor már kiszámoltuk, hogy a tárolás költsége önmagában több, mint a vezetékes áram ára. Ezért a tárolós rendszerek veszteséget termelnek. Ebből soha nem jöhet ki megtérülés.

Ha a hálózat kiépítésének a költsége elég magas (például egy tanyára 5km távolságból kellene odavezetni az áramot), akkor már lehet értelme sziget-üzem kialakításának.

2013-11-13
13:53:33
Előzmény: sándor #43297#43298
Sándor,

"... A kitáplálásos 10 éves megtérülési idő a maga minden rizikójával együtt jobban hangzik, mint egy 20-25 éves megtérülési idejű háztáji szigetüzem... "

Rosszul értettél valamit. Ott, ahol van kiépített hálózat, a szigetüzem nem két-háromszoros megtérülési idővel, hanem két-háromszoros RÁFIZETÉSSEL jár! Minimum megkétszereződik az energia-költség. Nagy különbség! Egy bicskával olcsón és környezet-barát módon tökönszúrhatja magát a polgár, minek ehhez egy drága folyamatosan veszteséget termelő berendezést építenie?broflovskiVálasz erre
2013-11-13
10:55:11
Előzmény: 444tibi #43286#43289
szia,

Értem. mondjuk a teljes sziget üzem fel se merült. Max az, hogy a ház egyes részeit szigetesítem. Ott már nem ilyen nagyok az akkuköltségek, de persze a megtérülés ott is gond, nem is kérdés.

Ha már világégés túlélés ... nekem nem fontos, hogy a totális villanylekapcsolás után továbbra is elektromos tűzhellyel süthessem a ... mit is? ... szóval elég, ha egy e-book olvasót fel tudok tölteni, vagy a kandalló akkor is csinálhasson meleget az egész házban. .. amíg maradhatok és a hamu nem teríti be az egész táblát minden órában kétszer.
Na, ez után a posztapokaliptikus vízió után csak arra akarok kilukadni, hogy a rendszer megléte "kicsiben" épp elég számomra. Érdekel is a téma, ráadásul bármikor fejleszthető is lenne a változó feltételek függvényében.

Szóval még billegek az eddigi legolcsóbban talált nettó 700e-es 1,5KWos között és a részleges szigetüzem között, ami a ház némi átalakítását igényli, de az nem akkora gond.
Azt már tudom, hogy illegálisan tuti nem fogok rátermelni a villanyhálóra, de hogy legálasan akarok-e .... mondjuk most tuti nincs kedvem 700+áfáért faktorálni a következő 7-10 év villanyfogyasztását mai áron... de kicsiben azért elkezdeném.
Az irány meghatározása a kérdés.
e-bayen egész jó áron találni olcsó, kint engedélyes cuccokat. Ha azok épp itthon is engedélyesek, akkor már fél siker, mert a szabályzat szerint azt használhatom, nem kell származási igazolás, ha jól olvastam.

De mondom, még billegek... aztán lehet, hogy mindkét irányt elindítom. Az biztos, hogy indulásra/tesztelésre nem igen tudok/akarok 100e fölött áldozni most. Passziónak még ez se kevés. Kérdés, mit lehet ebből kihozni. (használt ups, 1-2 kínai tábla, töltésvezérlő 0ft munkadíj ... ilyesmi)

2013-11-13
10:10:58
Előzmény: broflovski #43279#43286
Szia, én sem vagyok "régóta idejáró" :-)

A nem hivatalostól eltanácsollak,
mert ugyan lehetetlen, hogy egy áramszünet alatt visszatáplálj,
de ha véletlenül nem tilt le az inverter, véletlenül nem terheli túl a hálózat,
és véletlenül meghal egy villanyszerelő, mert feszültségmentesnek tartja a munkaterületét, akkor téged "véletlenül" lecsuknak.

Szigetüzem teljesen korrekt, a függetlenség, szarok az elmüre, jöhet a világháború, stb. szlogenek gyönyörűen hangzanak, csak pl. egy 4kW visszatápláló félházilag kivitelezve sacc.1,4-1,6 milla, ugyanez szigetben, csak az akkupack 2,5-3 milla.
Te tudod, te pénzed.

Pl. www.energiaminusz.hu/szelgenarlista.htm
itt alul a rolls s5000 igen szimpatikus, csak az ára... vagy lithiumosban:
www.ev-power.eu/Winston-300Ah-1000Ah/
Ebből gondolkodj 48V/800-1000Ah, vagy kicsit többe. Van 6-7 napig tartó szürkület is télen, át kell hidalni, vagy +dízelgenerátor, de vérbeli PV-fan ezt mereven elutasítja.

Ezt konkrétan onnan tudom, hogy minden ismerősöm tudja, hogy napelembuzi vagyok,
és megkeresett valaki, hogy mibe fájna egy szigetüzem a tanyára neki, mert az elmü 10-15 milla körül vinné ki az áramot (4500 méter+trafótelepítés+minden).
Neki megérné 3-4 milláért, neked nem.

Sándorral vigyázz! Precíz, hajthatatlan, és mindehhez még esze is van a dolgokhoz,
ajánlott megfogadni a tanácsait.
Sajnos, az érveit olvasgatva, nekem már majdnem el is vette a kedvemet a napelemes rendszertől, de ez most nem ide vágó.

A megtérülést nem csak az 'ugrásszerű technikai fejlődés' befolyásolja, hanem inkább a rohadt politika, de ebbe se mélyedjünk bele, pl. az usa legújabb hadihajója 3000milliárd forintba került, én meg nézem este a filmet, és bebassz..a reklámba, hogy:
10000 ember hal éhen naponta, NE HAGYJA, segítsen, adjon 100forintot!!
Anyádat, már elnézést.

Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Napelemes rendszer építéselapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva