Magyar  English
Homline Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Tetőtéri hőszigetelésGehe zu Seite: « zurück   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   weiter »
Zizu(22 Nachrichte geschrieben)
2010-03-22
15:43:17
Sziasztok!

Most volt kint nalunk egy szakember es a kovetkezoket javasolta: teljes tetocsere... reszletezve: mivel a folia parazaro, azt teljesen ki kell cserelni es a szigetelo es tonkrement, igy azt is, o helyette a befulyost javasolta, ezen kivul nincs meg a szellozes, madarhalo, a csatorna se jol van felteve es meg sorolhatnam.. A jo hir, hogy kivulrol javithato, a rossz, hogy cirka 3 millioba kerulne. Szerintetek hivjak mast is vagy ez realis lehet? 250 nm alapu haz teteje.

Nagyon koszi!link
robert(3966 Nachrichte geschrieben)
2010-03-14
10:10:37
zsolti,

Sándor megelőlegezett bizalma ellenére be kell vallanom, hogy nem tudom milyen a "hamis stukatúr". Légy szíves írd le azt is, hogy van a padlás "beépítve" (falak, tetőszerkezet, héjalás, szigetelések, födém... stb).
Csak a hangszigetelés rossz, vagy statikailag is gyenge a gerendázat.

Rajzok és képek is jól jönnének?
link
sándor(1043 Nachrichte geschrieben)
2010-03-13
23:04:52
Kedves Zsolti!

Ebben a témában Robert a profi. Ő nagyobb tapasztalattal és felkészültséggel rendelkezik mint én.
De néhány információra még biztosan szüksége lesz.
Üdv.
Sándorlink
zsolti(1 Nachrichte geschrieben)
2010-03-13
10:49:36
Tisztelt Sándor! Néztem egy házat ami hamis stukatoros, tetőtere be van épitve. Kérdésem az lenne mennyire tartós ez a megoldás és hogyan kellene szigetelni, hogy idővel lakótérré lehessen alakitani? Nagyon zuhog, lehet hallani a lépéseket is! Köszönettel Zsoltilink
bilbe(5 Nachrichte geschrieben)
2010-03-12
16:28:45
robert

A fűtés kondenzációs kazán lesz,radiátorokkal+ szeretnénk egy kisebb kandalló (kályhát)is.A fürdőszobán és a konyhán is van ablak.Sőt a konyha egybe lesz az előszobával,szóval úgy gondolom hogy a szellőzéssel nem lesz probléma.Köszi az infókat,sokat segített. link
2010-03-12
09:02:45
bilbe,

A rajz ok.

Jó hír, hogy a régi fólia nem tökéletes! Titkon erre számítottam, ez segít szárazon tartani a szigetelőt.

Az ablakok légzárását nem kel túlzásba vinni, esetleg a konyhában és a fürdőszobában szellőzőventilátor lehetne beépíteni.

Mivel fűtötök?link
2010-03-12
00:30:30
robert

A faházban egy idős pár lakott télen nyáron.Én nemrég vettem ezt a házat.Van egy alsó szint is ami beton 40cm fal vastagság.( kívülről ezt is szigetelem.)Erre van ráépítve a faház.Az előző tulaj szerint ha alul befűtöttek a kandallóba akkor fönt is jó meleg volt.Volt egy feljáró a két szint között.Még két konvektor is volt.De nem egyszerre használtak a kályhával.Én most szeretném két generációsra átalakítani.
Ezért szeretném kicsit jobban szigetelni a fa részt.Mellékelt képen a javaslatod alapján így lesz a szigetelés.Ha jól értelmeztem.Ha nem akkor szólj légyszíves.Még talán annyi,hogy a régi fólia nem úgy van felrakva mint ahogy te ajánlottad.Ott azért alul-felül mozog a levegő,ha ez számít.

Vergrössern

link
Plaszlo(270 Nachrichte geschrieben)
2010-03-12
00:29:58
Robert,
Köszönöm a számítást, így már nyugodtabb vagyok. Így már értem is, miért tűnik kevesebbnek a megtakarítás a vártnál és az arányok is rendben vannak. Többen mondták, hogy ez a tél hidegebb volt, de mivel nem jegyzem, nem tűnik fel.
Most jut eszembe, az előző felsorolásból kimaradt, hogy a külső szigetelés befejezése mellett két korszerű, hőszigetelt üvegezésű, 5 ponton záródó fa bejárati ajtót is rakattam be a régi rosszul záródó alibi ajtók helyett. Azóta nem lebeg a függöny, ha fúj a szél.

Idén az ablakok vannak soron, felteszem itt nem lesz olyan erőteljes a javulás, de remélhetőleg érződni fog. A jó állapotú Teschauer típusú ablakaimban cserélem ki az üvegeket és az egyik felébe Thermo üveg kerül. A keret belső oldali felében felsőmaróval helyet csinálok a thermo üvegnek, a külső felében egyrétegű 4 mm-es üveg lesz a mostani 3mm-es helyett és szilikonnal töltöm ki a réseket. A két felét ha sikerül légmentesen összezárnom, már majdnem teljes értékű 3 rétegű ablakaim lesznek. Most még javában kóricál a levegő az ablaktáblák között, mert hidegebb időkben, állandóan vizesek voltak a külső ablaküvegek.
Gondolkozom az Argon gáz töltésen és a hővisszaverő bevonaton, ami kissé megemeli az üvegek árát, de kevesebb hőt enged elszökni. link
2010-03-11
11:02:02
Robert,

Egyáltalán nem kizárt, ez a régebbi szendvicsszerkezetű nyaralónak készült faházak falszerkezete, és többeket láttam (látok) ilyenekben lakni a közvetlen környezetemben is ahol élek. Sőt én is faházban élek (sosem tudtam elképzelni korábban, hogyan lehet ebben élni, de a sors megmutatta), 8 cm vastag nútféderesen illesztett "gerendák" és kívülről 4 cm-es dryvit szigeteléssel. Még így is egészen jó, de még ezt a szigetelést idővel le akarom cserélni 10 cm-es kőzetgyapotra.
link
2010-03-11
08:45:41
Plaszlo,

Tudom, hogy nem ez az ideális megoldás, de jobb, mintha csak a külső oldalon lenne fólia.
Ezért kell a belső oldalon a fólia-csatlakozásokat lelkiismeretesen zárni.

Azt viszont elfelejtettem megkérdezni bilbe-től (de feltételeztem), hogy csak időszakos használatról van-e szó. Nehéz elképzelni, hogy eddig két deszka között 5cm hőszigetelés mellett telelt ki valaki.link
2010-03-10
23:52:26
Robert,

A vázlatrajzodban a szigetelés mindkét oldalán van fólia. Így hogyan fog kiszellőzni?link
2010-03-10
17:17:42
Köszönöm a gyors segítséget robert.link
2010-03-10
15:40:22
bilbe,

Kell egy réteg gondosan felerősített párazáró fólia a belső oldalon, átfedéssel ragasztószalaggal zárva, a csőátvezetések mellett is.

A staflikat az eredeti gerendázatra merőlegesen rögzítsd, így kevesebb lesz a hőhíd. A szigetelőt hézagmentesen helyezd be.

A vizes helységekbe a gipszkarton helyett cement erősítésű faforgácslapot javaslok (betonip).

Vergrössern

link
2010-03-10
15:17:17
robert

Próbáltam lerajzolni a fal szerkezetét.Mellékelem.
A meglévő és a leendő szigetelés is 5x5 cm stafli fák közé kerül(t).
A szobában festve lenne a felület, a fürdőben pedig csempézve.

Vergrössern

Vergrössern

link
2010-03-10
08:49:24
bilbe,

Légy szíves rajzold le a szerkezet keresztmetszetét. Tüntesd fel a méreteket és az anyagokat is.link
2010-03-09
22:09:30
Üdv Mindenkinek!

Szeretném hozzá értő segítségét kérni.Van egy szigetelt faház :fólia,5cm kőzetgyapot borításnak 2cm pozdorja.Gondoltam leszedem a pozdorját és rakok az 5centi helyet egy 10cm szigetelést.De nem igazán lehet bontani a borítást.Ha esetleg a pozdorjára rakok még 5 cm szigetelés rá pedig gipszkartont.Az okozhat valami problémát a későbbiekben? Köszönöm a segítséget előre is.link
2010-03-09
11:27:07
Zizu,

Amint már írtam, a kiszellőztetés megoldását nem lehet megúszni. Ehhez ki kell bontani a járatokat. Ha ezt még a hidegek idején csináljátok, akkor a résen lentről felnyúlva, és a padlásról lenyúlva kézzel is kitapintható, hogy nedves-e a szigetelő. A szigetelés folytonosságáról csak további bontással lehet meggyőződni. A kellemetlen a dologban, ha leszeditek a gipszkartont, és azt látjátok, hogy a szigetelés ok.

Tegyük fel, hogy jó a szigetelés. A lakásban 23 fok 40% páratartalom van. A tetőtérben 13 fok esetén a páratartalom már 75%. Ekkora relatív páratartalom mellett a gipszkartonban beindul a kapilláris kondenzáció és a penészképződés. Evvel azt szeretném mondani, hogy ha a két szint között nem zár jól az ajtó, akkor fűtés hiányában jó szigetelés mellett is előjöhet a penész. Minden tárgyon, ami 9 foknál alacsonyabb hőmérsékletű (és az ablak, valamint a hőhidas szakaszok biztosan ilyenek) vízgyöngyök formájában kicsapódik a pára.

Említettél egy használaton kívüli kéményt. Ki kellene nyitni a padláson (kormozónyílásnál), és figyeljétek a változást.
A hőmérséklet nem fog lényegesen csökkenni, az ablakokon viszont sokkal kevesebb párakicsapódás lesz. Próbáld meg, remélem bejön. link
2010-03-09
10:24:49
Sandor!

koszonom szepen, ertem mire gondolsz es rajottem, hogy nalunk nincs hol kiszelloznie a tetonek, amit reszleteztel, mert alul vegig be van lamberiazva, viszont ennek ellenere, mikor a tavaly a kemeny miatt meg kellett bontani a tetoteret, akkor nem volt nedves semmi. Na mindegy, akkor valoszinuleg ezt is helyre kene rakni. Ilyenkor a labmeriat kene megbontani es betenni azt a madarhalot, vagy mi a szoszt (amirol fogalma nem volt a joembernek, aki csinalta a tetot, hogy az mire valo)? Mert igy hiaba van meg a legres, ha nem szellozik az egesz, ha jol ertem.

A terdfalat azert le kene szigetelni, ha a teto alatt van?
Csutortokon jon egy "szakember", meglatjuk mit mond.link
2010-03-09
01:26:56
zizu!

Ebben a témában Robert a profi, nekem csak egy két hasonlóság tünt fel. Ezt próbálom a többiek kritikus figyelme mellett megosztani.

- Nálunk a rétegrend (alulról felfelé): lambéria, párazáró fólia (sok sok lambéria szöggel átlyuggatva), 10 cm kőzetgyapot (kemény, de nem a járható fajtából), második párazáró fólia (ezt kellett eltávolítani!).
Ezután kapott még +10 cm szigetelést az alsó réteg toldásainak gondos átfedésével.
A Bramac cserép alatt nincs fólia. Pontos a tető, tökéletesen zárnak a cserepek.
A ferde tetőrészen maradt a 10 cm-es szigetelés, de felette van (a 17 cm-es szarufák miatt) kb a cserép magaspontjáig kb 10 cm légrés.
Az eresznél lezárta a cserép alatti kiszellőzés lehetőségét a porháló és a megtapadt por. A hálót eltávolítottam, akkor meg tele lett az átszellőzés helye veréb fészkekkel. Horganyzott lemezből csináltam minden cserép hullám alá egy egy félkör alakú lezárást amit egyenként szögeltem a helyére. Akkora nyílás maradt, hogy a verebek nem férnek be, de még át tud szellőzni a ferde tetőrész.
A gerincfedő cserepek alól is kiszedtem a hálót, hogy javuljon a padlástér átszellőzése.

A hiba úgy jelentkezett, hogy a födémen lévő fedő fólia alja bepárásodott. Benyúlva a szigetelésbe nyirkos volt a közetgyapot belseje. A változtatás óta nincs gond a párával, minden száraz. Az igazsághoz tartozik, hogy ez a rendszer még nem a mai anyagokból készült, hanem abból, amit a 80-as években össze lehetett szedni.

- A leírásod és a fotók szerint a penészedés közvetlenül a falfűtés feletti, melletti részen jelentkezik. Szerintem jogosan. A fal a fűtésnél meleg, nem fogadja be a párát. Ezért az össszes pára kénytelen a fűtés melletti, feletti hidegebb falszakaszba beszívódni. Ott pedig a harmatpont táblázat szerint (alacsonyabb hőmérséklet - több nedvesség) vízzé kell alakulnia. Ideális helyzet a penészképződéshez.

- A fotód szerint az üveggyapot szigetelés alatt nincs párazáró szigetelés. Az legfeljebb a fém gipszkarton tartószerkezet és a karton között lehet kifeszítve, ha van egyáltalán. Tételezzük fel, hogy ott van. A pára a rögzítő csavarok mellett feljut a szigetelésbe. Ott a harmatpont helyén vízzé alakul. Ha csak 10 cm-es és laza a szigetelés, akkor már a szigetelés alsó oldalán kialakulhat a harmatpont. A keletkező víz pedig megtalálja az útját a fólián át lefelé a gipszkartonba. Ezért javasolta (gondolom) Robert, hogy fűtsétek keményebben a felső szintet. És valószínűleg ezért nem értetek el a fűtéssel sem eredményt.

- A Tondach az Agyagtető, = agyag cserép. De nem az amit én régi, nedvszívó cserépként gondoltam. Még a máznélküli felső oldala is csak minimális vizet vesz fel. Olyan finom a szemcseszerkezete, hogy szinte nem marad hely a szemcsék között a víznek. De ha csak minimálisan is benedvesedik a felülete, akkor már megtartja a havat a túlhűlés miatt. Ez nem hiba, de nem is garancia arra, hogy a födém szigetelésetek tökéletes.
Ezt eldönteni egy próbát javasolok. Egy száraz cserépdarabot le kell mérni. Majd vízbe tenni és 10 órán át lassan főzni a forráspont közelében. Utána rögtön újra megmérni a súlyát. Ha csak pár százalék vizet vesz fel, akkor a cserép rendben van.

Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült.
De engem is érdekelne Robert véleménye a véleményemről. link
2010-03-08
12:14:25
Sandor!

koszonom szepen!

Igen, a legnagyobb baj, hogy nem tudom egy normalis szakembert, akire ra mernem bizni, hogy 3x is leszedje es ujra rakja az egeszet. Mindegyik csak a penzt latja benne, es mivel mi nem ertunk hozza azt csinal tulajdonkeppen, amit akar.

Az biztos, hogy a sarga szigeteles kitolti a folia es a gipszkarton kozti reszt, arra gondoltal, hogy ott kene novelni a tavolsagot, hogy tudjon levegozni?
Bar az az igazsag, hogy, ha megegyszer leszedjuk, biztosan nem teszunk fel sarga paplan szigetelest, valami mast kell talalnunk.

A cserepunk egyebkent nincs bevonva azzal a vizlepergeto mazzal, sima tondach agyagcserep.

Amugy honnan lehet eszrevenni, ha felmegyunk ellenorizni a sarga szigetelest, hogy baja van? Mert ugy-e nem feltetlen lesz vizes, hiszen ott a hotukor folia a gipszkaron felett. A masik oldalon meg lelegzo folia van.link
2010-03-06
01:54:18
Zizu!

Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültetek.
A penésztől nem lehet bizonytalan kimenetű megoldásokkal megszabadulni.

A tetőre a következők miatt kérdeztem rá:
- Lehet e hőhíd a szarufa?
- Milyen a padlástér átszellőzése?
- Mennyire jut át a meleg a födém szigetelésen?

Ha régi, nedvszívó cseréppel lennétek fedve (erről nem emlékszem, hogy írtál volna), akkor az vizesen aláhűl a környezetének és nem engedi leolvadni a felületéről a havat. Közben a vízzáró felületű cserepekről már régen leolvadt a hó a szomszédban.
Ha korszerű, vízzáró felületű cserepetek van, de pl.nedvszívó agyag alapanyagú cserép, akkor az alulról még mindig átnedvesedhet a belső párától, és hóolvadásra úgy fog viselkedni mint a régi nedvszívó cserepek.

Szerintem újra kéne építeni a tetőtér födémjét mind a ferde, mind a vízszintes részen. Robert már több helyen leírta, hogy az elmozdulás, tömörödés kivédésére milyen tömörségű szálasanyag szigetelés a javasolt, milyen rétegrendben és kivitelezéssel, átszellőzéssel, páravédelemmel.

Nálunk a hasonló problémát az oldotta meg, hogy a szigetelés feletti fóliát leszedtem és megnöveltem a padlástér, illetve a közvetlen cserép alatti átszellőzést. A bajt (pára felhalmozódást a szigetelő anyagban) még a penész kialakulása előtt észrevettem. Mivel alulról lambériázva van, így nem jelentett gondot. Kiszellőzött és kiszáradt. Akkor a tetőtéri ablakok szoros záródását átállítottam laza záródásra. Picit nőtt a veszteség, de még a tetőablakok sem párásodnak csak néha, rendkívüli esetben.

Penészre hungarocellt ne ragasszatok! Sem egészségügyi, sem hőszigetelési szempontból nem szerencsés megoldás. Lehet, hogy eltolja pár centivel a harmatpontot a falba, vagy a szigetelésbe. De nagyobb a valószínűsége, hogy inkább beljebb hozza a lakás felé. A vizes gipszkarton szétomlik alatta és akkor úgy is újra kell csinálnotok mindent.
Egy árnyékos, de esőnek kitett helyen lévő hungarocell darab került a múltkor a kezembe. A külső felülete zöldalgával volt benőve, alul pedig penésszel. Mind az alga (moha), mind a penész kikezdte a felületét. Amikor kettétörtem, a közepe gyári fehér és tömör volt, de körben az algás és a penészes felület kb 1/2 cm vastagságban lehullott róla. Egyszerűen megette az alga, elbontotta a penész.
Mindössze két évig volt a szabadban.

Nehéz döntés előtt álltok.

link
2010-03-05
17:47:09
ok, koszonom szepen, akkor meglatjuk mi lesz, bontas vagy ragasztas...link
2010-03-05
17:24:02
Zizu,

Őszintén szólva nincs jobb ötletem, mint a napi többszöri intenzív szellőztetés, ablakok letörlése. Az automatikus szellőztetés kényelmesebb, a légkollektorral előmelegített levegőbefúvás is szimpatikus.

Én nem ragasztanék polisztirolt egy penészedő felületre. link
2010-03-05
15:23:17
Sandor!

Koszonom neked is a segitseget!
A teton nem rajzolodik ki a gerenda, sot, havazasok utan is a mienk az egyeduli teto, ahol a legtovabb megmarad a ho meg a deli oldalon is. Ebbol gondoljuk, hogy csak nem lehet annyira rossz a szigeteles felul.

Mar arra gondoltam, hogy meghirdetem a hazunkat esettanulmanynak, hatha valaki csak rajon a problemara :-)link
2010-03-05
15:20:30
Robert!

Ezert kerdeztem, hogy ha belulre tennenk hungarocellt, az segitene-e.
Lent 22-23 fok van, para 40% korul van, a hatso eszaki sarkon levo szobank peneszedett az eszaki falreszen es hideg volt nagyon, ott csak az eszaki falreszre tettunk hungarocellt es azota szuper szaraz minden, pedig a haz kivulrol 6 centis szigetelessel van ellatva.

Igen, tavaly vegig ment a futes, eredmenytelenul. Ezert gondoltuk, hogy muszaj lesz egy paraelszivot betennunk a nemhasznalatos kemenyunk maradvanyaiba.link
Homline Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Tetőtéri hőszigetelésGehe zu Seite: « zurück   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   weiter »
Copyright © 2005 Robert Bernath
Alle rechte bleiben vorbehalten