| Homline Forum => Fűtés => biomassza (Szalma, stb) | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 next » |
topikj(13 posts so far) 2010-02-12 21:44:31 |
|---|
| Azt hiszem a kapilláris érzékelöt fogom alkalmazni a HMV tartálynál. A keverö szelepet pedig a melegvíznél. A motoros szelepekre visszatérve. szerintem azért rakta be hogy nyáron mikor melegvizet akarok csinálni akkor ne menjen padlóba vagy a falba a meleg víz. De akkor is elég lett volna egy sima alzáró csap, nem? Ez az én gondolatom a szeleppel kapcsolatban. A puffer építéssel kapcsolatban lenne még kérdésem. ìrtátok, hogy mivel nyitott a rendszer nem muszály nyomás álló tartály. Namost nekem van egy lemez palástom, meghengerelve. Kérdésem az , hogy elég e ha csak egy kör alakú lemezzel lezárzjuk az alját és a tetejét? Hogyan alakítsuk ki a bekötési csonkokat vagyis hová mi kerüljön?link |
monolit(765 posts so far) 2010-02-12 17:13:59 |
|---|
| Végül is megoldható így, csak spórolásból hagytam ki. Való igaz, rontja a hatásfokot.link |
zsezse(982 posts so far) 2010-02-11 14:50:10 |
|---|
| monolit: "Zsezse javasolta hogy tegyél be keverőszelepet, de én fordítva alkalmaznám. Ha eléri a HMV puffer a 80 C fokot (kazán max. előremenő hőmérséklete)nem melegszik tovább." ez igaz, viszont ha felfutotte a HMVt, akkor ezzel "rovidre zarod" az eloremenot es visszaterot, es a visszaterobe 80 fokos viz fog menni, ami rontja a hatasfokot. ezert javasoltam ide is egy segedenergia nelkuli elzaro megoldast. beallithatod 80 fokra is, de akkor 80 foknal elzarja ezt az agat. "Mivel ennél a kialakításnál nagyon magas a hőmérséklete a HMV vízének, fennáll a forrázás veszélye. Ezért kell ide a keverőszelep hogy max. 50 C fokban korlátozza a kilépő fürdővíz hőmérsékletét."" erre nem is gondoltam, pedig alap!! ezt celszeru berakni, en is megcsinaltam. link |
monolit(765 posts so far) 2010-02-11 14:42:25 |
|---|
| topikj Zsezse javasolta hogy tegyél be keverőszelepet, de én fordítva alkalmaznám. Ha eléri a HMV puffer a 80 C fokot (kazán max. előremenő hőmérséklete)nem melegszik tovább.A magasabb hőmérséklet esetenként fokozhatja a vízkőkiválást, viszont ha alacsonyabb a hőmérséklet elszaporodhatnak benne a mikroorganizmusok és büdösödik a víz. Mivel ennél a kialakításnál nagyon magas a hőmérséklete a HMV vízének, fennáll a forrázás veszélye. Ezért kell ide a keverőszelep hogy max. 50 C fokban korlátozza a kilépő fürdővíz hőmérsékletét. Az egyik motoros szelepet használhatod a HMV tartályhoz. Tapasztalatom szerint ha kihűlt a kazán, innen (is) megindul a spontán áramlása a meleg víznek, beindul a gravitációs körforgás. A két motoros szabályozó szelepnek semmi értelme a köröknél, valószínűleg ezzel akarta a szaki beszabályozni a két kör vízáteresztését.Vagy egy szivattyút akart alkalmazni? Mivel elvi a bekötési rajzod, megfelelő de gondoskodni kell még a kazán túlfűtési védelméről és a biztonsági szerelvényekről.Mint már említettem a hőcserélőt kiválhatod keverő szelepre nyílt rendszer esetén. Az a gond a hőcserélővel, hogy adott hőfokra van megtervezve. Amennyiben kisebb a puffered hőfoka nem adja le a kívánt teljesítményt, ezt túlméretezéssel lehet kompenzálni. A fizikai kialakítás nem ugyanez, ezért a cső távolságokat és átmérőket fokozottan vedd figyelembe! Hasonlóan mint a régi "gravitációs" szerelési módnál.link |
topikj(13 posts so far) 2010-02-09 22:53:54 |
|---|
| zsezse biztonsági elöremenövel van megcsinálva a rendszer. Megkell néznem hogy milyen a motoros szelepem (normally open e) de azt hiszem az hisz most nincs áram alatt és és fütök vele a padló meg melegszik :-) szóval nyitva kell legyen a kapilláris érzékelöt alkalmazi fogom a hmv nél is, jó ötlet a falfütés visszatéröjét megfontolom link |
zsezse(982 posts so far) 2010-02-09 22:08:26 |
|---|
| topikj HMV tartaly hasznalhato puffernek, de forditva nem biztos;) fontos, hogy korrozioallo legyen a belseje. a kazan lezarassal vigyazz!! csak olyan megoldast epits be, ami aramszunet eseten kinyitja a kazan csatlakozasait (Normally Open), hogy el tudjon tavozni a folosleges melegviz, illetve valamilyen biztonsagi megoldast (pl a gyarto altal javasolt eloremeno biztonsagi vezeteket) mindenkeppen epits be! a HMV tartaly igy mar egesz jo, de en ide is tennek egy kapillaris erzekelot: ha a HMV tartaly aljan mar nagyon meleg viz jon ki a visszateron, akkor zarja el a tartaly futeset: ezzel tudod beallitani, hogy hany fokig futse fel a HMVt, es nem zarod rovidre vele a futes tobbi reszet. a falfutes/padlofutes resz mar jobban nez ki, de nekem meg mindig hianyzik valami. szerintem 2 visszacsapo szelep az egyes korokbe, hogy ne tudjon egyik agbol a masikba atszivni egyik szivattyu sem. (nem vagyok szakmabeli, de igy csinalnam) illetve meg egy: a falfutes visszaterojet en a padlofutes keveroszelep hideg ag UTAN kotnem be es nem ele. el tudok kepzelni olyan esetet, hogy a falfutesbol valamiert meleg viz jon ki, es ezt bekeveri a padlofutes visszaterojebe, ami ezaltal nem tud hulni, csak melegszik. aprosag, de nekem igy adna a logika:) link |
topikj(13 posts so far) 2010-02-09 21:57:24 |
|---|
| sziasztok! na az eddigi rajzot felejtsétek el mert kiderült hogy egy HMV tartályt sikerült vennem. Szóval ezzel csak a használati melegvizet tudjuk megcsinálni a puffer projekt késöbb jön. Mivel mostmár megvan a HMV tartály ezért nem lesz "tartály a tartályban" puffer készítve. Mostmár értem a kapilláris termosztát szerepét, alkalmazni is fogom, köszi a tanácsot. A keveröszelep elött van egy motoros szelep beépítve amit nem tudok mi célt szolgál. A szaki aki csinálta a rendszer elköltözött és semmi hír róla úgyhogy ez titok marad :-D Gondoltam arra hogy a 2 motoros szelepet átrakni a 2 kizáró szelep helyére éz ezt valamimódon verézelve kitudnám zárni a kazánt. Szerintetek megolgható az ötlet? csatolok egy új rajzot Click to enlargen link |
monolit(765 posts so far) 2010-02-09 08:43:42 |
|---|
| topikj Azzal hogy beleépítesz a pufferbe még egy tartályt azt éred el, hogy több meleg vized lesz. Ha úgy kötöd sorba ahogyan én, lassabban fog lehűlni a HMV tartályod, ha azt is beépítesz. Ezt a tartály a tartályban rendszert meg is vásárolhatod,beépített egyes ill. kettes hőcserélővel. Arra ügyelni kell hogy a belső tartályban nagyobb legyen a nyomás mint a külsőben, mert a külsőben keletkező nyomás összeroppanthatja azt. Bár ez esetedben mivel nyitott a rendszer, nem áll fenn. Attól függ hogy mire akarod használni. Mivel ez a belső tartály együtt hűl a külsővel ugyanaz áll fent mint előzőleg, a 30-40 fokos vízzel még fűthetsz de fürdésre a belső tartály hője már éppen hogy elegendő. Akkor éri meg leginkább, ha napkollektorral is akarod melegíteni a puffert. Ha nem akarsz kollektorokat használni vagy nincsen szükség sok meleg vízre nem érdemes beépítened. Egy különálló HMV tartály beépített elektromos patronnal ez esetben jobb. A kapilláris szabályozásnak az az előnye, hogy mindig azonos hőfokot állít elő. Nálad ha csak hagyományos van, és azon beállítod a hőfokot azt nem tudja folyamatosan produkálni a keverőszelep. A kapilláris érzékelő fejét a kevert víz oldalon kell elhelyezni külön kialakított ponton, így bármikor cserélhető.Van már egybeépített is. Az alsó képeken látható hogy a keverő szelep előtt van még egy szelep (szelepnek néz ki), az mi célt szolgál? link |
zsezse(982 posts so far) 2010-02-08 21:23:47 |
|---|
| szia! az elzaro csapokkal az a baj, hogy ha veletlenul ugyhagyod... valami el fog szallni. tudom, mindenki azt mondja, hogy nem.. de eleg egy veletlen telefon, vagy egy gyerekricsaj, ami miatt felszaladsz a hazba. arrol nem beszleve, hogy abszolut nem automata megoldas. a javitott rajzot nem talaltam meg a hozzaszolasodban. a kapillaris erzekelo nem mas, mint egy termofej, aminek a homerseklet szenzora egy hosszu "drottal" van osszekotve a fejjel, igy tavoli pontokon is tudsz vele homersekletet merni. en ugy oldottam meg, hogy a hocserelo futo oldalat szabalyozza a fej, es az erzekelo a szekunder (futott) oldalon van. amint a futott oldal eleri a beallitott erteket, elzarja a primer oldalt, igy nem fut tul a hocserelo. link |
topikj(13 posts so far) 2010-02-08 19:18:11 |
|---|
Click to enlargen link |
topikj(13 posts so far) 2010-02-08 19:16:52 |
|---|
Click to enlargen Click to enlargen link |
topikj(13 posts so far) 2010-02-08 19:03:55 |
|---|
| köszi a hozzászólást! na akkor megpróbálok válaszolni a kérdésekre. ez még nincs teljes egészében megvalósítva. teszek föl pár képet a jelenlegi rendszerröl. Ez a kis puffer csak próba jellegü. Olcsón sikerült szereznem. Ehez majd még teszek föl nektek pár kérdést. Csinálni fogunk egy sokkal nagyobbat és abba szeretnék beletenni egy kiszuperált bojler tartályát melegvíznek. Szerintetek jó ötlet? Ez kb 1.5 m3 -es tartály lenne. A rendszer nyitott. Azt hiszem a rajzot elrontottam, fölrakom kijavítva.De ha azt is elrotanám akkor majd a képekeb látjátok majd a rendszert. Mesélnél nekem erröl a kapilláris érzékelöröl (bocs ha sokat kérdezek de nem szakmám a fütés szerelés :-D) igen van 2 keveröszelep a 2kör elött és külön fokora vannak állítva úgy ahogy írtad. a felé melegebb mint a padlóé. Igen közös gerincen megy a kazán és a puffer. Van beépítve 2 elzáró csap éz ezzel kitudom zárni a kazánt ha már nem füt és akkor csak a pufferröl húzza a vizet a szivattyú link |
zsezse(982 posts so far) 2010-02-08 13:09:45 |
|---|
| monolit: nalam szivattyu huzza a vizet, es sajna a kazanbol is kihuzta a vizet ilyenkor, nincs gravitacios aramlas. ugy latom, nala is igy van megoldva a csoatmeroket el is felejtettem!! teljesen jogos! minimum 28as, de inkabb felette!link |
monolit(765 posts so far) 2010-02-08 12:14:40 |
|---|
| topikj! HMV tartály beépítése azért lenne fontos mert bár 30-40 C fokos pufferhőmérséklettel tudod még a padlót fűteni, fürdésre kevéssé alkalmas. Ha nem zárt a rendszered, nem kell a hőcserélő. A betervezett csapokkal az a gond, ha úgy marad...... A visszatérő megoldásod hibás, amint már említették. Nem osztom zsezse álláspontját a gerinc bekötés miatt. Nálam is hasonlóan van kialakítva. Arra kell ügyelni hogy függőlegesen amennyire lehet vigyétek fel, ez elősegíti az áramlás kialakulását. Amennyiben a kazán már nem fűt, a puffer felől fog a meleg víz felfelé áramolni. Kicsi a valószínűsége annak hogy az áramlás meginduljon a kazán felől. De ez nagyban függ a kazán távolságától az alkalmazott csőátmérőktől és a fizikai kialakítástól. A lehető legnagyobb csőátmérőket alkalmazzátok, sokan abba a hibába esnek hogy a szilárd tüzeléshez elég a 22-es csőátmérő.link |
zsezse(982 posts so far) 2010-02-08 09:31:15 |
|---|
| topikj! szia! nem gond, hasznald egeszseggel!:) majd rakok fel egy ujat hamarosan. a tervedre visszaterve: ez mar valos, mukodo rendszer vagy meg csak papiron letezik? nekem a kovetkezo eszreveteleim vannak: -a 300L-es puffer nagyon keves ehhez a kazanhoz. a tuloldalra betett hocserelo nem fog tudni kivenni annyi hot, hogy ne forrjon fel a kazanod. nekem van, hogy a 900L-est egy toltettel felmelegiti 60fokra. minimum 1-2 kobmeterben gondolkodj, ha van ra lehetoseged. mivel nyilt rendszerben hasznalod a kazant es a puffert (ugye nyilt?!) ezert nem muszaj nyomasallonak lennie, eleg egy kocka tartaly is. ha megnezed a http://i-house.hu/haz/stat oldalt, ott lathatod a puffer grafikonokat a 900L-es pufferhez. eleg hamar megtelik es en nem direktben futom, hanem hocserelovel. -a 60 fokos keveroszelep jo otlet, ha direktben puffert futesz vele! -a hasznalati melegvizet ne lentrol vedd ki, mert az hideg viz, hanem a felso reszbol. jo otlet a belso hocserelo is, de atfolyos rendszerben nem fogod tudni hasznalni, mert ahhoz mindig melegen kell tartanod a puffert - raadasul a HMVnek nem eleg a 40 fokos viz, tehat inkabb 50 fok korul, es min. 30KWos belso hocserelot javallott. a masik megoldas, hogy egy kulon erre a celra fenntartott HMV tartalyt futesz vele, es tarolos rendszeru HMVt oldasz meg (pl regi kiszuperalt vagy meglevo villanybojler). ilyenkor persze eleg a kisebb hocserelo, es csak akkor vedd ki a hot, amikor meleg a puffer. ilyenkor is celszeru a felso reszbol vetelezni a hot. -padlofutes vs falfutes: irigyellek, mert en is szerettem volna falfutest.. na de ami kesik nem mulik. a rajzot nem teljesen tudom ertelmezni: miert a padlo hidegvizet vezeted a hocserelobe es miert a falfutes visszaterojet kotod a padlo keveroszelephez? a falfutesbe elvileg mehet valamennyivel melegebb viz, mint a padloba, ha jol tudom. tehat pl a padloba idealis esetben max 30-35 fokos vizet engedsz, akkor a falba mehet akar 40 fok korul is az irodalmak szerint. hogy ne keverd fel a puffert feleslegesen, a hocserelo ele mindenkeppen tennek kapillaris erzekelot, ez maximalna a szekunder korod homersekletet, es nem engedne kivenni tobb vizet a pufferbol, mint amire a lakasnak szuksege van. (termofej a primer oldal eloremenojere, kapillaris erzekelo a szekunder oldal eloremenojere) a falfutes es a padlofutes kor ele tennek 1-1 keveroszelepet, ahogy most van is berajzolva, de ezeken kulon homersekletet allitanek be es kozositve vinnem a visszateroket a hocserelobe. -Meg 1 dolgot vettem eszre: kozos gerincrol hasznalod a kazant es a puffert. ez jo, mert azonnal le tudod venni a meleget a kazanrol, de rossz, mert ha mast nem teszel be, akkor a pufferrel egyutt a hideg kazanbol is huzol majd vizet a szivattyuval, tehat meg kell oldani valahogy a puffer es a kazan szetvalasztasat. link |
topikj(13 posts so far) 2010-02-07 21:51:08 |
|---|
| Sziasztok! Régóta követem a fórumot ami nagyon sok jó ötlettel látott el! Van egy V50-es szalmás kazánom, padló és falfütéssel kombinálva. csatolok egy képet a tervemröl, szeretném ha megnéznétek és elmondanátok a véleményeteket a bekötésröl.A terv nagy részét az elöttem szólók tervéböl vettem kölcsön, remélem nem baj :-D Click to enlargen link |
zsezse(982 posts so far) 2010-01-09 08:52:24 |
|---|
| hello megneztem a kemenyt fentrol. a felso tisztitoajtonal csak korom volt, kb 0.5-1cm vastagon, a teton kivuli resz felso 20 centijen veltem felfedezni minimalis katranyosodast. megprobaltam kiegetni a felso tisztitoajton keresztul, de azon kivul, hogy leegett az a kis resz semmi nem tortent. :) link |
monolit(765 posts so far) 2009-11-30 19:53:24 |
|---|
| "mi a kemeny kiegetesenek legajanlottabb modja?" A kéményt lezárhatóvá kell tenni, azaz szabályozhatóvá kell tenni az égéshez szükséges levegőt. Amennyiben probléma adódna, (nagyfokú égés) az égéshez szükséges levegőmennyiséget TELJESEN el tudjuk zárni! Fentről gyújtják be gázolajos ronggyal. Az égés ha fentről lefelé történik, nem lesz nagyfokú. Érdemes kéményseprőkre bízni!!!! Vegyél inkább kéményseprő "rugós aparát"-ot a tisztításhoz.link |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-30 09:08:47 |
|---|
| Sandor: en mar 1 honapja fenyotuskoval tuzelek, szerintem gondolnom kellene erre:) link |
sándor(1043 posts so far) 2009-11-29 23:30:13 |
|---|
| zsezse! Szia. Leginkább semmi. Januárban a szomszédom a karácsonyfa száraz gallyaival gyújtott be. A kéményben csak korom volt és nem kátrány. A tûzoltók kijöttek, de szerencsére nem forrósodott annyira át a kémény fala, hogy hûteni kellett volna. Azt mondták, ha most kátrány égne a kéményben, akkor õk csak a padlást és a tetõt tudnák hûteni sok sok vízzel. A kéménybe max poroltókat nyomnának fel, de az biztos többször újra gyulladna. Szerintem kéményseprõvel kellene kitisztíttatni. link |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-29 18:13:32 |
|---|
| hello mi a kemeny kiegetesenek legajanlottabb modja? hogyan/mivel, stblink |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-25 16:31:08 |
|---|
| kis fejszamolas: a primer oldalon: 28as cso -> 2fele agazik 2db 22-esre, azok 2db felhollanderben vegzodnek, ami 15os belsovel rendelkezik 28as cso belso keresztmetszete: 26x26x3.14/4 = 530 cm2 2x 15os belso keresztmetszet: 2x15x15x3.14/4 = 2x 176,625 = 353,25 ->>>> -33% keresztmetszetcsokkenes a primer oldalon 1db 22-es cso belso keresztmetszete: 20x20x3.14/4=314 cm2 tehat a 2 db 15-os szukites alig tud tobbet, mint 1db 22-es cso. ha a 22-es cso atmerojet nezzuk, 40%-kal kevesebb, mint a 28-asnak. ma meghoztam a cuccokat, maholnap kicserelem oket.link |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-11 19:30:26 |
|---|
| csinaltam par kepet nyitott kazanajtonal: jol latszik, hogy a huzat nem engedi ki meg igy sem a fustot, es a langot egeszen felhuzza a fustcso kivezetesig. ezen a fustcsobe epitett pillangoszeleppel tudok segiteni. Click to enlargen Click to enlargen Click to enlargen Click to enlargen link |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-06 22:38:09 |
|---|
| monolit: a szellozot alapbol beletettek. minden egyebbel elegedett voltam veluk.link |
monolit(765 posts so far) 2009-11-06 15:23:55 |
|---|
| Így kellene megoldanod, Robert jól mondta. :). Ha egyszer mégis csak baj lesz vajon mire hivatkozik a "mester"? Legalább szellőzőt tett be, mert azt is kifelejtik. Talán zsezse unszolására?link |
| Homline Forum => Fűtés => biomassza (Szalma, stb) | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 next » |