| Homline Forum => SZELLŐZÉS => Páraszabályozás | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |
adam29(5 eddigi hozzászólás) 2010-07-21 09:25:01 |
|---|
| Köszönöm mindenkinek a segítséget. link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-07-19 02:00:46 |
|---|
| adam29! Ha mindent helyesen megcsináltál, elzártad a víz útját akár honnan a falba, marad még egy fontos dolog. Ez bútorok (különösen a beépített bútorok!) és a fal távolsága. Csinálhatsz bármilyen szakszerű épület és fűtés szerkezetet, a bútorokat a kb. következő távolságnál nem ajánlatos közelebb tenned a falhoz: Hagyományos szakaszos helyiség (kályha, radiátor, padló) fűtés esetén minimum 5-8, de inkább 10 cm. Ha takarékos (szigetelt, csökkentett fűtésigényűre) alakítod a házat, akkor a távolság minimum 10-15 cm. Ha most csak visszavakolsz a kritikus helyen, akkor semmilyen csodaszert (zsákos vakolatot) ne használj! Csak durva (marosi) homok, öreg (min. 2 éves)zsákos oltott mész, cement. Sem az alapvakolatba, sem a símító vakolatba nem kerülhet finomszemcsés, agyagos bányahomok! A gletteléshez hagyományos "döglött" gipszes anyagot használj, a lehető legvékonyabb rétegben. A készen kapható glett ide nem jó. Mivel bútor mögött van, csak meszelés (friss zsákos mészből) jöhet szóba. Ha előtte diszperzit, vagy valami hasonló volt a falon, azt az érintett helyen le kell csiszolni a vakolatig. A kiszáradás után a bútorokat a faltól 15 cm-re told csak vissza. Ha nem jön elő újra a penész, akkor egy év múlva beljebb tolhatod pár centivel. Sajnos, akár jó minden szigetelésed, akár nem, a bútorok mögötti térnek akkor is biztosítanod kell a kiszellőzését. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 16:37:30 |
|---|
| adam29, A csodaszereket felejtsd el. Olyan megoldás kell, ami elzárja a nedvesség útját.link |
adam29(5 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 15:51:25 |
|---|
| Köszönöm szépen. próbálok keresni vkit bár idáig 8-10 féle okfejtést olvastam hogy miért a vaslemez, vagy miért a szellőztetés, vagy miért egyébb csodaszerek a megoldás és miért nem a másik attól függően ki mit forgalmaz, persze mindegyik logikusnak és meggyözőnek tűnik. Azért köszönöm. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 15:08:23 |
|---|
| adam29, A lemezes vízszigetelésen kívül más technikák is léteznek, pl injektálás vagy drénezés, amivel meg lehet szüntetni a nedvesedést. Amit a képen látok: Nálad az alsó téglák sötétebbek, nedvesebbek, a víz a talajból származik. Függetlenül a hőmérséklettől a nedvességet, mint az itatóspapír, a tégla is magába szívja. Hogy mi van a parketta alatt? Meg kellene bontanod valahol, és megnézni. Nagyon elképzelhető, hogy ott is vizet találsz. A megoldás a víz útjának elzárása, szerencsés esetben az utánpótlás megszüntetése (drénezés). Drénezés: lehet, hogy segít, ha az alap környezetéből elvezeted a vizet. A családod egészsége érdekében ne halogasd a probléma kijavítását. Mindenképp szakembernek kell látnia a házat (nekem ez nem szakmám). link |
adam29(5 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 11:59:01 |
|---|
| Köszönöm a választ, a lemezes vízszigetelésről azt olvastam hogy ideig óráig jó majd a víz ismét utat talál, emiatt nem nagyon hiszek ebben. A mai napon mikor átnéztem a lakást találtam a csatolt képet. ill. a szekrény mögött ismét felütötte a penész ebben a 26-28 fokban ráadásul ennek a fal oldalán egy kazánház van ahol szintén 24-26 fok volt a héten. Végig kopogtatva a falat itt alul más hangja van olyan mintha a vakolat nem tapadna össze a téglával, dühömbe spaklival kicsit megpiszkáltam és az eredmény látszik a másik képen. Újravakolás segíthet vagy kell valami szigetelni esetleg ez a fehér tégla az oka az egésznek, vagy netán bontsam le a házat? Bocsánat de nagyon el vagyok keseredve van egy féléves babánk én asztmás vagyok nem akarom neki ezt az életet. Van még egy kérdésem a laminált padló alá raktunk szigetelőt 8 mm szivacsszerű lap. Lehetséges hogy az is megszívta magát vizzel és gyakorlatilag penészes az egész padló alulról? Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 09:29:59 |
|---|
| adam29, A pára forrását kell megszüntetni. Nálatok valószínűleg a fal vízszigetelésével van gond. Ha azt kijavítjátok, akkor megszűnik a penészedés, és fűteni és kevesebbet kell. Ezt, tegnap írtam egy hasonló panaszra: Véleményem szerint az első lépés a nedvesedés megszüntetése. Enélkül semmilyen más munkát nem érdemes elvégezni. A kiszáradás javítja a meglévő falazat szigetelőképességét, megelőzi az nedvesség okozta műszaki és egészségbeli károsodást. Tehát meg kell találni a nedvesedés okát. Ehhez ki kellene deríteni, hogy a jelenség régi, vagy új-keletű. Lehet, hogy csak az idei sok csapadékra vezethető vissza, de ennél csapadékosabb évek is jöhetnek. Ha például egy rossz ereszcsatorna, vagy az esővíz felszíni elvezetése okozza, akkor egyszerű a javítás. Ha a megemelkedett talajvíz az oka, akkor drénezést javasolnék a fal mentén. Csavarhúzós által javasolt lemezes vízszigetelés már a falazat bolygatásával jár, és házilag nem is kivitelezhető, vagyis drágább mulatság. Én nem vagyok híve a "söpörjük a problémát a szőnyeg alá" megoldásoknak, ezért biztosan nem lambériáznám le a nedves falat. link |
adam29(5 eddigi hozzászólás) 2010-07-18 09:12:04 |
|---|
| Sziasztok, nekem a következő kérdésem lenne olvasom hogy a penészhez 75%-os páratartalom kell vagy kicsapódás harmatponton. Mi 3-4 hete mérjük a páratartalmat és 55% alá még sohasem sikerült vinni a páratartalmat (családi házban lakás, főzni nem főzünk, teregetés az udvaron) sőt a 65% általában ami jellemző. Úgy hogy feleségem itthon van a gyerköccel és ablak egész nap nyitva van. Ha elmegyünk otthonról és be van csukva minden akkor 75-78% ra is felmegy 3-4 óra alatt. Másik probléma tavaly laminált padlót fektettünk le körbe szegéllyel. A fal és a szegély között szintén penészedik és indul felfelé a falon, télen jellemzően a radiátorok alatt és szekrények mögött penészedik. Ezekre e problémákra megoldás-e egy aktiv szellőzőrendszer vagy milyen ötletetek van a megszűntetésére? Mert télen bár szárazabb a levegő de 24 órát nem tudunk szellőztetni mert azért azt meg fűtéssel nem bírjuk. Előre is köszönöm: Adamlink |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-07-16 19:10:49 |
|---|
| Róbert Rézen én még nem találkoztam penésszel. A falon van, de a réz csövön még nem volt.link |
Plaszlo(235 eddigi hozzászólás) 2010-07-16 16:10:29 |
|---|
| Villám64, így már értem, a réz napkollektor valahogy kimaradt, átugrottam.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-07-16 15:06:27 |
|---|
| villam64, Nyáron kellemes lehet, de télen kellemetlen, plusz penészedne.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-07-16 14:57:53 |
|---|
| PLászló Nem is csak a csövet írtam. Úgy értem, hogy a bejövő hideg ágat egy réz napkollektor modulon 40 000 Ft, 2 m2, vezetem keresztül. Télen a bejövő víz 8-10 °C. Ekkor a közelében jelentős mennyiségű pára lecsapódna. Ilyenkor nyáron, csak egy minimális hűsítő falként működne. Nem csapódna ki pára.link |
Plaszlo(235 eddigi hozzászólás) 2010-07-16 13:04:09 |
|---|
| Ez még nem is olyan magas, pláne fürdőszobában. A fűtési szezon vége óta 65-70% körül mozog a páratartalom otthon úgy, hogy minden este és reggel hosszú átszellőztetéssel próbáljuk lehűteni a lakást. Tegnap este 10 körül már elegem lett a melegből és bekapcsoltam a klímát. 2.5 óra alatt több mint egy liternyi vizet csöpögtetett ki és a páratartalom pár %-ot esett vissza. Egy hideg csövön lecsapódó víz túl sokat nem fog csökkenteni a páratartalmon.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-07-13 21:07:35 |
|---|
| Róbert Azért nem zavar, mert úgyis fel kell melegíteni a nagy részét a hmv-hez. A falban végigfutó 8-10 °C-os víz télen nem jó dolog. Mindenképpen előnyösebb így előmelegíteni. A huzamosabb hmv használatakor télen csöpög a víz a csőről. Ennek az energia fogyasztása a néhány évenkénti vízkőtelenítést kivételével 0. Egy picit biztos csökkenti a párát. Most 27.8 °C mellett 62%. De az csak a fürdőre vonatkozna. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-07-13 19:58:43 |
|---|
| villám64, Azért van itt egy bibi: szerinted mennyi pára gyűlik össze a csövön naponta? Nem zavar, hogy a hideg cső hőt von el a lakásból?link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-07-12 20:58:11 |
|---|
| Hivatkozás: Nekünk is magas volt a páratartalom az első télen, mikor az újonnan épített házunkba beköltöztünk (80%). Nekünk az elektromos páramentesítő vált be (fenti cikkben a "Hogyan, mivel párátlanítsunk?" részben lévő hűtőgép elvén működő készülék) , az első 1-2 héten 10-15 litert szedett ki naponta (95m2-es a lakótér). Következő télen már nem tért vissza a probléma. Elég drága egy ilyen gép, és nekünk 2-3 hét használat elég volt, így érdemesebb bérelni, pl itt: www.paramentesito.fw.hu Eszembe jutott, hogy a szolár tartályba menő hideg réz vízcső nedves lett a fürdő szobában télen. Mi van, ha felteszek a bejövő hideg vizes csőre egy félkész 40 000 Ft-os réz napkollektort. Ezen menne a tartályba a víz. Télen, ami kicsapódik alatta, azt összegyűjteni.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-03-04 18:29:51 |
|---|
| Zsezse Amit én használok az a Conrad-os WS 888, de ne vedd meg. Olyan konstrukciós hibái vannak, amik idegesítőek, és időnként használhatatlanná teszik. Ugyan ilyen áron más fajtát is vehettem volna máshol. A WMR 200-ra gondolok. Kérdés, hogy hány ponton akarsz mérni. Itt az Időkép összegzése és elérhetősége az időjárás állomásoknak. http://www.idokep.hu/?oldal=automatak Ha valamelyik paraméter kérdéses segítek. A WMRS-ben nincs memória. Az enyém mérési időköze 3 perc, nem amit a táblázat ír. A minimális rögzítési idő 5 perc. Időnként lefagy, vagy csak a csapadék száll el, így éves összesítést nem tudok. A hozzáadott szoftver hibásan kezeli az USB-t. Ezért 3 percenként 15 másodpercet késik. Ez azt jelenti, hogy ha fut a Weather Professional pc szoftvere, és a számítógép folyamatos kapcsolatban van 1 napig, akkor kb. az 1 órával korábbi adatokat látod, de rögzítéskor a pillanatnyi helyes idővel. Csak elemzéskor jönne ki, hogy éjjel sütött a nap. Vannak olcsóbb számítógéppel összekapcsolható állomások. Rémlik, hogy valahol láttam USB-s hőmérőt, csak nem tudom, hogy mért-e páratartalmat.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-03-03 23:23:22 |
|---|
| szia milyen tipusu allomas ez? en is szeretnem merni a paratartalmat vhogy.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-03-03 16:50:20 |
|---|
| Zsezse Az időjárás állomás külső belső érzékelőivel. A központi egysége rögzíti 5 percenként. És onnan veszem át a számítógépre. Szeles időben a szél kicsit átfúj a lakáson, és olyankor is csökkenni szokott a belső pára. A belső páratartalmat a központi egység a befújó nyílástól 5 méterre méri, az észak-nyugati sarokban. A padláson nem mérem a párát, hanem az udvaron. A padláson a cseréptető van csak. Március 2.-ától a légkollektor fújja be az előmelegített kinti levegőt. Lehetne még kombinálni hőcserélővel. Távozó levegő-hőcserélő-szabadba, szabadból-hőcserélő-légkollektor-lakásba. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-03-03 08:32:37 |
|---|
| villam: ezt mivel mereed?link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-03-02 20:27:53 |
|---|
| Nálam a pára. Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-22 21:25:10 |
|---|
| rike nekem a teljes hazhoz van egy ilyen automata szellozo az ablakhoz beepitve, es teljesen jol atszellozteti a hazat - sajnos/szerencsere. elvielg ezeknek van tipusa, hogy hany legkobmetert tudnak orankent.link |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2010-02-21 19:23:34 |
|---|
| Sziasztok! A kérdésem a kővetkező:mosó,szárító helyiség,9m2 alapterület,kb 17.légköbméter,gipszkarton+tégla-tetőtéri elhelyezés,É-i falon 60x90 es hőszigetelt fa ablak ,padlófűtés)-elég lesz e a nyílászáróba építhető higroszabályzású autómata szellőző? Esetleg valakinek tapasztalat?link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 21:15:16 |
|---|
| monolit: "Esetleg egy nagyobb méretű "kerti csobogó" kialakítása valamelyik sarokba. Akvárium?" ma voltam benn egy akvarisztikai boltban, es felhomalyositottak, hogy a mai "modern" akvariumot mar illik lefedni - van hozza altalaban gyari teto -, hogy a parolgast megakadalyozzuk... a kerti csobogot viszont ok is ajanlottak.. ma kicsereltuk az utolso szellozo ablakot is muanyagra, igy "sajnos"/szerencsere az egesz hazat hermetikusan lezartam. mar csak a beepitett szellozon johet be levego, amit most elzartam probakepp. kifele tovabbra is a furdoszobaban mehet el a levego. egyik ajtajat becsuktam, a masikban folyamatosan vizezem a torolkozoket. most 40%-nal tartok. meg 1 dologra tudok gondolni. szerintem a padlasteren nincs rendesen megoldva a parazaras, ugyanis sok helyen hianyzik a folia a lamberia alatt. viszont a padlasterben (a padlason, nem a lakoterben) nem talalok viz kicsapodast, sem peneszesedest.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 10:58:02 |
|---|
| Ez sem rossz! http://apps.biosolar.hu/humidity/link |
| Homline Forum => SZELLŐZÉS => Páraszabályozás | lapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |