| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Tükrözés, fókuszálás |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-04-26 22:17:16 |
|---|
| Villám! Nagyon félreértettem valamit. Én idáig hosszában kettévágott sörösdobozokból összeállított tükröző "oszlopokban" gondolkodtam. Meg is mondom miért, mert belül a doboz eleve fényes (igaz fóliázott is) és nem kell semivel bevonni, hogy tükrözzön. Hát elnézést érte. Viszont ehhez a megoldáshoz is "természetesen" lenne néhány megjegyzésem: - Ha a doboz oszlopokat tömören egymás mellé építed, az első vihar lekapja a tetőről. - Az aluminium fólia egy szezon alatt képes tönkremenni az UV sugárzástól. Bármely alufólia szalag (amit én ismerek), amit a szigetelő csőhéjak toldásánál, illetve a hosszanti lezárásához használnak, a szabadban egy év alatt elveszíti a szilárdságát, szinte porrózussá válik. Először bemattul, utána apró repedések nyílnak rajta, majd a szél és az eső szépen lebontja. Ráadásul a ragasztója enged el először. Hogy a háztartási fólia mennyire lehet alkalmas, nem tudom. Viszont ma este direkt megnéztem a konyhában egy, a sütőből kikerült fóliát. Néhol elszineződött, ahol nem ott matt, és rendkívül törékeny volt. - Szerintem nem is lehet ezt a fóliát ráncmentesen feltekerni a sörösdobozokra. Ha ráncos, akkor szórni fogja a fényt mindenfelé. A hozam növekedésben nem hiszek. Azért, mert ősztől tavaszig maga a kollektor hozama is bizonytalan (lásd az idei telet). Nyáron viszont akkora (lehet) a Westech-ek vesztesége a hátsó csőfalra vitt hőmennyiség miatt, hogy ott még kimutatható veszteség csökkenést sem eredményezhet a tükör. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-04-26 10:36:54 |
|---|
| Sándor Kezdünk közelíteni. Én nem akarom fókuszálni a fényt. Én csak annyit akarok, hogy a kollektor mögé jutó fény egy része vissza jusson a kollektorra. Képzelj el egy tükröződő hengert a kollektor mögött. A vákuum csövek között átjutó fény egy csíkban (nem a teljes átjutó) (veszteséggel) vissza tükröződik valamelyik vákuum csőre. Nem foglalkozok az egész átjutó fény vissza tükrözésével. Ettől várok teljesítmény növekedést. Ne akard az egyszerű, olcsó szerkezetemet túlbonyolítani (fókuszálás), kiemelkedő hozam növekedést várni. De azt el kell ismerned, hogy valamennyit vissza hoz. A kérdés csak az, hogy mennyit.link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-04-26 09:30:21 |
|---|
| Villám! Majd megpróbálom egy skiccel alátámasztani amit írtam. Nekem úgy tűnik, hogy nem veszed figyelembe a nappályát. Piti dolog, el is hanyagolható gyakorlatilag, hogy a földtől való távolsága is minden nap változik. Abból pedig, hogy ha egy épületnek az udvarodra vetett árnyékának változását naponta feljegyeznéd egy vonallal, következne, hogy a tükrözést is folyamatosan, és minden nap más és más eltéréssel kellene korrigálni. Ott vannak a fix pályán "álló" műholdak. A naprendszer méretéhez képest, elhanyagolható távolságra vannak a földtől. Gyakorlatilag a föld részei, és együtt forognak vele. Egy egy antenna hatalmas területeket képes besugározni, tehát elméletileg soha nem kellene a pályáját módosítani. A gyakorlatban viszont hetente többször korrigálják a helyzetét. Ha csak ilyen "kicsi" távolságról (20-30000 km) egy két fokot eltér, máris lecsökken, illetve máshová helyeződik át a térerő középpontja. A szélek pedig kiesnek. Ha Te akár csak 1 méterről akarsz tükrözni, a napi változások elérhetik azt a mértéket, hogy a visszatükrözött fény elkerülje a vákumcsövet.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-04-26 06:51:53 |
|---|
| Sándor Azt nem veszed figyelembe, hogy az én javaslatom nem ilyen gyári. Nekem is van olyan lemezem. Az én tükröző felületem 1-2 méterre lesz a kollektortól, így teljesen mások a paraméterei. Nem árnyékolom hátulról. Nem változtatom meg a csövek távolságát sem. A vákuum csövek távolsága kb.: cső átmérő/2. Délben is átsüt a nap a csövek között. Ha a csövek mögé teszel egy tükröt mindig átsüt a nap rá, föleg, ha 2* olyan széles, mint a kollektor felület. Az a gyári lemez drága, és megnöveli a kollektor légellenállását. Ezért építem meg sörösdobozokból, rá alufólia. Számításom szerint a 30-as kollektorhoz 60 db oszlop, 12 db sörös doboz magasság (2 méter). A kollektortól 1.3 méter távolság mögötte. Akkora hézagok, mint a kollektor üvegei között. A fóli az elülső felén, 10 cm-es csíkok. A háztartási fólia 30 cm széles. Nem állítgatom. Lesz 1-2 nap amikor ideális, de mindig vissza tükröz valamennyit. Illetve a nap magasság változása miatt mindig lesz plusz 1 óra nyereség. Írtam már, hogy a te házad tájolása, árnyékolása ideális. Nekem mostmár a diófa a kollektor reggelét le fogja árnyékolni. Róbert ide telepítené kollektorait, akkor nem kellene takarnia.link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-04-26 00:42:59 |
|---|
| villam64! Az SPF által bevizsgált kollektorok között is találhatsz tükrösöket. Igaz csak a kezdeti, próbálkozási időszakból. Az eredményeik semmivel nem jobbak, sőt gyengébbek, mint a tükör nélkülieké. Mert a ritkábban kell rakni a csöveket, hogy be tudjon közéjük sütni a nap és legyen mit visszatükrözni. Ezzel a megoldással anyira lecsökkentik a hasznos felületet hozamát, amit a tükör nem képes visszapótolni. És akkor a visszatükrözés felező hatásáról, a megváltozott hullámhosszról, a napkövetésről még nem is beszéltünk. Egyszer már leírtam itt, ha akarod megtalálod a kereső segítségével (mert nekem bocs, most nincs erre erőm), hogy milyen feltételekkel lehet hosszú parabolikus (és nem hengeres) tükörrel egy vákumcsövet hátulról megvilágítani. A lényege az volt, hogy elvileg lenne optikus vagy csillagász, aki meg tudna tervezni egy csőhöz egy ilyen tükröt. Meg is lehetne talán csinálni. De sajnos csak az év egy napján, annak a napnak is csak abban a percében lenne számottevő hatásfoka, amire tervezték. A fő problémát az jelenti, hogy ez a tükör nem lehet párhuzamos a csővel, mert a nap beesési szögének függvényében valamelyik végét el kell téríteni a párhuzamostól. Például télen a felső végének jóval távolabb kellene lenni a csőtől mint az alsónak. És ráadásul szélesebbnek is kellene lennie mint alul. És amint a nap közlekedik az égen, úgy kell a tükör alakját utána módosítani, plusz forgatni. Télen azért egyszerűbb, mert a nap szinte vízszintesen megy végig az égbolt alján. Most is állítom, hogy ez képtelenség. Ezt mutatják a tükrös naperőművekkel folytatott kísérletek is! Egyébként a szabadon álló vákumcsövesek mögött olyan kevés a sugárzás, hogy a tető hőmérséklete sokkal alacsonyabb mint az árnyékon kívül. Nálam, az egyébként egymást ki nem álló verebek, vadgalambok, házigalambok együtt hűsölnek összezsúfolódva délidőben a 39 fokos nyári tűzőnapsütés idején a kollektorok árnyékában. Hihetetlen, de az egész ház körül ez a madaraknak elérhető leghűvösebb terület. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-04-25 13:48:55 |
|---|
| Róbert összeválogatja a tükrözést. Az általam elképzelt sörös dobozokból épített hengeres tükröző felület a vákuum csöves kollektor mögött foglal helyet. Ennek a hossza a kollektor hosszának a kétszerese. Távolsága a kollektor hosszának a fele. Magassága megegyezik a kollektoréval. Helyesen: a sörtükör a fény egy részét, egész nap a vákumcső hátsó részére tükrözi. Ezzel megnyújtva működését és növelve hatásfokát. Hogy ez 1-10 % között, vagy több lenne, ezt laborban mérhetné az SPF.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-03-27 12:03:13 |
|---|
| fókuszálók, Egyszerűbb napkövetést megoldani napvályúval, ott csak egy tengelyes követésre van szükség. Egy ismerősömnél láttam egy ilyen kísérleti példányt. fakeco, Ha elmondanád, hogy mire gondolsz, akkor könnyebb lenne az adott elképzelésről értekezni. link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-03-27 11:06:09 |
|---|
| Fókuszálók! Egy régi elképzelésünk, ami nem tudom, hogy valahol megvalósult e. Rengeteg, a tetőn felejtett, nagy átmérőjű analóg műholdas antenna látható még mindenfelé. Tehát az anyag rendelkezésre áll. A terv az volt, hogy befestjük "kályha ezüsttel". A fókuszpontba tett fát így is meggyújtotta! Akadt galvanizáló, aki elvállalta volna a nikkelezését. A napkövetést az antennának a saját régi forgató mechanikájával oldottuk meg. Az egyszeri beállítás után időrelékkel követtük a napot. Két percenként vittük tovább a mozgatóra kapcsolt 24 V-os, állítható hosszúságú impulzusokkal. Az elfordítási szög lépéshosszát tapasztalati úton állítottuk be. A kísérlet az első komolyabb síkkollektorok feltűnése miatt abbamaradt. Bonyolultnak ítéltük, mert megfelelő hajtómű hiányában a nappálya napi változásához nem tudtuk megoldani a szükséges emelést-sűlyesztést. Itt egy ötlet. Talán ma már valakinek sikerül megoldani. De az egységnyi felületre akkor sem fog a nap több energiát "szolgáltatni". Meg kérdés, hogy mire is lenne használható? link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-02-11 01:06:55 |
|---|
| Robert, Monolit, Zsezse! A tükrözéshez még néhány apróság. A naperõmûvek tükörvezérlési gondjait olyan változók nehezítik, amelyeket nem lehet egyszerûen egy nappálya algoritmusba foglalni. Ilyenek a sivatag talajának éjszakai, nappali méret változásai, az árapály által okozott naponta változó idejû, méretû, irányú föld-deformációk, a szenyezõdések összefüggése az állandóan változó széliránnyal... Szerintem a megoldást majd a napelemek fogják meghozni. A Monolit által említett lencsék alkalmazásának a hiányát én sem értem. A világítás technikában tökéletesen kidolgozott rendszerek vannak. Ehhez képest rágyûjteni egy vákumcsõre, vagy egy síkkollektorra igazán nem lehet probléma. Hacsak nem valahol a hullámhosszak környékén kell keresni a mellõzést. Mint a távcsövek. Teljesen más elvek alapján gyûjtenek a különbözõ hullám hosszakon, mint pl. a láthatótól a röntgen sugárzásig. A "házi napkövetõk" általában megszállott, képzett, nagy tudású csillagászok. De a néhány perc már náluk is nagyon jó eredmény. Viszont megfizethetõ áron lehet a budapesti távcsõ centrumban (Városmajor utca) komplett, programozható, célszámítógépes követõ motorokat vásárolni. Szivesen adnak felvilágosítást is. Érdemes lenne a véleményüket kikérni, hogy tudnának e egy egész éven keresztül pontosan mûködõ, napkollektorra tükrözõ követést ajánlani. Persze a tükör és a vákumcsõ méret, súly stb. adataira biztosan szükségük lesz. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 09:58:34 |
|---|
| sajnos a tuningnet.hu mar nem mukodik, de a srac megcsinalta hozza a napkovetest is ket egyszeru motorral meg egy kis laptopppal. ime egy kep a tukrerol: http://www.radikalmod.hu/upload/news/1634_radikalmod.jpg az mondjuk realis lehet, hogy a felulet ettol nem lett nagyobb, de azert kiserletnek bizotsan nem rossz. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 09:33:08 |
|---|
| Tükrök helyett egyszerűbb megoldás lehetne az optikai lencsék alkalmazása, ami nem is napállásfüggő annyira. Nem tudom miért nem alkalmazzák, a vákuumcsöveknél sem lenne kivitelezhetetlen. Nem hinném hogy megoldhatatlan feladat. Lenne hozzá pár ötletem.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 08:57:51 |
|---|
| zsezse, Sándor, Szerintem a vezérlés nem nagyon bonyolult és ma már olcsón megépíthető, a visszacsatolás is megvan. A mechanika viszont nem miniatürizálható és nem égethető be egy chipbe, tehát drága. A hőt helyben fel kell használni, az eszköz közvetlen közelében. Gőz hevítése, Stirling motorok hajtása házilagosan nem gazdaságos (ipari méretekben sem). Az üzemeltetés folyamatos egyenletes napsütést igényel, a mi éghajlatunk nem ilyen. link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 01:35:41 |
|---|
| zsezse! Szia. A tükrök alkalmazása gyakorlatilag zsákutca. Régebben, itt a fórumon megpróbáltam már levezetni valakinek. A parabola tükör egyszerûen hatástalan. Tudom, hogy ezzel most megint felkavarom a vizet, de álljon itt néhány olyan kísérlet, ahol van szándék és pénz, plusz adottak a földrajzi és a meteorológiai viszonyok is. Nevada és Spanyolország. A Spanyolok még enyhén parabolásított tükrökkel kezdték, azóta leálltak. Nevadában síktükrökkel jobb eredményt értek el, de jóval nagyobb tükörfelület kellett hozzá. Gondold át, 160 hektár tükörfelület produkál csúcsban 18,5 MW-ot. De ez a csúcs egy óra múlva már csak 15-16 MW! Nagyon gyenge és akkor mit akarunk mi egy néhány, tenyérnyi széles, nem napkövetõ, passzív amatõr tükörrel? Készíts egy skiccet! Nap, vákumcsõ, tükör. Utána másik nézetbõl rajzold fel nagyjából a nap egy napi mozgását. Majd a nap helyzetét (magasságát) egy nap, egy hét múlva. A lényeg, mindig csak egy olyan pillanat van egy napon (évben), amikor a tükör pontosan oda tükröz ahová tervezték. Ha ez nem érthetõ, mozdítsd el a meglehetõsen széles területre (fél európára) sugárzott adást befogó parabola antennádat 2-3 fokkal. Megszûnik a vétel, vagy csak nagyon gyenge minõségben lesz fogható. A nap hány fokot tesz meg nyáron reggeltõl alkonyatig? Közben a parabola fókuszpontja, (fókusz vonala) csak egyszer fog pontosan a csõre koncentrálódni. A kísérleti naperõmûvek tükreit maximálisan kicsire kellett készíteni. És még ezt a kicsi felületet is meg kellett három-négy felé osztani. Ez a négy tükördarab által visszavert sugárzás még fixen van egymástól eltolva. Nem párhuzamosan tükröznek, hanem egy pontba tartóan, egymással hegyeszöget bezárva. A tükrök mozgását egy nagyon bonyolult (szinte csillagászati) algoritmus vezeti, vezérli, mert visszacsatolás hiányában szabályozni nem lehet. Tehát a tükrök egy része potyára dolgozik. Másik példa a földi, mikrohullámú adatátvitel. Ha megnézed, minden adó (vevõ)tornyon két parabola van egymás felett felszerelve ugyanarra az irányra és feladatra. Ez nem biztonsági tartalék. Az egyik az "esti, éjszakai, hajnali" antenna, a másik a nappali. Az erõsödõ napsugárzás hatására meggörbül a föld, megváltozik a levegõ szóróképessége. Az éjszakai antenna délben több fokkal az éjszakai vevõ fölé sugároz. Ezért kell reggel és este váltogatni. Következõ példa a csillagászat. Ott már minden precíz, védett és ideális elhelyezkedésû. Mégis, az egy pontra történõ elfogadható minõségû fókuszálást egy szuper pontos parabola tükörrel, meg egy nagyon pontos óramûvel (követõ automatikával) mindössze néhány percen át lehet biztosítani. Ezért kell többszáz, több ezer felvételt készíteni. Ezeket késõbb digitális úton egyesítve, pontosítva, korrigálva készül majd el a felvétel. És most csak a tükrök egyik fajta alkalmatlanságáról próbáltam néhányat felsorolni. Bizonyítéknak ott vannak az SPF vizsgálati jegyzõkönyvei. Vannak azonos felépítésû kollektorok tükör nélkül és tükörrel. Sajnos a tükrös kollektorokból is ugyan annyi négyzetméter kell a feladathoz, mint a tükör nélküliekbõl. Legalább is én ezt a tanulságot olvastam ki belõle. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 00:17:01 |
|---|
| termeszetesen vizet melegiteni vele volt egy Ordasi nevu srac, aki csinalt mukodo verziot, bar az inkabb demo volt... cak kivancsi voltam, hazilag csinalta-e mar valaki:)link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 23:36:28 |
|---|
| zsezse, Ismerek valakit, aki napkövetővel kombinált tükör-vályúval kísérletezett. A magas hőfok miatt nagyok a veszteségek és bonyolult. Te mire használnád? link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 23:28:36 |
|---|
| Zsezse A napenergiás topic-ban 2006 végén még nem volt működő verzió. Házilag körülményes. Magas hőfokot eredményez kis területen. Ezt számításba kell venni. A csőnek, vagy a csatlakozásnak mozogni kell tudni. Esetleg el kell kezdeni az indexes fórumon visszafele olvasni, hogy találsz-e működő verziót, házit. Kivitelezhetőnek tartom, de sok a nehézség benne. Gyári létezik. http://forum.index.hu/Search/showArticleResult?topic_id=9055259&aq_ext=1&aq_text=parabolalink |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 22:22:02 |
|---|
| hello mi a velemenyetek a parabola tukros napkollektor megoldasokrol?link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2009-12-01 01:11:29 |
|---|
| villam64! Szia! Egyszer megígértem, ha feljutok, akkor lefotózom, hogy milyen koszosak a csövek hátulról (is). Ezzel mindenkit le szeretnék beszélni arról a várakozásáról, hogy hátulról értékelhetõ mennyiségû energiát nyerhet. Legyen szó tükörrõl, paraboláról, forgatható tükrözésrõl, bármirõl. Napokig esett az esõ. Azóta nem volt por, így készült a fotó. Klikk a nagyításhoz link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-11-25 11:15:23 |
|---|
| További elmélkedés. A másik napenergiás fórum 2005 vége felé vita volt a parabola tükrös-vályús létjogosultságán, kiépítésén. Szerintem minden megoldás jó valahova. Hátránya: 1. a szél könnyen belekap, ezért drága erős rögzítés kell Leginkább ezért maradok a vákuum csövesnél. A sík kollektorokat (nap-lég-sör) legkönnyebb falra. A vályúst a három építésznek javaslom beépítésre. Déli oldal, tetőtér, thermo üveg mögé. A parabola a vízszintes tengely körül forgatható lenne, nyári védelem, fókuszálás. Vagy még az elnyelő cső mozgatása. Elnyelő cső elnyelő festékkel, és egy kis lemezzel a fókusz hibák javítására. A tükör pontosabb fókusz, elemenként rögzíthető, nagyobb nyereség. A parabola tükör, vagy tükör, vagy al lemez-fólia. Zárt hőszigetelt tér. Számításaim szerint 8m hosszon 8 db al tábla 10-12 nm felület. Picivel nagyobb ablak felület. Mondjuk a 90°-s beállítás miatt nem szükséges a vályú nyári védelme. Esetleg prizmás üveg, ha nyáron többet akarok befogni.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-08-10 21:16:27 |
|---|
| Helyesen: ha a nap 45°-ról éri akkor a tükör működteti a csövek hátsó elnyelő részét. Egy megnyújtott működést nagyobb hatásfokkal fogsz kapni. Erre Sándor válasza: Kedvencem a tükrözés. Azért borítják a lapos tetõket fényes anyagokkal, hogy a visszavert napfény ne a tetõben, hanem a tetõ feletti levegõben alakuljon hõvé. A fólia hõmérséklete 30-40 fok, felette 60 cm magasságban a levegõ 70-80 fokos. Hiába melegíted fel a vákumos körül a levegõt, az nem fog többet termelni. Megvédi a vákum. A tükör mérete. Nézzétek már meg, hogy a Spanyol országban, vagy a Kaliforniában felépített kísérleti erõmûvek mekkora és milyen tükör felülettel dolgoznak! Na ezért gazdaságtalanok ma még, és nem a felhasznált sivatag telek árai miatt. Tükör a vákumcsõnél? Jó játék.link |
| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Tükrözés, fókuszálás |