English  Deutsch
Homline Forum  =>  Napenergiás rendszerek  =>  Napkollektorlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
sándor(960 eddigi hozzászólás)
2010-04-22
10:09:31
fakeco!

Igazán nem kötözködésből.
A Robert meghatározása a szakszerűbb. A "felület"-et nem lehet "...szögnek" fordítani.
Én nem szótárból dolgozom, de semmi gond.
Csak ezekből, bocsánat, hogy ezt kell mondanom, fordítási pongyolaságokból származnak azok a félreértések, ami miatt nagyobbnak adják el a kollektort, mint az jogos lenne. (És várhatja zsezse, amit nem is kaphat meg.)link
fakeco(57 eddigi hozzászólás)
2010-04-22
09:54:57
Sandor

Valoszinuleg pongyola a megfogalmazasom, de szives elnezesedet kerem,

Aperturflaache = nyilasszoglink
robert(3777 eddigi hozzászólás)
2010-04-12
08:07:18
Termodinamikus napkollektor

Úgy látom, hogy egy napkollektorral rásegített hőszivattyúról van szó.
Mivel a kollektor hatásfoka a külső hőmérséklet függvénye, ha a szolár folyadéknál a környezet melegebb, akkor a kollektor hatásfok a hagyományos értelemben (a napsugárzáshoz viszonyítva) nagyobb, mint 100%, hiszen sötétben is melegszik a lehűtött kollektor.
Tehát egy olyan víz-víz hőszivattyúról beszélünk, aminek a hőcserélőjét a napsütés is éri.

Tudni kell, hogy egy ilyen hőszivattyú COP görbéje Brazíliában jobban mutat, mint a mi klímánkon.

Légkazánnak a levegő-víz hőszivattyúkat nevezik. link
pali(106 eddigi hozzászólás)
2010-04-11
22:30:10
Villam64!

A thermokollektor egy hőszivattyú, melynek a hideg oldalát kívülre rakták ventillátor nélkül. Megtaláltam egy spanyol gyártót, nem tudom hogy Magyar időjárási körülmények között hogy használható. A légkazán ugyan ez, szerintem. Palilink
2010-04-11
08:57:23
villam64,

Sajnos az OMSZ adatok között nem szerepel a globál-sugárzás anomáliája. link
villam64(1867 eddigi hozzászólás)
2010-04-11
07:02:56
Nem tudom mi ez, csak hirdetik.
http://www.otthontechnika.hu/Napkollektor/Thermo_kollektor.htm
http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=climate&pid=climate_Hh&pri=1&dti=6&tfi=0

Terence
Elsősorban meleg vízre. A többi fórum részben is vitatkoznak a fűtésrásegítésről. Napkollektor megtérülés, légkollektor, stb..link
terence(2 eddigi hozzászólás)
2010-04-03
23:00:14
Üdvözlöm a fórumozókat. Fontolgatom egy napkollektor telepítését. Igazából nem értek a témához, most kezdtem el keresgélni a neten, és így találtam erre a fórumra is. Hozzám legközelebb egy kecskeméti cég van, az ő honlapjukat nézegettem: http://www.bacs-napkollektor.hu/napkollektor.html
Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek érdemes a fűtéskiegészítésre is használni a napkollektort, vagy inkább csak a melegvíz előállítására? Olvasgattam, és még olvasgatom is majd a fórumot, elnézést ha olyat kérdezek, ami már többször le lett írva esetleg. A válaszokat előre is köszönöm.
link
sándor(960 eddigi hozzászólás)
2010-03-11
21:08:08
apacuka!

Ki van próbálva. Nem jött be. Nem bírja a nyári meleget és a tavaszi UV-t. Minden tekercsben (150-200 m) van legalább két három gyenge pont. Pontszerűen kihulló anyagszemcse, törékenység, falvékonyodás.

A földben pedig még gyorsabban tönkremegy!!!
A nem megásott, nem bolygatott földnek is van egy bizonyos természetes mozgása. Ha ezt egy árokkal átvágod, akkor felgyorsul a mozgás. A rádöngölt föld idővel tömörödik, de nem egyenletesen. Húzza, nyírja a belefektetett csövet. A töltelékben elég egy apró betonszemcse, tégladarab és pár év után a növekvő súly alatt kilyukad a cső. Kérdezd meg a gázosokat! Még az ő vastag falú gerinc vezetékeik is sűrűn lyukadnak.

Nem véletlen a földbe fektetés előírásainak a szigorúsága. Akár gáz, víz, vagy elektromos kábelt fektetsz.
Köpenycső, tisztára kitakarított árok, a fenekéből eltávolítva minden törmelék, tömörített, 10 cm-es fektető homokágy, gondos fektetés, tömörített homokfedés 10-15 cm, mechanikai védelem, óvatos föld visszatöltés 10 cm-kénti tömörítéssel.

Igy van egy kicsivel nagyobb esély, hogy megközelítsd a garantált élettartamot. De akkor mi fogja felvenni és honnan a kívánt hőmennyiséget?

Ami az "állítólagos" nyomásállóságot illeti egy tetőre fektetett rendszernél, az kamu. Még egy városi hálózatban sem nagyobb a nyomás hétköznapokon 1,2-1,5 barnál. (Ezért vannak a csőtörések vasárnap!) Nyáron a felmelegedett KPE-t egy házi vízműre kötve lufik keletkeztek rajta. Üzemszerűen meg volt a 3 bar, viszont a kompresszor kikapcsolásának pillanatában (kis tartály méret, kevés levegő a légpárnában) 10 bar fölé is ugrik a nyomás. Kisebb nyomáson viszont a 150 méteres csőhosszon nem akar átfolyni a víz.
Jó játék.
link
2010-03-11
15:25:15
apacuka,

A földben és a falban védett helyen futnak a csövek.

A tetőn megkóstolhatja a nyest, a pangó forró víztől kilágyulhat a műanyag cső.
Felügyelet nélkül ne hagynám kint nyomás alatt.

Attól még nem biztonságos a kanyarban előzni, mert az eddigi előzéseknél nem jött szembe senki.

link
apacuka(3 eddigi hozzászólás)
2010-03-11
13:36:43
óvatosan...
természetesen 2 kör lesz kiépítve,bármikor nyitható-zárható.
ami elromolhat...?
méter mélyre ássuk a vezetékeket,föld ledöngöl,reá beton+burkolat;bevéssük a falba,vakolat,csempe,szaniterek:itt is benne van a pakliban a hiba.Ha folyni akar,itt legalább látom;de a föld alatt hónapokig engedhet pl. egy csatlakozás,mire észrevesszük!
UV?
egy nyaralóban 7-8 éve kint van a tetőn (télen is!).Nálam egy év alatt megtérül,tehát ha 10 év után cserélni kellene,még mindig jó vagyok!Minőségtanúsítványra egyébként azt írnak,amit akarnak:a FELE SEM IGAZ!Én azt hiszem el,amit saját szememmel látok.

egyébként Bogdányban épp szakad a hó...
link
Rike(176 eddigi hozzászólás)
2010-03-06
17:41:52
apacuka,

A KPE-cső mennyire UV-álló??link
2010-03-06
11:54:32
apacuka,

Csak nagyon óvatosan a tető fölött vezetett nyomóvezetékkel!
Ami elromolhat, az el is romlik.link
2010-03-06
10:31:47
apacuka
Azért pontosítok a tévedések elkerülése miatt. Tehát a sorrended. Hálózati víz-KPE cső-villany bojler-használati meleg víz.link
2010-03-06
10:13:49
...Mint a Villám!
Ez a pár nap kell még a kivitelezéshez.
kösz a választlink
2010-03-06
10:05:51
apacuka
Amennyiben az utcáról bejövő rendszer felé nyitott maradsz, akkor nem kell tágulási. A jövő hét közepéig még mínuszok lesznek.link
2010-03-06
09:47:02
Sziasztok

KPE csövet raknék a tetőre,a melegített vizet a villanyboylerben tárolnám.Tkp. a 14 fokos vezetékes víz helyett előmelegített víz jut a cuccba.Kell-é a rendszerbe tágulási tartályt raknom?Sürgős lenne a továbblépéshez a válasz,mert nyakunkon a TAVASZ!
köszönettel:Istvánlink
zsbalazs(159 eddigi hozzászólás)
2010-02-05
19:54:51
atisch!

Ha gázza-napkollektorral akarod előállítani a melegvitet nyáron a gázbojler-napkollektor két hőcserélővel sem rossz variáció, nekem így van és jól működik,ritkán kell a gázt bekapcsolni 90 csőnél. Kevesebbnél azért számolni kell!link
ronnin(6 eddigi hozzászólás)
2010-01-29
19:18:40
A tágulási tartály a rendszer szinte bármelyik pontjára be építhető.
A leírásban szerepel is annak a lehetősége, hogy kell a gyári mellé egy kiegészítő tartály, ha a paraméterek meghaladják az előírtakat.
Egyébként ez szabvány szolár tágulási tartály, semmi extra.
http://www.sonova.hu/images/tarolo1.jpg
link
atisch(33 eddigi hozzászólás)
2010-01-28
20:15:46
ronnin

Megneztem az altalad ajanlott oldalt. Arban nem rossz,de nem tetszik,h elvannak benne fektetve a dolgok. Gondolok a tagulasi tartalyra es a szivattyura. Szerintem a tagulasi hamar tönkremegy benne, mert az also oldalan jobban igenybe van veve a membran mint felül. Cserelni meg macera, mert a hely miatt csak ugyan ilyen tartalyt szerelhetsz bele.
Atischlink
2010-01-28
18:12:53
atisch
Bocs azt gondoltam már döntöttél.
Ez a rendszer sem magyar (sajnos) ennek a rendszernek az a lényege hogy készre van szerelve. A későbbi költségeket megspórolva.
http://www.sonova.hu/index.php?id=5
ha van a közelben a szállítás itt is ingyenes.
Remélem azért segítettem.link
2010-01-28
15:48:11
ronnin

Tudom ,h lehet kapni itthon is napenergias rendszereket, de ahogy Robert is mondta, meg kell azt is nezni,h hany eves tapasztalattal rendelkezik a gyarto, milyen referenciakat tud felmutatni, stb.
Mondj nekem egy olyan magyar gyartot akinek legalabb 20 eves tapasztalat van a hata mögött. Szerintem egynek sem.
A forgalmazok a nevesebb kollektorokat is nyugatrol szerzik be, max. egyes gyartoknak van itthon leanyvallalata. Akkor meg teljesen mindegy honnan veszem.
A heima-rendszereknek több mint 30 eves hatterük van, a referenciakrol meg nem is beszelve. Nem utolso sorban, ha online-nagykerböl veszem akkor meg eleg jo aron hozza is lehet jutni. Ja a kiszallitas meg raadasul ingyenes.
De, az hogy csak nezegetem es tanulmanyozom a különbözö gyarto portekait, az meg sokaig nem jelenti azt, hogy mar üzletet is kötöttem velük.link
2010-01-28
13:37:16
atisch
Miért akarsz külföldről kollektort mikor itthon is van
http://www.sonova.hu/index.php?id=4
Ez nem sokkal kerül több be és össze van szerelve.
http://www.sonova.hu/index.php?id=7
Ez, csak egy korszerűbb vezérlővel.
Majdnem hogy az is betudja építeni akinek nincsen erre képesítése.
link
2010-01-28
00:43:49
atish,

Én a brutto 2m2-es modulokra gondoltam, azok kb netto 3.6 m2-ek.

Általában a DNY irány jobb, mint a DK-i, mert délután kevesebb a pára. Ha találsz valamilyen besugárzási adatot a lakóhelyedre vonatkozólag, az segíthet.

Miért ezt a külföldi oldalt mutatod? Lehetőleg közeli, referenciával és több éves tapasztalattal rendelkező forgalmazóktól érdemes vásárolni. link
2010-01-27
23:04:04
Szerinted ez eleg melegvizet keszit 4 före?

http://www.heima24.de/heizung/solar/solaranlagen-set/2-heima-sunpro-kollektoren-solar-speicher-300-l.htmllink
2010-01-27
22:54:54
Robert

Köszönöm az eddigi segitseged is.
A melegviz utanfütese gazzal fog törtenni.
Ha sik kollektorban gondolkodunk, akkor az hany nm a 2 modul?
Egyik gyartonal 2nm egy kollektor a masiknal 2,5nm -ez kavar be nalam.
Melyik oldalra szereljem fel öket, Dk vagy Dny?
Atisch
link
Homline Forum  =>  Napenergiás rendszerek  =>  Napkollektorlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva