Magyar  Deutsch
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  Padlófűtésgoto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16   next »
Rike(193 posts so far)
2010-06-28
18:17:50
tbb1!

Közben megelőztek többen is,először nézd meg a szivattyút nem maradt e benn levegő (a közepén van egy nagy légtelenítő).Mivel ez "nem normális dolog",hogy a szivattyú hangot ad.
link
Rike(193 posts so far)
2010-06-28
18:08:54
tbb1!

Jól értem szobánként külön mágnesszelep dolgozik,ha nem nagyon bonyolult próbáld meg felcserélni a kritikus szobáét egy másik jól működőével.Lehet a mágnesszelep is zajos,ha "átvándorol" a hang vagy megszűnik a csere után: nyertél.Persze,ezt azután,ha a légtelenítés(a szivattyú,csővezeték stb.)rendben van.

üdv!link
tbb1(13 posts so far)
2010-06-28
18:02:45
Robert, beírtam a kérdésekhez a válaszokat.

1. Gondolom, hogy legelőször a gépész azt ellenőrizte, hogy nincs-e levegő a rendszerben (legtöbbször ez okozza a zajt). - Igen, légtelenítve lett többször is a szétszedések miatt, azzal biztos nincs baj. Légtelenítő van az osztó-gyűjtők mindkét ágán.
2. Van a szobában bármilyen szelep a csövön? - A szobában belül nincs, csak az osztó-gyűjtőn, ami a szobán kívül van.
3. A szivattyú fordulatszám vezérelt? - nem, három állás van rajta, a pontos típust akkor tudom leírni ha hazaérek este.
4. A szivattyú mellett is hallható a zaj? - zaj ott is hallható, de az állítólag a normális zaja. Egyébként kb. pont olyan hangos, mint a hálószobában hallható.
5. Egy esetleges horpadás a csövön helyileg felgyorsíthatja a víz áramlását, ami az ágon mért nyomáskülönbségből kiderülhet. - a gépészek a 20-as csövön keresztültoltak az osztótól egy 10-es műanyag csövet hogy megnézzék eldugult-e. Állításuk szerint ha baj lenne a csőben akkor az nem ment volna át.
6. Nincsenek a csövön kis rádiuszú törések? - ez pontosan mit jelent? nem szivárog a rendszer, vagyis a víznyomás nem megy el - persze a hőmérséklettől változik adott határon belül (1.4-2bar között).
7. Más szobában nem hallatszik? - hallatszik más szobában is, de azokban nem olyan mértékű, oda kell erősen figyelni hogy az ember hallja a hangot - persze lehet hogy a "hangos szobákból" szűrödik át a zaj.link
zsezse(982 posts so far)
2010-06-28
17:49:36
hello tbb1

nekem a magnesszelepek okoztak zajt a rendszerben.
van rajtuk elvileg egy atfolyasi irany, amelyik iranyban alapbol mondjuk zartak. ha raadod az aramot, akkor pedig nyitnak, es atfolyik a viz.

nekem ketiranyban mozog a viz benne (puffer), es ha a jelolt irannyal szemben aramoltatom a vizet, akkor kemenyen zug a magnesszelep, ha raadom a nyitoaramot!!
ami szamomra nem logikus, hogy miert, viszont ha lekapcsolom az aramot, es lezar a szelep, akkor a forditott iranyu szivattyu ugyanugy kiszedi a vizet belole, tehat a rendszer mukodik.

elkepzelheto esetleg, hogy a magnesszelepet forditva kotottek be es ezmiatt az is zug, amikor nyit a szivattyu?!

ezt konnyen ellenorizheted kezratetellel.

mas: ha van mennyezetfutesed, a falfutes topicban meselhetnel a tapasztalataidrol, illetve ha tennel fel kepeket, foleg az oszto/gyujto megoldasokrol, azt megkoszonnem!

link
robert(3966 posts so far)
2010-06-28
17:37:38
tbb1,

1. Gondolom, hogy legelőször a gépész azt ellenőrizte, hogy nincs-e levegő a rendszerben (legtöbbször ez okozza a zajt).
2. Van a szobában bármilyen szelep a csövön?
3. A szivattyú fordulatszám vezérelt?
4. A szivattyú mellett is hallható a zaj?
5. Egy esetleges horpadás a csövön helyileg felgyorsíthatja a víz áramlását, ami az ágon mért nyomáskülönbségből kiderülhet.
6. Nincsenek a csövön kis rádiuszú törések?
7. Más szobában nem hallatszik? link
tbb1(13 posts so far)
2010-06-28
17:13:40
Segítségre lenne szükségem az alábbi problémában:

Családi házamban padlófűtés lett kialakítva, kb. 70-90m hosszúságú körökkel (csak padló és mennyezet fűtés van, nincs radiátor, külön szivattyú hajtja meg a padló és a mennyezeti köröket).
A problémám, hogy zajos a padlófűtés működése főleg a gyerek és hálószobában, de a fürdőben is jelentős hangja van. A zaj egyenletes zúgás, folyamatosan hallani ameddig dolgozik a szivattyú - mintha a gépház beköltözött volna a szobába (pedig a pincében, majdnem a legtávolabb van onnan). Az biztos hogy nem a kazán hangja, mert akkor is hallani ha a kazán már lekapcsolt, de a keringés még megy. Próbáltam csökkenteni az átfolyást, de csak 1 l/perc alatt halkul el elfogadható szintre, viszont akkor a fűtés-hatékonyság csökken jelentősen - nem tudja kifűteni a szobát.

Találkozott már valaki ilyen problémával? A gépészek akik elkészítették a rendszert csak állnak értetlenül a probléma előtt, még ők sem hallottak ilyenről és ötletük sincs. Éjszaka felébred a gyerek is, amikor a szobája fűtést kér. Hónapok óta túrom a webet, faggatom a szakikat, de senki nem tudta eddig okát találni.

A szerkezet: monolit vasbeton födém, 5cm lépésálló nikecell, fólia, 15x15-os vasháló, 15cm-es távolságban fektetett 20-as 5-rétegű cső és rajta (a csö felett) 4cm esztricht, felette pedig padlófűtéshez való 2mm-es kopogásgátló polifoam, valamint 8mm-es laminált padló. Dilattáció körönként lett kialakítva és a fal mellett is kellő dilattációs hézag van.
Össesen 5 padló osztó-gyüjtő van 3 szinten (egy a pincében, kettő a fsz-en és kettő az emeleten), 5-9 körrel osztónként, az osztókon mágnesszeleppel a szobánkénti hőmérséklet-szabályozáshoz. Az osztó-gyűjtőkön szabályozható az átfolyás mennyisége. Wilo szivattyúk keringetik a vizet, amely 38C-ra van állítva a padlóban.

Előre is köszönök minden építő jellegű javaslatot.
link
monolit(765 posts so far)
2010-05-23
08:28:52
"Ami érdekes, hogy az egyben lerakott padlólap között SEHOL sincs dilatáció, de soha nem repedt meg."

Sajnálatosan egyre több a gond a betonokkal. Azt tapasztalom hogy a mostani betonok állaga nem megfelelő még ha több cementet teszünk is bele (porlik). Találkoztam régi aljzatbetonnal ahol a beton felületét nem lehetett megkarcolni ellenben a mai kivitelezésűekkel. Úgy néz ki hogy már a cement sem a régi ..... :(.

A régebbi kivitelezésű burkolatoknál a lapok a legtöbb esetben elváltak az aljzat misung rétegétől (az ágyazó cement tej megrepedt) és kopogtak, annak ellenére hogy a lapok nem mozogtak ki, azokat a fúga tartotta össze. Ha nem a lap vált el, akkor pedig az alzatbetontól szokott felválni a misung réteg. Az elválások miatt tud a szerkezet dilatálni. Ha keletkezett is repedés az aljzatbetonon, nem látható emiatt. Jellemzően a 20 m2-t nem meghaladó nappali alapterület volt használatos, ma már van olyan nappali ami a dupláját is meghaladja, emiatt elengedhetetlen a dilatációk alkalmazása.

Jellemzően régebben kivárták az emberek a kötési időket és nem siettették az építési folyamatokat. Így az épületnek volt ideje az építkezés többéves ideje alatt ülepednie, az épületsüllyedés a későbbiekben már minimális volt, így az aljzatok sem mozogtak már a burkolás után. A mai épületek akár 3 hónap alatt felépülnek, és ezek még mozognak, ülepednek. Sok esetben ez okozza jellemzően az aljzatok repedését, a burkolólapok felválását. Valamint „leszakad” a beton felső rétege, jól látható amint az alapozási 3-4mm után válik el a beton. a Sokan a burkolót hibáztatják emiatt, pedig ez ellen ő nem tehet. Ki is zárják a garanciából a beton repedések miatti lapfelválást a ragasztókat forgalmazó cégek.

Javaslom hogy a beton utókezelését fokozottan tartsátok be, sokan nem locsolják ugyanis a betont, valamint a felület egyenességét (síkját) meg kell oldani, ugyanis minél nagyobb méretű a burkolólap, annál egyenesebb felületet kíván.

A nagy méretű járólapokat jó minőségű flexibilis ragasztóval kell leragasztani, mivel nagyobb a deformitása. A legtöbb ragasztó csak a max. 30x30 cm méretű lapok ragasztására alkalmas, bár ez a legtöbb zsák csomagolásán nincsen feltüntetve.

link
2010-05-22
16:31:34
SzakiLaci,

1. A gépészeti helység betonjában futó csövekre szerintem a gégecső is elég.

2. Az egyes helységek külön betonlemezt képeznek, amit az összefüggő acélháló fix távolságra tart. A cél pont az, hogy a lemezek minimálisan, de külön mozoghassanak. Ezért a nyílásoknál szét kell választani.
Az előző lakásban szerencsétek volt, hogy nem történt repedés. Valószínűleg a helységek elhelyezkedése és a falak mentén elhagyott megfelelő hézagok segítettek.
Szerencsétlen esetben a burkolat ferdén megreped, esetleg felpúposodik.
Itt van a lakásunkban készített két kép a nappali és másik két helység találkozásánál beépített rugalmas (gumis) közdarabokról.

3. Ha a körök hossza lényegesen eltér egymástól, akkor azok más és más hőfoklépcsőt képviselnek. Valószínű, hogy egy ilyen kör nem fog akkora teljesítményt leadni, mint amekkorát elvársz tőle. Most még nem késő, próbáld szétbontani a hosszú köröket.

5. Az esztrichben nincs annyi víz, hogy patakban folyjon szét. Eseteleg a fal mellett a hungarocellcsík elé fel kell hajtani a fóliát.

Click to enlargen

Click to enlargen

link
SzakiLaci(4 posts so far)
2010-05-22
14:49:43
... ja és egy kérdés lemaradt:

- Nem lenne célszerűbb szivacsos csőszigetelést ráhúzni a kazánhelységben átfutó padlófűtés csövekre betonozás előtt? (most csak fekete gégecső van ráhúzva)
ugyanis nem szeretném fűteni a helységet, elvégre a ház közepén van, tehát 3 oldaláról amúgy is "fűtött" és a hűtőszekrény hátulja is oda van terverzve. (aminek ugye szintén nem jó a meleg :) )

Click to enlargen

link
SzakiLaci(4 posts so far)
2010-05-22
14:42:55
Sziasztok !

Tegnap végigolvastam a teljes topic-ot és a legtöbb kérdésemre megtaláltam a megoldásokat. Köszönöm mindazoknak, akik aktívan válaszolgatnak a feltett kérdésekre !

Kérdések:
---------
- A betontáblák (szobák) közötti dilatációnál baj az, ha a 10x10-es vasháló nincs közötte elvágva? (szerintem igen, de mindenki engem hülyéz...)

- Nagy gond lesz abból, ha 140-140 méter hosszúra sikeredett a háló és a gyerekszoba kör? (Áramlásszabályzott osztógyűjtőt vettem.)

- mi történhet legrosszabb esetben, ha egyáltalán nem teszek majd a padlólapok közé dilatációt oda, ahol van alatta a betonban?
(a párom ocsmánynak tartja a sziló-csíkokat, én pedig a fémcsíkokat)

- hirtelen más nem lévén, én fekete "lépésálló" gégecsövet húztam rá a csövekre a dilatációnál. Jó az is?

A vasháló alá fektetett hőtükör fóliát nem ragasztották össze, csak 10cm átfedéssel rakták, a peremnél pedig nem hajtották fel.
(az alatta lévő 3+7cm hungarocell jó szorosan/tömören lett rakva)
- Becsuroghat a az esztrich beton vize középen?
- A széleken becsurgó ki fog száradni? (1cm peremszig. mellett)

Előtörténet:
------------
20 éven át laktam szüleim 1985-ben épített padlófütéses házában, ahol CSAK padlófűtés volt. Anno max perlites vakolat volt a "legjobb" külső hőszigetelés.
CSAK akkor fáztunk, ha valaki letekerte a termosztátot, vagy elment a víz a csöpögő osztóknál (vagy amikor eltömődött a légtelenítő).
Ezt azért írom le, mert sokan kétkednek, hogy NEM lehet CSAK padlófűtéssel kifüteni egy házat. Pedig LEHET !!!
Azóta persze modernizáltunk... külön keringtetőre és termosztátra került a tetőtéri kör, thermofejek a tekerős csapok helyett, + 10cm szigetelés a házra. Ettől negyedére esett vissza a gázszámla.

Ami érdekes, hogy az egyben lerakott padlólap között SEHOL sincs dilatáció, de soha nem repedt meg. (Pedig emlékszem gyerekkoromban apám egyik télen beleküldte a 60 fokos vizet úgy, hogy az már égette a talpunkat a földszinten! ... pedig csak légteleníteni kellett volna a tetőteret...)
Lehet, hogy az az 5cm homokágy a cementes folyadék (álá csemperagasztó) és a beton között a kulcs?

Jelen:
------
Éppen saját lakásomat betonozzák és ezek a dilatációs kérdések nagyon aggasztanak.
16-os cső lett véve.
Anyagában színezett 30x60-as vastag greslapok lesznek rá.

Köszönöm mindenki hozzászólásait (előre is) :)

Click to enlargen

Click to enlargen

link
2010-03-29
08:10:19
Az 1-es és 2-es közé nem kell dilatációt tenni, 20 m2 terület még elfogadható.

A burkolás miatt nem ajánlott, de ha hálós módban lesz burkolva akkor beépíthető, ügyelve arra hogy pontosan középen helyezkedjen el és egyenes vonalú legyen. Általában elkövetik azt a hibát, hogy ez esetben a két szint nem egyforma magas.
Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy a dilatációs csík a két beton között nem magasabb (vagy kissé alacsonyabb) mint maga a beton.

Valóban nagyon kicsi volt a beton vastagsága. A falsíkoknál (az ajtó áttöréseknél) nem kell mindkét oldalra dilatációt tenni. Elég az egy oldali, de azt úgy kell kialakítani hogy az az ajtólap síkjában legyen, ekkor ha burkolatváltás van az az ajtólap alatt történik, esztétikus.

A dilatációknál meg kell erősíteni a csöveket úgy, ahogyan Robertnél látható.link
zsezse(982 posts so far)
2010-03-28
22:03:01
>az előző fűtésszerelő az osztót a pincébe szerelte, de a csövek szintjétől 1 m-rel lejjebb, szerinte a rendszer feltöltésekor a víz kinyomja a levegőt, igaz ez, vagy szereljem feljebb?;

feltolteskor valoban kinyomja a levegot, de en az osztot a csovek fole tennem. ha barmi okbol kerul bele/marad benne levego, akkor nem fog kilegtelenedni automatikusan, es csak problemat fog okozni kesobb.

>betonozás előtt a rendszert fel kell-e fűteni, vagy elég 4-5 bar nyomásra feltölteni?
betonozas elott eleg csak felnyomni a nyomast, majd a burkolas elott futsd fel a rendszert, ha mar megkotott az esztricht.
link
tatus(9 posts so far)
2010-03-28
19:09:21
sziasztok

Nekem volt decemberben problémám a padlófűtéssel, a beton sok helyen megrepedt, amihez több tippet is kaptam (utólag is köszönöm). Mostanra sikerült felszednem a betont (csövek megmaradtak)de mielőtt újra szerelem kérni szeretnék néhány tanácsot, nehogy ismét rossz legyen. Bontáskor látszott, hogy a 20-as csövek felett a beton csak 2-4 cm vastag, valószínű ez volt a baj. Most az 5 cm hőszigetelést kicserélem 3 cm-re + 1 cm-rel meg tudom emelni a padló magasságát, így a + 3 cm-rel remélem elég lesz a csövek feletti 5-7 cm beton. Illetve több helyre teszek be dilatációt + körbe 1 cm vastag peremszigetelő csík.
Mellékeltem egy alaprajzot. Hálás lennék, ha tapasztalt, hozzáértő fórumozók véleményeznék.
Kérdéseim : az 1-es és 2-es kör közé kell-e tenni dilatációt, a helység 20 m2; tervezett rétegrend : 3 cm polisztirol szigetelés - hőtükör fólia - 15x15 5 mm-es acélháló - 20 mm ötrétegű cső - zsákos esztrich beton a tervezett vastagságban megfelelő utókezeléssel - flexibilis ragasztóval kerámia padlólap; az előző fűtésszerelő az osztót a pincébe szerelte, de a csövek szintjétől 1 m-rel lejjebb, szerinte a rendszer feltöltésekor a víz kinyomja a levegőt, igaz ez, vagy szereljem feljebb?; betonozás előtt a rendszert fel kell-e fűteni, vagy elég 4-5 bar nyomásra feltölteni?
Egyenlőre ennyi, előre is köszönöm.

Click to enlargen

link
2010-02-09
22:03:48
Ez 2003-as írás, nekem kicsit soknak tűnnek a hőmérsékletek. A fűtéshez maximum 50-55 °C hőmérsékletű meleg vizet ajánl.

Ma már alacsonyabb előremenő fűtővizet használunk, 30-40 C fokot. A házak szigetelése is jobb lett közben. link
zsezse(982 posts so far)
2010-02-09
12:25:42
idezet: http://hg.hu/cikk/vizgazfutes/122-padlofutes-altalanos-bemutatasa

"A padlófűtéssel fűtött helyiségek tervezésekor és kivitelezésekor kötelezően be kell tartani az ide vonatkozó egészségügyi határértékeket. A padló felületi hőmérséklete a helyiség rendeltetésétől függ. Néhány példa a hőmérséklet-határokra: olyan munkahelyek, ahol főként állnak a dolgozók, 27 °C, lakó- és irodahelyiségek esetén 29 °C, közlekedőfolyosók, előszobák 30 °C, fürdőszobák és uszodák 33 °C, olyan helyiségek és területek, ahol ritkán tartózkodnak, 35 °C a padló felületi hőmérséklete."link
zsezse(982 posts so far)
2010-02-09
09:46:49
monolit:

a papucsot meghagyom nyarra:)))))

abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy tulajdonkeppen barmelyik variaciot meg tudom valositeni, mindez csak programozas kerdese.

a mostani beallitasok mellett a padlo elfogadhato homersekletu a labomnak, de minimalisan tulfuti a levegot.

ezert gondoltam beletenni +1 szabalyozast a levego homersekletet figyelendo.

amit irtal, nalunk is jellemzo volt regen. Mivel nem volt folyamatos futes, a lakas kihult, es ahhoz, hogy egyaltalan meleg legyen benn a padlot viszonylag magas homersekleten kellett jaratni. a labunk meg elviselte, de szamszeruen egy 5 fokkal biztosan magasabb volt, mint most.
most, hogy pufferbe megy a folosleg, mar nem szukseges ez a magas homerseklet.
link
2010-02-09
09:23:20
Zsezse!

A padlófűtés tervezésénél nem vesznek figyelembe kényelmi szempontokat, azon egy papucs felvételével tudsz segíteni :)!

Mint te is írod, nem tudsz optimális esetet kialakítani. A helyiség túlfűtését szerintem még a komfortérzet rovására is meg kell akadályozni amennyiben a takarékosság a célod.

Amennyiben nem, akkor meg a láb igényeit kell kiszolgálni :).

A padlófűtésnél két dolgot állandóvá(közel állandóvá),egyet állandóvá kell tenni:

- bemenő vízhőmérséklet, amivel fűtöd a padlót
- felületi hőmérséklet, amely nem haladhatja meg az élettanilag megadott határértéket
- a helyiség túlfűtését meg kell akadályozni

Ezek közül a bemenő vízhőmérséklet szabályozható, ami a felületi hőmérséklettel áll kapcsolatban, sajnos sokan itt rontják el. Nem méretezik a rendszert.Amikor nem tudják kifűteni a helyiséget, irreálisan magas padló hőmérséklettel tudják csak azt megoldani. Ez esetben jelentkezik fokozottabban a túlfűtés is.

Amennyiben túlméretezik a rendszert (sűrűbb csövezés, nagyobb átmérő)szerencsésebb a helyzet. A padló felületi hőmérséklete alacsonyabb, a feláramló por mennyisége kevesebb, kisebb a túlfűtés esélye, a páratartalom megfelelőbb. De ekkor a padló felületi hőmérséklete alatta maradhat az esetleges személyes(!) komfortérzetnek.link
zsezse(982 posts so far)
2010-02-09
00:28:21
sziasztok

egy olyan kerdesem lenne, hogy a padlofuteses helyiseg homersekletet hogy lenne erdemes szabalyozni?

3 szempontot gondolok figyelembe venni:
1) padlo max eloremeno homerseklete (ez most egy termofejjel van beallitva, ha nagyon hideg van, vagy hideg a lakas, akkor kicsit melegebbre szoktam venni)
2) padlo feluletenek homerseklete: ne fazzon a labunk
3) helyiseg levegojenek homerseklete: ne legyen melegebb 21-22 foknal.

a jelenlegi algoritmusom szeirnt csak a visszaterot figyelem, ami 31-32 fok kozott kell, hogy legyen - a mai kulso homerseklethez.
a padlora erositett homero szerint a padlo homerseklete 27 fok.
a helyiseg homerseklete 22 fok.

az elso variacio szerint igy hagyok mindent, es beallitom a padlo feluletenek homersekletet egy kellemes ertekre.
a masodik variacio szerint:
ha a helyiseg homerskletet figyelem, akkor 22 fok felett kikapcsol a padlofutes
ha 22 fok alatt van a homerseklet, akkor a padlot addig engedi melegiteni, amig a visszatero 32 fok alatt van, ezutan kikapcsol.

igy megakadalyozom a padlo es a helyiseg tulfuteset is.

van ertelme ennyire bonyolitani, vagy maradjak meg a padlo feluleti homersekletenek beallitasanal?link
2010-01-27
10:28:57
A bejövő víz csapját és a visszatérőket nem kell zárni.

Az alsó szint előremenőit kell zárni, egyformán.

Csak apró lépésekben, ki kell tapasztalni milyen állás a megfelelő.link
gusztika(2 posts so far)
2010-01-26
18:43:21
Gusztika
Róbert Monolit
Köszi a tanácsot, de lenne még kérdésem . A bejövő víz főcsapját is elfordítsam? Minden szelepet szűkítsük? A visszamenő szelepeket milyen állásban legyenek? link
2010-01-24
21:45:10
zsbalázs,

Majd hozzáfűzöm az adatokat a táblázatunkhoz.link
zsbalazs(164 posts so far)
2010-01-24
20:19:07
Róbert!

Nem írtam, mert "házi" vagy úgy is mondhatnám hogy nem bolti termék, viszont kazánműhelyben készítették jó minőségű anyagokból. Kb. 20 kw-os ebből a víz 5 lehet. A szomszédom ha jól emlékszem kazincbarcikait vett (üzletben) sokkal kisebb a tűztere,teljesítménye is, viszont jobb a hatáskoka.
Nekem csináltatni olcsóbb volt és tetszett hogy bőven van benne hely a pakolásra csak a kéménye 22 cm-es lett így a hatásfoka kérdéses, de azért szeretjük.link
2010-01-24
20:09:14
zsbalazs,

Lehet, hogy írtad már, akkor bocs a kérdésért. Milyen gyártmány a vízteres kandallód? link
zsbalazs(164 posts so far)
2010-01-24
20:05:44
atisch!

Vízteres kandallót javaslok. Nekem is vízteres van és elég jól temperálom a padlót vele, mostanság mikor nagy a hideg a kandallónak ez a plusz teljesítménye (talán hatásfok nöüvelése) sem elhanyagolható.link
atisch(33 posts so far)
2010-01-23
20:41:35
Sajnos a neten sem talaltam informaciot, biztos rossz helyen keresgeltem. De tenyleg a legegyszerübb ha a kemenysepröt megkerdzem. Szerintem elmeletileg nincs akadalya, mert mindkettö szilard tüzeles, a kürtmeret is eleg nagy ( schiedl 20). De azert jo lenne biztosan tudni.
Atisch

link
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  Padlófűtésgoto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16   next »
Copyright © 2005 Robert Bernath
All rights reserved