| Homline Forum => Fűtés => Padlófűtés | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 következő » |
SzakiLaci(4 eddigi hozzászólás) 2010-05-22 14:49:43 |
|---|
| ... ja és egy kérdés lemaradt: - Nem lenne célszerűbb szivacsos csőszigetelést ráhúzni a kazánhelységben átfutó padlófűtés csövekre betonozás előtt? (most csak fekete gégecső van ráhúzva) ugyanis nem szeretném fűteni a helységet, elvégre a ház közepén van, tehát 3 oldaláról amúgy is "fűtött" és a hűtőszekrény hátulja is oda van terverzve. (aminek ugye szintén nem jó a meleg :) ) Klikk a nagyításhoz link |
SzakiLaci(4 eddigi hozzászólás) 2010-05-22 14:42:55 |
|---|
| Sziasztok ! Tegnap végigolvastam a teljes topic-ot és a legtöbb kérdésemre megtaláltam a megoldásokat. Köszönöm mindazoknak, akik aktívan válaszolgatnak a feltett kérdésekre ! Kérdések: --------- - A betontáblák (szobák) közötti dilatációnál baj az, ha a 10x10-es vasháló nincs közötte elvágva? (szerintem igen, de mindenki engem hülyéz...) - Nagy gond lesz abból, ha 140-140 méter hosszúra sikeredett a háló és a gyerekszoba kör? (Áramlásszabályzott osztógyűjtőt vettem.) - mi történhet legrosszabb esetben, ha egyáltalán nem teszek majd a padlólapok közé dilatációt oda, ahol van alatta a betonban? (a párom ocsmánynak tartja a sziló-csíkokat, én pedig a fémcsíkokat) - hirtelen más nem lévén, én fekete "lépésálló" gégecsövet húztam rá a csövekre a dilatációnál. Jó az is? A vasháló alá fektetett hőtükör fóliát nem ragasztották össze, csak 10cm átfedéssel rakták, a peremnél pedig nem hajtották fel. (az alatta lévő 3+7cm hungarocell jó szorosan/tömören lett rakva) - Becsuroghat a az esztrich beton vize középen? - A széleken becsurgó ki fog száradni? (1cm peremszig. mellett) Előtörténet: ------------ 20 éven át laktam szüleim 1985-ben épített padlófütéses házában, ahol CSAK padlófűtés volt. Anno max perlites vakolat volt a "legjobb" külső hőszigetelés. CSAK akkor fáztunk, ha valaki letekerte a termosztátot, vagy elment a víz a csöpögő osztóknál (vagy amikor eltömődött a légtelenítő). Ezt azért írom le, mert sokan kétkednek, hogy NEM lehet CSAK padlófűtéssel kifüteni egy házat. Pedig LEHET !!! Azóta persze modernizáltunk... külön keringtetőre és termosztátra került a tetőtéri kör, thermofejek a tekerős csapok helyett, + 10cm szigetelés a házra. Ettől negyedére esett vissza a gázszámla. Ami érdekes, hogy az egyben lerakott padlólap között SEHOL sincs dilatáció, de soha nem repedt meg. (Pedig emlékszem gyerekkoromban apám egyik télen beleküldte a 60 fokos vizet úgy, hogy az már égette a talpunkat a földszinten! ... pedig csak légteleníteni kellett volna a tetőteret...) Lehet, hogy az az 5cm homokágy a cementes folyadék (álá csemperagasztó) és a beton között a kulcs? Jelen: ------ Éppen saját lakásomat betonozzák és ezek a dilatációs kérdések nagyon aggasztanak. 16-os cső lett véve. Anyagában színezett 30x60-as vastag greslapok lesznek rá. Köszönöm mindenki hozzászólásait (előre is) :) Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-03-29 08:10:19 |
|---|
| Az 1-es és 2-es közé nem kell dilatációt tenni, 20 m2 terület még elfogadható. A burkolás miatt nem ajánlott, de ha hálós módban lesz burkolva akkor beépíthető, ügyelve arra hogy pontosan középen helyezkedjen el és egyenes vonalú legyen. Általában elkövetik azt a hibát, hogy ez esetben a két szint nem egyforma magas. Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy a dilatációs csík a két beton között nem magasabb (vagy kissé alacsonyabb) mint maga a beton. Valóban nagyon kicsi volt a beton vastagsága. A falsíkoknál (az ajtó áttöréseknél) nem kell mindkét oldalra dilatációt tenni. Elég az egy oldali, de azt úgy kell kialakítani hogy az az ajtólap síkjában legyen, ekkor ha burkolatváltás van az az ajtólap alatt történik, esztétikus. A dilatációknál meg kell erősíteni a csöveket úgy, ahogyan Robertnél látható.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-03-28 22:03:01 |
|---|
| >az előző fűtésszerelő az osztót a pincébe szerelte, de a csövek szintjétől 1 m-rel lejjebb, szerinte a rendszer feltöltésekor a víz kinyomja a levegőt, igaz ez, vagy szereljem feljebb?; feltolteskor valoban kinyomja a levegot, de en az osztot a csovek fole tennem. ha barmi okbol kerul bele/marad benne levego, akkor nem fog kilegtelenedni automatikusan, es csak problemat fog okozni kesobb. >betonozás előtt a rendszert fel kell-e fűteni, vagy elég 4-5 bar nyomásra feltölteni? betonozas elott eleg csak felnyomni a nyomast, majd a burkolas elott futsd fel a rendszert, ha mar megkotott az esztricht. link |
tatus(9 eddigi hozzászólás) 2010-03-28 19:09:21 |
|---|
| sziasztok Nekem volt decemberben problémám a padlófűtéssel, a beton sok helyen megrepedt, amihez több tippet is kaptam (utólag is köszönöm). Mostanra sikerült felszednem a betont (csövek megmaradtak)de mielőtt újra szerelem kérni szeretnék néhány tanácsot, nehogy ismét rossz legyen. Bontáskor látszott, hogy a 20-as csövek felett a beton csak 2-4 cm vastag, valószínű ez volt a baj. Most az 5 cm hőszigetelést kicserélem 3 cm-re + 1 cm-rel meg tudom emelni a padló magasságát, így a + 3 cm-rel remélem elég lesz a csövek feletti 5-7 cm beton. Illetve több helyre teszek be dilatációt + körbe 1 cm vastag peremszigetelő csík. Mellékeltem egy alaprajzot. Hálás lennék, ha tapasztalt, hozzáértő fórumozók véleményeznék. Kérdéseim : az 1-es és 2-es kör közé kell-e tenni dilatációt, a helység 20 m2; tervezett rétegrend : 3 cm polisztirol szigetelés - hőtükör fólia - 15x15 5 mm-es acélháló - 20 mm ötrétegű cső - zsákos esztrich beton a tervezett vastagságban megfelelő utókezeléssel - flexibilis ragasztóval kerámia padlólap; az előző fűtésszerelő az osztót a pincébe szerelte, de a csövek szintjétől 1 m-rel lejjebb, szerinte a rendszer feltöltésekor a víz kinyomja a levegőt, igaz ez, vagy szereljem feljebb?; betonozás előtt a rendszert fel kell-e fűteni, vagy elég 4-5 bar nyomásra feltölteni? Egyenlőre ennyi, előre is köszönöm. Klikk a nagyításhoz link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 22:03:48 |
|---|
| Ez 2003-as írás, nekem kicsit soknak tűnnek a hőmérsékletek. A fűtéshez maximum 50-55 °C hőmérsékletű meleg vizet ajánl. Ma már alacsonyabb előremenő fűtővizet használunk, 30-40 C fokot. A házak szigetelése is jobb lett közben. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 12:25:42 |
|---|
| idezet: http://hg.hu/cikk/vizgazfutes/122-padlofutes-altalanos-bemutatasa "A padlófűtéssel fűtött helyiségek tervezésekor és kivitelezésekor kötelezően be kell tartani az ide vonatkozó egészségügyi határértékeket. A padló felületi hőmérséklete a helyiség rendeltetésétől függ. Néhány példa a hőmérséklet-határokra: olyan munkahelyek, ahol főként állnak a dolgozók, 27 °C, lakó- és irodahelyiségek esetén 29 °C, közlekedőfolyosók, előszobák 30 °C, fürdőszobák és uszodák 33 °C, olyan helyiségek és területek, ahol ritkán tartózkodnak, 35 °C a padló felületi hőmérséklete."link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 09:46:49 |
|---|
| monolit: a papucsot meghagyom nyarra:))))) abban a szerencses helyzetben vagyok, hogy tulajdonkeppen barmelyik variaciot meg tudom valositeni, mindez csak programozas kerdese. a mostani beallitasok mellett a padlo elfogadhato homersekletu a labomnak, de minimalisan tulfuti a levegot. ezert gondoltam beletenni +1 szabalyozast a levego homersekletet figyelendo. amit irtal, nalunk is jellemzo volt regen. Mivel nem volt folyamatos futes, a lakas kihult, es ahhoz, hogy egyaltalan meleg legyen benn a padlot viszonylag magas homersekleten kellett jaratni. a labunk meg elviselte, de szamszeruen egy 5 fokkal biztosan magasabb volt, mint most. most, hogy pufferbe megy a folosleg, mar nem szukseges ez a magas homerseklet. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 09:23:20 |
|---|
| Zsezse! A padlófűtés tervezésénél nem vesznek figyelembe kényelmi szempontokat, azon egy papucs felvételével tudsz segíteni :)! Mint te is írod, nem tudsz optimális esetet kialakítani. A helyiség túlfűtését szerintem még a komfortérzet rovására is meg kell akadályozni amennyiben a takarékosság a célod. Amennyiben nem, akkor meg a láb igényeit kell kiszolgálni :). A padlófűtésnél két dolgot állandóvá(közel állandóvá),egyet állandóvá kell tenni: - bemenő vízhőmérséklet, amivel fűtöd a padlót - felületi hőmérséklet, amely nem haladhatja meg az élettanilag megadott határértéket - a helyiség túlfűtését meg kell akadályozni Ezek közül a bemenő vízhőmérséklet szabályozható, ami a felületi hőmérséklettel áll kapcsolatban, sajnos sokan itt rontják el. Nem méretezik a rendszert.Amikor nem tudják kifűteni a helyiséget, irreálisan magas padló hőmérséklettel tudják csak azt megoldani. Ez esetben jelentkezik fokozottabban a túlfűtés is. Amennyiben túlméretezik a rendszert (sűrűbb csövezés, nagyobb átmérő)szerencsésebb a helyzet. A padló felületi hőmérséklete alacsonyabb, a feláramló por mennyisége kevesebb, kisebb a túlfűtés esélye, a páratartalom megfelelőbb. De ekkor a padló felületi hőmérséklete alatta maradhat az esetleges személyes(!) komfortérzetnek.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-09 00:28:21 |
|---|
| sziasztok egy olyan kerdesem lenne, hogy a padlofuteses helyiseg homersekletet hogy lenne erdemes szabalyozni? 3 szempontot gondolok figyelembe venni: 1) padlo max eloremeno homerseklete (ez most egy termofejjel van beallitva, ha nagyon hideg van, vagy hideg a lakas, akkor kicsit melegebbre szoktam venni) 2) padlo feluletenek homerseklete: ne fazzon a labunk 3) helyiseg levegojenek homerseklete: ne legyen melegebb 21-22 foknal. a jelenlegi algoritmusom szeirnt csak a visszaterot figyelem, ami 31-32 fok kozott kell, hogy legyen - a mai kulso homerseklethez. a padlora erositett homero szerint a padlo homerseklete 27 fok. a helyiseg homerseklete 22 fok. az elso variacio szerint igy hagyok mindent, es beallitom a padlo feluletenek homersekletet egy kellemes ertekre. a masodik variacio szerint: ha a helyiseg homerskletet figyelem, akkor 22 fok felett kikapcsol a padlofutes ha 22 fok alatt van a homerseklet, akkor a padlot addig engedi melegiteni, amig a visszatero 32 fok alatt van, ezutan kikapcsol. igy megakadalyozom a padlo es a helyiseg tulfuteset is. van ertelme ennyire bonyolitani, vagy maradjak meg a padlo feluleti homersekletenek beallitasanal?link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-01-27 10:28:57 |
|---|
| A bejövő víz csapját és a visszatérőket nem kell zárni. Az alsó szint előremenőit kell zárni, egyformán. Csak apró lépésekben, ki kell tapasztalni milyen állás a megfelelő.link |
gusztika(2 eddigi hozzászólás) 2010-01-26 18:43:21 |
|---|
| Gusztika Róbert Monolit Köszi a tanácsot, de lenne még kérdésem . A bejövő víz főcsapját is elfordítsam? Minden szelepet szűkítsük? A visszamenő szelepeket milyen állásban legyenek? link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-01-24 21:45:10 |
|---|
| zsbalázs, Majd hozzáfűzöm az adatokat a táblázatunkhoz.link |
zsbalazs(159 eddigi hozzászólás) 2010-01-24 20:19:07 |
|---|
| Róbert! Nem írtam, mert "házi" vagy úgy is mondhatnám hogy nem bolti termék, viszont kazánműhelyben készítették jó minőségű anyagokból. Kb. 20 kw-os ebből a víz 5 lehet. A szomszédom ha jól emlékszem kazincbarcikait vett (üzletben) sokkal kisebb a tűztere,teljesítménye is, viszont jobb a hatáskoka. Nekem csináltatni olcsóbb volt és tetszett hogy bőven van benne hely a pakolásra csak a kéménye 22 cm-es lett így a hatásfoka kérdéses, de azért szeretjük.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-01-24 20:09:14 |
|---|
| zsbalazs, Lehet, hogy írtad már, akkor bocs a kérdésért. Milyen gyártmány a vízteres kandallód? link |
zsbalazs(159 eddigi hozzászólás) 2010-01-24 20:05:44 |
|---|
| atisch! Vízteres kandallót javaslok. Nekem is vízteres van és elég jól temperálom a padlót vele, mostanság mikor nagy a hideg a kandallónak ez a plusz teljesítménye (talán hatásfok nöüvelése) sem elhanyagolható.link |
atisch(33 eddigi hozzászólás) 2010-01-23 20:41:35 |
|---|
| Sajnos a neten sem talaltam informaciot, biztos rossz helyen keresgeltem. De tenyleg a legegyszerübb ha a kemenysepröt megkerdzem. Szerintem elmeletileg nincs akadalya, mert mindkettö szilard tüzeles, a kürtmeret is eleg nagy ( schiedl 20). De azert jo lenne biztosan tudni. Atisch link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-01-23 19:38:29 |
|---|
| Én úgy tudom hogy max. két berendezés köthető bele egy kéménybe amennyiben ugyan azt a fűtési típust használják. Kérdezd meg a közeledben elérhető kéményseprő vállalatot, mert helyileg is eltérhetnek az engedélyezések, és vannak egyéb kitételek, pl. ne legyen turbó az egyik berendezés, huzat nagyság stb.link |
atisch(33 eddigi hozzászólás) 2010-01-22 20:29:43 |
|---|
| Monolit, Robert Igazatok van! Durvan elszamoltam magam :( Tenyleg nem sok hely kell neki. Ha mar itt tartunk, megoldhato valahogy ,h a pinceböl feljövö vegyestüzelesü kazan kemenyebe kössem be a kandallot? Mondjuk egy visszacsapofedellel vagy hasonlo? Atischlink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-01-21 21:57:04 |
|---|
| atish, Itt egy kép a kandalló kirekesztésről. Láthatod, hogy nem sok cső marad ki. http://biosolar.hu/gallery/1/24link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-01-21 21:52:28 |
|---|
| atisch A kandallóalap kb 1*1,2m, úgyhogy nem 20 m csőről lenne szó.link |
atisch(33 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 21:58:49 |
|---|
| Monolit Nem terveztünk be radiatorokat a hazba, egyszerüen csak azert mert nem akarjuk nezni öket. Ha a padlofütes nem ugy müködne ahogyan szeretnenk, abban az esetben felszerelünk párat. A csöveit vakolat alatt,mindenfelekep elökeszitem neki. A jövöbeli kandallo helyet nem szivesen hagyom ki a padlofütesböl,hacsak nem muszaly, mert ha megsem lesz, akkor biztosan hianyozna az a ca.20 meter csö. Atisch link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 19:02:40 |
|---|
| Atisch Zsezse már válaszolt az osztót érintő kérdésedre. A kandalló alá nem javasolják a fűtéscsövek bevezetését, egyszerűen ott csak ki kell hagyni és kész. Viszont érdemes lehet légbevezető csövet bevezetni a kandalló alá, amennyiben az ablakok nagyon jól zárnának. Nem gondolod meg hogy a radiátorok teljesen függetlenek legyenek külön körön? Pár méter csövön és egy osztón múlik a dolog, valamint még egy szivattyún. Később is megvalósítható, csak a csövet kell beépíteni jelenleg. A jelenlegi felállásban nem tudsz csak a radiátorokkal fűteni. Megoldható, de drágábban és bonyolultabban (zárni kell a padlófűtés köreit).link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 01:56:36 |
|---|
| atisch az osztok kozul is vannak olyanok, amiket koronkent lehet szabalyozni elektronikusan. tehat egyes termosztatokkal mas koroket vezerelhetsz.link |
atisch(33 eddigi hozzászólás) 2010-01-19 22:02:47 |
|---|
| Monolit Nalam csak 1 termosztat lehetseges, mert csak padlofütes kör lesz, annak az oszto-gyüjtöere lesz rakötve par radiator. Nem lesz külön radiator kör. Ok , mostmar ertem milyen telikertre gondoltal, nem is olyan rossz ötlet a toloajtos valtozat, csak hat az anyagiak... A tetön nem tudok valtoztatni, a haz mar emeltszintü szerkezetkesz allapotban van. Beepiteni nem fogjuk mert teljesen ala van pincezve, ott megvan minden masnak a hely. Ha kesöbbiekben szeretnenk kandallot vagy cserepkalyhat a nappaliban, akkor megserülhet a teher miatt a padlofütes? Vagy eleg ha (ugyan ugy mint a garazsban) acelhálot alarakunk. Atisch link |
| Homline Forum => Fűtés => Padlófűtés | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 következő » |