| Homline Forum => ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK => Elektromos fogyasztás | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5 next » |
robert(3956 posts so far) 2010-04-29 18:17:43 |
|---|
| Semmi komoly fogyasztó nincs a táblázatban, se világítás, se sütés-főzés, se cirkó, semmi barkács..... Click to enlargen link |
zsezse(982 posts so far) 2010-04-29 15:11:49 |
|---|
| egy friss adat: tegnap este 23:00 108.7 ma reggel 8:00 110.9 (244W atlag) ma delutan 15:00 113.0 (300W atlag - ment a szolar szivattyu is) 11kor villanyoltas volt, 8kor keltunk, aztan mindenki a maga utjara. a sutonk egyebkent villanyos, de ritkan sutunk -kb heti 1x-, a fozolap gazos. tehat egesz nap itthon se voltunk(!) es ejjel sem ment semmi. UPS, routerek+videokameras rogzito, ezek mennek 0-24h. UPS ~35W, routerek szinten kb 35W, notebook: 30W => ez 100W. a maradek 150W mibol, hogyan?! a hutonk 2 eves, szerintem nem szabadna ennyit ennie, de majd lemerem azt is. link |
sándor(1038 posts so far) 2010-04-29 10:09:22 |
|---|
| milan! Még valami a "tendenciához". Régebben nyíltan árúsítottak olyan kapcsolásokat, amelyekkel lehetett fékezni a szabályosan bekötött mérő forgását. A vicc az, hogy ezek némelyike hatásos volt. Egy agyon elekronikázott lakásban ennek az ellenkezője is előfordulhat. Össze adódhat több készülék egyenként és egyszerű mérésekkel kimutathatatlan hatása úgy is, hogy jobban megzavarja a mérőt, mint a valódi fogyasztás. Ha valaki kibontja a villamos teljesítmény képletét, és ismeri a mérők felépítését, korlátait, akkor támadhatnak ötletei nem csak a csökkentésre, hanem a növelésre is. Utóirat. Na még egy ötlet, és aztán tényleg vége. A lakásban használt, alulméretezett vezetékek és kötések (a lakások, még az újak is, 80%-a ilyen!) a fogyasztást a veszteségeik révén 20-30%-al is megnövelhetik. Ha valaki "csak" AAA-sabb készülékeket vásárol, lecseréli a régi készülékeit, amelyek nagyobb teljesítményt vesznek fel, csak rövidebb ideig, már be is kapta a horgot. Mert milyen kitétel szerepel a készülék adatlapján? Szükséges biztosító érték 16A és slussz. A lakás vezetékrendszere meg olyan marad, mint régen volt az A nélküli, "primitív" világban.link |
sándor(1038 posts so far) 2010-04-29 09:30:07 |
|---|
| milan! Az áramszolgáltató mérőit kétesélyes dolog piszkálni. Ők OMH hitelesített berendezéssel vizsgálnak, mi nem. Ha "véletlenül" az derülne ki, hogy kevesebbet mértek, mint a valójában fogyasztott, azonnal lecserélik a mérőt. És, joguk van gyanú esetén szakértőkkel átvizsgáltatni az összes fogyasztót, és a lakás hálózatát. Teszik ezt addig, amig nem találnak valami apróságot. A következmény = viszamenőleges fizetés. Egyébként rátapintottál a lényegre. A kompaktokat nem zárom ki, hogy fogom még alkalmazni. De az a megérzésem, és ezt több tanulmány alapján írom, hogy sem a kompakt, sem a LED nincs ma még, és nem is lesz a belátható jövőben megfizethetően gazdaságosan alkalmazható. A pillanatnyi nyerő a halogén és a haygományos. A világítás olyan pici tétel egy háztartásban, hogy kár pár forintért a gatyánkat ráfizetni, és az egészségünket károsítani. Ha valaki ebben mait akar, akkor a derítő fény és a megfelelően minőségű helyi világítás a megoldás. Fontos az időbeli korlátozás. Azért van a kapcsoló, hogy használják! Az olcsó (nem mind kínai!) kompaktokról és a halogénekről megegyezik a véleményünk. A halogéneknél nagyon fontos, a megfelelő színkép kiválasztása. Egy helyiségben akár több fajta is szükséges lehet. Bizonyos halogének még nem a mai feszültség szintre kerültek kifejlesztésre. Mivel alapból a végső határig vannak feszítve, előfordulhat, hogy ha trafó állomás közelében fogyaszt valaki, akkor az ottani magasabb feszültség miatt gyorsabban tönkremennek. A lakásokban, ez egy ökölszabály, az elfogyasztott energia 70%-át a hűtők teszik ki. Ahol még további hűtés is van, pl. klíma, ott ez még nagyobb is lehet. Nem elég, csak a pillanatnyi fogyasztást mérni. A tendenciát is figyelni kell. Nagyon meglepő dolgok jönnek elő. link |
milan(13 posts so far) 2010-04-29 08:42:24 |
|---|
| sándor: " Ja, és már majdnem minden energia takarékos izzót száműztem. Anno a lakás tele volt velük. Ahogy a még egy két maradék is gyengül, úgy cserélem vissza hagyományos izzóra, illetve ahol könnyen megoldható, oda halogén kerül. " Itt a NEM izzó kompakt FÉNYCSÖvekre gondolsz? Miért? Milyen fénycsöveket használtál? Olcsó kínai vackot nem veszek és a minőségi spirál formájú kompakt fénycsövek nálunk beváltak. Oda nem érdemes tenni, ahol kevés ideig van szükség világításra, mert a felkapcsolások sok energiát fogyasztanak. Másrészt a kínai fénycsövek nagy része olyan felharmonikusokat bír produkálni... Nem reklámozok, de vannak olyan kompakt fénycsövek, amire 1 év garanciát vállalnak és ha csökkenne a fényárama vissza lehet vinni és cserélik (nekem még nem kellett): 1000-1200 Ft/db/23w Fürdőszobába tükör mellé pl. széles spektrumú vonal fénycsövet szabadna csak feltenni. A halogén és spot lámpák mellet a lényeget úgysem nem lehet majd látni csak az árnyékokat. Régi filmekben is ha megnézitek a színészek sminkelő asztalán a tükör körbe volt rakva izzókkal. A halogénnel is óvatosan kell bánni. A GU10-es izzókat félévente kell cserélnem, mindegy milyen gyártóét veszem. Az előtét fojtóval megoldott törpe feszültségű halogén világítási rendszerben pl. 4 éve nem kellett még izzót (GU5.3) cserélnem. A halogének koncentráltan sok hőt termelnek és nem minden célú megvilágításra jók. A hagyományos izzó helyett javaslom a pl. Halo BTT lámpákat - minden gyártó másképp nevezi - (ezeket, ha nem tévedek a Channel Tunnelben használták először). Külsőre olyanok, mint a hagyományos izzók, van E27-es és E14-es is és opál burás kivitelű is, a külső burán belül van egy halogén izzó rész. Itt érdemes figyelni arra, hogy a spirál rögzítése az milyen technológiával van megoldva. Ha az üveg tartja a spirált, akkor gyakran kell majd cserélned az égőt, főleg ha rezgésre hajlamos helyen van a fényforrás. :)link |
milan(13 posts so far) 2010-04-29 08:16:48 |
|---|
| zsezse: ha mindent körültekintően kimértél, akkor csak a mérő lehet hibás. Kérj az ÁSZ-tól egy új órát (vagy mérő hitelesítést), hivatkozva a mérési eredményeidre (ezt dokumentáld papíron). A szüleimnél 4 emberre jut 1 asztali szgép 2 laptop, Thomson HGW, FON AP, mikró, házi vízellátó (WC-k erre vannak kötve + nyáron a locsolás erről megy, ha a 3 eresz alatt kifogynak a hordók), 2 TV, 2 IPTV Set-top box, elektromos fűnyíró, 2 wilo keringető szivattyú, kb. 70%-ban kompakt fénycsöves világítás, a maradék GU10-es halogén + 1 500W + 1 200W ceruza halogén kültéri reflektor, egy 16 éves Zanussi elöltöltős mosógép (nem heti, NAPI 1 mosás), 1200W porszívó, télen ritkán elektromos fűtésű olajradiátor az én szobámban és ugyan ez önmagában semmit sem mond, de 11.000 Ft körül mozog az átalány villanyszámla. A tűzhely nem elektromos? Amíg anyósoméknál laktunk, ott is érdekesen nőtt a villanyszámla. Próbáltam kimérni, hogy mi mennyit fogyaszt és a végén egy nem túl régi (6-8 éves) Electrolux kombinált, felül fagyasztós hűtő lett a ludas. Ez ment le a pincébe tartaléknak, majd egy sokkal nagyobb alul fagyasztós hűtő került a helyére és a villanyszámla kb. 4000 Ft-al csökkent. A hűtőre gyanakodnék az előzőek alapján, előbb csak az elhelyezésére, aztán magára a gépre. :) 2 emberre 18 ezer az nagyon-nagyon sok!link |
milan(13 posts so far) 2010-04-29 07:57:13 |
|---|
| Electrolux EWH 127310w is hideg-melegvizes és kb. 30ezerrel olcsóbb a whirpoolnál. Itt van róla video is: http://www.markabolt.hu/electrolux/electrolux_mosogep/eloltoltos_mosogepek/electrolux_ewh_127310_w_mosogep.htmllink |
sándor(1038 posts so far) 2010-04-29 00:58:00 |
|---|
| zsezse! Tavaly háromszor volt áramár emelés. Tanácsot inkább nem adnék, de álljon itt néhány adat: Gáz nincs, mindent elektromos áram működtet. A víz gyorsforraló naponta többször, mosogatógép szintén, mosás naponta, főzés majdnem minden nap, nagyméretű hűtő(k) állandóan, három műholdvevő állandóan bekapcsolva, két tv szinte egész nap, két asztali pc, nyomtató, fax egész nap + asztali lámpák/100W, a szokásos ketyerék (DVD-k, videó, ruterek, modemek) egész nap, napkollektor és a szünetmentese egész évben, kazán szünetmentese és vezérlése szeptembertől májusig, plusz műhely, rönkhasító. Udvaron estétől díszkivilágítás, a padláson 6db fénycső armatúra estétől 21:00-ig. Mindenütt 100W-os izzók ahol a foglalat elbírja (WC, spájz stb). A fürdőszobák világítása, konyhai elszívó, munka asztal stb. 40W-os izzói 70W-ra cserélve. A hmv éjszakai áramról (ha nem sütött a nap). Gyakran van négy gyerekkel és hat felnőttel tele a lakás és ami csak lehet, minden fel és be van kapcsolva. Nyáron medencefűtés és keringtetés, kertlocsolás, fűnyírás, a fali és az udvari növényzet eláztatása esténként naponta (udvar és lakáshűtés). A havi áramszámla 18-24eFt között ingadozik. Ja, és már majdnem minden energia takarékos izzót száműztem. Anno a lakás tele volt velük. Ahogy a még egy két maradék is gyengül, úgy cserélem vissza hagyományos izzóra, illetve ahol könnyen megoldható, oda halogén kerül. Klíma nincs. link |
zsezse(982 posts so far) 2010-04-28 23:32:39 |
|---|
| sziasztok itt is ugy erzem, rettenetesen sok a villanyszamlank, es probalok utanajarni, de egyelore nem sok sikerrel. 18e Ft/ho 2onkre, a nap nagy reszet nem toltjuk itthon, heti 1 mosas, 2naponta 1 mosogatogep program, villanybojler nincs, furt kuton szivattyu a vizellatasra. vettem egy fogyasztasmerot, amivel vegigmeregettem az allando fogyasztokat, kontrollkent egy digitalis ampermerovel ellenoriztem, hogy az atfolyt amper megegyezik-e a ket keszuleken. egesz jol stimmelt. az ampermerovel minden kismegszakiton atfolyo aramot ellenoriztem: a ket polust rovidrezarva lekapcsoltam a kismegszakitot. erdekes eredmenyre jutottam: az allando kis fogyasztok (digitalis mikro, adapterek, klima keszenlet) kevesebb, mint 20Wot fogyasztanak. ehhez jon meg hozza 2 "nagyobb" allando fogyaszto, amik kb 2x35-40W, legyen osszesen 100W (router, futesvezerles, stb) ezen felul van meg a napi fogyasztasunk: huto, vilagitas (70%-ban energiatakarekos izzok), este 2-4 ora TV (~300W), futes szivattyuk, szolar szivattyu (35W) ha visszaosztom a 15-18e-s szamlat, akkor napi ATLAG folyamatos 500Wot kapok. ha levonom a biztosan ismert 100Wos atlagot ebbol, akkor marad 400W folyamatos fogyasztas. fogalmam nincs, mikor fogyasztjuk ezt el. volt mar olyan, hogy csalt a gyari meroora? kezdek hulyet kapni, hogy minel takarekosabban probalok elni a meglevo komfortot fenntartva annal tobbet fizetek. tavaly hasonlo eletvitel mellett 11e, majd 15, most mar 18 a villanyszamlank. link |
zsezse(982 posts so far) 2010-03-22 08:36:46 |
|---|
| Nemreg olvastam http://www.csaladihaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=278:uj-mosogep-a-whirlpooltol&catid=3:hirek-roviden&Itemid=67 a marketing resze: "A Whirlpool AWOE 91400-as mosógépe a közelmúltban került a boltokba, és a meleg vízre csatlakozás lehetőségét egyelőre egyedül kínálja a piacon. " a jelenlegi ara 130 felett van a neten, ami azert nem keves. amikor en 40 fokos vizet toltottem a mosogepbe (2 eves, Samsung, digitalis), nem tapasztaltam _jelentos_ megtakaritast, es a ruhak sem voltak veszettul gyurottek. link |
monolit(765 posts so far) 2010-03-21 22:16:03 |
|---|
| zsbalázs "Jó lenne a mosógépnél is kipróbálni, de az egy magasabb kategóriás ezért megvárom a mosogatógépes tapasztalatomat." Sok mosógép fűt időre. Azaz tudja hogy a 16 C fokos kútvizet mennyi ideig fűtse hogy az kellően meleg legyen. Bekötés előtt érdeklődj a szerelőknél, hogy a tied erre alkalmas-e. Meleg víz nem alkalmas az öblítésre, mert gyűrött lesz a ruha.link |
Rike(193 posts so far) 2010-03-21 20:22:39 |
|---|
| Balázs, A mósógépet,gondoltam rákötni a solár tartályra,át is helyeztem a szomszédos helységbe a jövő hónap vége felé úgy is kikapcsolom a gázkazánt.Nálam van beépítve forrázás veszély miatt egy keverő termosztátszelep (50 C-ra van állítva),a kételyem a következő-14éves ARDO-LUX gép,műanyag hidegviz bemenettel,nem tudom hogy fogja bírni az 50 fokot.A mosogató gépet elvetettem mert messze van a tartálytól és a kisebb víz fogyasztás miatt alig érne oda a melegvíz.link |
zsbalazs(164 posts so far) 2010-03-21 18:53:55 |
|---|
| A mosogatógépemet rákötöttem a melegvíz hálózatra, egy mosogatás a korábbi 700 wh-ról lecsökkent 280-ra. A típusa egyszerű Wirlpool, elméletileg csak 25 fokos vízre lehet kötni.Meleg víz hatására kicsit puhul a vezetéke, de szerintem 50 fokig bírni fogja, egyébként meg 40 fokon használjuk. Így nagyobb odafigyelést igényel a használata (pl. nehogy forró vizet kapjon) de a megtakarítás jelentősnek tűnik. Jó lenne a mosógépnél is kipróbálni, de az egy magasabb kategóriás ezért megvárom a mosogatógépes tapasztalatomat. Balázslink |
sándor(1038 posts so far) 2010-03-09 01:49:34 |
|---|
| kod1111! Robert! Nem lehet hallani arról, hogy mostanság ilyen hulladékokat találnának erdőszéleken. A komoly szeméttelepek pedig a gázfejlesztésük miatt ki sem ürítik a kukát, ha ilyen anyagokat látnak meg benne. A begyűjtő árúházaknak valós teljesítésű szerződéseiknek kell legyen a megsemmisítő üzemekkel, a begyűjtőkkel. A nagyobb cégegnek pedig annyi fénycsővel kell elszámolniuk, amennyit vásároltak, különben büntetnek. A bontás speciális gépsoron történik. Törött darabokat eleve nem is vesznek át. Biztos, hogy ez nem mindenütt megy így. De elképedtem azon, hogy egy ilyen bontó üzem mekkora nyereségre tesz szert a kinyert anyagokból. Van egy határ ami felett biztosan megéri feldolgozni a fénycsöveket, az elemeket és az elektronikai hulladékot. De, hogy a még ezután is visszamaradó hulladékkal mi történik? Higgyük el, hogy ezért üzlet ma (hosszú távra) veszélyes hulladék tárolót létesíteni. link |
kod1111(30 posts so far) 2010-03-08 20:24:13 |
|---|
| Sándor! Köszönöm a tájékoztatást. Robert! Remélem ez nem úgy zajlik mint a szelektív gyűjtők ürítése nálunk, de lehet máshol is így megy, mindent egy helyre ürítenek.link |
robert(3956 posts so far) 2010-03-08 09:05:11 |
|---|
| Sándor, Majdnem minden barkácsáruházban van egy gyűjtődoboz a rossz kompakt izzók számára. Szerinted szakszerűen történik a megsemmisítés?link |
sándor(1038 posts so far) 2010-03-08 01:29:51 |
|---|
| kod1111! Már a régi, hagyományos fénycsöveket is veszélyes hulladéként kellett (volna) kezelni. Az alkalmazott fényporbevonat összetevői, a kitöltő gáz környezetkárosító, mérgező anyagai miatt. Az új kompakt csövek ezekből az anyagokból sokkal hatásosabbakat, még "mérgezőbbeket" tartalmaznak, igaz kisebb mennyiségben. A legveszélyesebb, hogy ezeknél a begyujtáshoz nem tudják (ma még) elkerülni a higany alkalmazását. A higany mennyisége kb. 2,5 mg. Ez hihetetlenül kicsi térfogatú (0,2 mm3) és szinte láthatatlan mennyiségű. 1 kg friss halban a ma nálunk engedélyezett mennyiség 1 mg. Viszont mindenki hallott már a Japánban történt, a tengeri halak fogyasztásából származó, higany okozta egészségügyi gondokról. A kompakt csövek a kicsi mennyiség miatt veszélyesek. Töréskor a felszabaduló por, a higany nem látható, nem érzékelhető. Porszívózáskor a legfinomabb szűrőn is akadálytalanul áthatolnak. A levegőbe kerülve pedig a légzőszervi nyálkavédelem sem képes semlegesíteni. Illetve amit megköt, az rögtön fel is szívódik a szervezetbe. Ezért a javasolt takarítási módszer: a törés után rögtön ajtó ablak bezárása. Az üvegcserepek óvatos összeseprése. A feltételezhetően szennyezett felület feltörlése eldobható (lehetőleg sztatikusan vonzó) papírtörlővel. Ha lehet, ragasztószalaggal át kell a teljes felületet ragasztani, majd óvatosan felszedni, hogy a ráragadt por a ragasztószalagon maradjon. Utoljára felporszívózni a helyiséget lehetőleg már jócskán telített porzsákú porszívóval. Az egészet, a söpredéket, a törlőkendőt, ragasztó szalagot, porzsákot egy jól záródó zacskóba tenni, és leadni egy veszélyes hulladék gyűjtő helyen. Takarítás után alapos szellőztetés szükséges. Ez az amit ma tudunk a "környezetvédő" új világítási technikánkról. Próbaképpen érdeklődtünk, de egyetlen veszélyes hulladék begyűjtő sem hajlandó egy ilyen csomagot befogadni. Egyedül Debrecenben fogadnak, de csak ép, elhasználódott, hibás kompakt csöveket. A másik gond az elektroszmog. Volt a Conrad-nak egy elektroszmog detektora. De úgy emlékszem, hogy a LED-ek által keltette szmogot nem tudta kimutatni. link |
kod1111(30 posts so far) 2010-03-07 21:48:12 |
|---|
| Sándor! Azt írtad a kompakt fénycsövekről, ha összetörnek nem szabad hagyományos módon összetakarítani, mert veszélyes, mitől.link |
sándor(1038 posts so far) 2010-03-06 00:50:04 |
|---|
| zsbalazs! Balázs! Egy szupermarketben vásárolt 8-10 lED-es "virágkölteményt" szereltem oldalfalra. Ott panaszkodott a tulaj, hogy a bekapcsolás után kis idő múlva furcsa szagot érez. A szereléskor is, a reklamáció után is áttöröltem, zsírtalanítottam minden lehetséges melegedő pontot. Átnéztem infra hőmérővel a teljes szerkezetet, de túlmelegedést nem találtam. A szag semmilyen "villamos szagra" sem hasonlított. Festékre, ragasztóra, szigetelő anyagra gondoltam (távolkeleti termék volt!). Kicseréltettük az árúházban. Az újnál már semmit sem éreztünk, azóta is működik. Az idézett cikk említi, hogy a beépített elektronikával rendelkező fényforrások, a LED-ek is keltenek kimutatható helyi elektromágneses erőteret, elektroszmogot. De ezeknek a káros hatása tudományosan nem kimutatható. Ez az erőtér meg sem közelíti egy mobiltelefon által keltett erőteret. Tehát a LED-sor erőtérből valószínűleg nem származhat az illat. Saját tapasztalat, hogy nagyfeszültségű és nagy áramerősségen üzemelő elosztó tereken, csarnokokban lehet valami hasonló speciális fémes "feszültség" szagot érezni. De ez ott természetes és megszokott. Eleinte sokan támadták a mobilok lakott területen sűrűn telepített állomásait. Akkoriban hallottam egy előadáson, hogy esetleg veszélyt jelenthet, ha van a közelében egy ismeretlen berendezés ami számottevő mikrohullámú erőteret kelt maga körül. Durva példa: egy rossz minőségű mikrosütő mellett telefonálsz egy nagy térerejű régi mobillal. De még itt is fél méteren belül kellene lenni a két készüléknek egymáshoz, hogy "összeakadjanak". Attól, hogy egészségkárosító hatást még nem találtak, az egymásra ható erőterek még előidézhetnek olyan ionizációt a levegőben aminek szaga lehet. Ez már csak az én magán feltételezésem. Ennek az az alapja, hogy a mai "mikroamperekkel" működő szerkezeteknek is van valahol egy olyan tápegysége, ahol hihetetlen nagy áramok folynak. Például a pár Wattos halogén lámpák trafói közelében akkora a szórt mágneses tér, hogy képes egy tv távirányítót megbolondítani. link |
zsbalazs(164 posts so far) 2010-03-05 18:48:27 |
|---|
| Sándor! Vettem 5000 Ft-ért 1,2 méter LED fénysort világítás céljára. Felszereltem és folyamatos működés estén érdekes fémszerű szagot érezni. ez mitől lehet? Igen ilyesztő, mert az elektronikai illat nem gyakori a mai világunkban. Most visszább vettem a feszültségből, így kisebb a fényerő. Egyébként 4-6 wattból egész jó fényt ad (azonnal)lehet hogy a fénycsövekkel versenyképes lehetne, a tartósságában sem kételkedem. link |
sándor(1038 posts so far) 2010-03-05 00:57:29 |
|---|
| Az energia takarékos világító testekről mindenkinek! Ez a cikk egy komoly lapból, az Elektrotechnika című, A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Hivatalos Lapjában megjelent cikk befejező részlete. A szerző Arató András okl. villamosmérnök, a VTT alelnöke. Megjelent a 2009.10 számban, címe "Az izzólámpák alkonya". A szerző által alelnökölt Testületben majd mindenki benne van a kutatás, fejlesztés, oktatás és a gyakorlati alkalmazás területéről, aki szaktekintélynek számít. "Összefoglalás Az izzólámpák fénye minden szempontból kedvezőbb a gázkisüléses elven működő kompakt fénycsövek és a kvantummechanikai hatások alapján működő LED-ek fényénél. Egyetlen, de annál nagyobb hátrányuk van: a sokszoros energiafogyasztás, ami évente sokmillió tonna szén-dioxid-kibocsátásával szennyezi a legkörünket, nagyban hozzájárulva az elmúlt évtizedek kedvezőtlen klimatikus változásaihoz. Gyártásuk betiltása nem műszaki, hanem politikai döntés eredménye volt. (s:az EU politikai döntése volt!) A világítástechnikusok feladata ebben a helyzetben a legkedvezőbb alternatív megoldások megtalálása, és a korszerű fényforrások továbbfejlesztése a hátrányok minimalizálása érdekében." Ennél a témánál (visszalapozva) már leírtam az akkori véleményemet. Azóta annyit romlott a helyzet, hogy az energia takarékos fénycsövek veszélyes hulladéknak soroltattak be. A cikkből kiderül, hogy egy összetört lámpát nem is megengedett hagyományos módon összetakarítani. Még a spec. takarítás utáni porszívózás porzsákját is le kellene adni a veszélyes hulladék gyűjtő helyen. Különben komoly veszélyt jelent a család egészségére. Hasonló a helyzet a LED-ekkel is. Sajnos még a legkevésbé ártalmas halogén izzók se tökéletesek. Az energiatakarékos világítótestek segéd anyagainak az (gyújtók, fényporok, elektronikák, stb) előállítása több káros anyag keletkezésével jár, mint az izzók többletenergia igényének a megtermelése. A lecke fel van adva. link |
zsezse(982 posts so far) 2010-02-06 02:06:48 |
|---|
| az elektromos fogyasztashoz: van 4db taviranyithato eszkozom (kapuk), melyek folyamatosan zabaljak az aramot: 25-30W uresjarati teljesitmennyel. ez tobb, mint 100W 0-24h. a kovetkezot talaltuk ki: egy 4 csatornas vevot (4000Ft) (200mA) rakapcsolunk egy 12Vos kisfogyasztasu adapterre (1000Ft) (7W - kapcsolouzemuvel talan kevesebb) a taviranyito barmely gombjat lenyomva egy lepcsohazi vilagitaskapcsolo (4000Ft) 5-10 percre engedelyezi a kapukra az aramot. a gomb masodik lenyomasara nyilik a kapu. minimalis kenyelem rovasara legalabb 93W teljesitmenyt nyertem, amit nem kell kifizetnem. ez havi 3100 Ft minusz az aramszamlabol, tehat ~3 honap alatt behozza az arat. link |
villam64(2032 posts so far) 2010-01-30 08:16:12 |
|---|
| http://www.muszakiak.com/ http://klimairoda.blog.hu/link |
zsezse(982 posts so far) 2010-01-15 14:47:16 |
|---|
| UPDATE a lentihez: ma megjott a szolgaltato hivatalos valasza. diohejban: 3x16A alatt ingyen es bermentve kapok egy digitalis villanyorat, de ezt mar csak muanyag dobozban helyezik el, igy azt vennem kell. a kis eromuvet a belso halozatra kell csatlakoztassam egy specialis inverterrel, ami kepes fazis szinkronban indulni. ha 1000Wot termelek, es 2000W-ot fogyasztok, akkor 1000Wot a halozatbol huz be. ha eppen nem fogyasztok, visszaporgeti. valaszthatok, hogy csak annyit termelek amit fogyasztok - ekkor le kell szabalyoznom, hogy ne termeljek pluszban, vagy vissza is termelek. ez elvi eset, mert valoszinuleg kevesen lesznek, akik pluszban lesznek az ev vegere, de 100%ban megveszik az aramot, ha nem termelsz tobbet, mint a fogyasztasod, es 85%-ot fizetnek azert, amit tobbletben eladsz nekik. Demasz - EDF, Del magyarorszag. kell hozza meg egy vallalkozo aki megcsinalja, meg egy tervezo,aki megtervezi. fontos, hogy az inverternek meg kell felelnie a magyarorszagi szabvanyoknak, ezt el is kell nekik kuldeni. eddig nagyjabol ennyi. ---- Pali, --- koszi, megnezem majd. ami erdekel: milyen felteteleknek kell teljesulnie, hogy atvegyek az aramot? (Specialis inverter?! stb) hogyan kell osszekotni a halozattal? Van a villanyoran egy spec bemenet?! mennyibe faj a villanyorabol ilyet kervenyezni. ezeket a kerdeseket feltettem a szolgaltatonak is, varom a valaszt. mas: a digitalis mikro kerdes kipipalva! kb fel eve kicsereltek benne a tapot, mert tonkrement, es ugy tunik, hogy kapcsolouzemut raktak vissza, mert most nem tudok fogyasztast merni rajta. ez elkepzelheto, hogy ennyire nincs uresjaratban kimutathato fogyasztasa? a klima detto. uresben 0W-ot mutat.link |
Pali(112 posts so far) 2010-01-12 09:10:05 |
|---|
| Egy megépített rendszer: "- A teljesítménye 5.400Wp. Az áramszolgáltatóval már az előző évben szerződtem, a kiegészítés is hivatalos. Mérőt már nem kell cserélni, mert december 9.-én ez is megtörtént. A módosítás engedélyezése is legalább októberig elhúzódik, de a visszatáplált mennyiséget - nem úgy mint az indulásnál -már most méri a fogyasztásmérő. Valószínűleg nem lesz nagyobb a termelt mennyiség mint a fogyasztásom, mert úgy terveztem, hogy a nyári termelés elég lesz a téli fogyasztásom kiegyenlítésére. A fűtésre szereltem egy 12 kW-os hőszivattyút, ennek a villamos teljesítmény igénye 3,4 kW. Télen már a gázfogyasztásom is radikálisan fog csökkenni. " Forrás: - http://forum.index.hu/User/UserDescription?u=467216 , Napenergia topik- popcorn1 válasz | megnéz 2009.08.30 18:49:39 © (27386). Ezen a helyen ( http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9055259) több rendszert írnak le, a fenti belinkelés az egyik. Vannak számítások, kísérletek és a megtérülést 15-25 év közé teszik. Még drága mulatság. Üdv: Palilink |
| Homline Forum => ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK => Elektromos fogyasztás | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5 next » |