Magyar  Deutsch
Homline Forum  =>  Napenergiás rendszerek  =>  Napkollektorgoto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   next »
robert(3956 posts so far)
2006-08-22
22:07:48
Attila:
Igazából az érdekelne, hogy milyen kollektorokat használsz és milyen rendszerben, meg persze hogy a felszerelés óta mik az észrevételeid, tapasztalataid. Főként a fűtésrásegítés érdekelne...
Ha tudsz segíteni, megköszönném + ha van egy-két kép akkor az is jó lenne.

Robert:
A puffer tárolóról és a kapcsolásról itt olvsahatsz: http://biosolar.hu/forum/show/325#325 ,a kollektorok is ugyanettől a gyártótól valók.
Tapasztalatok a mért adatok alapján: http://logger/forum/82 .
Képeket a galériában találsz.
Összességében úgy látom, hogy nepkollektoros a fűtésrásegítésnek csak akkor van értelme, ha a ház legalább kis energiájú (agyon van szigetelve) és vákumcsöves kollektort építesz be, valamint legalább 3 m3-es tárolót használsz.

Attila:
Ahogy látom neked 4DB sikkollektord van, ez kb egy évben mennyi időben tudta kiváltani a fűtésedet?
Mekkora a ház hasznos területe?
Hőszigetelés értéke kb? (0.3-körül...legalábbis a lapodon azt olvastam)
Neked DRAIN-BACK-ben megy?
Meglátjuk, akkor egyenlőrre csak 1-db kollektort veszünk melegvízre + hőszivatyús megoldást a gáz helyett valahogy összehozzuk...

Robert:
A fűtési szezonban napkollektorokkal csak a szükséges hőenergia 7%-át tudtuk biztosítani, tehát az átlag gázfogyastás alapján kevesebb, mint fél hónap.
A fűtött netto alapterület kb 160nm.
Amikor ezt a rendszert építettük, még nem hallottam a drain-back-ről.
Szerintem 1 db kollektort (2nm) nem érdemes feltenni.

Attila:
Én egyenlőrre csak melegvízre gondolok, aztán ha változik a kollektorok ára akkor bővítjük...
Arra szerintem elég, mivel átlag 60l-vizet használunk zuhanyzásra.
Szerinted, ha ennyi a célom ahhoz mekkora sikkollektor kell hogy kb az éves fogyasztás 60%-át fedezni tudja?
"2005-ben a napkollektorok hozama a fűtési szezonon kívül 1920 kWh (60%). Ugyanebben az időszakban a gázkazánban 1290 kWh energiatartalmú gázt égettünk el. " -ezt nem értem? fűtési szezonon kívül mit fűttöttetek?
vagy ez úgy értendő, hogy ennyi kellet volna?

Robert:
Fejenként 1-1.5 nm kollektor már elég lehet, ha csak HMV-ben gondolkodsz. Sík-kollektor esetén csak késő tavasztól kora őszig van esély a jó hozamra.
Nálunk a mosogatógép is melegvízről működik.
A 2005-ös nyár nagyon hűvös volt, ezért sokszor bekapcsolt a gázkazán a melegvíz miatt. Ha átfolyós lenne a kazán, akkor csak a vízelvétel idején működne, de így a nagy puffertartály veszteségeit is fedeznie kellett. Ezért nem rossz egy utánmelegítő, tehát amikor az előmelegített vízből csak annyit és csak akkor fűtünk fel, amikor szükség van rá.
link
Atesz(7 posts so far)
2006-08-14
10:17:47
Az a két cső megy a gázkazánhoz. Azok a gyári csövek. A valóságban is hasonló képp néz ki. Azaz: A 60 literes tartály alól felkanyarodnak és bekanyarodnak a tartály oldalán keresztül a tartályba a hőcserélőhöz.
Na én a felső könyököket akarom kivenni és egy-egy "T" idomot betenni. És fentről csatlakoznék a puffertartályból.link
2006-08-13
13:59:44
Atesz,
Honnan jön és hova megy az a két cső, amely a "csövei"szó fölött van?link
Atesz(7 posts so far)
2006-08-11
10:22:26
Üdv Robi!

Szóval az van hogy:

Csak egy kép van.

1. A drain-back el kapcsolatban: szerintem mindegy hogy hova van kötve, mert a közlkedő edény elv alapján ígyis-úgyis kiürül a kollektor. Egyébként vákum csövest akarok, abban megy csak egy cső van az is vizszintesen.

2. A padlófűtésnek már meg van oldva a hőmérséklet szabályzása (az előremenő vízé).

3. A kazánt úgy akarom beállítani, hogy az 40 fokos vizet akarjon csinálni. Ha ennél hidegebb a víz a tartályban akkor ráfűt. Ha van 40 foknál melegebb víz a pufferban akkor az fűti a HMV-s tartályt és a kazán kussol.
Egyébként baromi gyorsan felfűti a kazán(24KW) a 60 liter vizet.

4. A kazánt nem akarom lecserélni....

Jó lesz vajon?? Nagyon sokat agyaltam rajta, de ez a verzió tűnik leg észerűbbnek. Tudom lehetne ezer féleképp csinálni.

Köszi a hozzászólást :)

link
2006-08-10
16:27:05
Atesz,

Igérem, meg fogjuk oldani, hogy képeket lehessen feltölteni.

A rajzodhoz (csak 1 rajzot találtam):

1. A Drain Back tartályt nem a kollektor alacsony-pontjára kell kötni?

2. A padlófűtési kört egy keverőszeleppel kellene védeni, hogy ne melegedhessen túl. Szerintem szabályozhatóvá kellene tenni a fűtőközeg hőmérsékletét.

3. A 60literes tartályt a kazán állandó hőmérsékleten tartja?
Ha igen: a puffer nem tudja átadni a hőt, mert a tartály melegebb.
Ha nem: a kazán nem tudja elég gyorsan felfűteni a HMV-t, mert ahhoz nagy a hőtehetetlenség.

4. Nem lenne jobb inkább egy átfolyós kazán, ami a tartályban elhelyezett hőcserélőn át érkező előmelegített hideg vizet melegítené (ha szükséges)?
link
Atesz(7 posts so far)
2006-08-10
11:30:29
A kép az előző hozzászólásomhoz:

http://kep.tar.hu/goczaatesz/50345239#2link
Atesz(7 posts so far)
2006-08-10
10:21:01
Üdv Mindenkinek!

Megrajzoltam a tervem. Kérek mindenkit, hogy tanulmányozza meg, és ha van észrevéleménye írja meg. Akkor is ha jónak találja a tervet.

Felállás:
Van egy kombi gázkazánom, egy 60 literes tárolóval, amiben van egy combos hőcserélő gyárilag. Csak ebben tárolóban lenne ivóvíz.
ezt fűtené a kollektor is.
A padlásra költözik a 400 literes puffer tároló.
Nem lenne sehol máshol hőcserélő. (csökkenne a veszteség, olcsóbb lenne)
A kollektorban és az összes csőben ugyanaz a viz lenne mindenhol. (kivéve a 60 literest amiben ivóvíz, illetve a HMV lenne)
Ha a 400 literesben 1/3-ánál több melegviz van akkor már tudnám nyomatni a padlófűtésbe.

Most hirtelen nem is tudok többet mondani. Elemezzetek!

Atesz.

(képet be tudok szúrni??) nem :(
link
2006-07-22
15:17:54
Péter,
Ha a kazán folyamatos üzemel, akkor nem kell sok hőt eltárolnod, csak annyit, amennyi a napi csúcsfogyasztáshoz (este, amikor mindenki otthon van, fűt, és fürdik) tartozó energiatöbblet. Folyamatos üzem esetén kisebb teljesítményű kazán is elég, mint a szakaszos üzemben.

Ha a kazánt szakaszosan üzemelteted, például napjában csak egyszer akarsz begyújtani (eljártok dolgozni, tanulni és nem akarod üzem közben magára hagyni a kazánt), akkor kb egy napi energia eltárolásával számolhatsz, aminek a mértéke nagyban függ a ház szigetelésétől - mondjuk 100kWh.
Ha a tartályt 80 fokra fűtöd fel és minimum 50 fokos tároló-hőmérséklettel számolunk, akkor az adott hőenergia tárolásához több, mint 3m3 víz szükséges.

Ha napkollektort is szeretnél ugyanebbe a tárolóba bekötni, akkor nem fűtheted fel az egész tárolót, mert ebben az esetben nem lenne hova leadni a kollektorok által begyűjtött meleget, ezért meg kell növelni a tároló méretét.

Mindezek alapján azt mondanám, hogy elég az 1m3-es tartály, ha a hideg téli napok 2/3-ad részében működik a kazán és van egy külön tárolód a HMV-re.

link
Pozsár(13 posts so far)
2006-07-21
15:00:55
Olvasva az Attilával váltott gondolatokat felmerült bennem egy dolog:
paramétereim nagyon hasonlóak. (140 m2, 5 fő, terveink szerint: fagáz kazán + radiátoros fűtés + cserépkályha, csak éppen a mi házunk még kisméretű téglából épült vtg=38 +8 cm kőzetgyapot)
Atmos DC 25 kazán mellé 1000 l-es puffert ajánlanak. (hőcserélő a későbbi kollektorokhoz és a HMV-hez hőcserélő tartály a pufferba építve)
Ti itt jóval magyobb tartályméretről beszéltek. ( 3 m3, másutt a fórumban még 8 m3 is írva vagyon)
Hmmm... Elég lesz az én 1 m3-ecském?

Ui: Olyan nagyon sajnálom, hogy nem hamarébb találtam rá az oldaladra! Nálam három éve tart az öreg ház bontása és újraépítése.

Szerintem nagyon jó és hasznos!
Gratula!!!

Üdv: HPéterlink
2006-06-02
12:38:41
Fecó,
Az előző hozzászólásomban szereplő rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat megtaláltam egy másik fórumun.

Ferembá írta:
"... nálam szeptember vége óta egy 25 nm-es önálló irodaépületben szolárról megy a padlófűtés.Sejtettem, hogy a lehetetlent kísértem,de egyszer valakinek ezt is ki kellett próbálni.

12 nm bruttó felületű napkollektort telepítettünk, 50 fok dőlésszöggel(télre hegyezve )lapos tetőn, tökéletes déli orientációval. Ez 2,5* nagyobb felület,mint a szakmailag ajánlott. Kispóroltam viszont a puffertartályt, átmenetileg a padló hőtehetetlensége hivatott a hőenergia tárolására. Ez nem célravezető megoldás, november közepe táján volt egy napos időszak, aminek a vége felé a padlólapok elérték a 37 C fokot, 5 percen túl csak busmanok állták az iroda klímáját.Ráadásul a padló tömege sokat késleltet,az éjszaka a legmelegebb,amikor nincs senki a helyiségben. Puffertároló sajnos kell.

December elején viszont nagykabátban ültünk a számítógép előtt, 12 C-ra hűlt le a benti hőfok,hétszámra csak a fénymérő érzékelt vmi világosságot a fekete felhők alatt.Szégyenszemre be kellett vetni a fosszilis energiahordozókat is.

Ha ilyen időjárás lenne télen végig, mint ma, jan.29-én, akkor el lehetne zárni a gázcsapot.

Ma 11 órakor 3 kW teljesítménnyel fűtöttek a kollektorok (max. 4,4 kW-ot tudnak nyáron ).A mai "termés" 15kWh volt. Padló 32 C fok, iroda 23C .

...
Fagyálló folyadék nincs a rendszerben, a padlóban cirkuláló víz közlekedik a kollektorokban is . "
link
2006-05-31
00:09:16
Fecó,
Nem világos, hogy ebben az esetben a kollektoros körben is a fűtési rendszer vizét keringetnéd? És mi van akkor, ha nem süt a nap és a kollektor hideg (esetleg fagypont alatt)? Ha egy hőcserélő van sorbakötve a kazánnal és a kollektoros kör fagyállóval van feltöltve akkor is kell keringető szivattyú.
És mi történik a fűtési szezonon kívül? Meleg vizet hogyan csinálsz?

Ebben a hozzászólásban némiképp a te elképzelésedhez hasonló megoldás van leírva: http://biosolar.hu/forum/show/251#251
Azt nem tudom, hogy milyen pótfűtést alkalmaztak. A kollektor felület mérete pedig a fűtött alapterület felét teszi ki!
link
feco(1 posts so far)
2006-05-30
23:11:15
Róbert,

Kollégáimmal beszélgettünk, hogy hogyan lehetne csökkenteni a napkollektoros fűtési rásegítéses rendszer költségét. Arra jutottunk, hogyesetleg közvetlenül be lehetne egy, vagy több sorbakapcsolt kollektort építeni a cirkó fűtési körébe. Egészen pontosan a visszatérő ágba építvee az utolsó radiátor és a kazán közé. Így sok szerkezeti elemet meg lehetne spórolni (puffer, keringető stb.). Szerinted működhet így a rendszer?

Fecólink
2006-05-18
12:46:07
Attila,
Valószínű, hogy a faelgázosító kazánhoz egy kb. 3m3-es puffer-tartályt fognak ajánlani. Olyan tartályt kell választani, amiben a víz hőmérséklet szerinti rétegződése megoldott, és van megfelelően hideg zóna a napkollektoros hőcserélő fogadására.
Az építészeti tervek már készen vannak? Van déli tájolású tetőfelület a kollektorok számára? Ki tudsz alakítani a ház északi oldalán egy kb. 2x2méteres gépészeti helységet (esetleg együtt a mosókonyhával), elhelyezhető ott egy kémény is ? Alápincézett a ház, mekkora a hőveszteség, mennyit tudsz költeni ..... sok a nyitott kérdés.
link
attila(1 posts so far)
2006-05-18
09:55:24
Szervusz Róbert,

gratulálok a házhoz és a laphoz.
Mi is Budakeszin lakunk, vidéken szeretnénk vályogházat építeni. Fehérvári vályogtéglából valószínűleg.

A napkollektort én a használati melegvíz előállítására szeretném használni a nyári szezonban, a téli szezonban működne egy faelgázosító kazán. Radiátoros fűtést választottunk némi tanakodás után. Lenne még a házban egy kandalló, vagy kemence-féle is.

A gépészeti tervezés legelején vagyunk, örömmel venném javaslataidat/javaslataitokat a berendezések kiválasztására, elrendezésére vonatkozóan.

4-5 fő igényeit kellene kiszolgálni, a ház tervezett alapterülete 130-140 nm.

Üdvözlettel:

Attila

link
2006-05-07
21:59:45
Domonkos,

Persze itt is lehet indirekt (fagyállós) megoldást alkalmazni.

A 200 literes tároló átlagban ugyan elég lenne, de a mi éghajlatunkon ez kevés egy napkollektoros rendszerben. Ekkora tároló nem tudja kiegyenlíteni a naponta változó erősségű sugárzást. Persze lehet, hogy nagyobbat el sem bír a tetőszerkezet.

Ha nem tudod a kollektorokat a földszinten, vagy a pinceszinten elhelyezett tartály szintje alá tenni , akkor nem érdemes thermosiphon rendszerben gondolkodni. Ez az én véleményem.

Ha nem is építed meg most a tárolót, akkor is hagyj a kazán mellett akkora helyet, hogy egy 1000-2000 literes tartály kényelmesen elférjen. Ha az építkezés alatt nem alakítod ki a helyét, akkor később már csak nagyon nagy költségek árán teheted meg. Ha mégsem szereled be a tartályt, akkor legfeljebb mást pakolhatsz a helyére.
link
domokos(34 posts so far)
2006-05-07
20:33:49
A tartályt 1 vagy másfél m-rel is magasabbra tudnám tenni a kollektorhoz képest,viszont amennyiben így csinálnám a gázkazántól messze lenne mert az lent lenne a fürdőben. Az lenne az ésszerű, ha minél közelebb tudnám rakni a kettőt egymáshoz. Szóval bizonytalan az egész.link
domokos(34 posts so far)
2006-05-07
20:25:10
Fagyállós rendszer lenne dupla hőcserélős 200l-es pufferrel fektetve szigetelt tetőtérben. Most építkezem, úgyhogy a lehetőségek korlátai így szélesek, viszont a költségtényezők fognak dönteni. Ha nem jön össze talán valami olyasmi kéne, hogy gázkazán plussz egy kisebb indirekt fűtésű tartály, később amikor lesz pénz pedig beépíteni a kollektort egy másik tartállyal, amiben a víz előre fel lenne melegítve és ez menne a kazán tartályába. Ez is fagyállós lenne, hogy télen is lehessen használni.A termoszifon elv a fagyálló folyadékoknál és hőcserélőknél működik ugyanúgy nem? link
2006-05-06
22:35:43
Domonkos,
Fagyállós vagy vizes rendszerben gondolkodsz? Mennyivel magasabban tudod elhelyezni a tartályt a kollektorhoz képest? A tartály a fűtött térben lenne?link
domokos(34 posts so far)
2006-05-06
20:45:54
Köszi, megnéztem, szerintem elég amatőr a honlap.Ismerem ezt a rendszert. (a tetőn kívüli tartályok, fontos a jó szigetelés) Igaziból saját készítésű kollektoron gondolkodom és a tartály fektetve bennt a tető gerendáin lenne. Persze ez csak egy elképzelés.link
2006-05-06
20:15:42
Domonkos,
Nagyon tetszik ez a (low-tech) megoldás, mert semmilyen segédenergiára nincs szükség. Azokba a termosiphon rendszerekbe, amiket eddig láttam sajnos nagyon kicsi tartály volt beépítve, és az is főleg a tetőn kívül.

Ha egy lejtős telken megoldható, hogy a kollektorok a házban elhelyezett tartály szintje alá kerüljenek, akkor csak a csöveket méretezésén múlik, hogy egy glykolos rendszerben a hőcsere biztosítva legyen. A vastag csövekhez persze sok fagyálló kell. Persze lehet, hogy egy szivattyús rendszer annyival jobb hatásfokú, hogy a napelemes táplálás árát bőven behozná. Ki kellene számolni.

Könnyebben lehetne vizes rendszert építeni csak fagymentes időszakra .
Kérlek tanulmányozd át ezt az oldalt: http://www.sunpower.hu és írd meg, hogy mi a véleményed róla. Ez egy gravitációs vízmelegítő és mennyibe kerül! Ezt én is megnézném magamnak.
link
domokos(34 posts so far)
2006-05-06
18:46:32
Robi! A szivattyú és vezérlés nélküli gravitációs kollektorról mi a véleményed? Amennyiben a kollektorban nem függőleges rendszerű hárfa rézcsövek vannak, hanem vízszintesen hajlított rézkígyó vajon beindul a termoszifon áramlás. Azt tudom, hogy magasabban kell lennie a tartálynak és a kollektor és a tartály közti távolság max 6m, bát ez függ a csövek átmérőjétől is. link
2006-02-26
11:41:35
Kecsab,
Ha jól tudom, akkor az én kollektoraimban nincsen műanyag alkatrész. Alu profil ház, ásvány-gyapot, szolár üveg és persze az abszorber.
Errről jut eszembe: olyan a csövezése, hogy alul gyűjtő, felül gyűjtő, az abszorber lemezek pedig egyenes csöveken vannak (vagyis leüríthető lenne). link
kecsab(22 posts so far)
2006-02-25
23:36:35
Egy kis missziós munka.
A mai (gyári) kollektorok közül a vákuumcsövesek minimum 15éves élettartamra számíthatnak. A síkkollektoroknál kétségeim vannak az alkalmazott műanyagok miatt. Legyen az akármennyire UV-stabilizált, nem bízok benne. Ez egy szubjektív vélemény, ezért nem is írok hozzá élettartamot. A vákuumcsövest állom. Nyilván mindkettőre igaz, hogy minimális fenntartási/karbantartási költsége az élettartama alatt létezik, de az elenyésző.link
2005-10-10
10:57:02
A napkollektorok tájolása:
Eltérés a déli iránytól: 30 fok nyugat
Dőlésszög: 45 foklink
hofi75(2 posts so far)
2005-10-10
00:03:25
Szia,
A galeriaban az alaprajzi kepen nem latom eszak jelet igy nem tudom pontosan eldonteni milyen tajolasuak a kollektoraid. Meg tudod adni a pontos erteket?
Koszi,
Gaborlink
Homline Forum  =>  Napenergiás rendszerek  =>  Napkollektorgoto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   next »
Copyright © 2005 Robert Bernath
All rights reserved