| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Napkollektor | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 next » |
robert(3956 posts so far) 2006-08-22 22:07:48 |
|---|
| Attila: Igazából az érdekelne, hogy milyen kollektorokat használsz és milyen rendszerben, meg persze hogy a felszerelés óta mik az észrevételeid, tapasztalataid. Főként a fűtésrásegítés érdekelne... Ha tudsz segíteni, megköszönném + ha van egy-két kép akkor az is jó lenne. Robert: A puffer tárolóról és a kapcsolásról itt olvsahatsz: http://biosolar.hu/forum/show/325#325 ,a kollektorok is ugyanettől a gyártótól valók. Tapasztalatok a mért adatok alapján: http://logger/forum/82 . Képeket a galériában találsz. Összességében úgy látom, hogy nepkollektoros a fűtésrásegítésnek csak akkor van értelme, ha a ház legalább kis energiájú (agyon van szigetelve) és vákumcsöves kollektort építesz be, valamint legalább 3 m3-es tárolót használsz. Attila: Ahogy látom neked 4DB sikkollektord van, ez kb egy évben mennyi időben tudta kiváltani a fűtésedet? Mekkora a ház hasznos területe? Hőszigetelés értéke kb? (0.3-körül...legalábbis a lapodon azt olvastam) Neked DRAIN-BACK-ben megy? Meglátjuk, akkor egyenlőrre csak 1-db kollektort veszünk melegvízre + hőszivatyús megoldást a gáz helyett valahogy összehozzuk... Robert: A fűtési szezonban napkollektorokkal csak a szükséges hőenergia 7%-át tudtuk biztosítani, tehát az átlag gázfogyastás alapján kevesebb, mint fél hónap. A fűtött netto alapterület kb 160nm. Amikor ezt a rendszert építettük, még nem hallottam a drain-back-ről. Szerintem 1 db kollektort (2nm) nem érdemes feltenni. Attila: Én egyenlőrre csak melegvízre gondolok, aztán ha változik a kollektorok ára akkor bővítjük... Arra szerintem elég, mivel átlag 60l-vizet használunk zuhanyzásra. Szerinted, ha ennyi a célom ahhoz mekkora sikkollektor kell hogy kb az éves fogyasztás 60%-át fedezni tudja? "2005-ben a napkollektorok hozama a fűtési szezonon kívül 1920 kWh (60%). Ugyanebben az időszakban a gázkazánban 1290 kWh energiatartalmú gázt égettünk el. " -ezt nem értem? fűtési szezonon kívül mit fűttöttetek? vagy ez úgy értendő, hogy ennyi kellet volna? Robert: Fejenként 1-1.5 nm kollektor már elég lehet, ha csak HMV-ben gondolkodsz. Sík-kollektor esetén csak késő tavasztól kora őszig van esély a jó hozamra. Nálunk a mosogatógép is melegvízről működik. A 2005-ös nyár nagyon hűvös volt, ezért sokszor bekapcsolt a gázkazán a melegvíz miatt. Ha átfolyós lenne a kazán, akkor csak a vízelvétel idején működne, de így a nagy puffertartály veszteségeit is fedeznie kellett. Ezért nem rossz egy utánmelegítő, tehát amikor az előmelegített vízből csak annyit és csak akkor fűtünk fel, amikor szükség van rá. link |
Atesz(7 posts so far) 2006-08-14 10:17:47 |
|---|
| Az a két cső megy a gázkazánhoz. Azok a gyári csövek. A valóságban is hasonló képp néz ki. Azaz: A 60 literes tartály alól felkanyarodnak és bekanyarodnak a tartály oldalán keresztül a tartályba a hőcserélőhöz. Na én a felső könyököket akarom kivenni és egy-egy "T" idomot betenni. És fentről csatlakoznék a puffertartályból.link |
robert(3956 posts so far) 2006-08-13 13:59:44 |
|---|
| Atesz, Honnan jön és hova megy az a két cső, amely a "csövei"szó fölött van?link |
Atesz(7 posts so far) 2006-08-11 10:22:26 |
|---|
| Üdv Robi! Szóval az van hogy: Csak egy kép van. 1. A drain-back el kapcsolatban: szerintem mindegy hogy hova van kötve, mert a közlkedő edény elv alapján ígyis-úgyis kiürül a kollektor. Egyébként vákum csövest akarok, abban megy csak egy cső van az is vizszintesen. 2. A padlófűtésnek már meg van oldva a hőmérséklet szabályzása (az előremenő vízé). 3. A kazánt úgy akarom beállítani, hogy az 40 fokos vizet akarjon csinálni. Ha ennél hidegebb a víz a tartályban akkor ráfűt. Ha van 40 foknál melegebb víz a pufferban akkor az fűti a HMV-s tartályt és a kazán kussol. Egyébként baromi gyorsan felfűti a kazán(24KW) a 60 liter vizet. 4. A kazánt nem akarom lecserélni.... Jó lesz vajon?? Nagyon sokat agyaltam rajta, de ez a verzió tűnik leg észerűbbnek. Tudom lehetne ezer féleképp csinálni. Köszi a hozzászólást :) link |
robert(3956 posts so far) 2006-08-10 16:27:05 |
|---|
| Atesz, Igérem, meg fogjuk oldani, hogy képeket lehessen feltölteni. A rajzodhoz (csak 1 rajzot találtam): 1. A Drain Back tartályt nem a kollektor alacsony-pontjára kell kötni? 2. A padlófűtési kört egy keverőszeleppel kellene védeni, hogy ne melegedhessen túl. Szerintem szabályozhatóvá kellene tenni a fűtőközeg hőmérsékletét. 3. A 60literes tartályt a kazán állandó hőmérsékleten tartja? Ha igen: a puffer nem tudja átadni a hőt, mert a tartály melegebb. Ha nem: a kazán nem tudja elég gyorsan felfűteni a HMV-t, mert ahhoz nagy a hőtehetetlenség. 4. Nem lenne jobb inkább egy átfolyós kazán, ami a tartályban elhelyezett hőcserélőn át érkező előmelegített hideg vizet melegítené (ha szükséges)? link |
Atesz(7 posts so far) 2006-08-10 11:30:29 |
|---|
| A kép az előző hozzászólásomhoz: http://kep.tar.hu/goczaatesz/50345239#2link |
Atesz(7 posts so far) 2006-08-10 10:21:01 |
|---|
| Üdv Mindenkinek! Megrajzoltam a tervem. Kérek mindenkit, hogy tanulmányozza meg, és ha van észrevéleménye írja meg. Akkor is ha jónak találja a tervet. Felállás: Van egy kombi gázkazánom, egy 60 literes tárolóval, amiben van egy combos hőcserélő gyárilag. Csak ebben tárolóban lenne ivóvíz. ezt fűtené a kollektor is. A padlásra költözik a 400 literes puffer tároló. Nem lenne sehol máshol hőcserélő. (csökkenne a veszteség, olcsóbb lenne) A kollektorban és az összes csőben ugyanaz a viz lenne mindenhol. (kivéve a 60 literest amiben ivóvíz, illetve a HMV lenne) Ha a 400 literesben 1/3-ánál több melegviz van akkor már tudnám nyomatni a padlófűtésbe. Most hirtelen nem is tudok többet mondani. Elemezzetek! Atesz. (képet be tudok szúrni??) nem :( link |
robert(3956 posts so far) 2006-07-22 15:17:54 |
|---|
| Péter, Ha a kazán folyamatos üzemel, akkor nem kell sok hőt eltárolnod, csak annyit, amennyi a napi csúcsfogyasztáshoz (este, amikor mindenki otthon van, fűt, és fürdik) tartozó energiatöbblet. Folyamatos üzem esetén kisebb teljesítményű kazán is elég, mint a szakaszos üzemben. Ha a kazánt szakaszosan üzemelteted, például napjában csak egyszer akarsz begyújtani (eljártok dolgozni, tanulni és nem akarod üzem közben magára hagyni a kazánt), akkor kb egy napi energia eltárolásával számolhatsz, aminek a mértéke nagyban függ a ház szigetelésétől - mondjuk 100kWh. Ha a tartályt 80 fokra fűtöd fel és minimum 50 fokos tároló-hőmérséklettel számolunk, akkor az adott hőenergia tárolásához több, mint 3m3 víz szükséges. Ha napkollektort is szeretnél ugyanebbe a tárolóba bekötni, akkor nem fűtheted fel az egész tárolót, mert ebben az esetben nem lenne hova leadni a kollektorok által begyűjtött meleget, ezért meg kell növelni a tároló méretét. Mindezek alapján azt mondanám, hogy elég az 1m3-es tartály, ha a hideg téli napok 2/3-ad részében működik a kazán és van egy külön tárolód a HMV-re. link |
Pozsár(13 posts so far) 2006-07-21 15:00:55 |
|---|
| Olvasva az Attilával váltott gondolatokat felmerült bennem egy dolog: paramétereim nagyon hasonlóak. (140 m2, 5 fő, terveink szerint: fagáz kazán + radiátoros fűtés + cserépkályha, csak éppen a mi házunk még kisméretű téglából épült vtg=38 +8 cm kőzetgyapot) Atmos DC 25 kazán mellé 1000 l-es puffert ajánlanak. (hőcserélő a későbbi kollektorokhoz és a HMV-hez hőcserélő tartály a pufferba építve) Ti itt jóval magyobb tartályméretről beszéltek. ( 3 m3, másutt a fórumban még 8 m3 is írva vagyon) Hmmm... Elég lesz az én 1 m3-ecském? Ui: Olyan nagyon sajnálom, hogy nem hamarébb találtam rá az oldaladra! Nálam három éve tart az öreg ház bontása és újraépítése. Szerintem nagyon jó és hasznos! Gratula!!! Üdv: HPéterlink |
robert(3956 posts so far) 2006-06-02 12:38:41 |
|---|
| Fecó, Az előző hozzászólásomban szereplő rendszerrel kapcsolatos tapasztalatokat megtaláltam egy másik fórumun. Ferembá írta: "... nálam szeptember vége óta egy 25 nm-es önálló irodaépületben szolárról megy a padlófűtés.Sejtettem, hogy a lehetetlent kísértem,de egyszer valakinek ezt is ki kellett próbálni. 12 nm bruttó felületű napkollektort telepítettünk, 50 fok dőlésszöggel(télre hegyezve )lapos tetőn, tökéletes déli orientációval. Ez 2,5* nagyobb felület,mint a szakmailag ajánlott. Kispóroltam viszont a puffertartályt, átmenetileg a padló hőtehetetlensége hivatott a hőenergia tárolására. Ez nem célravezető megoldás, november közepe táján volt egy napos időszak, aminek a vége felé a padlólapok elérték a 37 C fokot, 5 percen túl csak busmanok állták az iroda klímáját.Ráadásul a padló tömege sokat késleltet,az éjszaka a legmelegebb,amikor nincs senki a helyiségben. Puffertároló sajnos kell. December elején viszont nagykabátban ültünk a számítógép előtt, 12 C-ra hűlt le a benti hőfok,hétszámra csak a fénymérő érzékelt vmi világosságot a fekete felhők alatt.Szégyenszemre be kellett vetni a fosszilis energiahordozókat is. Ha ilyen időjárás lenne télen végig, mint ma, jan.29-én, akkor el lehetne zárni a gázcsapot. Ma 11 órakor 3 kW teljesítménnyel fűtöttek a kollektorok (max. 4,4 kW-ot tudnak nyáron ).A mai "termés" 15kWh volt. Padló 32 C fok, iroda 23C . ... Fagyálló folyadék nincs a rendszerben, a padlóban cirkuláló víz közlekedik a kollektorokban is . " link |
robert(3956 posts so far) 2006-05-31 00:09:16 |
|---|
| Fecó, Nem világos, hogy ebben az esetben a kollektoros körben is a fűtési rendszer vizét keringetnéd? És mi van akkor, ha nem süt a nap és a kollektor hideg (esetleg fagypont alatt)? Ha egy hőcserélő van sorbakötve a kazánnal és a kollektoros kör fagyállóval van feltöltve akkor is kell keringető szivattyú. És mi történik a fűtési szezonon kívül? Meleg vizet hogyan csinálsz? Ebben a hozzászólásban némiképp a te elképzelésedhez hasonló megoldás van leírva: http://biosolar.hu/forum/show/251#251 Azt nem tudom, hogy milyen pótfűtést alkalmaztak. A kollektor felület mérete pedig a fűtött alapterület felét teszi ki! link |
feco(1 posts so far) 2006-05-30 23:11:15 |
|---|
| Róbert, Kollégáimmal beszélgettünk, hogy hogyan lehetne csökkenteni a napkollektoros fűtési rásegítéses rendszer költségét. Arra jutottunk, hogyesetleg közvetlenül be lehetne egy, vagy több sorbakapcsolt kollektort építeni a cirkó fűtési körébe. Egészen pontosan a visszatérő ágba építvee az utolsó radiátor és a kazán közé. Így sok szerkezeti elemet meg lehetne spórolni (puffer, keringető stb.). Szerinted működhet így a rendszer? Fecólink |
robert(3956 posts so far) 2006-05-18 12:46:07 |
|---|
| Attila, Valószínű, hogy a faelgázosító kazánhoz egy kb. 3m3-es puffer-tartályt fognak ajánlani. Olyan tartályt kell választani, amiben a víz hőmérséklet szerinti rétegződése megoldott, és van megfelelően hideg zóna a napkollektoros hőcserélő fogadására. Az építészeti tervek már készen vannak? Van déli tájolású tetőfelület a kollektorok számára? Ki tudsz alakítani a ház északi oldalán egy kb. 2x2méteres gépészeti helységet (esetleg együtt a mosókonyhával), elhelyezhető ott egy kémény is ? Alápincézett a ház, mekkora a hőveszteség, mennyit tudsz költeni ..... sok a nyitott kérdés. link |
attila(1 posts so far) 2006-05-18 09:55:24 |
|---|
| Szervusz Róbert, gratulálok a házhoz és a laphoz. Mi is Budakeszin lakunk, vidéken szeretnénk vályogházat építeni. Fehérvári vályogtéglából valószínűleg. A napkollektort én a használati melegvíz előállítására szeretném használni a nyári szezonban, a téli szezonban működne egy faelgázosító kazán. Radiátoros fűtést választottunk némi tanakodás után. Lenne még a házban egy kandalló, vagy kemence-féle is. A gépészeti tervezés legelején vagyunk, örömmel venném javaslataidat/javaslataitokat a berendezések kiválasztására, elrendezésére vonatkozóan. 4-5 fő igényeit kellene kiszolgálni, a ház tervezett alapterülete 130-140 nm. Üdvözlettel: Attila link |
robert(3956 posts so far) 2006-05-07 21:59:45 |
|---|
| Domonkos, Persze itt is lehet indirekt (fagyállós) megoldást alkalmazni. A 200 literes tároló átlagban ugyan elég lenne, de a mi éghajlatunkon ez kevés egy napkollektoros rendszerben. Ekkora tároló nem tudja kiegyenlíteni a naponta változó erősségű sugárzást. Persze lehet, hogy nagyobbat el sem bír a tetőszerkezet. Ha nem tudod a kollektorokat a földszinten, vagy a pinceszinten elhelyezett tartály szintje alá tenni , akkor nem érdemes thermosiphon rendszerben gondolkodni. Ez az én véleményem. Ha nem is építed meg most a tárolót, akkor is hagyj a kazán mellett akkora helyet, hogy egy 1000-2000 literes tartály kényelmesen elférjen. Ha az építkezés alatt nem alakítod ki a helyét, akkor később már csak nagyon nagy költségek árán teheted meg. Ha mégsem szereled be a tartályt, akkor legfeljebb mást pakolhatsz a helyére. link |
domokos(34 posts so far) 2006-05-07 20:33:49 |
|---|
| A tartályt 1 vagy másfél m-rel is magasabbra tudnám tenni a kollektorhoz képest,viszont amennyiben így csinálnám a gázkazántól messze lenne mert az lent lenne a fürdőben. Az lenne az ésszerű, ha minél közelebb tudnám rakni a kettőt egymáshoz. Szóval bizonytalan az egész.link |
domokos(34 posts so far) 2006-05-07 20:25:10 |
|---|
| Fagyállós rendszer lenne dupla hőcserélős 200l-es pufferrel fektetve szigetelt tetőtérben. Most építkezem, úgyhogy a lehetőségek korlátai így szélesek, viszont a költségtényezők fognak dönteni. Ha nem jön össze talán valami olyasmi kéne, hogy gázkazán plussz egy kisebb indirekt fűtésű tartály, később amikor lesz pénz pedig beépíteni a kollektort egy másik tartállyal, amiben a víz előre fel lenne melegítve és ez menne a kazán tartályába. Ez is fagyállós lenne, hogy télen is lehessen használni.A termoszifon elv a fagyálló folyadékoknál és hőcserélőknél működik ugyanúgy nem? link |
robert(3956 posts so far) 2006-05-06 22:35:43 |
|---|
| Domonkos, Fagyállós vagy vizes rendszerben gondolkodsz? Mennyivel magasabban tudod elhelyezni a tartályt a kollektorhoz képest? A tartály a fűtött térben lenne?link |
domokos(34 posts so far) 2006-05-06 20:45:54 |
|---|
| Köszi, megnéztem, szerintem elég amatőr a honlap.Ismerem ezt a rendszert. (a tetőn kívüli tartályok, fontos a jó szigetelés) Igaziból saját készítésű kollektoron gondolkodom és a tartály fektetve bennt a tető gerendáin lenne. Persze ez csak egy elképzelés.link |
robert(3956 posts so far) 2006-05-06 20:15:42 |
|---|
| Domonkos, Nagyon tetszik ez a (low-tech) megoldás, mert semmilyen segédenergiára nincs szükség. Azokba a termosiphon rendszerekbe, amiket eddig láttam sajnos nagyon kicsi tartály volt beépítve, és az is főleg a tetőn kívül. Ha egy lejtős telken megoldható, hogy a kollektorok a házban elhelyezett tartály szintje alá kerüljenek, akkor csak a csöveket méretezésén múlik, hogy egy glykolos rendszerben a hőcsere biztosítva legyen. A vastag csövekhez persze sok fagyálló kell. Persze lehet, hogy egy szivattyús rendszer annyival jobb hatásfokú, hogy a napelemes táplálás árát bőven behozná. Ki kellene számolni. Könnyebben lehetne vizes rendszert építeni csak fagymentes időszakra . Kérlek tanulmányozd át ezt az oldalt: http://www.sunpower.hu és írd meg, hogy mi a véleményed róla. Ez egy gravitációs vízmelegítő és mennyibe kerül! Ezt én is megnézném magamnak. link |
domokos(34 posts so far) 2006-05-06 18:46:32 |
|---|
| Robi! A szivattyú és vezérlés nélküli gravitációs kollektorról mi a véleményed? Amennyiben a kollektorban nem függőleges rendszerű hárfa rézcsövek vannak, hanem vízszintesen hajlított rézkígyó vajon beindul a termoszifon áramlás. Azt tudom, hogy magasabban kell lennie a tartálynak és a kollektor és a tartály közti távolság max 6m, bát ez függ a csövek átmérőjétől is. link |
robert(3956 posts so far) 2006-02-26 11:41:35 |
|---|
| Kecsab, Ha jól tudom, akkor az én kollektoraimban nincsen műanyag alkatrész. Alu profil ház, ásvány-gyapot, szolár üveg és persze az abszorber. Errről jut eszembe: olyan a csövezése, hogy alul gyűjtő, felül gyűjtő, az abszorber lemezek pedig egyenes csöveken vannak (vagyis leüríthető lenne). link |
kecsab(22 posts so far) 2006-02-25 23:36:35 |
|---|
| Egy kis missziós munka. A mai (gyári) kollektorok közül a vákuumcsövesek minimum 15éves élettartamra számíthatnak. A síkkollektoroknál kétségeim vannak az alkalmazott műanyagok miatt. Legyen az akármennyire UV-stabilizált, nem bízok benne. Ez egy szubjektív vélemény, ezért nem is írok hozzá élettartamot. A vákuumcsövest állom. Nyilván mindkettőre igaz, hogy minimális fenntartási/karbantartási költsége az élettartama alatt létezik, de az elenyésző.link |
robert(3956 posts so far) 2005-10-10 10:57:02 |
|---|
| A napkollektorok tájolása: Eltérés a déli iránytól: 30 fok nyugat Dőlésszög: 45 foklink |
hofi75(2 posts so far) 2005-10-10 00:03:25 |
|---|
| Szia, A galeriaban az alaprajzi kepen nem latom eszak jelet igy nem tudom pontosan eldonteni milyen tajolasuak a kollektoraid. Meg tudod adni a pontos erteket? Koszi, Gaborlink |
| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Napkollektor | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 next » |