English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-03-24
16:28:44
Előzmény: sándor #52605#52611
Szia Sándor!

Sajnos a mai fiataloknak, akik a számítástechnika világában nőttek fel, kevesebb fogalmuk van a gépről, mint azoknak az idősebb embereknek, akik még az első számítógép feltalálása előtt születtek. Ez sajnos elég elkeserítő. Én még hardware oldalról tanultam a számítógépet, nem csak egy billentyűzetet és egy képernyőt látok belőle.

Létezik olyan USB csatlakozóba dugható kütyü, aminek van hang-bemenete:
https://www.aqua.hu/c-media-21-usb-hangkartya-kek-bl-su21-5412810106660-318603.html
Ez így már nem veszélyezteti a drága alaplapot.
Mivel nem videojelet kell rögzíteni, ami 4,3MHz sávszélességű, hanem egy 50Hz-es audiójelet, ezért az sokkal kisebb mintavételezési frekvenciával megtehető, egy 24 órás rögzítés sem lenne kezelhetetlen. 1 perc rögzített anyag (most mértem meg) 470kb, 24 óra ráfér egy mezei CD lemezre. Igaz, 8kHz-es mintavétellel, és 8 bites felbontással, de tömörítés nélkül.
Ha gondolod, készítek neked konnektorba dugható, optocsatolóval leválasztott készüléket is, bár egy mezei hálózati transzformátor szekunder oldala ellenállásokkal leosztva is ugyanazt a biztonságot adja.

2019-03-23
13:11:41
Előzmény: BJaca #52579#52605
Szia Bjaca!
Körbejártam a témát. A gépek más célú használatát (mikrofon bemenet külső feszről) nem javasolják. Minden a drága alaplapba van integrálva. Egyik gépen sincs már külön hang és videó kártya mint régen. Az alaplapot pedig nem javasolják kockáztatni.

A rögzítés megoldásához az unokáimhoz lettem irányítva. A három idősebb már nem foglalkozik olyan "dedós" dolgokkal, mint a videók.
A két kisebb (8 és 12 éves) hajlandó volt szóba állni velem, de fogalmuk sincs arról, hogy mi az a hangkártya.
Az általad feltett kép ismerős, mert ilyenekkel szerkesztik, alakítják át a hangot a youtube-s videóikhoz. A Hz-ről, a frekvenciáról sem hallottak még, de az 50 Hz, az az "brumi" már ismerős, azt sűrűn használják alaphangnak.
Szerintük ha csak akár több órát akarnánk rögzíteni, már akkora lenne az adatmennyiség, amit nem tudnának feldolgozni. Egy 15-20 másodperces videó szkeccshez 20-25 perc hanganyagot használnak alapnak!
Szerintük egyszerűbb lenne, ha megmondanám, hogy milyennek képzelem el azt a görbét, amit mint hibát be szeretnék mutatni. Ezt gyorsan elkészítik, és szerintük biztosan nyerek, mert bele fog hülyülni az, aki értelmezni akarja.
Tehát nagyjából úgy néz ki, hogy ez az út sem lesz járható.

Off, de jellemző.
Lekaptam az egyik unokámat, amint a hétvégén az íróasztalomnál "dolgozik". Ezek tényleg bármire képesek!
A képen sem a harmadik gép, sem a telefonja nem látható, de ennyin működött egyszerre, miközben egy ismerősével még sakkozott is a Keleti-Partról.
A másik unokám egy hasonló konfigurációval segítette. Én nem igen értettem a játék lényegét, de kísértetiesen hasonlított egy tőzsdei manipulációra. Öt gépet játszattak egymás és a többiek ellen, egy hatodikkal pedig kaszáltak.
Mindezt úgy, hogy a kisebbik az időt még nem órában és percben (még csak most tanulják az időmérést a suliban), hanem egyszer 65 percben, máskor 172 percben mérte.
Mint utólag az átállított skypomból kiderült, legalább heten voltak egyszerre kapcsolatban, ezért volt valami angol szleng a "társalgási" nyelv. Ők így is tökéletesen megértették egymást.
Mire én átszámoltam a 127 percet, addigra ők már egy másik dimenzióban játszottak.
Belátom, hogy reménytelen, ők nem tudnak segíteni.

A másik topicba megírom az elmúlt néhány nap történéseit, furcsaságait.2019-03-15
08:05:59
Előzmény: sándor #52577#52579
Szia Sándor!
Ezzel a programmal inkább látványossá lehet tenni a változást. Az amplitúdót százalékosra be lehet állítani, az időbeosztása 10us. Az 50 és a 49Hz közt van 400us, úgyhogy bőven elég ahhoz, hogy megmondjuk, mekkora a frekvenciaváltozás, igaz, számolgatni kell hozzá. A spektrumanalizátora a zenéhez igazodik, azt majd meglátjuk, mire elég, de van ismerősöm, aki komolyabb audioprogrammal rendelkezik (stúdió). Hitelesebb méréshez már PC-s szkóp kellene.
2019-03-15
00:46:22
Előzmény: BJaca #52559#52577
Szia Bjaca!

Köszönöm, és úgy gondolom, hogy értem is. Megcsinálni a fiam hozzájárulásával lehet.
Ha jól látom, akkor ez egy hangfrekit analizáló program. Hogyan tudnám ennek a segítségével a feszültségváltozásokat elfogadhatóan érthetővé tenni a szolgáltatónak? Vagy a frekvencia változásokat?
Hogyan lehet hitelesen "beskálázni", a tengelyeket értékhelyesre átállítani?

Ez a téma nagyon messze áll tőlem, helyesebben én állok a témától távol.
A 11 éves unokámnál láttam valami hasonlót, amikor videókat gyárt. Ha jól gondolom akkor a felvett hanganyag torzítását csinálta valami hasonló programmal.

Közben elment egy teljes napom, mire rájöttem, hogyan lehet megszerezni a már leszállított mobil előfizetésem telefonszámát. Miután kétszer lepattantam a mesterséges intelligenciás ügyintézőről, kiszűrtem a szolgáltató kulcs szavait és a harmadik próbálkozásra azonnal egy olyan segítőkész ügyfélkezelőhöz kerültem, aki percek alatt megoldotta a problémát. Eközben mások már második napja hiába próbálkoztak ügyintézőhöz jutni!

De azért dolgoztam a saját problémámon is. A berregő relé helyett egy olyat választottam, ami kb. azon az alsó feszültség szinten ejtett el, ahol a szünetmentes megszólalt. Rákötöttem egy önálló tápfeszültségű impulzus számlálót.
Ez idáig 3 napon keresztül működött. Éjjel soha nem volt egyetlen kapcsolás sem. Jellemzően csak a nappali és a késő délutáni órákban volt kapcsolás.
12.-én 6 kapcsolás, hatszor elment a min-max érték. Igazi HMKE-s időjárás volt.
13.-án 0 kapcsolás, a min-max értékek a normális határon belül maradtak. Egész nap felhős idő volt, a napkollektor is csak rá-rá indulgatott, de képtelen volt termelni.
14.-én 3 kapcsolás. Mind a háromszor elmentek a min-max értékek. Felhős időben háromszor bújt elő tartósabban a nap.

Ezeket látva, az ok leszűkült a hálózati kapcsolásokra. A jövő hét elején lesz nálunk a szokásos téli, egész napos áramszünet. Hogy tényleg mit fognak csinálni, azt korábban megírták, most csak "előre tervezett munkálatokat" fognak végezni.
Kíváncsi vagyok és megfordítom a mérést. Átteszem a szünetmentes utánra. Meglátjuk.


2019-03-11
19:33:32
Előzmény: sándor #52557#52559
Szia Sándor!

"Ha csak az 50 Hz érdekelne, akkor másodpercenként legalább az ezerszerese, ha a tranziensek, akkor a házilag nem vizsgálhatóan magas mintavételezési frekvenciára lenne szükség."

Másodpercenként 44000 minta elegendő lenne az 50Hz vizsgálatához? Esetleg 192000? Ennyit tud rögzíteni egy mezei hangkártya a számítógépben.

Hogy lehet 5ms-es pontossággal mérni? Az még csak egy negyed periódus.

Feltettem egy képet, ez csak 8000 mintavétel másodpercenként:De itt egy 38kHz-es négyszögjel, ami számítógép hangkártyájával lett felvéve. Én 17 mintavételi pontot számoltam egy periódus alatt.
2019-03-11
10:28:26
Előzmény: BJaca #52555#52557
Szia Bjaca!
Ez a műszer egy sokat tudó fogyasztásmérő. De, ahogyan a többi fogyasztásmérő, úgy ez sem köt időponthoz különböző történéseket.
Az, hogy tud min-max értékeket mutatni, az egy extra szolgáltatás. Két törlés között milyen szélsőséges értékek fordultak elő. Ennyit tud és nem többet.

Megírtam, hogy folyamatosan szűkítettem azt az időszakot, amikor érdekelt a min-max érték. Ennél pontosabban nem tudom időhöz kötni. Az pedig, hogy nincsen áramfelvétel olyan pillanatban, amikor a feszültség rendben van, egyszerűen lehetetlenség.
Néhány percen belül, amikor éppen a készüléket fotózom, letörik a feszültség, a szünetmentes beindul (nem 0 V feszültségnél), a rögzített minimum feszültség a normális határon belül van (a műszer szerint).
Itt, ezzel a műszerrel nincs mit tovább kiértékelni.
Minden digitális műszer valamilyen mintavételezési frekvenciával dolgozik. Ezért nem mutatnak a kéziműszerek sem csúcs kiugrásokat.
Az analóg műszerek mutatnak, de azoknak is van késése, csillapítása, ami torzítja a valós értékeket.

Tehát kiértékelni csak olyan mérést lehetne, ahol a mintavételezési frekvencia sokkal magasabb, mint a történési frekvencia.
Ha csak az 50 Hz érdekelne, akkor másodpercenként legalább az ezerszerese, ha a tranziensek, akkor a házilag nem vizsgálhatóan magas mintavételezési frekvenciára lenne szükség. Ezért határozzák meg a tranzienseket számításokkal, mert először nagyjából tudni kell, hogy mit is akarnak mérni, kirajzoltatni.

A folyamatos figyelési időszak szűkítésekből egyértelműen kikövetkeztethető volt, hogy a HMKE-k (amikor működnek, kitermelnek) ártatlanok. Volt akkor is szélsőséges érték, de este, éjszaka is, amikor biztosan nem működött egy sem.
Tehát a HMKE kizárva.
Nálam nincs terhelés változás, az is kizárva.
Marad a hálózati kapcsolgatás és annak a tranziensei.

Hogy, mi a hálózati kapcsolgatások oka, arra jó hivatkozási alap a HMKE indulása és leállása.
De, akkor is van szükség kapcsolgatásokra, amikor nem működik a HMKE. A terhelés növekedése, csökkenése miatt mindig is volt kapcsolgatás, csak nem ilyen mértékben, mint amióta a villamos fűtések miatt megnövekedett a fogyasztás.

Azt nem értem, hogy hogyan lehet 5ms-os pontossággal mérni, amikor 1sec alatt csak 50 változás van? Ha nem generálsz egy magas vizsgáló frekvenciát, akkor az 50Hz áll a rendelkezésedre. Úgy mint a műszeremnek, tehát bőven mellé nyúlhat a mintavételezés a tranziensek frekvenciájának.
Szerintem ez történi a min-max feszültség és az áram értékek rögzítésénél is. Hol az egyiket csípi el, hol a másikat, hol mindkettőt.
Az már látszik, hogy a helyi fázisjavítás változtatott a helyzeten. Ritkultak a szélsőséges értékek, kevesebb együtt mutatott min-max érték van, mint korábban, de a műszer mintavételezését nem tudta megváltoztatni.
Egy ekkora kis fázisjavító kütyü hatása annyira minimális, hogy a nagy energiájú tranziensek egyszerűen "átlépik".

Amióta figyelek és értékelek, azóta volt már minden. Hideg, meleg, viharos szél, de láthatóan nem ezekkel, hanem a hálózati kapcsolásokkal függenek össze a szélsőséges értékek.
Hálózati kapcsolás lehetne egy kontaktushiba a hálózaton is, csak az nem életszerű, hogy mindig akkor jelentkezzen, amikor az általános fogyasztásban következik be változás.
Miért nem jelentkezik a viharos szélben, amikor mozog az egész hálózat?
Én ezt a lehetőséget is kizárnám.
Az általad leírt jelenséget nem ismerem. A KIF elosztó hálózaton nincsenek megszakítók, különösen nem az utca közepén.
A transzformátorokat a KÖF hálózaton lévő szakaszolókkal kapcsolják.
A transzformátoroktól elmenő utcai áramköröknek vannak biztosítói, de külön megszakítói nincsenek.
A hálózati gerinc vezetéken még toldások sem nagyon vannak. A hibák az ezekre kötött lakás leágazások kötéseinél a leggyakoriabbak.


villam64Válasz erre
2019-03-11
09:42:00
Előzmény: sándor #52554#52556
Szia Sándor
BJaca-nak igaza van, be kell jelentgetni. Még segíthetnek az internet szolgáltató embereivel való beszélgetés, hogy mekkora területre terjedhet ki a hiba, milyen távolságra javítanak még. Inkább helyi transzformátor hiba, mint a 120 kV-os - 25 kV-os transzformátor átkapcsolás. Akkor az egész várost érintené.
Nálam a feszültség 232-239 V, nyáron majd 241 V is lehet. Most nem megy az inverterem. Viszont az óra után beüzemelt fogyasztásmérő alacsonyabb fogyasztást mér, mint a feszültség és áram szorzata. 200- 300 W-tal kevesebb. És alacsonyabb fogyasztásnál nagyobb a különbség. Ha megy a klíma, akkor kisebb a teljesítmény különbség. Ugyan olyan típusú mérő a klímánál 10 W differenciával mér. Most végzek 1 napos összehasonlítást az én mérőm, és a szolgáltató digitális mérője között. Nálam csak karácsony táján volt jó pár áramszünet egyik este, de sikerült megjavítaniuk. Ilyenkor az sem igaz, hogy a klíma verné le a rendszerüket, mert az 100 W-ról indul, és percenként fokozza a teljesítményt.
Nálatok is inverteresek lehetnek a hőszivattyúk és klímák, tehát ezek sem adnak lökést a hálózatnak. És a sok kicsi nem egyszerre kapcsol be. Üzemi motorok már nagy lökést adhatnak, főként illesztés nélkül. Egy 25 kW-os hőszivattyúnak 6 kW lehet a maximális teljesítménye hidegebb időben. Ezt is fokozatosan le-fel szabályozva. Az én egész lakást fűtő klímám maximum 1,6 kW teljesítményt vesz fel hidegebb időben, most 500-1000 W között. Maximum reggeltől estig.
Ha szükség lenne Paks II-re, akkor miért áll több, mint 1 hónapja Paks I egyik blokkja, és inkább a lignit erőmű megy helyette ? Paks II csak Paks I kiváltására kell, ráér 2030-ig.
Mint írtam, a leggazdaságosabb, ha a szolgáltató a HMKE-snél helyezi el a tárolót.
1. A HMKE-snek akkor is lenne árama, ha a hálózat lekapcsol.
2. A szolgáltató vezérelhetné a működését.
3. A tárolási veszteség egy részét a kitermelő fizetné oly módon, hogy a feleslege után nem 37,5 ft/kWh árat fizetne a szolgáltató (automatikusan, adók nélkül), hanem 32 ft/kWh árat. Ekkor én hajlandó vagyok lemondani a tárolási veszteség kompenzálásáról. Ez még mindig a fele, mint amennyit az osztrák kér a tárolásért.
4. Kiegyensúlyozottabb lenne a helyi hálózat, és a hálózat fejlesztés a tárolóra koncentrálódna csak. Ezek költsége egy folyamatosan bővülő rendszerben, évi 1-10 milliárdos költség, Mely az ÁFA bevételből megtérül.
2019-03-11
06:36:59
Előzmény: sándor #52554#52555
Szia Sándor!
Nem a műszereddel van baj, hanem a kiértékelésével. Egy dolgot nem látok, és te sem vettél figyelembe, egyik mért adathoz sincs rögzített időpont! Vagyis a Vmin és az Imin egyáltalán nem biztos, hogy ugyanabban az időpontban volt, ezt ne felejtsd el! Azt sem tudhatjuk, hogy az áramot és a feszültséget ugyanabban a pillanatban méri-e. Lehet, mikor volt egy feszültségkimaradás, akkor éppen áramot mért és rögzített, ez magyarázat az Imin-re, aztán mire jött a következő feszültségmérés, már helyreállt a feszültség.
Az általam javasolt módszerrel 5ms-os pontossággal meg lehetne határozni egy áramszünet vagy egy feszültségesés idejét.
Ha feljegyzed a rögzítés kezdetének pontos időpontját, akkor az időt is mellé lehet tenni.
Ha a szolgáltatónak jelzed, hogy Te minden nap 18:50 és 19:10 közt tapasztalsz egy x idejű feszültségkiesést, nekik is kisebb munka utánanézni, hogy mi okozhatja, és talán tenni is tudnak ellene.
Én annak idején semmi mást nem tettem, mint minden egyes pillanatnyi vibrálásnál, áramszünetnél tettem egy hibabejelentést. Egy darabig semmit nem tettek, aztán kirakták az oszlopra a műszerüket, majd egy hét után találtak egy kontakthibás megszakítót az utca közepén.
2019-03-10
11:44:15
Előzmény: BJaca #52549#52554
Szia Bjaca!

Tegnap este 19:00 -kor az alábbi adatokat rögzítettem:
V min 226,2
I min 0.08
Hz min 49,89

Ez képtelenség. A mérésben hiba van. Ahhoz, hogy ilyen kicsi áramot mérjen, meg kellett volna változnia a rákapcsolt fogyasztónak, a szünetmentesnek. Vagy olyan alacsony kellett, hogy legyen a feszültség, amiről csak ekkora áramot vehetett fel.
Mivel nem ezt rögzítette a fogyasztásmérő, így most már kütyüvel együtt is el kell felejteni az egész bizonyítási próbálkozást. Ezt a próbálkozást.
A sikertelenséget nem tekintem bajnak, mert több más irányt, megközelítést nyitott meg. Olyanokat, amikre eddig, abban a tudatban, hogy van egy sok évvel ezelőtt tizenvalahány ezer forintért vásárolt megbízható műszerem, eddig nem gondoltam.
Megbíztam a műszerben, ami a használhatóságát illetően jó is lehet. Legfeljebb azt kell átértékelnem, hogy a maga kategóriájában ez is valahol kütyü komolyságával kezelendő.
Tájékoztató értéknek elfogadható, de semmit nem lehet vele bizonyítani.
Mivel hálózati problémát kerestem, be kell látnom, hogy erre nem alkalmas. Ráadásul a hálózat nem ér véget a bejövő fő biztosítóimnál, hanem ott a vége, ahová a műszer csatlakoztatva volt.
Én nagy biztonsággal állítom, hogy a házi hálózatunk nem rossz, legalább is jobb, mint az átlagos hasonló korú házaknál. A mérésekben előforduló kiugrások nem helyi vagy külső hálózati kontakt hibák, hanem nagy biztonsággal a hálózati kapcsolgatások következményei. Ez is eredmény.

Utána jártam a hálózati paramétereknek, de azok alapján nem sok keresni valóm van.
A 400/230 V +- 10%, az a szabvány alapján 207 V és 253 V között megengedett eltérésnek minősül. Az 50 Hz +2% -2% szintén.
Normál, hálózati kapcsolgatás mentes időszakokban ezeken az értékek bőven biztosítva vannak.
Az ennél pontosabb méréseknek ebben a pillanatban ne látom értelmét. Nagyon sok a változó, és legalább labor körülmények kellenének.
A legfontosabb és lelombozó dolog, hogy a szolgáltató (értetően) a szabvány alapján mér és vizsgálódik.
A házi belső hálózat megfelelősége nem az ő hatáskörébe tartozik, ezért azokkal az eredményekkel, tudjunk akár mit is kimutatni pl. az általad javasolt vizsgálatokkal eleve nem is foglalkozik.
Csak a mérőnél ellenőriz és végez műszeres vizsgálatot. Túlfogyasztás, amiért én emelhetnék panaszt nincs. Rendkívüli fogyasztás csökkenés, amiért ők vizsgálódhatnának szintén nincs.

Találtam néhány táblázatot, adatot a különböző hálózat jelenségekre vonatkozóan.
www.mee.hu/files/images/3/B_44_Sinka_L.pdf
Ez egy, a MEE szervezésében elhangzott korábbi, a hálózati paraméterek szabvány alapján végzett ellenőrzéseivel foglalkozik.
Másutt a tranziensekkel foglalkoznak, amiknek a lefutási ideje a msec és mikrószekundumos tartománya között van. Házilag ez sem mérhető.
Gyakorlatilag nem látom bizonyíthatónak, hogy találunk olyan időszakot, ahol kimaradna 3-4 periódus. Ezt azért még át kell gondolnom, de ez olyan durva eltérés lenne, ami nem passzol a képbe.
Az áramszünettel járó gyors visszakapcsolásoknál ennek a sokszorosa esik ki, amit a finom elektronikák leállással, majd szinkronizált újra indulással védenek ki. A durvább fogyasztóknál a forgó tömeg tehetetlensége hidal át.


2019-03-09
19:11:47
Előzmény: sándor #52548#52549
Szia Sándor!
Így más a tészta. De amíg nem tudjuk, mivel állunk szemben, addig nem lehet ütős érveket felhozni. Ezért kellene láthatóvá tenni, mi is történik a hálózaton. Ez pedig másképp nem megy, mint felvenni számítógépre a jelalakot. Akkor tudnál érvelni, hogy az átkapcsoláskor kimarad 3 periódus, és utána 10%-kal magasabb feszültséget kapcsolnak a hálózatra. Az, hogy emellett milyen áram folyik, teljesen mellékes. A hálózaton 230V effektív feszültségű, 324V csúcsfeszültségű 50Hz-es szinusznak kell lenni. Ha meg tudod nekik mutatni, hogy este 7-körül kimarad 3-4 periódus, talán megnézik, hogy hol lassú az átkapcsolásuk.
2019-03-09
17:00:27
Előzmény: BJaca #52546#52548
Bjaca!

Hozzájuk járok előadásokra. Náluk vagyok szakmai tag. Ennél a cégnél kezdtem a nyári gyakorlataimat...

Évekig harcoltam velük ilyen és hasonló dolgokért.
Talán én vagyok az egyetlen, aki kapott tőlük kártérítést, mert annyira belezavartam őket az egymást keresztbeverő "ügyfél elhárító" válaszaikba, hogy lekésték a törvényes válaszadási határidőt.
Legalább két "elhárítós" osztályvezetőt tettek miattam az utcára.

Nehéz lenne laikus civilként felbukkannom. Valami ütősebb kell. Sajnos.
2019-03-09
15:53:57
Előzmény: sándor #52545#52546
Szia Sándor!

Amíg a feszültség alakulásáról nincs értékelhető adatunk, addig nem tudunk előrelépni. Ehhez pedig már írtam, mit kellene tenni. Ha a számítógépet félted, akkor vedd fel egy kazettás magnóra egy vonalbemeneten keresztül.
Ha egyértelművé válik néhány periódus kimaradása, akkor csak fel kell hívni a hibabejelentőt, és bejelenteni, hogy minden este vannak pislákolások, amiktől néha kikapcsol a tévé, néha újraindul a számítógép. Semmi többet nem mondani, nem kell tudniuk, hogy nem laikussal van dolguk. Átlag ember, átlag panasszal. Aztán hetente megtenni a bejelentést, hivatkozva az előző bejelentésekre.
2019-03-09
12:41:03
Előzmény: BJaca #52539#52545
Szia Bjaca!

Nagyjából lekerülhet a kütyü a napirendről. Nem fogja meg a freki alsó minimum értékét sem.
Az este (naplement idején) éppen fotóztam volna az egész napos ideális helyzetet, amikor bekövetkezett a hálózaton a kapcsolás. A relém kattogott, tehát minimum két kapcsolás (egy le és egy felkapcsolás) történt. Az érzékenyebb szünetmentes megszólalt, átváltott akkus üzemre.
A fogyasztás mérőn a min-max értékeket ellenőrizve, a maximumok rendben voltak, a minimum értékeknél a feszültség rendben volt, a freki leesett 43 Hz környékére, a minimális terhelő áram a lehetséges fogyasztásnak megfelelő legkisebb érték alatti volt.

A kütyüről majd a Háry topicban írok, itt most a helyzetet érzékeltetném.
1. A fogyasztásmérő pontossága nem kielégítő egy ilyen vizsgálathoz. Legfeljebb tájékoztatásnak fogadható el, de jó tudni, hogy félrevezethet! Még a sok mérési eredmény átlagát sem lehet szentírásnak venni.
2. A hálózati paraméterek abnormalitásának az oka (ebben egyre határozottabb vagyok), a hálózaton végrehajtott kapcsolgatásban keresendő. Valószínűleg nem is a helyi középfeszültségű szinten, hanem feljebb, ott, ahol "országos gazdálkodást" vezérli a rendszerirányító.
3. Tehát kapcsoláskor változnak a hálózati paraméterek. A tranzienseket vagy elcsípi a fogyasztásmérő, vagy sem. Nagy valószínűséggel túlságosan kicsi a mintavételezési frekvenciája, ezért fordulhat elő, hogy mind a minimum feszültséget, mind a frekit normálisnak rögzíti, de ugyan akkor terhelő áramot nem érzékel.
Ez logikus is lenne, hiszen feszültség hiányában nincs terhelő áram. Megtévesztő és még mindig kicsit kérdéses, hogy miért nem szinkronban rögzíti legalább a feszültséget és az áramot?
A kütyü "beüzemelése" előtt egyetlen esetet sikerült elcsípnem, ahol hasonló aszinkron rögzítés történt, az összes többi észleléskor szinkronban ment el mindhárom paraméter.
4. Ezek a próbálkozások megerősítik azt, hogy miért nem fogad el a szolgáltató "házi" mérési eredményeket, miért ragaszkodik a saját vizsgálatához.
5. Ameddig meg nem valósul az intelligens, a terhelés/kitáplálás függő fogyasztói feszültség szabályozás (az invereteres, vagy okos transzformátoros terhelés követés), addig ez a probléma megmarad. Szelektálgatja a fogyasztó készülékeket, de érthetően nem országosan egyforma módon.
Akiknél HMKE működik, azok védettebbek. A reggeli hálózati kapcsolás idején már működnek, az esti leállás sem egy időben történik egy-egy trafókörzeten, tehát ott is nagyobb lehet a védettségük. A hálózati gyors vissza kapcsolások ideje lényegesen rövidebb, mint az invereterek előírt "reagálási" idő paraméterei.
A többiek kiszolgáltatottabbak.
6. A szolgáltatót nem hatják meg az apró kis tápegységeink, beltérijeink meghibásodásai. Őt az egyre növekvő veszteségei tudják csak műszaki változtatásokra kényszeríteni.
De addig, amig van bőven a bevezetésre készen álló jogszabályi szigorításokból, addig nem fogják költséges beruházásokba verni magukat.

A kütyüt továbbra is üzemben hagyom, a figyelést is folytatom, sok újat nem várok.
2019-03-08
07:45:29
Előzmény: sándor #52538#52539
Szia Sándor!

Ha segít a megértésben, akkor vettél egy jó drága ~5uF-os kondenzátort bedobozolva. Ezért szikrázik akkorát bedugáskor.
https://www.villanylap.hu/hirek/2934-a-villanyszamla-alkonya

Az biztos, hogy hatással van a hálózatra, vagy eltolja fázisban a feszültséget és az áramot, vagy közelebb hozza, ez a fogyasztóktól függ, hogy induktívak, vagy kapacitívak.
Azt a feszültségesést kellene még valahogy megfogni. Az biztos, hogy semminek nem tesz jót, ezért lenne jó láthatóvá tenni. Legjobb lenne direktben mérni a hálózatot, csak az érintésvédelmileg okoz problémát.
A kis búgós relénél jobb lehet egy transzformátor szekunderére kötött hangszóró, az 50Hz-re egy házimozi mélyládája, vagy egy autós "buffogó", és annak a hangját felvenni vagy telefonnal, vagy egy számítógépre kötött mikrofonnal.
2019-03-08
00:44:12
#52538
Olyat tettem, amit még magamnak sem hiszek el.
Helyi fázisjavítást csatlakoztattam a fotózott csatlakozási helyhez. Még nincs 24 órája üzemben, de azóta több min-max leolvasást, törlést végeztem.
Az eredmény elgondolkodtató.

A min értékek közül a terhelő áram maradt a szokásos.
A hálózati feszültség továbbra is leesik 102 V környékére. Ez már szinte biztos, hogy a hálózaton végzett kapcsolgatások következménye.
Viszont a frekvencia nem ment túl az elfogadható negatív határon, pedig legalább három hálózati kapcsolás után töröltem az értékeket!

A max értékek közül csak a frekvencia ment fel a már tapasztalt 57 Hz közelébe.
Ez nincs rendjén, de még nem értem. Ha a kütyü tényleg fázisjavító, akkor ugyan úgy hathat az átkapcsolás pillanatában, mint a fix hálózati fázisjavítók a trafónál.

Ez a mérés egy nagyon hosszú belső hálózat végén működik. Több mérőkészülék kellene, legalább 6 darab, hogy minden fázist tudjak rögzíteni közvetlenül a mérő után és a felhasználási helyen is. Erre sajnos nincs lehetőség, de ha stabilizálódni látszik a mérés, akkor áthelyezem a műszert a kiindulási ponthoz, a főbiztosító táblához.

Meglátjuk. időrabló lesz, de talán megnyugtat. Azzal tisztában vagyok, hogy mondjuk bármilyen hálózati jelenség, tranziens is álljon a probléma mögött, az nem fog megállni az én belső hálózatom előtt. Azon is végigmegy, azon is okozhat belső tranzienseket, amelyek össze is adódnak a külső zavarokkal.
Ha ezeket segít érezhetően elsimítani a helyi fázisjavítás, akkor maradhat.

A végére a magyarázkodás.
Valóban fázisjavításban gondolkodtam, amikor bevillant, hogy sok földbe döngölő véleményt olvastam a "szuper", a "villanyszerelő ajánlja" típusú fogyasztás csökkentő kütyükről.
Én ezekkel soha nem foglalkoztam, annyira gagyinak tartom őket.
Ismerek pár módszert, műkapcsolást, amivel meg lehetett állítani, vissza lehetett forgatni a mérőket. A régi mérőket.
Valamikor az egyik barátom volt a helyi áramkommandó vezetője, és a munkatársaival sok csibész áram tolvajt elkaptunk. Illetve olyan ártatlan emberekre bukkantunk, akik pl. egy ház kétfelé osztása után bekövetkezett drasztikus fogyasztás csökkenés miatt kerültek a kommandó látókörébe.
Az áram tolvajok segítői jellemzően áramszolgáltatós szakik voltak. Az ártatlanok általában a lakásmegosztáskor egy szerencsétlen áramköri szétválasztásnak lettek a "nyertesei".

Egyszóval számolgattam, hogy mennyit veszítettem eddig a kihullott készülékekkel. Illetve mennyit nyertem azon, hogy a nevemre vettem a mamát tv, telefon és internet vonatkozásában, mert ezzel a csomagmódosítással én kaptam jelentős kedvezményeket. Az egész fázisjavító (fogyasztás csökkentő) csodakészülék ára belefért a nyereségbe, ezért hirtelen felindulásból megvettem.

Innentől a Háry jános topicba tartozna a dolog, de szerencsére még csak annyit tudok állítani a fogyasztásmérő műszert nézve, hogy a csoda kütyü bedugása plusz teljesítmény felvétellel jár. (Meg tisztességes szikrával a dugaljban.) A fogyasztás 1-2 sec után kicsit visszaesik, leng párat, majd stabilizálódik egy, a bedugás előttinél néhány százalékkal magasabb szinten. Tehát nem, hogy csökkent volna, hanem látszólag növekedett a fogyasztás. Pár perc után a szokásos, az 50 Hz alá csökkenő frekvencia lengések tompultak.
A fogyasztáson nem látható csökkenés. Nagyon kicsi a terhelés és mivel állandóan és durván változik a feszültség, nem lehet eldönteni, hogy van e hatása a kütyünek.
Nem is ezért tettem oda. Amiben nem hiszek, azt nem akarom reklámozni. Nekem tökéletesen elég lesz, ha nem száll el rövid időn belül újból a kerti wifim tápegysége.
Ha lesz valami fejlemény, jelentkezem. (Addig is a koszt jó, a nővérkék rendesek, csak az örökmozgós szabadalmas szobatársam elviselhetetlen...)
villam64Válasz erre
2019-03-07
13:01:43
#52535
Teljesen rosszul számolhatják a hazai áramigényt
Váratlanul beleszállt az országos rendszerirányítóba az energiahivatal: nem fogadták el a Mavir által leadott villamos energetikai hálózatfejlesztési terveket. A példátlan döntés indoka: elavult módszerrel készült, felületes és hiányos a dokumentáció.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mehi-mavir-energiaigeny-szamitas.680063.html
2019-03-06
13:27:00
Előzmény: BJaca #52527#52531
Szia Bjaca!
Köszönöm a lehetőséget, mindent megkaptam, de még nem sikerült találkozni a fiammal. Ő összefüggéseiben át kellene nézze, nehogy valami marhaságot csináljak valami olyan applikációval, amit nem is ismerek, csak használok.
Attól, hogy én látok egy látványos megjelenítést, még nem biztos, hogy a kitalálója nem-e beleépített valami durva védelmet a megjelenítés kibontásába. Értem ez alatt pl. a letöltést, illetve hasonlókat.

Az irány egyre inkább a hálózati kapcsolgatások felé mutat, legyen annak bármi is az oka. Ezt határozottan tapasztaltam tavaly tavasszal, csak utána elment a dolog a HMKE-k irányába.
A hálózati kapcsolás megmagyarázhatja a fesz csökkenését. Pl. azt is, hogy az induktív visszahatások miatt miért nem esik vissza nullára. Miért nem egyformán durva a visszaesés mindenhol. Elvégre az izzók pislogása már sötét izzószálat jelent, de attól még a feszültség bőven lehet 100 V felett. Hozzá jönnek a szubjektív tényezők, a szemünk érzékenysége a változásra, stb.
Még a freki változások is ráfoghatók a kapcsolgatásokra. Azt, hogy olyan más, pl. külföldi hálózatokkal történő összekapcsolás okozhatna ekkora változást én kizárnám, mert az 50 Hz az szentírás. Enélkül eladhatatlan az energia, legfeljebb a stabilitása lehet gyengébb.
A kapcsolási tranziensek nagyon eltérőek lehetnek a hálózat különböző pontjain. Én inkább ezeket hibáztatnám.
Gondolj bele, ha csak néhány Hz eltérésű változások következnének be nagyon rövid idő alatt, akkor az éppen működő forgógépek, generátorok letépnék magukat a helyükről. Az már oppozícióba kapcsolást jelentene, ezért gondolok helyi tranziensekre.

A szolgáltatók ismerik a problémát, ezt már kitárgyaltuk.
Még nem volt időm pontosan utána nézni annak a mindenkori üzletszabályzatban csak egy régi rendeletre való hivatkozásnak, helyesebben annak, hogy ez mit változhatott a kiadása óta, amelyben a szolgáltatási paraméterek határértékei, az "elviselni köteles" idő-hosszak meghatározásai szerepelnek.
Mivel ebben a kérdésben nem a NKM a hunyó, hanem a felelősség át van téve a hálózati szolgáltatókra, így az sem biztos, hogy ezek a paraméterek minden szolgáltatónál azonosak.
Amennyire vissza emlékszem, a paraméterek nagyon tág mozgásteret engedtek pl. a feszültség tekintetében, tehát az alacsony fesz miatti led villogás még nem kifogásolható.
Azóta van ilyen "ismereti sötétség", amióta felmentünk 220-ról 230-ra, majd 240-re. Ha a százalékban megadott eltérés alapja a 220 volt, akkor már néhány Volt sokat jelenthet 230-240 között.

2019-03-05
11:59:34
Előzmény: sándor #52523#52527
Szia Sándor!
Valóban, jobban átgondolva igaz, amit írsz, de akkor nem a napelem a hunyó, hanem a szolgáltató, aki túl nagy lépésben emeli vissza a feszültséget. Akár az is lehet, hogy lassú az átkapcsolás, sőt, az is lehet, hogy az átkapcsoláskor van egy 5-10 fokos fázistolás is, mintha nem emelne a feszültségen a trafónál, hanem másik hálózatra kapcsolna át. Ez megmagyarázná a 43 és 57Hz-et is. Küldd el bátran a felvételt, csinálok belőle értékelhető képi anyagot. Talán Te is konkrétabb tényekkel tudsz a szolgáltatóhoz fordulni.
2019-03-05
11:23:34
Előzmény: villam64 #52521#52526
Szia villám
Sajnos soha nem lesz annyi napenergiás áram, amennyivel ki lehetne váltani a hagyományost.
Nem csak a kőolajosok piaci érdeke akadályozza ezt meg, hanem maga a technológia, helyesebben a technológiának a hihetetlenül drága, sérülékeny járulékos műszaki háttere.

Nem én korlátoznék, ezt tudod. Azok, akik már 2016-ban látták mindazt, ami a spéttel gondolkodó műszaki többségünk számára most kezd megvilágosodni.
Én mindig is az önellátást szorgalmaztam. Kezdetben talán ráérzésből, később megfontoltan.
Emlékezzél vissza, hogy a Németek a saját házi napenergiás programjuk előtt pár évvel, még egész Európát el tudták volna látni Észak-Afrikából napárammal.
Ez úgy működik ott is, mint nálunk. Ötlet jön, a pénzek gazdája a saját népszerűsítése érdekében felkapja, számolatlanul jön pénz a "tervezésre", a pénzt elköltik, a programot lassan elsüllyesztik.
A végén mindenki jól járt. A tervezők meghíztak, az állam megúszta ennyiből a népszerűséget.
Mondjam? Energia fú és társai...

A zárlati áramok miatt nincsen tartósan és biztonságosan más módban üzemeltethető rendszer, csak a csillagpontos.

Ha leállítod, korlátozod a rendszeredet ahelyett, hogy tárolnál, akkor máris és önként azt választottad, ami rád kényszerítve szerinted sem igazságos. Ezzel elismerted a számukra, hogy nem kívánsz egy nagy rendszer együttműködő része lenni. Azt várod, hogy a számodra a jelenleginél előnyösebb feltételek bekövetkezzenek? Hát, te talán még megérheted azt az időt, de a technikád már nem.

A szétszórt napelemes rendszerek összehangolása nem megoldhatatlan, de félek, hogy olyan vége lesz, mint Musk önvezetős technikájának, százzal bele a rendőrségi autóba.
Jók a vezetést segítő technológiák, csak a legfontosabbal, az emberi tényezővel nem tudnak mint kezdeni. Most ott tartunk, hogy a legjobb technológiák abban válogatnak, hogy muszáj estén kit üssenek el.
Hülyeség, mert a maguk önfeláldozása hiányzik a rendszerből, holott a gépkocsi vezetők 95%-a alapvető emberi ösztönből hajt inkább az árokba, semmint ütközzön, elüssön.
Kipróbáltam, hasznosnak tartom a vezetést segítő módszereket. De, hogy nekem valami kirángassa a kormányt a kezemből, vagy fékezzen amikor a gyorsítás, a sebességhatár korlát durva átlépése lenne a jobb megoldás!
Akkor inkább a tömegközlekedés, mert ez az út oda vezet.
Én anno még a Németeknél szereztem jogsit. Talán félcenti vastag kis könyvecske volt a tankönyv és slussz. A gyakorlati oktatáson mindenkinek úgy kellett többször, időre végig menni a tesztpályán, hogy minden kör után kapott egy kupica snapszot. A végén az időket nézve kiderült, hogy józanul soha nem tudtuk a pályát olyan jó idővel teljesíteni, mint kb. három feles után. Ennél jobb "oktatási" módszer nem kell.
Azóta is úgy vezetek, hogy abba beleőrül bármelyik vezetést segítő rendszer.
A Németeknél a kocsit, a motort a felezővonal mellett kellett tartani, hogy ezzel segítsük a mellék utcából, mellékútról, jobbról kihajtani, kilátni akaró vezetőket. Hogy legyen helyük a biztonságos közlekedéshez. Ezért köszönöm, de csak a figyelmeztetésre tartok igényt a mostani technikából (egyelőre!).

Elkanyarodtam a témától, de a problémakör hasonló a napelemek integrálásához.
Vagy mindenki csinálja, vagy páran szívnak, mint én most valami miatt.
Anno a Németeknél sokkal több gépjármű volt, mint nálunk. Az akkori oktatásnak megfelelően sokkal jobb volt a baleseti statisztikájuk, mint a miénk. Szerintem ez ma is így van, legalább is ami a helybelieket illeti.
Ők már elkezdtek többféle tározást, mi csak topogunk. Uniós pénzt már nem kapunk rá, a magán termelők nem akarnak beruházni. Mi legyen akkor a megoldás, ha a veszteséget, a ráfizetést nem vállalja tovább az állami szolgáltató (sem)?

Egy kicsit kilóg a lóláb, amikor azt írod, hogy " Egy egységnyi HMKE lebontás két egységnyi fogyasztás növekedést eredményez,...". Ez csak azért van mert az olcsó napenergia fogyasztásra ösztönöz és nem takarékosságra.
Így volt ez valamikor a benzinnel is.
Hány évtizedet éltünk le úgy, hogy léteztek "fényelemes" zsebszámológépek, napelemek a műholdakon, és mégsem akart mindenki napelemet a háza tetejére?
A válasz, akkor még drága és rossz hatásfokú volt a technológia.
Szerintem egy egységnyi HMKE fegyelmezett, gazdaságilag a helyén kezelt rendszerszintű hasznosítása (nem lebontása!) tenne jót az energia felhasználásnak.
Ha például a 3-4 szeresére emelkedne az energia ára, akkor rögtön megoldódna a pazarlás kérdése. Hogy ebbe a többség belerokkanna? A mostani terhek, problémák viselésébe is bele fog, csak kicsit lassabban.

Vissza az alap témához.
Kezd látszani egy, ha probléma megoldását közvetlenül nem is, de a megközelítését lehetővé tevő út a szolgáltatóhoz. Már csak az a kérdés, hogy mi változik közben a szolgáltatásban?

2019-03-05
09:50:27
Előzmény: BJaca #52519#52523
Szia Bjaca!
Meglehet, mert még ennél is cifrább dolgokat is művelt már. Azt sem zárom, ki, hogy akár piaci érdekek is állhatnak a guglis "válogatás" mögött. (Már a vírusvédelmi programokat sem én válogatom, hanem a gyártó rendszere...)

A kapcsolgatás érthető, meg is magyaráztad, csak éppen fordított nézőpontból.
Leálltak a napelemek, lecsökkent a feszültség, a rendszerirányítás kénytelen volt feszültséget emelni.
villam64Válasz erre
2019-03-05
08:31:35
Előzmény: sándor #52517#52521
Szia Sándor
'A közelmúltban volt Erdélyben egy energia konferencia, ahol sok más mellett elhangzott az az ott bizonyított állítás, hogy a villanyhajtású autók egyáltalán nem környezetbarátok. Akkor lennének azok, amennyiben a hajtásukhoz felhasznált villamosenergia kevesebb mint 5%-a származna hagyományos erőművekből.'
- Ezért lekorlátoznád a HMKE rendszereket, hogy ne valósulhasson meg ez a feltétel. Mert a mészáros erőművel nem fog. Még egy számítás az elektromos autó mellett. Egy benzines autó fogyasztása 100 km-en 6 liter, 30 % hatásfokkal. A 6 liter egyenlő 60 kWh. A 70 % hőtermelésre megy el, ami 42 kWh 100 km-en. 10000 km-en 4200 kWh. Plusz a jóval nagyobb káros anyag kibocsátás. Az elektromos autó 20 kWh energiát használ el 100 km-en. Tehát piaci alapon 750 ft, míg benzinessel 2100 ft. Ez vonatkozik Kaliforniára is.
- Te csillagponti hálózatban laksz. Hibás transzformátor rendszerrel. A hurok hálózat ettől is megvédene.
- A jövőképed nem alkalmas az okos város rendszerbe. A helyi tárolás az elsődleges feladat, mert csak ez tudja helyben orvosolni a problémákat. A napenergiás rendszerek szétszórva helyezkednek el. Helyben kezelik a problémát. Ha a HMKE-nek teszel keresztbe, azzal a fogyasztásnak nem szabsz gátat. Egy egységnyi HMKE lebontás két egységnyi fogyasztás növekedést eredményez, amit hő és káros anyag erőművekkel tudsz kompenzálni. Ezért nem állhatnak le a napenergiás fejlesztések. A riogatásos tervek nem észszerűek, szembe mennek az emberiség jövőjével. Nem fenntartható. A kiragadott példák, meg nem az összképet mutatják. Ha nem gazdaságos a napenergia, akkor nem fognak bele fektetni pénzt. Nem a támogatás miatt gazdaságos, hanem azért támogatják, mert ezt a leggazdaságosabb, és leggyorsabb kivitelezni. És szabályozható, másodperc pontossággal, ellentétben a 15 perces tervezéssel. A tárolós rendszer nem igényel 15 perces tervezést, mert a tároló miatt a pontossága 100 %. A németek átvételi árai az új erőművekre vonatkozik 40 kW teljesítmény felett. A HMKE rendszerekre nem. És még sorolhatnám a csúsztatásokat a lobbisták előadásában.
-Most lekapcsoltam a napelem rendszeremet, hogy ne legyen annyi feleslegem, ha nem kell senkinek normális átvételi áron. Majd nyáron 2 hónapot kikapcsolom a rendszeremet.
2019-03-05
07:42:51
Előzmény: sándor #52518#52519
Szia Sándor!
Pedig direkt úgy választottam a megosztó oldalt, hogy előtte leellenőriztem. Sajnos ma már ott tartunk, hogy bizonyos programok szándékosan veszélyesnek jelölnek oldalakat, csak hogy tölts le virusvédelmi programot. Ha van google fiókod, a google-drive-ba fel lehet tölteni, és onnan meg lehet osztani.

"Ez a kapcsolgatás betudható a mai szuper napelemes termelés esti leállásának, mivel a hálózati feszültség rögtön megemelkedett 7-8 Volttal."
Ez a mondatod kicsit paradoxnak tűnik, mivel a napelemek nem fogyasztók, ráadásul nem is egyik pillanatról a másikra kapcsolnak le, hanem folyamatosan csökkentik a termelésüket egészen nulláig. A 7-8 voltos ugrás inkább annak tudható be, hogy átkapcsolják a rendszert egy magasabb feszültségű hálózatra.
2019-03-05
01:51:43
Előzmény: BJaca #52514#52518
Szia Bjaca!
Valóban arra voltam kíváncsi, hogy mit is mutathat. A mintavételezés az secundumonként 7-8 minta, de a dinamika, a tartósabb dinamika látszik.

Ma sikerült elcsípnem egy esti, helyesebben naplementkori hálózati kapcsolást. Ott kattogott mellettem a relé, miközben a feszültség 102 V-ra esett az adatgyűjtő szerint. Ennek a jeléből sem derülne ki, hogy pontosan mikor történt az eset. A hálózati kapcsolások nem csak a szolgáltatónk felügyelete alatt álló rendszereknél, fogadó állomásoknál történnek, hanem olyan távol is, hogy a szolgáltató is csak utólag értesül róla.
Ráadásul olyan rövid volt az általam hallható kattogás valós ideje, hogy nem érte el a szünetmentesek megszólási értékét.

Ez a kapcsolgatás betudható a mai szuper napelemes termelés esti leállásának, mivel a hálózati feszültség rögtön megemelkedett 7-8 Volttal.

A rögzítéssel megvárom a fiam. A telefonom felülbírálta az általad megadott címet. Mivel együtt fut a számítógépemmel, így azonnal veszélyesnek minősítette a webhelyet és letiltotta kapcsolatot, törölte a már áttöltésre kijelölt állományt is.
Ez nem újdonság, lassan kezdem megszokni. A héten, a Samsung által korábban a kérésem nélkül feltelepített QR+vonalkód olvasót frissítette már vagy harmadszor. Egy nap múlva kiírta, hogy a legutolsó frissítésben veszélyes hiba volt, ezért visszaállíthatatlanul törölte a teljes appot. (android 8.1.0 ??!!)
Új hangképet bármikor tudok csinálni. Hogy, le tudom e menteni, az kérdéses, mert a szerkesztésen kívül nem igen látok más megosztási lehetőséget. Hogy az asztali gép le tudná e menteni, nem tudom. Legfeljebb lefotózom egy másik telefonnal, de azzal nem megyünk semmire.
Az áram és feszültség max-min lassan tisztázódik, de ilyen felbontásban a freki változással a hangfelvétel sem tud mit kezdeni.
2019-03-05
01:18:57
Előzmény: takyka #52515#52517
takyka,

A cikkek, tanulmányok döntéshozókra irányuló célzottsága nagyon is kimutatható. Viszont, azok az egyetemi diplomamunkák, tanulmányok, védések, közös munkák külföldi intézetekkel, amelyekhez a felhasznált irodalmak listájából egyértelműen látható, hogy, nagy valószínűséggel nem a pillanatnyi hazai döntéshozók érdekeit szolgálják. Legalább is nagyon kicsi az esélye.
Amilyen gyorsan nálunk a döntéshozók váltogatják egymást, addig egyetlen komoly tanulmány sem készülhetne el.
A közelmúltban volt Erdélyben egy energia konferencia, ahol sok más mellett elhangzott az az ott bizonyított állítás, hogy a villanyhajtású autók egyáltalán nem környezetbarátok. Akkor lennének azok, amennyiben a hajtásukhoz felhasznált villamosenergia kevesebb mint 5%-a származna hagyományos erőművekből.
Volt piszkos nagy felháborodás, de senki sem tudta a román-magyar kutatók állításait megcáfolni.
Ennyit az érdekeltségekről... Azért mentek az okosok (természetesen nem mindenki!) oda, hogy alá smúzoljanak a pénzforrás érdekeinek. Erre néhány szaki belerondít a szépen felépített elméletbe.

Leírtam, hogy a kisfeszültségű hálózatoknak mit jelent a HMKE. Eddig, addig, amíg az ország vezetésének érdekében állt, ösztönözték az elterjesztést, a veszteségeket a multi szolgáltatók nyakába varrták.
De, hogy tisztában voltak a HMKE-k okozta problémákkal, az abból derül ki egyértelműen, hogy a "gumi" rendeletet 2016, ha jól emlékszem májusában hozták. Akármilyen gyors is a döntéshozó apparátus, akkor is kellett legalább egy év az előkészítéshez. Mennyi HMKE lehetett 2015-ben, hogy már azokból előre láthatták a problémás jövőt? Kivárták, hogy sokan ugorjanak bele, majd most bevezetik a szigorításokat. Ügyes, de teljesen politika-szerű megoldás.
Szerintem kell a hely a kisközösségi, nevezzük "nagytetős" alkalmazásoknak. Mivel ezek úgy is az állam tulajdonai, az állam kezelésében vannak, ezért az ő veszteségeiket nyelik le inkább, mint a HMKE-kat. Ne legyen igazam, de ez nagyon életszerű a kisfeszültségű hálózatok szintjén.

Ami a nagy naperőmű telepeket illeti, ügyesen el van terelve a hozzá nem értő közönség figyelme.
Ezek az erőművek a magasfeszültségű országos hálózatra csatlakoznak. Az erőművek teljesítménye olyan kicsi a hálózatokhoz viszonyítva, hogy ott sokkal kisebb problémát okoznak, mint a kisfeszültségű városi hálózatnak a HMKE-k. Ezért tudják őket befogadni, meg azért is, mert egy koncentrált helyen sokkal jobban számításba vehető a termelés tervezése (időjárás), mint a szétszórt HMKE-knél.
Ráadásul ezeknél már megéri tárolókat is beépíteni. Igaz, hogy ennek az áramnak az ára jóval magasabb lesz, mint tároló nélkül, de még mindig sokkal olcsóbb, mint erőműveket "ugráltatni".
Tehát, ha oda-vissza kellene energiát áramoltatgatni, akkor józan szakember nem a pár KW-os HMKE-t választaná alanynak. Sokkal gazdaságosabb a pár száz erőmű teleppel foglalkozni, mint a kiszámíthatatlanul szétszórt kicsi HMKE-kel.
Egyébként a Siemens már cseréli Németországban a régi lakossági trafókat okos trafókra. Nagyjából annyit tud, mint egy inverter, csak más úton éri el a célt. A rendszerirányítási informatikát finomították (meg a trafó építését is) olyan mértékűre, hogy ez lehessen még sok évig a megoldás. Persze ehhez kellenek a házakhoz épített tárolók, a villanyautók tárolóként használata, és még több más apróság.
Hálózatokat átépíteni a Németeknek sincs pénzük, ezért "szeletelgetik, aprózzák" a megoldásokat.

Ha bejönnek a HMKE szigorítások.
Te otthon vagy a tárolók méretezésében technikailag és gazdaságilag is.
Nézzük át, hogy milyen szigorítási variációk jöhetnek az egyszerűtől a komplikáltabbakig.

-Semmiből megoldható a kitáplálás korlátozása. He ez történik, akkor pont a legnagyobb termelés idején kell kizárni sok HMKE-t. Nem lesz szaldó. Ha hasznosítani akarja a tulaj a tetőjét, akkor mindent a legnagyobb besugárzás idejére kell időzítenie. Abszurdom, de hamarabb kell elkezdeni mosogatni, mint főzni. A déli melegben kell öntözni a kertet. Otthon maradni és autót tölteni...
Egyetlen értelmes felhasználás marad, a klímás lakáshűtés.

-Szükségük van a HMKE kitermelésére, de nem bírja el a hálózat, hogy minden HMKE-s egyszerre kezdjen el fűteni a szaldójából. Ez lenne vételezési korlátozás. Vissza vehetnéd az egész évi szaldódat, de csak apródonként és nem feltétlenül a kemény téli hónapokban, korlátozott napi teljesítmény (villamos munka) adagokban. Amit nem vennél ki például a melegebb időszakokban, azt télen sem kapnád meg pluszban, tehát elveszne.
A megoldás műszakilag nem probléma.

-Csak akkor tölthetnéd otthon az autódat (erre is vannak célzások és külföldi példák), ha belemennél abba, hogy az éppen használaton kívüli autód, legyen az otthon a garázsban, vagy a munkahelyed előtt, árúháznál a parkolóban, állandóan az intelligens töltőre van csatlakoztatva. Te adsz tároló kapacitást (meg pontos napi útvonal tervet, mint Finnországban), és cserébe mindig lesz foglalt helyed a rendszerre csatlakozni. Korlátozás nélkül átveszik a kitermelésedet, cserébe mindig a következő útra feltankolt lesz az autód. Az általad termelt áramnak nem lesz ára, de te a rendszeren kívül levőknél olcsóbb áron autózhatsz és működtetheted a háztartásodat. Valamit valamiért.
Ez a megoldás már működik, és talán ez pillanatnyilag a legolcsóbb és a leg gazdaságosabb is.
Igaz, a "pórázra kötést" önként kell elviselned cserébe az olcsóbb tankolásért. Ha borítod a saját magad megadta napi menetrendet, akkor is lesz napelemes áramod, de mondjuk háromszoros áron.

-Vagy belemégy az otthoni tárolásba, lenyeled a lehetetlen megtérülési időt. Ez sem lenne az ördögtől való, hiszen az az autó, amit napárammal kívánsz működtetni, egy év alatt többet veszítene az árából, mint amennyit a saját tárolón buknál egy év alatt.
Elismerem, hogy a két bukta együtt már elkeserítene, de, hogy nem vágna a falhoz, az biztos. Ezt nem úgy mondom, hogy a zsebedben vájkálnék, de az autó értékvesztésével ma is tisztában van mindenki, mégis veszik mint a cukrot.
Ha csak a kicsit kibővített fél évig önellátó lennél, az már valamelyest kárpótolna a tároló meg nem térüléséért.
Van még egy olyan érvem, amivel valószínűleg nem találkoztál. Télen is kellene tankolni a villanyos autót. Ha a téli tankolásért piaci árat kell fizetned, akkor máris felértékelődik a nyári önellátásod.
A napfényes Kaliforniában a nyári villanyos tankolás ára pontosan megegyezik a benzines tankolás megtett útra vonatkoztatott árával. Ott, ahol állandóan nyár van.
Nálunk tuti, hogy téli villanybenzin ára olyan magas lesz, hogy máris megérte legalább nyáron önellátónak lenni. Különösen akkor, ha mint szigorúan szabálykövető és betartó "csapattag" kedvezményesebb árú áramot kapsz mindenhez, mint a nem csapat tagok.


Gondolom ennyiből is látható, hogy sok érv szól a házi tárolás, az önellátás mellett.
Ha valaki a bemondásra bio-nak mondott gyümölcsért hajlandó a dupláját fizetni, akkor a biztosan saját, de háromszoros árért megtermelt gyümölcsét sem véletlenül értékeli megfizethetőnek.


Még egyet a végére.
A hálózatokat úgy képzeld el, mint a test érrendszerét. A tényleges munkához energiát szállító hajszálér rendszert nem sokra értékeljük, pedig!
Elég egy szerencsétlenül megfogott valami és pattan a hajszálér. A következményét mindenki ismerheti. Szinte lebénul a fájdalomtól, feldagad a testrész, korlátozza a mozgást, és nagyon lassan gyógyul. Ha meg esetleg sz agyban, az idegegkben történik...
A hálózatok szaporodása, fejlődése hasonló az izmokhoz.
Csak úgy nem lesz erősebb izom akármennyit badizzon is valaki. Ahhoz, hogy növekedjen az izomtömeg és erősebb legyen a test, az edzés során izom rostocskák milliárdjainak kell elszakadni, hogy a szakadás helyét egy erősebb áthidaló új izom darabbal pótolja a test. A következő edzéskor már ez az új izom szakad és majd építődik újra az áthidalás. Így nő az izomtömeg, így alakul a test alakja, növekszik a teljesítménye.
Amikor a villamos hálózatok elérték a terhelhetőségük határát, akkor több helyen szétszakítják őket. A szakítás helyéhez vagy odaviszik a KÖF hálózatot, illetve ha már ott is van, akkor feltesznek egy új, de kis teljesítményű transzformátort. Ez így megy mindaddig, amíg még gazdaságosabb egy új kis transzformátort beépíteni, mint a teljes városrészt újra méretezni, átépíteni. Ezért látható sok amerikai filmen, hogy káosz van a villany oszlopokon. Felül megy a KÖF hálózat, alatta a kisfeszültségű, közben egy-egy oszlopon akár több, a mi szokásainkhoz mérten nagyon kicsi trafódoboz van szerelve. Ezek a trafók csak egy-egy nagyobb fogyasztású ház energia ellátását biztosítják olyan keresztmetszeteken, mint nálunk a hálózati keresztmetszet.
Ez a hálózatfejlesztés utolsó fázisa, amit csak a teljes újraépítés követhet, különben összeomlás lesz a vége.
villam64Válasz erre
2019-03-04
08:46:49
Előzmény: takyka #52515#52516
2018-as termelés alakulása. Nagyon elenyésző a napenergia aránya. 2019-ben akár meg is háromszorozódhat, mert nem nehéz azt ilyen alacsony szintről megemelni. Olyan, mint az elektromos autózást mo-on. Az egyet nagyon könnyű megduplázni.
www.mavir.hu/documents/10258/229275463/El%C5%91zetes+Termel%C3%A9smegoszl%C3%A1s++2018+MavirHonlapra+HU+20190131.pdf/c7c5165f-9332-ddc1-93d9-f0bef4b08a3d
www.mavir.hu/documents/10258/15461/Forr%C3%A1selemz%C3%A9s_2018_IG.pdf/fc043982-a8ea-e49f-6061-418b254a6391
--"Energiapolitikai szándék szerint a húszas évek második felében várhatóan két nagy (egyenként 1262 MW-os) teljesítőképességű nukleáris alaperőművi egység kerülhet üzembe. Ezzel együtt a rendszerben megjelenő legnagyobb blokkméret is növekszik, ennek következtében az előírásoknak megfelelő mennyiségű tartalék mértéke is megnő. A rendelkezésre álló tartalék biztosítása feltételezhetően csak regionális tartalékpiaci együttműködések keretében lesz biztosítható, hazai források hiányában. Erőműlétesítési engedéllyel, csatlakozási szerződéssel rendelkező – és létesítési szándékaikat Igénybejelentő nyilatkozatban 2018.január 31-ig visszaigazolt – erőművek megvalósulásuk esetén 5500 MW-nyi új erőművi teljesítőképességet jelenthetnek 2033-ig. Ezen befektetők jelzései alapján elvileg közel 3000 MW új kondenzációs CCGT épülhetne az elkövetkezendő tíz év során (optimista forrásoldalú változat), amit az atomerőművi blokkok követhetnek a húszas évek második felében. A megújuló energiaforrások elterjedését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jelzései alapján – megfelelve az EU felé tett kötelezettségvállalásnak – vettük figyelembe. A kiserőmű-létesítések ugyan tovább folytatódhatnak, de a fő részarányt képviselő szélerőművek és a hőellátáshoz kötött működésű biomassza-tüzelésű erőművek teljesítőképesség-értéke továbbra is igen mérsékelten jelenik meg az elemzésben. Az időjárásfüggő megújuló erőművek beépített teljesítőképessége a 2033-as sarokévre 3500-6000 MW közötti értékekkel lett figyelembe véve a különböző forgatókönyvekben. Az erőműves hőkiadás tekintetében csökkenés várható a takarékossági, hatékonyságnövelési és intenzitáscsökkentési elképzeléseknek megfelelően. Az energetikai hatásfok elsősorban az alkalmazott termelési technológiáktól és a hőkiadás mértékétől függ, de rendszerszinten mindenképpen javulás várható."--

A 3500 MW alulbecsült érték. A 6000 MW a minimum. Kiemelendő még, hogy plusz tartalékot kell képezni a nagyobb paksi blokkok miatt. 210 MWh-ával nagyobb volt a fogyasztás idén januárban, mint tavaly. Ha lenne napenergia kapacitás, akkor csökkent volna. www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kina-atomernergia-paks_ii-rezsicsokkentes-merre-tartunk.679501.html
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva