| Homline Forum => Fűtés => Padlófűtés | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 next » |
villam64(2032 posts so far) 2009-11-06 22:31:07 |
|---|
| Rike Még nem ismerem, hogyan találom meg az összes hozzászólásodat. Ha levonom a meleg vizet és a főzést, akkor 1700 m3 a fűtés, és hány m2-re?link |
Rike(193 posts so far) 2009-11-06 22:12:06 |
|---|
| robert,pali: Ma este a kazán leállása után kb-1 órával a parketta hőmérséklete 26,5 C-volt(szoba levegő hőm.20,3 C)a parketta alá viszont nem fértem be.Értem,hogy mire gondoltál-ez akkor lenne igaz ha a parkettás helyiségekbe az előre menő fűtéscsapok teljesen nyitva lennének,nem pedig kb 1/4 keresztmetszetre. éves gázfogyasztások:2003-2246 M3 ,2004-2144 M3,2005-2006-együtt 4309 M3(így tudtam csak elő venni a szolgáltató lapjáról),2007-2201 M3 ,2008-2180 M3. üdv! link |
robert(3966 posts so far) 2009-11-06 12:46:52 |
|---|
| Rike, Azt írod, hogy 40-43 fokos a fűtővized. A parketta felülete 30 fokos. Az alsó oldalán mekkora a hőmérséklet? link |
pali(112 posts so far) 2009-11-06 08:50:50 |
|---|
| Szia Rike! Mindezt hány m3 gázzal éred el, éves szinten? Minden évben mért adatokat írnál, hogy összehasinlítsam a mienkkel? Üdv: Palilink |
Rike(193 posts so far) 2009-11-06 00:17:41 |
|---|
| atisch: Saját tapasztalataimat megpróbálom összegezni.2000-ben épít- keztünk ,a falak Porotherm 38NF téglából készültek(nincs hőszigetelve),Nafa és Velux hőszigetelt ablakok vannak beépítve.Tetőtér 10cm kőzetgyapottal van szigetelve.Csak padlófűtés van,20x2-es padlófűtés cső lett letekerve kb 900m,15cm-es távolságra,a fürdőben kb 10-12cm-re de a sarokkád alatt is(nem diffúzió mentes),mert az akkor arany árban volt.Minden helyiség külön főtéskör, a nappali 2.Egyszerűségre törekedtünk,nincs külső hőcserélő ,direktbe megy a Saunier Duval Thema 23E kombi gázkazánról 40-43C víz hőmérséklettel.A tetőtérben ,hálószobákban laminált parketta van kb,45nm ,ami igaz,hogy nehezebben melegszik át,de egyenletesebb a hőleadása,földszinten a szobában szőnyegpadló van kb 12nm(ezt nem ajánlom,mert nagyon leszigetel,idővel ide is parketta lesz)a többi helyiség kb70nm kerámia burkolat.A hőfokszabályzás is az egyszerűség jegyében,minden fűtéskör 2db golyóscsappal van ellátva,csak a tetőtérben volt szükség a csapok beállítására,hogy a hálók 20C-körül legyenek.Földszinten 22-23C tartjuk,a legnagyobb hidegekben is,-tehát elég a padlófűtés.A födémen 4cm ,a földszinten pedig 5cm lépésálló hungarocell szigetelés van a fűtéscsövek alatt.Szőnyeg nálunk is van a nappaliban kb 2,5nm.Laminált parkettát lehet venni padlófűtéshez(a dobozon is jelölve van)akkoriban 30% körüli volt a többlet költsége,most már biztosan nagyobb a választék és árban sem lehet akkora különbség.Amúgy nem 40C-kell bírnia,mert ha betartjuk az egészséges padló hőmérsékletet,akkor az max 30C.Az idén bővitettük a rendszert napkollektorokkal,de azt majd egy másik alkalommal.Remélem segítettem elindulni a helyes irányba. üdv!link |
monolit(765 posts so far) 2009-11-06 00:02:02 |
|---|
| atisch Miért ragaszkodtok a parkettához? Hiba esetén nehezen cserélhető, kényesebb mint a kő. A vizet nemigazán szereti, kivétel a bambusz. Árban sem olcsóbb. Sok épületben megfordultam már, és ahol kő hejett más megoldást alkalmaztak, nem igazán vált be. Az egyik ismerősöm parafáztatott, amiből minőségi követ vehetett volna. Már felkopott,két hejen teljes cserére szorul, a többit lakkoztatni kell. Még nincsen 1 éves! Nem lebeszélni szeretnélek, csak kiváncsi vagyok. Ugyanúgy mint arra, miért burkoltatnak egyesek gipszből készült műkővel, amikor sokkal hosszabb élettartamu természetes követ vehetnének az árán, holott ugyanazt utánozták le vele, mármint a természetes követ. Másik házban minden kövezett, csak a bejárati szélfogó parkettázott. Földszintes kertesházban, ahol van bőven homok a parkettára.(???) Több csövet nem tudsz belerakni, mivel adott cső hosszt építhetsz csak be az ellenállása miatt, valamint fizikailag sem tudod elhejezni. 10 cm a min. osztás, de már ezt is problémás hajlítani. Nagyobb csőátmérő járhatóbb út lenne. link |
atisch(33 posts so far) 2009-11-05 23:48:18 |
|---|
| Köszi a válaszokat! Igazából mi csak alacsony hömérsékletü fütésben gondolkodunk. Több embertöl hallottam akinek csak ez van és nem panaszkodnak ,h hideg lenne a lakásban. Mivel új építésü a ház jó szigeteléssel (fal: 30-as porotherm+ 10 cm eps, födém: pth+20 cm eps),gondolom nem lehet gond. Sajnos a parkettától tartok egy kicsit, mert nem tudom hogyan birják a höt, attol függetlenül ,h több gyártó álltal vannak padlófütésallóak. Ezért gondoltam, ha talan mondjuk pár méter csövel többet raknánk bele akkor elég meleg lenne a lakásban,még ha csak 35 fokos lenne az elöremenö,vagy nem? Csatolok egy alaprajzot , tudnátok segíteni a körök kiszámolásaban? link |
monolit(765 posts so far) 2009-11-05 22:48:17 |
|---|
| Én az "átmeneti időszakban" alatt az enyhe hideget értettem. Nálam is a hálókban vannak a radiátorok és a fürdőkben a törölköző szárító radiátorok. A padlót nehezen fűtöd fel, de gyors, rövid ideig tartó (fürdés)fűtésre lenne szükséged. A többi helyiséget nem akarod felfűteni, mert napközben a nap felmelegíti. Ha akarod, csak a fürdőt fűtöd. Így gondoltam. Valószínüleg te pont fordítva, a télből kimenvén.link |
monolit(765 posts so far) 2009-11-05 22:41:00 |
|---|
| Robert "Bocs, úgy értettem, hogy a padlófűtést kötik a törölközőszárító visszatérőjére." Ezt most én nem értem. Miért a visszatérőre?link |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-05 22:38:54 |
|---|
| monolit: ezt cafolom: mi az atmeneti idoszakban a radiatorokat lekapcsoltuk (hozzateszem: halokban vannak radiatorok) es csak padlofutes! amikor mar huvosebbek voltak az estek jolesett a langyos padlon maszkalni, de futeni meg nem volt szukseges! napi 1-2 keve rozse eleg volt.link |
monolit(765 posts so far) 2009-11-05 22:33:40 |
|---|
| atish Amit a fiúk már tudnak, csak elfelejtették bővebben kifejteni :). A padlófűtés adjon egy alapfűtést, mivel nehézkesen szabályozható.Ezt radiátorokkal lehet pótolni, mivel könnyen szabályozhatók akár szobánként radiátor termosztátokkal. A helyiség termosztátok legalább egyike legyen heti programozható. Ha már mindkét rendszert kiépíted válaszd ketté őket, külön külön lehessen őket szabályozni a két termosztáttal. Sokféle képen tudod őket így variálni.Gondolj arra, az átmeneti időszakban kisebb fűtéssel is beérnéd, de azt a padlóval nem tudod jól megvalósítani. link |
robert(3966 posts so far) 2009-11-05 11:24:17 |
|---|
| zsezse, atish, Bocs, úgy értettem, hogy a padlófűtést kötik a törölközőszárító visszatérőjére. Ha van radiátor fűtés is, akkor persze a radiátoros körre kellene kötni.link |
zsezse(982 posts so far) 2009-11-05 10:38:44 |
|---|
| robert: a torolkozoszaritonak azert magasabb hofok kellene, nem? mi a radiatoros korbol taplaljuk, de bajban lennek, ha csak 30 par fokos viz menne bele, nem sokat erne ugy. nem?link |
robert(3966 posts so far) 2009-11-05 09:24:12 |
|---|
| atish, 1, mennyi lehet a max előremenő ,hogy a parketta ne károsodjon? R: Ez a parketta tulajdonságaitól függ. Ezt az infót a barkácsáruházakban kapható akciós laminált parkettákról soha nem fogod megtudni. Olyan gyártót kell keresni, aki vállalja, hogy tartósan 35-40 fokos padlóhőmérsékletet elvisel a terméke. 2, milyen távolságban kell egymástól a csöveket fektetni, ugy hogy kellemes meleg legyen a lakásban? R: A padlófűtés méretezése a ház hőtechnikai tulajdonságainak a függvénye. Általában a padlófűtés önmagában nem elég, a hőmérséklete pedig nem növelhető az egészségügyi szint fölé. 3, a fürdőben szeretnénk törülközőszárítós radiátort , ezt rá lehet kötni a padlófűtés körre? R: A visszatérő ágra szokták rákötni. 4, hogyan tudom a szobákban szabályozni a hőmérsékletet? R: Helységenként külön kört kell kialakítani. A csövek az osztó-gyűjtőtől indulnak, és oda térnek vissza. Olyat kell beépíteni, ami alkalmas a szabályozó szelepek fogadására, a helységekben pedig a szelepeket vezérlő termosztátokat kell felszerelni. 5, ha a nappaliban lerakunk egy 2x2m-es szőnyeget, ez mennyire fogja fel a hőt? R: Attól függ.... milyen a szőnyeg, és milyen hőmérsékletű a padló... stb Padlófűtés mellett nem szokás szőnyeget (parkettát sem) használni. link |
atisch(33 posts so far) 2009-11-05 00:09:51 |
|---|
| Sziasztok! Segítségeteket szeretném kérni. Most építkezünk és a házban csak padlófütést szeretnenk , de a legtöbb helységben laminat parketta lesz. Namost lenne pár kérdésem. 1, mennyi lehet a max elöremenö ,hogy a parketta ne károsodjon? 2, milyen távolságban kell egymastol a csöveket fektetni, ugy hogy kellemes meleg legyen a lakásban? 3, a fürdöben szeretnenk törülközöszárítós radiátort , ezt rá lehet kötni a padlófütés körre? 4, hogyan tudom a szobakban szabályozni a hömérsékletet? 5, ha a nappaliban lerakunk egy 2x2m-es szönyeget, ez mennyire fogja fel a höt? Válaszotokat elöre is köszönöm. Atischlink |
sándor(1043 posts so far) 2009-10-30 00:41:38 |
|---|
| zsezse! A régi favázas német házaknál az építészmester (ács) minden szintre, és a szintek közötti lépcsõ szakaszokba direkt beépített egy egy, egymástól eltérõen nyikorgó, kopogó, de inkább recsegõ lépcsõfokot. Ez akkoriban céhes elõírás volt. A célja, hogy ajtó nyitás nélkül lehessen ellenõrizni a ház forgalmát. Mindenki alatt másként recsegett az adott lépcsõfok, ráadásul minden fordulóban máshová volt beépítve. De azért ha valaki titokban akart hazajutni, hogy a szomszédok ne vegyék észre, akkor tudta, hogy melyik lépcsõ recseg és azt hogyan kell átlépni, hogy ne recsegjen. A hang eleinte kellemetlen volt. De ezek a házak mindig mozognak, recsegnek, sóhajtanak. Rövid idõ alatt megszoktuk, és azonnal feltünt, ha idegen mozgott a lépcsõházban. Ez volt a riasztó berendezés többszáz évvel ezelõttrõl. Nem igényelt plusz költséget, energiát, vezetéket, elõfizetést, és csak az ottlakók tudták kikapcsolni. A legkülönösebb (ebbõl csak keveset láttam) az volt, ahol a lépcsõt alulról beborították deszkával. Nagy távolság volt a lépcsõ belsõ sarka és a borítás között. Az így kialakított zárt, felfelé emelkedõ légcsatornában vezették fel a pice "meleg" levegõjét a padlásra. Gyakorlatilag a lépcsõ fûtötte a lécsõházat, mert a házakban egyébként kutya hideg volt. Max este gyújtottak be fûtés céljából, és akkor is csak a nappaliban. Szóval nem ez a követendõ példa, csak az ötleted nyomán jutott az eszembe a régi emlékek közül. link |
zsezse(982 posts so far) 2009-10-29 23:06:25 |
|---|
| robert: igen, ez a 3. opcio. meg keresem a legmegfelelobbet, nem zartam ki ezt sem.link |
robert(3966 posts so far) 2009-10-29 22:33:06 |
|---|
| zsezse, Szerintem famunkával is eltüntethető a porfogó. Tömör lépcsőfokok és homloklapok és oldalak kellenek. Az egész szerkezetet a szuterén oldalon szigetelni lehet. link |
monolit(765 posts so far) 2009-10-29 22:12:34 |
|---|
| "o azt javasolta, hogy siman a mostani sikkal parhuzamosan tegyem a csoveket, igy ugyan vastagabb betont kell atmelegiteni, de tovabb is tart majd." A javaslata jó, egyszerű kivitelezni, a betonozásnál sem akadályozza őket. A fokokat fűteni körülményesebb.link |
zsezse(982 posts so far) 2009-10-29 21:38:48 |
|---|
| hello egy ujabb feladat var ram, aminek a megoldasaban a segitsegeteket szeretnem kerni. a hazunk kozepen van a szuterin lejaro es a padlas feljaro lepcso. a szuterin fele zart, felfele nyitott. sajnos iszonyatos porfogo ezekkel a lamberiakkal, nagyon nehez takaritani, ezmiatt elhataroztuk, hogy korszerusitjuk. a kovetkezo otletek merultek eddig fel: 1) beton lepcso + szonyegpadlo - felo, hogy a szonyegpadlo hamar el fog kopni ott, ahol jarunk rajta 2) beton lepcso + burkololap + padlofutes 3) zart fa lepcso - nyikorog, dobog. a 2) es ponttal kapcsolatban: a komuvesem szerint nem lenne rossz otlet, ha ezt az egeszet at tudnam melegiteni, mert a haz kozepen mint egy nagy radiator nyomna a meleget (most inkabb a hideget nyomja az also szint felol) hogyan lenne erdemes megcsinalni ennek a rabetonozott lepcsonek a becsovezeset? o azt javasolta, hogy siman a mostani sikkal parhuzamosan tegyem a csoveket, igy ugyan vastagabb betont kell atmelegiteni, de tovabb is tart majd. en inkabb a lepcso fokokat futenem csak, de nincs otletem meg, hogyan lenne erdemes es mivel becsovezni. ezt valoszinuleg nem en fogom megcsinalni, de szeretnek kepbe kerulni addigra. van otletetek? Click to enlargen link |
zsezse(982 posts so far) 2009-10-25 09:50:25 |
|---|
| monolit: "Klassz a rendszerrajzod! Te készítetted?" koszonom. egy resze mar adott volt, de az ESBE-t, puffert, HMV hocserelot, es a szolar cuccokat mar en rajzoltam es epitettem bele, illetve at kellett alakitanom, hogy tobb hoforrassal is tudjak futeni (visszacsapo szelepek, szivattyuk akkor mar megragadom az alkalmat: ezuton is koszonom a forum osszes tagjanak, aki tanacsaival segitett es iranyt mutatott! Kulon koszonet Sandornak es Robertnek, mert talan ok olvastak vegig a legtobbszor a mellekvaganyokat;) "Mikor fogod a radiátoros rendszert elzárhatóvá tenni? Hogyan akarod használni?" ezen meg nem gondolkodtam, a jovo titka. elvileg egy magnesszeleppel olcson megoldhato, es nem igenyel +1 szivattyu. "Nálam a sorrend a következő a külső hőmérséklet csökkenésével :). - semmi fűtés (kizárólag benapozás, akár a 24 fokot is elérheti)napos időben - kandalló használat (nappalit konyhát, dolgozót, fürdőt, 1 hálót kifűt) - Radiátoros kör beindítása (a hálókat és a fürdőket fűti) - padlófűtés elindítása (mindenhol van, kövezettek a hálók is) - a vezetékezés kiépítve a napkollektorhoz :) " kandallom nem leven en a padlofutest inditom eloszor. ennek az az oka, hogy a csalad imad mezitlab jarkalni, alvaskor viszont hidegebbet igenyel, es a radiatorok jellemzoen a halokban vannak. ott meg nem kell futeni az atmeneti idoben. "Teljesen összevissza, keverten is tudom őket így gazdaságosan üzemeltetni :). " eredeti terveim nekem is igy szoltak, de akkor nem volt ra piizmag. szepen lassan. link |
monolit(765 posts so far) 2009-10-25 08:21:36 |
|---|
| Szörnyen hasonlatosak a dolgok :))). Ha nem is ugyanaz a csapat,biztosan ugyanott tanulták a szakmát :)). Hol is laksz? Klassz a rendszerrajzod! Te készítetted? Mikor fogod a radiátoros rendszert elzárhatóvá tenni? Hogyan akarod használni? Nálam a sorrend a következő a külső hőmérséklet csökkenésével :). - semmi fűtés (kizárólag benapozás, akár a 24 fokot is elérheti)napos időben - kandalló használat (nappalit konyhát, dolgozót, fürdőt, 1 hálót kifűt) - Radiátoros kör beindítása (a hálókat és a fürdőket fűti) - padlófűtés elindítása (mindenhol van, kövezettek a hálók is) - a vezetékezés kiépítve a napkollektorhoz :) Teljesen összevissza, keverten is tudom őket így gazdaságosan üzemeltetni :). Tegnap nem fűtöttem semmit, 21,6 C van a dolgozóban,22 C a nappaliban, de én nekem kevés :( . Ha egyszer eladom és aki bírja a 18 C fokot, az jól jár :)).link |
zsezse(982 posts so far) 2009-10-25 01:25:21 |
|---|
| monolit: elkepzelheto, hogy a te mestereid voltak itt, mert erdekes dolgokat muveltek:))))) pl forditva kotottek be a hocserelot, a visszaterovel melegitettem a HMV met:)))))) csodalkoztak, hogy alig melegszik. hurkot csinaltak a szivattyu kor, es amikor szoltam nekik, akkor sem ertettek, mi a gond, csak hosszas magyarazkodas utan. a kedvenc sztorym: En: "te, ez az ag itt mire szolgal?" Mester: "Nem tudom" En: "nem tudod? hat te kototted be, nem?" M: "Igen en kotottem be reggel, de mar nem tudom, miert.. biztos van valami funkcioja, ha bekotottem" na, ez volt a hurok:)))))))) mi flexibilis ragasztoval raktuk le a lapokat, es a szegelyeket kiveve nem volt tavaly pattogas - mert hat a burkolo nem sziloval, hanem fugazoval fugazta a sarkokat:)))))) ki is pattogott mind. majd leszilozom iden, ha kipattogott az osszes:) az idei ev egy ujabb tanulo ev, a pufferrol futeni teljesen mas, mint direktben. iden mar en is meg tudom oldani ezt, hogy ejjel futse fel lassan a padlot. egyebkent nem biztos, hogy annyira meleg viz megy a padloba indulaskor, hiszen azert a 20 fokos kezdo homersekletet mondjuk a 60 fokos eloremeno 40 fokra melegiti fel kb... persze, ha 90 fokos pufferrol inditom a padlofutest, akkor a helyzet mas lesz: akkor mondjuk 55 fokig is felmehet az eloremeno. de talan meg az sem sok. amint melegszik a visszatero, akkor pedig fokozatosan zar el a termofej. a grafikonok tanusaga szerint max ~45-48 fok megy a padloba indulaskor, majd erosen csokken. szerintem ez igy rendben van, ugyhogy ezt meg nem rovom fel a mestereknek. link |
monolit(765 posts so far) 2009-10-24 10:44:51 |
|---|
| Isten hozott, Rike! :)link |
Rike(193 posts so far) 2009-10-23 21:08:45 |
|---|
| Sziasztok! Eddig csak olvasgattam a fórumot,mivel a padlófűtésünk mellé most építettünk napkollektoros(HMV,fűtésrásegítés)rendszert gondoltam a két témába bekapcsolódom.Egyébként én is úgy gondolom,hogy a 40-43 fokos előremenő a jó(nálunk 2000-óta hibátlan,és elég)pedig csak padlófűtés van. link |
| Homline Forum => Fűtés => Padlófűtés | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 next » |