English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-05-24
09:27:34
Előzmény: gpeter #29726#29728
gpeter,

A páraáteresztő fóliákkal szemben valóban fenntartásaim vannak. Ha elelvasod az előzményeket, láthatod itt is "szelíd erőszak" hatására rajzoltam be, mert ez egy kényszermegoldás abban az esetben, amikor a tulaj meg akar oldani valamit (hőszigetelés), úgy, hogy kihagy egy rendkívül lényeges szerkezeti elemet (tetőfólia). A tetőfólia korrekt elhelyezése a cserép és cseréplécek bontásával lenne csak megoldható, ehhez keveseknek fűlik a foga.
Egyébként a citált hozzászólásban, és nálad is - köszönhetően a térdfalnak és a mennyezetnek - aránylag rövid szakaszról van szó.


A "kék" fóliával semmi esetre sem ajánlatos a gerendát beburkolni, mert a száradást akadályozná.

A szakszerűen befújt szigetelés biztosan jó lenne, ha belefér a büdzsébe.

2012-05-24
08:11:56
Előzmény: robert #29723#29726
robert,

http://biosolar.hu/forum/show/26738#26738 itt írtad hogy páraáteresztő fóliákkal szemben fenntartásaid vannak, akkor mit lenne érdemes betenni?Itt a "kék" fóliát darabolni kellene vagy beburkolható a szarufa?

Illetve mi a véleményed ha az itt lévő kőzetgyapot helyett befújt(isocell) szigetelést tennék, tetetnék. (természetesen kialakitva a megfelelő rétegrendet)
2012-05-24
07:30:37
Előzmény: gpeter #29708#29723
gpeter,

Én lenyelném a békát. A gerenda-közöket kitölteném, ehhez a deszkázatot fel kellene szedni, majd laza járófelületként visszarakni a hőszigetelés fölé (rétegrend!).

A csomópontoknál, mint például a vízszintes gerenda és a térdfal különösen ügyelni kell arra, hogy hőhíd ne alakulhasson ki.

A faanyagot is kezeld le.

EPS-t semmiképp ne használj a tetőtérben.

A tetőfólia hiány okozhat kellemetlen meglepetéseket. Olvasd el ezt a hozzászólást, egy nem teljesen korrekt, kevesebb munkával járó megoldásról: http://biosolar.hu/forum/show/26738#26738

és Zsezse munkálatait a tetőtérben http://biosolar.hu/forum/show/21084#21084
2012-05-23
11:35:32
Előzmény: zsezse #29680#29708
Szia!

Igen, valoban nem voltam egyértelmű, megpróbálok pontosítani.

A tetőtér eddig is be volt építve, szigetelve is volt, a ferde részeken a tetőgerendák közötti rétegrend a következő volt belülről kifelé:
1.Vakolt stukatúr
2.Lécezés
3.Hungarocell (3-réteg 3-4 cm vastag, teli illesztési hézaggal, volt ahol nylon fólia volt rajta)
4.Kátránypapír
5.Cserép (nem hódfarkú)

Ezeket lebontottam, most csak a gerendázat van fennt a cserepekkel.

A földszinti födém az betongerendás, fa födém csak a padlás felé van.(a rajzon a sárga csík)

A kérdés az lenne igazán hogy nyeljem le a békát, és bontsam fel én is padlásról a salakbetont, vagy próbáljak valami befújt szigetelést (ISOCELL vagy hasonló)illetve hogyan lehetne rendesen összehozni a szigeteléseket, illetve mi lehetne a "jó" megoldás, milyen rétegrend, hogyan, mivel.

Szerk.

Teszek fel pár képet, a jelenelegi állapotról. Fő kérdés lenne még a 3. kép, hogy itt hogyan oldanátok meg a szigetelés folytonosságát.


2012-05-22
21:48:09
Előzmény: gpeter #29671#29680
gpeter

sok nyitott kerdes:
-hogyan oldottatok meg a jarofeluletet a fa fodemen? siman a salakbetonon jartok, vagy usztatott padlo lesz?
-milyen cserep van fenn? ha regi hodfarku, akkor elfelejtheted a tetoter beepitest, mert azt meg alafoliazni sem tudod, berohadnak a deszkak, mivel atengedi a vizet.
-a mennyezet legres atszellozest mindenkeppen szuntesd meg!
ha kivulrol ezt nem tudod _tokeletesen_ megtenni, akkor belulrol bontsd vissza a szelso 1 meteres savot, es toltsd ki valamilyen monolit anyaggal (pl perlit beton, purhab, folia purhabbal leragasztva, stb)


2012-05-22
14:42:46
#29671
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Hasonló a helyzet mint Zsezsének, de kicsit más:

Adott egy 80as evekben felújított 14x9-es 2 szintes lakohaz, melynek fagerendas a felső födémszerkezete. Alul felül deszkázat, alulról nád+vakolat, felülről 8cm
salakbeton boritja. Teljesen elrontottan a két réteg között szinte nyitott a külvilágra", csak valami fólia volt betömködve a gerendázat mellé.
Az egész házra kerül majd 15-20 cm hőszigetelés+ nyílászárócsere, de nem tudom a felső szintet hogyan lehetne a legjobban leszigetelni.
A régi, elrontott ill. nem megfelelő szigetelést a ferde síkokról már lebontottam, tehát most csak a szarufák látszanak a tetőlécezéssel és a cserepekkel.
A cserepeket nem tudom, nem szeretném leszedni, mert kb a fele le van szögelve a lécezéshez, és nem tűnik rossz állapotúnak.
A ferde síkokon gipszkarton belsőt szeretnék, nem baj ha kisebb lesz a belméret, van hely.

A kérdés az hogy ti kb. hogyan csinálnátok meg a szigetelést, milyen anyagokkal.

Köszi előre is a választ.

Peter2012-04-09
19:16:07
Előzmény: gabor765 #28211#28216
gabor765,

A cső-áttörések zárására itt találsz példát:
http://biosolar.hu/forum/show/15694#15694

A vakolathoz körben a túl-lógatott fóliát sziloplaszttal odaragaszthatod.

gabor765Válasz erre
2012-04-09
16:20:55
Előzmény: robert #27979#28211
Kellemes Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!


A válaszfalakat nem akarom fóliázni. Azt nem tudom hogy a mennyezeti párazáró fólia hogyan csatlakozik a válaszfalakhoz illetve a tűzfalhoz/oromfalhoz (vagy akár a kéményhez). Kell e a téglához rögzíteni egyáltalán?

A csövek pedig a fürdőben lesznek. A fürdőben a térdfalban (is) lesz víz/szennyvíz cső és azok a párazáró fólián keresztül jutnak be a helyiségbe (mert, ha jól tudom a párazáró fólia lefut egészen a beton födémig.) És nem tudom, hogy az alu ragasztószalaggal történő cső körbetekerés megfelelő megoldás e, vagy van valami "hivatalos" módszer.


Köszönöm a segítő válaszokat...


Gábor765


2012-04-02
09:49:40
Előzmény: gabor765 #27943#27979
gabor765,

Lehetőleg légrés nélkül szereld a hőszigetelést.

Nem a hőszigetelés feleadata a csapadékvédelem, ha víz éri, attól kezdve már nem is funkcionál hőszigetelésként.

A por megállítására például geotextíliát javaslok.

Nem értem, hogy a válaszfalakat miért ajkarod párazáró fóliával ellátni, és milyen csövekről van szó.


prittstickVálasz erre
2012-04-01
20:38:19
Előzmény: robert #27909#27954
Szia!

köszönöm válaszod!
a mai nap azzal telt hogy mindegyik ablak (4db) körül elbontottam a cserepet és próbáltam javítani.
Ott hibáztak szerintem hogy a következő cserépsor végével nem számoltak, ezért bevágtak rövid cserepeket, és arra hajtották rá az ablak vízvetőjét. Lehet hogy lehetett volna a tető síkjától kijjebb is tenni az ablakot, ezt már nem néztem.
Egyelőre úgy oldottam meg, hogy a kis bevágott cserepeket elbontottam és az így ott tátongó kb. 3-4 cm-es lyukra nem közvetlenül fektettem ezt a vízvetőt, hanem bitumenes lapostetőre való lapból bevágtam egy "U" alakot az ablak köré és alá, arra fektetve ezt a szoknyácskát...Szerintem így biztosan nem fog beázni.

A következő legnagyobb problémám hogy az építésnél kivágott és rövid fóliát hogyan javítsam le az ablakok körül..?
Egy válasz:
Elég viharvert állapotban van az ablakod és környéke.

Én kivenném az ablakot, ha még lehet egy sík felületen kivasalnám az alsó ólom vízvetőt. A szegő vízvető lemezeket kiegyengetném, ha kell kipótolnám.

A lyukat belécezném, átnyúlva lécekkel a két szomszédos szarufára is.
Elvégezném alatta a fóliázást meg amit kell.
Pontosan a helyére tenném a léceken az ablakot, bejelölném a kivágásokat, a rögzítő L tartók helyét, rögzíteném az ablakot.
Ha mindent jól csináltál, akkor az alsó ólom vízvető pont ráfeküdne az ablak alatti cserépsorra minden törés nélkül. Csak bele kellene simogatni a cserép hullámaiba.
Az oldalsó és a felső vízvető pontosan felfeküdne a lécezésen.
Csak a cserepeket kellene újra méretre vágni úgy, hogy a cserép vágott oldala éppen fedje az ablakhoz közeli vízgallért.
Az ablak felett sem szabad ráengedni a cserepet az ablak burkolatra, legalább 4-5cm maradjon szabadon az esetleges tisztításhoz (falevél, madárürülék, stb.).

Ha minden helyesen csináltál kívül, akkor az ablak vízlevezető szegély a nagyobb esők alatt mindig tisztára mossa magát. Lemossa az ablak feletti peremen felrakódó koszt és nem tud a kosz megakadni az ablak mellett sem.

Elképzelhető. hogy az ablak melletti cserepek nem fognak a vágási szélességük miatt maguktól biztosan a helyükön maradni. Nem lesz elég a szomszéd cserép leszorító súlya. Ilyenkor a cserepek felső, takart peremére extra lyukat kell fúrni, és lecsavarozni a léchez. Hasonló rögzítésre szükség lehet az ablak feletti cserépsornál is.
Nem szabad elfeledkezni a megemelt cserépsor alá behelyezendő szivacs tömítésről sem. Ez fogja a csapódó esőből képződő vízpermetet elzárni attól, hogy az első vízgallér mögé kerülhessen.

Arra feltétlenül ügyelni kell az ablak elhelyezésénél, hogy az ablak alatti cserépsor ép, egész, nem vágott cserepekből álljon. Annyival feljebb kell a helyére tenni az ablakot, hogy ez megvalósuljon. Ezen a pár centiméteren nem múlhat a dolog.

Ha ezt így sikerül megcsinálni, akkor az ablakod mellett soha nem fog beázni a ferde tetőd.
Csak ez után jöhet a belső eldolgozás.

gabor765Válasz erre
2012-04-01
17:40:34
Előzmény: robert #26738#27943
Üdv !

Úgy látszik, hogy én mindig eltűnök..
Talán úgy tűnik, hogy hálátlan módon csak úgy hipp-hopp eltűntem, de nem. Azt hiszem lassan a munka maga alá temet + a legutóbbi hozzászólásomat az elköszönés előtti pillanatokban magába szippantotta a cybertérben garázdálkodó fekete lyuk.

Még egyszer köszönök minden tanácsot amit tőletek kaptam.

Talán emlékeztek még a történetemre. Akárhogy, is van itt egy félbeszakadt díszkurzus Róberttel, ami pár ujabb kérdést vetettel fel.

A plafont a fedélszéktől lejjebb tervezzük (rajtunk kívülálló okokból),de azt nem tudom hogy lehet e 15-20 cm légrés két szigetelőréteg között.Vagy a már meglévő (gerendák közé beszabott) szigetelést hozzam lejjebb az új szigeteléshez?
Ha a padlástéren nem lesz semmilyen szigetelés sem akkor az esetlegesen bejutó csapadék nem okoz probémát? Illetve a szigetelésre - felülről a, a padlás felől - nem kell e páraáteresztő fóliát tenni a por megfékezése miatt?
A térdfalhoz teszünk szigetelést, mivel a B30-as tégla csak perlites vakolattal van megfejelve.

A helyzet az, hogy szigetlés terén még nem történt előrelépés. Igazából most költségkímélő munkafolyamatokat végzünk. Értem ezalatt, hogy az évekkel ezelőtt megvett válaszfaltéglákat dolgozzuk el. Ez azonban felvet még egy kérdést. A párazáró fóliát a válaszfalakhoz, kéményhez milyen módon rögzitsem? Valahol acryl-os ragasztót ajánlottak e célra. És mi a helyzet a fürdőben a csövekkel? Csak tekerjem körbe őket az alu ragasztószalaggal?

"... páraáteresztő fóliákkal szemben fenntartásaim vannak. Őszintén szólva magamnak be nem építeném..."
Hát, szó mi szó, ez a mondat nem hozta meg számomra a nyugodt pihenetető alvást!
Igazából én is sokat olvastam ezekről a fóliákról, annyi biztos hogy valami olyat fogok venni ahol az Sd <0,2.


Sok segítséget kaptam tőletek e helyen és én is próbálok lehetőségeimhez mérten segíteni. Szóval van itt két olvasmány ami talán hasznos lehet a hozzám hasonló amatőr építőknek (Én is épp csak átfutottam, szóval nem tudok sokat,de remélem nem valami Mekk Elek írta őket)

Ha jól olvastam nem tiltja a szabályzat, de biztos ami biztos alapon ikszeltem az elején :

hxxp://www.bmeeok.hu/downloads.php?id=185&file=10032

hxxp://data.hu/get/4013175/Epuletszigetelesi_kezikonyv_1_2.rar
ehhez a jelsző: DKKTIElőre is köszönöm!

Gábor765

2012-04-01
09:34:37
Előzmény: prittstick #27902#27909
prittstick,

Talán nem beázásról van szó, hanem a fólia belső oldalán lecsapódott pára folyt a gerendára.

A lenolaj helyett gomba és rovarirtót javaslok.

A bádogozás javítására valószínűleg vissza kell bontani nem csak a bádogot, hanem az ablak kürül a cserepet is, ha nincsenek pontosan vágva. A bádogot esetleg két cserépléccel és egy deszával jobb belétásra lehet bírni, és úgy átfedéssel kell visszarakni, úgy a víz nem tudjon befolyni.
A sziloplaszt nem segít.

A fóliát is úgy kell javítani, hogy a ráfedés a folyásiránynak megfeleljen.

prittstickVálasz erre
2012-04-01
07:58:52
#27902
Sziasztok!

Tetőterem hőszigetelését szeretném elkezdeni de előtte körbenéztem a jelenlegi fólia-beázás állapotok miatt, illetve lenolajjal le szeretném kezelni a szarufákat.
De problémába ütköztem: van 4 db kis tetőablakom, a beszerelésnél hanyagság volt, ugyanis 3nál beázás nyomai vannak a szarufán...

A fólia sincs lejavítva és valahogy ki kellene egyenesítenem a burkolókeret "szoknyáját".
Valaki botlott már ilyen problémába?

köszönöm!!!

2012-03-22
15:37:56
Előzmény: racsp #27517#27525
racsp ,


Minden szarufa-közt szellőztetni kell, alul is legyen meg a rés, az erős rovarhálót/rácsot se felejtsd ki.
Felül a zug felé szellőzik és a kúpcserép mentén a fóliát fel kell nyitni, plusz minden szarufaközbe szellőzőcserép.


Tetőtéri hőszigetelés RECOMMENDED

2012-03-22
12:36:32
Előzmény: racsp #27516#27517
Ja igen még egy kérdés

Az oké hogy a fólia alatt beengedem a levegőt, de hogy megy ki?
Fenn ki kell vágni a fóliát, hogy azon keresztül kijusson a cserép alá.
2012-03-22
12:33:44
Előzmény: robert #27510#27516
Köszönöm

Igaz ott nincs nagy mozgás, de viszont a problémámra ott is van szép megoldás, akár utólag is. De mivel én még előtte vagyok a munkáknak eleve igy csináltatom majd, hogy jó legyen.

És szigetelés vastagságban mit ajánlasz? Én szeretnék 25cm szigetelést betenni.
Az jó hogy a szarufákra ráütök még 10cm-ert így befér oda 20cm szigetelés majd keresztbe akkor még plusz 5 centit?
2012-03-22
11:24:54
Előzmény: racsp #27503#27510
racsp,


A hőszigetelőre nem kell újabb fóliát teríteni.

A hőszigetelő legyen táblásított szálas. A paplanokat felejtsd el.


"... a páraáteresztő fóliához kintről hogy megy be a levegő?
Nincs páraéteresztő fólia a rendszerben.


"A külső homlokzati szigetelést elvileg felnyomták volna a lambériáig, akkor most nem mehet fel addig, hanem minden szarufa közt ott is ki kell hagyni helyet?"

Pontosan. Nagyon fontos.
Jól rögzíthető acél rovarhálót javaslok.


"... meg lehet úgy oldani, hogy a gipszkarton vázszerkezetére teszek szigetelést?"
Alá és közé. A gipszkarton és a profilok közé nem.


Ajánlom még a "Hőszigeteés kiszellőztetése" topikot: http://biosolar.hu/forum/3892012-03-22
09:22:13
#27504
Itt van még 2 kép.

ja igen mert a nappali részen majd ilyen álszarufás dolgot szeretnék.
A többi részen meg gipszkarton mennyezet lenne.
Ott meg lehet úgy oldani, hogy a gipszkarton vázszerkezetére teszek szigetelést?2012-03-22
09:18:36
#27503
Sziasztok

Nekem is tetőszigetelési problémáim lennének.
Sokat olvastam itt is máshol is, hogy hogy lenne jó megcsinálni.
jelenlegi rétegrend:
-cserép
-cserépléc
-ellenléc
-párazáró fólia (isoflex soft)
-15cm szarufa

Az eddig értelmezett információk alapján akkor ezt úgy folytathatnám hogy:
-5cm légrés
-páraáteresztő fólia (ez kötelező? ács szerint nem kell az)
-szarufára 5cm magasítás
-igy befér 15cm hőszigetelő (a szálas vagy a táblás inkább jobb, URSA vagy Rockwool?)
-ellenlécezés 10cm
-majd keresztbe 10cm szigetelés
-párazáró fólia
-lambéria

ha ez igy jó a kérdésem az, hogy a páraáteresztő fóliához kintről hogy megy be a levegő?
A külső homlokzati szigetelést elvileg felnyomták volna a lambériáig, akkor most nem mehet fel addig, hanem minden szarufa közt ott is ki kell hagyni helyet?
A homlokzati szigetelés és a lambéria közt lesz mondjuk 5cm rés?
Oda meg gondolom valami rovarhálót kéne berakni.

2012-03-21
12:36:09
Előzmény: Plaszlo #27465#27467
Plaszlo,

Igazad van, nagyon jó figyelmeztetésnek a kép, így azelőtt gondolhatunk a védekezésre, mielőtt baj lesz (más kárán tanul az okos).

A nyestek nagyon erősek, párban élnek és egymással együttműködnek, rendkívül ügyesek, és van idejük mindenre. Volt már alkalmam napközben közelről is megfigyelni őket, látom, hogy minden felületen feljutnak, és minden rést kihasználnak. Életrevaló népség. Eddig védett állat volt, most feloldották a védelmet, túlságosan is jól alkalmazkodnak.


2012-03-21
12:11:20
Előzmény: robert #27464#27465
A képek alapján bármi megtörténhet.
Az arányokon gondolkodtam, tudtommal a nyest macskánál nem nagyobb állat, a kecske lába meg eléggé az útjában lehetett, amikor felmászott a tetőre és bevonszolta a héjalás alá.
Nekem is bementek a tető alá (hullámpala) és nem fóliát, hanem faforgácslapot rágtak át, de a legnagyobb állati tetemmaradék egy süni tüskés háta volt. Ezen az alapon azon sem csodálkozhatok, ha marhafej kerül elő szarvakkal.

Azt elérte az írás, hogy át kell gondolnom a tetőszigetelés majdan további menetét.
2012-03-21
12:06:16
Előzmény: Plaszlo #27459#27464
Plaszlo,

Gondolod, hogy a kecske a saját lábán ment oda?

2012-03-21
10:25:21
Előzmény: robert #27458#27459
Robert,
a nyestek ekkora állatokat fel tudtak cipelni (még ha darabokban is)? A kirakott képen valamilyen páros ujjú patás lába látszik komplett, de voltak koponyák, egyebek. Mint egy mészárszék.
2012-03-21
09:45:55
Előzmény: plaszlo #27451#27458
plaszlo,

Pfúú... egyértelműen nyestek műve. Az egyik képen látszik, hogy műanyag rovarháló volt a szellőzés lezárása. A kivitelezőnek azt is tudnia kellet volna, hogy egy ilyen környékem ez nem elég.
Valóban, egy David Attenborough film témája lehetne.
Nekem ez a kedvencem:Ezen a képen meg az látszik, hogy az üveggyapotot teljesen szakszerűtlenül lett beépítve. A fóliából kialakított csúszdán a nyestek nélkül, magától is "lefolyik".


Tetőtéri hőszigetelés RECOMMENDED

2012-03-20
23:28:33
#27451
Megdöbbentő képeket találtam, mi tud egy tetőszigetelés alatt lenni. Többször felfordult a gyomrom a képeken... Nekem a legdurvább amit a tetőmben találtam a nagy mennyiségű ürülék mellett, egy sündisznó tüskés háta volt.

www.pezocell.hu/isocell-galeria/category/6-allati-elet-pecsely.html


Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva