Magyar  Deutsch
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)goto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   next »
monolit(765 posts so far)
2009-10-25
09:33:42
Azt hiszem, rájöttem az okoskodásodra :))!

"a 28-as cső, csak 2 db 22-es csövet tud térfogatáram változás nélkül kiszolgálni. 4 db 22-es megfelezi a térfogatáramot. "

Ha jól értelmezem te abból indulsz ki, hogy a két hőcserélő már felhasználja az adott átfolyást, de mivel még van benne maradék hő, azt szeretnéd még a sorbakötéssel kinyerni.

Nos erre mondom én azt, hogy maradjon továbbra is két hőcserélő, de nagyobb teljesítményű, hogy ne kelljen neked azt a hőt két további hőcserélővel kinyerned.

Ár/teljesítmény. A négy hőcserélő valószínüleg nagyobb árat generál.

Továbbra is fenntartom viszont, hogy ha a gerincvezeték átmérője eredendően nem elég, semmiféle trükk nem vethető be. "4 db 22-es megfelezi a térfogatáramot. " igen, de ugyanott vagy, mivel ha kettőt használsz, ami ekkor megnő.

Ez számomra úgyanúgy nem érthető mint az, hogyan nyerjünk ki hőt a kandalló füstcsövéből problémásan és bonyolúltan, amikor egyszerűen a kandalló füstcsöve elé beépíthető hőkinyerő tartályt vehetsz, és mindenféle gond nélkül használhatod.

Ugyanazt a hőt nyered ki előtte gond nélkül. link
villam64(2032 posts so far)
2009-10-25
09:15:42
A második hőcserélőnek valóban kisebb a hatásfoka. Ha négyet párhuzamosan kötsz akkor is kisebb hatásfokot kapsz, mert a 28-as cső, csak 2 db 22-es csövet tud térfogatáram változás nélkül kiszolgálni. 4 db 22-es megfelezi a térfogatáramot. A veszteség elkerülhetetlen. A legolcsóbb megoldás hidegebb vizet engedni a tartályba alsó 50-es esbe-vel, ez pénzbe kerül, vagy átfordítani felülre a 60-as esbe-t ez olcsóbb. A d-ég hőcserélő szerint más bekötés kell a padlóra, mint a pufferhez (előző hsz-ben). Zsezse ezen nem változtatott.link
2009-10-25
09:09:19
Áramlás szempontjából beköthető, de ez esetben két szivattyúra lenne szükség, mivel a puffertartály tetejébe megy bele a hideg a hőcserélőkből, és ő azt nemigazán akarja. Inkább jönne kifele a hő felfelé áramlása miatt. Több körös rendszer is ellene dolgozik, az áramlás lérejötte miatt. Bekötése: felülről hőt, veszek, alulról hideget áramoltatok bele. Ez alulról felfelé történő áramlást okoz a tartályban.

Még most sem értem a sorbakötést, bárhogyan is szeretném. Mi is lenne az előnye szerinted? Az első hőcserélő hűtött vizét használja fel, kiebb a hatásfoka.

Véleményem szerint a négy hőcserélőből egy felesleges, ha párhuzamoson kötöd őket.

De győzz meg, hallgatlak....link
2009-10-25
08:28:31
Egy kép többet mond minden szónál :)). Kaphatnánk egy rajzot hogy akkor hogyan is?

Ha nem duplázom a térfogatáramot, kevés hőt nyerek nagy beruházás által.link
2009-10-25
08:23:53
Monolit

Én úgy mondtam a hőcserélőket utoljára, hogy a jelenlegi 1-1 hőcserélő mellé sorba 1-1 hőcserélőt. Tehát 2 db sorban és ez párhuzamosan duplázva. Ha megduplázod a térfogatáramot megháromszorozod az elektromos fogyasztást. Igen, mindkét megoldásnak ára van. Megvette az esbe-t a kátrányosodás miatt. Magasabb lett a kazán hőmérséklete, alacsonyabbra szeretné állítani. 50-es esbe-t szeretne betenni amivel a kazán bemenőjét csökkentené, a kátrányosodást kockáztatva. Vagy elfogadja a 90 fokos kimenőt, Kérdés a kazán mennyire szereti. Te is írtad, hogy nálad nem szeretnéd a villany fogyasztást növelni. Plusz 80 W napi 4 óra 4 hónap alatt 1750 Ft. A hőcserélő felületét duplázom meg. http://portal.d-eg.hu/content/view/649/41/
 D-Ég hőcserélő Csonkok bekötése

kazánkör szekunder kör
HMV-készítés S1 ? S2 S3 ? S4
Padlófűtés S4 ? S3 S2 ? S1

Click to enlargen

Zsezse

A puffer felé 22-es vagy 28-as a cső ?link
2009-10-25
07:53:28
zsezse:

Szerintem szedd szét az ESBE-t és melegvízzel ellenőrizd le, mikor és hogyan nyit. Az én 60 fokosom már előtte nyitott kissé, később egyből és gyorsan a teljes keresztmetszetben. Előzőleg én is azt hittem hogy az ESBE a rossz, de nálam a pufferkör felől az iszapfogó szűrője fogta meg az áramlást és ha nem is forrt, de állt a kazánom, amit nem tudtam mire vélni. Nem vitte el a hőt, lassabban melegedtek a tartályok.

Már a keringés lelassulása hasonló (vagy ugyanaz ?)problémát okozott mint a tied! Megoldás melegvíz forraló, hőmérő :).

A hőcserélőkre visszatérve: a soros bekötésnél nem fogsz kétszeres térfogatáramot kapni, az tuti.

"A fenti képlet szerint 2-szeres teljesítmény eléréséhez 2-szeres térfogatáram szükséges, ha a Delta T állandó. Ez 4-szeres rendszerellenállást jelent, amit nagyobb szivattyúteljesítménnyel lehet kompenzálni. (Nagyobb elektomos energiaigény.)"

link
2009-10-25
06:35:06
zsezse

Szerintem is kinyit teljesen 70 kazán kimenőnél. Így később éred el a 90 fokos kazán kimenőt. Ha alulra a kazán bemenetére 50 fokos esbe-t teszel, akkor te is előbb szeretnéd indítani a puffer fűtését, és hidegebb vizet engedsz a kazánba. Szerintem nálad a 60 fokos felső és az 50 fokos alsó esbe majdnem ugyan úgy viselkedik. Ha ez nem tetszik neked, akkor duplázd meg a hőcserélők számát, soros-párhuzamos felállásban, és hagyd a helyén az esbe-t. Az esbe előtt a szűkítők hányas csövek? Ott nem látom, hogy meghagytad volna a 28-as csöveket.link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-25
01:15:32
"Én úgy nézem, hogy zsezse-nek ugyan olyan vastag a kazántól jövő cső, mint a hőcserélőké."

a hocserelok 3/4" bemenettel rendelkeznek, a kazan felol 28-as cso, a zart rendszerben 22-es cso van.

az ESBE-t a meleg agba felesleges kotni, mert _nem a kazant vedi_, hanem a puffert nem tolti hideg vizzel.
amint a kazan eloremenoje eleri a 70 fokot, az ESBE teljesen kinyit, es elkezdi a pufferbol kiengedni a hideg vizet, be a kazanba.
szerintem.

link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-25
01:08:44
bfero

a V50-es kazant valoban nem szabad zart korbe kotni, ennyiben igaza volt a futesszerelodnek.
a 120 nm-hez valoszinuleg ez a kazan nagy, igy a puffer tartaly is indokolt lehet (hany literes is?)
viszont az, hogy a puffer belso hocserelojere kototte ra, szerintem nem okos otlet.
A gyarto honlapjan fenn van, hogy ha zart rendszerhez akarod illeszteni a kazant, akkor legalabb akkora teljesitmenyu hocserelovel kell ezt megtenni, mint a kazane (jelen esetben 50kW). Ketlem, hogy a belso hocserelo ezt tudna.

Javaslat: szerezz egy nagyteljesitmenyu hocserelot - vagy ket kisebbet, pl 2x30KW -, es ezt kosd be direktbe a zart rendszeredbe.
ez +1 szivattyu, viszont a hot garantaltan le tudja venni majd a kazanrol.

hogy a puffert hogy illeszted a zart rendszerbe, az megint egy masik kerdes, errol is talalsz eszmecseret a regebbi hozzaszolasokban.

a puffer belso hocserelojet pedig tartsd meg szolar-ra:)))

a puffer hovesztesegeirol nem tudok nyilatkozni, jo lenne tudni, milyen hoszigeteles van a tartalyon, milyen homersekletu helysegben van, stb

egyaltalan, milyen meleg a puffer alja ilyenkor? nem lehet, hogy nem is igazan futi fel a tartalyt?

mas: a V50 nagy tuzteru kazan, hajlamos katranyosodasra. ezmiatt az alacsony hofokon jaratas nem tesz jot neki, tehat mindenkeppen igyekezz megoldani, hogy ne 50 fokon tudd jaratni.
(epp errol megy most a tema ebben a topicban)link
BFero77(18 posts so far)
2009-10-24
18:23:31
Üdvözletem!
A segítségeteket szeretném kérni.
Adott egy 120 m2-es ház, a fűtési rendszer 22-es főágú rézcsövekkel, 16-os leágazásokkal, tagos lemezradiátorokkal. Sikerült jó áron beszereznünk egy Calor V-50-es kazánt. A fűtésszerelő mondta, hogy direktbe nem köthető be a kazán (nyitott rendszer volt), hanem mindenképp puffer tartály kell hozzá. Hozott is egy Heizer márkájú duplaszigetelésű, egy hőcserélős 500 l-es puffertartályt. A beszerelés megtörtént, de nem vagyunk elégedettek és szerintünk nem is jól lett megcsinálva a rendszer. A kazánt nyitott rendszerben van a puffer tartály hőcserélőjére (!!!) rákötve (szivattyúval), a puffer rész pedig zárt rendszerben a fűtési rendszerre (szintén szivattyúval). A problémánk gondolom nektek ebből már kikövetkeztethető, a kazánt nem lehet normálisan megrakni, mivel felforr, 2-3 szál fával megy el biztonságosan 60 fokra állított huzatszamályzóval (így a kazán általában 70-80 foknál megáll). A puffert így kb. 1 óra alatt fűti fel kb. 45-50 fokra. Tegnap este 6h-kor pl. 60 fokos volt a puffer (teteje, itt van csak mérőóra), a kazán szintén. Utána már nem lett a kazánra rakva és a pufferből se lett kivéve hő. Reggel 9h-kor a puffer 35 fokos.
Az én meglátásom...hogy ha közvetlenül nem lehetett a rendszerre kötni a kazánt, mert kevés a keringetett víz mennyisége, akkor a hőcserélőre pláne nem szabadott volna. A puffer miért nem tartja tovább szerintetek a hőt? Hogyan kellene megcsinálni, hogy jó legyen?
Köszi a segítséget.
link
2009-10-24
13:22:08
"Én úgy nézem, hogy zsezse-nek ugyan olyan vastag a kazántól jövő cső, mint a hőcserélőké."

Ez esetben tárgytalan, illetve ha két hőcserélő bekötése meghaladja a gerinc bekötés nagyságát, válik érdekessé számomra a dolog. Én úgy vagyok vele, hogy a gerincbekötés nagysága (vízhozama) mindenképen haladja meg a hőcserélők általi vízhozamot, ez esetben biztos a rendszer. Nálam így működik.

"A hőcserélőkre vonatkoztatott képletekkel kell számolni. 2 1/2" nem egyenlő 1". 1/2" - 254 mm2, 1" - 1017 mm2. 22-es cső 380 mm2, 28-as 615 mm2."

Már borult is az elmélet, :) soha nem számoltam utána. A térfogatáram azonban még beleszól a dologba, sorba kötésnél mindenképen kisebb mint a párhuzamos esetén, legalábbis a fizika szerint.

"A fenti képlet szerint 2-szeres teljesítmény eléréséhez 2-szeres térfogatáram szükséges, ha a Delta T állandó. Ez 4-szeres rendszerellenállást jelent, amit nagyobb szivattyúteljesítménnyel lehet kompenzálni. (Nagyobb elektomos energiaigény.)"

Idézet az általad megadott linkről.link
2009-10-24
12:04:49
Én úgy nézem, hogy zsezse-nek ugyan olyan vastag a kazántól jövő cső, mint a hőcserélőké. Ha jól látom 22-es. Sőt, az esbe előtt szűkítőt látok.
Monolit
A hőcserélőkre vonatkoztatott képletekkel kell számolni. 2 1/2" nem egyenlő 1". 1/2" - 254 mm2, 1" - 1017 mm2. 22-es cső 380 mm2, 28-as 615 mm2. Tehát 1db 28-ast érdemes 2 db 22-hez kötni. 4 db 1/2"-ost 1 db 1"-oshoz.link
2009-10-24
10:11:51
durkonorbi:

A tapasztalat és kísérlet az igazi, egyetértek. De ha a kísérlet rosszul van felépítve, rossz eredményt kapsz!

Túlozzuk el! Van 1" átmérőjű előremenő csövünk, amiről két hőcserélővel veszem le a vizet, amely legyen 80 C fokos. És nézzük mindkét esetet.

Amennyiben két párhuzamos hőcserélővel veszem le, aminek bekötési mérete 1/2", kétszer akkora bemenetet kapok, azaz 1"-t. A 80 C fokos vízből mindkét hőcserőlő elvon 40-40 C fokot. Maradék hő 0 C

Amennyiben sorba kötöm a két hőcserélőt a bemenetem 1/2" lesz továbbra is. Igaz, hogy ekkor megnő a víz sebessége a hőcserélőkben. Az egyik hőcserélő elvon 40 C fokot, A másik hőcserélőnek ebből a 40 C fokos maradék hőből kellene elvonni azt a hőmennyiséget, amit az előző esetben történt, azaz a 40-ből a 40 C fokot.

Állításod szerint ugyanaz a két eset? Nem tudom, én nem próbáltam ki így. De azért nem lehet elméletileg igaz a dolog, mivel a már elvont hőből kellene újból elvonnia a hőmennyiséget! A hőcserélő munkapontja (amin a legjobb hatásfokkal dolgozik) megváltozott, kisebb hőfokú vízből kellene kinyernie az energiát amit már nem, vagy csak részben tud teljesíteni.

Szintén igazad lehet azonban a következő esetben. Akkor, de csakis akkor, ha az előremenő csővezeték kis átmérőjű. Ebben az esetben a két sorbakötött hőcserélő (rontott teljesítménnyel is) képes kinyerni a kívánt hőmennyiséget magas előremenő hőmennyiségből.

Az ellenállások mindkét esetben összeadódnak, hiszen két darab esetén párhuzamos kötésnél is van 2 x-es ellenállás. Megkockáztatom, hogy soros esetén nő, mivel ugyanazt a vízmennyiséget kell elszállítani, de kisebb csőátmérőn, ezért a víz sebessége itt felgyorsúl.link
2009-10-24
09:47:17
villám64:

Rosszul okoskodsz, és mégis igazad van egyben.

Az ESBE bekötését illetőleg szinte mindegy hogy hová teszed. Miért? Hát azért, mert a szivattyú keveri a vizet a kazántérben mindaddig, amig nem nyit a szelep. Ilyenkor nem mérhető számottevő hőfokkülönbség a két csonkon. Nem lesz 90 fokos kimenőd! (?)

Igazad van viszont abban az esetben, ha a fűtés gravitációs rendszerű.

Amennyiben alulra teszed be,hidegebb vizet keverhetsz be a kazánvízhez mint ha felülre.link
2009-10-24
08:12:10
Nem egészen. Ha kazán bemenőjén van a 60 fokos esbe, akkor 60 fokos bemenőig a kazánban forgat, és 60 fokos bemenőnél kezd nyitni a puffer felé, és nem érdekli a 90 fokos kimenőd, és a puffer visszatérő 60 fokra sem nyit teljesen. 70 fokos visszatérőig részlegesen van nyitva. A második esetben a kimenő 60 fokára nyit és 70-re teljesen nyitva van. A második fokokkal előbb fog teljesen kinyitni, akár úgy is, hogy a kazán bemenő nem éri el a 60 fokot. Az a megoldásod, hogy kisebb hőfokúra cseréled az esbe-t ugyan ez, mert alacsonyabb hőmérsékletű puffert vezetsz a kazánba. A 60-as helyett van 55 és 45 fokos. De szerintem feleslegesen vennéd meg. http://www.webgaz.hu/media/catalog/cat_329.pdf És az esbe oldala: http://infoweb.esbe.se/files/52901/Solid%20fuel%20products_GB_99501264_A_LR.pdflink
zsezse(982 posts so far)
2009-10-24
07:54:17
villam
koszi , de ez az abra irrelevans. a masodik abran nem vedi a kazant, csak a pufferbe nem enged hideg vizet. ugyanugy 70 foknal fogja teljes erovel tolteni a puffert.

link
2009-10-24
07:24:40
Az indexes fórumból áthozok egy képet zsezsének. Mi történik ha a hideg ág helyett a meleg ágba teszed az ESBE-t ? Szerintem 10 fokkal hamarabb indul a puffer felé. Ahogy a tájékoztatókat nézem az ESBE-ben a thermo fej cserélhető, de az már pénzbe kerül. Azért tájékoztatásért ide teszem az indexes webcímét: http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=50&t=9173884&na_order=

Click to enlargen

link
durkonorbi(90 posts so far)
2009-10-23
18:52:56
Hogy ne csak azt gondoljátok, a levegőbe beszélek, én végeztem ilyen tesztet, mármint hogy sorba vs. párhuzamosan volt kötve 2 hőcserélő, ezért is írtam le a tapasztalataim. Ami miatt nem olyan egyszerű, mint a csapos példa, az kézenfekvő: a csaposnál maradva: ha a hálózatról 1/2 collos csövön jön be hozzád a víz, akkor ha 1 db 1/2 collos csap van nyitva X, ha 2 ilyen csap van nyitva kb. 2x mennyiségű vizet kapsz (párhuzamos példa). De ha a fél collos csapok helyett 1 colllosokat nézel: akkor ha egyet kinyitsz Y lesz, ha kettőt, akkor Y meg egy kicsi, mert a fél collos cső nem ad annyi vizet, hogy mindkettőt fullon vigye... hasonló mint mikor meleg vizet engedsz kombi cirkón, és ha valaki máshol megnyitja akkor csökken az átfolyásod!

Ellenben soros kötésnél ugye rendelkezik egy hőcserélő valamekkora belső ellenállással.. ha sorba teszed, akkor 2 ilyen ellenállással találkozik az áthaladó víz ... a lényeg: ez összemérhető-e a rendszer összellenállásával...!!! ... ennyi... ha megnézitek a nagy teljesítményű hőcserérőket, akkor azok hosszabbak mint amilyen vastagok, olyan mintha 2 kisebb egymás mellett sorba lenne kötve, csak hiányoznak a csonkok...

---

A párhuzamos kötés sem rossz, sőt adott esetben az hozhatja a jobb eredményt, de ez tényleg mind rendszerfüggő... ha ugyanis a soros kötés annyira lefogja az átfolyást, hogy az aránytalanul lecsökken (pl. felére), akkor hiába a 90%-os hőcsere, a végső hatásfok 45% körül lesz ... míg párhuzamos esetén csökken az ellenállás (átfolyás legyen névlegesen 100%), és valamennyit (!?) a hatásfok, pl. 70%-ra... de az így adodó végső közel 70%-os hatásfok bizony jobb mint a 45% ...

Ellenben ha soros plussz ellenállása elhanyagolható, akkor jól látszik a hőcsere miatti előnye...

Egy a lényeg: EZ MIND ERŐSEN rendszerfüggő... ki kell próbálni!!! :)

link
2009-10-23
14:28:38
villam64:

"A fenti képlet szerint 2-szeres teljesítmény eléréséhez 2-szeres térfogatáram szükséges, ha a Delta T állandó"

Ezek alapján nem köthető sorba a két hőcserélő. hiszen a térfogatáram ilyenkor változatlan marad. A megduplázással persze egyetértek, csak nem sorban.

link
2009-10-23
13:36:40
zsezse

A villamos példa nem jó. Itt a keresztmetszeted lecsökken, a szivattyú felől a nyomás növekszik, többet próbál a szűkebb keresztmetszeten átnyomni, és a dupla hosszúság miatt a kimenője közelebb kerül a tartály alsó hőfokához. Igazán elvégezhetnéd nekünk ezt a tesztet. A fizika sokat ki tud számolni, de engem a mérések is érdekelnek. A számoknál maradva a 10 fok delta T 50%-os hatásfokot feltételez a hőcserélőn. A számoknál maradva, ami hőcserélő elég lehet padlófűtésre, nem biztos, hogy elég pufferre. Egy hőcserélő méretezés: http://portal.d-eg.hu/component/option,com_hirhullam/task,view/szamid,65/cikkid,557/Itemid,50/ Eredmény, meg kell duplázni a hőcserélők számát. Esetleg sorba 2, és ezek párhuzamosan duplázva. Még egy ESBE katalógus: http://www.webgaz.hu/media/catalog/cat_329.pdflink
zsezse(982 posts so far)
2009-10-23
11:03:54
ugy tunik, rossz ESBE-t vettem/kaptam....

a VTC511-es sorozat tobb hofokkal kaphato.
a funkcio leirasa alapjan:
a nyito homersekletnel kezd el kinyitni a szelep, es amint elerte a nyitohomerseklet +10 fokot nyit ki teljesen.
az enyem a 60 fokos verzio, tehat 70 foknal nyit ki teljesen.
ezmiatt van, hogy 80 fokos kazan eloremenovel, csak -10 fok delta T-t tudok csinalni legfeljebb:(((

ezuton jelentem, hogy van egy elado ESBEm:))))))) ha nem cserelik ki az 50 fokosra.link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-23
10:32:24
monolit:

a rajzon csak a kazant, Sz1, ESBE VTC511, 60kw hocserelo, SZ2, puffer-t vegyed figyelembe!
a tobbi szivattyu all, a lakast (sem radiator, sem padlo, sem HMV) nem futom!
a lakas futesehez valoban a puffer felso reszebol veszem ki, de a masik oldalon, amikor futom a kazanrol, az alsobol veszem a hideget es felulre pumpalom vissza.

ahogy az elozo hsz-ban irtam, a tegnapi diagnozisom kisse hamis volt, megtrefalt a homero. a hocserelokon leesik a vizhofok, de ugy tunik, az ESBE valamiert tobbet elenged, mint kellene.

villam:
ha sorbakotom a ket hocserelot, csak rosszabb eredmenyt erek el, ugyanis lecsokken a delta T-m a masodik hocserelovel.

villamos peldaval elve:
1 ellenallas: 1 egysegnyi atfolyas
2 ellenallas sorban: 1/2 egysegnyi atfolyas (2x ellenallas)
2 ellenallas parhuzamosan: 2 egysegnyi atfolyas (fele akkora ellenallas)

link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-23
10:22:32
sziasztok

ugy tunik, megvan a hiba! az ESBE-re gyanakszok.
meregettem ma reggel, es a kovetkezore jutottam:
tegnap azt irtam, hogy a hocserelon nem esik le a viz hofoka, csak 10 fokot. na, ez nem igaz. a homero tul kozel volt az ESBE-hez, ahol ugye atfolyik az eloremeno is, ezert valoszinuleg melegiti azt a csovet is.
ha a homeroket feljebb toltam a hocserelok aljahoz, ott mar csak 60-65 fokos visszaterom volt mindket hocserelon, 80-90 fokos eloremenonel.
ugyanekkor a puffert 60-65 fokkal toltottem, tehat itt szerintem minden rendben van.

tehat: a 40 fokos puffer hidegvizet a 90 fokos kazan eloremeno a hocserelon keresztul 65 fokra melegitette fel, es ennyire csokkent le a kazan visszateroje is.

viszont az ESBE utani visszatero, ami megy a kazanba mar nem 60 fokos, hanem 75!!!
tehat ennyit bekever az ESBE, teljesen feleslegesen.
van az aljan egy csavar, nem tudom, mire szolgal, de ha nem arra, hogy a hofokot allitsam, akkor egyelore kikotom a rendszerbol, mert ez igy total rossz.

link
2009-10-23
10:16:43
Ha két csappal behelyettesíted a hőcserélőket. Ha egy csapot nyitsz meg, akkor kapsz x vízmennyiséget. Ha két csapot nyitsz meg, kapsz 2 x vízmennyiséget. Ha a két csapot összecsavarod (sorbakötöd) 1 x vízmennyiséget nyersz ismét.

Akkor lenne értelme a két hőcserélőt sorbakötni, ha adott átmérőnél (vízhozamnál) az adott hőcserélő nem nyer ki annyi hőt amennyi az benne van a folyadékban. Ebben az esetben a második hőcserélő nyeri ki azt.

két csapon avagy két hőcserélőn (dupla átmérőn) nagyobb mennyiségű folyadék tud átáramolni ugyanazon idő alatt.link
2009-10-23
09:53:59
Szerintem sem csökken a felére az át folyó víz mennyiség a sorba kötésnél. A hosszabb hőcserélő szakaszon ez a víz mennyiség más eredményt fog produkálni, mint párhuzamos kötésnél. Ha a hőcserélő eddig is benne volt a rendszerben, arra gondoltam, hogy esetleg a puffer felé levegős a rendszer. Tehát a tartály felső pontja nem levegős-e. Én most vagyok kénytelen oda egy automata légtelenítőt betenni.link
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)goto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   next »
Copyright © 2005 Robert Bernath
All rights reserved