Magyar  Deutsch
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)goto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   next »
durkonorbi(90 posts so far)
2009-10-23
09:24:16
sandor48

a só hozzáadása felerősíti a korróziót, és csökkenti a fagyáspontot pár fokkal (ki lehet számolni) de attól fagyni fog, csak nyersz (pár?!) fokot!

monolit:

szerintem a hőcserélők sorbakötése nem ilyen egyszerű ám, változhat az átvitt hőmennyiség:

ha a szűk keresztmetszet a felület, akkor érdemes lehet kipróbálni, mert ezáltal a hőcserélő felület átfolyási sebességre vonatkoztatott nagysága megváltozik! Ha ugyanis sorbakötöd, akkor valóban nő a rendszer ellenállása, de közel sem biztos, hogy duplájára! Vagyis az átfolyás lassul de nem felére, a delta T így csökken csökken! És mivel az átfolyás nem feltétlen a felére csökken (szerintem biztos ne, ez persze rendszerfüggő!!!!) akkor annyival többet nyerhet az ember hőmennyiségben!!!link
villam64(2032 posts so far)
2009-10-23
09:23:00
Kérdés: melyik a nagyobb veszteség, a tökéletlen égés, vagy a kéményen távozó hő.
Gondolkodtam már turbó parapetes vegyes kazánon is. min 5 m belső cső a kéményben, amin lassan befújni a levegőt a kazán aljára az égéshez.link
monolit(765 posts so far)
2009-10-23
08:40:27
villam64:

"A kémény nyílást nem sokkal a begyújtás után a szokott módon lezárom a kazán szabályzójával. Régen ez is beragadt, most már szépen működik. A kémény füstöl. Eredmény jó."

Nos ha a kémény füstöl, az eredmény kevésbé kell jó legyen. A kéményt csak akkor zárd el, ha a famennyiség teljesen átizzott. Ez esetben nemigazán füstöl a kémény, azt lezárhatod. Mint a kandallóknál...csak a fa izzásánál (amikor már nem lánggal ég)zárjuk el a kéményt. link
2009-10-23
08:33:00
"A hőcserélők sorba kötésén nem gondolkodtál? "

A hőcserélők sorbakötése nem jelent nagyobb hő kivételt, sőt!

Az átfolyási méret (bekötési átmérő) nem növelődik meg. Amennyiben két hőcserélőt alkalmazok párhuzamosan, megnő az átfolyás mennyisége egységnyi idő alatt, hiszen a bekötési átmérő megnőtt.

A hőkivételt a hőcserélő felülete, az átfolyás sebessége, és a folyadék hőmérséklete határozza meg. Ezek közül a sebességet (térfogatáramot)a szivattyúval, a hőmérsékletet (a pufferben levő víz)a kázán hőmérsékletének szabályozásával tudjuk befolyásolni.

Amennyiben a hőcserélő(k) felülete kicsi, mindez hiábavaló. Hiába fogom a szivattyú sebességét növelni, nem tudok több hőt kivenni, csak ha nagyobb hőfokon járatom a kazánt. link
2009-10-23
08:08:05
sándor48

" A kazán kátrányosodásával továbbra is küzdök. Száraz akácfával tüzelek, Konixot használok. A kátrány marad, emiatt a rendszer sem fűt fel igazán. Mikor várható javulás?
- A fűtésszerelőm nem javasolja az ESBE szelep beépítését. Lehet, hogy még nem is hallott róla? Vagy csak egyszerűen lusta?"

A kazán kátrányosodása fatüzelés esetén normális jelenség. A felfűtéshez nemigazán van köze. Magasabb hőmérsékletnél leég. Lehetséges hogy rosszul tüzelsz?

Az ESBE csökkenti a jelenséget kissé, de nem zárja ki. A kazánban lecsapódó nedvességet (savképződést)csökkenti, a kazánod élettartamát növeli. Mivel indokolta a szerelőd?link
2009-10-23
07:58:43
zsezse a rajzod alapján a radiátoros körbe nem szól bele egyik hőcserélőd sem. Ott fűt rendesen?

Logikusan:

Amennyiben a puffert fel tudja fűteni a hőcserélőn keresztül, nem ott a hiba.
A rajz alapján az egyik hőcserélőd a HMV előállításához van beépítve.
A második hőcserélőt a padlófűtéshez használod.

Ha a radiátorok nem fűtenek, akkor valamilyen ellenállás történt (zárva egy vagy több szelep)és a víz a könnyebb ellenállást választva a hőcserélőkön forog át.

Ha a padlófűtés nem megy, akkor a II. es hőcserélő a hibás.

Megoldás: a hőcserélők ellenállását kell növelni, hogy a víz a radiátoros körbe áramoljon.

Végülis nem írtad melyik köröd nem működik rendesen. A radiátoros, vagy a padló?

"a pufferbol folyamatos 40 fokot tud kivenni a szivattyu alulrol, megis inkabb felforr a viz a kazanban.."

Ezt hogyan érted? A rajz szerint a puffer felső részén veszed ki a hőt?link
2009-10-23
07:08:32
10.14-én este visszatettem a keringtető szivattyút a régi fűtési rendszerbe, mert még nincs készen a puffer rész. Észrevettem, hogy fordítva raktam vissza. Úgy döntöttem, hogy kipróbálom így. Előzőleg a radiátorok visszatérője ment a kazán alsó bemenetére. Most a szivattyú onnan szívja a meleg vizet a radiátorok alsó pontja felé. A radiátorok felső pontja megy a kazán felső bemenetére visszatérőként.
A kazán huzatszabályzója működik. A hőmérséklet mérője a visszatérőt méri inkább. Az első kisebb radiátorból elég hamar visszajön a meleg víz, így akár keverő szelepként is működik. A felfűtés érzésem szerint gyorsabb lett. A kátrányosodás, ami előzőleg keletkezett (főként gravitációs fűtésként) megszűnőben. Igaz, hogy most elég sok teljesen száraz kemény fával tüzelek. Sándor módosító javaslatára a felső kis szellőző ablakot nyitva tartom. A kémény nyílást nem sokkal a begyújtás után a szokott módon lezárom a kazán szabályzójával. Régen ez is beragadt, most már szépen működik. A kémény füstöl. Eredmény jó.
Jelenleg a puffer felé szabályosan van a szivattyú. Ki kellene majd próbálnom fordítva is. Viszont megváltozik a szivattyúban lévő visszacsapó szelep iránya, de ez lehet, hogy nem okoz gondot.

Sándor48

Olvasmányaim során arra jutottam, hogy a só nagyobb kárt okoz, mint hasznot. Szerintem meg kell nézni a kazán, és közelében a csöveken is hol lehet a leghidegebb télen. Oda tenni egy hőfokkapcsoló érzékelőjét, ami kb. 1 °C alatt bekapcsolja a keringtető szivattyút. A 300 liter víz befagyásához nagyon sok fagyos nap kell a kazánban.link
sandor48(8 posts so far)
2009-10-23
06:32:40
Üdv.!
- Meg tudja erősíteni valaki azt az állítást, hogy a kazánban keringetett 3-400 liter vízhez adott 1 kg só (feloldott állapotban) megakadályozná a víz befagyását, ha 1-2 napig nem tudok fűteni? Vagy smafu az egész és több kárt okozok, mint hasznot? Most egy kg trisó van benne a vízlágyítás miatt. Nálunk nagyon kemény a víz.
- A kazán kátrányosodásával továbbra is küzdök. Száraz akácfával tüzelek, Konixot használok. A kátrány marad, emiatt a rendszer sem fűt fel igazán. Mikor várható javulás?
- A fűtésszerelőm nem javasolja az ESBE szelep beépítését. Lehet, hogy még nem is hallott róla? Vagy csak egyszerűen lusta? link
2009-10-22
21:50:12
Zsezse

A hőcserélők sorba kötésén nem gondolkodtál? Mind a kettő szivattyú forog a puffer körben? Vagy tényleg növelni kell a hőcserélők számát.

Click to enlargen

link
2009-10-22
21:42:33
Zsezse!

Én hasonlóképpen csinálom meg a rendszert, de a puffert másképpen teszem be!
Egy falatnyi vezérléssel lesz megbolondítva , de a lényeg: a puffer a primer (kazán) körön lesz!
1, eset: fűt a kazán, kell a meleg, akkor a hőcserélőbe megy a víz, puffer kihagy
2, fűt a kazán nem kell a meleg: a pufferre dolgozik a kazán ... link
2009-10-22
21:40:31
Nálam az okozta a problémát, hogy a "mesterek" nem mosták ki a tartályt, annak védő olaja dugította el a szűrőt. Nálad kimostátok a tartályt?

Az biztos, hogy ha forr a kazán víze akkor nem vonódik el hő. Mint említetted az ESBE jól működik.

link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-22
21:00:17
Monolit:
a radiatorok most nem jatszanak, hiszen csak a puffert toltom fel a kazanrol a hocserelokon keresztul.

eddig "mukodott", de akkor nem volt benne az ESBE, sem a puffer.
nem ertem.link
2009-10-22
20:32:06
Így első körben úgy tűnik, a kazán túl nagy teljesítményű a házhoz. Számoltad a hőveszteségét a háznak? Lehet hogy nem visznek el a radiátorok annyi hőt, mint amit a kazán megtermel.

Nálam a "mesterek" rosszul kötötték be a hőcserélőket. Ellenáramlásban kell, nálad is úgy lett bekötve? Mikor is visszavittem a hőcserélőt kiderült, hogy egy darab hungarocell van benne. Akkorra már kialakítottuk a 3 járatú szelep helyét.

Nálam is vacakolt a rendszer, az ESB-re gondoltam. Végülis az iszapfogó szűrője volt a ludas, kitisztítva minden jó lett újból.link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-22
19:56:11
sziasztok
egy ujabb hocserelos kerdessel fordulok hozzatok.
az atalakitas ota folyamatosan forrni akar a viz a kazanban, 90 fok korul jar a vizhofok, allandoan le kell zarjam, ami ugye annyira nem jo.
azt remeltem, hogy ha bekerul a puffer, valamennyivel tobb levegot kaphat majd a kazan, ezzel hatekonyabb egest biztositva.

a felallas:
1.kor: V50 50Kwos kazan, grundfos 25-60-as szivattyu, 2db ALFA LAVAL 14-20 hocserelo (2x30kw papiron), 28as rezcso, es egy 5/4" ESBE kazanfeltolto szelep KVS14 ertekkel.

2. kor: 900L puffer, 22-es rezcso, grundfos 25-40 majd 25-60-as szivattyu.

a tunet:
a kazan eloremeno homerseklete 90fok korul, visszatero az ESBE elott 78-80 fok, az ESBE utan 78-80 fok.
puffer oldali kor hideg resz: 40-45 fok, eloremeno: 60-65 fok.

akarmilyen fokozatba is allitom a szivattyukat, ezek az ertekek minimalisat valtoznak +/- 3 fok.

Eloszor az ESBE-re gyanakodtam, hogy tul sokat forgat vissza vagy kicsi az atereszto kepessege, viszont akkor a hocserelo utan miert csak -10 fokot csokken a viz homerseklete?

az ellenoldalon ket egyforma teljesitmenyu szivattyuval is hasonlo jelenseget tapasztaltam.
eszembejutott, hogy esetleg elkoszolodhatott a hocserelo? de nincs 2 eve, hogy hasznaljuk a rendszert.

ha a cso keresztmetszetek lennenek kicsik, akkor is jobban kellene hulni vagy melegedni valamelyik oldalnak, de nem teszi.

kicsik lennenek a hocserelok?
a pufferbol folyamatos 40 fokot tud kivenni a szivattyu alulrol, megis inkabb felforr a viz a kazanban..link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-22
12:18:23
monolit,

itt lenn delen, Bezdanban is lehet venni Schiedel koppintast - lehet, hogy ez is prespor -, jo aron.

viszont ehhez komoly alapot kellett volna csinaljak + komuves munka + nagyobb fodemkivagas, nagyobb belter elvetel + plusz munkadij.

ezt pedig siman felcsavaroztam bilincsekkel a meglevo kemeny oldalara.
:)
meg a teton kivuli reszre kell kitalaljak egy stabil rogzitest + hoszigetelest.link
2009-10-21
19:56:58
"hogy ez mennyire jo ar, nem tudom"

"200as atmero, savallo rozsdamentes kemeny beles cso (nem szigetelt), 9m magas, 2 tisztitoajtoval, esovedovel, 1db 30 fokos elhuzassal, bekotocsovel, 160e HUF."

Ugyanez a méretű komplett kéményrendszer (Prespor - mindenféle reklám nélkül, csak tájékoztatásul)hőszigetelés nélkül 15% kedvezménnyel(a jelenlegi piac diktálja)183.308 Ft. Elhúzás nincsen benne.

Igaz ez nem alkalmas a turbo nyomott kazánokhoz.link
2009-10-21
08:15:58
Köszi az infot! Ha sikerül egyszer nálam is ilyen lesz egy kandallóval karöltve... :) Körbe kap szigetelést és tűzálló gipszkarton dobozolást, rá valami terméskövet, és kész is a hangulatos kémény... :)link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-20
23:13:19
ok.

a gyarto neve: Total Inox Kft., Kaposvar.

http://www.totalinox.hu meg keszul, de itt van kontakt:
http://www.totalinox.hu/leaflet_magyar.jpg

200as atmero, savallo rozsdamentes kemeny beles cso (nem szigetelt), 9m magas, 2 tisztitoajtoval, esovedovel, 1db 30 fokos elhuzassal, bekotocsovel, 160e HUF.

ebben nincsenek benne a bilincsek, illetve a hoszigeteles.
hogy ez mennyire jo ar, nem tudom, de a ceg teljesen korrekt es rovid hataridokkel dolgoztak. 1.5 het alatt legyartottak, idore.link
robert(3966 posts so far)
2009-10-20
20:43:52
zsezse,

Írd csak meg a gyártó nevét is, hat tanuljunk belőle. Ha a gyártó nyomulna, akkor azt áttenném az "Ez itt reklám helye" témába.

Kátrány ügyben felteszek két képet, amit egy vízköpenyes kályhába bújva fényképeztem. Ne higgyétek azt, hogy ez a nyolcadik utas...

Click to enlargen

Click to enlargen

A vízhőmérséklet 60 fok alá volt állítva, ez 1 hónap termése.
link
2009-10-20
19:01:07
zsezse: "ez itt a reklám helye" oda beteheted.

"sima mezei kozetgyapottal szigeteltem, 5cm. 2300 Ft/12 tabla. ugy tudom, az uveggyapot nem birja a nagy hoterhelest." Én is erre gondoltam.link
2009-10-20
14:11:33
Ha a gyártót/forgalmazót nem is írod, de az árat mindenképpen írd már be nekem légyszives ide, mert nekem is érdekes lenne! Csak a kémény rész, minden sallang nélkül!link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-20
07:46:22
monolit:

Ha Robert engedelyezi az ingyenreklamot, akkor felteszem;) Robert: hova tehetem?

Addig is: privatban barkinek megadom, mert elegedett voltam veluk!

Pozdorja: na ez erdekes kerdes:
kivagtam kb egy 50x50es darabot, amit majd gipszkartonnal fogok potolni.
ennek a nyilasnak a belsejeben fog egy gipszkarton dobozban futni a kemeny.
lehet, hogy meg nagyobb darabot kivagok.
a masodik problema, hogy, egy 5x10es gerenda mellett megy el a kemeny.
ezt ugy oldottam meg, hogy elhuztam kb 5 cm-t a kemenyt, a gerendara pedig felcsavaroztam egy alulemezt, moge pedig egy csempedarabot tettem.

tehat:
gerenda - csempe - lemez - legres vagy gipszkarton - hoszigeteles - kemeny

megmutattam egy kemenysepronek, azt mondta, teljesen korrekt igy.

sima mezei kozetgyapottal szigeteltem, 5cm. 2300 Ft/12 tabla. ugy tudom, az uveggyapot nem birja a nagy hoterhelest.

kerestem Schiedel kemenyszigetelest, de 14.000 Ft-ra jott ki 1.5 meter:))) ugyhogy inkabb hagytam.

ja, es term. a "krematorium"-hoz kellett, a vegyestuzelesre:)))
a gazt kikotottem, mert nem volt hely mar lenn a puffer miatt. egyelore csak a gazbojler uzemkepes vesz esetere.
egyebkent ez a fajta kemeny jo kondenzacios kazanokhoz is, mivel savallo.
link
2009-10-20
07:26:48
Zsezse a gyártó elérhetőségét feltehetnéd, hátha kell valakinek.

Jól néz ki, ügyeltél gondolom a pozdorjánál a hőszigetelés vastagságára, nehogy meggyulladjon? Mivel szigeteltél? Mert nem mindegyik alkalmas a magas hőfokhoz.

Gázhoz vagy vegyestüzeléshez?link
zsezse(982 posts so far)
2009-10-20
00:17:07
hali

megjott az uj kemenyem. a regi egyelore nyugdijba ment.. kicsit megbontottuk a kozepso szinten, es hat egy ket tegla mar kiegett belole, csak a vakolat tartotta a frontot, ezert szaglott at itt ott. ezt kijavitva a szag elmult, de tobbet mar nem hasznalom.
200as savallo, rozsdamentes kemeny, 10m magas. 5 cm kozetgyapottal korbeburkolva, 2 vasbeton fodemet kellett attorjek, 1 pozdorja tetot es egy palatetot.
meg aprosagok hianyoznak, de ma mar kiprobaltam, igen jol huz kifele.

a gyarto szerint, ha tuzallo sziloplaszttal rakom ossze, hasznalhatom ventillatoros tulnyomasos uzemben is.

Click to enlargen

Click to enlargen

link
sándor(1043 posts so far)
2009-10-19
23:27:25
durkonorbi!
sandor48!

A képen látható kazánon három levegõbevezetési lehetõség van. Ez jobban szabályozható mintha csak alul és fölül lenne egy egy bevezetés. Az ilyen kazán hasonlít szabályozás szempontjából legjobban a cserépkályhákra. A jó cserépkályhákban lehet a legkevesebb tüzelõvel, lassú tûzzel, jó hatásfokkal elégetni a fát a legtöbb hõmennyiséget kinyerve. (A faelgázosítós kazán más kategória.) Nekem is volt egy hasonló kazánom, de kicsi volt a teljesítménye. Fával szét lehetett robbantani, de leszabályozva nagyon jól mûködött. Ezért is mertem a módszert ajánlani.

A jelenlegi kazánom fotóján látható a rec. kör. Igaz, le van egyszerûsítve. Nincs benne úszós visszacsapó, sem iszapfogó. Áramszünet esetén a kazánból egy szünetmentes hajtja ki a forróvizet, kb 10 perc a mûködési ideje. Sajnos a kazánba épített hûtõ-csõkígyó nem hatásos. Beépítettem, mûködõképes, de kár volt a munkáért.
A szemeteslapát méretébõl lehet a teljes helyigényre következtetni, pedig acélcsõvel van szerelve a rendszer. Jó elhelyezéssel sokkal kisebbre is meg lehet csinálni. Szinte minden kazánhoz fel lehet szerelni a lakás szétverése nélkül.

Click to enlargen

link
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)goto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   next »
Copyright © 2005 Robert Bernath
All rights reserved