| Homline Forum => Hőszigetelés => Tetőtéri hőszigetelés | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 next » |
vackorx(2 posts so far) 2009-07-01 23:22:30 |
|---|
| Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni utólagos szigetelés ügyében. Egy budapesti bérháznak a legfelső szintjén van a lakásom, fölötte már csak a padlás található, ami nincs hőszigetelve. Ennek megfelően nyáron kénikula van fönt, télen meg fagy, ami az én lakásomba is átsugázik a födémen keresztül. Milyen megoldások léteznek ezen födém utólagos szigetelésére? A födém, tudomásom szerint, elég rossz állapotban van, nem nagyon lehet rajta közlekedni, fennáll a beszakadás veszélye. A gerendákon keresztbe fektetett deszkákon lehet csak járni. Amennyire meg tudom ítélni maga a födém valamilyen tégla-béléstestből van, amire vastag rétegben homokot terítettek, meg egyébb apró építkezési hulladékot. Gondoltam, hogy esetleg valamilyen habként teríthető és utólag megszilárduló anyag lenne a legpraktikusabb, de bármilyen más ötlet érdekelne. Előre is köszönöm! link |
robert(3966 posts so far) 2009-06-21 17:36:15 |
|---|
| lajos, A szellőzést semmiféleképpen ne hagyd el. A szigetelést ez tartja szárazon, és a nyári forróságot is ez vezeti ki a szabadba. A "hiányzó" szarufavastagság a gipszkarton váz távtartóival kialakítható. Itt van az általam javasolt rétegrend, és a két különböző dőlésszögű tetősík találkozása. Click to enlargen Click to enlargen link |
lajos(1 posts so far) 2009-06-21 14:52:50 |
|---|
| Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni! Egy igen öreg házat vettünk meg , a pala már ki lett cserélve bitumenes zsindelyre (alatta osb), de a "teteje" a már szinte lapos tető rész, amin egy lemez van, még a régi állapotában tündököl. Be szeretnénk építeni a tetőteret és a hőszigetelésről annyi mindent olvastam , hogy nem tudom igazából hogy lenne a jó. A terv az hogy a lemezt leszedjük és utána a deszkákra rá fólia (párazáró-áteresztő?) arra 15 centiméter kőzetgyapot utána pár centi rés és jön az osb, zsindely, szellőzőkkel beiktatva! Ahol pedig már ki van cserélve,azok úgymond az oldalfalak lesznek. A szarufák összesen 10 centisek. Oldalt nincsenek szellőzőrések beiktatva, tehát nem tudom hogy érdemes e hagyni rést a kőzetgyapot között és az osb lap között, mert teljesen zárt...Ha nem akkor úgy gondoltam hogy oda 10 centi aztán keresztbe még rá 5, párazáró fólia és gipszkarton! Egy kis építő kritikát szeretnék kérni az ötletekre!:) link |
robert(3966 posts so far) 2009-05-21 11:27:43 |
|---|
| abcika, Az üveggyapot paplan nem nyúlik, hanem a ferde síkon (ami, ha jól értem nálad 7m) való rögzítés nehézsége miatt megcsúszik, egyes helyeken összegyűrődik, míg máshol szétválik (főleg az illesztéseknél), ami által megszűnik a folytonossága. A tető felől megbontva ellenőrizni lehetne a szigetelés állapotát. A táblásított szigetelés valóban jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik. 10 cm vastag jól kivitelezett szigetelés mellett a gázszámla (fűtés, főzés, melegvíz) még hideg téli hónapban is soknak tűnik. Persze, ez sok más, eddig nem említett körülménytől is függ. Például az ablakok felülete, és minősége, a szomszédos lakások hőmérséklete, takarékoskodtok a gázzal, vagy sem, stb... Ha rászánjátok magatokat, akkor 20 cm vastagság alá ne menjetek. A rétegrenddel kapcsolatban sok hozzászólást lehet találni a fórumon, ajánlom, hogy visszamenőlegesen olvasd el a bejegyzéseket. A légkondi sajnos nem spórolható meg, ha csak 26 fokig vagytok hitelesítve.link |
abcika(1 posts so far) 2009-05-20 15:18:43 |
|---|
| Sziasztok, A segítségeteket szeretném kérni. Sok hasznosat olvastam ezen az oldalon, de lenne még pár specifikus kérdésem. Most vettem egy tetőtéri lakást Budapesten, 2001-ben épült. Tetőtéri, de csak az egyik tetőoldal tartozik a lakáshoz. Ez keleti fekvésű, 7m hosszú és kb 7m "magas" (itt a ferde hosszt értem). A lakás belső két szintes, teljes alapterülete 77nm, a hasznos 62nm. Vásárlás előtt kimentem egy építésszel, aki megnézte (szerencsére) a szigetelést, és azt találta hogy csak szarufák közötti tekercses üveggyapot van betéve, kb 10cm. Mivel a (gázcirkó) fűtési költség 30-35 ezer volt egy téli hónapra (nekem ez lett gyanús) javasolta a szigetelés cseréjét. Ennek a költségét kb. 500 ezerre tette, ezt sikerült is lealkudnom az árból. A kérdéseim: - mennyire érdemes cserélni a régi tekercses gyapotot? (Az építész azt javasolta cseréljem táblásra, mert ez nyúlik.) - elég-e a szarufák közötti táblás gyapot, vagy inkább alá is tegyek egy réteget? - ha az utóbbi, mennyi legyen ez? (a pénz igazából nem gond, de csak akkor szeretnék plusz költséget ha az meg is térül, kb. 5 évig szándékozom a lakásban maradni...) - milyen rétegrend a célszerű? - márka, típus, stb tippeket is kérnék ha lehet! - légkondi mindenképp kell, vagy egy jó szigeteléssel ilyen esetben (keleti fekvés, fél tető, stb) megspórolható? 25-26 fokban még jól érzem magam... Előre is köszi a segítséget!link |
kicsiati(9 posts so far) 2009-03-14 21:23:43 |
|---|
| Szia szepygab! Igen, nagyon lecsökkentené a belmagasságot, valamint elég macerás lenne kivitelezni. A szarufáknál már végeztünk, holnap kezdjük a fogópároknál. Igen, én csinálom egy ismerőssel. Precíz ember vagyok, mindenhol jól kitöltöm. Köszi a válaszokat!link |
szepygab(158 posts so far) 2009-03-14 19:05:02 |
|---|
| Szia! Baj nem történik, ha a fogópárok alatt nincs hőszigetelés, de ha van, az javít rajta. Arra figyelj, ha nem Te csinálod, hogy a fogópárok köze is rendesen ki legyen töltve. Az, hogy kerül-e a fogópárok alá is szigetelés, az a belmagasságtól is függ. Ha nagyon lecsökkentené, akkor mindenképp el kell hagyd. üdv szepygablink |
kicsiati(9 posts so far) 2009-03-12 08:25:57 |
|---|
| Szia! Eddig a tetőtérben a szarufák szigeteléséről beszéltünk. Bocsi, rosszul írtam, a mennyzetnél vagyok meglőve. 20 centis fogópárom van. Jó az úgy, hogy az összes szigetelést közé rakom, és egyből rá a fóliát, és a lambériát? A padlástérben talán nincs olyan nagyon hideg, és a fogópároknál nem lesz akkora a hőhíd, ha alá nem teszek szigetelést. Vagy sokat jelent az a 2x5 centis rész ahol csak fa lesz, és nem lesz szigetelés? Lásd a két képet amit a napokban belinkeltem.link |
szepygab(158 posts so far) 2009-03-11 23:39:40 |
|---|
| Szia! "Akkor most hová is tegyem azt a fóliát? Tetszés szerint?" A döntés a Tied. Mi csak szempontokat, tanácsokat adhatunk, elmondhajtuk, hogy magunk miképp csináltuk. A Te házadat Te ismered, Neked kell eldönteni mi az ideális (vagy jó kompromisszumos) megoldás. "Egyébként gondoltam arra is, hogy a szarufákra egyből ráteszem párhuzamosan az 5 centis párnafát, és arra egyből a lambériát. Csak így nagy lesz a hőhíd a szarufáknál." Így igaz, a fa rosszabb hőszigetelő, mmint az ásvány-/üveggyapot. "A tetőnél vagyok meglőve. Ott hogyan tegyem a szigetelést? Mindet a fogópárok közé, vagy 14 centit közé, és 5 centit elé? Ott talán nem lesz akkora hőhíd a padlástér miatt. Egyszerűbb lenne mindet közé tenni, és arra egyből a lambériát." Eddig nem a tetőről beszélgettünk? Nem teljesen értem a kérdésedet. Mekkora szarufáid vannak? Közéjük fér egyáltalán 20 cm szigetelés? Tehetsz közé 20-at és alá 5-öt is, nem fogsz rontani vele :-) üdv szepygablink |
kicsiati(9 posts so far) 2009-03-11 08:18:16 |
|---|
| Szia! Akkor most hová is tegyem azt a fóliát? Tetszés szerint? Egyébként gondoltam arra is, hogy a szarufákra egyből ráteszem párhuzamosan az 5 centis párnafát, és arra egyből a lambériát. Csak így nagy lesz a hőhíd a szarufáknál. A tetőnél vagyok meglőve. Ott hogyan tegyem a szigetelést? Mindet a fogópárok közé, vagy 14 centit közé, és 5 centit elé? Ott talán nem lesz akkora hőhíd a padlástér miatt. Egyszerűbb lenne mindet közé tenni, és arra egyből a lambériát. Click to enlargen Click to enlargen link |
szepygab(158 posts so far) 2009-03-10 20:50:46 |
|---|
| Szia Kicsiati! "5. Ráteszem a lambériát. A lambéria alatt légrés. (Kell ez a légrés? Mi szerepe van?)" Nem kell, nincs szerepe. Ha lambériázol, azért kell "függőlegesen" lécezni, hopgy legyen mira rögzíteni a lambériát. A gipszkarton táblákat a vízszintesen futó lécezésre is rácsavarozhatod. "Nyugtassatok meg, hogy azt így kell csinálni. Mert nekem mondtak olyant is, hogy a szarufára egyből tegyem a párazáró fóliát, és arra az 5 centi szigetelést. De így az 5 centi szigetelésbe be tud menni a pára." Nem a bejutó pára okoz gondot, hanem a lecsapódó. Ha egész durva közelítéssel egyenletesnek vesszük a benti és kinti hőmérséklet közötti átmenetet a határoló szerkezet vastagságában (vagyis elhanyagoljuk pl. a belső burkolat, a cserepezés, stb. hatását), akkor valahogy így néz ki a hőmérséklet alakulása. Benti 20 foknál a falfeület hőmérséklete kb. 18 fok. Legyen a külső -12. A kettő között van 30 fok különbség. Ha a hőszigetelés negyede a szarufák alatt van, és ezen kívül van a párazáró réteg, akkor a fóliánál a hőmérséklet kb. 11 fok lesz. Ez már erősen határérték, mert ha 20 fokon 70 % a párád, az 14-15 fok környékén eléri a 100 %-ot. Ez esetben már a fólián belül lecsapódhat. Ha a szoba páratartalmát 50 % körül tudod tartani - pl. rendszeres szellőztetéssel, szellőzőrendszer telepítésével - akkor már biztos nem lesz belőle problémád. Én kiszámoltattam az adott rétegrendre a gépész tervezővel a páraviszonyokat, és ez alapján a szarufákra tettem a fóliát. Ennek az az előnye, hogy ott lényegesen védettebb, kisebb a valószínűsége, hogy pl. egy szög beverésével kilukasztod, a villanyszerelő is kisebb valószínűséggel fog kárt tenni benne. Ha lambériázol és úgyis teszel még egy párnafát, akkor annak a 2,5 - 3,5 cm vastagsága ad némi biztonságot ilyen szempontból. üdv szepygablink |
kicsiati(9 posts so far) 2009-03-10 14:41:30 |
|---|
| Sziasztok! Egy kis segítség kellene, tetőszigetelés ügyben. Én így képzeltem el a tetőm szigetelését: 1. A szarufák közét teljesen kitöltöm 14 cm üveggyapottal. (Páraáteresztő fólia van kívül) 2. A szarufára merőlegesen ráteszek 5x5-ös stafnifát, és közé megy még 5 cm üveggyapot szigetelés. 3. Beborítom Solflex tél párazáró fóliával. 4. A szarufákkal megeggyezően párhuzamosan ráteszek 3x5-ös Bramac lécet. 5. Ráteszem a lambériát. A lambéria alatt légrés. (Kell ez a légrés? Mi szerepe van?) Nyugtassatok meg, hogy azt így kell csinálni. Mert nekem mondtak olyant is, hogy a szarufára egyből tegyem a párazáró fóliát, és arra az 5 centi szigetelést. De így az 5 centi szigetelésbe be tud menni a pára.link |
akos(12 posts so far) 2009-03-04 20:23:16 |
|---|
| A Bábolna árul rágcsálóírtó mérget ha nincs háziállatod,vagy elemes hangos riasztót gazdaboltban.De a legjobb ha nem férnek a szigeteléshez. Üdv.Bocsi.link |
akos(12 posts so far) 2009-03-04 20:19:00 |
|---|
| Macskával!!!!!!!Bocs de magas labda volt.link |
klajos112(18 posts so far) 2009-03-04 15:11:48 |
|---|
| Érdeklődnék mivel lehetne megelőzni rágcsálók elszaporodását, nikecellel bélelt falban, ill. menyezetben. link |
kicsiati(9 posts so far) 2009-03-01 08:20:54 |
|---|
| rob34! Amit kinéztem, az alkalmas tetőtéri szigetelésre. http://www.knaufinsulation.hu/files/ki_hu/upload/documents/Datasheet-115-HU-korr-10-25.pdflink |
rob34(19 posts so far) 2009-03-01 00:31:16 |
|---|
| Kedves Kicsiati! Az általad említett két anyag nem páradifúziós, ha nedvesség éri akkor veszít a hőszigetelési képességéből sőt még tönkre is mehet, ezért a belső párazáró réteget a toldásoknál és a fal találkozási pontjain össze kell ragasztani hogy a pára ne juthasson a szigetelésbe. Ha szigetelőanyagot vásárolsz figyelembe kell venni hogy a kínált anyag ülepedésbiztos e ha nem így van akkor akciósan veszel egy olyan anyagot ami arra a célra amire te használnád nem felel meg,az évek során megülepszik és hőhidak keletkezhetnek.link |
kicsiati(9 posts so far) 2009-02-28 08:50:18 |
|---|
| Nekünk novemberben lett új tetőtér felhúzva. A tavasszal fogom szigetelni. Kívülre páraáteresztő fóliát tettünk. Álítólag ezért ki lehet tölteni teljesen a szarufa közt. Valaki meg azt mondta, hogy akkor sem tölthetem ki, mert az nem ereszt át annyi párát. Sokakat kérdeztem már, de mindenki mást mondott. Szerintem, mivel belül úgy is lesz párazáró fólia, így olyan sok pára nem fog bejutni a szigetelésbe. Annyit meg csak át fog ereszteni a páraáteresztő (lélegzö) fólia. Vagy nem? Vélemény?link |
kicsiati(9 posts so far) 2009-02-28 08:46:05 |
|---|
| rob34! Inkább az előző kettőnél maradnék. De azt hiszem az üveggyapottot fogom megvenni. Most kell döntenem, mert a mai napig akciós.link |
sándor(1043 posts so far) 2009-02-28 01:04:19 |
|---|
| akidur! A rétegrendben, a páraáthatolás elleni védelemben javaslom olvassátok el az előző oldalakat. Robert és szepygab több jó tanácsot adhat a mai megoldásokban mint én. Én konzervatívabb vagyok, mert ráfáztam az építkezésem idején divatos felfogás szerinti párazárásra. Bezártam alul felül a hőszigetelő anyagot. (Igaz, akkor még nem voltak a mai fóliák.) Utólag kellett a felső fóliát visszabontanom. Ezért inkább a pára fékezett, de szabad átengedése mellett vagyok. A padlás jó átszellőzése is nagyon fontos. Ami a palatetőt illeti. Az egy időzített bomba, különösen ha már legalább 20 éves. A kampós- szegelt pala lapok a tetőszerkezet mozgása, öregedése miatt repedezettek. Lassú, hosszantartó esőben látszani kell a gyöngyözésnek a belső oldalon. Ez alá nem tartom célszerűnek építkezni. Ma már tető (cserép alá) fólia nélkül nem szabad beépíteni a szarufák közét. Ezt a palát pedig, ha megbontjátok nem lehet visszarakni. Nincs ember aki vállalná. Azbeszt tartalma miatt tilos is felhasználni. Veszélyes hulladéknak számít, nem lehet akárhová lerakni sem. Hasonló a helyzet a hullámpalával is. Szerintem egy új tetőhéjazattal kellene elkezdeni a tervezést. Üdv. Sándor link |
rob34(19 posts so far) 2009-02-27 22:04:31 |
|---|
| Kedves kicsiati! Én a cellulózt javasolnám. www.forelockbt.hulink |
kicsiati(9 posts so far) 2009-02-27 05:29:39 |
|---|
| Sziasztok! Szerintetek melyiket építsem be tetőszigetelésnek? Knauf TP 115 táblás üveggyapot,vagy Nobazil MPN kőzetgyapot?link |
akidur(2 posts so far) 2009-02-26 14:21:16 |
|---|
| Sándor! Köszönöm az ötletedet sokat segítettél vele!A jelenlegi rétegrendről annyit tudok hogy pala tető->lécezés->kb. 10cm üveggyapot a szarufák között->bedeszkázva/náddal borítva/bevakolva. Anyósom(aki jelen volt az építkezésen kb. 25-28 éve) emlékei szerint sehol sincs fólia :( Lehet ebből gond?Igazából az izgat hogy ha az alulkasírozott gyapotot felrakom be fog-e párásodni alatta, de olvasom tovább e remek fórumot! Nagy-nagy köszönettel! akidurlink |
sándor(1043 posts so far) 2009-02-26 00:05:25 |
|---|
| akidur! Szia. A rétegrendről, páráról sok ínformációt találsz az előző oldalakon. Roberték biztosan segítenek. A rögzítésre, direkt lambéria alá láttam egy jó ötletet. A lambériát tartó léckeret közé folymatosan rakták a hőszigetelést alulról felfelé haladva. A rögzítését a vakolás megerősítésére használt üvegszálas hálóval oldották meg. Folyamatosan gördítették alulról felfelé a hálót és közben a két oldalon a tartó lécekhez kifeszitve rögzítették tűzőgéppel. Még csak be sem hajlott középen. A lambériát közvetlenül rászegezték, mert egyenletesen síma maradt a tartólécek felülete.link |
akidur(2 posts so far) 2009-02-25 13:51:13 |
|---|
| Sziasztok! Tetőterünket lambériával szeretnénk burkolni, gondoltam arra hogy ha úgyis lécvázat kell csinálni a lécek közé raknék valamilyen alulkasírozott gyapotot. Hogy ne vegyen el túl sok helyet 5cm szigetelésre gondoltam a lécek közé amire menne a lambéria.Ennek így lenne valamilyen értelme vagy csak pénzt dobnék ki és párásodást kapnék cserébe? Ha az ötlet nem elvetendő hogyan rögzítsem a szigetelést a lécek közé? Válaszotokat, tanácsotokat előre is nagyon köszönöm!link |
| Homline Forum => Hőszigetelés => Tetőtéri hőszigetelés | goto page: « prev 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 next » |