Magyar  Deutsch
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)goto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   next »
zsezse(982 posts so far)
2009-02-05
10:35:07
szia,
orulok, hogy kozeledunk.

igen, sajnos a fatuzeles szabalyai nem is olyan egyszeruek, mint hinnenk. nekem egy fel szezonba es nehany kobmeter faba kerult, mig raereztem valamelyest.

Szoval, ahogy irtam is, a problemam az volt, hogy a fusttalcak nincsenek fedesben (kb 5-10 cm), es a huzat nem jarja be a nagy felso teret, hanem szinte egyenesen megy ki a kemenyenen. nezd meg a hozzaszolasomhoz tartozo vazlatot.
a regi "totya" kazanunkban emlekeim szerint 3 fusttalca volt, mindegyik kb 80%-os atfedesben, igy 4x fordult meg a gaz, mire feljutott a kimenetig. es ott kotelezo volt athaladnia a felso, tagabb teren. ez nalam eddig max 2 volt, de atfedes hianyaban inkabb csak 1, es a felso teret szerintem nem is hasznalta, hiszen nem kellett atmennie rajta, "mellette" ment fel a gaz.
ezzel a terelovel - bar kb 5 cmt szukitettem a felso terbol - de rakenyszeritettem a gazokat, hogy hasznaljak is azt. szeirntem ez nem rossz kompromisszum, eleg nagy ter maradt meg ott.

amikor begyujtom a kazant, es amig atizzik az anyag - de kesobb is - a huzat kepes kihuzni a langot a kemenyig. ez adta az otletet, hogy adjak egy kis plusz utat a langnak.

ha elzarom a fust pillango szelepet, akkor a helyzet valamennyivel jobb.

a fustgazokrol: a masodlagos levego nyilas nekem mindig nyitva van, igy kap mindig eleg levegot fenn is. sosem zarom el teljesen a kazant egyik helyen sem, es nem is fustol vissza, ha a fustszelepet elzarom (max 80% fojtas!!) sem.

egy szo mint szaz, most vagyok ott a kazannal, hogy vegre elegedett vagyok a mukodesevel. nem rotyog, nem fustol (vissza), fut, mint az istenadta, tartja a meleget, van huzat, es nem katranyosodik annyira.

:)
az altalad irtakat pedig eszben tartom, es ha barmi into jelet eszreveszek, atgondolom a technikat.link
sándor(1038 posts so far)
2009-02-04
00:06:07
zsezse!

Szia.

Nem célzásnak szántam, csak óvatosságra való felhívásnak. Sajnos, a mai hírekben is szerepel egy törökszentmiklósi nő, akit ma ölt meg egy felrobbant vegyestüzelésű kazán...
Mostanában egyre többen állnak vissza a gázról a hagyományos fűtő anyagokra. Ezek a kazánok, kemencék, kandallók, cserépkályhák speciális tüzelési ismeretet igényelnek. Ez régen evidens volt, de a gázon felnőtt emberek már nem ismerik, és nem is igen van kitől megtanulniuk. A kazánok kezelési utasításai (gondolom már tapasztaltad) nem sokat érnek ebből a szempontból.

Nem vagyok az átalakítások, jobbítások ellen. A saját, (általam legjobbnak tartott) ATMOS kazánomon három dolgot is át kellett alakítanom. Hogy a gyártónak ezek miért nem jutottak eszébe?

A fotóidon (kazánbelső) én csak egy víztáskát láttam. Keveselltem is.
Nos, ha valóban két táska között áramlik fel a füstgáz, akkor egy S-t kell leírnia mielőtt felső bő térbe jut. Először hátra majd a két táska között előre és úgy fel e felső kéményes térbe. Két táska esetén a lángnak már nem szabadna felérnie a kémény közelébe, a bő felső térbe. Ha mégis ilyen hosszú a lángod, akkor nagyon sok hő távozik a kéményen keresztül. Ez túl nagy huzatra utal és rontja a hatásfokot.
A két táska között (mint általában a szenes kazánoknál) direkt szűk a nyílás. Ezzel kényszerítik ki a jobb hőleadást. A füstgáz, a láng, nem csak a könnyebb ellenállású középső részen kénytelen áramolni, hanem a teljes keresztmetszeten. Tehát muszáj örvénylenie. A légfelesleg itt keveredik össze a még el nem égett gázokkal. Ezek bejutva a felső bővebb térbe lelassulnak és elvileg elégnek, mielőtt távoznának a kéményen.
Ezért nem szűkíteném a felső teret, hanem csak egy kis plusz örvénylést adnék ott a füstgáznak. Amikor egy egy gázmolekula ott fennt elég, elhasználja a közvetlen környezetében lévő oxigént. Nem marad oxigén a mellette a kéménybe igyekvő gázmolekuláknak. Tehát kimegy a kéményen a még éghető gáz és a fel nem használt oxigén is.

A robbanás akkor következik be, amikor erre, a kazánban elégni nem tudó gáz-levegő elegyre rányitják az ajtót. Hirtelen rendelkezésre áll a hiányzó oxigén és robbanással begyullad az elegy. A tulaj fejét meg leviszi a kazánajtó. Egy szerény cserépkályha képes a lakás közfalait is kidönteni, amikor felrobban. Pedig ott a max. teljesítmény csak kb 8-10KW.

Üdv és légy óvatoslink
zsezse(982 posts so far)
2009-02-03
10:34:09
kerdes:
>Meghalt az, aki (valószínűsítem) rányította az ajtót a felhalmozódott és el nem égett gázokra!

ezt celzaskent irtad, vagy csak mindeztol fuggetlenul?:)

link
zsezse(982 posts so far)
2009-02-03
01:08:22
szia! Ha viztáska alatt a tüzter feletti 5cm vastag vizreteget érted,abból 2 wan,nem egy.azt irod felgyorsult a huzat.nos,a lángok eddig is ekkorák woltak,csak eddig a kémenyig beértek. A szükitésröl:a két tálca közötti rés jówal szükebb mint ami szükitést okoztam.
Szówal wagy nem egyröl beszélünk,wagy nem értem,milyen holt térre gondolsz.szerintem casökkent a holt tér. dvlink
2009-02-03
00:37:49
zsezse!

Szia. Tényleg túlbeszéltük.

A képeidet meg a leírásodat rögtön megnéztem és azóta se tudtam a "hasznos" és a "talán hasznos" között választani. Komoly érvek szólnak mindkettő mellett. A héten is felrobbant egy vegyestüzelésű kazán valahol. Meghalt az, aki (valószínűsítem) rányította az ajtót a felhalmozódott és el nem égett gázokra!

A kazánod egy víztáskával rendelkezik, és a hátfalról fordul vissza tűz az ajtó felé. Innen jut a felső térbe, majd a kéménybe. Ezért rottyan fel a víz az ajtóban. Ezért alakul ki a felsőtérben a kátrányréteg.

Miért hasznos?
Mert leszűkítetted a felső, füstgáz lassítóteret.
Felgyorsult a huzat, látszik amint a lángnyelvek erőteljesen a terelő fölé csapnak. Megnövelted az égés sebesességét, és ezzel kazánban elérhető hőmérsékletet. Vagy ennek, vagy az időközben megemelkedett külső hőmérsékletnek tudható be a teljesítmény javulás.
Mert kisebb a robbanás veszélye.

Nem írtál arról, hogy hogyan változott meg az egy töltet égési ideje. Szerintem rövidült.
A kátrányréteg folyamatos tüzelés mellett, terelő nélkül is elkopik a felső térből. Csak kérdés, hogy egy túlméretezett kazánt tudsz e hőtárolás nélkül hosszan járatni? Most még nem.

Miért talán hasznos?
Mert több elégetlen gáz távozik a kéményen.
Nem használod ki a víztáska felső oldalát és a terelő által lezárt tér határoló falait arra, hogy hőt tudjon közvetíteni a víznek.
A táska tetején rövid idő alatt vastag hőszigetelő hamuréteg rakódik le.
Az eredeti bő felső térben volt ideje lelassulni a gázoknak. A már üzemmeleg kazánnál itt is van égés a légfelesleg segítségével. Amint kinyitod az ajtót, olyan mennyiségű hideg levegőt kap, hogy legfeljebb az elégetlen füstöt látod már csak eltávozni a kéményen.

Szerintem a hátrány az erősebb.
Azt állítom, hogy megfelelő terelővel lehetne javítani a hatásfokot. A felső térbe valami rácsot, jól átjárható függönyt kellene kipróbálni. Valamit, ami megtörné és a felső tér teljes keresztmetszetében egyeletessé, örvénylővé tenné a gázok áramlását. (A nagy üzemi kazánoknál a tűzcsövekbe wolfram spirál van behúzva ebből a célból.) Feltétlenül ki kell használni a teljes hőátadó felületet. Lehet, hogy egy, a táska tetejére berakott, egymástól elkülönülő vízszintesen hullámos lemezcsík egység jobb hatásfokot adna mint a terelő. (Ezt az ATMOS Z alakúra hajtott lemezcsíkokkal oldja meg.) Olcsón elkészíthető. Tisztításnál egy mozdulattal kiemelhető. Nem gyorsítaná fel a gázok áramlását. Keveset szűkítene a keresztmetszeten és a huzat gyorsítását is kompenzálná az örvényléssel.
Több variációt is ki lehetne próbálni.
De vigyáznod kell, mert amikor jönnnek a melegebb időszakok, sokat fog romlani a huzat. A kazánnak akkor is el kell tudnia égetni a lehető legtöbb "füst"gázt, ne hogy ajtónyitáskor robbanás alakulhasson ki.

üdv.

link
zsezse(982 posts so far)
2009-01-30
19:38:54
valamiert az elozo hsz-omhoz nem tudtam csatolni a masodik kepet.
ime

Click to enlargen

link
zsezse(982 posts so far)
2009-01-30
19:33:08
hello mindenki,

par hsz-sal hamarabb volt 1 felvetesem a V50es kazannal kapcsolatban, miszerint egy langterelo lemezt tennek a felso fust talcara, ezzel kenyszeritenem hosszabb utra a langot.

nos, jelentem, megcsinaltam ma delutan, es gyorsan ki is probaltam.
egy 50x30-as 2es vas lemezt raktam fel 2 U alaku vas segitsegevel (semmi heggesztes, csak beakasztottam a lemezt, barmikor leveheto)

hogy ez most szamszeruleg mit jelent a kaloriakat tekintve, nem tudom, de par dolog szembetuno:

- a lang kb 60 centivel hosszabb utat tesz meg a kazanon belul, es nagyon szepen nyalja a kazan teljes felso feluletet + az also viztalca tetejet. csinaltam rola egy kepet, de nem tul jo minoseg. jol latszik, hogy csak a kazan bal oldalan eg a tuz a kepen.
- "erzesre" komolyabbat fu"t most a kazan azonos toltet es hideg rendszer mellett. tegnap hasonlo korulmenyek kozott lassabban erte el a 80 fokos vizhofokot, most 90 foknal el kellett zarjam a kazant, nehogy megforrjon.
ez mondjuk a mai nap elso tesztje, ne tekintsuk hivatalos eredmenynek. majd meg irok.

- a fust mintha kevesbe jonne ki a kazanbol, ha eges kozben nyitom ki az elejet, gondolom a huzat jobban ervenyesul a felso reszben, es ez elszivja.

- a hozzaszolas irasa kozben leszaladtam csinalni meg 1-2 kepet. a lerakodott katrany ugy ahogy van leegett a felso reszrol:)
hat ennyit maris megert a lemez:)

egyebkent vettem Konix-ot, a heten kezdtem el hasznalni, kivancsi vagyok ra.
terelo_800.JPG

Click to enlargen

link
zsezse(982 posts so far)
2009-01-19
09:31:08
Szia Jani!
Javaslom, hogy ezt a beszelgetesi temat olvasd el az elejetol, egesz jol kiveseztuk a kerdest.

Milyen tipusu kazanod van egyebkent?

A rovid lenyeg, hogy kell bele a pillango szelep a fust csobe, a szalmat eges kozben erdemes 1-2x szetkotorni.

egy szalmas kazan gepkonyve:
http://calor2000.eu/gyartmanyismerteto.pdf
link
92jani(1 posts so far)
2009-01-16
17:06:06
Sziasztok !
Tanácsot szeretnék kérni bálás kazánnal való fűtéshez és a beállításokhoz mert eddig konvektoros fűtésünk volt.A röviden leiron a kazán adatait 400 liter víz a kazánba, 70-80 liter a csövekbe fadiátorokba. Huzatszabályozásra csak a salakoló ajtóra szerelt autómata kisajtón van lehetőség fűstk kivezetés 190 csövön nincs benne pillangó szelep.A kémény 220 hőszigetelt rozsdamentes. Már többször is ugy jártam hogy a 7-8 méter magas kémény tetején a láng kilépett. A kájha belől kártánosodik és hogy lehet letakarítani? Szerintem a hatásfokkal is van gong.
Előre is köszönöm a hasznos tanácsokatlink
zsezse(982 posts so far)
2009-01-06
23:26:02
Szia(sztok)
jelentem, megcsinaltam a legtelenitot erre a pontra is. engem zavart, hogy a gumicsoben mindig volt, es az ajtoban - ahogy mar beszeltuk - tobbszor is megforrt a viz.
a csatolt kepen a jobbos automata legtelenitot raktam be. sajnos az a cso egy picit emelkedik - a rossz iranyba.

most, hogy kiszokott innen is a levego 80-85 fokos viznel izzo belsovel sem hallom az ajtobol sem a forrast es eltunt a gumicsobol is a legzsak. csendesen uzemel forro viznel is. szerintem javult a keringes az ajtoban.
igaz, minimalis levego meg mindig van az ajto tetejeben. ez max 1-2 centi lehet, ezen mar nem tudok segiteni, az ajto kimenete alacsonyabban lehet, mint az ajto vizterenek teteje.

ma 2x raktam meg a kazant, az izzo massza szepen tartja a 70-80 fokos vizet. mintha kicsereltek volna az egesz kazant!

a puffertartalyrol:
tervben van, de olyat szeretnek, amivel a hasznalati melegvizemet is ki tudom nyerni, illetve kesobb majd napkollektorral is tudom futeni.
Gondolkodtam azon is, hogy 2 tartalyt szerzek:
1x300Liter 2 hocserelos (napkollektor + HMV),+ 1xmondjuk 1000liter hocserelo nelkuli puffertartaly csak a futesre.

igy nyaron elegendo a 300 literest felfuteni, telen pedig elobb a 300 literest futom fel kesobb az 1000 literest.

kerdes, hogy erdemes-e ennyire elbonyolitani.

sajnos a megtakaritas az nyaron a tetore lesz felreteve. varom, hogy leessen a napkollektorok ara:).

Click to enlargen

link
2009-01-06
00:30:38
zsezse!

Örülök, hogy javul a rendszered.

A (kazán) füstcsövekről nem szabadna, hogy leégjen, legfeljebb egy kicsit elszineződhet a festék. A festék, amely a legolcsóbb "kályha ezüstnek" nevezett festék.

Nem lehetséges, hogy az ajtóban gőz képződik és ezt érzékeled levegőnek? Ha ez valóban gőz lenne, akkor semmi baj, mert amint bekerül a kazánba, lehül a forróvízben és visszaalakul vízzé. A légtelenítőknek ilyen magas hőmérsékleten nem sok hasznát veszed, mert kb egy év alatt beragadnak vagy ereszteni kezdenek.

Ha a kazán teteje alatt alakulna ki egy légzsák, de az nem akadályozza a víz áramlását, akkor nem érdemes vergődni az eltüntetésével. Elfér ott ahol van. Mivel felül van, nem éghet át a tűztér fala. A légzsákban lévő oxigén gyorsan elfogy a vegyi átalakulásban, így nem okozhat veszélyes korróziót. Elég vastag lemezből van a kazán.

Ha már sikerült belőnöd az égést, akkor tényleg érdemes lenne gondolkodnod egy puffertartály beépítéséről. Nagyon sokat segítene a lakás hőmérsékletének egyenletesen tartásában.
Ez lehetne a következő szezon megtakarítást hozó feladata.
link
zsezse(982 posts so far)
2009-01-05
01:20:58
Szia!

Eloszor is koszi a segitseget. ugy nez ki, hatalmas hibat sikerult kikuszobolni ezzel az "aprosaggal".
most mar tenyleg "csak" meg kell tanulnom kezelni;)

az elmult 24 ora tapasztalatai
az ejfelkor meg puhafaval megpakolt kazan (elzart pillangoszelep mellett) hajnal 5kor meg langyos radiatorokat produkalt, illetve 1 szalmabalaval (hideg inditas) az eddigi max 60-65fokos viz helyett sikerult 80 fokos vizet csinaljak. szerintem ez szamottevo javulas az eddigiek utan! ugy nez ki, sikerult 2 kobmeter fat kifutsek a levegobe az elmult 1 honapban!
:(

szembetuno, hogy eddig szinte izzott a fustocsovem, most szinte langyos:) na jo, ez talan tulzas, de a langfront eltunt a csobol, es kozel sem sut a cso, mint eddig.

a lejtesrol: a kazan leirasa azt irja, hogy teljesen vizszintes talajra kell tenni, es azt tapasztaltam, hogy ha logott az eleje, akkor valamennyi levego mindig volt benne. de ez lehetett a kovetkezo miatt is:

talaltam szerintem egy hibat, lehet, hogy ez tipushiba?!
ugy nezem, hogy a kazannak az a kivezetese, ami az ajto eloremeno gumicsoveit fogadja (szembol a jobb oldali felso csatlakozo) emelkedik, meghozza nem kicsit, es ide felgyulemlik a levego. (vizmertekkel neztem, a kazan vizszintes)
gondolom ezt abbol is, hogy ha megnyomogatom a gumicsovet, akkor hallani, erezni, ahogy rotyog a levego ezen a ponton, a gumicsoben is meg mindig van levego, pedig a cso jol emelkedik ehhez a ponthoz, tehat ott ki kellene mennie elvileg. de nem megy. a kazanajto felso pontjara mar tettunk egy legtelenitot, tehat nem ott van a legzsak.

ezt a heten orvosolni probalom egy ugyanilyen 2. legtelenito beepitesevel, nem szeretnem, ha a levego miatt esetleg korrozio lepne fel.

meg egyszer koszonom a tippeket!

remelem, hogy a futesszerelom legkozelebb mar elolvassa a hasznalati utasitast is. bar ez rajtam mar nem segit :) :(link
2009-01-04
00:54:46
zsezse!

Ezek kezdeti nehézségek, hamar túl leszel rajtuk.

Más az őszi próbafűtés és más amikor komolyra fordul a hideg. Ez abból adódik, hogy napközben is fagypont alatt marad most a hőmérséklet.

A kazánod helyesen van beállítva. Lejtenie kell előre egy picit. Amikor a helyére teszük, akkor vízszintbe állítjuk (ez fontos). Utána kb 1 cm-t emelünk a hátulján. Általában hátul megy ki a füst, és hátul vannak a csatlakozások is. Így beállítva nem marad légzsák a kazánban.

A kéményről, a huzatról már többször véleményt cseréltünk. A gyári elvárás, huzat előírás az abszolút biztonság miatt van. Ha megnézel egy táblázatot, akkor láthatod, hogy bizonyos átmérőjű kéményekhez milyen magasság lenne szükséges. Ezek valós, de képtelen magassági adatokat adnak meg. Ilyen kéményt családi házhoz senki sem épít. Ha a jelenlegi kéményednél is "túl erős " a huzat, akkor jó megoldás a füstjárat szűkítésének a beépítése. Ez a régi és új kazánokon is megvan már gyárilag! Általában közvetlenül a kazánból kilépő csonkon található és ha tőlük veszed a füstcsövet, akkor abba valószínűleg bele is van építve.

Az, hogy ki milyen fűtési technológiát használ sokszor maga sem tudatosan teszi. Csak látott, hallott, tanult valamit és sikeresen alkalmazza.

Első szempont a tökéletes égés megközelítése. Ez lehet heves, de lehet "parázsló" is.
Ezt tudod megfelelő kísérletezéssel beállítani nálad is. A bemenő levegő és a füstnyílás megfelelő beállításával. Az szerintem igaz, hogy az első bálát hevesen égetik, de az már nem, hogy a másodikat rögtön lezárják.
A másodiknak is kell egy kezdeti heves indítás amikor levegő felesleggel kell járatni a kazánt, mert a forró tűztérben a második bálából rögtön sok éghető gáz szabadul fel. Ha rögtön elzárod a levegőt és a füstgáz útját akkor a kazánban rekedt gázok robbanhatnak, illetve lassan de elégetlenül, meleget nem adva kisunnyognak a kéményen. Tehát lezárni csak fokozatosan, 1-2 lépésben lehet (kell) kb 5-10 perc alatt.
Utána tényleg sokáig izzik és melegít a bála. Ha jól eltalálod a beállítást, még több hőmennyiséget nyerhetsz ki belőle mint a heves égetéssel.
Tapasztalni fogod, hogy kicsit más beállítás kell kemény hidegben télen, és más az őszi és tavaszi időszakban.

A kazán belső tálcái közé ne tegyél semmilyen fékező, áramlást korlátozó elemet. A kazán így van méretezve. A terelőlemezen csak felakad a korom és nem győzöd majd takarítani.

Ismét csak azt tanácsolom, hogy a kimenő füstgáz a lehető legforróbb és a lehető legkisebb mennyiségű legyen. Ilyenre állítsd be a bemenő levegő nyílását és a füstgáz huzatkorlátozóját.
A padláson a kéményajtónál tudod mérni a hőmérsékletet, és egy csipesszel, fogóval egy 10x10 cm-es alufólia darabot vízszintesen betartva elég jól meg lehet "mérni", hogy mennyi füstgáz távozik a kéményen.
A füstgáznak azért kell forrónak lenni, hogy garantáltan égésből származzon és ne légfeleslegből. Illetve így éred el a lehető legkisebb füstgáz mennyiséggel is még a minimálisan elegendő (szükséges!)huzatot.
A forró gázok sokkal intenzívebben áramlanak fel a kéményben, tehát kevesebb is elég a jó huzathoz.

Kíváncsian várom a próbáid eredményét. link
zsezse(982 posts so far)
2009-01-03
23:46:19
van meg egy agymenesem a hatekonysag novelese erdekeben.
csatoltam egy kepet. ez egy oldalnezeti keresztmetszete a kazannak.
a lenyeg, hogy a tuzter folott 2 vizzel teli talca van, melyeket a fust kikerulve a felso kemenycsonkon keresztul tavozik. A rajzon a fekete szinuek az eredeti meretek. lathato, hogy az also es a felso talca alig fedi egymast, a valosagban ez a fedes kb 7-10 cm lehet. a nehai kazanunkban 3 fust talca volt, es kb 80%-os fedesben voltak.
novelnem-e a hatekonysagot, ha betennek egy terelolemezt (rajzon ciklamen(?) szinu vizszintes vonal), hogy igy az eltavozo fustot, langot, hőt hosszabb utra kenyszeritsem (vilagoskek pottyok), hogy az also viztalca tetejet es a kazan vizterenek felso reszet is jobban atjarja?
nem akarok beleheggeszteni a kazanba, sem a vizteret boviteni, ehhez nem rendelkezem sem szerszammal sem tudassal, de egy ilyen lemezt bele tudnek tenni.

Click to enlargen

link
zsezse(982 posts so far)
2009-01-03
23:34:49
sziasztok
tanacsot szeretnek kerni. sajnos meg mindig bukkannak fel pongyolasagok a rendszerunkkel kapcsolatban.
regota furcsaltam, hogy akiknek ilyen kazanjuk van (V50 szalmas) folyton "dicsekednek", hogy nem gyoznek szelloztetni, annyira meleg van naluk.
nalunk sincs eppen hideg, de azert kanikula nincs, es eleg hamar le is eg minden. Kiderult, nekunk nem epitettek be fustszabalyzo szelepet a fustcsobe. ez elvileg egy pillango szelep, ami a fust utjat allja.
idezem a termekismertetot:

"A kémény tervezésénél vegyük figyelembe a kazán műszaki paramétereit, a szükséges huzatigényt
(tűztéri vákuum: -30 Pa), és a környezetvédelmi előírásokat. Soha ne szűkítsük le a füstcsonkot a kazán
és a kémény között, a bekötőidom legalább 15°-os emelkedő szögben építsük be a hossza, ne haladja
meg a 2 m-t. Amennyiben nem tőlünk vásárolja a füstcsövet a bekötő csőbe pillangószelepet kell szerelni
aminek fojtása max 80% lehet. A kazánház kialakításánál biztosítani kell a levegő pótlását. Legalább
akkora nyílást ki kell hagyni, mint a kémény keresztmetszete."

ez a pillangoszelep nekunk hianyzott eddig, es a lang egyenesen ment a fustcsobe, szinte huzta ki a huzat. Allitolag ez problema, a markatarsak szerint a "bevalt modszer", hogy 1 adaggal felfutik a vizet teljes gozzel, a kovetkezo adagot mar elzart fust szabalyzo mellett egetik, es igy az anyag inkabb izzik, mint langol.
Ma csinaltam egy pillangoszelepet a csobe, illetve fixaltam meg egy ket dolgot (pl hogy a kazan nem allt vizszintesen, 1 centit lejtett az eleje fele). de nem jovok ra, hogyan is kellene ezt okosan hasznalni.
mennyire zarjam el a pillangot, hogy optimalis hatast erjek el? egy kb 18 cm atmeroju kor alaku vaslemez van most a 200as csoben, ez max ~80%os feluleti takaras.
kell ehhez valami muszer vagy szakember?
mennyi levegot adjak neki bemenetnek?
link
zsezse(982 posts so far)
2008-11-25
01:21:21
a nap vegen megprobaltam szetkotorni az izzo tomeget, illetve dobtam ra par kisebb tuskot.
ugy nezem, valamennyit segitett rajta.

milyen kiszolgalasi modszerre gondolsz a szojanal?
a huzatszabalyzoval eleg jol szabalyozhato az egese.

sajnos abbol iden csak 80 dbot sikerult szerezzek, abbol 30at mar eltuzeltunk, igy azzal sporolok:)

csak egy szamszeru meres: a gazmu szerint oktober 1-i allapothoz kepest 800 kobmeter pluszban vagyok az altalanyhoz kepest, vagyis ennyivel tobbet fizettem mar be. lassan december 1, lehet, hogy a +800m3-bol lesz +1200m3 is, ezt hivhatom sporolasnak is a tavalyi evhez kepest!
ha jol kalkulalok, akkor kb 44m3 gazt fogyasztunk el havonta a HMV+fozesre, ez ~5200 Ft.link
2008-11-25
00:47:23
zsezse!

Ennél a témánál 02.12.-én (2. oldal)írtam neked arról, hogy felénk milyen speciális feltételei (nehézségei?) vannak a szalmabálás tüzelésnek. Úgy látszik, hogy a fizika nálunk is hasonlóan működik, mint az ismerősödnél. Minden esetre ne add fel a szalmát. Ha a szója ilyen gyorsan elég, akkor arra valamilyen egyedi kazán kiszolgálási módszert kell kitalálnod.

A ventillátoros kazánokat, Pl Atmos, pont azért nem szabad lakótérben elhelyezni, mert nem alakítható ki a hermetikus zárás (szepygab véleménye!) mint a gázkazánoknál.

Legyél a bálással is nagyon elővigyázatos!link
szepygab(158 posts so far)
2008-11-24
17:36:36
"a beszivo oldali tulnyomast elvetettem, kozben mas forrasbol is hasonlo ellenerveket kaptam.
(a gazkazanoknal a turbos kifejezes nem hasonlo modon mukodik? csak ott specialis a kemeny?)"

Ott a teljes rendszer hermetikus.

üdv

szepygablink
zsezse(982 posts so far)
2008-11-24
17:24:05
szia

a beszivo oldali tulnyomast elvetettem, kozben mas forrasbol is hasonlo ellenerveket kaptam.
(a gazkazanoknal a turbos kifejezes nem hasonlo modon mukodik? csak ott specialis a kemeny?)

leszedtem a kozepso szinten talalhato fedelet, es total elhultem: tiszta katrany volt a belseje. ijedtsegemben azonnal kihivtam a kemenyseproket.:)
aztan lepucoltam a bejaratot es megnyugodtam: ez nem most rakodott le, hanem a nyari nagy pucolas soran esett az ajtonyilasba. a kurto teljesen szaraz es tiszta volt. megcsak kormosnak sem mondanam.
atneztem, amennyire tudtam, tovabbra sem talaltam nyomat a kemenyben katranyosodasnak.

probakeppen bedobtam egy szojabalat, es mire visszatertem egy 20-25 perc mulva mar nyomat sem talaltam, porig egett, a vizem 80 fokos volt.
konzultaltam egy helyi ismerossel, aki mar evek ota ilyen kazannal fut, azt mondja, a szalma sajnos nem eg el rendesen, sok hamu marad utana es 1-2x szet kell turni, mikozben eg, mert nem eg rendesen, illetve o ejszakara fat is rak ra, es teljesen elzarja -> igy tartja a meleget neki.

hat, ma is tanultam valamit.:)link
2008-11-22
00:16:02
Zsezse!

A szalma tökéletes elégetéséhez több levegő, és magasabb hőmérséklet kell. Ez az a bizonyos légfelesleg amiről már írtam.

A kazánra ne,ne és mégegyszer ne szerelj befúvó ventillátort. Be csak úgy fújhatsz, ha az elszívásod mérhetően és szabályozhatóan erősebb mint a befúvás. Csak befúvás esetén kiáramlik a füstgáz és robbanóképes eleggyel telik meg a kéményed is. Ha nem fulladsz meg hamarabb, akkor később rádrobban az egész ház.
Viszont van megoldás. Egyszer már írtam valakinek (kandallóknál?) a kémény tetejére szerelt egyszerű elszívó ventillátorról. (Ha nem találod, szívesen leírom megint.) Még egyszerűbb, ha levegőt injektálsz a kéménybe. Kell hozzá egy viszonylag nagy nyomást, de kevés mennyiséget tudó ventillátor. A padláson lévő utolsó, legfelső tisztító nyílásba készítsél egy jól záródó fém ajtót. Az ajtón keresztül vezessél be a kéménybe egy vastagabb, felfelé álló vascsövet, aminek a vége fúvókaszerűen leszűkül. Ez a cső legalább fél méterrel nyúljon a tisztító ajtó teteje fölé. Így a keletkező szívóhatás a kémény utolsó méterein fog érvényesülni és nem áramolhat vissza füstgáz a kéményből a padlásba. Ezekkel a megoldásokkal a huzatot növelheted, több levegőt juttathatsz az égéshez, de elég nehéz megtalálni az optimumot. Szóval ezek csak kényszermegoldások.
Én a kémény tetejére szerelt, elszívást növelő ventillátort ajánlanám, ha már muszáj valamit tenni. Az még szabályozható is.

A kazánajtód "tipushibája" sajnos megvan a mi kazánjainknál is. Miután az ajtón (vagy annak közelében) jut be az égéslevegő, ezért itt jóval magasabb a hőmérséklet (a hidegebb levegő ellenére is) mint hátrább, a bála oldalai mentén. Hátra már csak kevés oxigén jut, ha juthat egyáltalán a kicsi tűztér miatt (légfelesleg hiánya). Ezért van, hogy az üzemi vízhőmérsékletnél az ajtóban felforr a víz.
Amíg ki nem találták a vízzel hűtött ajtót, addig vastagon kellett szigetelni, mert egyszerűen szétégett.
link
zsezse(982 posts so far)
2008-11-21
16:40:32
lejjebb mar emlitettem, hogy a buzaszalmanal sokkal jobb a szoja, most ezt csak ismetelni tudom. a szoja szo szerint porig eg, a szalma nehezebben eg el, es sokkal tobb utana a takaritanivalo, a szalak egyben maradnak, csak "kiegnek", ezmiatt a tomor belso resz sokkal lassabban, nehezebben eg el, nem ad le eleg hot.

arra gondoltam, hogy esetleg egy kis kenyszerhuzattal ra tudnek segiteni talan erre a nehezkes egesre.
a dolog egyszeru, mint a pofon, egy kis/kozepes ventillatort racsatlakoztatnek az also ajtora pl egy fem lemezbol hajtogatott levegotolcserrel (es imadkoznek, hogy ne a folson nyomja a fustot;) - erre egyebkent is ajanlottak tuzallo szilikont korbenyomni az ajton), es ha szalmaval tuzelek, akkor bekapcsolom.

erdekelne a velemenyetek, szerintem jo megoldas lenne.

egyebkent ma kaptam vagy 10-15 keve osszekotott szolovenyiget es szolo tuskokat, es meg kell allapitanom, hogy igen jol egnek, 3-4 koteggel igen jo meleget varazsoltam ebben a zord idoben.

a kazannak pedig lehet, hogy talaltam egy tipushibajat: szerintem az ajto nem legtelenitheto le rendesen, vagy pedig nem aramlik at rendesen a viz rajta, mert 80 fok koruli vizhomersekletnel elkezd bugyogni a kazan es levego/goz jon ki az automata legteleniton, pedig a kiegyenlito tartaly 100% fel van toltve. allitolag az uj kiadasokon mar megtalalhato egy legtelenito az ajto gumicsovein is.link
zsezse(982 posts so far)
2008-11-20
22:24:56
utanaolvastam ennek az energianadnak. nekem ugy tunik, komolyan gondoljak:
itt van nehany cikk:
http://www.agroinform.com/aktualis/?act=showItem&id=2843
http://www.mpsh.eu/main.php?menu=tatainad

20-30 tonna/hektar termest igernek, ami atszamitva olyan 4300 kobmeter gaz energiajat adja a cikk szerint.
az nem rossz, szerintem
negyzetmeterenkent 1-1.2 palantat ajanlanak ultetni, az egy hektarra 10.000-12.000 palanta.
kerdes, mekkora beruhazas ez? irtam nekik emailt, ha valaszolnak, ide is megirom.
szerk: ime egy cikk, ami ezzel fogl:
http://batonyterenye.net/node/45

ahoyg szamolom, a hektaronkenti telepitesi ar 1.2MFt ami nem keves. lehet, hogy ez is csak valami atvereS?link
zsezse(982 posts so far)
2008-11-20
22:06:14
szia!
ez a kerdes (marmint a viztartalom) nekem is eszembejutott, de ugy latom, hogy nem. szetbontva a balakat belul is szaraz.

link
2008-11-20
01:28:31
zsezse!

Az általam ismert "igazi" bálás tűztere sokkal nagyobb. Jobban beállítható a légfelesleg a teljes égési felületen.

Az energiafüvet a környékünkön, Szarvason indították. De mintha csak egy pillanatnyi reklám lett volna. Konkrétumot nem lehet róla hallani. Megpróbáltunk vetőmagot beszerezni, vagy vetőmag előállítóval kapcsolatba kerülni, de mindenhonnan lepattantunk. 10 hektáron akartunk indulni, de már feladtuk.
Most a kínai energianád a sláger. Többszörösét adja mint a fű. Sajnos a nádból is csak az ismertető előadásokig jutottunk.

Az októberi betakarítású fűtőanyag nem túl magas víztartalmú? link
zsezse(982 posts so far)
2008-11-19
23:02:46
sziasztok,
akkor egyre gondoltunk! valaminek fel kell tolnia a levegot:)

Sandor: a kazan egy Calor 2000 V50-es tipus, a legkisebb, amibe belefer a kis bala. (illetve a 85 cm-es kisbala fer csak bele, 88cm a belmeret, rovidebbre kell csinalni a balat, ezt lentebb irtam is)

igy 1 honap utan azt kell mondanom, hogy jovore, ha lehet, csak szoja balakat fogok csinaltatni.
sokkal jobban eg, es
a buzaszalma utan nagyon sok takaritanivalo marad, a szoja teljesen elporlik.

a mostani hidegebb napokon eddig megusztam a futest napi atlag 2 balaval. (65nm padlo + 46nm radiator futes, nincs kanikula, de kellemes a klima egesz nap.)

szoget utott a fejembe,hogy a manapsag divatos energiafubol is lehetne esetleg balat csinalni.
valaki hallott mar ilyenrol? hol lehet ennek utanajarni?
esetleg annak meg jobb lehet a futoerteke? vajon mekkora terulet kellhet hozza? lehet, hogy nem erne meg foglalkozni vele, mert ha jol vettem ki a gazdak szavaibol, a szalmat en ingyen kaptam, csak a balazasert kellett fizessek.

ui: a szojabala mellett szol az is, hogy azt nem juliusban a rekkeno melegben kell behordani, hanem oktoberben ;)link
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)goto page: « prev   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   next »
Copyright © 2005 Robert Bernath
All rights reserved