English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Utólagos hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szepygabVálasz erre
2007-03-25
10:21:23
#581
Sziasztok!
Kiprovokáltál néhány kérdést :-)
Milyen tartószerkezetet használtál? Fa esetén a tűzbiztosság csökken, fém esetén a korrózió lehet kétséges.
Mivel burkoltad - gyári rendszer, vagy improvizáció? Átszellőztetted a burkolat és a szigetelő réteg között? Magad csináltad vagy kivitelező? Így mennyivel volt drágább/olcsóbb, mint a vakolt kivitel?
Üdv
szepygab
2007-03-24
22:40:14
#580
Szepygab,
A normál kőzetgyapot nem drága, de a vakolható kivitel többszörösébe kerülhet, mint a polisztirol.
Ezen kívül a munkadíj is sokkal többe kerül.
Én szerelt és burkolattal ellátott, nem pedig vakolt formában építettem be.
szepygabVálasz erre
2007-03-24
21:09:29
#579
Érdemes a szálas anyagok kínálatát alaposan körüljárni, időnként már alig drágább.
Van egy olyan előnye, amit sose kelljen megtapasztalni, ez a tűzállóság. A német szabvány bizonyos esetekben pl. kötelezővé teszi, hogy a homlokzati nyílászárók fölött egy csíkban a polisztirol habot ásványi anyaggal kell helyettesíteni. Ez az esetleges szobai tűz felfelé való továbbterjedését hivatott késleltetni.
Üdv
szepygab
2007-03-24
20:16:35
#578
Domokos, Szepygab,
Nekem speciel a polisztirollal összehasonlítva szimpatikusabb a szálas hőszigetelés. De a lényeg, hogy a szigetelés jól legyen kivitezve, és ne maradjon hőhíd.
Az 5cm vastag szigetelés helyett érdemes lagalább 8cm-t beépíteni. Árban minimális a különbség.

A szellőzési veszteség aránya az összveszteséghez képest egy jól szigetelt ház esetében tényleg meglepően nagy.
Jó ötlet a szellőzőcsövek beépítése az építkezés idején (később úgysem kerülne már rá sor). A csövek útvonalát viszont jól át kell gondolni, hogy ne legyenek kellemetlen áthallások a lakásban.
Gépi szellőztetés esetén sokminden másra is ida kell figyelni, a nyílászárók megválasztásától az elektomos hálózat csövezéséig és sajnos a kandallóról is le kell mondani.

szepygabVálasz erre
2007-03-24
19:25:33
#577
Sziasztok!

Nem nekem szólt ugyan a kérdés, de azért belevaúúú :-)
Én inkább 30-as falat építenék 10 cm hőszigeteléssel. Az szerkezet eredő hőszigetelése jobb lesz, és még pár centivel vékonyabb is. Utóbbi nálunk fontos szempont, mert keskeny, hosszú házat építünk.
A páradiffúziót nyugodtan elfelejtheted, az ma már inkább csak a téglagyártók marketing szövege. A "lélegző fal"-on át is csak a beltérben képződő pára kevesebb, mint 5 százaléka távozik. Ebből következően sokkal fontosabb a jó szellőzés biztosítása, mint a falak "lélegzése".
Érdekes számításokat végeztünk az gépészemmel. Elég jól hőszigeteljük a házat, így a frisslevegős szellőzés energiaigénye a teljes 40 százaléka! Építéskor beteszem a szellőző rendszer csöveit, aztán előbb-utóbb megy rá a hővisszanyerős gép.
Üdv
szepygab
2007-03-24
18:04:57
#576
Szia Róbert! Mi a véleményed poro 38-as fal 5cm-es hungarocellel való lefedéséről? Azt hiszem ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények! A hőszigetelés miatt jó, viszont a pára nem tud megfelelően távozni. Szálas hőszigeteléssel nem fogok burkolni a pénz miatt! Egyáltalán kell a hungarocell? Talán csak a koszorút kéne körbe, a falat meg úgy hagyni? Tanácstalan vagyok. Köszönöm.
2006-09-23
21:48:27
#502
Sziasztok!

Igen, ezen a képen most már jól látszik. Köszönöm.
Egyébként nem csapódik le a pára A szigetelésen?
Palán kívül mivel szokták még burkolni az ilyen fajta szigetelést?

Más:
Tetőtében a szigetelés és a Párazáró fólia vagy a párazáró fólia és a gipszkarton között kell légrést hagyni?

Válaszfalnál is kell párazáró fóliát használni a karton alatt?2006-09-19
19:18:29
#497
Zolle,

Ha a fal és a szigetelés között lenne a szellőző réteg, akkor a szigetelés semmit sem érne!

2x5cm szigetelés fölött 2.5cm légrés a cseréplécek között. Sajnos a rendelkezésemre álló műpala csak vízszintes lécezésre rakható fel, így oldal irányban az falsaroknál és az ablak-kávák mentén lett kiszellőztetve.

Ezen a képen talán jobban látod:


A szerkezet vastagsága így 2x5+2.5+2x0.5=13.5cm.

2006-09-19
18:44:35
#496
Sziasztok!

Az alábbi képen nem nagyon látom, hogy hol van kiszellőztetve a szigetelés!
Ha jól gondolom akkor a műpala és a szigetelés között?
Nem a fal és a szigetelés között kell ki szellőztetni?
De a képen csak 2* 5 cm.e réteg van! az pont elég a 2*5cm szigetelééshez.

2006-09-18
22:18:24
#495
Péter,
A szigetelés beépítése előtt felhívtam a Rockwool műszaki tanácsadását, ahol azt ajánlották, hogy ne használjak fóliát. Az átszellőztetett homlokzat miatt erre nincs szükség.
Amint ezen a képen is láthatod, műpala burkolatot szereltem a szigetelés elé: .
Evvel együtt is olcsóbb lett a dryvit-nál, de azért, mert kéz alatt vettem.

2006-09-18
18:57:59
#494
Kedves Róbert!

Aug 22-én Zolle-nak a következőket írtad:

"...R: Én most csinálok egy utólagos hõszigetelést.
Rockwool RPT esetén majdnem kétszeres árajánlatot kaptam az dryvit-hoz képest. Mivel nekem sem szimpatikus a polisztirol (a vakolt kõzetgyapotra pedig nem volt pénzem), ezért saját magam készítem el a léckeretbe szerelt 2x5cm kőzetgyapot (Fixrock) szigetelést (a dryvit-nál is olcsóbban). ..."
Nekem sem szimpatikus a polisztirol... sokkal szimpibb amit a Fixrock-ról írtál!
Csak azt nem írtad meg, hogy mi került a lécváz közé szerelt szigetelésre (került-e egyáltalán valami féle fólia)és milyen lett, miből lett a legkülső homlokzati rész? Ezzel együtt lett olcsóbb a dryvit-nél?

Szóval hogy is van ez? Sajna nálam erre már csak jövőre kerülhet sor, de azért már most érdekel a dolog...

Üdv. HPéter

2006-08-22
21:28:35
#484
Zolle:
Most építkezek, viszonylag alacsony költségvetésbõl, ezért a legtöbb dolgot én csinálom a házon. Éppen ezért lenne egy-két kérdésem, hátha tud nekem valaki segíteni.
- A házat 30-as NF Ytongból építettem, szeretnék minél jobb hõszigetelést elérni ezért kívülrõl is leakarom szigetelni, de a nikecell-től egy picit tartok, ezért inkább a kõzetgyapotra gondoltam ami ugyebár jóval többe kerül. Szerintetek, megéri rákölteni még annyit vagy inkább nem, mert úgysem hozna annyit a fûtésen (A mai gázárak figyelembe véve.)?
R: Én most csinálok egy utólagos hõszigetelést.
Rockwool RPT esetén majdnem kétszeres árajánlatot kaptam az dryvit-hoz képest. Mivel nekem sem szimpatikus a polisztirol (a vakolt kõzetgyapotra pedig nem volt pénzem), ezért saját magam készítem el a léckeretbe szerelt 2x5cm kőzetgyapot (Fixrock) szigetelést (a dryvit-nál is olcsóbban).
a) A te esetedben a Y30NF-hoz k=0,4 tartozik
b) Vakolt kőzetgyapot R-RPT 8cm k=0.24
c) 10cm kiszellõztetett Fixrock 0.18-at tud
Azt, hogy megéri-e a beruházás, már magadnak kell eldönteni, és ez nagyban függ az egyéb beépített anyagoktól is pl. nyílászárók.

Zolle:
- A tetõszerkezet faanyaga nem lett lekezelve semmivel. Ez okozhat e valami problémát a késõbbiekben? Ha igen mivel és hogyan tudnám lekezelni?
R: Bizony okozhat, fõleg akkor, ha más is ki lett spórolva. Például a korrekt kiszellõztetés. Ilyenkor gombásodásra, penészedésre, és rovarkártevõkre is lehet számítani.
Egy igazi szakember talán tud olyan megoldást ami a cserepek átrakása nélkül is kivitelezhetõ. Persze, ha a tetõtér felõl még nincs lezárva, akkor egyszerûbb lehet a helyzet, mert ecseteléssel és valamennyi permetezéssel a szer felvihetõ. Én Bionaturt használtam.

Zolle:
-A tetõtér szigetelésénél mit érdemes használni? Kõzet-, vagy üveggyapotot? (azt hallottam a kõzetgyapottal jobb dolgozni és a szigetelése is jobb). Mit ajánlotok?
R: Én a kõzetgyapotot jobban szeretem. A Deltarock-nak az az elõnye, hogy egyedül is könnyen beépíthető, mert az egyes elemek beékelődnek és stabilan a helyükön maradnak.

Zolle:
- A tetõtérben érdemes-e gipszkarton válaszfalakat csinálni? Van-e olyan jó mint a tégla?
Láttam a képeken feltüntetett házban is gipszkarton falak vannak, neked mi a tapasztalatod?
R: Nálunk két réteg gipszkarton van minden falon és ferde síkon, a falak pedig "dupla", hangszigetetelt falak. Eddig beváltak.
Van egy társasházi lakásunk, ott 10-es válaszfallapok vannak a szobák között, és azzal is meg voltunk elégedve (kb 20 évig laktunk ott).

Zolle:
-Gipszkartonozásnál a lécváznak van-e valami hátránya a profilos megoldással szemben?
R: Lécvázra lassabb a szerelés, az esetleges méretdifferenciák miatt szintbe kell gyalulni, ha nem használsz állítható távtartókat. A faanyagot elõszárítani és impregnálni, valamint tűz ellen is kezelni kell.

Zolle:
-A tetõtér szigetelésénél a szarufák elõtti 5cm-es szigetelést, hogyan lehet rögzíteni?
R: A gipszkarton váz közé lehet szorítani, ha ez nem megy, akkor a vázba vert szögekre feszített vékony horganyzott dróttal (nekem mûködött).

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Utólagos hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva