English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Utólagos hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-03-24
09:23:13
#4848
Paga,

Én nem vagyok sem építész, sem kivitelező. Amikor véleményt mondok valamiről, akkor azt fontolom meg, hogy magamnak beépíteném-e a szóban forgó módon, vagy sem.

Szerintem a polisztirolt csak tökéletes vakolatra a teljes felületen szabad ragsztani. Nem elég a táblákat nagy ragsztópacnikkal rögvítve kialakítani a síkot, mert a táblák mögött. és a találkozásoknál a levegő szabadon áramlik. A táblák pontatlan találkozásainál a résbe ragasztó kerülhet, ami hőhidakat okoz, a mögöttes üregekbe zárt pára kicsapódhat. Ez egy kivitelezési hiba. Szerintem rossz "szokás" a vakolatlan téglafalra ragasztott EPS.
És még egy: a koszorúkon túl kell vezetni a szigetelést, sokszor erre nincs mód sem a lábazat, sem a tető miatt. Ebben az esetben fokozattan hőhidassá válik az épület.

Tudom, sok helyen állítják, hogy vakolatlan falra ragasztava meg lehet spórolni a vakolás költségét. Én azt mondanám, hogy ez a módszer egy haladék, kölcsön magas kamattal, amit később meg kell fizetni.


2010-03-24
08:24:38
#4847
Róbert!

Hát ha bevállalnám a szigetelés előtti vakolást, az kapásból annyit drágítana a rendszeren, hogy anyag+munkadíj tekintetében akár felvihetném a Hypertherm rendszert, vagy egy faburkolatos (faházprofilos hajópadló) befúvásos rendszert, amik valamelyest természetesebbnek, barátságosabbnak tűnnek nekem.

Épp tegnap este hívott fel az egyik kőműves vállalkozó ismerősöm -aki már dolgozott a családunknak, szüleimnek-, hogy árajánlatot adjon a hőszigetelésre.
Nos az ő ajánlata -csak munkadíj- alapvakolatra nettó 1200,-Ft/m2 3 cm-ig; +50-100eFt állványozás.
És ez még csak az alapvakolat! A színezés, és a hőszigetelés még nincs benne, ami még +~2500,- Ft+áfa/m2.
Ez eléggé húzósnak tűnik, pláne ha figyelembe veszem, hogy tavaly már kaptam egy elfogadható ajánlatot. Akkor az egész házra a hőszigetelés EPS-sel, +hálózás, színezés, állványozással és egyéb grátisz kőműves munkákkal nettó 800eFt alatt lett volna. Csak sajnos az időpontban nem tudtunk dűlőre jutni.

Egyébként megnézve a Monolit házáról készült képeket, kicsit megnyugodtam, mert még sem olyan vészesek a falaink.
Én gépészként mm-ekben gondolkodom, és gyakran ilyen szemmel nézem a világot. A falainkat is. :)))

A glettvasra tett javaslatot köszönöm. Bennem is felmerült, hogy a lapok széleinél körbe felviendő ragasztót glettvassal teszem homogénebbé.
De most újra olvasva a soraidat a "csak" megjegyzésed elgondolkodtatott.
Te úgy érted ezt, hogy a lapokra a szélekre teljesen körbekenve és középre egy-két pogácsát felvíve, felhelyezés előtt még a téglafalra is vigyünk fel külön ragasztót glettvassal?

2010-03-24
00:26:43
#4843
Paga,

Ha az EPS-nél maradsz, mindenképp javaslom, hogy a téglafalat először vakoljátok le, a táblákat pedig ne csak pogácsákra, hanem fogazott glettvassal lehúzott ragasztóba rögzítsétek.
2010-03-22
20:54:56
#4807
Paga

„hogy mekkora változással számolhatunk majd a hőszigetelés eredményeként.”

Itt számolhatsz: http://apps.biosolar.hu/enercal/ (Programok)itt a fórumon, fent.

"Nem volt teljesen világos, amit a kandallónál írtál. A nagy fa méretek (40cm-es átmérő) miatt lehet, hogy a faelgázosító kazánra gondoltál?"

Saccoltam, de ilyesmi átmérőt rá tudok rakni a parázságyra a kandallóban.

"Az EPS lapokra milyen vastagságban kell felkenni a ragasztót? Mi az ideális, és mi az a többlet, amit még elviselhet a rendszer?"

2-4 cm közötti ragasztóvastagságot vittünk fel a lapra kúposan, a falsík eltéréstől függően. Egy lapos fadarabbal ütöttem fel a falra.

2010-03-22
15:59:58
#4797
Monolit!
2010-03-19
19:36:18

Az világos, hogy a fűtést a saját rendszerre és saját használatunk figyelembevételével kell majd beszabályoznom. (Most is így van.)
A te rendszereddel kapcsolatos kérdéseket (átlaghőmérsékletek, használat jellege, stb...) csak azért tettem fel, hogy legyen viszonyítási alapom.

Mivel úgy kezdtétek el lakni a házatokat, hogy a hőszigetelés már rajta volt, nyilván nincs összehasonlítási adatod arra vonatkozóan, hogy mennyivel csökkent a valóságban az épület fűtéséhez szükséges energiabevitel.
A kérdéseimmel arra szerettem volna rálátni, hogy egy olyan falazatú házban, mint amilyen az enyém is, olyan hőszigeteléssel, mint amilyen várhatóan az enyém is lesz, egy adott használati mód mellett, stb., mennyi energiabevitelre van szükség a fűtéshez.
Ebből az adatból és a saját -szigeteletlen- házam jelenlegi adatából lenne egy hozzávetőleges viszonyítási lehetőségem, arra, hogy mekkora változással számolhatunk majd a hőszigetelés eredményeként.

Nyilván nem lehet teljesen párhuzamot vonni a két épületre csupán az azonos falazatuk és homlokzati hőszigetelésük miatt, hiszen az egyéb szigetelések; az épületek tájolása és ebből adódó hőnyeresége, hővesztesége; a nyílászárók szerkezete, az alkalmazott fűtési rendszerek, stb. mind-mind eltérőek.
Csupán egy támpont lehet a továbbgondoláshoz.


Nem volt teljesen világos, amit a kandallónál írtál. A nagy fa méretek (40cm-es átmérő) miatt lehet, hogy a faelgázosító kazánra gondoltál?

Más...
Az EPS lapokra milyen vastagságban kell felkenni a ragasztót? Mi az ideális, és mi az a többlet, amit még elviselhet a rendszer?
(Nekünk a falak ~10 évesek, és nem nútféderes téglából, csak sima 38-as porothermből készültek. Nem is olyan szép síkok a felületek. Nem mondom, hogy több cm-es eltérések vannak, de bizony az egymás melletti/feletti tégláknál vannak elhelyezkedésbeli különbségek. Több mm-ernyi.)
2010-03-22
12:52:41
#4794
Robert,

Kinyomoztam a korábban említett, kívülről felteríthető, változó páraáteresztőképességű csodafóliát:
www.doerken.de/bvf-de/produkte/dach/dampfsperren/index.php
Mit szólsz hozzá ?
2010-03-19
20:36:18
#4765
Paga!


"Monolit!
Az általad használt polisztirol lapot nem ismerem. Rákeresek majd a neten.
Ellenben az egyik képen látszik egy KingSton-os vödör.
Van infód, tapasztalatod erről a gyártóról és a termékeiről?
Én úgy látom, hogy sok helyen elérhetők az anyagai (polisztirol lapok, ragasztók s talán vakolat is)."

Nem illik gyártókat kritizálni, de vannak hiányosságok, ill. voltak, de nem tudom jobbak-e az anyagok mint előzőleg. A színezővakolat pl. kifakult a napfény hatására, ragasztójuk már jobb mint volt, de nehéz vele dolgozni.

A kandalló normál, 6-8 nagy rönköt fogyaszt el naponta és 26-27,7 C fok van ekkor. Este 1-2 rönköt teszünk rá, de szinte csak azért hogy reggel ne kelljen begyújtani. A hőesés 1,5-2,5 C fok ha este nem fűtünk. 60 cm-es fa is rátehető, átmérőben pedig 40 cm a max. Folyamatos üzembe megy, de kemény fával üzemel ami szinte csak izzik, kicsi (ha van néha) a lángja.

Mindenhol kövezettek a helyiségek és van padlófűtés, de nem kell mindenhol használnom. A hálószobákban és a fürdőkben radiátoros fűtés is van. Ennek átmeneti időszakban lehet jó hasznát venni.

A termosztát úgy van beállítva, hogy délben ráfűtsön egy keveset, temperáljon. A padlófűtés tehetetlensége be van kalkulálva nálam, este fűtöm fel, reggelre már nincsen hideg felkelésnél. Mire elmegyek már hűl lefelé. Itt nem alkalmazok öntanulós termosztátot, ezért túlfűt, ami be van kalkulálva . Este öttől intenzíven fűtök 8 óráig. Két termosztátot használok, egyet a padlóra egyet a radiátoros körre.

A saját rendszeredet a saját lakásodhoz kell hangolni. A termosztátot percre pontosan beállíthatod.Fajtától függően több kapcsolási pontja is lehet, azaz annyiszor tud kapcsolni, fűteni. Ha van padlófűtésed, annak tulajdonsága alapján kell programozni. Ha két órát késik, két órával előbb kell indítani a fűtést. Ha a termosztát túlfűt, figyelembe kell venni hogy mennyivel. Tapasztalat alapján el lehet találni a kapcsolási pontokat és a beállítandó hőfokokat.

A teddy hengeres vakolat a cuppantott vakolathoz hasonlatos felületet ad, csak kisebb méretűek a csúcsok értelemszerűen. Homogén, de ahhoz egyenletes anyagfelvitel kell, ahol több az anyag, kissé másabb felületet ad. Azt mondják, hogy nem olyan tartós mint a dörzsölt. Természetesen könnyebb kivitelezni mint a dörzsöltet. Nálam az ívek között van hasonló festékkel kivitelezve. Kissé másabb a hozzávaló teddy, könnyebben bolyholódik, húzza az anyagot.

Az általad nézett Hypertherm rendszer nálam kakukktojás. Ahhoz hogy kellően tapadjon, műgyanta diszperzióval kell a habarcsot feljavítani. Az viszont csökkenti a fal páraáteresztő képességét.
2010-03-19
14:27:10
#4762
Monolit!

Bár előző, hosszabb hozzászólásom végén tettem fel neked újabb kérdéseket, van még néhány újabb, ami ott kimaradt. :))

Kandalló:
1. Vízteres?
2. Folyamatos üzemre alkalmas?
3. Mennyit használod egy fűtési szezonban, és mennyi fát fogyaszt?

Kazán:
1. Mekkora méretű a tűztere?
2. Csak fával lehet üzemeltetni?
3. Mennyi fát fogyaszt naponta, ill. egy fűtési szezon alatt.

Fűtési rendszer:
1. Radiátoros, padló esetleg falfűtés?
2. Milyen jellemző hőmérsékletek (esetleg átlag) vannak 24 óra alatt a lakásban?
(Itt elsősorban a programozható termosztát használatára, beállításaira gondolok.)

Hőszigetelés, vakolás:
1. Milyen felületek alakíthatók ki a teddy-s rendszerrel? Homogén, esztétikus? Jól lehet vele dolgozni?

Köszönettel: Paga
2010-03-19
12:11:50
#4761
Üdvözlök Mindenkit!

Most, hogy a képekre is terelődött a szó, még jobban körülnéztem az oldalon. Mindig újabb és újabb, érdekesebb dolgokat fedezek itt fel. :-)))

Róbert, Monolit! Szépek az otthonaitok.

Mint néhány nappal ezelőtt írtam is, már tavaly is 'nézegettem' a Hypertherm rendszerét. Nekem főként a páraáteresztő képessége miatt volt érdekes, illetve, hogy teljesen a falhoz tapadva kitölti a most még meglévő réseket, felületi egyenetlenségeket. Mindenképp szimpatikus megoldás.

Találtam egy másik hasonló elven működő rendszert is, ez a Kvarc Shield rendszere.
A www.kvarcshield.hu oldalon megismerhetők a részletek.

Szerintem ezek az ömlesztett anyagok valamivel gyengébb hőszigetelő képességgel bírnak, mint a kőzetgyapot és a polisztirol, amit bőven ellensúlyoznak egyéb jó tulajdonságaik (pl. a homogénebb rendszer előnyei) és a sokrétű felhasználhatóságuk felújításnál, új építésénél...

Árban, az én számításaim szerint drágábbak a hagyományos homlokzati hőszigetelő rendszereknél.
S figyelembe véve a felhordási lehetőségeket, nálam (saját háznál) az is szempont, hogy amíg a táblás rendszereknél bizonyos részműveleteket magam is el tudok végezni -így is csökkentve a költségeket- , addig ezeknél az ömlesztett anyagos rendszereknél a saját kivitelezést nem merném bevállalni. (Sem technikai háttérrel, sem kőműves gyakorlattal nem rendelkezem.)
Nyilván más alternatívát jelenthet ez a rendszer egy építőmester számára.

A költség oldal mellett bennem is felmerültek hasonló kérdések, mint amit Monolit is megfogalmazott, de mivel a bekerülési költségek miatt (~400 m2 homlokzat) nálunk ez eleve nem jöhet számításba, nem mélyedtem el a műszaki kérdésekben.

Egyébként valóban sok hasznos infó van a Hyper által említett www.hyperthermholding.hu oldalon.
Mindent meg lehet tudni az anyagról és a rendszerről, műszaki oldalról.
Engem ugyan még üzleti oldalról érdekelt volna a kereskedelmi rendszerük is, hogy milyen módon lehet az értékesítésbe bekapcsolódni, stb, de mivel erre vonatkozó információkat tavaly sem találtam az oldalukon, és úgy látom, hogy egyebek mellett pl. a „Viszonteladók” menüpont alatt sincsenek változások, nem vettem fel velük a kapcsolatot.

Saját házunknál nagy valószínűséggel a Monolit otthonánál már bevált 5 cm-es polisztirol lapot fogom választani, de előtte kitöltöm a réseket (főként az íves falaknál) és valamit javítok a falsíkok hiányosságain, sérülésein is.
Illetve az íves falaknál bennem is felmerült, amit Plaszlo is javasolt, hogy esetleg kőzetgyapotot alkalmazzunk. Én a Rockwooll Frontrock Max E vakolható inhomogén anyagra gondoltam, de még mérlegelek.

Monolit!
Az általad használt polisztirol lapot nem ismerem. Rákeresek majd a neten.
Ellenben az egyik képen látszik egy KingSton-os vödör.
Van infód, tapasztalatod erről a gyártóról és a termékeiről?
Én úgy látom, hogy sok helyen elérhetők az anyagai (polisztirol lapok, ragasztók s talán vakolat is).

2010-03-18
21:38:01
#4758
Paga

„Nem csak a függőlegességgel vannak gondok, hanem a falak egysíkúságával is. „

A sarkokon be kell állítani a függőlegeset, fent ideiglenesen fel kell ragasztani egy kisebb lapdarabot. A függőlegesekhez zsinórt kell kihúzni, az megadja a síkot. A lap és a fal között hagyjál kis légrést, mert elfogyhat a lapok ragasztásánál. Kivitelezés előtt ellenőrizni kell.

„Bár a levegő -mint a fal és a szigetelő anyag közötti +réteg- lehet jó szigetelő is, mégis azon gondolkodom, talán jobb lenne telibe ragasztani a lapokat.
Mi a véleményed erről?
Persze így nagyságrendekkel több ragasztóra lenne szükség. „

Nem tudod telibe ragasztani, mivel folyadékként viselkedik a ragasztó. Azaz összenyomhatatlan. Széleken körben, középen 3-4 pötty, ezek méreteivel lehet a távolságot (ívet)szabályozni. Pallódarabbal lehet síkba ütögetni. Ha elegendő a széleken az anyagmennyiség, nem fordulhat elő hogy áramlik mögötte a levegő. Minél kisebb legyen a légrés.

A gyapottal nagyon nehéz dolgozni, a ragasztó is nehezebben tapad meg rajta. Igaz én csak a normállal dolgoztam.

Arra ügyelj, hogy az UV fény ne támadja meg a lapokat, minél előbb kerüljenek felragasztásra, hálózásra.
2010-03-18
21:25:49
#4757
Plaszlo

„Monolit,

Nagyon tetszik a kör alakú házad. Valahol láttam már ilyet, aminek a teteje földdel van beterítve. Ő lenne az?

Nos közben megtaláltam itt a fórumon :-). Szóval gratulálok hozzá, nagyon érdekes ház. „


Köszönöm.
2010-03-18
21:17:45
#4756
Paga

1.Nálad mekkora a kör átmérője? (Nekünk 5,8-6,2 m között van. Sajnos kicsit tojásosra sikeredett.) Nekem úgy tűnik, hogy a tiéd nagyobb átmérőjű.

18 m a belső átmérője.

2.A képen nem látom. Vágás nélkül, egyben vannak a lapok feltéve, vagy be vannak sliccelve a hajlíthatóság miatt?

Nem lett a táblához hozzányúlva, eredeti állapotú.

3.Milyen gyártmányú anyagokat (lap, ragasztó, indító, háló, élvédők, vakolat,...) használtál? Örülnék, ha elárulnád a beszerzési forrást is.

Soriton HL hőszigetelőlap ragasztó (KEMIKÁL)
Homlokzati hőszigetelés - Isotech
Indítóprofilt nem használtam, vízszintmérővel tettem fel az első sort.
Háló és élvédők a közeli boltból jó áron :).
Vakolat még nincsen felvíve, de a közelben a Revko gyár :).

Olcsón, házilag is előállítható „vödrös” vakolat.

4.Saját kivitelezésben készült? (Ha Te kivitelezted, van kapcsolódó szakmai végzettséged, gyakorlatod, vagy teljesen amatőrként vágtál bele?) A lapok felvitelébe -bár a magasságtól kicsit tartok-, magam is belevágnék. Problémásnak csak a hálózást ill. a díszvakolat felvitelét látom. A vakolásról azt halottam, hogy mindenképp több emberes munka.

Saját kivitelezés, hasonló jellegű építőipari kivitelezéssel foglalkozom jelenleg. Szerintem a lapok ragasztását és a hálózást meg tudod csinálni. A vakolat felvitele nem egy emberes munka, megszárad közben az anyag és akkor nem lehet összedolgozni, ha csak nem teddyzhetőt választasz.

5.Írod, hogy "...a táblák a széleknél teljesen körbe legyenek kenve,". Ez ugye a lapfelület széleit jelenti és nem a táblák egymással érintkező széleit (oldalait)? Úgy tudom a táblákat nem szerencsés egymással összeragasztani.

A lapfelület széleit. Az érintkező szélekre nem szabad anyagot felvinni a keletkező hőhíd miatt, átüt később a vakolaton, nedvesedik.

6.Te nem dübelezted a lapokat?

Nem, de a felületet átkeféltem a portól egy partvisfejjel. Egy szintig felesleges, ha jól van kivitelezve. Persze ekkor terméskövet ne ragassz rá :).

7.Van esetleg a kész homlokzatokról is képed?

Természetesen. Itt a fórumon a Galéria\Bioház II. alatt láthatsz róla egy képet, de van még jó pár a gépemen.

8.Írtad régebben, hogy hagyományosan fűtesz, és nincs penészedés. A hagyományos az kandallót, cserépkályhát jelent?

Faelgázosító kazán és kandalló egyaránt van. Most hogy itthon vagyok, csak a kandallót fűtöm így is kifűti a házat és nem kis hőmérsékletre :).

9.Egyből úgy kezdtétek lakni, hogy már kész volt a hőszigetelés is, vagy esetleg van összehasonlítási adatod arra, hogy a gyakorlatban a Te házadnál, a nálad használt 5cm-es hőszigeteléssel, mennyivel változott a ház energiaszükséglete?

Egyből szigetelten laktunk benne. Azért választottam a szigetelést, mert így nem kellett vakolni kívülről. Egyszerűbb és gazdaságosabb volt így. Az ív miatt a keletkező téglaréseket PUR habbal töltöttem ki. A kör alak miatt sok a szoláris nyereségem az ablakokon keresztül. A déli oldalon nagy felületű „télikert” van kiépítve. Ha süt a nap, 24,5 C fok is van belül, fűtés nélkül :).
2010-03-18
15:58:20
#4752
Paga,

A polisztirol ragasztás előtt ki kell egyenlíteni a vakolatot. A légrés sokat ront. Ezért a hyper-féle könnyűvakolat is jó megoldás lehet. Kérdés, hogy mennyibe kerül.
2010-03-18
13:00:37
#4749
Paga,
Nagyon sokat lökne a költségvetésen, ha az íves részt kőzetgyapottal szigetelnéd? (az íves/egyenes arányokat nem ismerem) Azt szépen lehet az ívre hajlítani.
Szerintem a telibe ragasztás nem jó ötlet, inkább a szélén végig és több kis pamaccsal belül. Az elég szilárdságot fog adni. Íves felületen még én sem szigeteltem, de ha végiggondolom, középre nem is kell ragasztó, inkább a szélek felé, mert így valamennyire ki lehet egyenlíteni a fal ívét az egyenes laphoz képest. Ezt majd úgy is Monolit részletezi, nem akarok okoskodni helyette. Először próbáld ki egy-két lappal, hogy mennyire lehet ívre illeszteni és mennyire tudja a ragasztó megfogni. A háló tovább erősíti, ha üresen fennmarad, akkor a hálózás után már nem lehet problémád vele.
2010-03-18
12:26:13
#4748
Plaszlo,
Köszönöm,ismerem a lapok ragasztásának hőhíd problematikáját. Sok házon látni a helytelen kivitelezés következményeit, amikor a vakolaton keresztül kirajzolódnak a lapok vonalai. A kérdésem e tekintetben inkább csak költői volt.

A kép oldalán alul látható lapok viszont teljesen elkerülték figyelmemet.
Kicsit elvarázsolt ház elképzelt, és a látszódó gerendázat látványa.

Nekünk a falak sajnos nem olyan szépek mint Monolit házánál.
Nem csak a függőlegességgel vannak gondok, hanem a falak egysíkúságával is.
Bár a levegő -mint a fal és a szigetelő anyag közötti +réteg- lehet jó szigetelő is, mégis azon gondolkodom, talán jobb lenne telibe ragasztani a lapokat.
Mi a véleményed erről?
Persze így nagyságrendekkel több ragasztóra lenne szükség.

A kivitelezést mostanában (április) szeretném megejteni.
Ha bevállalom a lapok felrakását meg a hálózást, a vakolásra, színezésre nagy valószínűséggel keresek majd valakit, aki ezt rutinnal csinálja és garanciát is tud vállalni a munkájára.
(Még én sem csináltam ilyet, meg hasonlót sem, és akik segíteni tudnának, azok sem ezen a területen gyakorlottak.)
Viszont a kétszeri nekifutás, kétszeri állványozási költséget is jelent. Azaz jól meg kell gondoljam a munkák ütemezését.
Köszönöm a kivitelezéssel kapcsolatos instrukcióidat.
Üdv': Paga
2010-03-18
12:08:55
#4747
Monolit,

Nagyon tetszik a kör alakú házad. Valahol láttam már ilyet, aminek a teteje földdel van beterítve. Ő lenne az?

Nos közben megtaláltam itt a fórumon :-). Szóval gratulálok hozzá, nagyon érdekes ház.
2010-03-18
11:39:48
#4746
Paga,

A lapokat sosem szabad az illesztési felületüknél ragasztani, mivel a ragasztó hőhidat képez, ez pedig több szempontból sem jó. Monolit úgy értelmezte, hogy körben, de a ragasztási felületen, tehát a fal felé forduló oldalon kell körbe kenni. A második képen oldalt alul láthatsz egy megkezdett lapot, ami majdnem körbe van kenve ragasztóval.
A hálózástól nem kell félned, nem nehéz, csak figyelni kell a megfelelő mértékű (min. 10 cm-es) átlapolásokra, a sarkok megerősítésére és a nyílászárok sarkainál a tehermentesítésre.
A vakolás már kevésbé egyszerű, főleg nagy felületeknél elkél több ember. A lényeg, hogy ne nagy melegben csináld, mert gyorsan meghúz az anyag és akkor már nem simítható el, nem alakítható. A díszvakolást tavasszal vagy ősszel szokták végezni, amikor már/még nem fagy éjszaka, de még/már nem süt erősen a nap. Ha kevesen vagytok, akkor érdemes egy-egy nagyobb felületet kijelölni és azt egyhuzamban megcsinálni, lehetőleg azon az oldalon, ahol nem süti a nap.
2010-03-18
10:02:55
#4744
Üdv' Monolit!

Szerintem az előző Plaszlo-nak címzett hozzászólásod részben nekem is szólt.
(Úgy rémlik, hogy László faházban lakik. Kör alaprajzú házrészről meg talán csak én írtam. De lehet, hogy tévedek.)
Tetszik amiket a képeken látok. Szép házban laksz!!!

Nálunk ~90-100 m2-nyi íves falfelület van ablakokkal együtt.
Azaz az épület egyéb részeihez csatlakozik egy függőleges henger, s egyedül ebben a hengeres részben van két teljes szint. A ház többi részén csak magasított tetőtér beépítés van.

Kérdeznék:
1. Nálad mekkora a kör átmérője? (Nekünk 5,8-6,2 m között van. Sajnos kicsit tojásosra sikeredett.) Nekem úgy tűnik, hogy a tiéd nagyobb átmérőjű.
2. A képen nem látom. Vágás nélkül, egyben vannak a lapok feltéve, vagy be vannak sliccelve a hajlíthatóság miatt?
3. Milyen gyártmányú anyagokat (lap, ragasztó, indító, háló, élvédők, vakolat,...) használtál? Örülnék, ha elárulnád a beszerzési forrást is.
4. Saját kivitelezésben készült? (Ha Te kivitelezted, van kapcsolódó szakmai végzettséged, gyakorlatod, vagy teljesen amatőrként vágtál bele?) A lapok felvitelébe -bár a magasságtól kicsit tartok-, magam is belevágnék. Problémásnak csak a hálózást ill. a díszvakolat felvitelét látom. A vakolásról azt halottam, hogy mindenképp több emberes munka.
5. Írod, hogy "...a táblák a széleknél teljesen körbe legyenek kenve,". Ez ugye a lapfelület széleit jelenti és nem a táblák egymással érintkező széleit (oldalait)? Úgy tudom a táblákat nem szerencsés egymással összeragasztani.
6. Te nem dübelezted a lapokat?
7. Van esetleg a kész homlokzatokról is képed?
8. Írtad régebben, hogy hagyományosan fűtesz, és nincs penészedés. A hagyományos az kandallót, cserépkályhát jelent?
9. Egyből úgy kezdtétek lakni, hogy már kész volt a hőszigetelés is, vagy esetleg van összehasonlítási adatod arra, hogy a gyakorlatban a Te házadnál, a nálad használt 5cm-es hőszigeteléssel, mennyivel változott a ház energiaszükséglete?
Köszönettel: Paga
2010-03-18
08:21:24
#4743
Plaszlo
2010-03-17
09:32:52

Monolit,

Az előző hozzászólásodban ezt írtad: A penészesedést a festék réteg alatti gipsz glettelés okozza. Ez csak normál vakolt falszerkezetekre áll? Mert a gipszkartonnál kivédhetetlen. A gipsz gletteléstől miért penészedik a festék?

Igen, ez a normál fal szerkezetre áll. Magyarázata egyszerű. A vakolat meszet tartalmaz, ezért abban a penész nem él meg, kifelé fog emiatt terjeszkedni. A festékréteg mintegy dunsztolja a párát, elősegítve így a penész kialakulását.

Kartonnál más a helyzet. Az nem közvetlenül érintkezik a falfelülettel, ezért a fal felé le tudja adni a párát és befelé a szoba felé is. Maga a felülete is melegebb, mint a fal.

Nekem teljesen kör alakú a házam, de ennek ellenére be tudtam szigetelni EPS lapokkal. Ha nálad nagyobb az ív, javaslom a tábla függőleges alkalmazását, de nem hinném hogy szükség lenne rá. A ragasztó tapadása nem lényegtelen ez esetben, nekem is cserélnem kellett a gagyibbat.

A neves gyártók rendszerei és a kivitelezői nagyságrendekkel drágább mint az egyéb források. Jól látható ez a napkollektoroknál. Egyébként ott is a legtöbb gyártó (ha már nem mind!) Kínai gyártó termékét (vákuumcső) alkalmazza.

Kivitelezésnél arra ügyelj, hogy a táblák a széleknél teljesen körbe legyenek kenve, mert ott válnak el legelőször. Sokszor látom ennek az ellenkezőjét, megbosszulja magát.2010-03-17
22:46:44
#4741
Zsolesz,

Hagyd egy kicsit ülepedni a dolgokat.

Nem szakmám az építés, csak néhányszor építkeztem meg felújítottam.
2010-03-17
21:03:53
#4740
Robert,

Kösz mégegyszer a tanácsokat, be fogok számolni a fejleményekről (lehet hogy a diliházból). Egyébként Te épületgépész vagy vagy más jeles szakma képviselője ?
2010-03-17
20:32:57
#4738
Zsolesz,

Én mindig a dupla párazáró fóliást koncepciót favorizálom jó kiszellőztetéssel kombinálva.

Vannak kompromisszumos megoldások, amikor nincs elég hely, nincs elég pénz, nincs elég idő, van sok megrendelés, van sok jutalék stb.

Én is ittam már a levét a "korszerű" megoldásoknak egy társasházban. A kérdés az, hogy teljesítenek a korszerű anyagok 30 év távlatában.
2010-03-17
20:05:51
#4736
Robert,

Ezek után már abszolút nem értem, hogy az ideális rétegrendben miért páraáteresztő fóliát adnak meg a cserép alatt, meg egyáltalán mire jó a páraáteresztő fólia, ha az esővizet képes beereszteni.
Ha így áll a dolog, akkor általánosságban a dupla párazáró fóliást koncepciót kellene favorizálni jó kiszellőztetéssel kombinálva, nem ?
2010-03-17
19:55:29
#4735
Plaszlo, Monolit és Róbert!

Köszönöm a sok hasznos infót, a részletes, de összefogott ismertetőt, véleményeket; egyszóval a "segítséget".

Hasonlóan gondolkodom a párával, szellőztetéssel és az anyagválasztással (hőszigetelés) kapcsolatban, és örülök, hogy több -ki nem mondott- kérdésben is megerősítettetek.

Magam is úgy gondolom, hogy sokat számít a fűtési mód, ill. hogy a lakott helyiségek akkor is optimálisan fűtöttek legyenek, ha nem tartózkodnak otthon.
...s nem csak gazdaságossági érvek szólnak e mellett, hanem a lakás belső mikroklímája is teljesen más, ha nem teljesen hideg helyiségekre érkezünk haza, ha nem a hideget sugározzák a falak, stb.

Szigetelőanyag választásnál -Hyper hozzászólásán felbuzdulva- valószínűleg kérni fogok arra a rendszerre is ajánlatot. Természetesen külső oldali elhelyezéssel.
Nekünk vannak íves (kifelé domborodó) falaink is, nem kevés. Ezeken a falakon valószínűleg esztétikusabb és homogénebb homlokzatot lehet kialakítani egy ömlesztett alapanyagból, mint a merevebb lapokból.
S persze a költségek sem utolsó szempontok.
A házunk egy kétlakásos családi ház.
Így a felületek is nagyobbak, mint egy átlagos családi háznál.
~380 m2 szigetelendő és 440-450m2 vakolandó felületről van szó.
(Ezért is halogattuk a megvalósítást.)
Ami még talán probléma lehet, azaz nehezítheti a dolgot, az az, hogy a nyílászárók felül íves kivitelek, és sok van belőlük.

Róbert!
Már tavaly is kértem ajánlatokat.
Szinte minden nagyobb, ismert gyártótól és/vagy forgalmazótól.
(Baumit, Terranova, Rockwool, Stomix, ...)
Normál polisztirolra, perforált polisztirolra (2 gyártó termékére), homogén és inhomogén kőzetgyapotra (2 gyártó termékére), egyéb alternatív megoldásokra.
Kivitelezők tekintetében -bár magam is az építőiparban dolgozom- elfogadtam a gyártók területi képviselőinek ajánlatait.
Három kivitelező jött ki a helyszínre, hogy egyeztessük a lehetőségeket... Vegyes érzések alakultak ki bennem mind a termékajánlatok, mind a munkaajánlatok tekintetében.

A végső döntésemnél igyekszem majd azonos műszaki tartalmakat összehasonlítani.
S bár, mint mondtam, a felületek és a nyílászárók miatt biztosan mind az anyagszükséglet, mind a kivitelezési díjak eltérnek majd az átlagtól, érdemes lesz összehasonlítani a különböző megoldásokat, technológiákat.
A táblázatokat majd közzé teszem itt a fórumon, vagy elküldöm direktbe, ha kéri valaki.
Köszönettel: Paga
2010-03-17
19:43:57
#4734
Zsolesz,

1. Akkor azt javaslod, hogy párazáró fólia legyen a cserép alatt ?
R: Igen

Mivel a fólia a szarufákra lesz csak rögzítve, alatta pedig légrés, nem tudom, mit értesz a "márpedig nem tudod a hepehupás szigetelőre fektetve" alatt.
R: Ezt a puha szigetelőre fektetett páraáteresztő fóliára értettem.

2. A kőzetgyapot szigetelő anyagnál nem tudom, mit értettél filc alatt.
Mindegy az, hogy pl. Rockwool Multirock-ot vagy Knauf Nobasil-t használok ?
R: A Deltarock-nak jobb tartása van, mint a Multirock-nak. A Nobasil ok. Olyan méretet kell választani hogy jól illeszkedjen a szarufa-közökhöz, hogy kevés legyen a leeső darab.
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Utólagos hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva