| Homline Forum => Hőszigetelés => Utólagos hőszigetelés | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-02-05 17:57:35 |
|---|
| hyper, A "luxus" lakás hőtechnikai tulajdonságai kritikán aluliak voltak a felújítás előtt. A falak fel lettek javítva U=0.7-ről majdnem U=0.4-re. Ez önmagában még egyáltalán nem magyarázná az 50%-os energia-szükséglet csökkenést (esetleg 20%). Ha a fűtési rendszer is olyan "luxus" volt, mint a falazat, akkor a korszerűsítés után egy takarékos családnál reális lehet az 50% megtakarítás. Sokat számít a lakók életmódja is mind a fűtésszámla, mind a beltéri pára tekintetében. Azt mondod, hogy ez a technológia fölöslegesé teszi a párazárat?link |
hyper(58 eddigi hozzászólás) 2010-02-05 16:48:36 |
|---|
| Tisztelt fórumozók. Köszönöm a szakmai hozzászólásokak bár nem teljesen értek mindenben egyet. aAzértaz eredeti állapotról belinkelek egy pdf file-t http://www.hyperthermholding.hu/images/stories/budapest%20ii%20ker%20torock%20tr.pdf És egy hőkamerás mérést is egy hasonló kivitelezésről ami egy 2003 ban épült magyar "luxus" társasházban készült ahol a 18 cm beton falakon kivülről 5 cm szigeteléssel el is adták az igatlant. Ma belülről is van 5 cm Hypertherm,ami tudom sok szempontból vitatható ,de vitatkozni a valósággal kell ,ahol ez probléma mentesen működik 2 éve ,és a hőmennyiség fogyasztás a fele,és nics penész. http://www.hyperthermholding.hu/images/stories/hkamerval%20kszlt%20felvtelek%20hvsvlgyi%20119%20referencia.pdf És végül a faház ami 2004 óta működik. Szakmai nonszensz pl hogy a tetőtér beépitett és nics párazáró fólia,hőtükör fólia sem.! Viszont nem penészes ,és nics fárafeltöltödés sem a tömör hypertherm szigetelésben. http://www.hyperthermholding.hu/images/stories/kekto%20setany%20u%2033.pdf Köszönöm ,hogy mindezt közzétehetem ezen az oldalon Tisztelettel Szegő Zsoltlink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-02-05 10:51:08 |
|---|
| hyper, Ha jól látom, egy társasházi garzonlakás felújításáról van szó. Fölötte, mellette (alatta) lakás, csak a külső falat kell szigetelni (az oszlopokat miért is?), viszont a sok egyenetlenség miatt sok vakolatot kellett felhordani. Senki nem szeret cipekedni, ezért a polisztirol-vakolat mellett döntöttek, az idő is sürget, a cementes kiegyenlítő kiszáradása pedig legalább 3 hét, ezért inkább gipszkartonra kell rakni a parkettát (amit egyébként sem ér nedvesség, hacsak nem slaggal mosnak fel). Valószínűleg hőtárolós villanykályha lett kiváltva a nappali árammal üzemelő panelekkel. Ha tényleg otthon dolgoznak a lakók, akkor a fűtésszámla így sem lesz kevés ebben a csöppnyi lakásban, de legalább gyorsan elkészült, és ha egy-két éven belül beindul az üzlet, úgyis elköltöznek, arra a kis időre ez is megteszi. Hosszabb távon, önálló épületben nem alkalmaznám ezt a technológiát, de nekem tetszik a konkrét feladatra adott egyszerű válasz.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-02-05 09:20:52 |
|---|
| Én is használtam már hungarocell gyöngyöt a habarcs vastagsága miatt belekeverve gyári por habarcsba és bevált. Előző házamat perlithabarccsal szigeteltük, ami hasonlóan eredményes, ámde nehezebb vele dolgozni mivel a falfelületre csak kenhetően vihető fel. Sőt "vödrös vakolatot" is állítottam már elő úgy, hogy a gyári por alakú színezővakolathoz az egyik márka sűrű alapozóját adtam hozzá, ugyanazon eredmény elérésének céljából. Azonban ez sem oldja meg a belső oldali szigetelés problematikáját csak részben, amit a habarcs alkalmazása jelent, megszakítva így a hőszigetelés homogenitását. Kellően vastag réteg felhordása ugyanazokat a problémákat veti fel mint a normál szigetelés alkalmazása. Végignézve a filmet azonban nem állhatom meg pár megjegyzés nélkül. 1, nem tudom a szaki mit simogathatott egy késznek látszó csempeburkolaton a picinyke vízmértékével? 2, a parketta alá alkalmazott "vízzáró gipszkarton" nem létezik, az említett víz elleni izolációra nem alkalmas. Vízálló kivitel van, de semmilyen formában nem alkalmas a parketta alá, mivel a két vékonyka papírréteg között a közismerten nedvszívó és azt megtartani képes gipsz helyezkedik el. Nem értem hogyan juthatott a kivitelező eszébe ezt fektetni az aljzatra, hiszen még falon alkalmazva is megvannak a korlátai, pl. a nedvszívó hatása miatt 0,5 cm-re kell a talaj szintjétől megemelni nehogy az esetleg kiömlő víz a falszerkezetbe kerüljön. Vizes helyiségben pedig a fal és padlócsatlakozásnál szilikonos tömítést kell alkalmazni. 3, a mennyezeti hőszigetelés alkalmazása pedig meghazudtolja a fizikát. Azt állítani, hogy azért mert a mennyezet hőszigetelt ezért a hő nem felfelé száll hanem megtölti a teret, badarság. Annyi a magyarázata, hogy kevesebb a hővesztés és ezért a tér bemelegszik. Nem az volt a célom hogy bárkit is lebeszéljek ezen termék alkalmazásáról, csak bosszant hogy sok ember a hasonló nem teljes hozzáértéssel készült filmeken edződve a "szakmát kitanulva" keseríti meg a kivitelezők dolgát, akik tényleg hozzáértők és a filmeken látottakhoz ragaszkodnak. Olvastam már "szakkönyvet" a csempézés kivitelezéséről ami köszönő viszonyba nincs a valósággal, írója sem láthatott mostanában szakember általi munkát. Ami pedig barkácsújságokban található, az meg egyenesen mosolyra fakaszt.link |
hyper(58 eddigi hozzászólás) 2010-02-05 00:42:51 |
|---|
| Tisztelt fórum! Tetőtéri hőszigetelések szempontjából szeretném ismertetni a Hypertherm könnyűhabarcs szigetelést. 2004 ben 17 cm vastagságu hypertherm anyaggal szigeteltük egy ezzel az anyaggal téliesitett faházat ,és a teljes tetőszerketzetet. Délegyháza kéktó sétány 33 Több informácio az alábbi videon ill a honlapon. Video Referencia RTL klub 2008 02 09 Ötletház c műsor (100 légköbméter 1,8KWo teljesítményű infra panellal fűtve napi Max 8 órában. 4cm Hypertherm belső hőszigetelés falakon mennyezeten 12 aljzatban(!)) Aljzatbeton nélküli gránit burkolat, kőris parketta (2007 Ben készült) http://www.youtube.com/watch?v=_0Mk6GLUGCI A tervezett nyílászáró cserével kapcsolatosan az alábbiakat tartjuk fontosnak megjegyezni. a nyílászárók tokjai a nyílászárók leggyengébb pontjai hő technikai szempontból. A gyártók gyakran a keretekre nem adják meg a hő átvezetési értékeket, mert nem lenne szalonképes az üvegekhez viszonyítva olvasni Pl.: Üveg 0,06W/m2K Tok 1,4 W/m2K. Ennek okán a tok teljes befoglalása hőszigetelő ágyazatba Kiemelten fontos! Amennyiben lehetséges műszakilag az ablak kávák részleges bontása névleges 5-12 cm vastagságban, ennek helyére az új tok befoglalását Hypertherm szigetelő anyagból készítjük el a nyílászárók teljes befoglalása mellett. Ezzel a megoldással a hő veszteség csökkentése nagymértékben javul, amit hő kamerás felvételek is bizonyítanak. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-01-30 08:45:17 |
|---|
| http://www.muszakiak.com/pites/hoszigeteles.htmllink |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-06 09:23:18 |
|---|
| krixmix A probléma két dolog lehet. 1. A szigetelésed összeesett a szarufák között. Sajnos a szálas anyagok idővel összetömörödnek. Ezért ék alakúak mostanában a szarufák közé ajánlott újabb anyagok. 2. A tetőtér nem kellően kiszellőztetett. Amennyiben nincsen kiszellőztetve a szigetelés a szarufák fölött, a keletkező pára átáztatja a hőszigetelést. Amennyiben ez megtörténik, elveszti szigetelő képességét. Meg kellene bontani a tetőrészt és megnézni mi okozza a problémát. Az utólagos hőszigeteléssel nem oldod meg a gondodat. A mért hőmérséklet-különbség becsapós is lehet, mivel a padlófűtés sugárzó hőt termel.A lépcsőház felső részén ez már esetleg nem érezhető.link |
krixmix(1 eddigi hozzászólás) 2009-12-06 02:27:22 |
|---|
| Üdv! Tanácsotokat szeretném kérni mennyezet utólagos hőszigetelésében! Adott egy 1985-ös egyemeletes családi ház, aminél a tetőtér födémje hajópadló a fagerendákra szögelve. A gerendák között üveggyapot saccra 10, max.15 centi lehet, e fölött fólia (vastagabb nejlon), semmi több. A házban padlófűtés van. A tetőtér egy nyitott lépcsőházal van összekötve a földszintel. Általában a lépcsőház felső részén 1-2 fokkal hidegebb van mint a földszinten, úgyhogy úgy néz ki hogy semmit sem ér ez a "szigetelés". Mennyire kielégítő megoldás lehet erre szerintetek a hajópadlós mennyezetre BELÜLRŐL pár centis hungaricellt ragasztani, majd tapétával borítani?link |
pali(106 eddigi hozzászólás) 2009-12-05 23:21:49 |
|---|
| Szia petieszter! Födémnél a 20cm a minimum, 30cm a javasolt. Hungarocelt nem érdemes rárakni, mert nem lehet olyan pontosan rakni, hogy ne "szökne" a meleg. Szálas anyaggal, vagy cellulóz szigeteléssel érdemes. Nem egyszerű az elkészítése, ahol veszitek a szigetelőanyagok kérdezzétek meg, hogy kell beépíteni. Nekem jó tapasztalataim vannak pl.Raab Karcher Tüzépről. Sok helyen vannak az országban. Lehet, hogy egy "szakinak" meg kéne nézni a padlást, hogy csak a szigetelés hiánya okozza-e a bajt. Más is lehet. Gyorsan ennyit. Üdv: Pali Veszprémből.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-04 10:46:13 |
|---|
| győri, Meg kellene mérni a kazán előremenő és visszatérő vizének hőmérsékletét. Az előremenőt általában lehet állítani, ha ebben az időben eléri a 60 fokot és még sem tudod kifűteni a lakást, akkor van egy olyan érzésem, hogy a kazán bírná, csak a radiátor körben van valami akadály, ha nincs akkor pedig alul-méretezettek.link |
győri(9 eddigi hozzászólás) 2009-12-04 09:51:51 |
|---|
| Robert, köszönöm a gyors választ. A kombikazánt megnézettem már, azzal minden rendben. Most már csak egy jó szakembert kell keresnem Győrben, akit megbízhatnék a belső szigeteléssel,mivel más lehetőségem nincs. Ha valaki tud ajánlani győri szakembert kérem írja meg.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-03 17:53:31 |
|---|
| győri, Ha a tulajdonostársaid nem akarják, akkor tényleg nincs esélye a külső szigetelésnek. Ha a lakás alatti garázst te használod, vagy a használója beleegyezik, és a belmagasság megengedi, akkor a födémet alulról leszigetelheted. Más esetben csak belső hőszigetelésről lehet szó, ami egy kényszermegoldás (lásd az előző hozzászólást stipeknek). Az is lehet, hogy nem annyira rossz a falazat hőszigetelőképessége, mint gondolod, csak rosszul van beállítva (rosszabb esetben megtervezve a fűtési rendszered. link |
győri(9 eddigi hozzászólás) 2009-12-03 14:42:13 |
|---|
| Segítséget szeretnék kérni tőletek! Egy társasházi lakásom van, egy két emeletes házban. A lakás kicsi, mégis lehetetlenség befűteni. Minden oldalról nyitott, ez az egyik gond, a másik,hogy nincs szigetelve. 12 éves lakás, és utólag szeretném szigeteltetni. Hallottam azonban olyanról, hogy társasházi lakásnál nem szigeteltethetek kivülről, mert csak kompletten az egész társasházat lehet leszigetelni. Tényleg van erre vonatkozóan valami rendelet? Első emeleti a lakás, alatta garázs van, felette pedig egy tetőtéri lakás. Sajnos a 4 lakásból álló lépcsőházban én lakom egyedül, a többi albérletbe van kiadva, így csak engem érdekel a szigetelés. Várom a véleményeteket és a tanácsotokat. Előre is köszönöm!link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-30 15:10:16 |
|---|
| stipek, A belső oldali hőszigetelésről mindenképp lebeszélnélek. Itt van egy "hivatalos" rövid magyarázat: http://biosolar.hu/forum/238 A fórumon elég sokszor esett már szó erről, azokban a hozzászólásokban is a fennti vélemény tükröződik. Ha rákantitaszz erre a linkre, akkor az oldal keresője kidob néhány találatot. A megtalált hozzászólások előtti és utáni posztokat is érdemes elolvasni. Olyan hozzászólását is megtalálhatod, aki meg van elégedve az eredménnyel. http://biosolar.hu/search?q=bels%26%23337;+oldali&t=exactlink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-30 14:31:42 |
|---|
| Endi, A gerendők közé beönthtnél polisztirol gyöngyöt. Zsákos kiszerelésben kapható. 5 cm szigetelés helyett legalább 8 cm-t javaslok. Nem lesz annyival drágább, mint amennyivel jobb. Valószínűleg pont a toldott (képen szereplő) részt kellene szigetelni, nem a vályog falat. Energetikai segédprogramok itt: 1. Hőszigetelt szerkezet hőátbocsátási tényezője (U) http://apps.biosolar.hu/payback/ 2. Épületek hőtechnikai jellemzői http://apps.biosolar.hu/enercal/ link |
stipek(3 eddigi hozzászólás) 2009-11-30 14:08:40 |
|---|
| Éreklödöm házamat felét belülről szeretném szigetelni másikat kivülről 5cm-es nikecellel van ennek valami akadálya Még egy kérdés ismerösöm belülről 2 cm nik.. és kivülről 5cm nik.. szigetelt van valami hátránya ennek választ köszönöm link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-08 15:14:00 |
|---|
| Üdv. Járhatóra gondoltam,mert néha-néha felmegyünk.Nobasil PTE vagy PTS-t ajánlanak rá. Gondolom több márkának is van lépésálló szigetelése.Majd körülnézek. Kérdeztem már,hogy a gerendák közét mivel töltsem ki... Én a perlitre gondoltam.Az isocell szerintem macerásabb a bedolgozást illetően. Szerintetek? Ha a kettőt kombinálom (gerendák közti szigetelés és a 10 cm-es kőzetgyapot),akkor már jó lesz a szigetelésem.Jól gondolom? Hogyan számolják ki egy lakás hőigényét és a veszteségét? Érdekelne a jelenlegi értéke és a szigetelés utáni értéke. Van egy kb.15 méter hosszú és 3 méter magas tégla falam is,ami nem szigetelt.Erre is szeretnék 5 cm. vastag nikecellt tenni.Déli fekvésű a fal.Gondlom nem kell vastagabb rá. Klikk a nagyításhoz Ez lenne az.Ez egy toldott része a háznak.A többi vályok.Ezt nem szigetelem.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 19:16:13 |
|---|
| Szerintem ezért nem érdemes járható szigetelést tenni, de te tudod. Van járható szigetelés nikecellből, annak az egyik oldalán fatábla van. Ezen a fatáblán tudsz járni. Szerintem a szálas szigetelést könnyebb neked megépíteni, ha alkalomadtán felmentek a padlásra és rálépsz semmi baja sem lesz. A szálas szigetelés ráadásul nem gyúlékony.link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 18:17:15 |
|---|
| Üdv. Nem sok hasznát vesszük a padlásnak,de néha felmegyünk.A kéményt takarítani vagy ha beköttetünk valamit... Távlati terv,hogy tetőt cseréljünk. Úgyhogy járható kellene,hogy legyen.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-05 21:59:32 |
|---|
| Már kérdeztem, hogy járható legyen-e a padlástér? Akarsz rajta valamit tárolni? Attól függ milyen legyen a megoldás. Jó anyámnak 5 cm-es Polifoam szigetelést tettünk fel a padlástérben, ami ugyan olyan megoldással lett kialakítva mint a tied. A Polifoam kimaradt nálam az építkezésből, nem a legjobb megoldás a tűzveszély miatt, de egyszerűen nem hajlandó költeni rá, inkább fázik. Már ez az 5 cm is érezhető. Ennek ellenére sem költ a hőszigetelésre :((. És nem csak hogy melegebb lett, de érezhetőn hűvösebb volt a nyári melegekben is a ház. Falazata vert fal.link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-05 18:03:03 |
|---|
| szevasztok! Adott egy "régi" paraszt ház!Stukatóros a padlás.Ezt szeretném szigetelni. Durván 65m2. A gerendák le vannak deszkázva,a deszkák le vannak tapasztva sárral!!! De,gondolom,hogy a gerendák közét is érdemes lenne szigetelni! Mivel,hogyan??? A tapasztott padlást (miután a gerendák közét szigeteltem) szintén érdemes szigetelni? Ha igen,akkor kőzetgyapottal? Van egy toldott házrész is. Ez beton gerendás és egy vékony réteg beton van rajta.Erre milyen és mekkora szigetelést tegyek?Ez kb.15-20m2.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-10-28 08:10:00 |
|---|
| Amennyiben a fóliád nejlon, azt alá tedd. Amennyiben a fóliád páraáteresztő, azt felülre teheted. link |
DaneeBeast(4 eddigi hozzászólás) 2009-10-28 07:54:28 |
|---|
| Tisztelt hozzáértők! Pár hozzászólással előbb leírtam, hogy szeretném a födémet szigetelni. Megvettem hozzá a kőzetgyapotot (10 cm-es rétegben lesz lefektetve), és a fóliát. A kérdésem a következő: A fóliát a kőzetgyapot alá, vagy fölé terítsem le? Így értem: 1. kőzetgyapot ::::::::: fólia --------- födém ========= vagy: 2. fólia ---------- kőzetgyapot :::::::::: födém ========== A válaszokat előre is köszönöm link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-10-25 13:36:15 |
|---|
| Amennyiben valamicske műszaki érzéked van, meg tudod magad is csinálni a szigetelést. Az alsó sort fém vízorros idommal kell kezdeni, amit vízszintesen kell felfúrni a ház oldalára. A neten, de a szigetelést forgalmazóknál is találhatsz róla leírást. A gond nem is ezzel lesz, hanem az állványozással ami szakértelmet feltételez, valamint a kész hőszigetelés nemesvakolattal való felhordásával. A vakolat felhordásához több ember kell egyidejüleg, mert foltos lesz. Léteznek azonban már teddyzhető vakolatok is. link |
Flesh(3 eddigi hozzászólás) 2009-10-25 13:16:33 |
|---|
| Sziasztok Utólagos külső hőszigeteléssel kapcsolatba szeretnék infot kérni.Pince nincs. Megcsináljuk magunk,vagy csak szakemberrel végeztessük. Van-e valahol hozzáférhető leírás vagy kisfilm a szigetelés menetéről. Köszi Fleshlink |
| Homline Forum => Hőszigetelés => Utólagos hőszigetelés | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 következő » |