English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Napelemes rendszer építéselapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-11-13
13:53:33
Előzmény: sándor #43297#43298
Sándor,

"... A kitáplálásos 10 éves megtérülési idő a maga minden rizikójával együtt jobban hangzik, mint egy 20-25 éves megtérülési idejű háztáji szigetüzem... "

Rosszul értettél valamit. Ott, ahol van kiépített hálózat, a szigetüzem nem két-háromszoros megtérülési idővel, hanem két-háromszoros RÁFIZETÉSSEL jár! Minimum megkétszereződik az energia-költség. Nagy különbség! Egy bicskával olcsón és környezet-barát módon tökönszúrhatja magát a polgár, minek ehhez egy drága folyamatosan veszteséget termelő berendezést építenie?broflovskiVálasz erre
2013-11-13
10:55:11
Előzmény: 444tibi #43286#43289
szia,

Értem. mondjuk a teljes sziget üzem fel se merült. Max az, hogy a ház egyes részeit szigetesítem. Ott már nem ilyen nagyok az akkuköltségek, de persze a megtérülés ott is gond, nem is kérdés.

Ha már világégés túlélés ... nekem nem fontos, hogy a totális villanylekapcsolás után továbbra is elektromos tűzhellyel süthessem a ... mit is? ... szóval elég, ha egy e-book olvasót fel tudok tölteni, vagy a kandalló akkor is csinálhasson meleget az egész házban. .. amíg maradhatok és a hamu nem teríti be az egész táblát minden órában kétszer.
Na, ez után a posztapokaliptikus vízió után csak arra akarok kilukadni, hogy a rendszer megléte "kicsiben" épp elég számomra. Érdekel is a téma, ráadásul bármikor fejleszthető is lenne a változó feltételek függvényében.

Szóval még billegek az eddigi legolcsóbban talált nettó 700e-es 1,5KWos között és a részleges szigetüzem között, ami a ház némi átalakítását igényli, de az nem akkora gond.
Azt már tudom, hogy illegálisan tuti nem fogok rátermelni a villanyhálóra, de hogy legálasan akarok-e .... mondjuk most tuti nincs kedvem 700+áfáért faktorálni a következő 7-10 év villanyfogyasztását mai áron... de kicsiben azért elkezdeném.
Az irány meghatározása a kérdés.
e-bayen egész jó áron találni olcsó, kint engedélyes cuccokat. Ha azok épp itthon is engedélyesek, akkor már fél siker, mert a szabályzat szerint azt használhatom, nem kell származási igazolás, ha jól olvastam.

De mondom, még billegek... aztán lehet, hogy mindkét irányt elindítom. Az biztos, hogy indulásra/tesztelésre nem igen tudok/akarok 100e fölött áldozni most. Passziónak még ez se kevés. Kérdés, mit lehet ebből kihozni. (használt ups, 1-2 kínai tábla, töltésvezérlő 0ft munkadíj ... ilyesmi)

2013-11-13
10:10:58
Előzmény: broflovski #43279#43286
Szia, én sem vagyok "régóta idejáró" :-)

A nem hivatalostól eltanácsollak,
mert ugyan lehetetlen, hogy egy áramszünet alatt visszatáplálj,
de ha véletlenül nem tilt le az inverter, véletlenül nem terheli túl a hálózat,
és véletlenül meghal egy villanyszerelő, mert feszültségmentesnek tartja a munkaterületét, akkor téged "véletlenül" lecsuknak.

Szigetüzem teljesen korrekt, a függetlenség, szarok az elmüre, jöhet a világháború, stb. szlogenek gyönyörűen hangzanak, csak pl. egy 4kW visszatápláló félházilag kivitelezve sacc.1,4-1,6 milla, ugyanez szigetben, csak az akkupack 2,5-3 milla.
Te tudod, te pénzed.

Pl. www.energiaminusz.hu/szelgenarlista.htm
itt alul a rolls s5000 igen szimpatikus, csak az ára... vagy lithiumosban:
www.ev-power.eu/Winston-300Ah-1000Ah/
Ebből gondolkodj 48V/800-1000Ah, vagy kicsit többe. Van 6-7 napig tartó szürkület is télen, át kell hidalni, vagy +dízelgenerátor, de vérbeli PV-fan ezt mereven elutasítja.

Ezt konkrétan onnan tudom, hogy minden ismerősöm tudja, hogy napelembuzi vagyok,
és megkeresett valaki, hogy mibe fájna egy szigetüzem a tanyára neki, mert az elmü 10-15 milla körül vinné ki az áramot (4500 méter+trafótelepítés+minden).
Neki megérné 3-4 milláért, neked nem.

Sándorral vigyázz! Precíz, hajthatatlan, és mindehhez még esze is van a dolgokhoz,
ajánlott megfogadni a tanácsait.
Sajnos, az érveit olvasgatva, nekem már majdnem el is vette a kedvemet a napelemes rendszertől, de ez most nem ide vágó.

A megtérülést nem csak az 'ugrásszerű technikai fejlődés' befolyásolja, hanem inkább a rohadt politika, de ebbe se mélyedjünk bele, pl. az usa legújabb hadihajója 3000milliárd forintba került, én meg nézem este a filmet, és bebassz..a reklámba, hogy:
10000 ember hal éhen naponta, NE HAGYJA, segítsen, adjon 100forintot!!
Anyádat, már elnézést.

2013-11-13
08:11:18
Előzmény: broflovski #43279#43284
broflovski,

A PV (Photo Voltaic = napelem) rendszer építése jelenleg egy esetben nem jelent biztos ráfizetést, ez pedig a hálózati visszatáplálás,az is csak akkora nagyságban, amekkorát az áramszolgáltató által elfogadott oda-vissza mérő órák nélkül nem lehet megvalósítani.
A szolgáltatót megkerülni tehát nemcsak szabályellenes, hanem értelmetlen is.
A mostani átvételi árak mellett a saját éves fogyasztásod mértékéig termelő és hálózatba visszatápláló rendszer kb 10 év alatt visszahozza az árát.

Nem vagy köteles áramot venni, mint ahogyan gázt sem. Egyszerűen ez áll az érdekedben, mert olcsóbb, mint az önellátás.
Egy szigetüzemmel az áram legalább kétszer annyiba kerül, mint az elmü-től. Te melyiket választanád?
(A gáz esetén más a helyzet, mert fával lehet olcsóbban is fűteni.)

Arra gondolsz, hogy meg van az esélye, annak hogy 5 év múlva a jelenleg felszerelt rendszerekhez képest kétszeres hatásfokú és fele akkora költségű áramtermelő szerkezeteket lehet majd kapni? Meglehet, hogy technikailag sokkal fejlettebb napelemek jelennek meg, de valószínű az is, hogy 1kWh előállítási költsége akkor sem fog majd lényegesen változni, az ár valahol ott lesz, mint a hálózati áramé.
broflovskiVálasz erre
2013-11-12
22:48:58
#43279
Sziasztok,

Tiszteletem a régóta idejáróknak.
Én csak mostanában kattantam rá a témára, és most este volt időm, átolvastam a topikot... (nem semmi ... )

Az lenne a kérdésem, hogy valaki tudja-e esetleg fejből, hogy melyik a legolcsóbb (és gondolom legkisebb) engedélyes inverter budapesti telepítésre.

Több alternatívát is ízlelgetek, de Sándor beírása a kom-manó sok millás büntetéseivel fényévekkel vetette vissza a lelkesedésemet.

Szóval megvizsgálnám a legális utat is ... mielőtt elvetem...

Én mondjuk csak desszertként gondolok a PVre, (mi a fene rövidítése a PV?) szóval nem kiváltás, csak ésszerű határok közötti csökkentés a cél.
Akár úgy is, hogy egyes fogyasztói csoportok (pl. kazánház) kerülnének szigetre.

Apropó, itt nem értettem, hogy miért is gond, ha valaki egyébként teljesen ráál sziget üzemre? Nemárhogy kötelező áramot vennem az államtól vagy egy cégtől...

Még ami megragadott, az ugrásszerű technológiai fejlődés hatása a megtérülésre ... nekem a csillagközi utazás jutott erről eszembe... hogy mi itt most elindulunk a
több nemzedéki legénységre tervezett űrhajónkkal a legközelebbi csillagig, oszt lehet, hogy az unokákat már ott várják majd a térugrók, akik addigra az egész galaxist feltérképezték (csak ezt az eltévedt hajót nem találták meg). :-))

kyle
2013-11-12
14:01:00
Előzmény: kodko2 #43265#43268
Folytatás:
Az inverterek jól bírják a kültéri viszonyokat, csak arra vigyázz, hogy hűvös helyre kerüljön, mert a túl meleget nem szeretik, visszaveszik a teljesítményüket, ergó veszendőbe megy a termés egy része.
A napelemeket többek szerint (szerintem is) érdemes 10-20%-al túlméretezni az inverterhez képest. A névleges teljesítményekre gondolok. A méretezésről sok szó esett már, ha visszaolvasol pár száz oldalt...
2013-11-12
13:46:18
Előzmény: kodko2 #43265#43267
Üdvözöllek az ápoltak között!

Nem írtad, hogy mi a célod az egésszel, mert ha hobbi, akkor mindent bele, amit csak akarsz. Viszont, ha némi megtérüléssel is számolsz (maszek rezsicsökkentés :D ), akkor a szélkerék erősen felejtős, ahogy előttem is írta Robert.
A napelemek legjobb helye egy megközelítőleg déli tájolású (+- 45°) tetőn van.
Ha ilyened nincs, lehet még előtető, kocsibeálló teteje, stb, de a forgatóval elérhető többlettermelés kb 100 év alatt hozza vissza az árát. Ráadásul még karbantartani is kell a forgatót, vihar felboríthatja, meg hasonlók.
Na elsőre, bíztatásképpen ennyit...
2013-11-12
12:52:13
Előzmény: kodko2 #43265#43266
kodko2,

Első megjegyzésem, hogy a szélkereket (hacsak nem a Norvég tengerparton laksz) nagyon gondold meg, mert szerintem akkor is ráfizetsz, ha ingyen kapod.
Ráadásul az adott méret már engedélyköteles (helyi építési hatóság), és külön invertert igényelne.

A napelemes rendszert meg kell terveztetned, és a helyi szolgáltató előzetes engedélyét kérned. Amíg ez nincs meg, addig csak az óraszekrények kialakításával érdemes foglalkozni, amelyekre nincs olyan megkötés, hogy beltérbe kellene tenni, viszont a mérőhelyek kialakítására megintcsak a helyi szolgáltatónak lehetnek előírásai, ezért fordulj olyan engedélyes villanyszerelőhöz, aki a lakóhelyeden tisztában van a szabályokkal, és bejáratos az elmühöz.


2013-11-12
12:30:36
#43265
Sziasztok!

Teljesen kezdő vagyok a témában, és sok hülyeséget fogok kérdezni előre szólok.
Segítségeteket szeretném kérni, illetve tanácsokat.
Leírom, hogy mit szeretnék, és utána a kérdéseimet.
Szerintem aki veszi a fáradtságot, hogy válaszol ne magánban tegye, hanem itt, hátha másnak is hasznos.
Szóval amit szeretnék:
VAn egy jó áron kapható 2 éves szélkerék oszloppal együtt egy barátomnál, ezt a használtat szeretném telepíteni.
Ezen kívül egy 1,5 kw környéki napelem rendszert is földi mozgatós táblával, tehát nem tetőre.

Ahogy szeretném megoldani.
Ahogy írtam a szélkerék használt a napelem új lenne.
Viszont a kettő együtt dolgozna és inverterrel visszatáplálna a hálózatba.
A betáp földkábelen jönne az oszlopról a telekhatárig.
A kapunál alakítanék ki egy mérőhelyet, ahova az inverter is kerülne egy kis szekrénykében.Igazából egy kis tégla oszlop lenne, benne kukatárolóval, kerítés rögzítővel + tolókapu mozgató motorral, plusz elkülönítve az inverternek és a mérőórának szükséges hellyel.
Az időjárás viszontagságainak csak hőmérséklet és páratartalom ügyben lenne kitéve, mert fedett lenne.

1. kérdés: ez megoldható? Hogy nem a házban van az inverter+visszatápláló, hanem a kapunak egy kicsit szélesebb oszlopában
2. kérdés: Ha megoldható akkor azt engedélyezik, hogy használt szélkerék+ új napelem kombó?
Ha igen lehet lépésben haladni? Hogy először csak a szélkerék lenne meg?
3: Mik a telepítés feltételei kinézet szempontjából. Külterületen lakom, zártkerti övezetben. Jelenleg van áram. ELMÜ hálózat.
Hogy kell kérni a visszatáplálós órát?
Van aki ezt megtervezi nekem? Mik az árak?

Utána ha mondjuk engedélyt kapok.
Először telepíteni kell, és utána elmüztetni, vagy először engedély és csak utána lehet telpeíteni?
A ház a szélkeréktől 20 m-re lenne. A szélkerék oszlopa 14m-es. Van rá szabály, hogy hol lehet?
A napelemre milyen szabályok vannak?
Hogy érdemes nekikezdeni, azon felül hogy megveszi az ember az alkatrészeket?


Egyenlőre ennyi jutott eszembe, de úgyis lesz még kérdés.
Mindent írjatok meg, ami ide vonatkozhat, mert minden érdekel!

Köszi előre is
üdv
2013-09-30
18:45:19
Előzmény: falusi #42568#42570
Hááát.....ha ilyen zajos lenne a PC-m az asztal alatt kidobnám...:-)
Pontosan azon gondolkodtam, hogy kicserélem az inverter ventijét egy számítógépes, zajtalan ventire.
A venti csak akkor megy amikor meleg van, este nyilván már nem (így nem csodálom hogy éjjel nem zavar :-)) de napközben (nagy melegben) a teraszon feküdve éppen az ingerküszöböm szintjén durúzsolt.

2013-09-30
18:36:58
Előzmény: bigmafa #42560#42568
Ugyanakkora a zaja mint egy számítógépnek (nem laptop), de engem még sosem zavart az éjszakai alvásban :-).
2013-09-30
16:58:16
Előzmény: bigmafa #42560#42564
Az invertert ne rakd lakótérbe, mert a venije zúg. Nekem a teraszon van ott még elmegy, pince garázs is jó, ha jól szellőzik. 45dB a gyári adat ha jól emléxem.
2013-09-30
15:14:14
Előzmény: bigmafa #42560#42561
A relé amikor felcsatlakozik kattog 5-6szor. A folyamatos zaj akkora ,mint egy 120-as golyós ventillátor amikor pörög rendesen. Ennyi benne az összes mozgó alkatrész.
2013-09-30
13:13:46
Előzmény: dcidci #42252#42560
Sziasztok,

egyelőre érdeklődés szintjén - mekkora zaja van egy ilyennek? (mondjuk mint egy hűtő, fúrógép (szabadon), vagy egy légkalapács?:)
A jól szellőzöttség gondolom a melegedés miatt kéne?fusimisiVálasz erre
2013-09-29
19:53:04
#42547
Épülget a szerkezet :) helyén az inverter és a DC szekrény. (sk bekötés!, soft frissítve, HU, Ft beállítva)2013-09-16
20:19:21
Előzmény: Naprakesz #42351#42357
Bocs helyesbítek.
"Arra gondoltam az alappal kapcsolatban, hogy nem kell esetleg földkábelen vezetni az óra-lakáselosztó között?"

NaprakeszVálasz erre
2013-09-16
13:03:46
Előzmény: tutibor #42279#42351
A villanyórához nem kell elvezetned majd semmit. A paneleket (meg a földelést) kell majd az inverterig (és feszültségvédelem dobozig), az invertert pedig a lakáselosztóhoz.
2013-09-11
20:25:36
Előzmény: dcidci #42252#42279
Tájolás D-től 5-10 fok keletre.
Dőlésszög 25-30 fok.
Nyeregtető 60nm (napkollektor is tervben van).
Arra gondoltam az alappal kapcsolatban, hogy nem kell esetleg földkábelen vezetni az óra-inverter között?
Mert azt akkor az alap alatt hoznánk be nem a falban.

Tibor
2013-09-11
20:17:04
Előzmény: nadtom #42249#42278
A garázsba terveztem az elhelyezést.
Északi falon.

2013-09-09
20:24:23
Előzmény: tutibor #42245#42252
Inkább tervezéskor a tető tájolása (dél) és dőlésszöge (30-35 fok) tető fajtája (pl nyereg) és mérete (legyen szabad 35-40nm felület). Statikailag nem kell méretezni, nem jelentős pluszteher. Találj inkább az inverternek jól szellőző, hűvös helyet ahonnan a zaja sem zavar és csövezd vagy kábelezd be előre.

2013-09-09
19:58:23
Előzmény: tutibor #42245#42249
Arra, hogy építs egy jól szellőző, hideg pincét a majdani inverterednek...:-)

Az alapnál nincs szerintem semmi követelmény, majd a falba tegyél gégecsövet a kábeleknek (panel-inverter és az inverter-villanyóra között).
2013-09-09
18:30:26
#42245
Az lenne a kérdésem, hogy ház építése előtt (alapozáskor) mire kell oda figyelni, ha egy 4 Kw-os napelemes rendszert akarok a végén kiépíteni?

Tibor
2013-09-09
14:27:29
Előzmény: pali #42236#42237
Pali,

Bous83 írta:
A tetőn kívüli kábelezéshez mindenképp a solar kábelt javaslom, ez egy 1x4mm2-es vezető, mely UV álló, így örök életű. Amint beértél a tetőn belülre, viheted bármilyen vezetéken, mely keresztmetszete...

dcidci írta:
Végül megmaradt ... 80m piros és 80m fekete 4mm2 solar kábel (német). Ha valakinek ilyen kellene akkor szóljon.


2013-09-09
14:20:43
#42236
Szakik!

A napelemek összekötéséhez, csak solar kábelt lehet használni, vagy jó a sima 4mm-es réz, kábelcsatornában?

Pali
ÉgboltosVálasz erre
2013-08-30
21:45:02
Előzmény: tszabi #42099#42110
Én úgy gondolom, hogy a dobozokat kell alulra rakni, hogy a felette levő panelból minnél több áram tudjon kifolyni.
Egész pontosan úgy kell felszerelni, hogy az egymás alatt levő paneleket az alatta levővel kell összekötni, hogy az áram lefolyhasson. Ha szorosan egymás alá van telepítve elérik egymást a kábelek, csak ha muszály akkor szabad toldani, de nem szabad vékonyabbat betenni mert az szűkületet okoz. Az egyik kábelen folyik a fekete áram a másikon a piros. Az inverter átalakítja és lesz belőle kék, barna, fekete vagy zöld-sárga. Minnél több panelt tudunk egymás fölé rakni annál több áram jön ki belőle. Csak nehogy valaki komolyan vegyen!
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Napelemes rendszer építéselapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva