English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőtárolás  =>  Pufferlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-02-09
18:01:39
#1476
zsezse,

A tartályomban szinte soha nincs 80 fokos víz, maximum 70, de a legfelső rétegben tipikusan 50-55 fok. Igy a hőveszteség a lehető legkevesebb.

A hőcserélő, ha jól emlékszem 30 kW, és a vizet kb 45 fokra melegíti fel. Kád-fürdés előtt kicsit túráztatni kell a kazánt.
2009-02-09
12:49:36
#1475
Robert,
neked hany kw-os a HMV hocserelod a puffer tartalyban?
illetve milyen homersekletu a kimeno melegvized mondjuk 60 - 80 fokos tartaly eseten?

2009-02-02
11:39:41
#1433
Szia!

szerintem tulbeszeltuk a dolgot:)

a mukodesi elve vilagos volt, amit irtal, csak a mi viz felhasznalasi szokasaink kicsit masok, igy nehez lenne igy osszeegyeztetni:)

mas: a biomasszas-s topicba tettem fel 1-2 kepet, nezted? kivancsi vagyok a velemenyedre!
2009-01-30
22:08:46
#1426
Szia
az a gond, hogy a mi hasznalati szokasunkhoz egesz nap rendelkezesre kell alljon a melegviz.
lehet, hogy csak 5 liter, lehet, hogy 10.

tehat nincs olyan allapot, hogy hideg a gazboyler taroloban levo viz. az a 160liter melegviz mindig rendelkezesre kell, hogy alljon.

ha nincs ami elomelegitse a bemenetet, akkor nincs mese, gazzal kell megtegyem.


ezert azt kell elerjem, hogy az elomelegites soran - legyen az kazan, vagy puffer vagy napkollektor+puffer - legalabb olyan meleg legyen a bemeneti vizem, mint amilyet kimenetnek szeretnek. ekkor nem fog gazt hasznalni a rendszer (kiveve az orlang es a 160L gaz tarolo veszteseget)


nem tudom, ertheto-e, ahogy szerettem volna leirni.:)

2009-01-30
18:59:12
#1416
"""
Milyen térfogatú a tárolós gázbojlered?

Hogy ne kelljen beáldoznod a már meglévő tárolós gázbojleredet:
Tél, fűtési szezon = csak kazán melegíti a gázbojlert és vagy a tárolót. Begyújtás után egy két órával rendelkezésre áll a fürdővíz. Használat után a kazán éjjel újból felfűti a tárolókat és másnap a begyújtásig van melegvized.
A gázt csak akkor kapcsolod be ha valamiért nem tudsz fűteni. Ezt akár automatizálni is lehet. Pl ha este hatig nincs kész a fürdővíz, akkor induljon a gázfűtés.
Nyár = csak a szolár fűti a tárolókat du négyig. Ha nem érte el a kívánt hőfokot, akkor pótlólag ráfűt a gáz. Ebben az esetben annyi vizet kell a szolárral felmelegítened, amennyi másnap délelőttig elég a családnak. Ha másnap naphiány miatt nem lesz elég meleg a vized akkor este ismét rásegíthet a gáz.

A nagytartály legtöbbet a fűtés rendszered lengéseinek kisímításában segíthetne. Meg abban, hogy az éjszakára rápakolt tüzelő energiájából eltárolna (sokat) másnap délelőttre is. Sokkal egyenletesebb lehetne a lakás hőmérséklete a nap 24 órájában.
Ha már nem tudod a tartályt a kazánházban elhelyezni, akkor lehetőleg föld felett kellene, akár az épület mellé felállítani.
"""

160liter. 2onkre pont eleg egy kiados tusolasra vagy kadra, ha hideg vizet kotok be.

igy, hogy ~50 fokos vizet kap, szerintem sokkal tobb szemelyre is eleg lenne.

arra jutottam, hogy a rendszert igy fogom hasznalni a tovabbiakban is, ha lesz puffer tartalyom.
sot, valoszinuleg meghagyom a mostani kulso hocserelot is, igy a sorrend ez lesz:

futes puffer --> kulso hocserelo (aktualis futesviz) --> gazboyler.

igy ha futok, akkor a 2. lepcsoig biztosan elomelegitem a vizet valamelyik forrasbol, a gazboyler pedig megoldja a szintentartast.

itt van, kenyeret nem ker, eladni erdemtelen.

2009-01-29
11:39:55
#1405
Szia,

"Csak egy 8000 literes tárolóm van. Erre dolgozik a kazán és a kollektor is.
A kazánhoz, a kollektorhoz, szóval a rendszerhez elegendő lenne kisebb is."

a gond az, hogy egy ekkora tartalyt lenn az also szinten mar nem tudok elhelyezni. (egyebkent, fizikailag kb mekkorak ezek a tarolok?)
Ahogy irtam, az egyetlen jarhato utnak a fold alatti elhelyezest latom a haz mellett.
nem lehetetlen, de most egyelore kisebb tartalyban gondolkodom.
www.solartrade.hu/2_hocserelos_tarolok_m80hu.html
egy ilyen 2 hocserelos tartaly nekem jo lenne arra, hogy a tartalyt direktben futenem a kozponti futes zart reszevel (szilard tuzelesu es gazkazan is ide tud termelni), az also hocserelot nyaron megtaplalhatom napkollektorral, es a felso hocserelorol tudnam levenni remenyeim szerint a meleg/elomelegitett vizet, ahogy most is teszem a kulso hocserelovel.

gondolkodtam azon az otleten, amit irtal, hogy a futes idoszakaban a hocserelon atkeringetve a vizet fel tudjam futeni a gazboyler tartalyat, de ezzel az a gond, hogy nem kapcsolhatom le a gazt a boyler alol, hiszen ha nem futok, nem lesz melegvizem.
bealdozok tehat egy tarolos gazboylert a rendszerbe (mar rendelkezesre all), es ha elomelegitem neki a vizet, teoritikusan nem kell plusz fogyasztassal szamolnom.
kiveve persze az orlang es a plusz feluletbol adodo vesztesegek.

a kerdes az, hogy vajon az elozo linken talalhato felso hocserelo elegendo teljesitmenyu-e ahhoz, hogy atfolyo 11-15 fokos vizet felmelegitsen 45-50 fokra.

2009-01-07
00:20:26
#1344
szia(sztok) itt is,
elnezest, ezt a temat teljesen el is felejtettem.
Sandor, nagyon koszonom a rengeteg fotot. Jo lenne eloben is latni ezt a rendszert, tanulsagos!
2x8000Liter puffer:) az mar szep. en ennyit el sem tudnek helyezni. talan csak a fold alatt. most ezt leirva nem is rossz otlet:) a kazanhelysegtol kb 10 meterre tudnam leasni:)))
vajon milyen szigeteles /elokeszulet kellhet egy ilyen muveletnek? elegendo-e a fold, mint szigetelo anyag? (mondjuk 1 meter melyen)

valami hasonlo vezerlesre gondoltam en is a pufferrel kapcsolatban, a jelenlegi rendszert minimalisan at kell majd alakitani.
megprobalom papirra vetni az elkepzelesemet, aztan megosztom veletek:)


2006-03-03
22:52:43
#301
A fűtési és használati melegvizes rendszerünk központi eleme a egy hőtároló (puffer), esetünkben egy 1000 literes acél víztartály 10 centiméter vastag külső hőszigeteléssel. A különböző forrásokból származó hő a tartályban tárolt vizet melegíti, a fogyasztók pedig innen nyerik ki a hőt. A hőelvonás a tartály vizét hűti. Az állandó készenlétben állás érdekében a puffer hőmérsékletét mindig a szükséges szinten kell tartani. Ezt a hőmérsékletet úgy érdemes megválasztani, hogy ne haladja meg a ténylegesen szükséges mértéket, mert az hőveszteséget okoz. A mi rendszerünkben a tartály legmelegebb pontja körülbelül 60 Celsius fokos. Ezen a hőmérsékleten a vízkő képződés is elhanyagolható. A tartályban a víz hőmérséklet szerint rétegződik. A hideg a tartály aljára süllyed, a meleg víz a tartály felső részébe emelkedik. A rétegződésről a jó öreg Archimedes törvénye szerint a fizika gondoskodik, ugyanis a felmelegedett víz könnyebb fajsúlyú, mint a hidegebb.

A tárolónk sematikus rajzát ide tettem: gallery/2/14
A gyártó oldala: www.wikora.de/main/produkte/wikosol_frameset.htm

A hőtároló tartályban , a radiátorokban és a padlófűtésben ugyanaz a víz kering.

A napkollektorokból nyert hőt a szolárkörben keringő folyadék a tartályban elhelyezett hőcserélőbe vezeti (bordázott réz csőkígyó) ami a tárolót fűti.
A használati melegvíz előállítás e tárolóban elhelyezett másik (nemesacél) csőkígyóban történik. Ez a második csőkígyó a tároló felső részén az oldalfal mellet fut körbe, a tartály külső fala és egy másodlagos hengerpalást között. A két hengerpalást felül össze van hegesztve, csak az alján nyitott. A két felület között áramoltatja a tároló tetejéből elszívott legmelegebb fűtővizet a tároló saját keringető szivattyúja, amelyet egy külön vezérlő szabályoz. A módszer eredményeképpen (mint egy átfolyós vízmelegítőből) mindig rendelkezésre áll a szükséges melegvíz mennyiség. A tárolóban nem pang a víz, ami egyébként kedvezne a legionella baktériumok szaporodásának. Ezért tartom jobbnak ezt a megoldást a nagyobb mennyiségű HMV tárolásától.

Ha a napsugárzás nem fedezi a hőszükségletet, akkor egy másik hőforrásból (kondenzációs gázkazán) származó meleg fűtővíz a tároló tetején elhelyezett csövön keresztül áramlik be.

Napkollektoros, hőszivattyús és szilárd tüzelés esetén én is a lehetőség szerinti legnagyobb méretű tárolót javaslom. Jól szigetelt (de nem passzív !) házban, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél kb 5m3-es tároló képes egy napi fűtéshez szükséges hőt tárolni. Lehet, hogy ez rémísztően hangzik, mert nagy a helyigény és a költség, de a hőtároló kapacitás növelésével együtt a hatásfok is javul. Így be lehet spájzolni
az kiugróan magas napi szoláris hozamot és a szilárd tüzelésű kazánok energiarúgásait is.

Én is kíváncsi lennék, hogy mik a gyakorlati tapasztalatok nagyobb pufferek esetén.

Biosolar Forum  =>  Hőtárolás  =>  Pufferlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva