| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Napkollektor | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 következő » |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 18:40:46 |
|---|
| endi: hat ez igy erdekes lehet! ugye tudod, hogy a rendszeres vizcsere a futesi rendszernek nem tesz jot, mert friss oxigent visz a rendszerbe?! ami pedig elobb utobb oxidaciohoz vezet mind a vegyes kazannal, mind a radiatoroknal? alligotolag nemely gazkazan nyomaserzekelojet lehet allitani, hogy nyilt rendszerben is hasznalhato legyen. a vizesedessel azert lehet kezdeni ezt azt, itt csak a penztarca szab hatart. nalunk is eleg hamar van viz, de por szaraz meg a pince is. ha nincs megfelelo vizszigeteles, akkor vagy ennek potlasaval vagy renovexes vakolassal lehet rajta valamelyest segiteni. persze, ha most ujitottatok fel a hazat nem biztos, hogy le akarod verni a vakolatot, csempet. rendszeres futes es szelloztetes. van egy vizes topic is itt a forumon. a peneszesedes viszont nem jatek, csunya leguti betegsegeket okozhat. ha nyilt rendszered van a vegyes reszben, akkor csinalhatsz nem nyomasallo tartalyt is negyszog alakura, 1x1x1.5-os meretben ez mar 1.5 kobmeter.link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 17:56:46 |
|---|
| A két kazán két-két csappal külön-külön leválasztható.A vegyes tüzelésű üzemmód az nyitott rendszerű.A gázos az zárt.A gázkazán visszaállításakor az üzemi nyomást (min.1 bár) beállítom.Különben el sem indul. A szigetelésen én is gondolkodtam,de az asszony nem akar belemenni,mert hogy azzal csak jobban lezárjuk a falakat.Meg hogy az 50 centis falat nem kell szigetelni... Igaz, az én véleményem más.A vizesedéssel,szerintem semmit nem lehet tenni. Azért is mondm ezt,mert itt nálunk már 2 méter után víz van. Ezt arért tudm biztosan,mert 2 éve fúrattam egy 220 mm átmérőjű cső kutat.Durván 6 méterre fúrtunk le (kézzel 4-en!!!) és már 2 méternél víz volt! A pincém kb.1.70 mély (én 1.92 vagyok!) és komolyabb esőzés után feljön a talaj víz.Mellesleg a kertem végében kb.30 méterre folyik a patak. A lakáson műanyag nyílászárók vannak. Az már biztos,hgy 500 liternél nagyobb tartályt teszek a pincébe.A kazánnal való összekötést amúgy is szerettem volna.Szerencse,hogy rakattam egy radiátor leállást a pincébe,hogy hátha valamikor toldunk a házhoz egy szobát!Erről gondoltam megtáplálni a rendszert meleg vízzel.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 17:07:34 |
|---|
| endi: zart vagy nyitott futesrendszered van? ha nyitott, a gazkazan hogy uzemel? ha zart, a vegyestuzelesu hogy van rakotve? en ezt a 600e Ftot inkabb a hoszigeteles javitasara es a haz vizesedesenek megoldasara koltenem el! ha marad $$, akkor pedig betennek egy puffert a vegyes tuzelesu melle, hogy az esti begyujtasbol maradjon reggelre is, es csak a munkabol hazaerkezes elott kelljen jaratni a gazkazant. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:53:57 |
|---|
| kozbevetett kerdes: a napkollektorokoat parhuzamosan vagy sorosan erdemes kotni, ha van ra lehetoseg? ha abbol indulok ki, hogy a masodik kollektornak mar melegebb vizet kell melegitenie, akkor csokkentem az osszteljesitmenyet a rendszernek. elozo esetben viszont tobb langyos vizem lesz hamarabb. link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:53:00 |
|---|
| Örülök,hgy már többen vagyunk! Szóval... 80%-ban vályog 20%-ban tégla a házunk.Az előszobát és a lányok szobályát toldottuk meg.A mi szobánk keleti fekvésű és pont itt lett elméretezve a radiátor.2000-es lett betéve.A lakás többi helységében jó a fűtés.Szigetelés nincs a házon.A fürdő az északi ldalon van,de meg is látszik,mert a penész piszkosul terjed.Nem győzöm hypóval törölgetni kb.2 hetente! A kazánnal nincs bajom. 40 től 50 fokig szoktam a hőfokot állítani,attól függően,hogy hogy vagyunk itthon ill. milyen hideg van kint.Ma szabin vagyok és 40 fokon megy.Általában 45-50-en megy esténként kb.9-ig.Utánna leveszem 45-re és leveszem a hőfokszabályzót 17 fokra. A fafűtést azért nem használjuk,mert én elmegyek melózni 5-kor az asszony 6-kor és a két gyerek 7-kor megy suliba.Haza az asszny ér hamarabb én utánna jövök.A lakás 5-re már hideg.Befűt,megfordul a víz...... A gázzal más.Ha kell akkor bekapcsol.Nálunk nincs itthn senki,hogy befűtsön mire jövünk. Ha lehet,akkor hétvégén is megyünk.A fát pedig hétvégén hozzák és azzal sok idő elmegy,hogy össze vágd,behordjad,stb.,stb... Meg hát 1m3 fával nemlehet kifűteni egy ilyen lakást.Jó pár éve még szenet is vettünk! Szóval,kellene valamilyen fűtés rásegítés ebből a 500-600 ezerből,ami jól működis Tesókáim. Biztos vagyok benne,hogy van megoldás! Ötletes a Magyar!!!link |
glazser(13 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:24:47 |
|---|
| Vályogház szigetelésekor számításba kell venni a szigetelő anyag páraáteresztő képességét. A polisztirol tábla szerintem nem megfelelő, úgy tudom hogy nádlemezt vagy vakolható kőzetgyapot lemezt szoktak vályogra javasolni.link |
zoli79(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:21:20 |
|---|
| Azt nem tudom hogy lehet szigetelni, de azt se értem ha van fáskazán, miért nem abba fűtöget, az azért még mindig jobb, mint a gáz.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:16:48 |
|---|
| zoli79: en is gondoltam, h javaslom ezt, viszont kerdezem: a valyogteglas haz vizszigetelese mennyire megoldott? kulso - vizzaro(?) - hoszigetelest lehet arra feltenni? az ablakcsere persze egyszerubb.link |
zoli79(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:12:09 |
|---|
| Szia Endi! Ha 75 m2-es házhoz átlag 25000ft fűtés tartozik, akkor én először a hőszigetelést próbálnám javítani. Szép és jó ez a fűtésrásegítés elméletben (meg a napkollektort áruló cégek szerint).link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 16:11:59 |
|---|
| endi: pont most mondtad ki az iteletet a napkollektoros futes rendszered felett: ha alacsonyhomersekleten a kondenzacios kazanod sem tud uzemelni az elmeretezesek miatt, hogy tudna a napkollektor? apropo: hany fokon uzemelteted a gazkazant es mennyi ideig? milyen gyakran kapcsol ki? 75nm egyebkent nem tunik nagynak. probaltad-e mar azt, hogy alacsonyabb hofokon jaratod a kazant, de hosszabb ideig? en tavaly elott 40 fokos eloremenovel nagyon szepen szintentartottam a lakast a radiatorokkal, igaz, majd egesz nap ment a futes. nalad az eves szintu 100e Ft megtakaritast nagyon soknak tartom. ez azt jelentene, hogy a melegvizedet teljes mertekben kivaltana, es +2 honapot minimum csak a napkollektor futene - a szamlaid alapjan. miert tuzelsz ilyen keveset faval, ha sokallod a gazt? nincs ra ido vagy lehetoseg? egy pufferrel el tudnad tarolni a vegyestuzeles felesleges meleget reggelre vagy estere, igy a kenyelmi futest sem kellene gazzal megoldanod. itt tudnal sporolni. mondjuk a 17-18e Ftot kicsit sokallom, de bizonyara kemenyfarol van szo.link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 15:57:56 |
|---|
| Köszönöm a választ! Megint megtudtam pár új dolgot,ami nem elvetni való. a célom valóban a gázszámlák cvsökkentése.A 25.000 az átlag.Ha igazán hideg van akkor 30 fölé megy (támogatással!).Ráadásul,elmegyünk reggel dolgozni,este hazajövünk!Alig vagyunk itthon,azt is este! De köztudott,hogy ezt elveszik majd! EZÉRT,CSÖKENTENI KELL A FŰTÉS KÖLTSÉGÉT! Fával nagyon ritkán fűtünk.Inkább hétvégén gyújtok be,azt sem mindég. 1 m3 fa ára felénk 17.000-18.500 között mozog. A vegyes tüzelésű kazánunk használt barkácsolt kazán.4 éve vettük,már használtan.Állítólag 24-28 kW-os.Jól fűt.2 éve végeztünk a lakáson felújítást,amiben a radiátorok,csövek cseréje is benne volt + vettümk egy kondenzációs gázkazánt,ami a meleg vizet is biztosítja.Ez is nagyon jól működik.A mesterrel volt problémám,mert mondtam neki,hogy KONDENZÁCIÓS a azán,ami azt jelenti,hogy alacsony hőfokon gazdaságos üzemeltetni.Ehhez pedig nagyobb radiátor méret szükséges!A szobánkat elszámolta... No de mindegy!Tavasszal beteszek egy kissebb radiátort még. A meleg víz költségem nyárok kb.3.500-4.000 között mozog.Nem sok,de éves szinten nem is kevés! Úgy számoltam,hogy éves szinten kb.100.000 ft-ot meglehetne spórolni egy jól működö napkollektoros rendszerrel. Először csak a melegvízre kalkuláltam,de utánna gondolkodtam,hogy az igazi megtakarítás a fűtésből lehetséges. A kezdeti 2 db. kollektorból már 4 db. lett (tervekben).Ezután,árajánlatot kértem a Naplopó Kft.-től.Innen láttam,hogy nem is álltak távol az elképzeléseim az általuk leírt tervektől. 10m2 kollektor,520 literes kombi puffer,80 literes melegvíz tartállyal (6,3 m2-es hőcserélővel). Az össz költség közel 2.3 mill! Erre azt mondtam,hogy NO NEM! A közel jövőben lessz egy kis pénzünk,és úgy gondoltuk,hogy kiépítünk egy nem túl nagy de "megfelelően működő" rendszert. De,több ember,több felé is gondolkodik.Ezért vagyok most "bajban". De majd kialakul addigra,amikorra kell! Addig is gyűlnek a jó tanácsok.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 14:59:05 |
|---|
| endi monolit mar ramutatott a megoldasokra. "monolit (377) 2009-10-31 19:24:33 Endi: "Amin viszont komolyan gondolkodom az az,hogy a tárolóban felmelegített víz,amikor már kezd hűlni ( a fűtés elindítása után valamikor)akkor mi a teendő,hogy ne fűtsem a tárolóban lévő vizet...?" Nézd meg a rendszer rajzok topikban zsezse rendszerét,(egyelőre ez az egy van feltéve) hasonlóan kell neked is összehoznod a tiedét. Előbb tanulmányozd, ha nagyjából érted már, tudunk segíteni " a rendszerrajzok reszbe mar felrakta o is a megoldasat. mindkettonk megoldasa mukodik mar a valosagban (a kollektoros resz meg nem, de a csatlakozasok mar elo vannak keszitve) a kovetkezo dolgokkal nem art, ha tisztaban vagy: -a napkollektorral nem tudod kivaltani telen a futesedet! -a napkollektor hatekonyan besegiteni csak alacsonyhomersekletu rendszereknel tud, es jol hoszigetelt hazban van ertelme gondolkodni benne: padlofutes, falfutes, nagyfeluletu radiatorok (<45-50 C eloremeno homerseklet), korszeru nyilaszarok -futesrasegitesben gondolkodva en nem sikkollektorokat neznek, mert a teli idoszakban a vakumosok hatasfoka valamennyivel jobb a jobb hoszigeteltseg es a jobb szort feny hasznositas miatt. ilyet hazilag ugye nem tudsz csinalni. szamold ki azt is, mennyibe kerul egy sikkollektor hazi keszitese (milyen anyagbol szeretned megcsinalni?) bizonyos uzletekben nagyon jo akcios aron lehet oket most kapni, (40e Ft/2nm panel) ha olcso rendszert akarsz, akkor pl szerezz leselejtezett villanybojlereket, amik nem lyukasak, igy a tarolokert nem kell penzt adjal. tovabbi jo tanacs: ne egyszerre akarj megvalositani mindent, foleg, ha nincs most ra keret. alakitsd ki fejben, papiron, mi a cel, melyik rendszer tudja azt, amit szeretnel, es milyen lepcsokben tudod megvalositani. nem biztos, hogy most megeri beruhazni az "olcso" megoldasokba, ha azok nem fogjak tudni a kivant eredmenyt, nem nyersz semmit, csak bosszankodast. ne felj attervezni a rendszert tobbszor is, amig csak papiron letezik, ez nem kerul semmibe. egy pelda: meglatasom szerint ma a legolcsobb energia a bekerulesi koltsegeket is figyelembe veve a fa. (hiszen mar van vegyestuzelesu kalyhad/kazanod) szerezz egy regi villanybojlert, es keszits bele egy belso hocserelo spiralt hazilag megoldhato (atfurod a leveheto tanyerjat, bronzzal hozza lehet dolgozni egy par kezcsovet). majd egy 10es PVC csore feltekerhetsz valamennyi rezcsovet (pl 22-es) ez a hocserelo nem tul nagy feluletu, szolarra valoszinuleg nem alkalmas, de a kozponti futes segitsegevel minden egyeb elektronika nelkul egyszeruen meg tudod oldani a csalad melegvizellatasat a futesi szezonban. (bekerulesi koltsegek kb: -boyler: 0Ft-3000Ft -bronz munka: 0-2000Ft -rezcso: 1000Ft/m) ha nem zart a rendszered, akkor hazilag tudsz kesziteni NEM NYOMASALLO puffertartalyt, es akkor ne 500L-ben gondolkodj, hanem mondjuk minimum 1000L. zart rendszernel nyomasallo tartaly kell, amit mondjuk mifelenk 60e -ert csinaltak hocserelo nelkul. also hocserelo 22x25m rezbol: 40e egy ilyen pufferrel mar jobban meg tudod fogni a hot, el tudsz belole tarolni pl reggelig. hoszigeteles hazilag: szinten tettem fel rola kepeket: isolit paplan + hotukor folia. ~10e Ft vigyazat: nagyobb viztomeg (puffer) miatt nagyobb tagulasi tartalyok is kellenek. felreertes ne essek, nem lebeszelni akarlak barmirol is, csak az altalunk vegigjart lepcsoket bemutatva talan szelesebb keped lesz arrol, hogy "egy rajz" es "barkacstudas" + 600e Ft nem biztos hogy azt fogja kihozni a vegen, amire vagysz vagy pedig esetleg ebbol a penzbol kicsit maskepp sokkal jobban hasznalhato rendszert tudsz kialakitani. jotanacsokat tudunk adni boven, abbol tele a padlas ;) tulajdonkeppen a celod a 25.000es gazszamla csokkentese napkollektorokkal? ez mellett mennyi fat tuzelsz el, es milyen aron veszed azt? milyen vegyestuzelesu kazanod van? nyaron mennyi a gazszamlad a melegvizhez? a melegvizet is a kazan kesziti? kombi? link |
Endi(42 eddigi hozzászólás) 2009-11-03 14:22:40 |
|---|
| Szevasztok! Minél többet olvasom a fórumot,annál jobban "kétségbe" esek...! Ezt komlyan mndom.Az elmúlt kb.3 hónapban kialakult bennem egy napkollektoros rendszer amit a netről "szedtem" össze.Nagy nehezen meggyőztem az asszonyt is,hogy ez miért lenne jó nekünk.Négyen vagyunk egy háztartásban, ami 75m2-es.A gázszámlánk a fűtési idényben átlag 25000. Nem is ez a lényeg!Hanem az,hogy tudna-e valamelyikőtök egy olyan rendszer rajzot mutatni,amely jó és kb.600.000-ből kihozható? Mert amit én elgondoltam és le sticceltem az hol ebben hol abban nem állja meg a helyét. A következő az elképzelésem: - melegvíz használatra 4-en vagyunk,gondoltam betenni egy 200 literes tartályt. - össze kellene hozni a tárolóval (én 500l-es tartályra gondoltam) a gázkazánt és a vegyes tüzelésű kazánt is.Ha fával fűtök,akkor a tárolót is fűtse. -5 db. házi készítésű síkkollektort tudnák feltenni. -olvasgattam a fórumon ilyen-olyan szelepekről melyekre szükség van.Én ebben nem igazán vagyok jártas,mivel nem rég kezdtem foglalkozni ezzel a dologgal. Pontossan ezért is szeretném,ha valamelyikőtök segítene ebben a dologban! A pénzem hamarosan meglessz rá és az év elején kezdeném el a kollektorok megépítését és a többi anyag megvásárlását. Pár jótanácsot már kaptam tőletek,amit köszönök. Szeretném a rendszert magam megcsinálni,ezért is nem kellene,hogy hiper-szuper legyen. Örülnék ha egyikőtöknek sikerülne megrajzolni egy jó rendszert a leírtak alapján. Üdv.: Endre link |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2009-10-29 21:25:09 |
|---|
| korn: Hasonlóan indultam neki a kollektoros rendszer tervezésének mind te,informálódtam a különböző kész rendszerekről, vaillant féle egységcsomagot nem ajánlották,mert nem bővíthető és NY-i tetőn gyengén termel(ismerősnél ez volt a tapasztalat).Így, maradt az összeállított rendszer,2db 30csöves koll,NY-i tetőn,300.l-es 2hőcserélős tartály,átfolyós kombi gázkazán,elektromos fűtőpatron(nem használom,csak biztonsági célból).Visszatérve az előttem szólókhoz,Átfolyós kazán bekötése:koll.által felmelegített víz a HMV-tartályból a kazán hideg bemenetére van csatlakozva.A felső hőcserélő a padlófűtésre segít rá.link |
glazser(13 eddigi hozzászólás) 2009-10-29 10:02:32 |
|---|
| korn, az átfolyóssal az a gond hogy az nem tud külső tartályt vezérelten fűteni, tehát kérdéses hogy mivel fűtenéd a felső hőcserélődet. monolit, azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a megtérülési "számításnál" sem veszik bele az elkerülhetetlen járulékos költségeket. glazserlink |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-10-28 19:41:06 |
|---|
| glazser: "150-200e pénzzel nyugodtan lehet számolni még akkor is ha az ember saját maga építi ki a rendszert." Igen közel ennyi, de ezt ne vedd zokon, mivel az üzlet a szett árusítása során nem tudja a te kiépítésednél mennyi cső, idom, stb.-re van még szükség. Mindenkit érdekel azonban a szolár szett ára. Mint mondod nálad is (saját kiépítés esetén)jelentkezi ez a költség!link |
korn(13 eddigi hozzászólás) 2009-10-28 16:00:04 |
|---|
| glazser, Egy átfolyós kombikazánom van. Jó, tudom, hogy nem lehet mindent anyagi szempontok alapján nézni, de jó ha tisztában van vele az ember, hogy mégis mi újság ezen a téren. link |
glazser(13 eddigi hozzászólás) 2009-10-28 13:54:21 |
|---|
| monolit, Teljes mértékben egyetértek. A megtérülési időt ugyanúgy ferdítik a kereskedők mint az éves hozamot vagy a VÉGLEGES bekerülési költséget. A teljes "szolár szett" megvásárlása után még 150-200e pénzzel nyugodtan lehet számolni még akkor is ha az ember saját maga építi ki a rendszert. korn, A meglévő kazán jelenleg milyen módon állítja elő a háztartási meleg vizet?link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-10-27 17:05:58 |
|---|
| glazser Magyarországon szinte csak ez, a hamar megtérülő napberuházás valósítható most meg. Klikk a nagyításhoz Személy szerint roppant mód ideges leszek, ha politikus arról szónokol a TV-ben hogy "munkahelyteremtés" kell az embereknek. Aztán veszik kűlföldről a villamost(is) :(. Napkollektor gyártásból, összeszerelésből lehetne, de a téglagyárakat is átállítatnám a hőenergia nélkül gyártható stabilizált agyagtégla gyártására, ha rajtam múlna. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-10-27 16:33:03 |
|---|
| Természetesen, mivel dupla hőcserélő (spirál) van beépítve. Az alsó a szolár köré, a felső a kazáné. Amennyiben egyik sem áll rendelkezésre, kapcsol csak be a fűtőpatron, hogy semikor ne légy melegvíz nélkül. Klikk a nagyításhoz Solar Keymark minősítés, 3,2mm üvegcső falvastagság. 5 év rendszer, 15 év vákuumcső garancia! Megkaptad az e-mail címemet Roberttól, a pontos árlistát ha megkapom a tiedet, tudom küldeni. Klikk a nagyításhoz link |
korn(13 eddigi hozzászólás) 2009-10-27 16:23:58 |
|---|
| monolit, A 2 kw-os fűtőpatront lehet úgy helyettesíteni, hogy a kazán melegítse a vízet, ha nincs elég napsugárzás? link |
glazser(13 eddigi hozzászólás) 2009-10-27 12:52:46 |
|---|
| korn, Érdekes észrevétel, hogy amikor a megtérülési idő kerül szóba a "szakemberekkel" rendre elfelejtik megkérdezni hogy a megkérdezés pillanatában mennyi a melegvíz készítés költsége. Ennek hiányában mindenféle időérték számomra spekuláció. Permanentéknél hozzávetőlegesen a következő árakkal találkozhatsz: alap szett (30 cs. kollektor, 300 liter 2 hőcs. tartály, vezérlés) kb: 384e csövezés, szerelvények, szigetelés, szelepek, mérők csapok, stb... 176e durván 560e plusz kb. 60 munkaóra Üdv, glazser link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-10-26 11:43:38 |
|---|
| korn, Cím ment. A bekerülési költségbe a naplopóék nem számolják be a tartály árát, mert azt mondják, az minden házban a gépészettel együtt alapból benne kell, hogy legyen. Igy is le lehet nyomni a megtérülési időt. A vákumcsöves kolik téli előnyeivel csínján kell bánni. Mindig leírom, hogy a különbség éves hozamban szinte semmi. Hiába jobb a hatásfok akkor, amikor alig van napsugárzás, a kevés töredéke még kevesebb, a költség a duplája. A megtérülés sokkal hosszabb.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-10-26 10:56:29 |
|---|
| Szia! Én olcsóbban tudok részedre szettet, (300 L rozsdamentes tartály két hőcserélős, 40 db cső 618.311 Ft brutto) az e-mail címemet kérd el Roberttól ha érdekel. A szettek tartalmazzák: - a vákumcsöveket az osztó-gyűjtő idommal, a szerelőkerettel és a szükséges kötő- és rögzítőelemekkel - a keringtető szivattyút, az átfolyásszabályzóval, visszacsapószeleppel és nyomásmérővel együtt szigetelt borításban, illetve a 8-12 literes tágulási tartályt - az LCD kijelzős szabályozóegységet a három érzékelőszondával - az inox tárolótartályt (két hőcserélővel, be- és kimeneti csatlakozóval, leeresztőnyílással, cirkulációs csatlakozóval, cserélhető Mg anóddal, nyomásszabályozó szeleppel, illetve beépített 2 kW-os termosztátos fűtőpatronnal) Ráadásul vákumcsöves, amelyet télen eredményesebben használhatsz. A számítások különbözhetnek pl. abban is, hogy van aki belekalkulálja a támogatást is egyből az árba. Általános hiba, hogy sokan a jelenlegi árakkal számolják ki a megtérülést, pedig éves szinten növekednek az energiaárak. Ezért a szórás az áraknál véleményem szerint. Ha a rendszered a HMV-n kívül is tud termelni, az is csökkenti a megtérülési idődet (optimista hozzáállás :) ).link |
korn(13 eddigi hozzászólás) 2009-10-26 10:35:09 |
|---|
| Sziasztok! HMV készítéséhez néztem 4 fő részére rendszereket. Találtam pl. a Valliant-nak az auroSTEP síkkollektoros rendszerét, amely kb. 800e Ft-ból állna meg. De a többi gyártó is hasonló áron kínálja. Ha a melegvíz készítés gázigényét nézem, akkor az kb. 200 m3 éves szinten. Ha így számolom, akkor kb. 15-20 év a megtérülési ideje a napkollektornak. Többen azonban kb. 10 évet említetek, támogatással még kevesebet is. Ez, hogy jön ki? Vagy a rövidebb megtérülési idő csak a házilag kialakított rendszerek esetén érvényes?link |
| Homline Forum => Napenergiás rendszerek => Napkollektor | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 következő » |