English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-25
17:31:21
Előzmény: mediterro #26173#26176
Ha már nem fogy a tablettás se, falun...
Megboldogult nagyapám mondta, mindig: "fiam, ha már a kocsmáros és a kurvák is éheznek, ott a vég!" Igaza volt!

Legutóbb egy társaságban egy játékgép üzemeltető ott sírt, hogy mennyire kibabrált vele az állam az új, még nagyobb adóval, kukára kellett vetni a sok 2-3 milliós gépet. Hát komolyan, majdnem megkönnyeztem én is ;'-)
Egyre csak azt magyarázta, hogy ezzel mennyi pénzt veszt az állam, "mert ő előtte is mennyi adót fizetett már." Talán még van is benne igazság, de milyen pénzt? Többnyire segélyt, meg a gyerekek csp-jét. Hát szinte zokogtam, úgy megsajnáltam szegényt! Mivé lesz a világ! Még a végén dolgozni fognak az emberek, csak már nem lesz mit és hol!
antiszalkaVálasz erre
2012-02-25
12:19:54
Előzmény: villam64 #26162#26166
Az, hogy megéri támogatás nélkül már - az előzőkben leírt feltételekkel - otthoni napelemes energiatermelő rendszert építeni, nem a politikusaink, vagy döntéshozóink érdeme, ez szigorúan piac. Az egy dolog, hogy szerintem igen-igen rossz hatásfokkal, rossz hangsúlyokkal ( 85%-os támogatás: ilyen nincs sehol másutt! támogatják a napelemes nagyrendszereket , nem egyszer szakmailag rosszul megépítve, ahelyett, mint írtad, hogy a privát szférából, 2-10 kilowattos rendszrekkel, mondjuk 40 % támogatással, ha már támogatnak - szednék ki a pénzt. Szerintem igen sokan építenének így , de nem ám 2 napig tartó pályázattal.
Azt azért tudomásul kell venni, hogy nincs a magyar hálózatirányítás arra felkészülve hogy sokezer ilyen renszer fogadjon - ezt azonban nem kerülheti el, tuti, hogy a decentralizált és jól szbályozott irányba halad a világ - nem a kétatomerőműves központi ellátás felé.
Igy marad a sajáterős, általam, áltad jól kontrollálható beruházás, és arra akarok kilyukadni, hogy ezt egyelőre nem tiltják, és ez egy olyan piaci szegmens, amit egyre jobban ki lehet használni, ha valaki utánaszámol és belegondol a jövőbe.
Pont ezért nem fogják bevezetni a KÁT-ot: ott hogyan kivételeznek? Az tiszta sor lehetne: aki oda beruház, kapja a magasabb átvételi árat - Dzsóbácsi segítsége nélkül, automatice.
villam64Válasz erre
2012-02-25
11:59:01
Előzmény: antiszalka #26159#26162
A német visszatáplálási ár nem rossz. Nekik már megtérült, ha nem égett le a házuk. A nullszaldós, és a felesleg 28 Ft is megfelelő lenne, ha nem lennének a kivételezett gazdagok, akik többet kapnak értek. Utána azt mondják, hogy a megújulók miatt emelkedik az ár. Ami nem igaz. Pontosan úgy hangzik, hogy az 50 kW teljesítményű megújuló napelem mezők miatt. De ugyebár azok nem a nullszaldós környéki családi házas terület. Hanem a pénzes tolvaj kaszt. Az a kisebbség, akik irányítják az országot és hazudoznak. 30-50 család építhetne ilyet. Összefogva egy mezőnek nevezve. Egy közösségi rendszerben, és máris nagyobb átvételi árral számolhatnának.
2012-01-05
14:29:55
Előzmény: Plaszlo #22764#22765
Plaszlo,


"... a közüzemi díjak és energiaárak az európai szintre emelkednek..."
A gáz víz és csatorna kivételével.

"... mikor lesznek nálunk európai fizetések..."
Ez is Európa... Kelet-Európa... de a kérdésre válaszolva: nem tudom. Azt sem tudom, hogy Nyugat-Európában meddig lesznek egyáltalán fizetések :)2012-01-05
14:24:20
Előzmény: robert #22760#22764
Robert,
Hol élsz??? Lehet a közüzemi díjak és energiaárak az európai szintre emelkednek, de a fizetések maradnak albán kategóriában. Most amikor egy rakás embert újra kirúgnak, mert emelkedett a minimálbér, akkor szerinted mikor lesznek nálunk európai fizetések?? Talán az unokáink még megérik.
2012-01-05
13:50:14
Előzmény: Plaszlo #22751#22760
Plaszlo,

Mivel az "aranykorban" minden a hitelekre, a kamattámogatásokra, a kompenzációra, a vállalkozás-fejlesztésre és az EU pályázatokra támaszkodott, ezért nem kellett a tényleges költségeket érvényesíteni.

De ennek vége. Vége a környezet felelőtlen kizsákmányolásának is.
Ezért a földgáz hamarosan 300 Ft/m3-be, a benzin 1000Ft/l-be, az áram ... a csatorna... fog kerülni...

Ha a helyére kerülnek az árak... és a bérek, attól majd a közüzemi díjak ugyan nem lesznek alacsonyabbak, mint ahogy azt fent említettem, de majd a tanárok fizetése magasabb lesz, mint a bankároké... az orvosoké magasabb lesz, mint a kommunikációs szakértőké, .. stb... és akkor a tényleges költségek megfizetése nem fog gondot jelenteni azoknak, akik most rettegnek attól, hogy mit hoz a holnap.

Remélem.

2011-11-01
20:28:41
#20611
A magyar helyzet kep katasztrofalis minden szinte, nehany hete nagyon kozelkerultem 1 nagy kozossegi szolar rendszer kivitelezo kivalasztasahoz, persze nem az nyert aki valojaban minden tekintetben hozta az elvart szintet
elore levolt vajazva minden, szoval undorito ami megy.
2011-11-01
12:37:54
Előzmény: Jesu #20592#20601
Jesu,

Itt írtam a hazánkban járványszerűen terjedő energiatudatosságról és a gombamód szaporodó szövetségekről: http://biosolar.hu/forum/show/17889#17889


A piac és a kereslet csökkenésével (élettér szűkülése) párhuzamosan a vállalkozások érdekközösségekbe (szövetségekbe) tömörüléssel próbálják kiszorítani a szövetségen kívülieket. Teljesen jól látod, hogy az egyik fő vádpont mindig az a gyakorlat, amit ők is folytattak/folytatnak, csak felbukkannak olyan új szereplők, akik még náluk is gátlástalanabbak (micsoda arcátlanság!). És jól látják, a vevők hajlamosak azt választani, aki a legnagyobbat hazudja (lást országgyűlési választások).

A szakmainak mondott, de lényegében gazdasági alapon szerveződő szövetségek egyik legfőbb célja az közpénzek lenyúlása, amihez a ő feddhetetlenségük és a társadalmi hasznosságuk bizonygatása, valamint a bűnösök (versenytársak) megnevezése és elítélése elengedhetetlen.

Azt hiszem, hogy ez a terület több szociológiai PhD értekezés témája lehetne, a példák sora ugyanis kifogyhatatlan.
Talán mi is nyithatnánk egy topikot a témának "Kiszorítósdi" vagy "Ki a f.asza gyerek?" címmel :)


2011-10-31
22:14:27
Előzmény: villam64 #20554#20592
Olyan ez a nyilatkozat, mint a felfújt pulyka, mely csak látszólag igen bátor és felháborodott...

NYILATKOZZA mindezt annak ismeretében, hogy végigkövették egy olyan pályázati kiírás megszületését (gondolom nem kevés egyeztetéssel előtte), melynek szövegezése direkte TÁMOGATJA a pályázati keret ilyen elköltését (FŰTÉS KIEGÉSZÍTÉS NAPKOLLEKTORRAL!).

Hogy is írta? Anomália?
Hát az b+.
Eladás mindenáron? Állami segítséggel?
Húúú de fel vannak háborodva...
villam64Válasz erre
2011-10-30
10:02:38
#20554
A Magyar Megújuló Energia Szövetség főtitkárának figyelemfelhívó nyilatkozata a napenergia-hasznosítás piacának egyes anomáliáiról

A Magyar Megújuló Energia Szövetség elérkezettnek látja az időt, hogy felemelje szavát a napkollektoros piac egyes szegmenseinek szakmailag megalapozott működtetése érdekében, a fogyasztók védelmében. A válság időszakában sajnos gyakoribbá váltak azok a korábban is meglévő jelenségek, amikor bizonyos termékeket olyan jellemzőkkel igyekeznek felruházni, amely tulajdonságokat az adott termék nem képes szolgáltatni. Más, egyszerűbben működő piacok esetében a megtévesztő ígéretek gyorsan kiderülnek. Ha olyan gépkocsit, értékesítenének, melyet 1.5 liter/100 km-es fogyasztással hirdetnek, majd a használatban 10 literes fogyasztást tapasztalnának a fogyasztók, napok alatt országos botrányba fulladna az akció.
Nehezebben érhető tetten azon ügyletek nem teljesülése, amikor nagy felületű, drága napkollektoros rendszereket értékesítenek jelentős fűtési energia megtakarítás ígéretével. Ezeknél az eseteknél el kell telni egy fűtési idénynek, hogy a károsult felfedezze, nem vagy alig észlelhető a megtakarítás. Egy ilyen 1,5-2 milliós beruházás téli megtakarítási produktuma 30-60 ezer Ft, vagyis a pénzösszeg bankban elhelyezve ennél több kamatot termelt volna. További nehézségeket okoz a nyári hőtermelés felhasználásának alacsony mértéke, amely növeli a napkollektoros rendszer karbantartási igényét, és tovább csökkenti a tényleges megtakarítást. Az ilyen beruházások döntő többsége hőszigetelési hiányosságokkal küzdő épületeknél valósul meg, ahol a fenti összeget hőszigetelésre fordítva 50% feletti valóságos fűtési energia megtakarítást lehetne elérni. A hibás teljesítés bizonyításánál nehézséget okoz a szóbeli megtakarítási ígéretek dokumentálatlansága, és a napenergiával termelt hőenergia mérésének és regisztrálásának elmaradása. Sajnos időnként hatósági inkompetencia is felmerülhet. Egyes szakmai érdekképviseletek emellett cinkos hallgatással segítik a szakmailag megalapozatlan ténykedést, amely a becsületes szakmai résztvevőknek is kárt okoz.

A MMESZ álláspontja szerint a bármi áron való értékesítés már ma is, néhány év távlatában pedig még inkább károsan befolyásolja ezt a fejlődő piacot, árt azoknak a cégeknek, akik korrekt műszaki-gazdasági tájékoztatást adnak az érdeklődő ügyfeleknek. Emellett árt a pályázati tevékenységnek is, hiszen az ilyen módon elköltött pénz nem teljesíti az eredeti célokat. Szerencsére – kijelenthetjük – a becsületes szereplők alkotják a többséget.

Szövetségünk tagjai etikai kódexünknek megfelelve kizárólag etikusan, a kalmár-szemléletű hozzáállást kizárva működhetnek, ezért tagjaink mentesek ettől a hibás értékesítési tevékenységtől, hiszen a Szövetség Etikai Bizottsága adott esetben szankcionálná ezt. A MMESZ tagság ennek alapján minőségi garanciát jelent a napkollektoros tervező, kivitelező kiválasztásánál.

A felhasználók érdekében pedig, mélyen az ígéretek alatt teljesítő napkollektoros rendszerek tulajdonosai számára, jogi és igazságügyi szakértői segítséget is tud Szövetségünk tagjain keresztül biztosítani, így a károsultak jogi úton kártérítéshez juthatnak.

2011-10-14
Terbe Zoltán
A Magyar Megújuló Energia Szövetség főtitkára

www.zoldtech.hu/cikkek/20111023-MMESZ-nyilatkozat?h=1
payagyerekVálasz erre
2011-10-08
18:25:14
Előzmény: robert #18394#18396
Jó cím!


"Meddig tart még az a gyakorlat, hogy egy beruházó képviselője többet keres az üzleten, mint az aki a pénzét kockáztatja meg az, aki a munkát elvégzi?"

És ezért van az, hogy éhbérért trógermunka jár.
Mégis melyik szaki csinálta volna meg úgy, mint mi saját magunknak?
Melyik lett volna olyan lelkiismeretes, hogy az összes mai ismeretanyagát beleadva kivitelezi a rendszert?
Egyik se! Mert csak zsebpénzt keres vele, vagy épp sajna nem ért hozzá.

képA szolgáltató még azt is megteheti, hogy bepattan a kertembe és lekapcsolja a DC-t a biztik lecsapásával. Ugyanis a csatlakozási dokumentáción is be kellett jelölni a tulajdoni határt, ami a szolgáltató "mozgásterét" bővíti.

Ám attól tartok, hogy a szolgáltató sem tudja, hogy miféle kivitelezésben épüljenek a kiserőművek. A szolgáltatók közti összevisszaság is ezt tükrözi!
Akkor elő tudna állni a honlapján 1 minimális kivitelezési ajánlással, miáltal megszűnne az a probléma, hogy ilyen-olyan telepítések születnek.
Ezért tartom rosszindulatnak, hogy minket hibáztatnak mindenért.

Más kérdés, hogy a mai magyar túladóztatott és leszegényített világban, megpróbál spórolni az ember. Ezért lehetnek inverterfurfangok.
Ám erről megintcsak nem mi tehetünk. Támogatás nincs csak bujdosás, megbélyegzés, titkolózás, szégyenkezés. (Szemben a környező országokkal.)
Miközben az inverterfurfangokra épp a szolgáltatók adták a felhatalmazást, mivel épp ők álltak elő elsőként az engedélyezett inverter-furfangjaikkal! (SMA)
Sőt! Még ma is ugyanazt teszik, csak már átestek a ló túloldalára. Többet kér, mint a világon, vagy EU-ban másutt! Mintha a mi villamos hálózatunk sokkal korszerűbb lenne. 1 mintahálózat!
És ha mi nem tartjuk ehhez magunkat, akkor börtön jár érte!

Az, hogy mi valójában jót akarunk úgy, hogy nekünk is legyen hasznunk rajta, az le van sz@rva! Miközben a TV-ben 10 percenként megy a hangzatos reklám az egyik áramszolgáltató részéről, hogy zöldenergia így, meg úgy. Röhejes. Néha köpni támad kedve az embernek.


2011-10-08
15:30:25
#18394
Szerintem is van egy olyan nagyon negatív hozzáállás, ami kizárja nem csak a szabad versenyt, hanem a nemhivatos lehetőségek keresését is ebben az országban.

Köztudott, hogy hagyományosan az uram-bátyámozás és a mutyizás volt az érvényesülés egyedül lehetséges útja az "úri világban". Ennek megfelelően csak akkor remélhetsz segítséget, sőt az "új földesurak" csak akkor tűrnek el bármilyen változást, ha abból konkrét előnyük származik. Ellenkező esetben pénzt és időt nem kímélve kereszbe teszek, kicsinálnak.
Valamiért hazánkban csak űgy lehet túlélni, ha ezt szem előtt tartod. Ha lenne más út is, akkor nem ez a mentalitás alakult volna ki. És ez a mentalitás erősödik. Aki nincs velünk, az ellenünk.

Meddig tart még az a gyakorlat, hogy egy beruházó képviselője többet keres az üzleten, mint az aki a pénzét kockáztatja meg az, aki a munkát elvégzi?

A legszörnyűbb az egész mocsokban az, ahogy a lelkes fiatalok a túlélés egyedüli útját felismerve képesek semmi idő alatt feladni az ideáljaikat, és félredobják a morált, ezt követően pedig az aljas játékszabályokhoz úgy alkalmazkodnak, mintha csak egy véres video-játékot játszanának.
A hatalom pedig törvényekkel legalizálja ezt az aljasságot, a kizárósdit.
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva