English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-01-01
22:34:53
Előzmény: villam64 #37319#37333
Villám,

Leszögezném, hogy én sem értek egyet a parancsra történő "10%"-os rezsicsökkentéssel.

1. Amire te gondolsz az az osztalék és egyéb címszavak alatt adózás utáni pénzek legális kivitele. A "management fee"-vel én olyan pénzkivitelre utaltam, ami mint működési költség jelentkezik, tehát az eredményt csökkenti. Szerinted miért kell IT infarastruktúrát külföldről bérelni horor havidíjért, soha nem látott külföldi tanácsadókat rendszeresen fizetni, anyacég számára előnyös transzfer árrendszert kialakítani, saját nációból származó beszállítókat preferálni?
2. Nem mondtam, hogy nem vásárol az MVM külföldről. De nem az az oka, hogy vannak időszakok amikor nincs elég energia itthonról? Régebben itt mindig arról volt szó, hogy senki nem tud versenyezni Paks áraival.Ha jól rémlik a mátrai villany sem túl drága. Ismereteim szerint az MVM és Paks is vastagon nyereséges.
6. Figyeltem, de mivel elvakultnak tűnsz és túlzol egykulcsos kérdésében, én nem állok neki itt vitázni róla.
7. Szerintem ez így nagyon le van egyszerüsítve, ezen dolgok között nincs szoros összefüggés. Semmi sem fehér, vagy fekete!

Megfordítom a dolgot:
Te támogatnál egy 10%-os lakossági energiaáremelést azért, hogy a szolgáltatók nagyobb profitra tehessenek szert? Szerinted az összes lakosság által befizetett extra forint megjelenne a társaságoktól származó + adóbefizetésként? Vagy a szolgáltató elkezdene drágább áramot venni? Nemzetgazdasági szempontból hol van az optimális energia ár? A régi, az új "10%"-al csökkentett, vagy egy 10%-al drágább?


T.

2013-01-01
22:16:05
#37332
Én örülök neki... nem jött be az hogy "majd ha csökkentik az egységárat nő a rendszerhasználati illetve alapdíj, stb...."

Egyébként ha Róbert 2012.05.26-i (29811-es) számítását figyelembe vesszük a Top 3-ban voltunk (vásárlóerő paritáson), tehát most legalább a normális irányba módosultak az árak.

A gáznál is u.a. a helyzet, az alapdíj is csökkent és az egységárak is.
2013-01-01
21:00:38
Előzmény: robert #37317#37326
:-(
Sajnos ennek lesz böjtje. Nem tudok tiszta szívből örülni neki.

Már rég differenciált fogyasztási határokon kötött árazás kellene.
Ezzel csak eltoljak a probléma megoldását. Annál jobban fog fájni.
villam64Válasz erre
2013-01-01
19:53:55
Előzmény: takyka #37316#37319
1. Amiről te beszélsz, az az adózás utáni nyereség. Adózás utáni. A kormány az adózás elöttit csökkenti, tehát kevesebbet adózik. Nem tartja karban a hálózatot. Kivonul veszteségesen a külföldi, itt hagyva a leépülő hálózatot. A társaságok egy része magyar önkormányzati, vagy állami tulajdonban van. Tehát csökken az állam, önkormányzat bevétele.
2. Az mvm vásáról külföldről. Nézd meg az energia termelői árakat itthon és külföldön. A németország túlzás volt, de nem állunk messze tőle, mert folyamatosan beruháznak, mert ott a lakossági fogyasztó többet fizet az energiáért, mint mi. És az itteni német szolgáltató otthon nyereséges, és komoly pénzeket fektet erőművekbe. Itthon csak paksba fektetnek. 2 többszáz MW-os erőművet állítottak le tavaly. Ez a lakosság számára láthatatlan folyamat, csak rá kell keresni.
5. Félreértés ne essék. Én nem a külföldi szolgáltatókat féltem. Hanem magunkat, mert ez a gazdagoknak kedvez, nekünk meg csökkenő állami bevételt, ami újabb adót szül.
6. Érdekes, hogy arra sem figyeltél, hogy az egykulcsos szja miatt 500 milliárddal csökkent az adóbevétel, amit a szegény dolgozókra terheltek rá a változatos új adóval.
7. Ennek a fogyasztói árcsökkentő intézkedésnek is meg vannak a következményei, az újabb eddigi adókkal, a magas inflációval, a gyenge forinttal. Az eredmény, amit megspórolsz energiában, annyival többet fizetsz kajára. Mert ez lakossági árcsökkentés, nem vonatkozik a vállalatokra.
8. Nézz majd utána a szolgáltatók tulajdonosi körének, és nyereségességének.

2013-01-01
19:22:17
Előzmény: villam64 #37307#37316
1. Csökkenő bevétel miatt kisebb management fee-t tud lenyúlni a külföldi anya, vagy megy az offshore cégbe, ergo adóbevétel itthon u.a ~0Ft.
2. Az úgy működik, hogy eddig többet kifizetett érte, mint amennyit a kedves eladó kért? Ugynamár.
3. Ha a magyar energia drágább lenne ugyanolyan feltételekkel, akkor eddig sem vették volna meg.
4. Németországból importálunk energiát? Tényleg?

T.
villam64Válasz erre
2013-01-01
13:59:19
#37307
A démász elsőként közzétette a 10 %-kal csökkentett árat.
1. Csökken a cég nyeresége, kevesebbet adózik.
2. Csökkentette a beszerzési árakat 19-20 ft-ra, ezáltal kevesebbet fizet a termelőnek, csökken az államnak befizetett áfa.
3. A magyar termelői árak magasak, tehát olcsóbban kell adniuk kisebb nyereséggel, és állami adóval. Vagy leállítják.
4 Külföldről kell még többet behozni az energiából, mert az olcsóbb. Nem mi látjuk el németországot, hanem ők minket. A nem létező valutával kell fizetni, tartós gyenge forint, jó hír az adósoknak.
5. UF! Én szóltam.
2012-12-29
13:40:22
Előzmény: dejoe #37250#37255
lassújárművel mentünk kérem szépen és nem csak ketten.
Egyébként is ez már népi hagyomány.
2012-12-28
23:59:40
Előzmény: grano #37143#37250
"utaztunk karácsonyfáért "
"oda-vissza 8 óra)"

Nincs itten válság.....kéremszépen ! :-))
2012-12-28
15:02:23
Előzmény: sándor #37230#37232
Sándor,

"Az oktatás, a kutatás elsősorban a piac érdeke. Szervezzék meg piaci alapokon!"

A közvetlenül piaci érdekeket szolgáló témákban igen.
Alapkutatásban, kulturális és társadalmi területen nem."""
Kicsit másként látom.

A kulturális és társadalmi oktatást, kutatást természetesen állami pénzből kell finanszírozni. Ezt megköveteli egy nép önbecsülése.

Azt, hogy ezt is elcsesztük, az a napnál világosabb.
Uniós pénzeket kevertünk ezekbe a nagyon fontos, a túlélésünk irányát meghatározó tudományokba.
Ráadásul az uniós pénzek árnyékában az állam kisunnyogott még a tudományágak napi fenntartásából is.
Még a képzés 2013-as állami támogatásáról sem tudunk semmi pontosat most, december végén.


Nem tudok olyan alapkutatást megnevezni, ami valahol ne kapcsolódna a piachoz.

Az államnak stratégiai irányokat kell(ene) meghatározni, de nem négy évre és nem egy évre elegendő költségvetéssel, mert az alapkutatások nem választástól választásig tartanak.

Az állam egyedül, gyakorlatilag egyetlen alapkutatást sem képes finanszírozni.
Ezért vannak a sokországos összefogások, ahol az államok költenek közvetlenül a kutatásra.
Az eredményekben majdan érdekelt felhasználói csoportokat már a kutatási projekt tervezésének fázisában bevonják valamilyen ösztönzéssel az állami pénzek biztosításába.

Például egy állam támogatja a magán gyógyszeres alapkutatásokat. A sikeres kutatás eredményeként csökken az állam egészségügyi kiadása, nő a gyógyszerek adójából a bevétele.

Ez az egymásra utaltságból következő összefonódás szinte minden kutatási ágra elmondható.
Talán a békeügyi kutatás lehet kivétel, de ott meg az államok közvetlen érdekeltsége biztosítja az együttműködést a piaccal.
Az állam a kutatás és az új "árúk" piacának a közvetlen haszonélvezője, miközben a kutató cégek magánkézben vannak.

Van (sajnos) példa arra is, amilyen álláspontot Te képviselsz.
"""
2012-12-28
12:32:43
Előzmény: sándor #37222#37224
Sándor,


"""
Csak a középkorban volt néhány alkémikusnak meg a lehetősége, hogy a saját vagyonából kísérletezhessen.

A technikai fejlődés időszakában minden kutatónak elő kellett teremteni a kutatásához szükséges anyagiakat.
Vagy sikerült nekik és világhírűek lettek, vagy úgy jártak, mint Irinyi a gyufával, Puskás a távírójával.
Végül szegényen éltek és haltak meg.

Ez a különbség a régi és a mai tudós hozzá állás között.

...
A gyanakvás pedig ősi ösztön kell legyen mindenkinél.
Ezért vált ki időnként a "tájékozódás" zsigeri indulatokat emberekből.
"""


Szerintem az állami egyetemeken adókból kellene megteremteni azokat a forrásokat, amiből kreatív emberek az íróasztal-fiókoknak végeznének "önkielégítő" kutatásokat. Csak úgy élvezetből, majd csak jó lesz egyszer, amikor pont arra lesz szükség.
Komolyan így gondolom.


2012-12-28
10:12:29
Előzmény: sándor #37216#37217
Sándor,

A kutatók a saját szűk szakterületükön dolgoznak egy jóváhagyott kutatási terv szerint. A kutatás tárgyától ritkán térhetnek el még akkor sem, ha szeretnék. Sokszor az a feladat, hogy a megbízó prekoncepcióját kell bizonyítani, olyan feltételeket kell kikutatni, amiben a kívánt eredmény hozható.
Ők is -mint mindenki más- versenyeznek a túltelített piacon a forrásokért. Egy téma elnyeréséért pályázni kell, és a pályáztató a saját szempontjai alapján választ.

Nem állítom, hogy ez mindig így van, de napjainkban valószínűleg nagyítóval sem lehet már találni olyan kutatókat, akik csak a saját kíváncsiságuk kielégítése, vagy közjó érdekében tevékenykednek. Mások érdekeit kell kiszolgálni.
Ugyanez elmondható mindenkire, aki a piacról él. Csak a "tudósoknak" kellene éhen halniuk? A közszolgáknak, katonáknak, rendőröknek, újságíróknak, de minden dolgozónak azt kell végrehajtania, amit nekik "parancsolnak".
Ezért kell MINDEN információt gyanakkvással fogadni. Ezért nem jeleni azt, hogy igaz valami, csak azért, mert le van írva, vagy azért, mert a brit tudósok azt állítják.
A guglizással szerzett ismeretekre ez még inkább igaz.

Szerintem.


Példa guglizással szerzett információkra:
Nem tudod eldönteni, hogy vegyél-e fabrikettet, vagy sem. Mit csinálsz? Beírod a keresőbe: fabrikett. A keresés eredményeképpen az első 2000 találat 99 százalékban olyan kereskedői oldalakat hoz fel, ahol netto hazugságokat olvashatsz, adatok, számítások és "elégedett vásárlói levelek" formájában. Ezek alapján hogyan döntesz?
zsbalazsVálasz erre
2012-12-25
20:46:56
Előzmény: robert #37139#37154
Igen, mi lázadók vagyunk, relatíve kevesen, érthető hogy nem ránk fókuszálnak. Esetleg akkor figyelhetnének ránk fel ha valamilyen külső nyomásra fel kellene valamit mutatniuk. Ha valamit kitalálnának (értelmeset) valószínű kapásból vevők lennénk rá.
Az elmúlt néhány évben sok egyszerű emberrel találkoztam akik hatalmas számlákat fizetnek és nem vagyonosok csak nem figyeltek oda a takarékoskodásra.Feltételezem hogy amit "feleslegesen" kifizetnek lenne más helye is.
Nekünk minden külső tényezőt fenntartással kell kezelnünk, legalábbis az árpolitikát biztosan. A tendencia biztosan növekvő lesz. Gondoljunk bele ha most visszaesésről beszélnek (fogyasztás), akkor már minimális növekedés esetén is beindítják a pörgetést.
Nekünk még az lenne fontos, hogy amit beszerelünk kütyüket áthidalja a "politikai" ingadozásokat, így nem csak megtérülne, hanem hasznot is hozhatna. Egy idő után felmerülhet, hogy cseréljük e vagy javítsuk/javíttassuk.
2012-12-25
19:06:19
#37147
Látom a témával sikerült felpezsdíteni kicsit a fórumot:

"""
...
Ha a teljes hónapra (30 napra) számolom egy másik számla alapján, akkor már csak <2% a parancsszóra, bokacsattogtatással elrendelt áramdíj-rezsi csökkenésem.
....

-A másik kategória mi vagyunk, akik sok millát költöttünk már a megújulók hasznosítására.
LED-eket, energia takarékos világító testeket vásárolt(unk) 5-20x-os áron.
Részlegesen önállóvá tettük magunkat a hmv és villanyáram előállításban.
Akinek sikerült a néhol olvasható 4-5000-es villanyszámla közelébe leszorítania a villanyszámláját, az akár havonta 200 Ft kedvezményben is részesülhet.
Pár milla kiadás/200 Ft kedvezmény!
Ez az igazi karácsonyi ajándék, tisztességes saller és koki a reménynek!

A hagyományosan fogyasztó többség havonta 10-20 kifli árával megegyező kedvezménynek fog nagyjából "reménykedni".
...

Az én tippeim:
-hogy nem lesz észrevehető ov ajándéka. Ez a legjobb változat!
-minimálisan fog emelkedni a villamosenergia ára. Ezt látom reálisnak.
-az inflációt, a valósat(!) kevéssel meghaladó lesz az áremelés. Úgy valahol 10% alatt.
Kaptunk -10%-ot, kapunk ~+10%-ot. Ennek erős az esélye. (Ha nem januártól, akkor évközben.)
"""
2012-12-25
15:35:18
Előzmény: robert #37139#37143
karácsony előtt egy "gázos" ismerőssel utaztunk karácsonyfáért (ez immár hagyomány), s az út alatt végigbeszéltük a 10%-os témát (oda-vissza 8 óra).
A beszélgetésből azt a konzekvenciát vontam le, hogy gőzerővel megy a parasztvakítás és az államosítás.
A nagy kizsákmányoló, népelnyomó multi, aki zsákszámra hordja ki az országból a lóvét anno feltöltötte a kereskedelmi tárolókat, amikből most hirtelen néhány stratégiai lett.
Nem féltem őket, magunkat annál inkább. Ez oda vezethet, hogy gázórát szerelnek fel a határon és dobálhatjuk a perselybe az ötvencentest ha fűteni akarunk.
Az energia szektor stratégiai ez rendben is van. De a stratégiai döntések alapvetően hosszútávúak, márpedig amiket most látok döntéseket azok a másnapot sem élik meg.
Mi lesz ebből?????


Lemaradt:

Kellemes Ünnepeket Kívánok mindenkinek.
2012-12-25
14:24:50
Előzmény: zsbalazs #37134#37139
zsbalazs,

Lehet, hogy önző álláspont, de úgy érzem, hogy ismét nem azok (NEM MI) járnak jól, akik megpróbálnak magukon tevékenyen segíteni, hanem azok szereznek előnyöket, akik sokat fogyasztanak. Lehet, hogy ez utóbbiak vannak többségben, ezért az ő lojalitásukat kifizetődőbb megvásárolni.


zsbalazsVálasz erre
2012-12-25
13:33:23
#37134
Boldog karácsonyt mindenkinek!

Szerintem a fórumozóknak a legnagyobb nyereség, hogy nem hiszik el ezt a populizmust. Még ha igaz is lenne (kizárt) akkor is csak egyszeri és megismételhetetlen!
Ezzel ellentétben mi tudjuk mit, mikor, mire, mennyit fogyasztunk, és talán már mindenki rájött közülünk, hogy hol tud releváns (nem csak eszmei) megtakarítást elérni.
Tehát inkább bízzunk, magunkban és kis közösségünkben és hosszú távon lennie kell eredménynek!
További jó gondolatokat és békés ünnepet kívánok a hátralévő napokban erre az évre!

villam64Válasz erre
2012-12-25
10:45:50
Előzmény: sándor #37127#37128
Boldog Karácsonyt nektek is.
Nekem csak rossz lenne az árcsökkentés. Nem kapok annyit, és a megtérülésem is csökkenne. Az éves villanyfogyasztásom szerződés nélkül napelemmel, beállítással, 2400 kWh/év helyett 1400 kWh/év, 118 kWh/hó. Az idei évre vetítve 800 kWh*50=40 000 ft a megtakarítással. Nekem jó. Én még drágán kezdtem el vásárolni, de mostanra megtanultam használni a rendszert. Fejlesztem tovább. A gázfogyasztásomat is a felére csökkentettem, 800 m3 helyett 400 m3-t várok, ez -60 000. Először az elektromos kerékpáromat szeretném újra üzembe állítani. Csak lítiumos akku költsége 200 000. De nálam a költség csökkentés hobbi.
2012-12-23
10:43:46
#37085
Nem lesz itt komoly csökkentés. Majd CSAK az energia árra vonatkoztatjak, ami a teljes ár töredéke. Jó ha 2 Ft-ot jelent majd kWh-nkent...
Szvsz...
2012-12-22
23:55:14
Előzmény: payagyerek #37080#37082
payagyerek,

Nyugodj meg, reméljük minden olcsóbb lesz, és néhány év múlva nem lesznek hamburgeresek (pfujj, ez nem is magyar szó), csak lacipecsenyések lesznek, és a nemzeti kapitalisták fognak kizsákmányolni minket, nem a külföldiek (habár ezek kevesebbet fizetnek majd, és a profitjukat ugyanúgy offshore cégekbe mentik ki) :)
payagyerekVálasz erre
2012-12-22
21:10:08
#37080
Úgy látom sokakat nem zavar a 20 éve tartó indokolatlan újévi áremelés-invázió. Sőt! Olyannyira hozzászoktak, hogy már foggal-körömmel ragaszkodnak hozzá! (Mint kiskutya a gumipapucshoz.)
Szerintem elszomorító.
Persze lehet magyarázni szolgáltató-kivonulással. Csakhogy, ha marad minden a régiben, akkor -helyette- folytatódik a mára már hatalmas méreteket öltő magyar-kivonulás. Lehet választani!
Lassan a magyar lesz a világnyelv az angol helyett, mert tömegestül vagyunk jelen másutt.

...

Na mindegy. Most nem lesz berögzült áremelés. Engem nem is különösebben izgat a befektetők haszna. Pláne, hogy ezek többsége külföldi.
Talán több pénz marad a zsebünkben, melyből már futni fogja a sarki hamburgeresnél is 1 falatkára, melynek eredőjeként nem fog szerencsétlen bezárni.
Ha netán több pénz marad a zsebünkben, akkor nagyobb mérvű vásárlóerőként tudjuk majd a gazdaságot fenntartani.
Talán most a multik áremelés-stoppja nem indítja el a szokásos, mindenre kiterjedő áremelést sem.
2012-12-21
16:51:30
Előzmény: villam64 #37063#37064
villam64,

Nem az a célom, hogy mindenben a rosszat keressem, de véleményem szerint a társadalmi különbségeket növeli ez az ötlet IS.

Örültem volna a tervezett sávos energiaár átalakításnak (minél többet fogyaszt valaki, annál drágábban kapja az energiát). Az a fogyasztás csökkentésére nevelt volna, a fogyasztás támogatása helyett.

villam64Válasz erre
2012-12-21
16:44:43
Előzmény: nadtom #37062#37063
Lehetne örülni, csak nincs minek. Lesz ugyebár a közmű adó. Megnézted a közmű szolgáltatóid tulajdonosi körét. Országosan, jó néhányban benne vannak az önkormányzatok. A sajátod. Nem tudja kigazdálkodni a ráeső részét, tehát növeli a rád kivetett adókat. Tehát semmit nem fogsz kapni az energia árcsökkentésből. A másik. A piacot a kereslet határozza meg. Amíg nagy a kereslet a gáz iránt, addig drágán tudja adni a termelő. Csökken a kereslet, vagy nem ad, akkor már nem érint, mert jóval kisebb lett a fogyasztásom, vagy olcsóbban adja. A másik. A támogatás valóban a gazdagoknak jó. Nem is így kell támogatni. Olcsóbb anyaggal, kamatmentes hitellel a rászorulókat, jelzálog szerződéssel. A rendesen fizető, igyekvő családoktól átvállalja az állam a kivitelezés költségét, vagy egy részét, úgy, hogy nem két év múlva, hanem a munkálatok befejezésével ő veszi át a munkát, és ő fizet. A rászoruló, meg a számlával havonta törleszt. Paks bővítéséből 4 millió lakást lehetne szigetelni. Ez visszajönne, és csökkenne a gáz függőség. Ugyan így lehetne egyéb megújulókat kivitelezni. Napelemek a tetőre. Nem kellenek társaságok, csak a közösségi rendszereket kell kiépíteni. Ha közösség lennénk, és nem a tolvajok országa.
Az elmű-édászban 16 % az mvm-é. Ez visszaüt. Láthatóan az energia cégek ellehetetlenítése folyik, hogy visszavásárolják.
Pécs visszavette a víz hálózatát. Ki fogja a közmű adót kifizetni?
Az egykulcsos személyi jövedelem adó 500 milliárd mínusz évente a költségvetésnek. Na vajon kifizeti?

" Kinek kell a gallyazásról gondoskodni?
Az áramszolgáltatók jogait és kötelességeit különböző jogszabályok és szabványok szabályozzák. A jogszabályok szerint a gallyazás elsősorban a növény (ingatlan) tulajdonosának, kezelőjének a feladata (közterületen az Önkormányzat), ha nem teszi meg, a munkát az áramszolgáltató jogosult elvégezni.

Hogyan kel elvégezni?
A gallyazás során a vezeték biztonsági övezetét (a vezeték jogszabályban meghatározott nagyságú környezetét) sértő növényi részeket el kell távolítani. A gallyazást a fák növekedése miatt rendszeresen el kell végezni.

Ki végzi el?
A gallyazási munkát az áramszolgáltató rendszerint vállalkozásba adja. Többnyire kertészettel, parképítéssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő gyakorlattal, szaktudással (kertészeti, botanikai ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa végezné el, hiszen az áramszolgáltatónak érthető módon a biztonságos üzemeltetés és a legkisebb költségráfordítás az érdeke.
Az áramszolgáltató megrendelése csak a védőtávolság szerinti űrszelvénybe nőtt ágak eltávolítására vonatkozik, a fa többi részének egyébként indokolt metszésére, ritkítására nem. Ezért célszerű, ha a gallyazási munkát a fa tulajdonosa végzi el. " ???

2012-12-21
16:05:24
Előzmény: villam64 #37034#37062
Az energia spórolás segítés pl.: a szigetelés támogatása megint csak a "gazdagabb" rétegnek segítene (persze lassan felvetődik a kérdés hol van a határ gazdag és szegény között) mert akinek van 700eFt-ja 30%-os támogatás mellett egy 1MFt-os szigetelés végrehajtására az ugye már gazdagnak mondható.
További hitelek adást nem kellenne szerintem erőltetni, mert így is túlzott a lakosság hitelállománya.

Nem hiszem, hogy ezért kivonulnának a szolgáltatók Mo.-ról, mert hosszú idő után az árak csökkenek. A válság ha másra nem arra jó volt, hogy megállítsa az eszement, alapnélküli áremeléseket.

Kicsit furcsák vagyunk mi magyarok egyszer szidjuk a szolgáltatót, majd sajnáljuk mert 10%-kal kevesebb bevétele lesz az amúgy monopol helyzetben lévő szolgáltatónak.

Ha csak az utolsó 5-6 hozzászólást elolvassuk - pedig ez egy kontraszelektált közösség, nagyjából azonos érdeklődéssel - ember legyen a talpán aki energetikai téren mindenkinek megfelelő döntés tudna hozni...:-)

Leginkább Payagyerek-kel értek egyet, kicsit örüljünk már annak, hogy nem az újévi rutinszerű emeléssel kell foglalkoznunk...aztán majd meglátjuk.
2012-12-21
08:39:42
Előzmény: szocsmarci #37047#37048
szocsmarci,

"O merész húzást hajtott végre."

Nem bátor az a ló, instálom, hanem vak!…”

szocsmarciVálasz erre
2012-12-21
08:35:19
Előzmény: payagyerek #37042#37047
Valóban, OV merész húzást hajtott végre. Nem tudni, hogy ez a következő választási kampány része, vagy az az új trend, ami a külföldi tulajdonú energia szolgáltatók ellen van, vagyis azok profit hajhászása ellen.
Nekem az a véleményem, hogy mindig a szegény ember fizet a gazdagnak, hiszen a szegény azért marad szegény, a gazdag meg gazdag. Most enged 10%-ot, de kerülő úton mégis csak elfog jutni a "címzettekhez".
OFF: Akik most nem a szolgáltatók lesznek, hanem például a földbérleti pályázaton sikeres, boldog bérlők - akik majd meg is vehetik a földet a bérleti szerződés lejárta után, csak még várni kell valami égi jelre, (azaz valamilyen válságra,), hogy be lehessen adni a népnek azt a kormányzati döntést :) .

Vagy pedig elmaradnak a fejlesztések, ami hálózati összeomlással fenyeget, és végeredményben akkor kell megfizetni kamatostól a most elengedett pénzt.

"A magyar keresetek szégyenletesen alacsonyak! EU-s energiaárak, kontra EU/10 jövedelmek. Van tűzoltó, aki most karácsonyra 65eFt (hatvanöt) fizetést vitt haza! (Őt ekkora értékű embernek mérik.)"
- Ehhez nem tudok hozzászólni, de fenn tartással kezelem!

A számlák részletességét meg azért találták ki, hogy mindenki lássa, hova megy el a pénz. Lásd szénbányák bezárása, stb. . Az tény, hogy a sok információ közlése végül is kevesebb információ átadást jelentett - fordítva sült el.
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva