English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-12-19
19:25:41
Előzmény: takyka #52256#52257
takyka,

Szerintem ugyanazt mondjuk.
A növekvő terhelést nem a HMKE-nek tulajdonítom, hanem az ilyen-olyan villanyfűtéseknek, amelyek HMKE nélkül is gyorsan terjednek.

Több társasházban tapasztalom, hogy felújítások során kidobják a gázkazánt és tűzhelyt, átállnak elektromosra, mert a beruházási költség jóval alacsonyabb, és nem kell küzdeni a gázművekkel meg a kéményseprőkkel sem. Az ötödik lakás átalakítása után pedig leég a ház hálózata. Ilyenkor ki fizesse ki a hálózatbővítést? (Csak költői kérdés volt :)2018-12-19
18:59:22
Előzmény: robert #52255#52256
Róbert,

Több példa van arra, hogy trafókörzetek jól működnek, mint a fordítottjára! Még manapság is. Ez alapján csak nekem logikus azt feltételeznem, hogy Sándornál is együtt lehetne élni a HMKE-kkel ha a hálózat rendben lenne?

A közösség számára rendelkezésre álló teljesítményről:

Hiába van neked 3x32A, nem valószínű, hogy 22kWp teljesítményű napelemrendszert fogsz telepíteni. Egyszerűen nincs rá szükséged. Nekem 3x16A-em van és ezen lóg 4kWp napelemrendszer. Ráadásul a napelemrendszer nagyon ritkán és röviden megy csúcsteljesítményen...

Ahogy a közösség fogyasztási oldalon soha nem használja ki a szerződött mennyiséget, ugyanúgy igaz ez visszatáplálásra!
Egy átlag családnak 3kWp körüli napelemrendszer hozama fedezi az éves szükségletét. Ennek csúcson mekkora hatása van a hálózatra? Hazamegy a háziasszony, berak egy adag mosást, majd felrak egy kávét és már meg is van a 3kW fogyasztás. Megitta a kávét, utána felrakja a villanytűzhelyre a levest főni. A hatás nagysága ugyanaz, csak az előjel más!

Hány %-ra kell(ene) méretezni az utcai hálózatot?
T.
2018-12-19
17:18:39
Előzmény: takyka #52254#52255
takyka,

"... a gyökér ok nem a HMKE-k létezése, hanem a hálózat állapota..."

Valóban, másrészről a változatlan infrastruktúra képes lenne kiszolgálni a változatlan fogyasztási szokásokat.
Viszont nem arra van méretezve, hogy sokan az elérhető teljesítmény közelében fogyasszanak, mert változnak a szokásaik (pl elektromos fűtés miatt). Más szóval a csatlakozási teljesítmények összege messze meghaladja a lehetséges kapacitást.

A fogyasztási szokások változnak a HMKE vagy elektromos autók nélkül is. Az épületek jobb hőszigetelése és a relatíve olcsó áram mellett egyre többen állnak át villanyfűtésre (hőszivattyú, hőtárolós kályha, vagy direkt fűtés). Erre a plusz terhelésre nincs felkészülve a hálózat, viszont a fogyasztóknak nem feltétlenül szükséges hálózatfejlesztési díjat fizetniük.
Folyamatosan rendelkezésemre kell állnia 3x32A nappali + kapcsolt időszakban 3x32A áramnak?


2018-12-19
16:50:53
Előzmény: robert #52253#52254
Szia,

Álljunk meg egy pillanatra! Itt most nem arról van szó, hogy mennyire igazságos a mai HMKE szabályzási rendszer. Meg mi lesz akkor, ha minden második háztetőn napelem lesz. Arról is lehet vitatkozni, de most ne keverjük ide, ugyanis az csak jövőbeli problémákat fog okozni.

Sándor felvázolt egy tisztán technikai problémát. Nevezetesen, (véleménye szerint) A HMKE-k működése borítja a környékbeli hálózat működését. Azt az álláspontomat fejtettem ki, hogy a gyökér ok nem a HMKE-k létezése, hanem a hálózat állapota. Mivel (feltételezem) minden fogyasztó a csatlakozásakor befizette a hálózatfejlesztési díjat és mindenki fizeti (a villanyszámlába építve) a karbantartás díját is. Ezért, ha minden munka el lett volna végezve amit az idők során a fogyasztók kifizettek, akkor neki most egy olyan állapotú hálózatról kellene kapnia az áramot, amin nem lehet észrevenni azt a néhány HMKE-t.

Az indokaim:
1. Egy HMKE nem lehet nagyobb teljesítményű, tehát nem tud nagyobb hatással sem lenni a hálózatra, mint amekkora csatlakozási teljesítményre megfizették (és ebből következően a szolgáltatónak el kellett végeznie) a hálózatfejlesztést.
2. Az esetlegesen a szaldózás miatt elmaradó karbantartási díjbevétel csak a környékbeli HMKE-k beüzemelése óta okozhatna karbantartás csökkenést, de az idő rövidsége miatt és a fogyasztási %-os arány kicsinysége miatt ennek sem szabadna még meglátszania.

T.
2018-12-19
15:04:37
Előzmény: takyka #52252#52253
takyka,

Szerintem ugyanúgy fenntarthatatlan mint a szabad piaci normák, mint a versenyre ösztönző szabályozók mellőzése is.
Értem ezalatt a szolgáltató köteles a HMKE-k által termelt energia nullszaldós átvételére, vagy egyoldalúan diktálhatná az átvételi mennyiséget/árat.
Pillanatnyilag a HMKE van előnyösebb helyzetben, de azt sem szeretném, ha átbillenne a mérleg, inkább egy kompromisszumra lenne szükség.

Valószínű, hogy az új technológiák terjedése felszínre hozza az elosztórendszer gyengeségeit, és eredményképpen minden fogyasztó mindaddig szív, amíg a szolgáltató nem végzi el a szükséges fejlesztéseket.
Nem kérdés, hogy végül kinek kell a fejlesztés költségeit kifizetni: mindig a felhasználónak.
Az állami szabályozás annyit tehet, hogy körültekintően maximálja a szolgáltató profitját úgy, hogy ne hozza lehetetlen helyzetbe.

2018-12-19
12:43:33
Előzmény: Paragon #52251#52252
Azért hibás a gondolatmeneted, mert a napelemes csak a már kiépült csatlakozásának keretéig termelhet, vételezhet. Ugyanúgy, mint ahogy te is teheted. Ővele, ahogy veled is, kifizettették a hálózatfejlesztés ráeső részét mielőtt rákötötték a hálózatra.
Az, hogy elmaradt a hálózatfejlesztés és évekig elmaradt a hálózatkarbantartás, az nem a napelemes, hőszivattyús, klímás, szaunás, fűtött medencés, vagy villanyautós bűne!
Ahogy te sem vagy semmiért okolható, ha hirtelen órákra kivennéd a max. rendelkezésre álló teljesítményt a hálózatból.

T.
2018-12-19
12:10:47
Előzmény: takyka #52250#52251
Nem tisztem Sándor véleményét megvédeni, nincs is elegendő rálátásom, ennek ellenére én is osztom a véleményét. Az, hogy a napelemesek nyáron termelnek, és télen fűtésre vételeznek, logikailag- a hálózati ismeretek nélkül is- felveti, hogy valami sántít, és a kevés kedvezményezett miatt, sokaknak kell majd zsebbe nyúlnia a hálózat bővítése miatt. Ha az áramszolgáltatás az én fennhatóságom alatt lenne, akkor a napelemesek csak a kapcsolt, régi nevén éjszakai áramból vételezhetnének. Ez így lenne igazságos és célszerű.
Pár év múlva, amikor már égető lesz a kérdés, erre a döntéshozók is rá fognak jönni, és az új napelemeseknek már csak ilyen feltételekkel fognak engedélyt adni
2018-12-19
09:36:24
Előzmény: sándor #52246#52250
Sándor,

Véleményem szerint hibás az a következtetésed, hogy a probléma okozói a napelemesek. A leírásod alapján a gond nálad az elhanyagolt, karbantartáshiányos, esetleg alulméretezett hálózat.
Azért sem érdemes a napelemeseket kárhoztatnod, mert inkább pont az ő megjelenésük kapcsán felszínre került problémák fogják kényszeríteni a szolgáltatót, hogy végre végezze el a feladatát! A feladatuk, ugyanis a hálózatbővítést és a karbantartást is kifizettetik velünk, felhasználókkal.

Persze, mondhatod, hogy dehát a napelemesek nem is fizetnek! (pedig a nem forgalomarányos díjakat igen). Viszont, a napelemesek nélkül is hamar eljönne az az idő, amikorra annyira lepukkan a hálózat, hogy problémákat okozna neked a saját (és a szomszédok) ingadozó fogyasztása is.
Mellesleg, ha nem a napelemesek, akkor majd a villanyautósok fogják térdre kényszeríteni a vacak hálózatokat.
Aztán lehet majd őket is kárhoztatni, ujjal mutogatni, de a hunyó akkor is az lesz aki a kifizetett munkát nem végzi el!

T.
2018-12-13
14:03:22
#52246
Sziasztok,

Nem találom azokat az év elejei hozzászólásaimat, ahol részletesen leírtam a HMKE-k hatását a hálózatra.
A gyakori kapcsolgatások, a villogások okozta károkat, amelyeket a biztosító nem fizetett, a szolgáltató pedig bizonyítottság, bizonyíthatatlanság miatt nem foglalkozott a problémával.

Azóta eltelt egy napelemes "szezon". A szolgáltató időközben lépett, mert a villogások, kapcsolgatások ritkultak, a szezon végére gyakorlatilag megszűntek. Most kezd kiderülni, hogy miért. Lecsökkentették a feszültséget, hogy a HMKE-k ne kényszerítsék kapcsolgatásokra a KÖF hálózatot.

Amint elkezdődött a tényleges fűtési szezon, újabb gondok jelentkeztek, és néhány hete már állandósulni látszanak. A feszültség, főként az esti csúcsban alulról karcolja a 230 V-ot.
Az izzók fényereje érzékelhetően csökken. A legújabb generációs led lámpák vibrálnak. A szünetmentesek alacsony feszültséget jeleznek és kénytelenek a betárolt energiából fogyasztani. A 99%-os működési idő pillanatok alatt 40%-ra, majd 27-14%-ra is visszaesik.
Több intelligens készülék alacsony feszültség hiba jelet jelez, de még működik. Gyűjti a hibákat egy későbbi analízis számára.
Több napja figyelem és mérem. A probléma 17 óra körül kezdődik, majd 23 óra körül kezd normalizálódni a feszültség, reggelre helyreáll a teljes töltöttség. Napközben még nincsen gond. Pengén, éppen a határon billeg az ellátás.

Elkezdtem utána járni a dolognak és sajnos az általam a tavasszal elképzelt legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni.
A körzeti trafónknál több napi, csak éjjel látható kötés izzás után a leghidegebb estén bekövetkezett egy több órás javítás. A teljes körzet áram nélkül maradt a teljes esti csúcs idején.
A szolgáltató tudott a hibáról, de sok a bejelentés, kevés az ember, és csak azokat tudják javítani, ahol már megszűnik a szolgáltatás.
Az ok általában a hálózat túlterhelése. Az egyébként "normális", még a hibahatáron belül lévő gyenge pontok most kezdik megadni magukat, amikor a szaldósok visszaveszik a nekik járó energiát.
Mivel egyre többen fűtésre használják a szaldójukat, és a hálózat eleve alacsony feszültségen jár, a hálózat végén, a szaldósok fázisán ebben a kritikus időszakban nem biztosítható a feszültség.
A bizonyítás, hasonlóan a tavaszi helyzethez, most is reménytelen.

Miután észrevettem, hogy a trafónknál izzik a kötés, megnéztem a környékben pár trafót. Amennyire hőfotó nélkül vizsgálható volt, több helyen láttam abnormális melegedést. Csak idő kérdése, hogy ezek mikor borítják sötétbe az ottani körzetet.

Úgy néz ki, hogy a fagyi most kezd visszanyalni.
Nem hivatalos információk szerint a legtöbb hiba bejelentő a szaldósok közül kerül ki. Egyrészt az áramszünet idején nem tudnak fűteni, és a szaldójukat sem tudják csökkenteni.
Legjobban a levegős fűtő klímások szenvednek. Ahol ohmikus fűtés működik, ott vizes rendszereknél általában puffert fűtenek és a keringtetést rövid időre meg tudják oldani.
Infrás fűtés csak néhány van, ott is csak kiegészítő jellegű. A gázfűtés működtetését sokan megtudják oldani az áramszünetek idején is, a radiátorok nem hűlnek le azonnal.

Nagyjából ez volt várható akkor, amikor az elavult hálózatokról beszélgettünk. A kitermelők nem gondoltak arra, hogy mi lesz majd, ha valamennyien egyszerre akarják visszavételezni az energiájukat. Még most sem akarják elhinni, hogy csak miattuk nem fognak teljes körű hálózat felújítást, korszerűsítést végezni.
A szolgáltató a rá kötelező paramétereken belül van, és még ennél több kiesés esetén is belül marad még jó ideig.
A lakossági panaszok szaporodnak, rövidesen lesz elegendő ok, hogy a legnagyobb terhelési tételt, a visszavételezést valahogyan korlátozni lehessen.
A levegős klímások alacsony feszültség miatti problémái duplán ütnek vissza. A készülék szerviz nem foglalkozik vele, a szolgáltatónál pedig paraméteren belül vannak. Fűteni ugyan csak korlátozottan tudnak, de az engedélyeztetéskor (ha volt) tudomásul kellett vegyék a szolgáltató feltételeit is, és nem csak a szolgáltatási garanciát.

A pillanatnyi helyzet senkinek sem jó. A szolgáltatónak gyorsan lépnie kell. Bejelentés szerint a napelemes támogatás az utolsókat rúgja, a pénz elfogyott. További létesítések csak saját pénzből, tárolással lesznek engedélyezve.
A tanya villamosítás látszólag elsőbbséget élvez a hálózat felújításokkal szemben.
Olyan érzésem van, hogy a szolgáltató megvárja, amíg a "népharag" kellő szintre ér, és akkor azonnal életbe léptetik a következő korlátozási lépéseket.

Én most kénytelen vagyok lecserélni a 130-150 VA-es szünetmenteseimet 1500 VA-re. A napkollektort ezekben a hetekben, különösen az esti csúcsban nem érinti a megforrás veszélye, de a fűtést jó lenne az áramáramszünetek idején is járatni.2018-01-20
01:47:04
Előzmény: Paragon #51463#51465
Érdekesek az eltérések. Valaminek kell lenni a szolgáltatói körzetben (ott és itt is) ami ilyen eltéréseket okoz.
Én a vezérelt B-t nem is írtam, de az 10,8300 Ft/KWh-ról 10,9400 Ft/KWh-ra emelkedett.
Tehát összességében mégis van emelkedés.

A vezérelt B nálam a napkollektorok miatt az A1-hez viszonyítva jelentéktelen.
Tavaly tavasszal a kollektor fűtött a kiesett kazán helyett, ezért nőtt az éves vezérelt B-m.
De a fogyasztásom még így is mindössze az országos átlag 36,8%-a volt.

Én ugyan végig rágtam magam a jogszabályi változásokon, de ez csak arra volt elég, hogy az ár növekedés kirajzolódjon. A bújtatott dolgokhoz kell még néhány olvasat.

Tanulság.
Amikor egy-egy adat/hír alapján próbálunk általános véleményt formálni, tévedhetünk.
Feleslegesen hajtunk össze. Az elemzés nélküli tőmondatok fikázáshoz vezetnek.
Ezt én megjegyzem magamnak és a jövőben ehhez tartom magam.
Nincs mese, ki kell fejteni, munkát kell belefektetni minden hozzászólásba, tanácsadásba, kérdésbe.
Mintának lásd Marci gázmotoros hozzászólását!

2018-01-19
18:03:21
Előzmény: sándor #51462#51463
Egyetemes A1 kedvezményes 2017. 13,84000 Ft/kWh most 14,05000 Ft/kWh
Egyetemes A1 2017. 15,76000 Ft/kWh, most 15,97000 Ft/kWh
Egyetemes vezérelt B 2017. 11,24000 Ft/kWh, most 11,36000 Ft/kWh

Időközben rákérdeztem mi az ok: azt mondták, kormányrendelet, jogszabályi változás miatt, vagyis adó, ők nem tehetnek róla. Mivel a változás csekély, nem pazaroltam az energiámat a vonatkozó jogszabály tanulmányozására
2018-01-19
17:48:40
Előzmény: Paragon #51441#51462

Paragonnak és bárkinek, aki rendelkezik már valós idei számla adatokkal,

Ma kaptam meg az első idei számlámat. A számla tartalmaz elszámolási időszakot 2017 decemberből és 2018 januárból is.

A számok (nem sorolom mindet) a következők:

-Általános egy zónaidős A1 árszabás 2017 = 15,5800 Ft/KWh
-Általános egy zónaidős A1 árszabás 2018 = 15,7900 Ft/KWh
Az áram ára 1,348%-al emelkedett.
Forintosítva ez +0,21 Ft/KWh

-Rendszerhasználati díjak 2017 = 13,9670 Ft/KWh
-Rendszerhasználati díjak 2018 = 13,7550 Ft/KWh
A rendszerhasználati díjak 1,518%-al csökkentek.
Forintosítva ez -0,212 Ft/KWh

Tehát az általam fizetendő "áram ár" 0,002 Ft/KWh-val csökkent, vagyis változatlan maradt.
Csak az áram ár szerkezeti összetétele változott meg a hírekben előre jelzetteknek megfelelően.

Mivel az áram ár a különböző szolgáltatói területeken más és más, ezért csak közösen tudnánk leellenőrizni, hogy valóban történt e valahol tényleges áremelés!

A további következtetésekhez elsősorban adatokra, másodsorban időre van szükség.
Kíváncsi vagyok, hogy ez az ár szerkezeti átrendezés mi célt szolgál valójában, mert ez az egy számla nem igazolja az eddigi feltételezéseimet.
Mivel ilyen formában értelmetlennek látszik a változtatás, kell hogy legyen folytatása.

Ekkora "termelői" áremelés nem hoz érdemi hasznot a támogatott napelempark építőknek még akkor sem, ha nem a mi szolgáltatóinknak adják el az energiájukat.
Még a hálózat használati díjuk csökkentésével sem éri meg a beruházniuk.
Kérdés, milyen eddig nem ismert kedvezményt kaphatnak még?

2018-01-19
02:07:32
Előzmény: robert #51458#51460
Robert,

A prioritások folyamatosan értékelődnek át. A változások előkészítése nehezen felismerhető, és sokszor aljas.

Az energia árának hasonló módon kellene emelkednie egy piaci alapon működő gazdaságban, mint az egyéb fogyasztási javaknak.
Egy futó gazdaság infláció igénye <=4%. Ha ezt betartanák az energia árak, akkor minden OK lenne. De nem csak napenergia létezik, ezért összességében kénytelenek vagyunk az energia fajtákkal "sakkozni".

A környezetterheléssel kapcsolatban vannak kétségeim. Nem tisztességes a részünkről figyelmen kívül hagyni, hogy mekkora a napelem öko lábnyoma!
Ha Kínában, vagy valahol másutt, pl. a Dél-Amerikai litium bányák körülményei miatt halnak meg emberek tízezrei, az a mi felelősségünk is.
A napelemek kapcsán sem vagyunk egyebek, mint környezeti kizsákmányolók, gyarmatosító élősködők. Pontosan olyanok, mint a többi energia fajtánál!

Biztosan ismersz a 10-15 évre tervezett tengeri szélfarmokról mai képeket. Csomó rozsdás oszlop bedőlve a tengerbe. És egyre több lesz, mert a lebontásuk nem volt betervezve az olcsó energia előállításába. Olcsó szélenergia = nettó átverés.
Inkább öko ideológiát gyártanak hozzá, hogy a roncsok majd javítani fogják a tengeri élővilág élet lehetőségeit. Ja, mint a tengerbe szórt régi amerikai tankok is...

A hagyományos energiát is lehet környezet barátibb módon tovább használni.
Különösen, hogy lassan eltávolodik a tudományos világ attól a nézettől, hogy az emberiség okozza a globális felmelegedést, a környezet megváltozását.
Az emberiség is hatással van rá, de csak elenyésző mértékben.
Ezért megy most a nagy lihegés az "ingyen" pénzek gyors elköltésére.

Szerintem minden energia fajtának, a napenergiának is van létjogosultsága. Mindent a maga helyén és értékén.
Tanyákon, erdőkben totálisan természet idegen a napelem, de inkább az, mint egy aggregátor. Még akkor is, ha az energia ára a tízszerese az aggregátorosnak.
Hasonlóan kell az atomenergiát is a maga helyén kezelni.

Ha a környezetterhelésből kiemelem a légszennyezést, akkor először a közlekedést kell megreformálni, mert az a legnagyobb porszennyező. Nem az elektromos autó a megoldás, de nem is a lóvasút.
Főutak keresztezésében lakunk. Napi több ezer jármű boldogít bennünket. A hétvégi kamion tilalom nálunk maga a kánaán.
Mennyivel olcsóbb lenne elkerülő utakat építeni, mint napelem farmokat!
Hát még átszállni az autóból egy megfelelően szervezett tömeg közlekedésre!

villam64Válasz erre
2018-01-18
20:43:18
#51459
Paks I-II kezelhetetlen, mert nincs akkora fogyasztás az országban, tehát nem működőképes, csak ha 50 %-kal növeljük az ország minimális fogyasztását. Az energia ár emelése nem naperőművek terjedése miatt van, hanem pusztán üzleti haszon miatt. A megemelt áramárakat nem a lakossági HMKE rendszerek, hanem az 50 kW-50 MW közötti erőművek kapják. Paks I-hez is terveztek energia tárolókat. A HMKE rendszerek nem okoznak feszültség és frekvencia ingadozásokat, mivel magyarország össz napelem kapacitása a teljes energia kapacitás 4 %-a. A HMKE rendszerek termelése szabályozható. A fogyasztási csúcs még jelentős magyarországon, ez is bizonyítja, hogy nincs naperőmű kapacitás. A HMKE tárolás segítése a hajnali és esti csúcsokat tüntetné el. Az ország 2016-os napelem kapacitása 226 MW. Paks I egy blokkja 500 MW. Paks II a jelenlegi árakon nem megtérülő beruházás, tehát emelni kell az árakat. A HMKE rendszerek nem önmaguknak termelnek, hanem az országnak. Tehát a nappali 2300 MW/h importot tudják csökkenteni. A fogyasztás nagyobb része ipari fogyasztás, nem a háztartások fogyasztása. A 2016-os 226 MW napelem kapacitást szidni akkor, amikor 2018-ban csak az MVM MET 100 MW-ot épít állami unios pénzből érdekes álláspont. Ha van pénzem, akkor tudom szabályozni az elköltését. Ha van napenergia termelésem, akkor tudom szabályozni, ha nincs, mint például a jelenlegi állapot, akkor nem tudom szabályozni. 5000-10000 MW-ra van szükség. Szükség van arra is, hogy 15 kW HMKE rendszer esetén a felesleget automatikusan kifizessék a lakossági fogyasztói áron, mert csak ekkor nullszaldós. Különben nyerészkedik a kereskedő,és az állam, ami lenyúlja az áfát.
Az áremelés csak business.2018-01-18
17:37:53
Előzmény: sándor #51457#51458
Sándor,

A magam részéről TÁMOGATOM AZ ENERGIAÁRAK EMELÉSÉT, ABBAN AZ ESETBEN, HA A VÉGSŐ EGYENLEG SZERINT CSÖKKEN A KÖRNYEZETTERHELÉS.

Tudom, hogy az egyenleg kiszámítása rendkívül bonyolult, és atom-fluoreszensz-sárga vagy pv-klorofil-zöld érdekeket sérthet...

Önmagában az a tény, hogy a megújulók befogadása növeli a hagyományos energia árát, engem egyáltalán nem zavar akkor -mint már említettem-, ha a végeredményként a környezeti terhelés csökken.

Ha olyan véleménnyel találkozom, amely szerint a fő cél csak az, hogy ne kelljen fizetni a szolgáltatónak - mert azok gonosz környezetszennyező burzsujok, függetlenül attól, hogy hatékonyabbak-e mint a háztartási generátorok - azt látom, hogy az ésszerűség helyett a zavaros gondolatoknak jelennek meg.

Nem szeretném egyik energiaforrást sem abszolút előnyben részesíteni. Úgy gondolom mindkettőnek fontos szerepe van, és a technológia fejlődésével a fosszilis arányának csökkennie kell.

A jelenlegi néhány százalék különbség a megtermel energia árában nem releváns, a prioritások néhány év alatt átérlelődnek...
2018-01-18
14:19:35
Előzmény: Paragon #51441#51457
Paragon,

Megjelent a tájékoztatás. Mindent megtalálhatsz az NKM honlapján.
Az áramár és ár szerkezet változást itt:
www.nkmaram.hu/pages/

Durván leegyszerűsítve arról van szó, amiről évek óta beszélek, amire igyekszem felhívni a figyelmet. De, mint látható és tőled is olvasható, sikertelenül.
Hihetetlenül sajnálom, hogy az építésben érdekelt felek mindenkit ellenségnek tekintenek, aki a napelemes (vagy nevezzük inkább megújulóknak) áramtermelés fogyasztói ár növekedését megpróbálja megvilágítani.
A tájékoztatóból kiolvasható, hogy nem egyforma az áram ár az országban. Már csak az kell, aki erre az "ár térképre" rávetíti a szolgáltatóknál működő megújulók számát, teljesítményét...

Különösen sajnálom payagyerek barátságának az elvesztését.
Tudom, hogy az üzlet az üzlet, még akkor is, ha a kicsi rendszerek építésén elért pillanatnyi haszonnal maguk alatt (is) vágják a fát. A legrosszabb az, hogy mint láthatod, az áramtermelés költségei csökkennek, viszont az elosztás költségei emelkednek.

Ezt valakinek ki kell fizetni. És ki fizethetné meg ennek az árát ha nem Te és mi mindannyian?
Ezért emelkedtek az egekbe a megújulókat ész nélkül támogató országokban a villamosenergia árak.
Ezért lépeget nálunk is felfelé az ár.
Ezért erősödik a tárolás szorgalmazása.
Ezért lebegtetik a különböző megszorítások (hangfrekis vezérlés, hálózat használat, vételezési korlát és társai) bevezetését.

Hidd el, bármennyire fájdalmas is, ennek az áremelésnek egy részért is a napelemes termelés a magyarázat.
Annak, hogy a napelemes termelés miért követendő és elvárt nálunk, az Unióban és a világon, a magyarázatait és az ellenérveit ismerheted.
Hogy megéri e, azt majd eldönti az idő, a gazdasági erők harca.
Az én álláspontom ismerős, minden divat elmúlik egyszer.

Később még kiegészítem ezt az írást egy információval. Ez azt mutatja be, hogy hogyan zajlik ez az "áremelkedés" a napi gyakorlatban.
Nálunk most tervezik azt, a fél várost átfogó kényszerű hálózat karbantartást, amit minden évben a leghidegebb téli és a legmelegebb nyári napokra időzítenek. Örüljön a lakosság, hogy tesznek valamit, közben fagyjon és izzadjon, de ne nézze meg, hogy mi a karbantartás oka!

Ezt a képernyő fotót próbálom meg mellékelni. (Mert a magyarázat vszeg nem egészen publikus. Éppen csak felvillantható, ha sikerül elkapni!)
Az érdekessége az, hogy az elenyésző teljesítmény növelési igény mellett szinte csak feszültség ingadozási okok vannak.
Szakembereknek nem kell magyarázni, hogy feszültség ingadozás manapság nem a házi hegesztés, takarmány darálás, cirkulázás miatt van, hanem a napelemek miatt.
Hogy mit fognak csinálni "hálózat karbantartás" címén nem tudom. (A magyarázatban sok helyen szereplő oszlop csere köztudottan nem megoldás a feszültség ingadozásokra!)
Vannak elképzeléseim, amikből több várható lépést már előre jeleztem, magas szintű közutálatot kiváltva az érdekeltekből és a félrevezetett tájékozatlanokból.

A melléklethez fontos tudni, hogy a közvetlen lakókörzetem elosztóhálózatát ismerem. Érdekes módon ez alkalommal egyetlen trafókörzet marad ki a "hálózat karbantartásból", a mienk. Nálunk ugyanis rövid, 50-100 méteres leágazások vannak és ezeken (ma még) egyetlen, a mi családunk tulajdonában lévő napelemes rendszer működik. Ez a kis rendszer nem oszt és nem szoroz, mivel a legtöbb fogyasztó komoly teljesítményt igénylő ipari fogyasztó és nem lakóház. A trafónk és a hálózatunk pedig túlméretezett.
(A térképileg távoli bővítések a középfeszültségű elosztáson keresztül, valamint a városközi villamos építésének előkészületei miatt függenek össze.)


2018-01-13
08:01:16
Előzmény: payagyerek #45095#51441
Az áram ára emelkedett 1,5%-t januártól, legalább is a januári számla már emelt árat tartalmaz. Hallott valaki valamit miért?Nem kellene a szolgáltatónak tájékoztatni az ügyfelet?
2015-01-07
14:55:39
#48149
Most ez jó vagy rossz hír???
Ha jól értelmezem, akkor szeptembertől csak 86% hatékonyság feletti gázkazánok kaphatóak.
www.napi.hu/magyar_gazdasag/gazkazant_venne_komoly_valtozas_jon.591756.html
Remélem ez nem azt fogja jelenteni "jó magyar" szokás szerint, hogy a kondenzációsok árát feljebb tekerik. Mert akkor ez megint egy csepp lesz az építkezők, felújítók, korszerűsítők amúgy is csúrig lévő poharába. Ez a hír jó így pár nappal az új matricarendszer, és a árubejelentési kötelezettség után.

villam64Válasz erre
2014-01-19
08:33:50
#45101
Én, mint Dakota harcos, vállalom a pv rendszerek illesztését a nagy elosztó hálózatba garanciával. Ez gyerek játék, csak néhány nem kétharmados jogszabály kell hozzá. Aki nem hiszi, járjon utána.
fusimisiVálasz erre
2014-01-18
20:37:53
Előzmény: payagyerek #45095#45096
Mit csodálkozol ezen? A rezsiharc évébe léptünk - ha jól hallottam a nagy gondolkodónk szavait! Régóta kellett már egy ellenség :) Hát itt van megérkezett - vagyis kéznél van - a HMKE-sek serege!!! 8-) ;-) :-P
payagyerekVálasz erre
2014-01-18
19:19:54
Előzmény: 444tibi #45094#45095
Az a röhej, hogy épp a szakmai fórumokon megy a HMKE-sek elleni harc. Mindenért minket hibáztatnak. Szerintük miattunk fog majd nőni az ő villanyszámlájuk.
Közben észre sem veszik ezek a vakok, hogy az éjszakai áram, H-tarifa, Geo-tarifa, stb. a támogatott tarifák, melyek beépülnek mindenki villanyszámlájába.
Azt sem látják a vakok, hogy az EU többi országai jócskán be vannak HMKE-zve, melynek az ingyen született termelését vesszük mi meg csúcsidő-pótlásra.
Pont a köcsög magyar szidja a normális magyart. Ahelyett, hogy nyitná ki a pofáját inkább germán fórumokon!
Undorító!
payagyerekVálasz erre
2014-01-18
16:02:01
Előzmény: sándor #45090#45092
"A pillanatnyi ad-vesz dolgokról pedig még mindig nincs senkitől olyan eredmény, végelszámolás..."

Az utóbbi időben divat lett minket hibáztatni, ócsárolni, felelősségre vonni. Már olyanok is elhangzanak más fórumokon, hogy mi adót csalunk, meglopunk mindenkit, stb...
Rosszul esik. Talán ezért.
Néha már sajnálom, hogy szakmailag túl sokat leírtunk nyilvánosan. Vagyis adtunk ingyen tudást olyanoknak is, akik nem érdemlik meg.

"""
A családban több mint egy évig folyt a birkózás a szolgáltatóval, mire felszerelték végre az ad-vesz mérőt.
Az, hogy régi mérő értékeinek elszámolása nem stimmel, már nem érdekel senkit.
De az átállással, az ad-vesz mérős éves elszámolással a padlón vagyunk.
Hiába a napi mérőállás jegyzetelés, hiába rögzítette a leolvasó a tényleges értékeket, ennek ellenére a számlában ismeretlen számok szerepelnek.
A szóbeli magyarázatok ismeretlen szabályokra hivatkoznak.
Ha nem fogadjuk el, lehet a felügyeleti szervhez fordulni és passz.

De Te ezeket a fordulatokat biztosan ismered.

Arról, hogy mit írnak más fórumokon nem én tehetek.
Innen is írtak, írnak más fórumokra úgy, hogy ott ezt a fórumot szólják le.
Akkor ők most melyik önmagukat ócsárolják?
Ez miatt nem kellene elkeseredned.

Az energiapolitikát nem azok a fórumok irányítják, ahová esetleg Te is irogatsz.
Az emberek egymásnak ugratása előre megtervezett dolog.

Amit a szakmáról leírtatok, ne sajnáld.
Egyre többen építenek rajtatok kívül is. A tudás terjed és már nem csak kevesek kiváltsága.

Ha visszaolvasol, én sokat írtam már akkor a majdani problémákról, amikor még csak alakulgatott az elképzelésetek.
Nekem is rosszul esne, ha az azóta bekövetkezett dolgokért most engem hibáztatnál.

Pedig a vastaga még ezután jön.
A PV terjedésével a szolgáltatók nem fognak mindenkivel leszerződni. A már leszerződötteket átpakolják hangfrekis vezérlésre.
Remélem, azért nem a fórumokat fogod majd hibáztatni!

Ha olvastad, én pontosan arra próbáltam rámutatni, hogy azt aki féláron ad el és teljes áron vásárol, azt nem ócsárolni kell és nem felelősségre vonni, hanem együttérezni vele. Segíteni kell, hogy lehetőség szerint jól jöjjön ki abból, amit elkezdett.
"""
szocsmarciVálasz erre
2013-11-11
23:53:33
Előzmény: robert #43243#43259
A legszebb ellentmondásos szó a megelőző-csapás.
De jó még az igazságügy minisztérium, jóléti miniszter, kisebbség védelmi törvény. Általában az olyan dolgok, amik az államhatalommal kapcsolatosak.

Kétértelmű szó: Csökkenő államháztartási hiány. Jelentése a politikusok beszédében az, hogy jövőre kisebb lesz az éves hiány (csak a tervezett!, de ez már egy másik gondolatmenet).
Azaz: CSÖKKENŐ ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY = ÁLLAMHÁZTARTÁSI HIÁNY NÖVEKEDÉSE.
2013-11-11
14:01:37
Előzmény: szocsmarci #43241#43243
szocsmarci,

"A focisták meg matekoznak..."
Ezt nem értem! Esetleg arra gondolsz, hogy számolni tanulnak?

Ha már itt tartunk... vannak szavak, amelyek önmagukban ellentmondást hordoznak. Például: békeharc, ellenforradalom, futball-akadémia. Az utolsó szóösszetétel jelenti az egyik legnagyobb ellentmondást számomra, mégis -aktuálisan- sok száz milliónkba fáj.
A "futball-akadémia" lehet a "rendőr-akadémia" fokozása :)

... békemenetet a rezsiharc támogatására...

Tudnátok még hasonló példákat?


2013-11-11
13:47:23
Előzmény: szocsmarci #43241#43242
szocsmarci:
off:
irigylem őket.

Méhész havernál pörgettünk a nyáron: hárman dolgoztunk neki. Hármunknak összesen 6 diplomája volt.

Én spec itt egyikkel sem megyek semmire immár két éve.
Max Nektek osztom az észt abból amit tanultam, meg tapasztaltam.

Nem igazán tudom, merre kéne menni??
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Kesergőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva