English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2008-04-08
12:56:19
#841
Üdvözlök Mindenkit!
Múlt évben kezdtünk építkezni. A födém szigetelésében vagyunk tanácstalanok. Házunk látható fafödémes(tölgyfából). Erre kellene szigetelést tennünk. A padlásteret úgy alakítottuk ki, hogy későbbiekben beépíthető legyen, bár a közeljövőben nem tervezzük ezt, viszon kisebb háztartási dolgok tárolására biztosan használni fogjuk. Mi így gondoltuk szigetelni: a fafödémre fóliaborítás, hogy megakadályozzuk a por...lakásba történő bejutását, erre 15 cm nikecell szigetelés, és erre jönne rá egy vékony betonréteg, hogy valamennyire járható legyen, ha beépítésre kerülne a padlás, ezt vastagabb betonra "cserélnénk".
Jó e ez az elgondolás, vagy létezik jobb megoldás? Pl a nikecell jó a fafödém fölé, vagy másfajta szigetelést tegyünk fel? Tud e így "levegőzni" a fa?
Üdvözlettel:a.
2008-04-05
17:24:43
#837
Molly,

A helyi építési hatóságot kellene megkeresni az engedélyeztetési kérdésekkel. Akkor nem lehet baj a későbbiekben.
Egyébként valószínűleg a bővítés engedély köteles. A munkálatok befejezése után pedig a használatbavételi engedély megkérése, a földhivatali és adóhatósági bejelentés, és a fene tudja, hogy még mi minden kell...

2008-04-05
12:48:15
#836
Kedves Róbert!
Köszönöm a gyors választ. Van helyem bőven fölfelé is. 1 m-es a térdfal. Másik kérdésem. Szükséges-e tervet készíteni a tetőtér beépítéséhez, ha a szerkezetben nem történik változás.Szeretnénk a 6x6m-es területen egy fürdőszobát, Wc-t, nappalit kialakítani.Igaz a tetőtérbe ablakok is kerülnének.A szomszéd felé akkor sem tehető ferde tetőtéri ablak ha magasan van ?
Üdv:Molly
2008-04-05
12:25:20
#835
Molly,

Az a kérdés, hogy mekkora hely áll a rendelkezésedre. A hajópadló 2,5cm vastag, a szigetelés minimum 5 cm, de inkább 10. Ha tehát 13cm-el emelni tudod a szintet, akkor a szoba oldalon szigetelhetsz. Ha nincs legalább 8cm hely, akkor már csak a pince oldalon a födémre erősített szigetelés jöhet szóba.
Ha a padló alá (a párnafák közé, lásd teszed a szigetelést, akkor egy fóliát kellene folytonosan a hajópadló alá fektetni.
Amennyiben a garázs födémre erősíted a hőszigetelő táblákat, nem kell fólia.
2008-04-04
22:41:15
#834
Kedves Róbert !
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. A tetőteret szeretnénk beépíteni. Már sok választ kaptam arra, hogy milyen legyen a szigetelés fölfelé a tetőnél. Én viszont azt szeretném tudni,hogy hogyan és melyik oldalon szigeteljem a padlózatot. A tetőtéri szobánk alatt két garázs van ami nem fűtött. Betonfödém a teteje. Parkettát vagy hajópadlót szeretnénk letenni.
A választ előre is köszönöm.
2008-03-31
22:59:35
#832
mateo,

Nem kell légrés a belső oldalon. A képen látható rés csak a vízszintesen futó lemezprofilok között van, és függőlegesen nem folytonos, itt a levegő nem áramlik
2008-03-31
20:50:01
#831
Sziasztok,

Lentebb tetőéri rétegrendre szerintem 2 eltérő megoldás van felhozva:A kettő között a különbség a légrés a belső oldalon. SZerintetek szükséges-e ez illetve ha igen akkor a légrés helyesen a karton és a fólia között van-e vagy ugy ahogy a képen ábrázolva vagyon a fólia és a hőszig között.

Amiért aggódok hogy a fóliára kicsapódó pára miatt bepenészedik-e a karton. ( de sajnos arra a 3-3 centire szükségem lenne a belmagasság miatt...)

Jahh és az oldal télleg jó.
2008-03-31
15:34:49
#830
Köszönöm a megerősítést, lemondtam a "májsztró" szolgáltatásairól. Hívtam egy másik szakit, a léces megoldásom nem díjazta annyira (mondván, hogy ezáltal a 15 cm –es szigetelésből csak 10 cm –es maradna, a léc élére állítva 5 cm, s ha mégis kiszakadna a fólia, stb.,), de javasolta, hogy szedjem le a cserepet, lécezést, s cseréljem ki a régi Bramac fóliát, páraáteresztő fóliára. Hirtelen még igazat is adtam Neki, főleg azért mert nincs szabad kapacitása, s nem tudja elvállalni, de állítása szerint ez csak töredéke volna (anyagban, munkában, pénzben) az előző megoldásnak.
Még töprengek egy keveset, gondolom őszig van időm, addig úgyse penészedik.

üdv.: paszuly
::Kutya::Válasz erre
2008-03-30
20:56:18
#829
Nagyon tetszik az oldal,áttekinthető,és használható.
Szívesen segítek gipszkarton, vagy tetőtér témákban,akár itt, vagy akár az én oldalamról.
www.trombitaskarton.extra.hu/
Sok sikert mindenkinek.
Üdvözlettel Trombitás Gyula gipszkarton szerelő
szepygabVálasz erre
2008-03-28
15:14:42
#828
Sziasztok!

"Mit szól a májsztró ehhez megoldáshoz?"

Utálja, mert nem lesz ebből munkája :-)

üdv

szepygab

2008-03-28
15:06:57
#827
Paszuly,

Szerintem jól gondoltad. Én a két szélső léc közé egy harmadikat is betennék középre. Lekerekített végű és élű 3 cm vastag léceket használj.

Mit szól a májsztró ehhez megoldáshoz?
2008-03-28
12:36:11
#826
Kedves Róbert!

Miért nem találtam meg hamarabb ezt az oldalt ?
Talán még most sem késő !
A következő tetőtéri (házilag készített) szigeteléssel állok szembe :

Cserép Bramac, légrés, Bramac fólia, hullámpapír, üveggyapot (helyenként kőzetgyapot), hullámpapír, 2cm hungarocell, fólia, lécezés, gipszkarton

Lehet így elolvasva nem feltűnő, de a Bramac fólia és hullámpapír között nincs légrés. Megnézettem egy tetőfedővel aki az egész visszabontását javasolta. Nekem támadt egy ötletem, de nem tudom megoldja a problémát, vagy csak gányolás.
Arra gondoltam a Bramac fólia és a hullámpapír közé élére állítva beiktatok a szarúfa mellé 1-1 lécet, ezáltal a kívánt légrés létrejön, igaz egy kicsit összenyomódik az üveggyapot. Megoldja ez a problémám, vagy tényleg csak a teljes tetőszigetelés megbontása, újbóli elvégzése a megoldás ?
Esetleg tudnál valamilyen más költség (és munka) kímélőbb megoldást javasolni ?

Válaszod előre is köszönöm !


szepygabVálasz erre
2008-03-19
22:27:13
#810
Az utólagos fóliázást megpróbálnám a szarufák között, hosszában vezetett fóliacsíkkal, aminek a két széle lefelé hajlik, és egy-egy hosszanti, futó léccel van a szarufa oldalához szögelve.
Ez a két léc egyúttal megtartaná a hőszigetelés fölött légrést is, ezáltal nem kell drága páraáteresztő fóliát venni, mert kiszellőzhet.

üdv

szepygab
2008-03-19
20:26:07
#808
Palee,

Hőszigetelésre kőzetgyapotot ajánlok. Ha a gerenda 20 cm, akkor 15 cm vastag szigetelés mellett 5 cm kiszelőztetésnek is marad hely.
A szigelést a szoba irányában párazárás kell, hogy kövesse. A ferde síkok burkolására két réteg gipszkarton lemezprofilokra csavarozva megfelelő.

Ez eddig egyszerű. A probléma ott van, hogy a cserép alá nem építettek be fóliát, ami a cserepek sérülése esetén bejutó csapadék és a porhó ellen védi a szigetelést és a faanyagokat. Nem tudom, hogy a fóliát utólagosan a cserepek felszedése nélkül hogy lehetne beépíteni. Lehet, hogy sokan bevállalnák fólia nélkül is. Ebben az estben egy kisebb beázás is komoly gondot okozhat.

A galériában találsz fotókat a témában.
2008-03-19
14:33:57
#806
Kedves Róbert!

Nagyon örültem, mikor rátaláltam az oldaladra és a fórumodra, végre egy hely, ahol az ember fia segítségre lelhet!

Előre is elnézést kérek a tudatlanságomért, pontatlan megfogalmazásaimért, de ilyen témában abszolút kezdő vagyok. A kérdésem / problémám a következő lenne:

Munkaadóm lakásának két emelti szobáját egybenyitotta, s ebből az egybenyitott szobából szeretne egy nagy légterű helyiséget csinálni a plafon kibontásával - a meglévő padlástér kihasználásával. A probléma az lenne, hogy a padlástér abszolút szigeteletlen, 20 cm-es gerendák cseréplécezve, rajtuk Bramac cserép. A meglévő helyiség (tetőfelőli) szigetelése Nikecellel és pozdorjalemezekkel van megoldva.

A kérdés adott: mivel lenne érdemes leszigetelni belülről utólagosan, a tető külső megbontása nélkül?

Milyen szigetelőanyagokat érdemes használni? (Nikecell, kőzetgyapot stb.)

A belső falat milyen anyaggal érdemes beborítani? (pozdorja, gipszkarton, vagy ven ennél jobb is?)

Mellékelek néhány fotót a jobb érthetőség végett, hátha a képek beszédesebbek, mint jómagam! :)

A válaszodat előre is köszönöm!

Üdv: Paleee

www.szerverpista.ath.cx/foto1.jpg
www.szerverpista.ath.cx/foto2.jpg
www.szerverpista.ath.cx/foto3.jpg
www.szerverpista.ath.cx/foto4.jpg


2008-01-28
20:40:35
#751
alex75!

Eldugodtabb helyen (ahol valószínúleg erősebb is a penészedés), fúrd át kis átmérőjű, meghosszabbított falfúróval pár helyen, különböző szögben a gipszkartont egészen bele a falba (betonba).
Egy erősebb dróttal "végigkarcolva" a furat belsejét megkapod a nagyjából pontos információt a szigetelés szerkezetéről, méreteiről.
Esetleg egy száloptikás vizsgálóval meg is nézheted.

A leírásod alapján komoly kivitelezési hiányosság lehet a baj oka.2008-01-28
11:03:40
#748
Alex75,

Az általad leírt penészedést hőhíd okozhatja. Ez lehet a kivitelezés hibája, esetleg valamilyen nem várt vendég megjelenése (verebek, nyest).

Az első eset a valószínűbb. A hőhíd oka lehet:

a. A térdfalon vágigfutó betonkoszorú külső függőleges síkján hiányzik a külső hőszigetelés. Ha eléred, megkopogtathatnád a külső vakolatot. Amennyiben a koszorú szigetelés ok, a falazat és a tető találkozásától számított kb 20 cm-es sávon kongó hangot hallani. Ha kerámia vagy Ytong alapú a szigetelés, akkor nem nagyon lehet kifülelni, a vakolat megbontásával lehet ellenőrizni.

b. A térdfalon vágigfutó betonkoszorú kölső levegővel érintkező falra merőleges felületéről ( tetejéről) hiányzik a hőszigetelés. Ha ugyanis ki van szellőztetve a cserép (vagy más anyagú tetőburkolat) és a koszorúra nem terítettek hőszigetelést, akkor a koszorún esetlegesen meglévő a. pontban leírt hőszigetelést "megkerülheti" a hideg.

c. A gipszkarton fölött a szigetelés nem találkozik a koszorúra fektetett szigeteléssel. Ilyenkor a gipszkartont és a belső falat közvetlenül hűti a külső levegő.

Az b. és c. esetben is előfordulhat, hogy a kivitelezés során egyáltalán nem, vagy rosszul lett elhelyezve a szigetelő, vagy "csak" nem lett megfelelően rögzítve és elmozdult.
Az is lehet, hogy valamilyen állat rendezte át a szigetelést. Mi évekig szedegettük össze a kertünkben a szomszéd tetőtéri szigeteléséből származó kőzegyapot darabkákat, amit a verebek téptek ki. Gondolom mostanára már teljesen elfogyott a szigetelése.

Cseréptető esetén b. és c. esetben néhány cserép elmozdításával (amennyiben nem balesetveszélyes) ellenőrizheted a szigetelés állapotát.


Mióta tapasztalod a penészedést? Ha eddig nem volt ilyen problámád, attól még lehet, hogy a hőhíd már létezett, de most valamilyen oknál fogva megnőtt a páratartalom a lakásban. Például többet tartózkodtok otthon, gyakrabban főztök, vagy a ruhaszárítás során keletkező pára mennyisége nőtt meg, vagy nem tud valamiért a pára rendesen távozni.
2008-01-27
20:09:47
#747
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, remélem, jó helyen próbálkozom.
A következő a problémám. Új építésű (8 éves) társasházi tetőtéri lakásról van szó, és erősen penészesedik a tégla oldalfal és a gipszkarton (45fokos) mennyezet találkozásánál. A homlokzat hőszigetelt, ennek ellenére az oldalfal a mennyezet alatt 15-20 cm-es szakaszon kézzel érezhetően hidegebb, mint a fal többi része. Mi lehet az oka??? Hogy a gipszkarton alatt mi van, nem tudom... Megoldás lehet a gipszkarton visszabontása, és új hőszigetelés-rendszer kialakítása? Vagy valami nagyobb probléma lehet?
SzilipapaVálasz erre
2007-05-14
17:21:31
#625
És ha már fólia, akkor milyen minőségű, vastagságú.....
SzilipapaVálasz erre
2007-05-14
16:48:17
#624
Üdv Mindenkinek!
Új vagyok most regisztráltam. Nagyon hasznosnak tartom az ilyen fórumokat. Most építkezünk, még csak a pince falazásánál tartunk de én már a tető szigetelésen rágódom. 35 fokos mediterrán tető, padlásként soha nem lesz használva, akkor most párazáró vagy pára áteresztő fólia kell a cserép alá? (vízszintes szigetelés a födémen) A fölső födém fa gerendák között vmilyen szálas szigetelés, a szoba felé gipszkarton, a padlás felé lezárva a szarufákat és a szálas szigetelést Bachl aluval mindkét oldalán kasírozott poliruetán táblákat gondoltam...Vagy nemtudom....
2007-02-20
19:16:33
#567
Domokos,

Jól felrakott cserép esetén csak kis mennyiségű porhó juthat be.
A szigetelés kiszellőztetése éppen azért annyira fontos, hogy az esetlegesen bekerülő nedvesség kiszáradhasson. A szabadból és a a házból a szigetelésbe kerülő nedvesség csak a szabadba távozhat, ezért nem szabad lezárni ezt az irányt.
A megoldás tehát nem az, hogy lezárjuk a szigetelést. Inkább a tetőfedés kivitelezésére és a karbantartásra kell nagyobb figyelmet fordítani.
2007-02-18
16:30:15
#565
Sziasztok! Az előbbi témához hozzáfűzve nekem van egy olyan kérdésem, hogy amennyiben kibontjuk a fóliát a gerinc mentén a kiszellőzés miatt, a cserepek között beszivárgó csapadékkal mi lesz? Ez ráfolyhat a szigetelésre és az nem jó. Ti mit gondoltok?
2007-02-10
20:53:11
#562
Robert
Nagyon örülök a válaszodnak ,sokat segítettél.
Köszönöm!(ui:ez az oldal nagyon hasznos dolog csak így tovább)
Üdv:LACI
2007-02-10
18:44:54
#561
Laci,

Véleményem szerintem a helyes rétegrend:
- gipszkarton fém, vagy fa vázra erősítve
- párazáró fólia
- minimum 5 cm szálas hőszigetetés a gipszkartont tartó lécek között/alatt
- 10 cm szálas hőszigetelés a szarufák között
- 5 cm kiszellőztett légrés a szigetés fölött (szarufák között)
- tetőfólia a csapadék elvezetésére
- 5 cm kiszellőztett légrés a cserép alatt
- cserép
A légréseket nem szabad lezárni, sem alul sem fölül, az eresz mentén rovarhálóval kell védeni.
Itt egy rajz a kialakításról:

ez pedig a mi házunkon:


Ha van rá lehetőség, a ferde síkokon 15 cm-nél vastagabb hőszigetelést ajánlanék. Nem tudom mekkora a ferde síkok összfelülete, és mekkora a veszteség, valamint a lábazati fal hogy van szigetelve.
Ha a fogópárok alatt van megfelelő belmagasság és a fogópár fölött lezárod a tetőteteret, akkor az így kialakított födémre minimum 20cm vastag szigetelést tegyél. A szigetelés alá párazáró fólia kerül.

2007-02-06
18:44:38
#560
Szia mindenkinek!

Elnézést ha olyat kérdezek amit már "átrágtatok" de nekem még egy-két részlet homályos.
Most épitkezem és a tetőtér szigetelése következne.15cm-es szarufáim vannak.A cserép alatt páraáteresztő (bramac) fólia van.
Mi lenne a helyes rétegrend,és milyen minőségben(a pénzügyi keret elég szűkös)?A fogópárok és a tetőcsúcsa között kb.2.4m van és elég sok szellőzőcserép lett felrakva.
A választ előre is köszönöm!
Laci
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva