English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-08-13
07:49:28
#2329
zsezse,

Hűtésre javaslom durkonorbi kútklímáját.
2009-08-12
22:28:45
#2325
szia

eloszor is koszonom a jotanacsokat.

a futes illetve maga a tetoter mar kesz, jelenleg szerintem az altalad javasolt lapradiatorok vannak fenn, de ugye a hutes miatt valt kerdesesse a feluletfutes/hutes.

2009-08-12
15:40:20
#2319
zsezse,

A szigetelés anyaga a lehetséges rögzítési módoktól nagyban függ. Képeket nem közöltél, de van egy olyan érzésem, hogy közepes fajsúlyú táblás kőzetgyapot lenne a legmegfelelőbb. Annak van tartása, a ferde és függőleges részeken is a szarufák közé lehet szorítani, a saját súlyától nem rogyik össze.
Ha a szarufa-távolságok akkorák, hogy vágáskor sok lenne a leeső, akkor érdemes átlósan átvágni a táblát, és az átfogó mentén elcsúsztatva beállítható a szükséges távolság. A vágást gyárilag megejtik a deltarock márkanevű termékeken.
Két egymáson átlapolt réteget ajánlok 20cm vastagságban.

Ne felejtsd el a szigetelés és a szigetelést védő fólia valamint az új héjalás között a légrés kialakítását sem.

Éghető szigetelést ne építs be!

Fűtésre nagy felületű lapradiátorokat ajánlok.
2009-08-12
15:20:41
#2318
sziasztok

tanacsot szeretnek kerni tetoteri hoszigeteles temaban.
a tortenet roviden a kovetkezo:
a tetoterben a kulso szerkezettol es hejazattol fuggetlenul egy belso fakeret lett kialakitva, amire a ferde reszen lamberia, a mennyezetre pedig farost lemez lett teve.
nehany helyen kihagytak a parazaro foliakat is, illetve a hoszigetelesnek hasznalt uveggyapot sem paplan allagu,hanem dirib darab hulladekokbol all,igaz abbol jo 20cm vastag.
most, hogy a kulso hejazatot es szerkezetet cserelnunk kell, lehetoseg nyilik ennek a szigetelesnek a kijavitasara.

arra gondoltam, hogy amint a kulso hejazat lekerul, a nemmegfelelo minosegu szigetelest leszedem, valamilyen ipari porszivoval kitakaritom, lefoliazom, es ugy rakok vissza egy uj, paplan szigetelest.

1. kerdes: milyen szigetelest javasoltok? uveggyapot vagy inkabb kozetgyapot? illetve milyen vastagsagban?
a PUR tabla kicsit elerhetetlen arban van.

2. kerdes felmerult itt ugye a falfutes/hutes topicban, hogy panelra szerelt futesben lenne erdemes gondolkodni ilyen konnyuszerkezetes megoldasnal.
ezesetben az nem lenne megoldas, ha a mostani farostlemez fole - de a szigeteles ala - helyeznem el ezeket a paneleket mondjuk a kesobbiekben?
termeszetesen a farostlemez lecserelheto gipszkartonra is konnyuszerrel, ha annak hotechnikai adatai jelen esetben kedvezobbek.
DezsoLaszloVálasz erre
2009-07-02
20:04:19
#2170
T.C. vackorx 2009-07-01 23:22:30,

félted az életedet? Akkor STATIKUS írásbeli szakvéleménye, terv és műleírás, építési engedély nélkül SEMMIT!!! A födém, az nem házilagos téma.
2009-07-02
10:09:30
#2169
vackorx,

A problémád megoldása műszakilag egyszerűbbnek tűnik, mint jogilag.

A fórumon több helyen szerepel a padlásterek utólagos hőszigetelése, ami legegyszerűbben valamilyen szálas vagy cellulóz hőszigetelés leterítésével történik. Járófelület kialakítása szükség szerint.

Amennyiben a födém rossz, és egy nagyjavítás, csere, vagy ráépítés várható, akkor nem érdemes most költeni.

Kérdéses a lakók hozzájárulása. Lehet, hogy a kéményseprőknek és tűzoltóknak is van beleszólása. Erről meg kellene kérdezni a közös képviselőt.
Sajnos minden házban akad egy ellenséges lakó
2009-07-01
22:22:30
#2166
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni utólagos szigetelés ügyében. Egy budapesti bérháznak a legfelső szintjén van a lakásom, fölötte már csak a padlás található, ami nincs hőszigetelve. Ennek megfelően nyáron kénikula van fönt, télen meg fagy, ami az én lakásomba is átsugázik a födémen keresztül. Milyen megoldások léteznek ezen födém utólagos szigetelésére?
A födém, tudomásom szerint, elég rossz állapotban van, nem nagyon lehet rajta közlekedni, fennáll a beszakadás veszélye. A gerendákon keresztbe fektetett deszkákon lehet csak járni. Amennyire meg tudom ítélni maga a födém valamilyen tégla-béléstestből van, amire vastag rétegben homokot terítettek, meg egyébb apró építkezési hulladékot.
Gondoltam, hogy esetleg valamilyen habként teríthető és utólag megszilárduló anyag lenne a legpraktikusabb, de bármilyen más ötlet érdekelne.

Előre is köszönöm!

2009-05-21
10:27:43
#2116
abcika,

Az üveggyapot paplan nem nyúlik, hanem a ferde síkon (ami, ha jól értem nálad 7m) való rögzítés nehézsége miatt megcsúszik, egyes helyeken összegyűrődik, míg máshol szétválik (főleg az illesztéseknél), ami által megszűnik a folytonossága. A tető felől megbontva ellenőrizni lehetne a szigetelés állapotát.
A táblásított szigetelés valóban jobb mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik.

10 cm vastag jól kivitelezett szigetelés mellett a gázszámla (fűtés, főzés, melegvíz) még hideg téli hónapban is soknak tűnik. Persze, ez sok más, eddig nem említett körülménytől is függ. Például az ablakok felülete, és minősége, a szomszédos lakások hőmérséklete, takarékoskodtok a gázzal, vagy sem, stb...

Ha rászánjátok magatokat, akkor 20 cm vastagság alá ne menjetek. A rétegrenddel kapcsolatban sok hozzászólást lehet találni a fórumon, ajánlom, hogy visszamenőlegesen olvasd el a bejegyzéseket.

A légkondi sajnos nem spórolható meg, ha csak 26 fokig vagytok hitelesítve.
2009-05-20
14:18:43
#2113
Sziasztok,

A segítségeteket szeretném kérni. Sok hasznosat olvastam ezen az oldalon, de lenne még pár specifikus kérdésem.

Most vettem egy tetőtéri lakást Budapesten, 2001-ben épült. Tetőtéri, de csak az egyik tetőoldal tartozik a lakáshoz. Ez keleti fekvésű, 7m hosszú és kb 7m "magas" (itt a ferde hosszt értem). A lakás belső két szintes, teljes alapterülete 77nm, a hasznos 62nm.
Vásárlás előtt kimentem egy építésszel, aki megnézte (szerencsére) a szigetelést, és azt találta hogy csak szarufák közötti tekercses üveggyapot van betéve, kb 10cm. Mivel a (gázcirkó) fűtési költség 30-35 ezer volt egy téli hónapra (nekem ez lett gyanús) javasolta a szigetelés cseréjét. Ennek a költségét kb. 500 ezerre tette, ezt sikerült is lealkudnom az árból.

A kérdéseim:
- mennyire érdemes cserélni a régi tekercses gyapotot? (Az építész azt javasolta cseréljem táblásra, mert ez nyúlik.)
- elég-e a szarufák közötti táblás gyapot, vagy inkább alá is tegyek egy réteget?
- ha az utóbbi, mennyi legyen ez? (a pénz igazából nem gond, de csak akkor szeretnék plusz költséget ha az meg is térül, kb. 5 évig szándékozom a lakásban maradni...)
- milyen rétegrend a célszerű?
- márka, típus, stb tippeket is kérnék ha lehet!
- légkondi mindenképp kell, vagy egy jó szigeteléssel ilyen esetben (keleti fekvés, fél tető, stb) megspórolható? 25-26 fokban még jól érzem magam...

Előre is köszi a segítséget!
kicsiatiVálasz erre
2009-03-14
20:23:43
#1789
Szia szepygab!

Igen, nagyon lecsökkentené a belmagasságot, valamint elég macerás lenne kivitelezni. A szarufáknál már végeztünk, holnap kezdjük a fogópároknál. Igen, én csinálom egy ismerőssel. Precíz ember vagyok, mindenhol jól kitöltöm.
Köszi a válaszokat!
szepygabVálasz erre
2009-03-14
18:05:02
#1784
Szia!

Baj nem történik, ha a fogópárok alatt nincs hőszigetelés, de ha van, az javít rajta. Arra figyelj, ha nem Te csinálod, hogy a fogópárok köze is rendesen ki legyen töltve.
Az, hogy kerül-e a fogópárok alá is szigetelés, az a belmagasságtól is függ. Ha nagyon lecsökkentené, akkor mindenképp el kell hagyd.

üdv

szepygab
kicsiatiVálasz erre
2009-03-12
07:25:57
#1761
Szia!

Eddig a tetőtérben a szarufák szigeteléséről beszéltünk. Bocsi, rosszul írtam, a mennyzetnél vagyok meglőve.
20 centis fogópárom van. Jó az úgy, hogy az összes szigetelést közé rakom, és egyből rá a fóliát, és a lambériát?
A padlástérben talán nincs olyan nagyon hideg, és a fogópároknál nem lesz akkora a hőhíd, ha alá nem teszek szigetelést. Vagy sokat jelent az a 2x5 centis rész ahol csak fa lesz, és nem lesz szigetelés?
Lásd a két képet amit a napokban belinkeltem.
szepygabVálasz erre
2009-03-11
22:39:40
#1757
Szia!


"Akkor most hová is tegyem azt a fóliát? Tetszés szerint?"
A döntés a Tied. Mi csak szempontokat, tanácsokat adhatunk, elmondhajtuk, hogy magunk miképp csináltuk. A Te házadat Te ismered, Neked kell eldönteni mi az ideális (vagy jó kompromisszumos) megoldás.


"Egyébként gondoltam arra is, hogy a szarufákra egyből ráteszem párhuzamosan az 5 centis párnafát, és arra egyből a lambériát. Csak így nagy lesz a hőhíd a szarufáknál."
Így igaz, a fa rosszabb hőszigetelő, mmint az ásvány-/üveggyapot.


"A tetőnél vagyok meglőve. Ott hogyan tegyem a szigetelést? Mindet a fogópárok közé, vagy 14 centit közé, és 5 centit elé?
Ott talán nem lesz akkora hőhíd a padlástér miatt. Egyszerűbb lenne mindet közé tenni, és arra egyből a lambériát."
Eddig nem a tetőről beszélgettünk? Nem teljesen értem a kérdésedet.
Mekkora szarufáid vannak? Közéjük fér egyáltalán 20 cm szigetelés?
Tehetsz közé 20-at és alá 5-öt is, nem fogsz rontani vele :-)

üdv

szepygab
kicsiatiVálasz erre
2009-03-11
07:18:16
#1749
Szia!

Akkor most hová is tegyem azt a fóliát? Tetszés szerint?
Egyébként gondoltam arra is, hogy a szarufákra egyből ráteszem párhuzamosan az 5 centis párnafát, és arra egyből a lambériát. Csak így nagy lesz a hőhíd a szarufáknál.
A tetőnél vagyok meglőve. Ott hogyan tegyem a szigetelést? Mindet a fogópárok közé, vagy 14 centit közé, és 5 centit elé?
Ott talán nem lesz akkora hőhíd a padlástér miatt. Egyszerűbb lenne mindet közé tenni, és arra egyből a lambériát.

szepygabVálasz erre
2009-03-10
19:50:46
#1742
Szia Kicsiati!

"5. Ráteszem a lambériát. A lambéria alatt légrés. (Kell ez a légrés? Mi szerepe van?)"
Nem kell, nincs szerepe. Ha lambériázol, azért kell "függőlegesen" lécezni, hopgy legyen mira rögzíteni a lambériát. A gipszkarton táblákat a vízszintesen futó lécezésre is rácsavarozhatod.


"Nyugtassatok meg, hogy azt így kell csinálni. Mert nekem mondtak olyant is, hogy a szarufára egyből tegyem a párazáró fóliát, és arra az 5 centi szigetelést. De így az 5 centi szigetelésbe be tud menni a pára."
Nem a bejutó pára okoz gondot, hanem a lecsapódó. Ha egész durva közelítéssel egyenletesnek vesszük a benti és kinti hőmérséklet közötti átmenetet a határoló szerkezet vastagságában (vagyis elhanyagoljuk pl. a belső burkolat, a cserepezés, stb. hatását), akkor valahogy így néz ki a hőmérséklet alakulása. Benti 20 foknál a falfeület hőmérséklete kb. 18 fok. Legyen a külső -12. A kettő között van 30 fok különbség. Ha a hőszigetelés negyede a szarufák alatt van, és ezen kívül van a párazáró réteg, akkor a fóliánál a hőmérséklet kb. 11 fok lesz. Ez már erősen határérték, mert ha 20 fokon 70 % a párád, az 14-15 fok környékén eléri a 100 %-ot. Ez esetben már a fólián belül lecsapódhat. Ha a szoba páratartalmát 50 % körül tudod tartani - pl. rendszeres szellőztetéssel, szellőzőrendszer telepítésével - akkor már biztos nem lesz belőle problémád. Én kiszámoltattam az adott rétegrendre a gépész tervezővel a páraviszonyokat, és ez alapján a szarufákra tettem a fóliát. Ennek az az előnye, hogy ott lényegesen védettebb, kisebb a valószínűsége, hogy pl. egy szög beverésével kilukasztod, a villanyszerelő is kisebb valószínűséggel fog kárt tenni benne.
Ha lambériázol és úgyis teszel még egy párnafát, akkor annak a 2,5 - 3,5 cm vastagsága ad némi biztonságot ilyen szempontból.

üdv

szepygab
kicsiatiVálasz erre
2009-03-10
13:41:30
#1738
Sziasztok!

Egy kis segítség kellene, tetőszigetelés ügyben.

Én így képzeltem el a tetőm szigetelését:


1. A szarufák közét teljesen kitöltöm 14 cm üveggyapottal. (Páraáteresztő fólia van kívül)

2. A szarufára merőlegesen ráteszek 5x5-ös stafnifát, és közé megy még 5 cm üveggyapot szigetelés.

3. Beborítom Solflex tél párazáró fóliával.

4. A szarufákkal megeggyezően párhuzamosan ráteszek 3x5-ös Bramac lécet.

5. Ráteszem a lambériát. A lambéria alatt légrés. (Kell ez a légrés? Mi szerepe van?)Nyugtassatok meg, hogy azt így kell csinálni. Mert nekem mondtak olyant is, hogy a szarufára egyből tegyem a párazáró fóliát, és arra az 5 centi szigetelést. De így az 5 centi szigetelésbe be tud menni a pára.
2009-03-04
19:23:16
#1666
A Bábolna árul rágcsálóírtó mérget ha nincs háziállatod,vagy elemes hangos riasztót gazdaboltban.De a legjobb ha nem férnek a szigeteléshez. Üdv.Bocsi.
2009-03-04
19:19:00
#1665
Macskával!!!!!!!Bocs de magas labda volt.
klajos112Válasz erre
2009-03-04
14:11:48
#1663
Érdeklődnék mivel lehetne megelőzni rágcsálók elszaporodását, nikecellel bélelt falban, ill. menyezetben.
kicsiatiVálasz erre
2009-03-01
07:20:54
#1628
rob34!

Amit kinéztem, az alkalmas tetőtéri szigetelésre.

www.knaufinsulation.hu/files/ki_hu/upload/documents/Datasheet-115-HU-korr-10-25.pdf
2009-02-28
23:31:16
#1625
Kedves Kicsiati!
Az általad említett két anyag nem páradifúziós, ha nedvesség éri akkor veszít a hőszigetelési képességéből sőt még tönkre is mehet, ezért a belső párazáró réteget a toldásoknál és a fal találkozási pontjain össze kell ragasztani hogy a pára ne juthasson a szigetelésbe.
Ha szigetelőanyagot vásárolsz figyelembe kell venni hogy a kínált anyag ülepedésbiztos e ha nem így van akkor akciósan veszel egy olyan anyagot ami arra a célra amire te használnád nem felel meg,az évek során megülepszik és hőhidak keletkezhetnek.
kicsiatiVálasz erre
2009-02-28
07:50:18
#1605
Nekünk novemberben lett új tetőtér felhúzva. A tavasszal fogom szigetelni. Kívülre páraáteresztő fóliát tettünk. Álítólag ezért ki lehet tölteni teljesen a szarufa közt. Valaki meg azt mondta, hogy akkor sem tölthetem ki, mert az nem ereszt át annyi párát.
Sokakat kérdeztem már, de mindenki mást mondott.

Szerintem, mivel belül úgy is lesz párazáró fólia, így olyan sok pára nem fog bejutni a szigetelésbe. Annyit meg csak át fog ereszteni a páraáteresztő (lélegzö) fólia. Vagy nem?

Vélemény?
kicsiatiVálasz erre
2009-02-28
07:46:05
#1604
rob34!

Inkább az előző kettőnél maradnék. De azt hiszem az üveggyapottot fogom megvenni. Most kell döntenem, mert a mai napig akciós.
2009-02-27
21:04:31
#1596
Kedves kicsiati!
Én a cellulózt javasolnám.
www.forelockbt.hu
kicsiatiVálasz erre
2009-02-27
04:29:39
#1588
Sziasztok!


Szerintetek melyiket építsem be tetőszigetelésnek?

Knauf TP 115 táblás üveggyapot,vagy Nobazil MPN kőzetgyapot?
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva