English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-03-05
16:47:09
#4613
ok, koszonom szepen, akkor meglatjuk mi lesz, bontas vagy ragasztas...
2010-03-05
16:24:02
#4612
Zizu,

Őszintén szólva nincs jobb ötletem, mint a napi többszöri intenzív szellőztetés, ablakok letörlése. Az automatikus szellőztetés kényelmesebb, a légkollektorral előmelegített levegőbefúvás is szimpatikus.

Én nem ragasztanék polisztirolt egy penészedő felületre.
2010-03-05
14:23:17
#4611
Sandor!


"""
Hideg reggeleken amikor zúzmarás az egész tető, kivülről felnézve a tetőre kirajzolódnak e a szarufák? (Leolvad vagy megmarad felettük a zúzmara.)

Ha igen akkor a teljes hosszukban, vagy csak alul, ahol be vannak építve a padlástér szerkezetébe?
"""
Koszonom neked is a segitseget!
A teton nem rajzolodik ki a gerenda, sot, havazasok utan is a mienk az egyeduli teto, ahol a legtovabb megmarad a ho meg a deli oldalon is. Ebbol gondoljuk, hogy csak nem lehet annyira rossz a szigeteles felul.

Mar arra gondoltam, hogy meghirdetem a hazunkat esettanulmanynak, hatha valaki csak rajon a problemara :-)
2010-03-05
14:20:30
#4610
Robert!

Ezert kerdeztem, hogy ha belulre tennenk hungarocellt, az segitene-e.
Lent 22-23 fok van, para 40% korul van, a hatso eszaki sarkon levo szobank peneszedett az eszaki falreszen es hideg volt nagyon, ott csak az eszaki falreszre tettunk hungarocellt es azota szuper szaraz minden, pedig a haz kivulrol 6 centis szigetelessel van ellatva.

Igen, tavaly vegig ment a futes, eredmenytelenul. Ezert gondoltuk, hogy muszaj lesz egy paraelszivot betennunk a nemhasznalatos kemenyunk maradvanyaiba.
2010-03-04
16:53:08
#4603
Zizu,

Úgy értettem, hogy csak rövid időre kapcsoltátok be a a tetőtéri fűtést, nem pedig folyamatosan. Azt mondod, hogy egy egész télen keresztül ment a fűtés 22 fokon, és mégis penészedett a fal? A földszinten meg semmi penészedés (ott hány fok van)?Húsz évig laktunk egy olyan tetőteret, ahol a szarufák nem voltak leszigetelve, és csak 10cm kőzetgyapot volt a tetőben, mégis csont-száraz volt minden. Fürdéskor, mosáskor és főzéskor persze nálunk is párás lett az ablak, de kárt nem okozott.

Más a helyzet, ha a szarufák mellett nincs jól elrendezve a szigetelő.

Azt is el tudom képzelni, hogy a szarufák közé tuszkolt szigetelő felnyomja a fóliát, ezért a cserépen átjutó víz a szarufa fölött gyűlik össze (legmélyebb pont), és a szögelési pontokon keresztül átjut a szigetelésbe. Kiszáradni pedig nem tud.

A szigetelésbe és a szarufák közé a gipszkarton alatti fólia toldásainál, rögzítésénél és az esetleges trehány kivitelezésű helyeken is bejuthat a pára.

Kiszellőztetés nélkül nagy a nedvesedés-veszély, ez lerontja a szigetelés hatékonyságát és beindul az ördögi kör.
2010-03-04
16:14:54
#4602
Szia!

Koszi szepen a javaslatokat, de azt irtam, hogy tavaly vegig futottunk 22 fokra es akkor is ugyan ekkora volt paralecsapodas es para, ugyhogy a futes onmagaban nem megoldas sajnos.

Amit meg nem ertek, hogy esetleg hogyan juthat a para a szarufa koze, ha a gipszkarton folott van hotukor folia kozvetlenul? De lehet, hogy felre ertettem valamit.

Viszont csak az ablakok kezdik nem birni a folyamatos nagy parat (fabol leven), mashol a peneszes foltokat leszamitva nincs nyoma vizesedesnek. Ezert gondoltam, hogy a gond a szarufak leszigetelesenek hianyaban lehet, mert foltosan peneszedik.

Utolso kerdesem: ha a hotukor foliaval igy is ugy is le van zarva a para utja kifele, akkor nem mindegy fizikailag, hogy van-e plusz belul egy reteg hungarocell?
2010-03-03
23:28:55
#4599
Zizu,

Elég sokat elmondtál eddig a problémátokról.

Szerintem nem a tetőtéri hőszigetelés a bűnös, hanem a két szint közötti óriási hőmérséklet-különbség, ami párosul a páravándorlással.
A redőny csak vizuálisan választja el a földszintet a tetőtértől, a vízgőznek nem állhat az útjába, és a nyomáskiegyenlítődés megtörténik. A tetőtérben a hideg miatt a levegő telítetté válik és kicsapódik a pára, legelőször a leghidegebb felületeken, úgymint az ablakok és a csomópontok.


Én két megoldást látok:
1.
Ha továbbra sem fűtitek a tetőteret:
Légtömör ajtóval elállni a pára útját, és
Ha esetleg közös szellőzőkürtő halad a két szinten, akkor azokat is szét kellene választani, és
Igaz, hogy a födém a páradiffúzióval szemben nagyobb ellenállást fejt ki, az ilyen esetekben a szigetelés alá párazárat szoktak helyezni, és
Naponta kiszellőztetni, leginkább közvetlenül sötétedés után (minkét szinten). A szellőztetésből adódó hőveszteség csökkenthető önálló hővisszanyerős szellőztetővel, vagy/és szellőztető légkollektorral.

2.
Folyamatosan fűteni kell a tetőteret, legalább 15 fokra. Ebben az esetben az első pontban írt zárásokra, sőt a padlóra fektetett polisztirol szigetelésre sincs szükség (ez növelheti a belmagasságot is). Ha alacsonyabb a hőmérséklet, mint a földszinten, akkor a jó ajtóra szükség van.


Első lépésként, ha 0 fok fölött van a hőmérséklet nyissatok ki résnyire néhány ablakot.
Az ablakokról rendszeresen töröljétek le a párát, a rongyot a szabadba akasszátok ki száradni.
Állítsatok be egy bólogató ventilátort az ablakok felé irányítva, ami mozgásban tartja a levegőt.

A kiszáradás eltart majd egy darabig. A nyári kánikulában ki kellene javítani a nedvesedés okozta károkat, és ki kell nyitni a levegő útját a szarufák közé szorított szigetelő és a felette fekvő fólia között. Ez utóbbira találtok ötleteket a régebbi hozzászólások között. Ennél a munkánál kiderül, az is, ha a szigetelés nem folytonos. Ne adj isten, a szigetelő paplan szétcsúszott, összetorlódott, ekkor sajnos nem lehet megúszni a gipszkarton visszabontását.

2010-03-03
21:23:06
#4594
Tisztelt fórum!

Zizu problémája kapcsán....
Engem az alsó szint épités kora a falszerkezet,és a vizszintes szigetelés érdekel ebben a kérdéskörben. Véleményem szerint ,akár lehetséges az alsó szint falazatából kidiffundáló pára csapodik le a tetőtér hőszigetelésében?
Szerintem nézzük meg az egész épületet ,mivel a jelenség következénye valaminek ,amit most nem ismerünk.
2010-03-03
16:40:53
#4593
Azert van szigetelve a fodem, mert lent mennyezet futes van es hogy ne felfele futson :-)
2010-03-03
16:39:26
#4592
Fodem vasbeton keramia belestesttel es 6 centi hungarocel szigeles.
2010-03-03
16:38:32
#4591
A fodem szigetelve van, de mar kiprobaltuk, hogy futunk, iden is 15 fokig futottunk es az egyik szobaban valamint a furdoszobaban, ahol tetoablakok vannak szo szerint kezdenek szetrohadni a penesztol es allando vizlecsurgastol.

A falfutes nem ereszt, mert ahogy irtad, azt egybol lehet latni es nem is menne a futes.

Irtam, hogy az emelet egy teljesen leeresztett redonnyel van levalasztva, azon nagyon minimalis para tud feljutni (gondolom).

Mar voltak kint hokameraval es paramerovel is, akkor meg nem volt redonnyel levalasztva, akkor arra fogtak, hogy jon fel a para, most van es semmi valtozas (van parameronk meg a viz is csurog ugyan ugy). foleg, ha kint 0 fok korul vagy inkabb alatt van, ilyenkor mar nem, hogy jobb az ido, egesz telen drama.

A peneszedessel meg mit tudunk csinalni, ha nem akarunk bontani? Azon gondolkodtam, hogy ha feltennenk csak a ferde falakra 2 centis hungarocellt, szerintede segitene? vagy nagyon befulledne? Igy akkor lehet, hogy a terdfalat ugy kene hagyni, hogy ott legalabb tudjon szellozni.

En mar a parat feladtam... beepitunk egy elszivot, talan az segit majd. A nyitott ablak azert nem jo telen, mert befagytak az ablakok, ahogy a para lecsapodott kifele menet, amugy van rajtuk reszszellozo, de ugyis befagytak, foleg, ha ho raesik, stb.

Ugyhogy a lecke fel van adva :-(
2010-03-02
21:01:44
#4583
Zizu,

Miből van a födém, és hogy lett szigetelve?

A falfűtés csövei nem sérültek meg valahol? A nyomáscsökkenésen észre lehetne venni.

Rá kell jönnünk, hogy mitől ilyen magas a páratartalom. Például attól, hogy feljut a tetőtérbe a lakásban 20 fokon 50%-os páratartalmú levegő, ami lehűlve 5 fokra már eléri a telített állapotot. Ilyenkor az is jobb, ha állandóan bukóra van állítva egy ablak a tetőtérben.

Ha kifűtitek a tetőteret, akkor lehet, hogy megszűnik a probléma.

Nálunk sincs fűtve a tetőtér, de:
1. A két szint között jól záró ajtó van
2. Nincs hőszigetelve a födém ( a tetősík viszont igen), ezért a legnagyobb hidegben sem megy lejjebb 12 foknál a hőmérséklet
2010-03-02
20:41:04
#4582
Huuu, tehat bontsuk le es epitsuk ujra. Tavaly leazott a kemenyunkt es emiatt fel kellett mennunk a szigeteles terebe, de teljesen szaraz volt, igy is kell az atszelloztetes? A folia paraatereszto amugy, ez lemaradt.

A para egy talany, eddig minden szakember fennakadt rajta, ugyanis fogalmuk nincs mitol lehet. 70-80% kozott van, most fent nem lakunk de teljesen kesz van, csak meg kicsik a gyerekek es lent is elferunk. A fenti resz teljesen zaro redonnyel van lezarva, nem jarunk fel, csak szelloztetni. Eddig barmit csinaltunk (futes, nem futes) iszonyat para van es omlik a tetoteri ablakokrol a viz (ez egy masik gondunk). Nem teregetunk ( lent se, szaritogepezunk telen). Ugyhogy ez a tetoter egy kesz katasztrofa es 4 eve epult a haz.

mit lehet tenni?
2010-03-02
19:19:43
#4578
Zizu,

A penészedést egyrészről a szigetelőanyag inhomogenitása okozza. Ez a paplan kezelhetetlenségéből adódhat. Ilyen pontok a síkok találkozása, úgymint:
függőleges fal - ferde sík
ferde sík -mennyezet
térdfal - ferde sík
Vagyis nem lett egyenletesen leterítve a szigetelés.

Másrészről hiányzik a kiszellőztetés a szigetelés és fólia között (15 cm széles szarufák között 15 cm szigetelőanyag). A cserép alatti fólia valószínűleg nem páraáteresztő. Tudod, hogy milyen típusú?

Amennyiben így van, a kiszellőztetést biztosítani kell, mert úgy lehet csak szárazon tartani a szigetelést.

A mennyezeten hiányos lehet a szigetelés, azt is ki kellene javítani.

A légréseket alul és fölül is teljes keresztmetszetben ki kell nyitni a szabadba.

A térdfalat a külső oldalon szigetelni kellene.


Hogy jut most fel a pára az üresen álló tetőtérbe? ott teregettek?

Mivel van szigetelve a födém?

2010-03-02
16:24:10
#4576
Szarufák 15 centisek, a szigetelés 15 centi. A 14. oldalon láttam kepéket, kb ugyan így néz ki a mienk is.

Közben latom, hogy írtál, szóval van a szürke tetőfólia, ami mögött a cserép van, utána vannak a szarufák és közte a sárga paplanszigetelés, 15cm. utana fem gipszkarton rögzítő, majd a hőtükör fólia és a gipszkarton. Tehát van légrés a gipszkarton és a szarufák között, gondolom ott nem kéne legyen. Ugy gondoljuk, hogy esetleg a fém is átvezetheti a hideget.

A mennyezeti rész penészedik valamint, ahol a ferde fal a az ytong fallal (nem a térdfal) találkozik szépen a sarokban le a térdfalig.

Meg annyit, hogy a tetőtérben fűtés nélkül télen kb 5 fok van, ami sztem kevés, igaz, hogy a födém meg le van szigetelve és nem megy fel a meleg...2010-03-02
07:45:07
#4570
Zizu,

Arra lennék kíváncsi -nem értettem az eddigiek alapján-, hogy a szarufák között van-e szigetelő, a gipszkarton alatt van-e szigetelő, hol milyen fóliák és légrések lettek beépítve. Milyen méretűek a szerkezeti elemek, stb...

Nem egy szabványos műszaki rajzra gondoltam.
2010-03-01
14:44:11
#4562
Kedves Robert!

Eloszor is elnezest, ha nem nagy hozzaertest tanusitok, de a ferjem nem nagyon er ra, igy engem kuldott ra a temara, hogy utana jarjak, hogy tudnank a problemankat megoldani a tetoterben.

Vegigbongesztem a forumot es hat eleg vilgossa valt, hogy a tetoterunk peneszedese annak tudhato be, hogy a szarufak es a gipszkarton kozul hianyzik a szigeteles... Na mar most ezzel mit lehet kezdeni? Amugy a tobbi retegrend ugy van, ahogy mar tobbeknek is irtad. Ha meg egy rend gipszkartont rateszunk, ahogy nalatok is van? Vagy az nem eleg? Kene koze szigeteles is? Vagy milyen megoldast tudnal javasolni? Bontani nem szeretnenek termeszetesen es gondolom a belulrol felragasztott hungarocell sem lenne jo megoldas (?), bar eleg nagy a belter.
Igazabol foleg a mennyezet peneszedik, az oldalfalak csak a rendes fallal valo illeszkedesnel peneszednek, ami meg kivulrol szigetelve van.

A masik kerdesem, ami szinten innen derult ki, hogy a terdfal, ami ytong, nincs kivulrol leszigetelve, azt le kene? Mivel?

Egyelore ennyi lenne, nagyon szepen koszonom a segitseget!


2010-02-28
19:39:41
#4557
zsezse,

A cseréplécet talán nem kellene leszedni, viszont a szarufákra a fent hagyott lécek közé azokkal egyenlő vastagságú deszkadarabokat szögelve stabil alapot lehetne csinálni az ellenléc+cseréplécnek.
A régi cseréplécekhez feszülne belülről a szigetelés, akkor biztosan nem csúszik meg később.


2010-02-28
19:18:07
#4556
robert!

a hejazat csereje alatt erhetem azt is, hogy
cserep leszed, csereplec leszed,
szarufakra paraatereszto tetofolia, ra ellenlec, majd csereplec es regi cserep vissza?

igy vizmentesitettem a padlasteret.
?
2010-02-28
16:02:30
#4554
robi,

Az, hogy nincs párazár nem jelenti azt, hogy a pára "simán távozik", mert a harmatponti hőmérséklet alatti szigetelésben kicsapódik.

Avval, hogy beépíted a tetőtéteret nem elzárod, a pára útját, hanem eltolod a harmatponti hőmérséklet határát, ami kikerül a födém szigetelésből. A helyes tetőszigetelés miatt a beltéri pára már nem fog tudni kicsapódni.
A tetőtérben fűtés nélkül, még hideg téli napokon is 10 Celsius felett lesz a hőmérséklet.
2010-02-28
15:43:16
#4553
Köszi a gyors választ.A kérdés azért vetődött fel bennem mert,eddig a pára simán távozhatott a tetőtérbe ,nem ütközött akadályba ,most viszonteg szigetelővel kitöltött zárt szerkezet lesz.
2010-02-28
15:36:22
#4552
robi,

Ha eddig nem volt gond a párazár hiánya, akkor a beépítés után mégúgy sem sem lesz.

A tető szigetelésekor viszont nagyon figyelj oda a helyes rétegrend kialakítására.

2010-02-28
15:31:57
#4551
helló volna egy szakmai kérdésem.Jelenleg egy két éve épült családi házban lakunk.Aktuálissá vált atetőtár beépítése.Aház fafödémes,alulról giszkarton van gerendaköz kitöltve szigetelővel.Akivitelezés során azonban kihagyták a párazáró fóliát. A kérdés az lenne,hogyha a tetőtéri padló elkészül és a felső szint nem lesz fűtve ,vagy eppen csak részben ,akkor a bezárt szigetelőanyag nem fog e esetleg átnedvesedi?Nyilván a mennyezetet nem szeretnénk lebontani.Válaszodat előre is köszönöm T Robi
2010-02-28
09:16:49
#4548
zsezse,

A héjalás teljes cseréje nélkül semmilyen további munkát nem érdemes végezni.

Ha ez a költség nem fér bele a büdzsébe, akkor csak pénzkidobás egy fillért is költeni rá.


2010-02-27
11:49:09
#4545
sziasztok

adott egy regi tipusu padlas (~30 eves haz), melynel felvetodott a tetoter beepithetosegenek lehetosege.

kivulrol haladva: cserep, tetolec, szarufak.
hogyan lenne erdemes ezt tetoternek kialakitani?

ezeken a cserepeken siman be tud folyni a hole vagy a nagyobb szelben szerintem beverhet valamennyi esot is.

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva