English  Deutsch
Homline Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
D_Via(3 eddigi hozzászólás)
2009-09-15
15:15:48
Kedves Róbert,

már egyszer érdeklődtem és választ is kaptam, de most igazán aktuális lett a padlásunk födém szigetelése. Eddig anyagi okok miatt nem volt megoldható.
Stukatúr van csak fent, azt ha letisztítjuk, először fólia kerül vagy először a gyapot? És melyik a jobb (gyapot)? Annak tetejére mehet az osb?
Üdv és köszi:

Lívialink
robert(3777 eddigi hozzászólás)
2009-09-11
13:49:09
mona,

Ezek szerint fa födémetek van. Ha a deszkázat még ép, és van megfelelő belmagasság a padláson, akkor én nem szedném föl.

Először a fóliát, majd első pallósort rögzítsétek. A szigetelőt a feljáróhoz képest a legtávolabb kezdjétek a pallók közé szorítani. Ha evvel megvagytok, akkor néhány szál, az első gerendasoron átvetett deszka segítségével közlekedjetek a továbbiakban.link
mona(32 eddigi hozzászólás)
2009-09-11
12:19:59
kedves robert,

köszönöm a gyors választ:)
Hosszas kérdezősködés után oda jutottunk, hogy a deszkákat nem kell felszedni, ezért is merészelünk nekiállni házilag. Te azt mondod, mégis szükséges? Ez egy stukaturos födém, felső réteg deszkázattal. Néhányan azt mondták fel kell szedni a deszkákat, többen állították(szakember is), hogy nem szükséges, úgy is megfelelő hatást érünk el.
Laikus logikám szerint sem árt ha deszkákra fektetjük, az alattuk lévő légrés is szigetel. Ráadásul nagyságrendekkel nagyobb munka volna felszedni majd visszacsavarozni a deszkákat, amit nem is tudnánk sk kivitelezni.(mennyiért csinálná vajon meg ezt egy szakember?90 nm-es födémról van szó)

Szóval, mit szólsz ahhoz, ha a deszkára terítjük az anyagot? Mennyiben rosszabb megoldás ez a te véleményed szerint?

Gyakorlati tanácsod lenne arra - még ha nem is értesz egyet a módszerrel egyértelműen - hogyan oldjuk meg az első 10 cm-es réteg felületét a következő réteg fektetésekor? Esetleg az úgy működhet, hogy együtt fektetjük a két réteget? Csak ugye a nehézség az benne, hogy merőlegesen szeretnénk a másodikat az elsőre.
Elvileg megoldhatónak tűnik egy ütemben szerinted?

köszi
mona
link
2009-09-11
07:55:27
mona,

A födémre, a szigeteés alá párazáró fólia került. Az élére állított pallók közé a 10 cm vastag szigetelő, majd a második pallósort merőlegesen az elsőre csavarozva (mátrix), ami közé ismét 10 cm szigetelő. Felülre geotextil vagy hullámpapír terítés (hűtőszekrény, számítógép, stb csomagolás széthajtogatásával). Ez a réteg a port hivatott megfogni és az esetleges porhavat elpárologtatni.
A porfogóra felső pallósorra csavarozva jön a járófelület. Én OSB helyett a jóval erősebb és nem drágább szőrös deszkát tennék két ujjnyi távolságra.

A szigetelőn nem szabad taposni, a pallókon átvetett deszkán kell egyensúlyozni. Szögelni nem szabad, az nagyon porzik, hosszú csavarokat és akkus csavarozógépet kell használni előfúrással.
A munkát akkor érdemes elkezdeni, amikor a padláson már jól beöltözve sem kell megsülni. Bélel gumikesztyű, könnyű maszk és védőszemüveg ajánlott. A szigetelővel nagyon óvatosan kell bánni, hogy ne szálljon a levegőbe. Fűrészlappal, vagy fogazott késsel jól vágható.

Klikk a nagyításhoz

link
mona(32 eddigi hozzászólás)
2009-09-10
23:55:30
Sziasztok!

A téma körüljárása után úgy döntöttünk, szigetelés nélküli téglaházunkat a födém szigetelésével kezdjük, ehhez ma meg is vettük az új technológiával készült Knauf bio üveggyapotot, 2X10 cm vastagságban, valamint a párazáró fóliát alá.

Kérésem az volna, hogy szívesen olvasnék gyakorlati tanácsokat a munka saját kezű, házilagos elvégzéséhez. (szakboltban javasolták, hogy műszaki antitalentumok lévén is bátran nekiláthatunk házilagosan, nem ördöngösség)
Gondolok olyan kérdésekre, mint: milyen kesztyűt, ruházatot érdemes felvenni a munkálatokhoz? Amikor már le van téve az első réteg, hogyan óvjuk meg, amíg a következőt terítjük, nem gond, ha összejárkáljuk? Milyen cipőben? Gondolom mezítláb nem szabad rámenni, mert belefészkeli magát az anyag a talpunkba. A szellőzés nem kell biztosítani valahogy, teljesen le kell fedni a fóliával, és a gyapottal a födémet és az ereszt is?
Most kint van a kertben lefedve, de esetleg, ha pára éri, az nem gond? Nincs szükség teljesen záraz helyen tárolni?

Kérdéseim kívül is, bármi más tanácsot is örömmel olvasnék.

Köszönöm
mona

link
2009-08-22
11:38:31
gambesz,

A kereső kiadja a hozzászólásokat, érdemes előttük és utánuk is elolvasni néhányat.
http://biosolar.hu/search?q=bels%26%23337%3B+h%26%23337%3Bszigetel%E9s&t=exact

Nincs most fejhallgatóm a skype-hoz. Levél megy.link
gambesz(5 eddigi hozzászólás)
2009-08-22
10:30:15
Robert!

Megtennéd nekem, h belinkeled ezeket a hozzászólásokat? Nagyon jó lenne. Köszi és az ötletet is köszönöm. Amúgy nem tennék rá gipszkarton, hanem a ragasztója megy rá és a háló,ragasztója, arra glett és diszperzit.
Esetleg ha adnál egy msn v skype cimet és kiokosítanál ebben a témában, nekem az is nagyon jó lenne :D

Köszilink
2009-08-22
10:06:07
gambesz,

Azt már leírtam több helyen bővebben, hogy a belső hőszigetelésről mi a véleményem. Ha mégis ezt választod, akkor két ötletem lenne az anyag eldolgozására a cső körül.

Az első esetben a cső alá egy alkalmas szélességű villanyszerelési műanyag csatorna kerül. A csatorna alatt az 1 cm-es hőszigetelés biztosítja a szerelési távolságot. Ha a gipszkarton is a helyére kerül a csatorna szintbe vágható, majd rugalmas anyaggal glettelhető a találkozás vonala.
Egyenes szakaszok esetén ez a módszer jó lehet.

Másik megoldás - főleg akkor, ha kanyarog a cső -:
a cső 20 cm-es körzetében a 2cm-es szigetelő helyett 2x1cm-es lapokat teszel fel a csőnek ütköztetve (szerencséd van, ha a 2cm-es beszorítható a cső alá). A gipszkartont durván a csőnek ütközteted, majd a munka végén a cső mentén szépen levágod (vonalzó és sablon mellett sniccerrel, vagy egy felső marót a cső mellett csúsztatva - nagyon vigyázza csőre, jobb, ha elzárod a gázóránál a művelet előtt).

Klikk a nagyításhoz

link
gambesz(5 eddigi hozzászólás)
2009-08-22
09:23:11
Sziasztok Szakik!

Olvasgatok belső hőszigetelésről. Én is le akartam szigetelni a szobám 2hidegebb falát, de nem tudom mitévő legyek. Sokat olvastam a penészesedésről a hőhíd miatt és nagyon hihető a dolog. Természetesen ez csak az 1ik problémám. A másik ha fel tenném a szigetelést (cellplast 20mm-es), akkor nem tudom, hogyan oldjam meg a gázcső mögött. Ott nagyon kevés lesz a hely, van ahol csak maga a lap fér be és így alá-rá dolgozni nem is tudnék. Arról nemis beszélve, h hogy nézne ki, h a falból csak a csőnek a 2/3a látszik ki.

Ha valaki tudna ebben segíteni, azt megköszönném!link
2009-08-21
09:55:52
Anulututlu,

Ablakcsere után sokaknak van ilyen problémájuk. A régi ablakok "gondoskodtak" a folyamatos szellőzésről, az új ablakok jól zárnak és a útját állják a levegővel együtt a párának is. A szoba relatív páratartalma ezért jelentősen megnő, evvel együtt a harmatponti hőmérséklet is. A szoba levegőjéhez képest csak néhány fokkal hidegebb falrészeken (főleg falsarkok) kicsapódik a pára, ami jó talaj a penésznek. Ha a "Keresés"-re kattintasz és beírod "penész", akkor egy csomó hozzászólást kilistáz a fórumról. Ezeket a hozzászólásokat érdemes olvasgatni.

Az első tanács a gyakori, intenzív szellőztetés. Persze jogos a felvetés, hogy pont azért csináljuk az ablakcserét, hogy ne szeleljen.

A belső szigetelés - pl az általad leírt és korrekt módon kivitelezett - után a leszigetelt részen megszűnik a penészesedés, de alatta és fölötte (padló, plafon) nem. Belső szigetelés esetén a fal hőmozgása is megváltozik. A szigetelés mögött télen áthűl a fala, máshol belülről melegszik, és jobban tágul.

A belső szigetelés teret vesz el.

A ház külső szigetelése lenne az igazi megoldás, amit az ablakcserével egy időben "illik" elvégezni. Ha családi házban laksz, akkor csak a saját lehetőségeiddel kell számolni, társasház esetén a szomszédokkal is, városban pedig a homlokzat szigeteléséhez az építésügyi hatóság véleményét is ki kell kérni.

A penész nem szereti a meszet. A régi festékréteg eltávolítása után a mészfestésen ritkábban jelenik meg a penész. Talán azért is, mert a meszelésen kicsapódó párát, az mészfestés hagyja a vakolatba távozni, míg a diszperziten harmatcseppek formájában csillog.

A penész nem szereti a légmozgást sem. A levegő mozgásával együtt a fal is jobban átmelegszik, és szárazabb lesz. Egy penészedő falsarokban tavaly télen a úgy állítottam be egy teljesen halk 5 volton működő számítógépből származó ventillátort, hogy a sarok teljes hosszában megmozgatta a levegőt. Úgy tűnik, hogy az eddig makacs penészfolt megadja magát.
link
Anulututlu(1 eddigi hozzászólás)
2009-08-20
18:33:49
Sziasztok

A szobám szigetelését szeretném megoldani, sajnos az egyik sarka (külső fal) bepenészesedett. Az ablakokat most cseréltük ki, és gondoltam hogy szigetelés gyanánt a 2cm vastag hugarocell, rá páravisszaverő fólia és utána egy gipszkarton réteget kapna a fal. Ha ezt igy megcsinálom a penészesedés elerülhető a jövöben??, vagy esetleg mi lehet még a megoldás???

Válaszokat elöre is köszönöm.link
2009-08-19
08:11:26
dancuska,

Ha nem kivitelezhető a külső szigetelés, akkor a egy előtétfal tényleg megoldást jelenthet.
Tehát a pince belső falára 5cm vastag eps szigetelés, és 6-os válaszfal téglából előtétfal (vakolni sem kell). A plafonra az egyszerűség kedvéért szintén 5cm-es eps. Először az összes szigetelést feltenném (teljesen becsomagolva a helységet), és csak az előtétfal rögzítési pontjain (sarkoknál) bontanám meg a habot. Igy a hőhid a minimumra csökkenthető. A pince mérete kb 12 cm-re csökken a falak mentén, tehát a hossz és a szélességi méretek 24cm-el csökkennek.
Még mindig nem tudom, hogy jól képzelem-e el az alaprajzot (azt sem tudom, hol van a bejárat). Ez a szigetelés fagymentesítheti a pincét, mert a talaj felől érkező meleg ellensúlyozhatja a téli kihűlést.
A válaszfal csak stabil talajra rakható. A pince talaj betonozva van? És száraz a helység?

A rajzon:
szürke - garázs fal
vastag barna - pince fal
sárga - hőszigetelő
belső barna - előtétfal

Az épület pontosabb ismerete nélkül nehéz tanácsot adni.

Klikk a nagyításhoz

link
dancuska(4 eddigi hozzászólás)
2009-08-18
22:28:48
Robert!
Igen ,a pince 3m hosszú-2.50m széles keresztben helyezkedik el a garázs rajt ami 3m széles s 6m hosszú igy csak a pince hátsó fala van sikban a garázs falával,igy csak a hátso fal mellett tudnék leásni,de mivel az egész pince s garázs s minden csupa vasbeton igy a külsö szigetelés szerintem semmit nem érne mert a falak viszik le a hideget!S ha belülröl kifalaznám téglával a pinyot? link
2009-08-18
21:28:56
Andyka,

Ha visszaolvasod ezt a témát, akkor biztosan választ kapsz a tetőtér hőszigetelésére. Elég sokszor, elég részletesen leírtuk már, és szerkezeti rajzokat is találsz (például itt http://biosolar.hu/gallery/1 ). Előzetesen csak annyit, hogy a szükséges szellőzőhézagokat semmiféleképpen ne tömködjétek be.

Nyílászárókból én a fából készülteket preferálom, a hőszigetelés anyagául pedig szálas hőszigetelőt választanék (az isover is az).link
Andyka(1 eddigi hozzászólás)
2009-08-18
21:10:09
Kedves Róbert!

Most épülünk egy tetőteret, és minden okos ötletet szívesen vennék. Pl.: mire kell figyelni a szigetelésnél? 18 cm- es szalufák vannak, felette páraáteresztő fólia, és Leier cserép. Érdemes "megtömni" szigeteléssel az összes helyet, vagy inkább csk 15 cm-t kellene beletenni? Üveggyapottal, kőzetgyapottal, vagy egyáltalán mivel érdemes szigetelni? Van aki azt mondja, alul tükrös fólia kell, van, aki azt mondja, azt aztán be ne tegyük.

Tudom, nem ide tartozik igazán, de műanyag, vagy inkább fa nyílászárót javasolsz? Hatalmas tető van a bejárat fölött is, ugyhogy nem ázna, és a nap sem sütné. Külső homlokzati hőszigetelést is most csináljuk. Mi a véleményed a 8 cm- es Isover szigetelőanyagokról?

Válaszodat köszönöm, üdv: Andilink
2009-08-18
16:41:52
dancuska,

Nem értem, a pince köré épült a garázs? Akkor a garázs falát kellene szigetelni. Ne már, párátlanítót és klímát egy pincébe?!
Ha tennél fel képet, az segítene.link
2009-08-17
22:17:42
Zsezse
Palackozott borgyöjteményröl van szó nem hordos borrol ami párát csinál,de van lent párátlanito berendezés!

Robert
a kiásás nem lehetséges ,nem férek hozzá a pince falaihoz,mint emlitettem garázs van felette s a falai tulnyulnak a pince falain!
Azt tudom hogy közetgyapottal kell csinálni,s van hozzá egy ragasztó habarcs is ,felragasztás után be kell dübelezni a gyapotot s utána hálóval s ezzel a habarcsal áthúzni.
Gondolkodtam azon is hogy csak a plafont szigetelem de a beto vezeti a hideget igy a falak is árasszák a hideget télen,nyáron a meleget megoldom egy klimaberendezéssel állandositani lehet a hömérsékletet.
Lehet hogy a két oldalso falat ne szigeteljem le,?csak a leghátsot a plafont az befalazottablakfalrészt,a frésházfelöli falat s a présházat?nem tom??!!

Köszi Isti link
zsezse(964 eddigi hozzászólás)
2009-08-17
17:35:04
Robert:

a lenn alvas ma meg megy, de a jovore gondolva mar nem fog mindenki elferni lent;)

dancuska:
beton pinceben bort?;) a pince paras levegojet nem tudom, hogy szereti majd a kozetgyapot!
link
2009-08-17
13:17:28
dancuska,

A belső szigetelések nem szoktak jól működni. A probléma az, hogy a hőtehetetlenséget biztosító tömeg a helység levegőjétől el van szigetelve. A hőingadozások nagyok lesznek, nyáron túlmelegszik a pince, a szigetelés pedig gátolja a fal szellőzését, ami egy pince estében penészedéshez vezethet.
Ha mindenáron a helység belsejében szeretnél szigetelni, akkor ezt a plafonon követném el, így a garázs felé már nem hűlhet a pince. A szigetelés anyagául kőzetgyapotot ajánlok, ami az egyenetlen felületre is jól illeszthető.
Amennyiben a következő télen úgy tűnik, hogy ez nem elég, akkor a pince külső fala mellett leásnék és EPS szigetelést tennék a falra, majd visszatemetném, esetleg meg is magasítanám a földtakarást.link
2009-08-17
12:41:32
Robert

Tanácsot szeretnék kérni!
Betonbol van egy szuterén szerü pince ,elötte egy présház s felette egy garázs,amik szintén betonbol vannak!Bortárolásra használom a pincét de télen eléggé lehül!Szeretném belülröl leszigetelni közetgyapottal!!
Tanácsot szeretnék hogy miként csináljam!
Köszönettel Istvánlink
2009-08-13
10:39:26
zsezse,

Miért nem alszotok nyáron a földszinten?link
2009-08-13
10:19:16
Robert,

a split klimak mar fenn vannak par eve, de a huzat (es persze az aramszamla) miatt csak akkor hasznaljuk, ha nagyon muszaj (altalaban este, alvas elott; napkozben nem tartozkodunk itt)

sajnos norbi kutklimaja a huzatot nem kuszoboli ki, ezmiatt valami huzatmentes megoldast keresek.

link
2009-08-13
08:49:28
zsezse,

Hűtésre javaslom durkonorbi kútklímáját.link
2009-08-12
23:28:45
szia

eloszor is koszonom a jotanacsokat.

a futes illetve maga a tetoter mar kesz, jelenleg szerintem az altalad javasolt lapradiatorok vannak fenn, de ugye a hutes miatt valt kerdesesse a feluletfutes/hutes.
link
2009-08-12
16:40:20
zsezse,

A szigetelés anyaga a lehetséges rögzítési módoktól nagyban függ. Képeket nem közöltél, de van egy olyan érzésem, hogy közepes fajsúlyú táblás kőzetgyapot lenne a legmegfelelőbb. Annak van tartása, a ferde és függőleges részeken is a szarufák közé lehet szorítani, a saját súlyától nem rogyik össze.
Ha a szarufa-távolságok akkorák, hogy vágáskor sok lenne a leeső, akkor érdemes átlósan átvágni a táblát, és az átfogó mentén elcsúsztatva beállítható a szükséges távolság. A vágást gyárilag megejtik a deltarock márkanevű termékeken.
Két egymáson átlapolt réteget ajánlok 20cm vastagságban.

Ne felejtsd el a szigetelés és a szigetelést védő fólia valamint az új héjalás között a légrés kialakítását sem.

Éghető szigetelést ne építs be!

Fűtésre nagy felületű lapradiátorokat ajánlok.link
Homline Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva