English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-07-05
10:59:41
Előzmény: mig56 #15635#15636
mig56,

"... deszkaborítás/telibe 1cm-es hézagokkal lerakva..."
Mi a célod a deszkaborítással?

Egyszeres átszellőztetés
Légmozgás csak a fedés és a fólia között
A külső légrés szerepe, hogy a fedésen átjutott nedvesség, illetve a párakondenzációból kicsapódott nedvesség az eresz irányában szabadon elfolyjon, a gerinc irányában kiszellőzzön.
A ventilláció további szerepe
- nyáron felforrósodó tetőfedés hátoldali hűtése, a meleg levegő kiszellőzetése, ezzel csökkentve a tetőtér nyári hőterhelését, csökkentve a tetőfólia hőöregedését
- télen a kiszellőzés megakadályozza a hóréteg alulról való olvadását, a jégsáncképződést, a vízfilmréteg kialakulását.
Egyszeresen átszellőztetett magastető csak páraáteresztő (Sd<0,3m) tetőfóliával alakítható ki, ahol a fólia anyagában átengedi a párát, de a felülről jövő
nedvességet zárja.
Tetőtér beépítés esetén egyrészről az egyszerűbb kialakítás miatt, másrészről energetikai okokból (a fólia védi a hőszigetelést a hűtő hatású huzattól) egyszeres kiszellőzésű tetőkonstrukció - páraáteresztő tetőfóliával - javasolt.
A megfelelő átszellőzéshez az eresz mentén min. 200 cm2/fm szabad beszellőzésnek, gerincnél minimum 50 cm2/fm szabad kiszellőzésnek és minden szarufaközben legalább 5 cm vastag szabad szellőző keresztmetszetnek kell lennie a fólia és a cserépléc között, a szarufa teljes hosszában.


Kétszeres átszellőztetés
Két átszellőztetett légrés
A felső légrés a fólia és a fedés között, az alsó a fólia és a hőszigetelés között. A felső légrés szerepe ugyanaz, mint az egyszeres átszellőztetés esetén.
Az alsó légrés kialakítása azért szükséges, mert ebben az esetben a fólia nem páraáteresztő (0,3 m<Sd).
- télen lakótér felöl érkező, átdiffundálódó pára elérve a hideg fólia felületét kicsapódik. Az alsó huzat a fólia felületéről leszárítja a párát, megakadályozva
annak visszacsepegését. Anyagában nem páraáteresztő (0,3m<Sd) tetőfólia esetében csak kétszeres átszellőztetés alakítható ki. A fólia nem érhet hozzá a hőszigeteléshez!
Hőszigetelt tetőtér esetén minden szarufaközt egyenként át kell szellőztetni, eresztől-gerincig!
A kettős átszellőztetés csak egyszerű tetőidom mellett valósítható meg, akkor is bonyolultabb szerkezeti kialakításokkal, precíz kivitelezés mellett. A huzat hűtő
hatása miatt a szálas hőszigetelő anyagok vastagságát 30 – 40%-al meg kell növelni.
Az alsó átszellőzéshez minimum 2 cm-es szabad légrésnek kell lenni a fólia és a hőszigetelés között. Az eresz mentén legalább 200 cm2/fm szabad beszellőzést, gerincnél minimum 50 cm2/fm szabad kiszellőzést kell biztosítani. A fóliát a gerincen, élgerincen nem szabad áthajtani.

Szerintem:
Én a kétszeres átszellőztetést tartom jobbnak, mert nyáron jobb a szerkezet hűtése, télen a szigetelő szellőzése. A fóliára kevésbé érzékeny.
Ennek megfelelően párazáró tetőfólia, csak egy sor ellenléc, de közé nem tennék szigetelőt de kiszellőztetést nagy odafigyeléssel.
A lambéria alá tenném a nagyon jól összegyógyított párazárat, nem a szigetelő rétegek közé.

Az EPS felejtős, mert tűzveszélyes.Tetőtéri hőszigetelés RECOMMENDED

2011-07-05
10:18:05
#15635
Kedves Róbert és Hozzáértők!

Segítséget ,tanácsot,véleményt,javaslatot szeretnék kérni tetőszerkezeten kívüli
rétegrendről.
Félnyereg tető,előszoba,mellékhelyiség,és hálószobát "fed"majd le.
A héjalása cserepeslemez lesz/talán Lindab/.
A közetgyapotom megvan.
Tehát a szarufán kívüli rétegek:
---deszkaborítás/telibe 1cm-es hézagokkal lerakva
---5cmX5cm es vast.ellenléc
---ellenléc között 5cm közetgyapot
---páraáteresztő fólia
---5cmX5cm ellenléc
---lécezés
---cserepeslemez

A szarufa tetejére és az első ellenléc alá 1cm vastagságú polifom csíkot tennék/kaptam-megvan/Segít valamit a hang átadás ellen?

Szarufán belül/7,5cmX15cm/ a
---15cm-t kitölteném közetgyapottal
---párazárás
---szarufára 5cm közetgyapot
---fa lambéria
Szerintetek jó lenne ez így ,vagy hol kellene másképpen a rétegeket ?
Vagy hová kell még fólia?
Azért gondoltam az 5cm-es közetgyapotot kívülre, talán tompít az eső -hangon a cserepeslemezen.
Vagy ne görcsöljek vele és belülre ami "belefér"?

Még van kimaradt 5cm vast.lépésálló polisztirolom is, ezt hová lehetne beépíteni vagy nem jó "keverni"a különböző szig.anyagokat?

Köszönöm a segítségeteket,további szép napot:-),üdv,Gábor


2011-06-10
14:12:36
#14997
Sziasztok,

Készülget a tetőterem és a legnagyobb parám az, hogy nyáron nagyon meleg lesz fent (ti. dolgozószobaként fog funkcionálni).

Belülre reflex tél hőtükör fóliát teszek, de most jobban utána olvasva, ez inkább csak arra való, hogy télen a meleg bent maradjon. (meg a pára)

Az jutott eszembe, hogy teszek fel reflex nyár fóliát is, viszont a tetőlécezést és a cserepezést ez miatt nem akarom lebontani.

Mit gondoltok, nagyon béna megoldás lenne ha a már meglévő sima tetőfólián felcsúsztatnék csíkokban reflex nyár hőtükör fóliát és a cserepeket felhúzva oda erősíteném a szarufák oldalához? (jobban mondva az ellenléc oldalához) Tehát a szarufaköznél 3-4cm-el szélesebb csíkot feltolnék és így a szarufák fölött nem lenne hőtükör, de a nagyobb részén a felületnek lenne.

Egyáltalán mennyit ér egy ilyen hőtükör fólia?
2011-06-01
15:55:05
Előzmény: robert #14711#14712
Köszi, így teszek!
2011-06-01
15:16:32
Előzmény: reho #14706#14711
reho,

Ha a hőszigetelő anyag nem marad meg a szarufák között, akkor kötözőhuzallal az előre beütött kb 20mm hosszú 5mm-re kiálló kartács szegekhez rögzítheted. Amint végeztél, az összes szöget be kel kalapálni, hogy a fej ne legyen útjába semminek.

A hőszigetelő táblákat akkorára kell vágni, hogy ne gyűrődjenek meg középen, de jól befeszüljenek.
Tetőtéri hőszigetelés RECOMMENDED

2011-06-01
13:42:37
#14706
Sziasztok,

Megérkezett a szigetelőanyag és egyből egy kis gondom is akadt vele. Eredetileg Nobasil MPN lett volna, de az nem volt raktáron és helyette PAROC UNS37 nevű anyagot kaptam, amit most megpróbáltam beszorítani a szarufák közé, de nem igazán marad ott (meghajlik és egy kicsi mozdulatra kiesik). Mit javasoltok mit tegyek vele? Huzalozzam be a szarufák közét, hogy ott tartsa a szigetelést?

Elég gyengécskének tűnik ez a paroc anyag, a nobasil is ilyen? Ja és azthittem ez standard, hogy átlósan el van vágva, ez nincs...
2011-05-26
10:12:45
Előzmény: gabesz80 #14573#14576
gabesz80,

A leírásodból arra következtetek hogy a tetőszerkezet kiszellőztetése nem működik, esetleg nem is épült meg. Ebben az esetben reménytelenül lakhatatlanná válik a tetőtér.
Ha felnézel az eresz alá, látnod kellene két szellőzőrácsot a tetőn pedig szellőzőcserepeket és a gerinc mentén szintén hálóval lezárt kiszellőztetést.Lehet, hogy a szerkezetben a szellőzőjáratok ki vannak építve, csak alul és fülül nincsenek kivezetve. Ha így van, akkor kisebb átalakítással orvosolható a helyzet.
Ha meg sem építették, akkor valószínűleg a cserép visszabontása árán lehet javítani.

Itt van az általam javasolt rétegrend:

A szellőzést semmiféleképpen ne hagyd el. A szigetelést ez tartja szárazon, és a nyári forróságot is ez vezeti ki a szabadba.


Néhány fotó segíteni kitalálni, hogy milyen a tetőszerkezet.


Itt van az elmúlt napok mérési eredményei a saját házamban. A tetőtérben jelenleg nem tartózkodik senki, sem lakók sem eszközök nem melegítenek, viszont nem is szellőztetünk.
Ebből a grafikonból látszik, hogy egy jól kivitelett teőtérben is melegebb van, mint a földszinti szobában, de nem vészes. A nyári kánikulában légkondi nélkül csak a precízen kivitelezett, és éjszaka jól kiszellőztetett tetőterekben lehet élni.
Itt a fórumon jó néhány téma taglalja a lehetőségeket. Például:
Tetőtéri hőszigetelés
Hiányzó átszellőzés utólag..
Hőszigetelés kiszellőztetése
RétegrendTetőtéri hőszigetelés RECOMMENDED

gabesz80Válasz erre
2011-05-25
21:18:16
#14573
Sziasztok!

80-as évek végén épült tetőtéri lakásban lakunk. A probléma az, hogy nyáron nagyon felmelegszik a lakás. A mostani időben (nappal 26-27 fokos max) délutánra 25 fok lesz (éjszakára szellőztetés van), de amikor már melegebb van, kint 32-33 fok körül, akkor bent már 28 fok is van.

A tetőtéri ablakokon van külső redőny, ezért arra gondoltam, hogy már csak a szigetelés segíthet. A lakás déli, északi fekvésű.

Sajnos ennél többet nem tudok, nem tudom, mi van a gipszkarton és a cserepek alatt, amit még tudok az az, hogy az ablak belső pereme és a gipszkarton síkja között kb 35-37 centi van összesen és a cserepek nagy sötét színűek :-).

Abban kérek segítséget, hogy olyan szakembert javasoljatok, aki meg tudja oldani megnyugtatóan a tető szigetelését. A megnyugtatóan az azt jelenti, hogy kijön, felméri, árajánlatot ad, megegyezünk és ha drágább is, de biztosan megoldja és nem fogok utána a következő nyáron bosszankodni, miután mondjuk még a cége is eltűnik. Illetve olvasgatva ezt a fórumot látom, hogy nem mindegy, hogy oldják meg a problémát, tehát olyan szakembert keresek, aki megoldást ad és nem újabb problémát :-)

A téli időszakot és a fűtésszámlát (nettó 100 négyzetméteres tetőtéri lakás, kb 1000 köbméteres éves gázfogyasztás = kb évi 120e forint ) nem tartom problémásnak, főleg a nyár zavar.

Gabesz
2011-05-04
16:40:56
Előzmény: aakkooss #14120#14121
aakkooss,

A hőszigetelés javítását másképp oldanám meg, de először néhány kérdést szeretnék tisztázni:
1. mekkora a tetőtér?
2. hány helység van?
3. milyen fűtés van a helységekben (látok egy radiátort, mekkora méretűek a radiátorok)?
4. a képen látható függőleges fal másik oldala is fűtve van-e?
5. a földszinten elég meleg van?
6. minden napszakban hideg van a tetőtőrben? vagy csak akkor, amikor lenn már ki van kapcsolva a kazán?
7. Gondolattok arra, hogy a fűtőtestek teljesítményét növeljétek? Igaz, hogy ez növelné a gázszámlát, de egy szakszerűen elvégzett utólagos szigetelés sem olcsó.aakkoossVálasz erre
2011-05-04
16:08:11
#14120
Üdvözlet Uraim!

Belső szigetelés témakörben adresszálnék kérdést:

1990-es ház, tetősík alatti részén járunk. A tetősík szarufái között hoszig paplan, a plafonon: deszka, szarufák közt kb 10 cm zöld gyapot (alja /teteje ezüst fóliás). A tetőtér - de facto - hideg.

Kívülről nem lehet rászigetelni, igy belulrol kell megoldani. A plafon es az oldalfalak jelenleg vastag osb lapbol allnak, rajuk van ragasztrva kb fel centinyi vastag diszito hungarocell lapok.

Erre a lapra ragasztanek meg 5 centi hungarocellt, majd egy tetoleccel a plafonra furnam. A tetolec re menne ra a gipszkarton. retegsorrendben: karton, "tel" hotukor, tetolec, illetve kozottuk a levego, 5 cm hungarocell, fel cm hungarocell, osb lap, es a fodem gerendak, koztuk a zold paplan.

Szukseges a "tel" tukor a kartonra tenni mielott azt rafurom a parnafakra?

Velemeny?2011-03-20
15:29:22
Előzmény: robert #13098#13099
A tűzfalat nem szigetelem, onnan meleg jön (szomszéd) :)

A kéményt akkor körbeépítem kengyelekkel és arra megy majd a párazáró és a gipszkarton.

Köszi.
2011-03-20
14:54:01
Előzmény: reho #13091#13098
reho,

A tűzfalat is hőszigetelnéd? Gondolom igen. Akkor fém gipszkarton profilokat kellene fal elé és a kémény köré építeni (nem szabad a kéményhez rögzíteni), a profilok között kőzetgyapottal tölteni ki a teret, a keretre a párazár (kék) és arra a gipszkarton.
A fóliát így elszigeteltük a kéménytől.
A szarufák alatt jó az üveggyapot is, de csak abban az esetben, ha úgy tudod rögzíteni, hogy a későbbiekben ne rogyjon meg.
2011-03-20
11:11:44
Előzmény: robert #12929#13091
Mellékelek egy fényképet a kéményről. Azt hiszem a tetőtér függőleges fala kb a kéménnyel egy vonalban fog kezdődni. A párazáró fóliát (a szigetelés réteggel együtt) viszont teljesen leviszem a koszorúig, mivel az alsó szint födéme (gipszkarton) gondolom ereszt át párát és ezt is bent szeretném tartani, csak attól félek, hogy mi lesz vele ott a gipszkarton mögött...

Másik kérdésem, hogy ha a szarufák közé kőzetgyapot lapokat teszek (10cm) elé tehetek üveggyapot tekercset? (szintén 10cm) Vagy mit ajánlotok oda?2011-03-14
18:53:14
Előzmény: herrmiki #12931#12933
herrmiki,

Én nem használtam még ilyen fóliát, csak következtettem, a masterplast oldalán pedig nem találtam beépítési útmutatót. Mindenképp hívd fel a gyártó mûszaki tanácsadóját, nehogy rosszul süljön el a dolog. Ha választ kapsz, akkor írd meg légy szíves.
herrmikiVálasz erre
2011-03-14
18:22:42
Előzmény: robert #12930#12931
Köszi a választ. Kihajtottam a fóliát. Az egyik oldalon (ezüstös)a mastermax felirat van meg az átfedésnek a helye megrajzolva. Akkor ez a külsõ oldala, a fehér pedig a belsõ oldala? Végül is egyértelmûnek látszik, csak amiben nem vagyok biztos inkább megkérdezem, nehogy utána meg bontani kelljen.
2011-03-14
16:56:15
Előzmény: herrmiki #12927#12930
herrmiki,

Egyáltalán nem mindegy a fektetési irány. A szövet szerû oldal néz a befelé, az ezüstös kifelé. Ha kihajtod a tekercset, akkor rá kell, hogy legyen írva.
2011-03-14
16:53:57
Előzmény: reho #12928#12929
reho,

Volt egy kis hálózatkimaradás :(

Milyen kéményrõl van szó? Jól jönne egy fénykép.

A belsõ oldalra solflex tél való. Nyáron meleg lesz, amit a dupla kiszellõztetés tesz elviselhetõvé.
2011-03-14
15:39:46
Előzmény: robert #12925#12928
Igen, erre gondoltam és terveztem szellõzõ cserepet minden szarufa közé.

Van viszont egy másik problémám: van egy kémény is, ami a tetõtér végében a tûzfal mellett megy el közvetlenül. Eköré, hogyan tegyem a párazáró fóliát? Ha esetleg üzemelni fog a kémény, akkor nem fog ráolvadni? (bár talán annyira nem melegszik fel egy kémény)

Bonus kérdés: ugye nekem a solfex nyár fólia kell belülre? Fõ problémám a nyári meleg lenne, ugyanis dolgozószobának készül.
herrmikiVálasz erre
2011-03-14
15:15:34
#12927
Sziasztok!
Én egy kb.15 éve épült családi ház tetõterét szeretném leszigetelni.Sok jó infóhoz jutottam itt a fórumon, amit köszönök is nektek. Viszont lenne egy kérdésem, amiben nem vagyok biztos. A szigetelés és az ellenlécezés közé mastermax3 eco páraáteresztõ fóliát vettem. Úgy gondolom, hogy a fólia feliratos része van a cserép felé, az egy színû pedig a szigetelõ felé. Jól gondolom ezt, vagy mindegy, hogy a páraáteresztõ fólia hogy van fölrakva?
2011-03-14
14:30:03
Előzmény: reho #12924#12925
reho,

Ha erre gondolsz, akkor ok. Lehetõleg minden szarufaközbe tegyél szellõzõcserepet.

Tetőtéri hőszigetelés RECOMMENDED

2011-03-14
13:58:59
Előzmény: robert #12923#12924
Köszi! Azt hiszem mindenképpen így teszek, 2x 10cm lesz.

A Tondach honlapján találtam egy prospektust (www.piciurl.hu/5sw) ahol van egy rajz, amin a gerinc közelében véget ér a tetõfólia és a szellõzõ cserép oldja meg mindkettõ kiszellõztetését. A gerinc közelében kivágom a tetõfóliát, mert a kúpcserpet az ikerházas kialakítás miatt nem emelhetem meg, mert akkor a szomszédnak is át kellene építeni vagy pedig elég bután nézne ki, hogy a mi felünk magasabb - szóval hiszek a tondach féle rajznak.
2011-03-14
13:45:08
Előzmény: reho #12922#12923
reho,

"... a kivitelezõ váltig állította, hogy egyáltalán nem szükséges a szellõzõ cserép, mert a cserepek közötti rés megfelelõ szellõzést biztosít... "
Állítom, hogy a kivitelezõd nem ért hozzá, vagy tudja hogy kellene csinálni, de az érdekei mást diktálnak, ergo ne hallgass rá.

Mindegy, hogy milyen a tetõfólia, (remélhetõleg jól van felrakva) a szellõztetõ rést az eresz és gerinc közeli kiszellõztetõ nyílásokklal együtt a fólia alatt és fölött is ki kell építeni.
Ennek megfelelõen a szarufák közé csak 10cm vastag hõszigetelést szoríts, a szarufák alá keresztbe is betehetsz ennyit (a gipszkarton és a szigetelés között a párazárás kivitelezésére kölönös gondot kell fordítani!).

Lapozz vissza, a gerinc mentén szükséges teendõk leírásához.
2011-03-14
13:30:21
#12922
Sziasztok,

Tetõtér beépítését tervezem és jelenleg az információ gyûjtés fázisában vagyok. Olvasgattam ezt a fórumot és nagyon sok hasznos információhoz jutottam, elõre-utólag is köszönet érte!

A házunk, egy ikerház, itong építésû, fagerendás födém és tetõszekezettel, gipszkarton válaszfalakkal. A szomszéd lakás tetõtere be van építve a miénket nem bíztam a kivitelezõre, talán joggal.

A tervezett rétegrendem:

- tondach kerámia cserép (adott)
- bramacléc (adott)
- ellenléc (adott)
- tetõfólia (adott, na ezzel kapcsolatos lesz a kérdésem)
- 15cm gerenda, közé 15cm kõzetgyapot táblák beszorítva
- 5 cm üveggyapot vagy kõzetgyapot lemez, merõlegesen a gerendákra
- kengyeleken aluszerkezet
- hõvisszaverõs párazáró fólia
- gipszkarton

A kivitelezõ váltig állította, hogy nem értek hozzá (tul. képpen nem ez a szakmám valóban) és, hogy egyáltalán nem szükséges a szellõzõ cserép, mert a cserepek közötti rés megfelelõ szellõzést biztosít. Ehhez képest a gerinc közelében, kis penészpamacsok jelentek meg a fólián belül - gondolom, a nem megfelelõ szellõzés okaként.

A kérdésem az, hogy szerintetek milyen tetõfólia az amit felraktak? Páraáteresztõ vagy sem?

Mellékelek egy képet róla, az anyaga olyasmi, mint a zsákok anyaga, ilyen szõtt mûanyag.

Azért kérdem, hogy a szigetelés és a tetõfólia közét kiszellõztessem-e, vagy sem, betoljam-e a kõzetgyapot lemezt a fóliáig vagy sem. A penész miatt a kiszellõztetés felé húzok, de akkora gerincnél is végig kell vágni a fóliát, mert ott is fedésbe rakták.2011-01-30
18:04:26
Előzmény: robert #11220#11223
Robert!

A kérdést viccnek szántam. De tényleg sok helyen lehet ezt a jelenséget megfigyelni, szerintem olyan tetőkön, ahol gyenge lehet a födémszigetelés.

A tető alatt semmilyen szigetelés nincs. Sőt a déli oldal miatt még "fűtött" is a padlás.
A déli oldalon, ahol a két tetősík (a cseréppel fedett és a hullámpala) találkozik, ott van közöttük egy 25-30cm széles rés, tehát a padlást akár nyitottnak is lehet nevezni. Pont hátulról kapja a legveszélyesebb viharos szeleket, ráadásul az egész tető kiáll a környezetéből, ezért nem mertem lezárni. Le van ugyan kötve a tetőszerkezet mélyen a falhoz, de a réssel történő nyomás kiegyenlítést biztonságosabbnak találtam.
2011-01-30
17:37:39
Előzmény: sándor #11113#11220
Sándor,

Ezen a tetősíkon milyen a hőszigetelés?
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Tetőtéri hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva