English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Általános  =>  Gondolatok a BIOSOLAR fórumróllapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-09-03
11:58:11
#17328
Én is napi rendszerességgel olvasom a fórumot, szinte minden témában elolvasom az új hozzászólásokat. Sok hasznos dolgot/tanácsot olvastam itt, ami még jól jöhet ha nem is azonnal de a későbbiekben biztosan. Több fórumon jártam, de nekem ez a leghasznosabb. Itt gyakorlati tapasztalatok vannak a tanácsok mögött, nem az elméleti "szakemberek" osztják az észt.
Ritkán szólok hozzá inkább kérdezni, tanulni vagyok itt, gyakorlati tapasztalatom kevés még :(.
A fórummal szerintem semmi gond, arra tökéletesen megfelel ami egy fórum lényege, nem kell agyonbonyolítani...

Üdv,
Tamás
2011-09-03
07:55:58
Előzmény: robert #17297#17322

Úgy gondolom az, hogy valaki nem ír rendszeresen nem azt jelenti, hogy nem is használja a fórumot. Az pedig, hogy van húsz rendszeresen író, akik nem mellesleg véleményem szerint igen hasznos infókat adnak inkább köszönésre méltó.
Jómagam egy éve használom szinte napi rendszerességgel a fórumot bár nem hiszem, hogy tíznél több hozzászólásom lenne. Sajnos csak a házunk felújítása közben találtam rá, de így is sok hasznos infó szereztem be innen.
Nekem így tetszik ahogy van, ha a telefonáló tud jobbat készíteni és van energiája működtetni akkor hajrá.

2011-09-02
23:14:29
Előzmény: payagyerek #17310#17315
Nem azért írtam meg a hívás után a gondolataimat, mert óriási jelentőséget tulajdonítottam neki, hanem azért, hogy annak a véleménynek az apropóján megkérdezzelek benneteket, hogy mit csinálhatnék jobban. Elég régóta fut már a jelenlegi formájában és stílusban a fórum, néha nem árt egy kis változtatás. Nem a dizájnra gondolok, hanem a tartalmi megjelenésre.

Payagyerek jól látod, némelyek hülyének nézik a többieket és nem veszítünk semmit akkor, ha továbbállnak, habár jobb lenne, ha sikerülne jó útra terelni őket (mert erre is volt már példa).
Aztán vannak esetek, amikor azt hisszük, hogy hülyének néztek, pedig csak egyszerűen nem képesek megérteni, hogy milyen lehetetlenséget állítanak és maguk sem tudják megvédeni álláspontjukat. Ilyenkor jön az, hogy a számításokat félresöpörve arra próbálnak rábeszélni, hogy vedd meg, próbáld ki, majd meglátod, hogy jól jársz vele.

Én is úgy látom, hogy kialakult már egyféle munkamegosztás, és vannak "témafelelősök", ami nagyon jó, mert tudom magamról, hogy néhány témában nem lennék képes két értelmes mondatot sem leírni.

A technikai jellegű ötleteket gyűjtöm, és nem igérek semmilyen határidőt ( newgis: Tetszetősebb lenne, ha ki tudnám választani azt, hogy csak akkor kapjak értesítést, ha a megjelölt topic-okba érkezett új hsz.)

payagyerekVálasz erre
2011-09-02
20:56:47
Előzmény: robert #17297#17310
Lehet ide írni? Ezexerint igen.

"Sérelmezte még a telefonáló, hogy többször bántó hangnemet ütnek meg hozzászólások."

Ennek több oka van:
1.
Csak eladóként lépnek fel a fórumon és olyan portékát akarnak eladni, ami leginkább háztartási hulladék. (csudamágnes, "hód"kollektor, stb.)
2.
Ezekről úgy győzködnek minket, hogy egyenesen hülyére vesznek.
Ez már eleve sértő a számunkra. Így vagy mi leszünk a sértettek, vagy visszadobjuk a lasztit a feladónak.
Gyakran azt sem veszik észre, hogy búvik itt 1-2 hozzáértő ember is, akikkel bőszen vitába szállnak, de legvégül lehorgasztott orral kullognak el.
Persze ezzel nem szerzünk barátokat. Ám az ilyen viták 1 kivűlálló, tanácskereső szemszögéből nézve, igen hasznosak lehetnek!
(Nekem ennél sokkal durvább vitáim voltak annó 1 indexes topikon.)
Én az ilyenért nagyon haragszok! (Az okát nem írom le, mert csak untatnám a jónépet.)

"van egy "kemény mag","

Nekem nem tűnt fel. Azt tudom, hogy ha van 1 új téma, amiben nem vagyok benne és tanács kell, akkor kihez (kikhez) forduljak. Mert ugye azok már bizonyítottak, amiről itt van minden a topikon. (csak keresni kell)
Ha beköszön 1 új emberke, akkor az olyan mérvű megbecsülést kap, amit megérdemel.
Az én topikjaimon 1 ilyen újfigura pl. Bous bátyó. (Bous komám! Ha most fejedbe száll a dicsőség, akkor pofánváglak!) :-)
A minap "zártuk le" a villámos topikot 3-an. Sándor, Bous és jómagam. Bárki hozzászólhatott volna (amit örömmel veszünk). Persze nem lett nekünk sem korszakalkotó 5-letünk, de most már tudjuk, hogy mit-miért.
És ez a lényeg! A tudás!
Ezért kapcsolódik ide a következő idézet:

"A hallgatásba burkolózó profi ki tudja mazsolázni az amatőrök használható ötleteit, amik később majd pénzt hoznak nekik a konyhára."

Teljes komplett szakmák vannak itt leírva! Csak el kell olvasgatni.

"ha bárkinek van észrevétele, ötlete a fórum jobbá tételére, akkor kérem jelezze"

Nekem így kóser, ahogy van. Köszi a topikért!
2011-09-02
20:52:20
Előzmény: robert #17297#17309
Én, mint újonnan felbukkanó és (mivel az itt felmerülő szakmához erősen kontár ember) vélhetően a kapott válaszok után nem rendszeresen irogató ember szívesen leírom, ami most a számon. :)

Zárttá tétel:
Láttam olyan fórumot én is, ami korábban nyitott volt és most már csak befizetés után lehet megtudni érdemi infókat. A mostanában felmerült problémáimmal valószínűleg nem találtam volna ide, ha zártak a topic-ok.

A profit-témára esetleg a reklám jut eszembe, de nyilván, ha te nem ragaszkodsz hozzá (mármint a profithoz, mint profi szakember, reklámból), akkor ez a kontár népnek sem fog hiányozni, ezt bátran állíthatom. :)

Ez jutott eszembe annak kapcsán, amiket írtál, bár nem is értem, hogy mi a konkrét kérdés, vagy a cél. :) Hogy kielégítő megoldást találjunk a betelefonáló felvetésére? :)

Vagy a fórum jobbá tételére? Mitől lehetne jobb? Ahogy írtad, egy problémával jelentkeznek az újak, ha azokra választ kapnak, úgyis mennek. Akik meg szakik, azok egy része megvitatja a dolgokat, a többi csak olvassa és mint a szakmák iránt érdeklődők, úgyis visszajárnak... Szerintem nincs ezen mit variálni. A reklámtól nem szebb/jobb lenne az oldal, hanem max. lenne bevételed, mint a profiknak.
A fórum jó, keresni lehet, design-t biztos lehetne fejleszteni, de nekem spec. nem az a fontos, hanem az infó, amivel pl. a napokban kisegítettetek.
Egy dolog, amit esetleg lehetne fejleszteni. Bepipáltam egy topic-ban, hogy kérek értesítést, ha jön válasz, most látom, ez azt jelenti, hogy bizonyos időközönként kapok egy levelet, hogy mely topic-okban ki szólt hozzá utoljára és mikor. Tetszetősebb lenne, ha ki tudnám választani azt, hogy csak akkor kapjak értesítést, ha a megjelölt topic-okba érkezett új hsz.

De még egyszer: ez csak apróság, csak ötlet, ha valaki többször jár ide, annak biztosan jóval fontosabb lehet ez, mint annak, aki csak kétszer néz be ide, mert akkor úgyis tudja, hol keressen.
2011-09-02
15:35:00
#17297
MINDENKINEKMiután kritikával illettünk egy "szenzációs, forradalmian új magyar szabadalmat" - ami arra vonatkozik, hogy egy épületet ne(csak) belülről, hanem inkább a falak külső oldalát fűtve kellene a megfelelő hőmérsékletet biztosítani -, kaptam egy telefonhívást. A "feltaláló" (gondolom visszavágásként) közölte, hogy nem veszi magára kritikát, mert gyakorló szakemberek és tudós emberek nem is írnak a fórumra, ezért az komolytalan. Azt is mondta, hogy a fórum belterjes, mert körülbelül csak húszan írogatnak rendszeresen, ehhez jönnek hozzá azok az új hozzászólók, akik ahogy jöttek, úgy el is tűnnek.

Mintegy ezer regisztrált felhasználó után azt hiszem, hogy részben igaza van, hiszen van egy "kemény mag". De ez mégsem jelent belterjességet, mert nem párosodunk egymással :)
Az úgymond "szakemberek és tudós emberek" pedig nem a fórumozással, hanem a mesterségük gyakorlásával foglalják el magukat (értsd ezalatt azt, hogy dolgoznak mint az állat a megélhetésükért és nem szánnak időt másra), másrészről nem szeretnék a szakmájuk nehezem megszerzett titkait és fortélyait ingyen átadni másoknak (részben azoknak, akiktől megbízásokat várnak). Így van ez más ingyenes fórumokon is.
Egyébként a visszajelzések (statisztikák) alapján sokkal többen olvasnak minket, mint azt bárki is gondolná.

Különben is, amatőr az, aki kedvtelésből csinál valamit, a profi pedig csak pénzért. A hallgatásba burkolózó profi ki tudja mazsolázni innen az amatőrök azon használható ötleteit, amelyek később majd pénzt hozhatnak neki a konyhára.

Valamennyire ismerve a zemberek tudati állapotát azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egyszerű szakmai hiúság vagy irigység miatt marad a háttérben valaki, vagy esetleg tart a megmérettetéstől, de az is megeshet, hogy nem akarja (meri) őszintén leírni az ellenkezőjét annak az egyoldalú érvrendszernek, amit a munkája során egy termék szakértőjeként képvisel.

Nekem nincs különösebb gondom avval, hogy a fórumon leírtakat bárki elolvashatja, nincs szándékomban az információk védelme érdekében zárttá, fizetőssé tenni a BIOSOLAR-t, mint ahogyan azt néhány más, az első időkben az információ szabad áramlását hirdető oldal tette.

Olyat is láttunk már, hogy nem információ féltésből, hanem azért tettek zárttá közkedvelt fórumot, mert képtelenek voltak elviselni a nyilvános kritikát. Ez viszont a szektásodás jele, a sötétség konzerválása.

Folyamatosan felbukkannak új hozzászólók, akik ahogy jöttek, úgy el is tűnnek:
Úgy gondolom, hogy az ilyen felbukkanó emberek általában egy konkrét problémával jelentkeznek, ha megkapják a választ, vagy ha nem kapják meg a választ, nem írnak utána egy jó ideig, de az is lehet, hogy soha többé.

Sérelmezte még a telefonáló, hogy többször bántó hangnemet ütnek meg hozzászólások.
Ismerve néhány más fórum hangnemét, én úgy gondolom, hogy a miénk meglehetősen visszafogott. Persze mindenkinél máshol szakad el a cérna, és talán észre sem vesszük, ha valakit megbántunk. Ezért én a továbbiakban erre jobban oda fogok figyelni, megpróbálok árnyaltabban fogalmazni még akkor is, ha meg vagyok győződve arról, hogy orbitális baromságot állít valaki.

Mint már máshol is leírtam, az időnkénti provokatív vagy ironikus hangnemmel kapcsolatban (ha az egyébként szakmai dolgokról szól)azt gondolom, hogy a provokáció sokszor gondolkodásra sarkall, ezért lehet termékeny hatása is.

"Jóindulatú, baráti figyelmeztetést" is kaptam arra vonatkozólag, hogy a jelenlegi működési móddal nem lehet az olvasottságot növelni.
Nos, talán nem is az a célom, hogy a látogatottsági indexet, vagy a tartalmatlan hozzászólások számát növeljem, mert azok csak több munkát jelentenének nekem, így is elég sok időt töltök el a gép előtt, többet már úgy sem tudnék :)
Szóval, ha bárkinek van észrevétele, ötlete a fórum jobbá tételére, akkor kérem jelezze (akár levélben is), vevő vagyok a "népi kezdeményezésekre".

Biosolar Forum  =>  Általános  =>  Gondolatok a BIOSOLAR fórumróllapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva