English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Általános  =>  Gondolatok a BIOSOLAR fórumróllapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-10-20
15:17:26
#19491
Amúgy szerintem nem a regisztrációval van a gond. Hiszen akár ember is beregélhetett és elég volt neki csak utána ráküldeni valamilyen spambotot. Én ezt inkább úgy csinálnám, hogy beraknék egy random stringet, amit minden hozzászólás előtt még be kéne írni, ilyen azonosítás jelleggel.
2011-10-20
13:06:26
Előzmény: sándor #19483#19486
Én is a demokrácia híve vagyok, de pont a szabadság védelme érdekében nem kell mindenkiről automatikusan feltételezni a jóhiszeműséget. Eddig nem volt gond, kisebb zökkenőkkel működött minden... mostanáig, amikor (bár sokan nem is vették észre) kaptunk egy nagy pofont.

Ezek szerint a demokratikus városállamban is szükséges őröket állítani, mert a barbárok nem a lovagi etika szerint támadnak...

Fájdalom, hogy növekszik az adminisztráció, de úgy tűnik, hogy az eddigi informális működést valamelyest szabályozni kell. Vegyük úgy, hogy ez egy bizonyos szintet meghaladva elkerülhetetlen, mert különben a dinaszaurusz már gyerek korában kipusztul :)Közben látom, hogy még írtál.

Ajánlókhoz kötni a belépőt? Szerintem ez bonyolult.
Ha ránézésre fals címről jön a levél, akkor nem válaszolok rá. Ha Gipsz Jakab küldi, akkor nem válaszolok rá. Ha az illető érdeklődési köre anál, vagy animál nem foglalkozok vele :) Szerintem ez elég demokratikus. Vagy nem?
2011-10-20
11:53:36
Előzmény: Plaszlo #19474#19476
igy van. en nem szeretnek 5 perceket varni, amikor pont 5 percem van, h valaszoljak nehany temara:)

regisztraciohoz a szamfelismeros ellenorzes sztem teljesen jo, esetleg a regisztraciohoz nehany soros bemutatkozo szoveg, amit utana robert/moderator jovahagy.

Most is tortenik moderalas a forumon (robert intezi), de ez nem cenzura, csak a forum hazirendjet es a netikettet be kell TARTATNI valakinek.

En is tamogatom a moderatorok szerepet, a szkeptikusok reszere letre lehet hozni egy "moderaltak" c. topicot, ahol mindenki megnezheti, ki miert lett moderalva.

ez persze csak 1 otlet.

2011-10-20
11:36:11
#19474
Pont ezért írtam az elején, legyenek még moderátorok - de ne hívjuk így, mert Sándor megint nekem esik - akiknek az ilyen esetekre lennének plusz jogaik.
Több szem többet lát, könnyebb az ilyen eseteket lerendezni, nem minden Robertre hárulna.
A hozzászólások közti időbeni korlátozást azért nem tartom szerencsésnek, mert szerintem vagyunk többen, akik nem tudnak állandóan a neten kószálni, pár perc alatt több témára is lehet reagálni röviden.
2011-10-20
11:30:11
Előzmény: newgis #19472#19473
valamit ki kell találni az biztos, de szerintem egyszerűbb egy pár perces flood controlt berakni. Nagy átlagban szerintem az ember olvasgat itt, majd ír egy kicsitt nagyobb szöveget, egy jó 5 perces flood control se "bántana" senkit szerintem.
2011-10-20
11:23:16
Előzmény: tomasz #19471#19472
Kezdésnek ha név alapján látja valaki, hogy gond van, kapásból kitilthatja, hogy ne csesszék össze a fórumot, ezzel együtt kapásból lehet tiltani 30-60 percre a regisztrációt. Ez elég idő arra, hogy kedvét vegyük, valamint robert-nek arra, ha szeretne ip, vagy más alapján tiltani, akkor tud.
Magyarul ez csak átmeneti védelem addig, amíg robert megérkezik.
És ezt biztosan lehet automatizálni.
2011-10-20
11:11:04
Előzmény: newgis #19129#19471
név alapján? Teljesen fölösleges, mert válthat nevet ha akar. Ip alapján? Szintén, mert ipt is lehet cserélni 1perc alatt.

Kellene egy flood control, és mondjuk csak 10 percenként lehetne hsz.-t írni.
2011-10-20
11:08:26
#19470
Pfuuuu, ez meleg volt! Tegnap a diótolvajokat kellett üldöznöm, ma meg ez!
Most egyenlőre nem lehet regisztrálni, a regisztrált tagok tudnak csak hozzászólni.

Egy ferdeszemű (vagy annak álcázott, arra nem is akarok gondolni, hogy egy sértődött kereskedő volt) intruder tört be ma, avval a módszerrel, hogy regisztrálta magát és új témákat valamint hozzászólásokat hozott létre, úgy percenként ötöt.

Lehet, hogy a regisztrációk menetét megváltoztatom: a regisztrációt egy ürlap kitöltése után én intézném. Most ez automatikusan történik, nincs külön munkám vele, de miután a nemzetközi helyzet fokozódik, Virág elvtárs éberségre int :)
2011-10-20
10:35:50
#19129
Észrevétel:
Ma oschjimm garázdálkodott egyet. Ha sikerül megoldást találni arra, hogyan lehet kitiltani egy felhasználót neve alapján, akkor javaslom, hogy adj erre jogosultságot azoknak a régi tagoknak/motorosoknak, akik nyilván nem fognak visszaélni ezzel. Más fórumon találkoztam már ezzel a jelenséggel, a mai nekem új, reméljük, nem lesz több, de ha mégis, akkor könnyebb csoportban védekezni ellenük...
Üdv.,
newgis
2011-09-11
02:00:35
Előzmény: robert #17605#17637
...aztán ha így mennek a dolgok tovább, akkor az energiaszolgáltató csattintatja ránk az új bilincset, csak az már nem elméleti síkon. :(

Nem lehetne csinálni egy részt a fórumon jelszóval védve, ZÁRTBAN?
Komolyan mondom!
2011-09-10
19:52:12
#17625
Meg még egy eszrevétel, hogy ez a fórum milyen barátságos! Nagyon jó!

Meg a legjobb érzés, hogy van mögötte tudás és tapasztalat.
2011-09-07
09:17:51
Előzmény: sándor #17444#17486
Sándor,
eltérőek a véleményeink, és nem akarok tovább felesleges vitát generálni. Moderálás és moderálás között is van különbség és az ingerküszöbe is eltér az embereknek, ezért nem lehet mindenki kedvére tenni. Ezek szerint szerencsés helyzetben van a biosolar fórum, mert nincs szüksége különösebb moderálásra. Ez minden bizonnyal a házigazda és a fórumozók intelligenciáját és hozzáállását dicséri, ami üdítő színfolt a mai világban.
Csak egy példa a pozitív moderálásra: most egy 30 éves NDK motort újítok fel és ezért az MZ Club fórumán is kommunikálok. Egy probléma kitárgyalása kicsit elkanyarodott az adott fórum témájától, és a moderátor ma reggel szólt, hogy menjünk át a témához tartozó fórumba. Kedvesen, jópofin, de igaza van, elkanyarodtunk a témától. Én ezt tartom moderálásnak. Ebben semmi kivetnivaló nincs, az átláthatóság miatt muszáj rendet tartani. :-)
Valószínűleg én nem találkoztam azzal, amivel Te, így más a hozzáállásom és a véleményem erről.
2011-09-06
13:25:45
Előzmény: Plaszlo #17433#17435
Plaszlo,

Nem azért írtam, csak közölni akartam, ami az eszembe jutott.
Nem kell a szamárpadba ülnöd :)


2011-09-06
13:11:06
Előzmény: robert #17430#17433
Robert,
a privát üzenet nem egy külön világ, de lehetnek olyan dolgok, ami csak két fórumozót érint. Pl. amikor írtam, hogy a volt kutyád majdnem megszólalásig hasonlít az enyémre, e-maiben megbeszéltük, fórumot nem terheltük. Csak ennyi. Én ne4m látok ebben többet, és csak javaslat volt, mert sok helyen jól működik.

A francba, megint a szamárpadba kerültem. :-(
2011-09-06
13:02:25
Előzmény: sándor #17428#17432
Sándor,
a moderátor nem egyenlő a cenzorral!! Félreértesz, semmi ilyenről sincs szó, hogy a hozzászólásodat a megjelenés előtt bárki cenzorálná. Látom nagyon mélyek a múlt emlékei. A moderátor dolga a szélsőségek és az oda nem illő tartalmak törlése, a házirend fenntartása. A legtöbb gond azokkal van, akik valami ál hozzászólás keretében reklámozzák magukat. Ezeket az ember először átteszi az reklámos részbe, utána figyelmezteti, majd ha ez sem használ törli a hsz-eket, esetleg regisztrációt is. Sokan értenek a szóból, betartják a házirendet a későbbiekben. A moderátor segít azoknak, akik gyakorlatlanok a fórumozásban, rossz helyre teszik a hsz-üket, vagy akkora képet töltenek fel, hogy szétnyomja a fórumot (már amelyik olyan). Én úgy érzem ez teljesen normális dolog, a fórumok többségében van moderátor.
Csak leszögezem, - esetemben - ez önkéntes szerep, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Engem speciel felkértek rá és megtiszteltetésnek vettem. Nincs bennem semmi rendőri hajlam, és nincsenek hatalmi komplexusaim, az aktivitásom alapján lettem kiválasztva. Tudom nem személyes, de azért így rendben vagyunk? Csak Robert munkájának a megkönnyítésére gondoltam, és nem jelentkezem a posztra. ;-)

2011-09-06
12:55:39
#17430
Csak így közbevetőleg:


A privát üzenet
alatt én maximum levélküldést tudok elképzelni, nem pedig azt, hogy kéglire megyünk valakivel egy privát chat-szobába, vagy zárt köröket hozunk létre.

Attól is kiver a hideg, ha egy új hozzászóló kérdez valamit, és megadja a emil címét, mert oda várja a választ. Ilyenkor figyelmeztetni szoktam.

Én a fórumot úgy képzelem el, mint egy nagy tér asztalokkal, ahol sétálgatunk, és szabadon belehallgathatunk mások beszélgetésébe, anélkül, hogy erre engedélyt kellene kérnünk, vagy akárcsak köszönnünk kellene.
Cserébe a mi mondataink is szabadon eljuthatnak mindenkihez.Moderálás
Itt minden hozzászólás online, nincs késleltetve, ezért előzetes moderálásról szó sem lehet.
Vannak esetek, amikor azonnal letörlök egy gyalázkodó hozzászólást.
Vannak esetek, amikor azonnal letörlök egy nyilvánvaló spam-et.
Vannak esetek, amikor a könnyebb követhetőség érdekében letörlök követhetetlen linkeket, vagy egy emóció jelből álló semmitmondó hozzászólást.
Van, amikor levelet írok valakinek, hogy gondolja át még egyszer, és szerkessze át a mondandóját, mert sértő lehet másokra nézve.

Eddig senkit sem zártam ki a fórumról, aminek nem is lenne értelme, mert miből áll egy új felhasználót létrehozni?

Az nem is említem, hogy ez időm egy része a rendrakással telik, ezért nem néznek ki úgy a témák, mint a fiam szobája szokott :) (Meg persze azért, mert olyan rendesek vagytok!)

Csipkelődni, provokálni, ironizálni szabad, de legyünk vele tisztában, hogy van aki nem viseli el és megsértődik.
Persze vannak olyanok is, akik alig várják, hogy megsértődhessenek, mert akkor nem kell megindokolni az állításaikat. Ilyenkor közölni szokták, hogy a fórumot színvonal alattinak tartják, engem részrehajlónak, vagy inkompetensnek. Ettől kezdve már csak kukkolnak :)2011-09-06
11:50:32
Előzmény: sándor #17425#17426
Sándor,
a moderálással nem az egyéni véleményszabadságot kell megcsonkítani, de pl. rossz helyre irt hsz-t, kérdést át lehet rakni megfelelő helyre. Lehet ez még szerencsés fórum, és nincs szüksége moderálásra, de mindig akadnak akik csak balhéznak egy fórumon, mert unatkoznak, ezért le kell állítani. Ha jól működik a fórum, akkor a moderátornak nincs dolga. A vélemények szabadsága fontos dolog, de ha ez ellenségeskedésbe, személyeskedésbe fordul, akkor rontja a fórum színvonalát, vagy kellemetlen másokra nézve. Ennek igazán Róbert látja a szükségességét, vagy az ellenkezőjét. Egy másik fórumban moderátor vagyok másik két fórumtársammal, hát...........vannak néha érdekes emberek.
A pü mellett kitartanék, mert ha egy kérdés felvetésében teljesen egyedi síkra terelődik a téma, vagy magánjellegű kérdés merül fel, közvetlen megkereshetik egymást. Pl. - csak exhas alapján - Payagyerek és Bous boltolni akarnak egymással a napelemekkel, pü-ben lerendezhetik a dolgot, a többi fórumlátogatóra szerintem nem tartozik. Így egyszerűbb egymás megkeresése és ez nem megy a fórum színvonalának és információgazdagságának rovására. De ez csak az én meglátásom.
2011-09-06
10:20:38
#17424
Szia Robert.
A pü. bevezetése hasznos lenne, sok fórumon működik, feleslegesen nem terheli a nyilvános részt.
A kemény mag minden normális fórumon létezik, ez a legaktívabb, legtapasztaltabb és legsegítőkészebb fórumtagokat jelenti, ezzel szerintem nincs semmi probléma. Akkor van baj, ha a keménymag a magáénak kezdi érezni a fórumot és nem tűr meg más véleményt, ellentmondást.
A személyes adatok nyilvános elérhetőségét én nem tartom szerencsés ötletnek. Ez (ha lesz) pü-ben is megadható. Én már megjártam egyszer, ezért én nyilvánosan semmi esetre sem tenném ki, és nem azért mert nem vállalom a véleményemet és a hozzászólásaimat, hanem mert egyszer már megjártam vele. A magánéletem hadd maradjon az enyém, ha valakit/valakiket látni szeretnék, azokat el tudom érni magánban is.
A fórummal kapcsolatos feladatokat, moderálást feloszthatod több önkéntes moderátor között is, akiknek több joguk van a fórum hozzáférhetőségében, szerkeszthetőségében, mint a többi fórumozónak. Ez is bevált szokás.
A lájkolás nekem még furcsa egy fórumon, találkoztam már ilyennel persze, de az inkább a jópofizásra készteti az embert, hogy sok lájkot kapjon. Találkoztam olyannal, ahol a hozzászólás tartalmát, használhatóságát lehet értékelni, talán ez jobban minősíti a hozzászólást.
Így hirtelen ennyi jutott eszembe. Általában én is inkább olvasója, mint hozzászólója vagyok a fórumnak, sokat tanultam már tőletek., amit ezúton is köszönök nektek. Payagyerek kommentjein kifejezetten jókat vidulok az egyéni stílusa miatt.
2011-09-06
09:04:02
#17422
Szia Robert!

A privát üzenetet én jó ötletnek tartom, mert lehet, hogy egy 3.-4. személy "belebeszélne" a kettőjük beszélgetésébe, ami nem mindig jó.
Sajnos volt már rá pár példa.

Pali
2011-09-06
07:34:39
Előzmény: zsezse #17418#17420
kontakt-ot kényszeríteni pont a kamu dolgok miatt felesleges, szerintem inkább opcióként lehetne: ha valaki szeretné, megadja, mások meg nem.
zsezse második bekezdése szerintem is jó ötlet.
2011-09-06
07:19:06
Előzmény: robert #17372#17418
robert,
kontakt adatot csak regisztraltak lassak! ennyiben legyunk "zartak", es azt is tamogatom, hogy csak ha o maga is megadott vmit. Bar ide siman lehet kamu adatokat is rakni ugye.

Nem feltetlenul fontos kitenni az email cimet, sot, inkabb ne is! elegendo egy "privat uzenet kuldese" forumon belul, es/vagy egy "email kuldese" a forumon keresztul gomb!
Szerintem.
2011-09-04
19:26:30
Előzmény: zsezse #17362#17372
zsezse,

Amire jelenleg is van workaround:

"Sajat feltoltott kepeinket hogyan tudjuk modositani, torolni? Esetleg egy szemelyes galeriat letrehozni mindenkinek, es abba toltogetni fel, onnan linkelni."

Galéria ( http://biosolar.hu/forum#32 ): itt bárki nyithat magának egy témát ( pl "Zsezse homokozója" ), ahol elhelyezi a képeit. Később egy hozzászólásba azt a linket kell bemásolni ami az adott képre mutat. A link kimásolható ha a képre jobb klikk és "Copy Image URL".Kérdés: szerinted a kontakt adatokat mindenki láthassa, vagy csak a regisztrált felhasználók, esetleg csak azok, akik maguk is adtak meg elérhetőséget?A többit vettem.
2011-09-04
09:26:50
#17362
robert,
nehany javaslat a reszemrol:
-hozzaszolasok ertekelesenek lehetosege (like/dislike), ez alapjan esetleg lehetne keresni, vagy pl youtube mintara a legtobb ertekelest kapott hozzaszolasok megjelenhetnenek a forum elejen. Igy konnyebben kiszurhetok az ertekesebb informaciok. (pl sokszor irtunk mar kis osszefoglalokat bizonyos temakban, de megtalalni egy ujoncnak csak a teljes topic vegigolvasasaval lehet)
-kepfeltoltes egyszerusitese: most eleg macera 2-nel tobb kepet feltolteni 1 hozzaszolashoz. Sajat feltoltott kepeinket hogyan tudjuk modositani, torolni? Esetleg egy szemelyes galeriat letrehozni mindenkinek, es abba toltogetni fel, onnan linkelni.
-facebook oldal? miert ne.
-az online adatok menuben esetleg fel lehetne tunteni tobbunk online adatait. En szivesen kozzeteszem a sajatjaimat.
-Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de en benne lennek egy IRL (In Real Life) talalkozoban, akar evente/felevente. El tudnam kepzelni, hogy vagy kulso helyszinen talalkozni, vagy ha valaki tud helyszint biztositani, akkor egy ilyen onkoltseges bulit tartani. Megismerni egymast szemelyesen, eloben megnezni azokat a megoldasokat, amikrol itt csak "papolunk".
-Szemelyes uzenetek lehetosege: jelenleg nincs lehetoseg privat uzenetet kuldeni egymasnak a forumon keresztul. Ezt hianyolom.

payagyerekVálasz erre
2011-09-03
20:29:54
Előzmény: takyka #17347#17348
"Ha hirdetések bevezetésére adnád a fejed, kérlek, a regisztrált tagok had kapcsolhassák ki a betöltődését."

Ez okos 5let! Így Roby bátyánk költségei is csökkennének, miközben az építő tagok is megmaradnak a portán.
(Az index valóban fos!)
2011-09-03
20:23:37
#17347
Sziasztok,

Nagyjából le lett írva alant, amit én írhattam volna. Egy technikai jellegű kérés. Ha át is "designolod" az oldalt, maradjon meg ennyire egyszerűnek és gyorsan betöltődőnek. Én nem azért olvasok naponta többször ilyen jellegű oldalakat, hogy elkápráztasson a design, hanem hozzájussak, vagy megoszthassam az információkat. Az index ilyen szempontból (is) jóval sz*rabb! Ha hirdetések bevezetésére adnád a fejed, kérlek, a regisztrált tagok had kapcsolhassák ki a betöltődését.

T.
Biosolar Forum  =>  Általános  =>  Gondolatok a BIOSOLAR fórumróllapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva