English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Általános  =>  Gondolatok a BIOSOLAR fórumróllapozz: « előző   1, 2, 3   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-12
22:23:22
Előzmény: zsezse #25159#25161
zsezse,

A sajat rendszer (akár hosszú) bemutatására lett létrehozva a Geléria ( http://biosolar.hu/forum#32 ), ahol nyithatsz egy új témát, pl "Zsezse fűtési rendszere", "Zsezse falfűtése", "Zsezse konyhakertje", stb... . Payagyerek is csinált már ilyet. Rendcsinálás és a címek egységesítése után ez nem lenne jó? Nem hiszem, hogy tömegek írnának ide, tehát áttekinthető lenne.

Az üzenet küldést beütemezem, de semmit nem ígérek.2012-02-12
22:08:15
#25159
lenne-e igény (és robert reszerol kapacitas) hogy a regisztralt felhasznalok adatlapot tolthessenek ki magukrol?
igy lenne lehetoseg a sajat rendszerunk rovid bemutatasara, elerhetosegeket megadni - akar csak "privat uzenet" vagy "email kuldese" formaban, hogy a spambotoknak se adjunk csemeget.
hm?
2011-11-25
12:45:22
#21322
A hír:
"A BBC brit közszolgálati médiumnak nyilatkozó szakértők szerint ellepték az internetes fórumokat, hírportálokat és a blogokat a hiteltelen megjegyzésel, amelyek nem valakinek a valós véleményét tükrözik, hanem fizetett kommentelők irományai.

... szakértők szerint egyre kevésbé hitelesek az internetes fórumokban, cikkek vagy blogbejegyzések kommentárjaiként publikált vélemények, ezek jelentős részét ugyanis ma már bérkommentelők írják. Az online eszmecserébe való mesterséges beavatkozással cégek megzavarhatnak például egy termékről szóló eszmecserét, vagy akár változtathatnak annak megítésén is. Egyes vállalatok megbízásából már több tízezer olyan hamis regisztráció készült, amelyeket bértollnokok használnak megbízóik számára kedvező hozzászólások publikálásához. A szakértők szerint előfordul, hogy egy-egy cég munkatársai árasztják el egy rivális társaság termékéről szóló fórumokat, és befolyásolják az azon folyó eszmecserét.
"Úgy gondolom, hogy ezt a jelenséget mindenki megtapasztalhatta már.
Azonban, ha a konkurens cégek mindegyike él a lehetőséggel, akkor helyrebillen az egyensúly.

Kevesebb az olyan példa, amikor a kommentelő felvállalja az elkötelezettségét, például a saját áruját nyomatja, vagy védi. Ilyenkor legalább lehet tudni, hogy honnan fúj a szél, és kialakulhat egy párbeszéd.


2011-10-23
11:23:58
Előzmény: sándor #20338#20344
sandor

en vagyok szerencses, de en meg nem talalkoztam marcona biztonsagi orrel, sem rendorrel.
Nem akarok eloiteletes lenni, de a biztonsagi orok sem a 4 diplomas mernokok kozul kerulnek ki, es mig nekik ez munka, amiert jo esetben minimalis penzt kap erte, cserebe napi 8-12 orat all egy helyben, ami szinten nem az agyi tevekenyseguket serkenti, addig egy moderator velhetoen "szivessegbol", hobbibol vegzi ugyanezt a munkat, nem erdeke kotekedni fuvel-faval. Erdeke viszont az, hogy egy szakmailag erdekes, pezsgo forumeletet lasson mindenki (o is), amit nem terhelnek szinvonalon aluli hozzaszolasok, spamek, stb.

de felreteve: ha jol ertem, te a mostani "csipkelodos" stilus eltunesetol felsz a szavaid alapjan, ami szerinted motivalo is lehet. Roviden, tomoren.

mi nem ezekre gondolunk moderalandok alatt, hanem az olyan serto, tragar hozzaszolasokra, amiert a valo eletben is az ember zsebeben nyilik a bicska. Szemelyeskedes, karomkodas, eros politikai vitak, stb. A robert altal idezett hazirendbe ezek nem fernek bele, a "csipkelodes", a barati beszelgetes igen.

Ha ugy tetszik, a moderatorok robert 2., 3. jobb kezei lennenek, akik helyette vegeznek el _ugyanazokat a feladatokat_, amit eddig egyedul tett meg.

Azzal pedig nem ertek egyet, hogy csak o tud a temak kozott rendet tartani.

villam64Válasz erre
2011-10-23
11:18:26
#20343
Valaki felvetette, hogy 10 precenként lehessen írni. Ez úgy használnám, hogy az új tag 20 hozzászólásig, csak 15 percenként írhat. Így nem telíti gyorsan a fórumot. Ez több, min 3 óra. Ennél rövidebb idő eleinte még nem kell.
2011-10-23
10:47:34
Előzmény: plaszlo #20333#20337
"Jókat vitatkozunk ezen, közben meg Robert röhög a markába. :-)"

Nem, nagyon is érdekel a vita.

Zsezse helyesen látja, a redrakáson kívül eddig is moderáltam, ami néha azonnali törlést, egyes esetekben -amiről sokan nem tudhatnak- más csatornákon történő megkeresést követő szelíd kérést jelentett a békesség érdekében.

De az elmúlt 5 év alatt nem tiltottam ki senkit, habár eddig nem is lett volna értelme, mert egy troll rögtön csinálhatott volna magának új hozzáférést.
Nem is nagyon emlékszem komoly panaszokra ("én csak a szépre emlékezem").

Kokit és sallereket nem szoktam osztogatni :)
kovyhun,

Milyen számlálóra gondolsz?
2011-10-23
10:37:23
#20334

Kedves Sándor,
a következő fórummotor módosításkor lehetne beletenni egy olyan opciót,
hogy lehessen állítani az oldalanként megjelenő hozzászólások számát?

Üdv,
Tamás
2011-10-23
09:40:58
#20333
Zsezse,
nagyjából ezt akartam mondani, egyszerűen és világosan fogalmaztad meg és ez a lényege.
A moderátotokat általában régi motorosok közül választják, akik ismerik a fórumot, a szó jó értelmében magukénak is tekintik és céljuk a fórum színvonalának és szabadságának megőrzése, de könyörtelenül eltávolítják a fórumba belepiszkító egyéneket.
Jókat vitatkozunk ezen, közben meg Robert röhög a markába. :-)
payagyerekVálasz erre
2011-10-23
09:08:55
#20331
Legyenek kinevezett segédmoderátorok, akik időszakos törlési joggal bírnak. Amit ezek adott pillanatban törölnek, még nem veszik el véglegesen. A végleges törlést a fórum tulaja teheti meg. (Ha mégis "túlmoderáltnak" ítéli az adott hsz.-t, akkor vissza is helyezi azt.)
2011-10-23
01:50:58
#20329
sandor

ugy latom, kozelit az allaspontotok.
En is tamogatom a moderatori kezdmenyezest, es az en meglatasomban a moderator nem mas, mint egy "biztonsagi or", egy "rendor", aki segit (!) betartani/betartatja a forum/netikett szabalyait.
A szo szoros ertelmeben Robert is moderator, ha o nem lenne, akkor a minapi spam aradat kozul kellene mindannyiunknak kivalogatni az ertelmes hozzaszolasokat.

Azt gondolom, hogy a forum hazirendje vilagos es ertheto. Aki ezt nem tartja be, azt a moderator (joggal) figyelmeztetheti, korlatozhatja, torolheti.

A hazirendben pedig nincs szo szakmai szempontokrol, tehat a forum tartalma nem serul, csak a szinvonala, stilusa javul(hat).

A moderator feladata lehet az egyes hozzaszolasok megfelelo temakorbe athelyezese is.

Nem tudom, robertnek mennyi idejet veszi el ezen feladatok napi ellatasa, de ha ezt ki tudna delegalni, sok idot nyerhetne, amit akar a forum fejlesztesere is fordithatna. :)

Hetkoznapi peldaval elve: a biztonsagi or sem piszkal teged, ha normalisan viselkedsz, de egy illetlen, masokat megbotrankoztato egyent rendre utasithat, es azt gondolom, ezt a valo eletben te is dijaznad.

2011-10-22
23:57:54
Előzmény: sándor #20321#20325
Sándor!

"Az önmoderáló, de szabad dolgozótól lesz csak eredmény és profit. "

Úgy tűnik nálunk ez nem működik, és az a legrosszabb, hogy bizonyos mértékig igazat kell adom a főnökömnek. Sajnos az önmoderációra képtelen emberek miatt szív az is, aki eddig is képes volt rá.
Ilyen világot élünk.
2011-10-22
19:52:05
Előzmény: sándor #20312#20315
Sándor!
Tényleg nagyon rá vagy kattanva a moderátor szóra és a régi mögöttes tartalmától.
Én nem akarom, hogy bárki belejavítson a másik hsz-ébe, vagy átírja. Akkor találjunk neki más nevet, aki segíthet Róbertnek ilyen esetekben és egyszerűen ki tudja törölni az ilyen szándékú egyéneket és hsz-eit. Ennyi, nem kell rögtön a ló túloldalára esni, nem sérül senki emberi méltósága és szabadsága. Eddig az a fórum mentes volt az ilyen atrocitásoktól, sajnos nemrég rákerült a sor. Fel kell készülni a következőre, lehet lassítani a beregisztrálást, időintervallumot adni a hsz-ek között, robottal szűrni a nem kívánt kifejezéseket, lehet moderátori joggal felruházni egy-két olyan fórumost, aki viszonylag sokat tud a fórumon lenni, vagy figyelemmel kísérni a történéseket.
Persze nem az én dolgom eldönteni mi legyen, ötletet próbáltam adni, nem jött be, attól még maradok fórumtag sértődés nélkül. Sajnos nálunk bevezettek egy olyan szoftvert, ami nem csak az aktivitást figyeli a számítógépeken, hanem 20 másodpercenként le is menti a képernyő képét, így már én is csak alkalmanként tudok felkukkantani a fórumra.
Szerintem mind a ketten elmondtuk a véleményünket, álláspontunkat, én többet nem hozom fel, foglalkozzunk inkább az érdekes témákkal.
2011-10-20
16:56:00
Előzmény: tomasz #19494#19495
tomasz,

Én is remélem, hogy nem fordul elő többet, de ezek után nem szeretném a véletlenre bízni. És nem szeretnék kényelmetlenséget azoknak sem, akik átmentek az egyszerű, de szerintem hatékony szűrésen. Mindamellett, ha marad a színvonal, akkor nem számítok arra, hogy kevesebben veszik majd a fáradságot...

2011-10-20
16:22:55
Előzmény: tomasz #19491#19492
tomasz,

Annak kis esélyét látok, hogy egy regisztrációs lap értelmes kitöltése után valaki durván spam-el. Eddig minden ellenőrzés nélkül minden igény ki lett elégítve.
2011-10-20
16:17:26
#19491
Amúgy szerintem nem a regisztrációval van a gond. Hiszen akár ember is beregélhetett és elég volt neki csak utána ráküldeni valamilyen spambotot. Én ezt inkább úgy csinálnám, hogy beraknék egy random stringet, amit minden hozzászólás előtt még be kéne írni, ilyen azonosítás jelleggel.
2011-10-20
14:06:26
Előzmény: sándor #19483#19486
Én is a demokrácia híve vagyok, de pont a szabadság védelme érdekében nem kell mindenkiről automatikusan feltételezni a jóhiszeműséget. Eddig nem volt gond, kisebb zökkenőkkel működött minden... mostanáig, amikor (bár sokan nem is vették észre) kaptunk egy nagy pofont.

Ezek szerint a demokratikus városállamban is szükséges őröket állítani, mert a barbárok nem a lovagi etika szerint támadnak...

Fájdalom, hogy növekszik az adminisztráció, de úgy tűnik, hogy az eddigi informális működést valamelyest szabályozni kell. Vegyük úgy, hogy ez egy bizonyos szintet meghaladva elkerülhetetlen, mert különben a dinaszaurusz már gyerek korában kipusztul :)Közben látom, hogy még írtál.

Ajánlókhoz kötni a belépőt? Szerintem ez bonyolult.
Ha ránézésre fals címről jön a levél, akkor nem válaszolok rá. Ha Gipsz Jakab küldi, akkor nem válaszolok rá. Ha az illető érdeklődési köre anál, vagy animál nem foglalkozok vele :) Szerintem ez elég demokratikus. Vagy nem?
2011-10-20
12:53:36
Előzmény: Plaszlo #19474#19476
igy van. en nem szeretnek 5 perceket varni, amikor pont 5 percem van, h valaszoljak nehany temara:)

regisztraciohoz a szamfelismeros ellenorzes sztem teljesen jo, esetleg a regisztraciohoz nehany soros bemutatkozo szoveg, amit utana robert/moderator jovahagy.

Most is tortenik moderalas a forumon (robert intezi), de ez nem cenzura, csak a forum hazirendjet es a netikettet be kell TARTATNI valakinek.

En is tamogatom a moderatorok szerepet, a szkeptikusok reszere letre lehet hozni egy "moderaltak" c. topicot, ahol mindenki megnezheti, ki miert lett moderalva.

ez persze csak 1 otlet.

2011-10-20
12:36:11
#19474
Pont ezért írtam az elején, legyenek még moderátorok - de ne hívjuk így, mert Sándor megint nekem esik - akiknek az ilyen esetekre lennének plusz jogaik.
Több szem többet lát, könnyebb az ilyen eseteket lerendezni, nem minden Robertre hárulna.
A hozzászólások közti időbeni korlátozást azért nem tartom szerencsésnek, mert szerintem vagyunk többen, akik nem tudnak állandóan a neten kószálni, pár perc alatt több témára is lehet reagálni röviden.
2011-10-20
12:30:11
Előzmény: newgis #19472#19473
valamit ki kell találni az biztos, de szerintem egyszerűbb egy pár perces flood controlt berakni. Nagy átlagban szerintem az ember olvasgat itt, majd ír egy kicsitt nagyobb szöveget, egy jó 5 perces flood control se "bántana" senkit szerintem.
2011-10-20
12:23:16
Előzmény: tomasz #19471#19472
Kezdésnek ha név alapján látja valaki, hogy gond van, kapásból kitilthatja, hogy ne csesszék össze a fórumot, ezzel együtt kapásból lehet tiltani 30-60 percre a regisztrációt. Ez elég idő arra, hogy kedvét vegyük, valamint robert-nek arra, ha szeretne ip, vagy más alapján tiltani, akkor tud.
Magyarul ez csak átmeneti védelem addig, amíg robert megérkezik.
És ezt biztosan lehet automatizálni.
2011-10-20
12:11:04
Előzmény: newgis #19129#19471
név alapján? Teljesen fölösleges, mert válthat nevet ha akar. Ip alapján? Szintén, mert ipt is lehet cserélni 1perc alatt.

Kellene egy flood control, és mondjuk csak 10 percenként lehetne hsz.-t írni.
2011-10-20
12:08:26
#19470
Pfuuuu, ez meleg volt! Tegnap a diótolvajokat kellett üldöznöm, ma meg ez!
Most egyenlőre nem lehet regisztrálni, a regisztrált tagok tudnak csak hozzászólni.

Egy ferdeszemű (vagy annak álcázott, arra nem is akarok gondolni, hogy egy sértődött kereskedő volt) intruder tört be ma, avval a módszerrel, hogy regisztrálta magát és új témákat valamint hozzászólásokat hozott létre, úgy percenként ötöt.

Lehet, hogy a regisztrációk menetét megváltoztatom: a regisztrációt egy ürlap kitöltése után én intézném. Most ez automatikusan történik, nincs külön munkám vele, de miután a nemzetközi helyzet fokozódik, Virág elvtárs éberségre int :)
2011-10-20
11:35:50
#19129
Észrevétel:
Ma oschjimm garázdálkodott egyet. Ha sikerül megoldást találni arra, hogyan lehet kitiltani egy felhasználót neve alapján, akkor javaslom, hogy adj erre jogosultságot azoknak a régi tagoknak/motorosoknak, akik nyilván nem fognak visszaélni ezzel. Más fórumon találkoztam már ezzel a jelenséggel, a mai nekem új, reméljük, nem lesz több, de ha mégis, akkor könnyebb csoportban védekezni ellenük...
Üdv.,
newgis
2011-09-11
03:00:35
Előzmény: robert #17605#17637
...aztán ha így mennek a dolgok tovább, akkor az energiaszolgáltató csattintatja ránk az új bilincset, csak az már nem elméleti síkon. :(

Nem lehetne csinálni egy részt a fórumon jelszóval védve, ZÁRTBAN?
Komolyan mondom!
2011-09-10
20:52:12
#17625
Meg még egy eszrevétel, hogy ez a fórum milyen barátságos! Nagyon jó!

Meg a legjobb érzés, hogy van mögötte tudás és tapasztalat.
Biosolar Forum  =>  Általános  =>  Gondolatok a BIOSOLAR fórumróllapozz: « előző   1, 2, 3   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva